2016. március hónap bejegyzései

(11) Góg és Magóg

Tibor bá’ online

~p001Most, hogy teljes gőzzel megy az amerikai elnökválasztás előválasztása, fel kell idézni, hogy micsoda barmokból is lehet amerikai elnök. Tehát nem Ady Endre verséről akarok értekezni, ha erre gondoltál, akkor most egy kicsit melléfogtál. Ugyanis én arról a Góg és Magógról írok, akik a Biblia Jelenések könyvében szerepelnek és szerepük a zsidók és a keresztények végromlásának az előkészítése. Az Apokalipszis szerint egy angyal a sátánt 1000 évre leláncolta (ez is mekkora őrültség), de utána szabadon kell bocsátani. De beszéljen helyettem a Biblia:

Mikor eltelik az ezer esztendő, a sátán kiszabadul börtönéből és megindul, hogy félrevezesse a föld négy sarkán lakó nemzeteket, Gógot és Magógot, és harcra gyűjtse őket. Számuk annyi, mint a tenger fövenye. Fölvonulnak a föld minden táján, körülzárják a szentek táborát és a szeretett várost (Jeruzsálemet). De tűz csap le Istentől az égből és megemészti őket. Az ördögöt, aki félrevezette őket, kénkővel égő tüzes tóba vetik, ahol a vadállattal és az álprófétával éjjel-nappal, örökkön-örökké gyötrődni fog”.

Sose kezdtem volna erről írni, ha G. Bush volt amerikai elnök a „tűz csap le Istentől az égből és megemészti őket” mondattöredékkel kapcsolatban nem érezte volna úgy, hogy Isten őt szemelte ki az idézett „tűz” lecsapatására. Mind erre pedig nagyon érdekes módon derült fény.

Az Irak ellenes koalíció megerősítése végett 2003-ban Bush elbeszélgetett az akkori francia köztársasági elnökkel, Jacques Chirac-kal. Beszélgetés közben Bush közölte, hogy Góg és Magóg pillanatnyilag a Közel-keleten garázdálkodnak és nekik kötelességük őket legyőzni. Szó szerint idézve a következőket mondta: „Ez a szembehelyezkedés Isten akarata, aki a konfliktust arra akarja felhasználni, hogy az Új Kor kezdete előtt a választott nép ellenségét megsemmisítsük.” A Chirac-Bush beszélgetés sose látott volna napvilágot, de Chirac teljesen paff volt a szöveg hallatán, ezért a Lausanne Egyetem teológus professzorának, Thomas Römer szakértelmére volt kíváncsi. Römer a kissé hihetetlen történetet az egyetem belső kiadványában közzétette, de különösképpen senki se figyelt fel rá. Csakhogy a következő év márciusában a francia újságíró, Jean Claude Maurice kiadott egy könyvet, amiben a történetet maga Chirac erősített meg. Az újságíró visszatekintése szerint Chirac, francia köztársasági elnököt Bush kijelentésén elképedt és meg volt riadva. Hogy képzeli az USA elnöke, hogy az Irak elleni háborút egy bibliai próféciával meg lehet indokolni. Chirac szavaival: „Azon töprengtem, hogy hihet valaki ilyen fanatikusan a Bibliában?”

Ezzel még nincs vége a történetnek, mert állítólag még ugyanabban az évben Bush azt mondta a palesztin külügyminiszternek, hogy Irak és Afganisztán megtámadására Istentől kapott parancsot, és neki ezt a szent missziót végre kell hajtani. Rengeteg elmélet látott eddig napvilágot, hogy Amerika miért támadta meg Irakot. Most azonban már semmi kétség nem fér ahhoz, hogy Bush háborújának alapja a vallási hite volt. Tetteinek motivációja a bibliai prófécia beteljesítése, aminek kapcsán Isten őt választotta ki a beteljesülés végrehajtására. Végeredményben sok ezer amerikai katonának, és sok százezer irakinak azért kellett meghalni, hogy Bush legyőzhesse Gógot és Magógot.

A mi politikusaink se épelméjűek, de talán ilyen kötöznivaló őrült nincs közöttük.

http://www.guardian.co.uk/world/2005/oct/07/iraq.usa   

http://www.rue89.com/2007/09/17/un-petit-scoop-sur-bush-chirac-dieu-gog-et-magog  

_________________________________________________________
_________________________________________________________
_________________________________________________________

Az anatómiai tankönyvek miért hanyagolják a klitoriszt?

VIP.113.

 

~p004Tudod-e, hogy a klitorisz egy viszonylag nagy kiterjedésű és bonyolult női szerv? Ha nem tudtad, semmi vész, mindössze arról van szó, hogy az anatómia igen keveset foglalkozik vele, és így az emberek keveset tudnak róla. Az anatómia könyvek nagy részében az ábrákon a klitorisznak csak a látható, apró részét mutatják be, miközben majdnem az egész szerv belül helyezkedik el.

_______________________________________________________________

A teljes anyagot elküldöm a VIP előfizetőknek. Kapcsolat felvétel: evatibor#t-online.hu

________________________________________________________
________________________________________________________
________________________________________________________

(1857) Házkutatás

Tibor bá’ online

 

~p001Azt tudnod kell, hogy házkutatási paranccsal a házkutató rendőr gyakorlatilag azt tesz, amit akar. – Házkutatás előtt a rendőrök felkérnek egy szomszédot, hogy legyen jelen, aminek célja azon (hamis) látszat megteremtése, hogy ők nem tehetnek akármit. – A házkutatás alkalmával lefoglalt tárgyakat a büdös életben nem adják vissza. – Bárki, bármilyen feljelentésére, mindenféle előzetes vizsgálódás nélkül, azonnal házkutatással kezdik.

Első házkutatás: Ez még gyerekkoromban történt. Két nyomozó kijött hozzánk, akik eljelentésre dollárt szerettek volna találni, de nem találtak. Bár olyan is van, hogy ők maguk dugják el a dollárt, amit aztán megtalálnak. Ez alkalommal ez nem történt, viszont a szekreterből előjött egy 8×50-es távcső, ami természetesen nem volt tiltott tárgy, de… az egyik rendőr azt mondta az apámnak, „ez magának nem fog kelleni” és ezzel eltette a távcsövet. Távozásuk után apámat megkérdeztem, hogy ez mi volt? Semmi – felelte az apám – megtetszett neki a távcső.

Második házkutatás: Az Egyesült Izzóban alkalmaztak egy félig magyar, félig mongol (kínai vagy japán, tök mindegy) fiatal férfit, aki a hatvanas években esténként japán üzleti emberekkel ismerkedett a menő szállodákban. A külföldieknek könnyű volt a bizalmába férkőznie a származása miatt. Ezt arra használta fel, hogy értékes tárgyakat lopott tőlük. Utolsó alkalommal egy drága japán fényképezőgépet, amit nekem, mint fotó amatőrnek, felajánlott igen kedvező áron. Persze azt nem árulta el, hogy jutott a géphez. Egy szép napon két nyomozó kijött hozzánk, akik bejelentették, hogy házkutatást fognak tartani. Mivel nem volt vaj a fejemen, és szerettem volna gyorsan túlesni a dolgon, megkérdeztem mit akarnak megtalálni, esetleg kutakodás nélkül odaadhatom. Mondatomat figyelembe se vették, ők kutatni akartak. Aztán megpillantották a fényképezőgépet a szekrény tetején, amit nagy diadallal meg is találtak, és természetesen lefoglalták, elvitték. Engem beidéztek, ahol aztán minden kiderült.

Harmadik házkutatás: A hatvanas években társbérletben laktunk. Tárbérlőnk egy kamaszlánnyal rendelkező házaspár volt, aki éppen férjhez menésen törte a fejét, amihez nem ártott volna még egy szoba, mondjuk az mienk, és mert a feleségemmel angolul beszéltünk a pasi feljelentett minket mint, kémeket. Egy hétköznap reggel két nyomozó kijött, a 3 éves Tomi fiam frászt kapott, a feleségemnek ez már a második magyarországi házkutatása volt, vagyis alaposan meg volt róla a véleménye. Ez alkalommal is felajánlottam a keresett tárgy előadását, ha megnevezik. Nem nevezetek meg semmit. Viszont lefoglaltak 60 darab matchbox kisautó. Ezeket néhány hónapja importált a kereskedelem, így a két bunkó még nem tudott róla, és úgy gondolták, hogy azokkal végzem a kémtevékenységet. Aztán találtak még 8 darab (jó vastag könyv) Official Gazette-t, az USA szabadalmi hivatalának a hetente kiadott gyűjteményét a beadott szabadalmakról. Mivel egy kukkot se értettek belőle, lefoglalták, miközben tőlem várták a fordítások leadását. Azt aztán várhatták. Később mindkettőnk munkahelyén jelezték, hogy kémkedés gyanúsak vagyunk, ami nagy derültséget keltett munkahelyeinken.

Negyedik házkutatás: 1992-ben A „Légy az én Pali madaram” című könyvem forgalmazásához kerestem ügynököket a szokásos (50%) feltételek mellett, de a terjesztőnek (rendszerint 10 példányt) meg kellett venni. Néhányan a megvett példányokat nem tudták értékesíteni, és mit tesz ilyenkor a magyar? Feljelent. Egy szép napon megjelent nálam két zsernyák, és házkutatást tartott, aminek keretein belül elvittek 200 példányt, amiket sose láttam többé. A házkutatást vádemelés és bűnvádi tárgyalás követett. Közben megerősödött a kapitalizmus, az ügyészség visszavonta a vádat, mert időközben kiderült, hogy saját termékét mindenkinek joga van úgy értékesíteni, ahogy tud, és az esetemben rászedés, becsapás szóba se jöhet.

Ezekhez tegyük hozzá, hogy nem volt terrorveszély, és nem volt megszavazva semmiféle szükséghelyzet. Képzeljétek el, mi lesz itt, ha megszavazzák a terrorveszély elhárításához szükséges törvényt.

_________________________________________________________
_________________________________________________________
_________________________________________________________

(1856) Hegyalja út

Tibor bá’ online

 

~p001Volt idő, amikor én is elhittem, hogy a magyar nők a legszebbek a világon, hogy szabadságszerető nép vagyunk, hogy a Balaton Európa legszebb tava, hogy a magyar konyhának nincs párja a világon, hogy az aranycsapat… na igen, két emberöltővel ezelőtt. stb. A valóság az, hogy egyetlen magyar rekordról tudok, nincs még egy ilyen szolganép a világon, aminek egyetlen egy aspektusával szeretnék most foglalkozni.

Felreppent a hír, hogy a Hegyalja utat, a leendő névadó halála után mindössze öt évvel, átkeresztelik Mádl Ferenc útra. Miért? Ki volt ez a Mádl Ferenc? A Magyar Köztársaság egyik jelentéktelen minisztere, majd elnöke, amikből van néhány száz, ha nem ezer. Miközben a Hegyalja út generációkon át megtartotta nevét.

Nálunk egyedül a politikai seggnyalásnak van igazán hagyománya. A Berlini teret átkeresztelték Marx térre, majd Nyugati térre. Az Andrássy útból Sztálin út lett, majd Magyar Ifjúság útja, illetve Népköztársaság útja, végül vissza Andrássy út. Gyerekkorom Tisza Kálmán teréből Köztársaság tér lett, de ez se lehetett elég jó, mert néhány éve megkapta a II. János Pál tér kissé nevetséges elnevezést.

Persze ez a seggnyalásos szolgalelkűség nem új keletű. A Weissenburger Strasse a magyarosodást követően 1874-től Fehérvári út lett. A Fehérterror után, 1920-ban menten Horthy Miklósra változtatták a nevét, ami nagyon is indokoltan 1945-től Bartók Béla út lett.

Összehasonlításként a londoni Bond Street, és az Oxford Street nevüket 1720-ban kapták, úgy 300 éve, és mind a mai napig nem találtak okot arra, hogy megváltoztassák. Ezzel szemben nálunk a politika alig várta, hogy Mádl Ferencről nevezzenek el, egy patinás, jóhangzású Hegyalja utat. Miért?

_________________________________________________________
_________________________________________________________
_________________________________________________________

(1855) Egy adott vallás következményei

Tibor bá’ online

 

~p001A muzulmán hit előretörésével napjaink témájává vált a muszlimok terjeszkedése, illetve a muszlim tömegek hasznos vagy haszontalan tevékenysége.

Az emberiség az utolsó jégkorszak óta magához térve számtalan kitalált vallást fogadott el. A kitalálók, vagy próféták fantáziájának megfelelően az adott vallások különbözőképpen befolyásolták a különböző társadalmakat.

A keleti vallások főismérve a vég nélküli meditálás, magyarul csendes semmittevés, amitől az egyén kellemesen elvegetál, de tudományos, technikai fejlődést nemigen generál.

A zsidók fő mozgató rugója az, hogy Jehova őket választotta ki az emberiségből, ők tehát a választott nép, aminek következtében mindenkit eltiporhatnak, kihasználhatnak, aki nem tartozik közéjük. Különösképpen nem kell magukat törni, ezzel az elrendezéssel jól megvannak.

A muszlim hit főtétele az emberi sors előzetes megírása. Bármit teszel, sorsodat nem kerülheted el. Ez elképesztő módon kedvez a hódításnak, a terjeszkedésnek, hiszen ha Allah úgy akarja, és azt tűzte ki számodra, akkor ezer csatában győzhetsz a legkisebb sérülés nélkül. Nincs ok, hogy miért tartsd magad távolt bármitől, se arra, hogy bármiben jeleskedj, hisz minden körülmények között Allah akarata érvényesül.

Ezzel szemben a római katolikus vallás egyik alaptétele a bűnök megbánása és azok megbocsátása, ami után nyitva áll az út az örök élet felé. Ez az elrendezés nem igazán ösztönzi az egyént az alkotásra, a munkára, az iparkodásra. Ez az oka annak, hogy a Római Birodalom bukását követően az emberiség európai része gyakorlatilag egy helyben topogott.

Ezzel szemben a protestáns etika a rendszeres és módszeres munkát tartja fontosnak, hiszen megvéd a kísértéstől. Egyúttal az idő felesleges elfecsérlése bűn. Ez a vallásos felfogás a racionális életvitel, valamint a kapitalizmus kialakulásának, és a technikai fejlődés alapja. Ez az oka annak, hogy a Reformáció után ugrott meg a tudományos és technikai fejlődés.

Lehetne még elemezni egyéb más vallásokat is, de pillanatnyilag a muzulmánok tolonganak a kapuk előtt. Rossz ötlet volt tehát a muszlimok beengedése még az ötvenes években, és még rosszabb ötlet nem tanulni a múlt hibáiból és újabb muszlim hordákat bátorítani a beáramlásra.

Tisztában kellene lenni azzal, hogy ezek soha az életben nem fognak asszimilálódni, beolvadni a befogadó nemzetbe. A primitív társadalmakra jellemző (lásd az európai cigányság) a szoros családi kapcsolat. Mire a gyerek iskolába kerül már tipp-topp muszlim, a világot úgy látja, hogy mi és ők. Ráadásul az „ők” nem hisznek Allahba, ami eltiporandó kapitális bűn. Amint kellően erősek, jaj lesz nekünk.

__________________________________________________________
__________________________________________________________
__________________________________________________________

(100) Miért uralkodik a propaganda az igazság felett?

Tibor bá’ online

 

~p001Mert uralkodik, azt te is tudod. A propaganda nem mai találmány. Attól függően hány éves vagy, illetve mikortól nyílt ki a szemed úgy igazán, annyi mindenre emlékezhetsz. Ha a húszas éveidben jársz, akkor szem és fültanúja lehettél a baloldal és a jobboldal propagandájának és annak, hogy a magyar társadalom hatalmas hányada vagy ezt, vagy azt fogadta el valóságnak. Ha a nyolcadik évtized környékén jársz, mint én, akkor megismerhetted Horthy Magyarországának a háborús propagandáját, majd Rákosiét, és végül Kádárét. Ha ez utóbbival nem értettél egyet, akkor bizonyára hallgattad a Szabad Európa Rádiót (SzER), ami természetesen szintén propagandát sugárzott. Tegyük fel magunknak a kérdést, miért? A válasz egyszerű, mert a tapasztalat azt mutatta, hogy a propaganda nagyon jó hatásfokkal hiteti el az emberekkel az élő valóság pontos ellenkezőjét. Nem csoda, hogy szociológusok számtalan kísérletet végeztek a helyzet pontos felmérésére. A tapasztalat ugyanis az, hogy eget verő hazugságokat elhisznek az emberek, míg apró hazugságokra rendszerint nem „vevők”. Teljes körű kutatási eredmények a „Sociological Inquiry” elnevezésű folyóiratban jelennek meg, amire Paul Craig Roberts hívta fel a világ figyelmét (már, akik a világból odafigyelnek) 2009. szeptember 15-én.

A kutatók meg tudták magyarázni, hogyan lehetséges, hogy az amerikaiak többsége elhiszi, hogy Szaddam Husszein állt a new yorki iker-torony lerombolása mögött, sok évvel azt követve, hogy bebizonyosodott, Iraknak semmi köze nem volt az eseményekhez. Ez azért is érdekes, mert Orbán Viktor most el akarja hitetni az ország népével, hogy óriási terror veszéllyel néz szembe az ország. Érdemes tehát odafigyelni, hogy a Bush Adminisztráció propagandájára építve, az amerikaiakban kifejlődött egy racionálisnak vélt felfogás, és erősen kötődtek ehhez az elképzeléshez, sőt hittek benne. Éppen ezért csak azokat az információkat engedték be az agyukba, amelyek ezt a propagandát megerősítették, és elkerülték azokat az információkat, amelyek ennek ellentmondtak, teljesen függetlenül a nyilvánvaló tényektől.

Hitler, aki sok tekintetben örültnek minősíthető, de más vonatkozásokban zseniális meglátásai voltak, a Mein Kampf című kiadványában világosan kifejti a nagy és kis hazugságok közötti különbséget. Idézek: „Az emberek egyszerű agya sokkal könnyebben válik a nagy hazugságok prédájává, mint a kicsiknek, mivel maguk is sokszor hazudnak kisebb dolgokban, azonban szégyellnék magukat, ha eget verő hazugságot követnének el. Ezért eszükbe se jutna ilyet tenni, és nem hiszik, hogy mások erre képesek lennének. Ez még akkor is így van, ha egy hazugság egyértelmű cáfolatára felhívják a figyelmüket, mert abban az esetben is kételkednének, és arra gondolnának, hogy bizonyára van valami más, előttük ismeretlen magyarázat arra, amiben oly lelkesen hisznek.”

Hitler és a kísérletet végzett szociológusok azt állítják, hogy mire a tények világossá válnak, az emberek érzelmileg kötődnek ahhoz a „tényhez”, amit a propaganda ültetett beléjük és pszichés fájdalmat éreznek, amikor meg akarnak szabadulni tőle. Sokkal kellemesebb az igazságot hirdető ellen fellépni, mint a hazugsággal szembefordulni, amit az igazsághirdető felfed. Mielőtt tovább futnánk, gondold ezt át. Az elmúlt hetek vagy hónapok folyamán egészen biztos keveredtél politikai vitába, és azt tapasztalhattad, hogy a vitapartnered tökéletesen vak az általad egyértelműnek ítélt tényekkel szemben. A kérdés az, hogy mi lehet ennek a jelenségnek az oka?

A hiedelemhez való ragaszkodás – annak ellenére, hogy a hiedelem bizonyítottan hibás – a társadalmi kohézió és stabilitás pillére. Ugyanis ez a ragaszkodás az, ami meggátolja a tények felismerését. A hiedelemhez való ragaszkodás akadályozta meg a Szovjetunióban a gazdasági realitáshoz való alkalmazkodást. Napjainkban sok millió amerikai számára bizonyul könnyebbnek „hazafinak” lenni, mint elfogadni a tényt, hogy az országnak átfogó változtatásokra lenne szüksége. De ezt a jelenséget levetíthetjük Magyarországra is, és a gazdasági válságra is. A következő kormány politikusai nem is hónapok, de évek óta hirdetik, hogy ők birtokában vannak annak a titkos formulának, aminek segítségével magyar honból tejben-mézben fürdő Kánaán lesz. A kilátástalan gazdasági jövőt minden nyitott szemű ember egyértelműen érzékelheti, mégis ha itt-ott egy-egy pénzügyi szakember már látni véli az alagút végén a fényt, a tömegek szemében felcsillan a remény. Aki pedig a tényeket tárja eléjük, azt különböző negatív jelzőkkel látják el – jó esetben – rossz esetben még kellemetlenebb következményei is lehetnek. Befejezésül hadd elevenítsek fel egy ősrégi mondást: The power of accurate observation is commonly called cynicism by those who have not got it.” — George Bernard Shaw (Az objektív megfigyelés készségét rendszerint cinizmusnak nevezik azok, akik ezzel nem rendelkeznek.)

_________________________________________________________
_________________________________________________________
_________________________________________________________

(90) Kórházi névcsere

Tibor bá’ szatirikus online

 

 

~p001Szegeden egy 80 éves férfinek tévedésből felnyitották a koponyáját, belenéztek. Jé, agyvelő! De akkor hol lehet a vakbele? Szépen visszapakolták az enyhén elhasználódott szürkeállományt és a beteget néhány órára visszatolták a kórterembe. Kovács bácsi (ahogy a nővérek becézik) a tőle telhető vehemenciával ugyan tiltakozott, de a betegjogi képviselő egy nádpálcával rácsapott a kezére: kuss, a beteg nem pofázik! Miután a most már nagybeteg Kovács bácsi belátta, hogy a magyar futball­hagyományoknak megfelelően a „kis pénz kis műtét, nagy pénz nagy műtét” szemléleten nem lehet változtatni, engedett az alul finanszírozott kórházak alul fizetett sebészeinek a nyomására, és nem egészen önszántából átköltözött egy olyan ágazatba, ahová a közel 200 honatya hatásköre se térben, se időben, már nem terjed ki.

Az „eseménynek” (ahogy az orvosok az elpatkolást becézni szokták) azonban volt egy kis szépséghibája, kitudódott. Mi a francot lehet tenni? Végül az egészségügyi tanács krízis prevenciós kollégiuma összeült három napirendi pont megvitatására: 1) Kit jutalmazzanak meg? Ennél a pontnál hamar jutottak döntésre. Mindenkit, aki a műtőasztal körül sürgölődött. Egy kicsit csaltak a jegyzőkönyvvel, hogy a tényleges létszámot nyolcról felsrófolják tizenhatra, azután az indítványt egyhangúan megszavazták. 2) Mennyi legyen a jutalom? Itt lépet közbe a rutin. Természetesen az évi fizetés 400 százaléka, mert az még törvényes. 3) Kit terhel a felelősség? Első nekifutásra úgy döntöttek, hogy senkit. Később belátták, az elektronikus sajtó nem veszi be azt a mesét, hogy Kovács bácsi maga nyitotta fel saját koponyáját, mert ez Nyugaton se szokás. Ekkor körbejárták a lehetőségeket. A portás nem jöhet számításba, mert asztalra hajtott fejjel alussza át a műszakot a portásfülkében, különben sincs sziké-viselési engedélye. A takarítónő első hallásra jónak tűnt, de az ötletet elvetették, mert Eszti néni etnikum volt, ami politikai vihart kavart volna. Ekkor valaki figyelmetlenségből megemlítette az osztályos orvos nevét, de őt a helyszínen bokán rúgták, maradt a betegtologató fiú, akit zokszó nélkül megszavaztak. A kórház összehívott egy sajtótájékoztatót, ahol a betegszállítót bemutatták először elölről, majd hátulról, nyilvánosan lefokozták, felpofozták, négy rétre vágták (amit a Blikk másnap leközölt), kirúgták. Végül az igazgató, mint aki jól végezte dolgát, leporolta a nadrágját és külföldre távozott egy nemzetközi agytekervény konferenciára, ahol ő volt a főelőadó.

Az esetnek természetesen vannak tanulságai. Először is annak felismerése, ha ez Szegeden megtörténhetett, akkor ez megtörténhet máshol is, mással, máskor. Teszem azt maga a kórház főigazgatója is megöregedhet, sőt megbetegedhet, sőt bekerülhet saját volt kórházába. Hű de szar helyzet! De nem, lélegzik fel a főigazgató, én kebelbeli vagyok! De mégis, mi van, ha összetévesztenek egy Kovács bácsival és ő kapja a VIP bánásmódot, és helyette engem tolnak ki a sufniba? Ekkor vált világossá, hogy a főveszély az összekeveredésben van, mert ők maguk is összekeverhetők, ezt kell tehát megszüntetni, de hogyan? Ekkor az osztályos orvosok közül valakinek beugrottak azok a történetek, amiket gyerekkorában a nagypapa térdén ülve áhítattal hallgatott. A Don kanyarban rengeteg volt a halott, a felcserek nem győzték hordani a hullákat. A legtöbbnek se keze, se lába, de még feje se volt. Ennek ellenére az egyforma ruhákba bújtatott fejetlen hullák azonosítása a legkisebb problémába se ütközött. Volt ugyanis minden katonának egy dögcédulája, ami nevét meghazudtolva nem papírból, hanem fémből készült. A gondolatot tett követte.  Ezentúl, minden beteg csuklójára kössenek egy cetlit, rajta tintaceruzával felírva a neve. Ahogy a piacon a levágott, tollaitól megfosztott libákra: „6 és fél kiló, 13.000 forint”.         

Jelenleg a dolog itt megakadt. Közben kiderült, hogy a Kecskeméti Megyei Kórházban is volt egy figyelemreméltó műtét. Megkísérelték egy idős nő vastagbeléből kivágni azt a 20 centis szakaszt, ami teli volt polippal. Volt azonban egy kis gubanc, felnyitás után kiderült, hogy polipnak se híre se hamva. Ellentétben Kovács bácsival a hölgy nem tiltakozott, mert három nappal korábban vastagbéltükrözésen esett át, így aztán a „polip a bélben” belefért hitvilágába. Az ő esetében nem a beteget cserélték fel, hanem a leleteket. Hiába, na, az egészségügy leleményessége határtalan. Igen ám, de a leletcserét a dögcédula nem akadályoz meg, akkor pedig vissza az egész. Most aztán valakinek ki kell találnia a lelkiismeretes munkavégzést. Miket beszélek! Azt már rég kitalálták, mindössze alkalmazni kellene. Már meg is alakult egy parlamenti bizottság a lelkiismeretes orvosi munka tanulmányozására. Első ülésükön három napirendi pont volt: 1) A bizottság tagjainak a megjutalmazása. Ennél a pontnál hamar jutottak döntésre. Minden bizottsági tagot meg kell jutalmazni, beleértve az igazoltan távol maradókat is. 2) Mennyi legyen a jutalom? Itt lépett közbe a rutin. Mulasztásos törvénysértéssel úgy döntöttek, hogy szokásos illetményük 2 x 300 százaléka, ami ugyan már kilóg a törvényesség alól, de majd törvénymódosítást fognak benyújtani. Elvégre ők a törvényalkotók. 3) Milyen eséllyel lehet közfelháborodás nélkül megbízni külső szakértőket (és itt elsősorban saját családtagjaikra gondoltak) egy 400 millió forintos tanulmány elkészítésére. A „ha lúd, akkor legyen kövér” alapon úgy döntöttek, hogy szarnak a közvéleményre, és a 400 milliót felemelték 800-ra.

Örömmel közlöm az érdeklődő olvasókkal, hogy az összeollózott, több száz oldalas tanulmány rekordidő alatt készült el, aminek végső ajánlata orvosok részére továbbképző tanfolyamok felállítása volt. A tanfolyam felállítását a Magyar Orvosi Kamara pozitív lépésnek tekintette, mivel annak elvégzése nagymértékben segíti a magyar orvosok külföldi, elsősorban svédországi kórházakba való beilleszkedését.

A kézirat nyomdába adásakor kaptuk a hírt, miszerint a Svédországban élő, Kovács névre hallgató betegek névváltoztatási kéréssel tömegesen fordulnak az ottani Belügyminisztériumhoz.

________________________________________________________
________________________________________________________
________________________________________________________

(1854) Terror

Tibor bá’ online

 

~p001Most már a hülyék előtt is világosabb, mint a nap, hogy Európának annyi. Merkel becsábította őket, talán mert a német iparnak szüksége van épkézláb és persze olcsó munkaerőre. Ugyanezt tették a német gazdasági csoda idején a török vendégmunkásokkal, amire szintén ráfáztak, de úgy tűnik, nekik megérte. Ez most egy kicsit meredekebb volt, de szerintem nekik még ez is megérte. Az ötvenes-hatvanas években a törökök legalább nem robbantottak, a mostaniak viszont igen. A dologban az a legszomorúbb, hogy az óvodáskorúak is biztosak voltak abban, hogy lehetővé tették a terroristák tömeges beáramlását Európába. Most aztán itt a baj, a megoldhatatlan baj, mert hogy a fészkes fenében lehet kétmillió arabul beszélő tömegből kiszűrni azt, aki majd robbantani fog, mert fog. Nem kell hozzá különleges tehetséggel bírni, hogy valaki megjósolja, hamarosan robbanni fog Londonban, Berlinben, Hágában, csak itt nem, ahol a TEK hülyére játssza az agyát.

Az európai vezetők elkényelmesedett, tehetetlen barmok. A média pedig megvásárolt aljas banda, akiket kizárólag az előírt propaganda lehozása érdekel. Micsoda baromság menekült arab tinédzser kezébe adni plakátok „Bocsánat Európa” felirattal. Mi ártatlan menekültek vagyunk, dehogy vagyunk mi terroristák, mert mi az a néhány száz terrorista 2 millió emberben alaposan elkeverve. Semmi, többségünk kibombázott áldozat. Vagyis nem szabad rájuk haragudni, hadd jöjjön még egy másik két millió.

A terrorelhárítás Európában megoldhatatlan feladat előtt áll. Mostantól hozzá kell szoknunk, hogy nem csak közlekedési balesetek lesznek, hanem felrobbantott áldozatok is, bárhol. Kávéházban, koncert teremben, metró kocsiban, repülőtéren, szóval mindenütt. De mi az a 30-40, néha 130 ember egy több milliós világvárosban? Semmi. És valóban a közlekedési balesetekhez mérve, tényleg szinte jelentéktelen, de a tény, hogy bárhol utolérhet, bármikor rám is sor kerülhet, jelentősen rontja az életminőséget, mert a derűs mindennapokba befészkelt az örökös félelem.

_________________________________________________________
_________________________________________________________
_________________________________________________________

(1853) Ha vannak csöcseid

Tibor bá’ online

 

~p001Akkor tudod, hogy e büszke testrész miatt elég nagy veszélyben vagy. Az emlőrák megjelenésének komoly esélye van, és ez egy piszok dolog. Az emlők elvesztése árán könnyen lenne gyógyítható, de a gyors áttételezés miatt, mire észreveszik, sok esetben már túl késő. Ezért találták ki a gyakori szűrést, és a nők biztatását, hogy hetente ellenőrizze le, nem talál-e rejtett csomót a melleiben. És akkor még valami, az emlők piszok közel vannak a hónalji  nyirokcsomókhoz, ezért az emlőrák áttétele igen korán bekövetkezik, ami azt jelenti, hogy az emlők eltávolítása árán sem lehet megszabadulni a ráktól. A nagyon korai észlelés nagyon fontos.

Tudom, hogy a blogra járok nagy többsége férfi. Azonban a helyzet az, hogy a feleség meghal, de a férj itt marad, és persze a gyerekek is. Ezért van, hogy a témában mind a két nem érdekelt. És akkor most egy áttörés, de előbb a háttér.

A rákos sejtek falánksága ismert, és persze szaporodnak is rendesen, amihez több vér kell, mint különben. A több vér viszont lokálisan egy picivel magasabb hőmérsékletet jelent. Ebből adódott, hogy kihoztak olyan melltartót, amiben igen érzékeny hőmérőt építettek be. Ez a hőmérő egészen kicsiny hőmérséklet különbséget is érzékel, segítségével sikerül egészen korai szakaszában észlelni a rákos burjánzást. Olyan korán, hogy a rákos csomó kivágása mellett az emlők is megóvhatók.

Ez egy ritka eset, amikor a modern technológia valóban az embert szolgálja.

_________________________________________________________
_________________________________________________________
_________________________________________________________

(1852) Járjuk körbe a szart

Tibor bá’ online

 

~p003Az ember körülbelül 4 éves koráig tud visszaemlékezni, akkor pedig már abszolút szobatiszta, ezért aztán az anyuka nem törődik a kakival, a régi intelmek pedig eltűnnek a múlt homályában.  A gyerek hamar megtanulja, hogy a kaki szigorúan magánügy, az ezzel kapcsolatos tudnivalókat mindenki úgy szerzi be, ahogy tudja, és egyáltalán nem biztos, hogy különben lenne tudnivaló – pedig van. Nézzünk körül, mert egészségügyi tévhitekkel teli van a hócipő.

Van-e egészséges megjelenési formája az ürüléknek? Nincs. A forma és a konzisztencia függ a táplálkozás milyenségétől, elsősorban a fogyasztott rostanyag mennyiségétől.

Igaz-e ha nem ürítesz minden nap, akkor méreg anyagok halmozhatódnak fel a szervezetben? Hülyeség, ahogy a „méregtelenítés” is az. A méregtelenítés az egészségügy titkos bevételi forrása. A méregtelenítést az emberi máj és vese ragyogóan elvégzi külső segítség nélkül.

Belelehet-e szédülni a székelésbe? Bele bizony. A nagy rakás szar produkálására az agyi reakció eredményeként pulzus és vérnyomás csökkenés állhat elő, ami rövid ideig tartó szédüléssel járhat.

Az étel az emésztéstől függően 1-3 nap alatt megy át a beleken. Ha a lenyelt kabátgomb 3 napig nem jön elő, ne ess pánikba. 😀

A széklet normál színe középbarna, de lehet zöld spenóttól vagy más zöldségfélétől, piros paradicsomtól, fekete a sok grapefuit-tól, vagy vértől. Tartósan fekete széklettel feltétlen orvoshoz kell fordulni. A palaszürke szín májproblémára utal, ezzel is orvoshoz kell fordulni.

És ha már itt tartunk, említsük meg a fingást is, még akkor is, ha kurvára büdös tud lenni. Sajnos ez hozzátartozik az élethez, még akkor is, ha nem illik élni vele. Az egészséges ember átlagosan 15-ször fingik egy nap. Igen, mindenki. Igen, a nők is. Csak nem kell feltűnően csinálni. Ja, és olyan étrend nem létezik, amely nem generál gázokat. Különben a fing a legtöbb esetben szagtalan, de ez nem garantált. Ha viszont büdös az nem jele kóros folyamatnak.

Ha a vécépapíron használat után vér is látható az nem a rák jele (a ráké fekete) hanem az aranyéré, ami a végbélnyílás környékén lévő erek feldagadása, többnyire erőlködéstől. Nagyon nem kell tőle megijedni, de ha Reparonos kezelés után is fennáll, érdemes orvoshoz fordulni vele.

Tudod-e, hogy ürüléket is lehet transzplantálni? Érthetőben fogalmazva, valakinek a szarát átteszik egy másik ember végbelébe. Erre akkor kerül sor, ha valakinek a bélbaktériumai nem kellően egészségesek (normálisak) míg a donor első osztályú szarral rendelkezik. Hogy mit ki nem találnak! 😀

________________________________________________________
________________________________________________________
________________________________________________________

(88) Ihaj, csuhaj, sose halunk meg

Tibor bá’ szatirikus online

 

~p001

Csak a macskának van kilenc élete, az embernek mindössze egy. Viszont ezen az egy élet alatt majdnem mindent rutinszerűen teszünk. Élete folyamán az ember húszezerszer száll fel a villamosra, vagy ül be a gépkocsijába, miközben ötszázszor lépnek a lábára, vagy anyázza le egy félőrült. Ezerötszázszor áll sorba valamelyik hivatal ablaka előtt, és közben háromszázszor csapják be orra előtt az ablakot. Szóval az ember sok mindent tesz igen sokszor. Van azonban valami, amit minden ember egészen biztos csak egyszer tesz, ez pedig….. hát igen, a halál. Meghalni mindenki csak egyszer tud, de egyszer egészen biztosan meg is teszi. Magyarul, ha eddig nem haltál meg, akkor egyszer majd fogsz. Ezzel a ténnyel nem mindenki szeret szembe nézni, ezért ha ezek közé tartozol, akkor ne is olvass tovább. Ha tovább olvasol, akkor viszont figyelj ide, ugyanis mivel még nem haltál meg, az ezzel kapcsolatos tapasztalatod minden bizonnyal nulla. Ezért aztán, amikor jön a halál, jön a meglepetés is csőstül.

A vicc kedvéért tegyük fel, hogy neked nyolcvan előtt nincs kedved elhunyni. Ez különben nem egy túl szerény óhaj, mert Magyarországon az átlag életkor úgy 68 év körül van, amire te most szépen rá akarsz dolgozni, mondjuk húszat. Legyen neked igazad. Csakhogy egyszer ennek is a végére érsz, a kérdés, akkor mi van? A végső eltávozásod azzal fog kezdődik, hogy nyolcvanöt táján eléggé gyanús vagy a családnak, ezért bevisznek egy kórházba. Semmi konkrét bajod nincs, így aztán számodra végső megoldásnak csak a végelgyengülés marad. Aztán egy adott napon kijelented: „jaj de rosszul érzem magam” és ezzel visszahanyatlik a fejed a párnára. Ne is mondjam az ápolók és az orvosok csak erre vártak, ugyanis az ágyadat már rég odaígérték egy vállalkozónak, aki már tejelt is, hogy legyen hova elfektetni a mamáját, aki már évek óta útjában állt, illetve feküdt. Persze a nővérek óriási szakmai rutinnal sürgölődnek körülötted, és roppant nagy hozzáértéssel próbálnak visszahozni a klinikai halálból, mert nem tudni milyen okból kifolyólag, de az „újraélesztés” újabban divatba jött. Tehát másfél órán keresztül újraélesztenek, amiről pontosan tudják, hogy négy perc után tök felesleges. Mi, a téged meglátogató család, egymásra nézünk, jajgatunk, sírunk, egymást vigasztalva nem térünk magunkhoz, hiszen az előbb még szürcsölted az otthonról hozott húslevest, és egy viccet meséltél el nekünk, amit a műtőstől hallottál. Most meg ott fekszel az ágyban agyonbökött vénával, meztelen felsőtesttel, kékre püfölt mellkassal. Kezdünk rádöbbenni, hogy nem vagy többé.

Előfordulhat, hogy te ezt nem várod be, és két héttel korábban kéred a családot, vigyenek haza meghalni. Ezzel az okos húzással azonban sem a halált, sem a bánásmódot nem sikerül elkerülnöd. Ugyanis a családból valaki még időben észreveszi, hogy ki kell hívni az ügyeletet, de milyen ügyeletet? Biztos az orvosi ügyeletet, találgat valaki, jó-jó, de minek ide orvos. Te ugyanis már hulla vagy, és amire valóban szükséged lenne, az egy hullaszállító, de ez az okoskodás érvénytelen. Egy hulla nem attól hulla, hogy nem ver a szíve, hanem attól, hogy ki van róla állítva egy bizonyítvány. Tehát, igenis fel kell hívni az orvosi ügyeletet. Az „Ügyelet” nevű idős úriember fehér köpenyben, a hívást követően 3-4 órával később állít be. Az Ügyelet rád néz, bólint és nekünk, ott lődörgő hozzátartozóknak kiadja a parancsot, hogy fordítsunk meg téged, a hullát, ott az ágyon. Mi összenézünk, hiszen valamennyien nagyon szeretünk, akarom mondani, szerettünk, de a hulládat, illetve a földi maradványodat, a nemrég exitált tested (ezt a szép szót az orvosoktól tanultam), szóval a nemrég exitált tested nem kívánjuk rakosgatni. Valahogy nem vagyunk rá diszponálva (ezt viszont egy zongoraművésztől hallottam).

Ha lenne humorérzékünk, akkor most sorsot húznánk, hogy melyikünkre háruljon a feladat, de nincs humorérzékünk, és rettenetesen tanácstalanok vagyunk. Az Ügyelet nevű, fehér köpenyes úriember méltatlankodik, de aztán valahogy mégis csak olyan pózba kerülsz, ami elő van írva. Ezt követve az Ügyelet kitölt egy több oldalas kérdőívet, amit otthagy nekünk, és lelkünkre köti, hogy hétfőn vigyük el a körzeti orvoshoz, aki már majdnem családi orvos, de azért inkább csak körzeti. Tehát vigyük el neki, de nem a földi maradványodat, hanem a kitöltött íveket. Az Ügyelet távozni készül, de az ajtóból még visszaszól (ezt az ajtóból történő visszaszólás egészen biztos Columbo hadnagytól leste el): a halottért majd jönnek, és ezzel végképp távozik. Mi egymásra nézünk, és azt kérdezzük, ki jön érte? A halál? Az már nyilván nem. Na, majd meglátjuk. Minden esetre most már hivatalosan is halott vagy.

Hátrom órával később újfent csengetnek, majd belép a lakásba négy tagbaszakadt férfi sötétszürke, erősen kopott, elnyűtt öltönyben. A négy pribék cipel magával egy meglehetősen gusztustalan, pléhből összebarkácsolt, ideiglenes koporsót. A főnökük félrehúz a sarokba és közli velem, hogy a szállítás ingyenes, de az öltöztetés az nem. Jó, hogy mondja, mert az életben nem jönnék rá. Az első problémánk, hogy nem vagy meztelen. A második problémánk, hogy hamvasztva leszel, ha eljutunk odáig, azt pedig lehetne pucéron is, de meg merünk mi mukkanni? Különben az öltöztetés 5800 forint, ha kérünk számlát, ha nem kérünk, akkor csak 4000, és négy kézmosás a fürdőszobában törülköző használattal kombinálva. Mindenekelőtt azonban adjunk egy tisztességes ruhát, ami viszonylag jól fog állni rajtad. Nem jutunk szóhoz, és úgy mozgunk a lakásban, mint a tetszhalottak. Valaki megkockáztatja, hogy az öltöztetés talán egy kicsit felesleges, de többen lehurrogják. Tisztességes állampolgár ilyesmin nem spórol, legfeljebb legközelebb csak egy hónap múlva lesz rántott hús, de az öltöztetés az fontos. A szakemberek meg is magyarázzák, a tested hamarosan merev lesz, aztán a hűtőházban még merevebb. Az öltöztetés most következik be, vagy soha. Mindenki megadja magát, a négy fő elégedetten távozik, és persze téged magukkal visznek. A szűk, pici liftben felállítják a koporsót, ugyanis másképp nem fér be, te majdnem kicsúszol a pléhkoporsóból, de aztán a dolgok rendeződnek. Mi pedig csak percekkel később döbbenünk rá, hogy fogalmunk sincs, hová vittek.   

Két nap csendes gyász és megdöbbenés. Hétfőn irány a körzeti orvos, és amilyen szerencsénk nekünk van, délután rendel 14-19 között. Fél háromkor még csak az asszisztensnő van benn, de „a doktor úr perceken belül itt lesz”. Három óra környékén a doktor úr berobog, és fájó szívvel veszi tudomásul, hogy téged többé már nem lehet maszek alapon injekciózni haszontalan vitamin ampullákból, némi felár ellenében, aztán meg a kártyád is ugrott, egy beteggel kevesebb. Máskülönben a Körzetis nagyon rendes. Mindent kitölt, lepecsétel, nem faggat, és végül egy picit tartja a markát, de aztán mehetünk a temetési vállalkozáshoz, akiket nem nehéz megtalálni, a temetőben vannak.

Az iroda ajtaján biztonsági zár, csak belülről lehet kinyitni. Úgy tűnik, ezek hisznek a kísértetekben, és van félnivalójuk. Az ajtón egy tábla, rajta fenyegető szöveg: belépés szigorúan csak szólítás után. Ezek szerint a részvénytársasággá vedlett állami vállalat javában játssza a hatóságot. A meglepetéstől még alig hápogunk egy perce, amikor kivágódik az ajtó, kiront rajta két, talpig feketébe öltözött nő, és hangos szitkok közepette elhagyják az épületet. Nyomukban üget a hivatalvezető, vagy valami hasonló, de az is lehet, hogy a Főatyaúristen. Egy magyar temetőben bármi előfordulhat. A Főatyaúristen is üvöltözik, bár a címzettek már rég nem hallják, de mi igen. Minden esetre a frász ott a helyszínen kiver minket, pedig beinvitálnak a Főatyaúristen belső szentélyébe, igaz nem elhanyagolható mogorvasággal. Besettenkedünk, majd elnézést kérünk a zavarásért, meg hogy ott szeretnénk hagyni néhány százezer forintot. Tetszik tudni, makogunk, miközben széttárjuk kezeinket, nem tehetünk róla, nekünk azt mondták, hogy ide kell jönni. A Főatyaúristen lekezelően bólint, kitépi kezünkből a papírokat, amit még a fehér köpenyes Ügyelet kezdett kitölteni, és a Körzetis fejezett be. Azt hiszem remegett a lábam, de ebben nem nagyon vagyok biztos. Minden esetre úgy éreztem magam, mintha én lettem volna a halott, holott a halott te voltál. A Főú. (Főatyaúristen) rám förmedt, hamvasztás lesz? Halkan elrebegtem egy igent, mire a Főú. arcán átsuhant egy gúnyos vigyor, és hangja felcsattant. Így nem hamvasztunk! A halotti bizonyítvány hiányosan van kitöltve, amíg ezt nem pótolják addig nincs hamvasztás. Tanácstalanul nézünk össze. Kiderült, hogy az Ügyelet elnézte az egyik rubrikát. Azonnal elnézést kértünk az Ügyelet helyett, majd kisomfordáltunk az ajtón, és elmentünk ügy intézni az Ügyelethez.

Két nappal később visszamentünk a Főúhoz, de most már tökéletesen kitöltött HB-vel, ami nem házibulit jelent, hanem halotti bizonyítványt, de ezt mi is csak ott a helyszínen tudtunk meg. Természetesen ez alkalommal is az előtérben ültünk és vártuk a bebocsáttatást. A baj az volt, hogy mások is azt várták, és ezek a mások előttünk voltak. Úgy tűnik, az emberek Magyarországon szép sorban elhalálozgatnak. Ugyanis, itt éppen úgy sorba kell állni, mint régen a banánért. Végül azért ránk is sor került, és beléptünk a már alaposan ismert Főú. színei elé. Köszönésünkre bólintott, jelezve, hogy megismer minket, és késlelkedés nélkül meg is szólalt. Azt szerette volna tudni, hogy te az elhunyt, hol vagy. Fogalmunk se volt. Tényleg röhej, temetést intézünk, de nincs hullánk. Mentegetődzünk, hogy elvitték. Micsoda balfácán népség, még egy hullára se tud vigyázni, néztük ki a Főú. szemeiből. Csoda, ha tönkre megy az ország? A Főú. gúnyosan szemlélte zavarunk, majd megszólalt, mindegy, majd elintézem. Istenem, mekkora hatalom! Ha nagyon kell, még hullákkal is tud diszponálni. Esetleg pont azzal, amelyikre szükség van, bár hamvasztásnál ez nem feltétlen megalapozott egy követelmény. Aztán Főú. megint kérdezett, hogy akarjuk? Mi szerettünk volna egy szép helyet, esetleg közel a kapuhoz, ahol ritkábban lopják le a koszorúkat a sírokról, ugyanis te, amíg éltél, így szeretted volna. Erre megint jött a gúnyos vigyor, csak itt lehet, és ujjával rábök egy fali térkép egy bizonyos pontjára. Itt nyitottunk sírokat, erősíti meg előző mondatát.

Ez volt az a pillanat, amikor kezdett megjönni a hangom, mert ami sok, az sok. Különben is ennyivel tartoztam neked: tisztelt hölgyem, ha csak oda lehet, ahová az ujjával szíveskedett bökni, akkor minek kérdezi? Nem volt szerencsém, félreértettem, ő úgy gondolta, hogy milyen urnában, milyen urnaterítővel, és mikor? A válaszadást szerfölött megkönnyítette, mert elénk dobott egy fényképalbumot, amiben urnák láthatók totál és premier plánban, valamint fantázia névvel és árcédulával. „Feltámadunk II.” 39.700 forint, „Kegyelet IV.” bíbor páccal 34.200, pác nélkül mindössze 29.800 forint. „Irgalom III.” natúr fenyő 30.800, lakkozva 31.800, intarziával 36.500 forint. Bennem elkezdett derengeni, hogy életem legnagyobb hibáját akkor követtem le, amikor nem urnakészítő kisiparosnak mentem el és azon töprengtem át tudnám-e magam képezni még mielőtt rám is sor kerül, bár úgy saccolható, hogy az ötlet egy eső utáni köpönyeg. Viszont hamarosan kaptunk egy másik fényképalbumot is, amiben fátylak voltak, akarom mondani szemfedők, csak azt nem árulták el hozzá, hogy egy kis rakás hamunak hol vannak a lefedendő szemei. Erre a talányra magunktól kellett volna rájönni. Minden esetre a választék vonzó volt: Muszlin kendő fekete berakással, szélén azsúr, ára: 10.200 Ft. Vert csipkekendő bársony aláhergeléssel, ára: 12.500 Ft. Tüll kendő két sor pikével ára: kerek 9000 Ft. Ugyan ez batikolva is, ára: 13.000 Ft. Az ÁFA minden esetben külön felszámításra kerül. Ugyanis Orbán a holt lelkeken is akar nyerészkedni egy kicsit.

Szokjuk már meg a szentségét, hogy mindennek ára van. Te meg csak ne röhögj ott a Mindenható jobbján azzal a kitűzött kokárdával, vagy a balján az egy szál szegfűvel. Tudd meg, először rossz helyre vittek, ugyanis ott nem volt krematórium. Onnan téged át kellett szállítani oda, ahol van. Tehát, szállítás rakodással 32.000 Ft. + ÁFA. Hamvasztásos temetés 361.750 Ft. Azért ilyen sok, mert 80 kiló vagy. Ha csak egy gyerek lennél, a család olcsóbban úszná meg. A hamvasztáshoz nagyon sok kWó kell, aminek az árát nem rég emelték harmadszor fel az idén. Hűtés = 2.890 Ft/nap. Tulajdonképpen bagatell. Egy kiló mélyhűtött őszibarack 1320 Ft és az csak egy kiló, igaz, mínusz 18 fokon, te pedig alig éred el a plusz kettőt, de hát a hűtés, az hűtés. Urnafülke betéti díj = 11.000 Ft/10 év. Se hosszabb, se rövidebb időre neme lehet. Részletfizetés nincs, és a lízing is kizárt. Az összeg természetesen tartalmazza az ÁFA-t, mert Orbán Viktor nem lehet tekintettel az állampolgárság egyoldalú megszüntetésére. Az viszont meglepő, hogy a bérleti díjat nem toldják meg közös költséggel, és a közös képviseletet még nem találták ki. Ennek az elnéző magatartásnak oka valószínűleg az, hogy a halottak kifejezetten jó bérlők, konyha és fürdőszoba használatra nem tartanak igényt, alig van velük gond. Carrarai márványlap, 26×26 cm, begipszeléssel együtt 18.400 Ft. A betűbevésés fekete színezéssel betűnként 920 Ft, arany befestéssel betűnként 1.560 Ft. A temetői sorszám bevésése kötelező! Pap + kántor 28.800 Ft, kántor nélkül a költség megegyezés szerint. Külön rendelhetők: gyertyák (darabra), szőnyeg (méterre), zene magnóról (percre), stb. számtalan extra egyéni igény szerint.

Ez az a pont, amikor kezd lelkiismeret furdalásod lenni, és már bánod az egész végelgyengülést. Bizony, bizony, tovább élni sokkal olcsóbb, mint meghalni. Látod! Látod! De nincs visszaút, és még örülhetsz, hogy sikerült minket itt hagynod mielőtt az amerikai kultúra a Valentin-day és Halloween-tök sikeres elterjesztése után megérkezik a magyar temetőkbe is, mert bizony hamarosan lesz még hullaborotválás, balzsamozás, függöny, baldachin, orgonabúgás, fekete tollcsákós halottkísérők. Szóval egész iparág dobja majd be magát, olyan jó kis kapitalista módra. Nálunk ez még egy picit szocialista, és egyelőre ezért nincs például lélekharang se, mert ha lenne, akkor az egész országért szólhatna.

______________________________________________________________________________________
______________________________________________________________________________________
______________________________________________________________________________________
 

(1851) Alvás

Tibor bá’ online

 

A helyes alvásmennyiség (napi 8 óra) betartása csökkenti a szív érrendszeri betegségek bekövetkezésének esélyét.

A szívbetegek (bypass műtéten, infarktuson estek át, anginában szenvednek) hagyományosan négy pontos tanácsot kapnak: táplálkozz egészségesen (semmi elhízás), mozogj, hagyd el a dohányzást, és mérsékelten fogyassz alkoholt. Ezt most meg lehet toldani egy ötödikkel: aludj kielégítően, ami napi 8 órát jelent.

~p002Az eredeti négy pontos tanács kialakításához számtalan tanulmányt végeztek. Számszerűsítve, akik betartják, 67 százalékkal csökkentik az esélyt, hogy a szíve vigye őket a sírba. Mostanra viszont kiderült, hogy a megfelelő mennyiségű alvásnak egészség védő hatása van. Ha az eredeti négypontos tanácsot kiegészítik ezzel az ötödikkel, akkor a felmérések szerint az esély csökkenése 83 százalékos.

Így aztán el lehet jutni ahhoz a megállapításhoz, hogy az öt tanács közül ez az ötödik a legfontosabb, mert kellő alvás után könnyű a mozgás, könnyebb betartani a megfelelő étkezést, és inkább van az embernek ereje, hogy leszokjon a dohányzásról.

A kellő mennyiségű alvás, és a fáradtságok kipihenése a teljesen egészséges emberek részére is hasznos. A legújabb vélemények szerint élettartam hosszabbító hatása van.

__________________________________________________________
__________________________________________________________
__________________________________________________________

(1850) Halottaiból való feltámasztás

Tibor bá’ online

 

~q191Van néhány dolog, amit az emberiség nemre, vallásra, korra való tekintet nélkül egyöntetűen szeret. Nem, nem a szextről van szó, hanem az ajándékról, a feltámasztásról. Mert milyen jó dolog semmiért kapni valamit. A most közzétett feltámasztás különösen azért értékes, mert a túlélés egyik nélkülözhetetlen eszköze az akkumulátor. Az akkumulátor legkellemetlenebb tulajdonsága, hogy egy idő után megdöglik, és ráadásul a használhatatlanná vált aksitól megszabadulni se könnyű, kénsav – ólom, brrrű. Most viszont az egyik blogtársunk felhívta a figyelmem hogyan lehet az elhalálozott ólom akkumulátort feltámasztani.

Mérj ki 250 gramm keserűsót (magnéziumszulfát). Melegíts fel 500 ml desztillált vizet (csapvizet semmi esetre se használj) 65 °C-ra és öntsd bele a kimért keserűsót.

Csavard le a cellák dugóit és töltsd fel őket az elkészített oldattal. Csavarozd vissza a dugókat és alaposan rázd össze az aksit. Ha zárt (zselés) aksid van, akkor keresd meg a rejtett dugaszt és fúrd át. Ha van benne folyékony anyag, azt öntsd ki belőle, majd töltsd fel az oldattal és dugaszold vissza a lyukat, és rázd össze.

Kis ármerővel töltsd fel az aksit 24 órán át. – Ezt követve az aksinak működni kell. A jobb eredmény érdekében 3-4 éjszaka az aksit tedd fel a töltőre, ami a maximális feltöltést fogja eredményezni.

Az eljárás letesztelését olyan aksin végezték, aminek a kapocsfeszültsége mindössze 0,5 V volt.

_________________________________________________________________

~q052

Ez nem igaz, mert az elmúlt 30 nap 40.500 látogatás lett regisztrálva. Viszont a támogatások gyakoriságán ez semmit se változtatott. Mellesleg úgy tűnik a probléma világjelenség, mert a megafonos csajt egy jóval nagyobb, angol nyelvű portáltól másoltam át. Nehéz ellenállni, amikor vadászgatásom közben állandóan rám kiabálnak, hogy adakozzak. Persze nem adakozok, majd lesül pofámról a bőr, mert tényleg sok mindent ellopok, süljön le másnak pofájáról is a bőr, mert ők meg elolvassák a lopott holmit. 😀

Breaking news: Megszületett az első két adakozás. Nem hittem volna. 😀

__________________________________________________________
__________________________________________________________
__________________________________________________________

(1849) Figyelmeztetés

VIP.112.

A téma fontosságára való tekintettel, ezt kivételesen közzéteszem.

 

~q051A gazdasággal foglalkozó, angol nyelvű hírportálok, a tanácsadó cégek már jó ideje riogatnak, hogy a 2008-as válságot jelentősen meghaladó új válság kirobbanása várható a közlejövőben, sőt inkább összeomlásnak nevezhető valami, és semmi közeljövő, akár már holnap is. OK. Hogy valami hatalmas szar van a levegőben, az érezhető, de mi ilyenkor a teendő? Erre közlöm az alábbi összeállítás fordítását.

A bankok megmentése – Krízis helyzetben a bankok törvényesen rátehetik kezüket a számlákon tartott pénzekre. Ha azt hiszed, hogy ez túlzás, akkor nézd meg néhány éve mi történt Cipruson. A bankok úgy gondolják, hogy az embereket rá kell kényszeríteni a bank vesztességek összedobására. Ha tehát nagyobb összeget tartasz bankszámládon, valamit ki kell találnod a védelmére.

Kormány ellenőrzés – A kormányok információkat gyűjtenek az állampolgárokról, hogy hol tartják értékeiket. Ennek célja, hogy ha szükség adódik, rá tudják tenni a kezüket.

Készpénz szabályozás – Görögország utolsó összeomlásakor a bankok bezárták ajtajukat, és az ATM automaták naponta max. 50 $ adtak kik. Volt amelyikből kifogyott a pénz, és nem adott ki semmit. Nem árt tehát, ha mindig van otthon szükséges mennyiségű készpénz.

Kiviteli megszorítás – Nagy mennyiségű készpénzzel nem lehet átlépni a határt. A limit általában 10.000 $, de ezt lecsökkenthetik akár 200 $-ra. Ezt is át kell gondolni, hogy adott esetben ne érjen meglepetés.

A magyar helyzet – A mi esetünkben számolni kell egy nagyon gyors és nagyméretű inflációra is. Túl sok forint zsebben tartása egészen biztos nem egy jó ötlet. Itt azonban van egy kis gubanc, ha addig vársz, hogy a baj mindenki számára nyilvánvalóvá válik, már nemigen lesz módod elhárító lépéseket tenni. Apám szerint Magyarországon 1944-ben semmilyen áron nem lehetett aranyat venni, legálisan vagy feketén.

__________________________________________________________
__________________________________________________________
__________________________________________________________

(1848) Mi a baj a kapitalizmussal?

Tibor bá’ online

 

~q191Röviden, túl jóra sikeredett. Az összes reformer, vagy inkább mondjuk úgy, hogy idealista, Jézustól Leninig kimondva, vagy kimondatlanul azt feltételezte, hogy létezik egy „szocialista embertípus”, aki, ha lekennek neki egy pofont, odatartja a másik arcát is. Ezért a jutalmat az egyik a másvilágon ígérte megkapni, a másik az unokák számára. Csakhogy az emberi természetet nem hatja meg a „mindenki adjon képességei szerint, cserébe megkapja azt, ami a szükséglete”, mivel az Ember a képességeit önmaga hasznára akarja felhasználni. Erre pedig a kapitalizmus a legalkalmasabb, ahol…. Mit is mond Gordon Gekko a Wall Street című filmben? „Greed, for lack of a better word, is good” (jobb jelző híján, jó a kapzsiság).

Az önző kapzsiság az emberi evolúció alatt pozitív tulajdonság volt a túlélés és utódnemzés terén. A lehető legjobb, mert az önzés biztosított a jelent, a kapzsiság pedig a jövőt. És mert az Ember kapzsi, azaz egyre többet akar magának, a kapitalista környezet látványosan működött, messze maga mögött hagyva a létező szocialista környezetet. Úgy tűnt, és ezerszer bebizonyosodott, hogy az emberi kapzsiságra lehet építeni, az mindig bejön, az emberi önfeláldozásra, testvériségre viszont nem. Hiába mondta ki a francia forradalom: Szabadság, Egyenlőség, Testvériség. Ezt csak azok akarják, akiknek a sors egyiket se adta meg. Dehogy kell az egyenlőség annak, akik fenn ül a piramis felsőbb régióiban.

Akkor pedig felmerül a kérdés, miért vágynak a tömegek a kapitalista társadalmi rendre, és miért tűrik el azok, akik benne görnyednek? Azért, mert, ahogy már Napóleon is rájött a világ legnagyobb mézesmadzagjára: Minden katona zsebében hordja a Marshall botot. Ugyanígy, minden amerikai úgy érzi, hogy kemény munkával, minimális szerencsével ő maga is lehet milliomos, mert ez a rendszerben benne van. Képességeid gyümölcsét nem kell megosztani másokkal. Tehát a rendszer tökéletesen működik. Nem kell agitálni a széles tömegeket, hogy látástól vakulásig dolgozva adják életük javát gyermekeik fényes jövőjéért, mert minden egyes egyed hülyére töri magát, hogy egyszer majd ő zsákmányolhassa ki a nincsteleneket, mert a pénz hatalom, és akinek hatalma van, annak minden van.

Azt azonban csak kevesen látták előre (de Marx például látta), hogy a pénz, az egyre több pénz olyan hatalom birtoklását teszi lehetővé (pl. a képviselők, szenátorok megvásárlását) ami önjáróvá váló kapzsiságot teremtve végül elpusztítja az eredeti struktúrát. A forradalom megeszi gyermekeit, a kapitalizmus felfalja önmagát.

__________________________________________________________
__________________________________________________________
__________________________________________________________

(1847) Ez tényleg gáz

Tibor bá’ online

 

~q050A NASA szombaton nyilvánosságra hozta a februári adatokat, amit a világ majd összes médiája átvett, amire még nem volt példa. Mint ahogy arra sem, hogy Dr. Gavin A. Schmidt is megszólaljon, aki még sose kommentált nyilvánosságra hozott adatot. Az adatok mellett a híradások megjegyezték, hogy a tudósok (Jeff Masters és Bob Henson) „álla leesett az adat hallatán, és klimatikus szükségállapotot emlegettek”.

Miről van szó? A globális melegedés következtében a meleg rekordok folyamatosan megdőlnek, amin már senki se csodálkozik. Házi szkeptikusunk Mszilárd néhány napja meg is jósolta, hogy február is rekordot fog hozni, ami persze semmit se jelent, hiszen a NASA csalása a napnál is világosabb. Ha-ha! Mert erre ő se számított, mármint, hogy a NASA ekkorát mer hazudni. Na jó, abbahagyom a hülyéskedést.

Az világos, hogy januárt nem lehet összemérni augusztussal. Nem is teszik. Ehelyett azt nézik, hogyan viszonyulnak a különböző hónapok saját magukhoz, vagy csak az anomália nagyságát mérik össze válogatás nélkül. Azt tapasztalták, hogy általánosságban az idei január egy kicsivel melegebb volt, mint a tavalyi január, ami egy kicsivel melegebb volt, mint a tavalyelőtti, és így tovább. Illetve nem mindig melegebb, ha igen, akkor az egy rekordjavítás. A múlt év meleg rekord volt (tehát az egész év) és az El Nino miatt várható, hogy 2016 még melegebb legyen, mint 2015 volt. Egy újabb rekord év. Akkor pedig abban nincs semmi meglepő, hogy a minden idők legmelegebb januárját minden idők legmelegebb februárja váltja fel. Ami meglepő az a mérték. Egy-egy rekord általában 1-2 század fokkal jelent többet, mint a megelőző. Most viszont 2016. február 48 század fokkal (majdnem egy fél fokkal) gyűrte le 2015. Februárt. Időzzünk itt egy kicsit.

Általában az 1951-1980 időszak átlagát tekintik nullapontnak (bár 1980-hoz képest itt is jelentkezik némi hőmérséklet emelkedés). Ehhez képest 2011-től a februári melegedés 0,51 – 0,49 – 0,56 – 0,87 (ez 2015), majd most 1,35 °C emelkedés az 1951-1980 átlaghoz viszonyítva. Már a múlt év is kiugró volt, de az idei rémítőnek tűnik. Aki kíváncsi az eltérésekre (anomália) itt megtalálja őket.

A korábbi évek 0,50 környéki értékekhez képes a múlt évi 0,87 már kiugró volt, amit a szkeptikusok általában elintéznek azzal, hogy az időjárás hektikus, egy-egy kiugrás belefér. Az idei még nagyobb kiugrás már egyes klímatudósoknak sok volt, akik előálltak azzal a számítással, hogy 10 év múlva a minimális anomália (vagyis melegedés) 4,46 °C, a maximális anomália (vagyis melegedés) 10,96 °C lesz. Hogy ez bejön-e vagy sem, azt talán az isten tudná megnyugtatóan megmondani. Minden esetre ez azt jelentené, hogy a hirtelen (abrupt) megfutás elkezdődött. A minimális 4,46 °C melegedést 1951-1980 átlaghoz viszonyítva egyszerűen elviselhetetlen. Még csak annyit. Általánosan elfogadott vélemény, hogy ezt a kiugrást az El Nino nem magyarázza meg.

__________________________________________________________
__________________________________________________________
__________________________________________________________

(1846) Menyi ideig tart egy aktus?

Tibor bá’ online

 

~q049Már kaptam néhány megjegyzést, hogy pina centrikus vagyok, meg éhes disznó makkal álmodik, és hasonlók. Szóval, én úgy tudom, hogy az idelátogatók zöme nem mai gyerek. A tegnapelőtti gyerekeknek viszont van némi lemaradása ebben a témában. Nosza, hozzuk be a lemaradást. 😀

A szakértők szerint (bárkik legyenek is azok) az aktus átlagos élettartama 3-7 percre tehető. Kábé ennyi idő alatt lehet megenni egy BigMac-et. Igen ám, de amikor a kutatók 14.000 férfit és nőt meginterjúvoltak, „kiderült”, hogy az aktus átlagos időtartama 10 perc plusz a legtöbb férfi 20 percet szeretne, mint a szarka, csak nem, bírja a farka. Na, ebben az egyben a nők egyetértettek, sőt ők 20 percél egy „kicsit” többet szerettek volna. Ennek az eredménynek több szépséghibája is van. Mindjárt az első, hogy a tanulmány költségeit a gyógyszergyárak állták. Azok a gyógyszergyárak, akik a korai magömlés elleni szereket, valamint a szexuális diszfunkciót gyógyító pirulákat állítják elő.

Szerencsére hasonló felméréseket mások is készítettek, például a Penn State University (különben ők nagyon aktívak a globális felmelegedés terén), akik úgy találták, hogy a 3-7 perc még elmegy, de a kívánatos érték a 13 perc, viszont az 1-2 perc az elfogadhatatlanul kevés. Különben ez a kutatócsoport azt állította, hogy mind a nők, mind a férfiak jelentős százaléka 30 percet meghaladó időt tartott kielégítőnek. Figyelem, nem azt állították, hogy ezt gyakorolják, hanem, hogy ez lenne jó. Ebből csak az szűrhető le, hogy az emberek egy része felelőtlenül álmodozik.

Eric Corty pszichológiai professzor (na jó, egyetemi docens) szerint mind a nők, mind pedig a férfiak egy része hisz a hatalmas pénisz, kőkemény erekció és az átkefélt éjszaka meséjében. Aztán – teszi hozzá – jön a csalódás és a kielégületlenség. – – – Szóval, ezzel vigyázzatok.

A világhírűvé vált Afred Kinsey 1948-ban még úgy találta, hogy az amerikai férfiak 75 százalékának az aktus mindössze 2 percig tartott. Ez minden valószínűség szerint igaz volt, mert egy olyan társadalomban, ahol a szex tabu téma, a kielégüléshez már egy bugyi letolása is elég.

A fentieket ki lehetne még egészíteni a Sexual Health Promotion Lab adataival. (ja igen: Az egészséges szexet elősegítő labor)

A nők 55 %-a, míg a férfiak 30 %-a csak megjátssza az orgazmust.

A férfiak 64,2 %-a az esetek legalább negyed részében frusztrált a korai magömlés miatt.

A férfiak 45 %-a nagyobb péniszre vágyik.

A nők 8,7 %-a naponta maszturbál. (azt nem írják hány éves korig)

A megkérdezettek 41,5 %-a állítja, hogy az anális szexet nem próbálta ki. — Ha tudnák mit veszítettek! 😀

__________________________________________________________
__________________________________________________________
__________________________________________________________

(1843) Hazugság

Tibor bá’ online

 

~q191Az emberi agynak sok érdekes tulajdonsága van, ezek közül az egyik, hogy átélt élményekre aprólékosan emlékszik, akár 60 év múlva is, a kitalált (hazugság) történetekre viszont egyáltalán nem. Ezt használják ki a rendőrségi (stb.) kihallgatók, amikor a pontosan felvett vallomást egy hónappal később újra elmondatják a gyanúsítottal, rákérdezve a részletekre. A hazugságot képtelenség újra elmondani pontról-pontra. Tanulság? Ha egy mód van rá, ne hazudjunk, nem csak az életünk lesz összehasonlíthatatlanul kényelmesebb, és rajta se tudnak kapni.

Tegnap a társas élet keretein belül végignéztem egy filmet (plusz egy rakás hirdetést) valamelyik csatornán. A történet egyszerű, és igen tanulságos volt. Egy házhoz járó masszőrnő egy társas összejövetelen megismerkedik egy elvált költőnővel, akihez eljár masszírozni, és persze összebarátkozik vele. Valamint egy elvált férfivel, akivel kialakít egy kellemesnek tűnő kapcsolatot. A baj csak az, hogy az új ismeretség valamikor házasok voltak és van egy tinédzser lányuk, aki hol a papánál, hol a mamánál van. A költőnő állandóan a volt férjének a kibírhatatlan hibáiról mesél. Aztán egy szép napon a masszőrnő rájön, hogy a költőnő tulajdonképpen azt a pasit cikizi megállás nélkül, aki neki az új kapcsolata. Ez az a pont, ahol lépni kellett volna, de nem tette, helyette elkezdte vizsgálni a pasiját a feltárt hiányosságok mentén (pl. nincs éjjeli szekrénye, és mindent a földre dobál). Egy idő után a pasiját a volt feleség szemével kezdte nézni. Aztán a közös lány mind a két szülőnél meglátta a nőt, és annyi. Tragédia. Ugyanis a pillanatnyi kényelem kedvéért az őszinteségre képtelen ember nagyságrendekkel nagyobb kellemetlenségeket vállal fel a jövőben.

Ennek ellenére, ha mégis hazugságra szánod el magad néha-néha, akkor a legokosabb, ha előtte iszol egy liter ásványvizet. Ugyanis a California State Univbersity végzett egy kísérletet, aminek lényege, hogy a résztvevő diákok egy részével itattak 7 dl ital, egy másik részükkel nem. Kiderült, hogy a teli húgyhólyagos diákok alig követtek el olyat, amiből arra lehetett volna következtetni, hogy hazudnak. Hazug válaszaik hosszabb és részletesebb voltak, ami miatt a kiértékelők nem jöttek rá a hazugságra.

A beszámoló még hozzátette, nem kevés kajánsággal, hogy David Cameron, angol miniszterelnök hosszúra nyúlt utolsó beszéde alatt egészen biztos teli lehetett a húgyhólyagja. Én meg azt észrevételezem, hogy teli húgyhólyaggal az ember siet, hogy minél előbb üríthessen. Aki siet, az nem húzza a mondanivalóját a végtelenségig. Na, majd egyszer kipróbálom. 😀

__________________________________________________________
__________________________________________________________
__________________________________________________________

(1844) Orwell 1984

Tibor bá’ online

 

~q191George Orwell Nineteen Eighty-Four (Ezerkilencszáz nyolcvannégy) című utópisztikus regénye 1949-ben jelent meg és Rákosi Mátyás Magyarországában természetesen nem fordították magyarra. (költségmentesen olvasható: http://mek.oszk.hu/00800/00896 – és ha még nem olvastad, melegen ajánlom) Jómagam angol nyelven 1958-ban jutottam hozzá, és hol volt még 1984? Huszonhat év a jövőben az örökkévalóságnak tűnt (akkor), miközben, minimum egy újabb 26 év telt el azóta. Felteszem a honlapom látogatói közül sokan olvastátok a könyvet, de aki nem, azok kedvéért néhány szó. Orwell szegény értelmiségi családból származott, a gyarmati Indiában Eric Arthur Blair néven látta meg a napvilágot, 1903-ban és alig 47 évesen, tüdőbajban halt meg Londonban. Orwell családi háttere miatt nem is lehetett más, mint baloldali, azonban a Spanyol Polgárháborúval kapcsolatos szovjet tevékenység kinyitotta a szemét, és elsőre megírta az Állatfarm című könyvét, majd az 1984-et. Az előző a létező Szovjetunió paródiája, a második pedig – követve Huxley Szép új világát – egy vízió a jövőről. Huxley fantáziájának kiötlésekor (kb. 1930) a sztálini Szovjetunió többnyire még Terra Incognita volt Nyugat Európában, ezért „polgáribb” formában álmodta meg a jövőt. Orwell már szerencsésebb helyzetben volt, tudott egy totalitárius rendszer létezéséről, ezért a jövőképében ezt fejlesztette tovább. Az 1984-be új fogalmakat vitt be, amiknek nevet kellett adni. Így születettek meg a Nagy Testvér, Gondolatrendőrség, Újbeszéd, Telekép és a híres, vagy talán hírhedt figyelmeztetés, NAGY TESTVÉR SZEMMEL TART. A szemmel tartás eszköze a családok szobájában elhelyezkedő TV készülékbe szerelt szerkentyű volt, aminek segítségével a Nagy Testvér mindenkit megfigyelt. E kissé hosszúra nyúlt bevezető után, lássuk a jelent!

Őszintén bevallom, amikor a művet olvastam, mindössze egy jó pofa fantazmagóriának tartottam. Persze-persze a diktatúrák már csak így működnének, de hol vagyunk ettől? Aztán elfelejtkeztem a könyvről. Amikor a rendszerváltás után elkezdték felszerelni a térfigyelő kamerákat, még semmit se sejtettem. Aztán elterjedt a mobil telefon, és kiderült, hogy segítségével nyomon lehet követni, hol jártam tegnap este, kiket hívtam fel és engem kik hívtak. egyesek szerint az összes beszélgetést rögzítik néhány évre. És akkor megérkezett a Windows 10, ami – állítólag – kémkedik utánunk. A Facebook pedig még a múltunkat is tudja. Észre se vettük, és megérkeztünk a „nagy testvér szemmel tart”-hoz. Igaz, nem 1984-ben, ahhoz képest késett egy kicsit, és lám, nem kellett hozzá diktatúra se.

_________________________________________________________
_________________________________________________________
_________________________________________________________

 

 

(1842) Viktimológia

Tibor bá’ online

 

~q191A viktimológia az áldozatokkal foglalkozó tudomány. Ugyanis, elég rég felfedezték, hogy magának az áldozatnak is van felelőssége saját haláláért. Ezt viszonylag könnyű belátni. Ha sose teszem be a lábam egy kocsmába, kizárt, hogy kocsmai verekedés áldozata legyek. Aki nedves úton 160-al száguld könnyen fának csapódhat. Aki nem ül gépkocsiba, az aligha lesz közlekedési baleset áldozata. Ezek viszonylag egyszerű, és átlátható esetek. Van azonban ennél összetettebb dolog is. Ha jól megvizsgáljuk, kiderül, hogy sok áldozat önmagának „köszönheti” végzetét. Ott volt például a pécsi pszichológus nő, aki a rendőrségen dolgozott. A gyilkosával egészen a lakása ajtajáig jutott, de ahelyett, hogy bement volna, még akart tenni egy kört, mert biztos volt abban, hogy ismeretei birtokában lenyugtatja a leendő gyilkosát. Persze, mint viktim, azaz áldozat az első hibát ott követte el, hogy éjszaka egyedül ment haza.

Ennél is érdekesebb a legújabb eset, ahol a tündér szépségű Vivien lett az áldozat. Gyilkosával egy padban ült az általános iskolában, majd pajtások lettek, végül pedig kavartak néhány hónapig, aminek a vége szakítás lett, de a barátság fennmaradt. Ugyanis Vivien túlfejlődött Bálinton, női szépsége megnyitotta az utat előtte korábban el se képzelt távlatok felé. Mindenütt azt tapasztalta, hogy szépségével bármit el tud érni, ellenszolgáltatás nélkül. Észrevette, hogy a férfiak szinte nulla esély mellett is hajlandók szívességet tenni, mert „mit lehet tudni” alapon. Így esett, hogy a szombat esti mulatás után Bálintot kérte meg, hogy vigye őt haza Kakucsra, ami harmad úton van Kecskemét felé. Gondolom fel se tűnt neki, hogy meglehetősen nagy indolencia X-el mulatozni, és Y-nal vitetni magamat haza. Azt se kellene elképzelni, hogy az éjszakai autókázásért nem kell „fizetni”. A megszokott mosollyal való fizetés nappal, emberek közelébe OK, de kettesben, éjszaka az országúton már kevés. Nem tudta, meglepődött, amikor Bálint megállt egy erdőben és kérte az úti díjat. Meglepődött és ellenkezett is, miközben a múltra való tekintettel Bálint feldühödhetett.

Jogilag Bálint tette emberölés bűntette, amire készülhetett abban az esetben, ha Vivien ellenkezik, mert miért volt nála kés?. Az előzmények ismeretében úgy gondolta, hogy neki a nőhöz „joga” van. Nem csodálkoznék, ha kapna érte 20 évet. De állapítsuk meg, az áldozat maga is felel haláláért.

Ha van egy 18 éves lányod, ne ess pánikba, mert ez nem történhet meg mindenkivel. Ha a lányodat megtanítod tisztességesen viselkedni, sose lesz belőle áldozat.

__________________________________________________________
__________________________________________________________
__________________________________________________________

(1841) Netanyahu (egy jelenség)

Tibor bá’ online

 

~q191Az izraeli miniszterelnök, Binyamin Netanyahut néhány millió Iztaelben élő zsidó választotta meg, aki ezt követve hatékonyan irányítja a 350 milliós Amerika külpolitikáját. Ezt oly nyíltan és természetességgel teszi, hogy a tényhez a legkisebb kétely se tartozik.

Egy évvel ezelőtt Netanyahu elment a republikánus többségű amerikai Kongresszusba és finoman kifejezve lobbizott, hogy megfúrja az ENSZ Biztonsági Tanácsának törekvését az Irán nukleáris kísérleteinek a kordában tartására. Ugyanis Netanyahu nem megakadályozni akarja Iránt az atombomba előállításába, hanem le akarja Iránt bombázni. Nem békét akar, hanem háborút, amit helyette az USA vívjon meg. Hogy ez neki nem sikerült, és Obama aláírta a JCPOA szerződést (Joint Comprehensive Plan of Action) az más lapra tartozik. Minden esetre feltűnően szokatlan, hogy egy elnököt (királyt, miniszterelnököt) megkerülve egy idegen ország vezetője leálljon beszédet tartani az adott ország törvényhozása előtt, amit még a republikánusok közül is sokan kifogásoltak.

Most azonban Netanyahu az évi szokásos részvételét az AIPAC (American Israei Public Affairs Committee) kongresszuson egyszerűen kihagyta, ami a kisebb meglepetés lett volna, de a Fehérház vacsora meghívását is visszautasította. A kérdés, hogy miért?

Tekintve, hogy a múlt évi performanca mint ráutaló magatartás azt jelenti, hogy egyetért a republikánusok ideológiájával, az idei összeröffenésnél egészen biztos feltennék neki a kérdést, hogy melyik elnökjelöltet támogatja. Na most, az amerikai zsidóság hatalmas liberális hányada demokratapárti, de a jóval kisebb, viszont dúsgazdag rétege pedig republikánus. Netanyahunak mind a két csoportra szüksége van.

Ennél is kényesebb az, hogy a legnagyobb eséllyel rendelkező Donald Trump nem foglal állást se Izrael, se pedig a palesztinok mellett, ami Netanyahunak nagyon nem tetszik. Ráadásul Trump dúsgazdag, nincs szüksége a zsidók anyagi hozzájárulására a kampányköltségekhez.

Miközben a Haaretz izraeli napilap újságírója, Chemi Shalev szerint még a gazdag amerikai zsidók se fognak Trumpra szavazni szélsőjobb retorikája miatt. A hab a tortára pedig az, hogy a Usrael által létrehozott Daesh túlnőtt a szülőkön, és ma már azzal a veszéllyel fenyeget, hogy beépül a palesztin tömegekbe. Ez ugyan Netanyahu belföldi helyzetét egészen biztos tovább szilárdítja, ugyanakkor élete legnagyobb kihívását fogja jelenteni, főleg ha Trump kerül az elnöki székbe.

_________________________________________________________
_________________________________________________________
_________________________________________________________

(1840) Fenntarthatóság

Tibor bá’ online

 

~q191Aki olvasta a 2004 könyvnapjára megjelent „Van-e jövőnk?” című könyvemet, az emlékezhet rá, hogy kilenc olyan reális veszélyt sorakoztattam fel, amelyek bármelyike bekövetkezhet, és az emberiség kipusztulásával járhat, de minimum a kőkorszaki viszonyok megismétlődésével egy maroknyi túlélő részére. Azt állítottam hogy, a jó szerencse folytán, vagy még nem ismert technológiai létrehozásával ezen veszélyek egyikét-másikát elkerülheti az emberiség, esetleg nem lesz elég idő, hogy sor kerüljön rá.  Egy azonban egészen biztos be fog következni, egy a kilenc közül semmi körülmények között nem kerülhető el, mindössze idő kérdése. Ez az, ami a fenntarthatóság átlépéséből következik, ami kb. 200 évvel ezelőtt kezdődött.

De ha jól belegondolunk, tulajdonképpen ez se egészen igaz, mert a fenntarthatóságot kb. 12.000 éve léptük át, amikor a gyűjtögetésről áttértünk a mezőgazdaságra. Az ember akkor kezdte el megváltoztatni a bioszféra egyensúlyát. Igaz, ha Mezopotámia szinten maradunk, akkor kellett volna 40 vagy 50 ezer év a katasztrófáig. Nem maradtunk ott. Az események lépésről-lépésre gyorsultak, főleg az utóbbi 200, majd 50 évben.

Ha most egy varázsütésre az egész emberiség megfogadná azokat a tanácsokat, amiket az ökológiai katasztrófától rettegők hirdetnek (és mint tudjuk, eszük ágában sincs megfogadni), akkor se történne más, mint a közeli kipusztulásunkat kitolnánk 10-12 generációra. Tudomásul kell vennünk, hogy a 7,2 milliárd ember puszta léte sem tartható fenn. Ez a szcenárió mindenképpen bekövetkezik.

Azonban az utóbbi 1-2 év, de főleg 1-2 hónap eseményei számomra azt mutatják, hogy az emberiséggel mégsem a biztosan bekövetkező ökológiai válság fog végezni, hanem egy atomháború. A jelek nagyon afelé mutatnak, hogy az ember nem bír tovább magával, és mindenképpen be akarja vetni ezt a 70 éve létező, de egy apró kipróbáláson kívül még nem használt fegyvert. Az utóbbi időben egyre többfelé lehet olvasni elemzéseket, taktikai megfontolásokat, lehetséges megoldásokat, amelyek mindegyikében úgy emlegetik az atomcsapást, mint reális lehetőséget. Sőt olyan hangok is hallatszanak, akik állítják, hogy egy nukleáris világháborút túl lehet élni. Pláne egy kisebb, lokális csetepatét. Ezen kinyilatkozások szerzői egyszerűen nem ismerik az emberi természetet. El lehet azt képzelni, hogy a totális vereség előtt, végső kétségbeesésükben nem vetik be a teljes, rendelkezésre álló arzenált? Nyugodt szívvel jelentem ki, hogy az első nukleáris robbanás minimum 15.000 további robbanás fog követni, amit az emberiség nem élhet túl.   

_________________________________________________________
_________________________________________________________
_________________________________________________________

A vallás az emberiség ellensége

VIP.111.

Teljesen új megközelítés:

E.O. Wilson, híres biológus, akit a szociobiológia atyjának ismernek, a napokban kijelentette, hogy a világ száz sebből vérzik a vallások miatt.

_________________________________________________________

A teljes anyagot elküldöm a VIP előfizetőknek. Kapcsolat felvétel: evatibor#t-online.hu

_________________________________________________________
_________________________________________________________
_________________________________________________________

 

 

(1839) Politikai vezetők

Tibor bá’ online

 

~q191Még a pártállami időkből való az a megállapítás, hogy a politikai vezetők azért követnek el annyi hibát, mert elsősorban, és csakis ahhoz értenek, miként lehet mások kijátszásával előrejutni a politikai létrán. Az ember akkor azt hitte, hogy a nyugati demokráciákban, ahol egymás megfúrása helyett a népakarat dönt, ez a helyzet nem létezik. Sajnos a valóság ennél sokkal rosszabb. A „demokratikus” vezetők fő képessége a választókkal való manipulálás. Micsoda ördögi ötlet volt a „rezsicsökkentés”, ami meghozta Orbánnak a második kétharmadot. — Nem tudom Angela Merkel mit dobott be, csak azt tudom, hogy a migránskérdésben elkövetett ballépését követő népszerűségvesztés a jelek szerint megfordult és ma már Németország 54 százaléka megint mögötte áll. Így aztán nyugodtan kijelenthetjük ELVESZTÜNK, és kétszer alá lehet húzni.

Egyszerű számok olvasásakor a hideg futkos le és fel a hátamon. 2015 februárjában 2800 menekült lépett be Görögországba, az idén februárban ez a szám 53.000-re duzzadt. Majdnem hússzor annyi, mint egy évvel korábban, a nulla körüli hőmérséklet, és viharos tenger ellenére. Nem kell hozzá hatalmas képzelőerő, hogy rádöbbenjünk mi várható a következő hónapokban. Miközben a hülye politikusok tehetetlenül tárgyalgatnak. Egyszerűen nem fogják fel ésszel, mi történik körülöttük. Emberek! A világégés beindult. Mindenre elszánt tízezreket nem lehet feltartóztatni, mert ezek tényleg menekültek. Menekülnek egy ember számára már élhetetlen körülményekből oda, ahol még lehet élni. Ezt azonban hamarosan követni fognak azok a menekültek, akik a vízhiány, élelmiszerhiány elől menekülnek, majd azok, akik a hőség és a szárazság elől menekülnek. Itt már szó se lehet emberségről, itt arról van szó, hogy ők vagy mi!

Mindenki azt hiszi, hogy Orbán Viktor egy igazi nemzetvezető hős. Ha az lenne, már rég ki lenne adva a tűzparancs a határt illegálisan átlépőkkel szemben, egyelőre gumilövedékek használatával. És nem csak a terepjárókat kellene számba venni egy esetleges rekvirálásra számítva, hanem a lakosságot is fel kellene fegyverezni. Amikor tízezrek törik át a határt és megindulnak elrabolni azt, ami az életben maradásukhoz szükséges, hogyan védjük meg magunkat? Amikor néhány százezer fiatal férfi betör az országba, el fogja söpörni útjából azt a néhány száz embert, akiket Pintér oda tud vezényelni. Ezek meg fogják találni a katonai, rendőrségi raktárakat és fel fogják magukat fegyverezni, azokkal a fegyverekkel, amiknek már rég az állampolgárok birtokában kellene lenni. Most kellene lépni, amíg lehet. Ha a lakosság felkészítésre irányuló harcászati lépéseket elsőnek megtesszük, a menekült tömegeknek nem mi leszünk az elsődleges célpontjai.

Ma még kevesen tudnak róla, de ez a nő nagyobb bűnt követett el, mint Hitler.

~q048

__________________________________________________________
__________________________________________________________
__________________________________________________________

(1838) Hány éves a Világegyetem?

Tibor bá’ online

 

A tegnapi posztból kiderült, hogy a világegyetem 13,8 milliárd éves. Ez a legújabban elfogadott érték. Korábban mindenféle adat látott napvilágot, még 2 milliárd is, pedig abban az időben a geológusok már tudták, hogy a Föld legalább 4 milliárd éves. Nos, mi az igazság? Vagyis hány milliárd évvel ezelőtt született meg a világunk? Az állandóan változó értékek azonban valamit sejtetnek, nevezetesen azt, hogy az asztronómusok, asztrofizikusok nem igazán urai a helyzetnek. Nézzünk tehát bele a „műhelytitkaikba”.

A világmindenség korának kiszámításához, vagyis annak megállapításához, hogy mennyi idővel ezelőtt volt az Ősrobbanás, a távoli galaxisok adnak lehetőséget. Az „eredeti” állapot visszakövetkeztetéséhez két adatra van ­szükség:

1.) egy adott galaxis távolodási sebességére

2.) az adott galaxis tőlünk mért távolságára

A távolodási sebességgel nincs semmi gond. A Doppler hatás nagyon pontosan mérhető és így a galaxis távolodási sebessége is. Egy galaxis távolságának a „megmérése” már egészen más kategóriába tartozik, és az érthetőség kedvéért vissza kell menni a múltba.

Az első égitest, aminek távolságát a csillagászok meg szerették volna mérni, a jó öreg Hold volt. Ma már természetesen tudjuk, hogy csillagászati mércével mérve, a Hold nagyon közel van, átlagosan 380 000 kilométerre. A hozzáférhetetlen tárgyak távolságának a méréséhez a következők kellenek:

1.) kijelölt alapvonal

2.) szögmérés

3.) némi trigonometriai számítás

Mivel a Holdról elmondhatjuk, hogy egy valóban megközelíthetetlen tárgy, hozzáfoghatunk a mérésének történetéhez. Azonban annyit még meg kell jegyezni, hogy mivel a szögmérésnek van alsó határa (minek nincs?), az alapvonal hossza legfeljebb 4-5 nagyságrenddel lehet kisebb, mint a mérendő távolság. Magyarul, ha a mérendő távolság 10 000 méter körül van, akkor az alapvonalnak minimum 1 méternek kell lenni. Ma már természetesen tudjuk, hogy a Hold távolsága kb. 400 000 km, ezért a mai műszerezettség mellett az alapvonalnak minimálisan 4 km-nek kellene lenni, ami nem ütközik nehézségbe. Igen ám, de az első mérési kísérletek idejében ennél jóval nagyobb távolságra volt szükség. Valójában néhány ezer kilométert választottak alapvonalnak, „mit tudjuk mi, milyen messze lehet a Hold” alapon. Gyakorlatilag ennek a kivitelezése azt jelentette, hogy méréseket egy azon időben, de egymástól kontinensekre lévő csillagvizsgálókban kellett végezni, természetesen az időpont precíz összehangolása mellett. Így is történt, és minden különösebb nehézség nélkül megkapták az eredményt. Összességében kijelenthető, hogy trigonometrikus módszerrel a Naprendszeren belül a távolságok mérését sikeresen és megbízhatóan lehetett elvégezni. Napjainkban természetesen ennél jóval pontosabban tudunk mérni a radarhullámok visszaverődésének segítségével.

A Naprendszeren kívüli, más égitestek távolságának megméréséhez hosszabb alapvonalat kellett találni. Erre volt lehetőség, hiszen a Föld pályájának az átmérője megközelítőleg háromszázmillió kilométer, és ha a két mérést fél év különbséggel végzik, akkor végeredményben az alapvonal maga a Földpálya átmérője, vagyis háromszázmillió kilométer lesz.

Elsőnek az éjszakai égbolt legfényesebb csillagával próbálkoztak, abból a feltevésből kiindulva, hogy minél fényesebb egy csillag, annál közelebb kell lennie. Egymásután kétszer, fél év különbséggel mérték meg a legfényesebb csillag, a Szíriusz helyzetét távoli csillagokhoz viszonyítva. Kiderült, hogy a csillag helyzete minimálisan ugyan, de megváltozott. Ezt a változást parallaxisnak hívják, és ne is mondjam, csak néhány, nagyon közel álló csillagnál tapasztalták.

Ennek oka igen egyszerű. A legközelebbi csillag, az Alfa Centauri tőlünk mért távolsága 4,29 fényév. Mivel Földünk Nap körüli pályájának átmérője, az a bizonyos háromszázmillió kilométer fénysebességgel kifejezve 17 perc körül van, könnyen kiszámítható, hogy az alapvonal és a mérendő távolság aránya körülbelül 1:130 000-hez, ami öt nagyságrendet jelent, éppen a mérhetőség felső határa. Az Alfa Centauri esetében a parallaxis kisebb egy ívmásodpercnél, ami egy ívfok 3600-ad része. Valóban nagyon piciny.

Igen ám, de mi van a többi csillaggal, amelyekről csak annyit tudunk, hogy a mérhetés jelenlegi felső határánál, 80 fényévnél messzebb vannak? Az eddig alkalmazott, pontosnak nevezhető trigonometrikus mérésről szó sem lehet, valami mást kell kitalálni.

Például ki lehetett volna indulni abból, hogy minél fényesebb egy csillag, annál közelebb van, de mint a Szíriusz és az Alfa Centauri összehasonlításából látható, a csillagok egészen biztos nem azonos méretűek, illetve nem azonos mennyiségű fényt bocsátanak ki. Akkor pedig a látszólagos fényességből nem lehet következtetni a távolságukra.

Mindent összevetve a mai napig mintegy 500 olyan csillagról tudunk, amelyek távolságát parallaxissal sikerült megmérni. Távolságuk és látszólagos fényességükből kiszámítható, hogy mennyi fényt bocsátanak ki.

Itt az ideje annak, hogy nyomatékosan megjegyezzem, a parallaxismérés kivételével minden más módszer kizárólag következtetés, és mint ilyen, csak megközelítő értéket adhat.

A fenti, egyesek által barátságtalannak tartott figyelmeztetés után térjünk vissza a csillagokhoz, illetve azok színéhez. Az ismert távolságú csillagok fényének színe, valamint abszolút fényereje úgy tűnik, bizonyos összefüggést mutat. Ezen „úgy tűnik” segítségével távolabbi, parallaxissal már nem mérhető csillagok távolságát is ki lehet „számítani”. Igen ám, de ha ez a színből történő következtetés tökéletes is lenne, még mindig közbejöhet a csillagközi por, ami vagy van köztünk és a megfigyelt csillag között, vagy nincs, és ha van, akkor se ismerhető meg jelenlétének mértéke. Márpedig a csillagközi pornak fényerő csökkentő és szín megváltoztató hatása van, mivel a kék színt jobban nyeli, mint a sárgát.

A csillagászoknak más próbálkozásuk is volt. Az idő múltával a viszonylag közeli csillagok égbolton elfoglalt látszólagos pozíciója változik, amit „saját mozgás”-nak hívnak. Arról van szó, hogy a csillagok (többnyire) távolodnak tőlünk. A látóirányú távolodási sebességet Doppler-effektussal lehet mérni. Ez a távolodás azonban csak az egyik komponense az elmozdulásnak, a másik a saját mozgás. A ténylegesen megtett út az alábbi rajzon követhető.

 

~q046

 

Egyetlen csillag esetében a jelenség semmire se jó. Más azonban a helyzet, ha egy úgynevezett csillaghalmazzal állunk szemben. Egy csillaghalmaz tagjai ugyanis együtt haladnak, de mert haladási irányuk nem párhuzamos azzal az egyenessel (a látóiránnyal), mely Földünket a halmazzal összeköti, ezért a megfigyelő részére a csillaghalmaz belső alakzata látszólag megváltozik. Ez a változás teszi lehetővé a csillaghalmaz valós haladási irányának a kiszámítását. Ezen adatok birtokában, trigonometria útján megállapítható a halmaz tőlünk mért távolsága. Meg kell még jegyezni, hogy a viszonylag közel lévő csillagok vagy csillaghalmazok elmozdulását úgy érzékelik, hogy a két megfigyelés között hónapok, esetleg évek telnek el. Arról van tehát szó, hogy egy adott csillagcsoport elmozdulása mondjuk egy év alatt már elég számottevő ahhoz, hogy érzékelhető legyen. Ezt illusztrálja a következő rajz.

 

~047

 

Könnyen belátható, hogy az F pontról nézve a csillaghalmaz alakzata 5 év alatt megváltozott. Ez ahhoz hasonló, mint amikor a robogó vonat ablakából kinézünk. Látunk a távolban egy hegyet, ami előtt, jóval közelebb, megpillantunk egy facsoportot. A másodpercek múlásával a facsoport helyzete a hegyhez képest rohamosan változik, és ha a fák nem azonos távolságra vannak a sínektől, akkor egymáshoz viszonyított elrendeződésük is változni fog.

Geometriailag az elképzelés tökéletes. Van azonban egy gyenge pontja, éspedig annak a feltételezése, hogy a halmazon belül a csillagok egymás közti távolsága nem változik, vagyis valóban együtt haladnak. A valóságban azonban ez egyáltalán nem biztosított, ha másért nem, hát azért, mert az általános tömegvonzás arra készteti őket, hogy bizonyos mértékben közeledjenek egymás felé is. De semmi vész! Bízzuk csak a szakemberekre, akik bizonyos hibaszázalékos játszadozással egészen biztos túlteszik magukat a problémán.

Ennél jóval kellemetlenebb, hogy ez csak egy nagyon szép elmélet. A való­ságban egyetlenegy használható csillaghalmaz van, az Orion csillagképhez közel elhelyezkedő Hyadok, amit szerencsére parallaxissal is meg lehet ­mérni, igaz, csak jó adag bizonytalansággal. A Hyadok néven ismert mintegy 350 csillag a Napunkhoz képest mintegy 32 km/s-os sebességgel ferdén ­távolodik, és legszebb tulajdonságuk, hogy segítségükkel a kétfajta mérési módszert össze lehet hasonlítani. Ezt a műveletet a csillagászok kalibrálásnak nevezik. Ugyanis segítségével a csillagok látszólagos és tényleges fényén alapuló ­mérési módsze­reket kalibrálják, magyarul bizonyosságot szereznek arról, hogy annyi az annyi. Nekem egy kicsit ugyan gyanús, hogy a Hyadok eredetileg „mért” távol­sága 115 fényévről mára már 145 fényév körülire nőtt, de ne legyünk túl ­finnyásak.

Igen ám, de az eddig ismertetettek szerint a mérhetőség határa mindössze 150 fényév. Minden más, amit láthatunk, de nem mérhetünk, ennél messzebb van. Közben elárulom, hogy a Tejút nevű galaxis átmérője, ahová Napunk is tartozik, 100 000 fényév. Ezek szerint mérhető környezetünk a Tejút átmérőjének mindössze 1,5 ezreléke. Vagyis nagyon messze vagyunk még a Világegyetem szélétől!

Sebaj, menjünk csak tovább. Van tehát ez a tányér alakú Tejút, ami tisztességes galaxishoz illően forog saját tengelye körül. Az pedig nyilvánvaló, minél messzebb van egy csillag a középponttól, annál nagyobb a sebessége.

Mi lenne, vetődött fel a kérdés, ha ezt használnák fel távolságmérésre? Na akkor pontosítsunk! Meg kell mérni a környezetünkben lévő és velünk együtt forgó csillagok saját mozgását és szögsebességét. Némi matematikai bűvészkedéssel (aminek részletezésével nem kívánlak terhelni benneteket) megállapítható a kívánt csillag távolsága.

Na most, itt megint van egy feltételezés, éspedig az, hogy a Tejút valamennyi csillaga egyenletesen kering a középpont körül, és mozgásának semmi más komponense nincs. Ez azonban nem igaz, pontosan azért nem igaz, mert mint mindig, ebben az esetben is létezik az általános tömegvonzás. (Mint tudjuk, a történelemben eddig egyetlen egyszer fordult elő, hogy a gravitáció ideiglenesen és persze lokálisan megszűnt, akkor, amikor Jézus a vízen járt.) Persze a csillagászok se akármilyen fából vannak faragva, kitalálták, hogy az egyes csillagok valóban pontatlanul keringenek, de mivel mindegyiknek más és más a „külső” hatása, ezért statisztikailag (hogy ez alá mi mindent be lehet seperni!) igenis használható a mérési módszer. Ennek a feltételezésnek az alapja az, hogy a sok-sok külső hatás kiegyenlíti egymást, és végül is értékelhető eredményt produkál. A módszert „statisztikai parallaxisnak” nevezik, aminek segítségével a mérhetőség határa kitolódott körülbelül 1500 fényévre. Figyelem, most jön a nagy dobás! A csillagászok az égbolt különböző helyein azonos színű [Egy csillag abszolút színe, mint már szóba került, könnyen és észrevétlenül változhat. A fényerő nemcsak a távolság miatt csökkenhet, de a szűrőhatás miatt is, amit nemes egyszerűséggel extinkciónak neveznek, ami hol van, hol nincs, és ha van, mértéke ­bizonytalan.] csillagokat találtak, és „kiszámították” átlagos távolságukat. Távolságuk és fényerejük segítségével meghatározták abszolút fényességüket. Ezek után kerestek az égbolton ugyanilyen színű csillagot, ami olyan messze volt, hogy ezzel a módszerrel már nem lehetett kiszámítani a távolságát. Na, ekkor feltételezték (valakinek számolni kellene, hogy ez már hányadik feltételezés), hogy azonos színhez azonos abszolút fényesség tartozik, és a fényerő a távolság négyzetével fordított arányú csökkenéséből kiindulva kiszámították a tőlünk mérhető távolságát.

A fenti módszerre, a Hyadokra támaszkodva, melyeknek távolsága etalonnak számít, a csillagászok távolabbi csillaghalmazok távolságát is meghatározhatónak tekintik. Így a mérhetőség határát sikerült 20 000 fényévre kiterjeszteni, ami saját galaxisunk határain még mindig nem lép túl. Beindult tehát a további próbálkozás.

Persze, ha a csillagászokhoz igazságosak akarunk lenni, akkor meg kell jegyezni, hogy ők a Világegyetem megismerésének folyamatában természetesen nem tudták előre a méreteket. Én már korábban elárultam, hogy a Tejút átmérője körülbelül 100 000 fényév, de abban az időben (nem egészen száz évvel ezelőtt) nemcsak nem volt fogalmuk erről az adatról, de egyenesen az volt a közfelfogás, hogy a teljes Világmindenség lényegében maga a Tejút, és ami látható, az mind a Tejúton belül van.

Most azonban még csak ott tartunk, hogy 20 000 fényév a mérési határ, és jó lenne valamit kitalálni, aminek segítségével ezt a határt bővíteni lehetne. A XX. század elején szép lassan kiderült, hogy ezt a várt lehetőséget a cefeidák fogják nyújtani. Mik is ezek?

A cefeidáknak vagy változócsillagoknak sajátosságuk, hogy fényerejük bizonyos periódus szerint változik. Ez a periódus néhány órától akár több hónap is lehet. Ez önmagában még semmire se lenne jó, de megfigyeltek jól hasznosítható jellemzőket. Először is a fényerőváltozás pontos, vagyis egy adott cefeida egzakt határértékek között változik, méghozzá következetesen, mindig ugyanúgy. Minél fényesebb egy cefeida, periódusa annál hosszabb. Pontosabban fogalmazva úgy találták, hogy az abszolút fényesség és a fényváltozási periódus között szoros összefüggés van, amit periódusfényesség relációnak neveznek. A feladat ezek után az volt, hogy találjanak egy olyan cefeidát, aminek távolságát „hagyományos” úton meg lehet mérni és így ki lehet számítani annak abszolút fényességét. Ezen ismert távolságú és most már ismert abszolút fényességű cefeida segítségével kalibrálni lehetett a periódusfényesség relációt.

Ezek után a távoli objektumok mérése már könnyen ment. Egy adott csillagködben találni kellett egy cefeidát, meg kellett mérni a periódusát, ami megadta a csillag abszolút fényességét. Még egy számítás, és már tudták is, mekkora távolságnak felel meg a feltételezett abszolút fényesség és a távcsőben észlelt látszólagos fényesség aránya. Persze az extinkció megint bele tudott köpni a levesbe, de ez már legyen a csillagászok gondja. Nekünk elég, ha arra emlékszünk, hogy a csillagászati adatokat óvatosan kell kezelni.

A csillagászok szerencséjére vannak olyan cefeidák, melyeknek abszolút fényereje Napunk fényének akár százezerszerese is lehet. Ez azt jelenti, hogy igen távoli ködökben [A csillagászat hőskorában a galaxisok tényleges távolságával nem voltak tisztában, azt hitték, azok is a Tejúton belül vannak. Ezeket „ködöknek” nevezték el, mert az irgalmatlan távolság miatt a sok milliárd csillag együtt „csillagködnek” tűnt. Napjainkban a „köd” kifejezést kissé pongyolán a „galaxis” szinonimájaként használják.] is meg lehet őket találni, és ezzel a mérhetőség tartománya túljutott galaxisunk határain.

Szúrjuk itt közbe, hogy a csillagászat eléggé érdekes egy tudomány, mert fel lehet fedezni benne jó adag ambivalenciát. Egyfelől pontosságra törekszik, másfelől viszont nem egyszer könnyedén spekulatív. Például tétovázás nélkül tételeznek fel látszólag logikus, de végeredményben bizonytalan dolgokat. Teszem azt, az Androméda-ködről feltételezték, hogy pont olyan galaxis, mint a Tejút, és mindjárt azt is feltételezték, hogy mérete is azonos. Akkor pedig egyszerű trigonometriával meg lehet határozni tőlünk mért távolságát, hiszen átmérője egyfelől „tudott”, másfelől pedig látószöge távcsővel mérhető, hiszen van kiterjedése. Később persze rájöttek, hogy az Androméda-köd méretének feltételezése rossz ötlet volt. Így aztán már nem volt más hátra, mint megint találni valami nagyon fényeset, ami ráadásul (feltételezhetőn) szintén etalonizálható. Így érkeztek el a nóvákhoz, majd a szupernóvákhoz.

Most egy pillanatra álljunk meg és fordítsuk figyelmünket a novák és a szuper novák felé. Nóváknak azokat a csillagokat nevezték el, melyek minden előzetes ok nélkül, egyszerűen csak „felragyognak”, de nem akárhogyan ám. Fényük akár 12 fényrenddel [Fényrend vagy magnitúdó a csillagok fényességének a mértéke. Egy csillag látszólagos fényessége fotometriai méréssel állapítható meg. Egy fényrend különbség két és félszeres fényességet jelent. ] is megnőhet. Egy szupernóva pedig rövid időn át (néhány nap), egymaga több fényt sugározhat ki, mint az egész galaxis, amiben helyet foglal. Ez azt jelenti, hogy fellobbanása az eredeti fényerejének 100 milliárdszorosa lehet.

Akkor most térjünk vissza a távolságméréshez, mert a nóva jelenséget a csillagászok nem hagyhatták ki eszköztárukból. Mi kell ahhoz, hogy a nóvákat fel lehessen használni mérésre?

1) Először kell találni egy olyan ködöt, amiben még látható egy cefeida. Ugyanis így a köd távolsága megmérhető a cefeidával.

2) Addig kell várni, meg várni, meg megint várni, amíg ebben a ködben fel nem lángol egy nóva.

3) El kell fogadnunk (megsúgom nem túl könnyű) azt a feltételezést, hogy abszolút fényessége tekintetében minden nóva azonos. Tehát az egyik nóva pont annyi fényt bocsát ki, mint a másik.

4) A csillagköd távolságának segítségével kalibrálni kell a nóva fényerejét, vagyis meg kell állapítani, mekkora az abszolút fényessége.

5) Keresni kell egy jóval távolabbi galaxist, amiben cefeidákat már nem lehet elkülöníteni.

6) Most azt kell kivárni, hogy ebben a távoli galaxisban lángoljon fel egy nova, aminek látszólagos fényéből ki lehet számítani a galaxis távolságát.

Tekintve, hogy a nóvák, pláne a szupernóvák elképesztő mennyiségű fényt bocsátanak ki, segítségükkel igen távol levő galaxisok távolságát is meg lehet mérni. Ezzel azonban a történetnek nincs vége, de nincs ám!

Mivel galaxisokból hatalmas mennyiség van, jutott belőlük jócskán minden érdeklődő csillagásznak. Éltek is a lehetőséggel tisztességesen. A fénynek azonban a fényerején kívül színe is van. Jobban mondva, színét felbontva meg lehet állapítani, hogy színképe merre és milyen mértékben tolódik el a Doppler-effektus ismert jelenségének megfelelően. Ez az eltolódás elárulja, hogy a fényt kibocsátó égitest közeledik-e felénk vagy távolodik tőlünk és milyen sebességgel.

Edwin Hubble (1889–1953) amerikai csillagász volt az, aki miután táblázatba szedte a megmért galaxisok adatait, először fedezte fel, hogy minél messzebb van tőlünk egy galaxis, annál nagyobb sebességgel távolodik. Ha ez a felfedezés igaz, akkor ezt is fel lehet használni nagyon messze lévő galaxisok távolságának megmérésére, hiszen nem kell mást tenni, mint elég fényt összegyűjteni tőle ahhoz, hogy színképe elemezhető legyen, majd a színképeltolódásból kiszámítani távolodási sebességét, ami aztán megadja a tőlünk mérhető távolságát. Elvileg a galaxis bármily messze lehet, legfeljebb az érkező pislákolást heteken át kell összegyűjteni. Ez tehát a háttere annak, hogy az utóbbi időben egyre messzebb lévő galaxisokat fedeztek fel, és a világmindenség méretét egyre nagyobbnak vélték. Elvégre, ha egy galaxis 10 milliárd fényévre van tőlünk, és így a fénynek 10 milliárd évre volt szüksége ahhoz, hogy elérjen hozzánk, akkor már 10 milliárd évvel ezelőtt is kellett lenni „valaminek”.

Ezt a tételt egy kissé megzavarja az a tény, hogy fénysebességnél az idő megáll. Lehet, hogy a fénynek 10 milliárd év kellett ahhoz, hogy ideérjen, de részére ez egy másodpercig se tartott. Ez azért egy kicsit zavaró, nem?

A világmindenség mérésének történetét meglehetős kritikus hangvétellel ismertettem, amivel érzékeltetni szerettem volna, hogy a mérési eredményeket elfogulatlan szemmel nézve jócskán van hely kételynek.

De tegyük magunkat túl ezeken az anomáliákon, mert különben soha az életben nem tudjuk meg, akár megközelítőleg se azt, amit szeretnénk.

Persze az Ősrobbanás puszta ténye még semmit nem árul el a részletekről. Mekkora a világmindenség? Hány éves? Hogyan történt az Ősrobbanás (na ez a legszebb!)? Hogyan tágul és tágult? Meddig tágul? Mit csinál a tágulási sebesség, nő vagy csökken (ugyanis ez szinte hetente változik)? Stb. stb. stb?

Hadd szúrjam közbe, ez nem minden! Ezen sorok olvasása közben az ember úgy gondolná, hogy a galaxisok száguldva távolodnak tőlünk, a megfigyelő emberektől, de nem ez a valóság. Valójában (ha ilyen fogalmakat, mint „valóság” egyáltalán lehet használni) a köztünk lévő tér az, ami megnyúlik, és ez a tértágulás tűnik a térben elhelyezkedő testek távolodásának. Konkrétan! Az Ősrobbanás előtt (és itt az időhatározó valójában nem alkalmazható), tehát Ősrobbanás nélkül nem volt se tér, se idő. Mind a teret, mind pedig az időt maga az Ősrobbanás hozta létre. Számtalan asztrofizikus figyelmeztet, nincs értelme feltenni a kérdést „mi volt az Ősrobbanás előtt?”, mert az Ősrobbanás előtt nem volt idő, tehát nem volt „előtt”. Ezt a zseniális ötletet az asztrofizikusok a matematikából merítik, de az emberi agy nem tudja elképzelni és akkor most itt abba is hagyhatnánk.

Ami tudható és meg is érthető, a mai ismeretek szerint a világmindenség 15 milliárd évesnek tűnik. Az észlelt legtávolabbi galaxisok milliárd fényévekre vannak tőlünk. Ekkora távolság mérése kizárólag a szupernóvák segít­ségével lehetséges. Mik ezek? Amikor egy bizonyos méretű csillag elér egy bizonyos kort, akkor spontán összeomlik, és irgalmatlan mennyiségű fény kibocsátása mellett neutron csillaggá alakul át. A neutron csillag körülbelül 10 km ­átmérőjű gömbbé zsugorodik, ami azt jelenti, hogy adott tömege mellett sűrű­sége elképesz­tően nagy. Lényeges az, hogy az időközben asztrofizikussá elő­lépett csillagászok feltételezése szerint a szupernóvák csúcsfényessége azonos. Ez a feltételezés ­teszi őket alkalmassá nagyon távoli galaxisok távolságának a megmérésére.

Közben pedig állandó jelleggel folyik a „kalibrálás”, amit többek között egyre jobb berendezések megjelenése tesz lehetővé. Aki asztrofizikusnak érzi magát, az mér és publikál, jórészt ezzel teltek el a múlt század kilencvenes évei. A tudósok természetesen roppant korrektek, hiszen eredményeiket 20%-os tűréssel adják közre, de minden csoportnak más és más az alapértéke. Közöttük az egyetértés megközelíti a meteorológusokét, akiknek egy része globális felmelegedéssel fenyeget, egy másik részük pedig küszöbön álló új jégkorszakkal rémiszt, miközben fogalmuk sincs, esik-e az eső holnap vagy sem.

Elsőnek John Gribbin, az angliai Sussex Egyetem professzora (és csapata) „sokkolt be”, és nézett új megközelítés után. Azt kívánták eldönteni, hogy a Tejút átlagos spirálgalaxis-e, mert ez pontosabbá tette volna következtetései­ket. Ebből a célból 17 darab közeli spirál-galaxis átmérője volt hivatva megadni a választ, ami konfirmatívnak bizonyult. A Tejút tökéletesen átlagos. Ez az eredmény nemcsak pontosította méréseiket, de egyben filozófiai eredményt is nyújt, hiszen egy átlagos galaxis átlagos Naprendszerének átlagos bolygóján élve fel kell hagyni az emberiség különlegességének korábban dédelgetet elképzelésével.

Az 1999-es megnyilvánulások szerint a fellelt legöregebb galaxis már 18 milliárd éves, de csak akkor, ha a Világegyetem tágulása az Ősrobbanás óta állandó. Ezt viszont senki se garantálja, és sokan cáfolják (persze csak szavakkal). Ha tehát a tágulás lassul (amire újabban sokan esküsznek, és ami mellesleg a gravitáció miatt eléggé logikusnak tűnik), akkor a Világegyetem kora 13 és 15 milliárd év közé esik.

Csakhogy 2001 áprilisában a NASA világgá kiáltotta, hogy a Hubble ­űrteleszkóp legújabb felvételeinek kiértékelése alapján kijelenthető, hogy a világmindenség tágulása gyorsul (hoppá!). Az észlelés lényegét egy olyan szu­per­nóva megfigyelése szolgáltatta, amit négy évvel korábban már lefényképeztek. Bonyolult számítások alapján az eredményt bizonyos fénysugár gyengülésére alapozzák. Igen ám, mutatnak rá a kritikusok, de egy fénysugár gyengülésének oka más is lehet (erről már volt szó). Úgy gondolom, ezt a NASA bejelentést nem kell komolyabban venni, mint a vasárnap esti időjárás jelentést, miszerint szerdán délutánra várható egy hidegfront rácsúszása a Kárpát-medencére, amit kedd reggel már említésre sem érdemesítenek, és szerdán tovább marad a kibírhatatlan meleg.

Az viszont biztos, hogy a bejelentés rámutat egy másik nagyfokú bizonytalanságra. Elvégre a tágulás a gravitáció ellenében történik, és az lenne várható, hogy a tágulás lassuljon, hiszen a tömegvonzás állandó jelleggel húzza vissza a széttartó anyagot, mint zabla a vágtató lovat. Az még elképzelhető, hogy az Ősrobbanás ereje és a gravitáció oly pontosan illeszkedik, hogy a tágulás üteme egyszer és mindenkorra a tapasztalható mértékre van beállítva, az viszont, hogy a tágulás mértéke gyorsul, nem képzelhető el egy olyan erő létezése nélkül, ami a gravitáció ellen hatna. De mi lenne ez az erő, mi másban nyilvánul meg, honnan ered, hogy terjed, mi közvetíti, mire hat? Szóval kérdés az lenne szép számmal. Egyszerűbbnek tűnik, ha a NASA végez még néhány mérést és beismeri tévedését.

Mindenesetre 2002 őszén a New Scientist honlapja szerint pillanatnyilag úgy vélik, hogy a Világegyetem 14 milliárd éves. Aztán ezen csiszoltak egy kicsit, így lett 13,8, de következik-e ebből valami? Majd meglátjuk.

__________________________________________________________
__________________________________________________________
__________________________________________________________

(1837) Megtalálták a legöregebb galaxist

Tibor bá’ online

 

A GN-z11 elnevezésű, legöregebb galaxist megtalálták. Életkorát 13,4 milliárd évre becsülik, vagyis az Ősrobbanás után kb. 400 millió évvel keletkezhetett. Valójában azt láthatjuk, ahogy 13,4 milliárd évvel ezelőtt létezhetett, lehet, hogy ma már nyoma sincs, jelenti a NASA.

~q045

Egy nemzetközi kutatócsoport fedezte fel a meglepően fényes bébi galaxist a nagy Medve közelében a Hubble űrteleszkóp segítségével. A GN-z11 huszonötször kisebb, mint a Tejút, vagyis saját galaxisünk. Segítségével betekintés nyerhető a világmindenség korai fázisába, miközben a csillaghalmaz már nem is létezik.

A NASA közlemény állítja, hogy oly mértékben tudnak visszalépni az időben, amit korábban nem is reméltek. A GN-z11 látható formájában a világmindenség a jelenleginek mindössze 3 százaléka lehetett.


___________________________________________________________
___________________________________________________________
___________________________________________________________

(VM-4) Numerus clausus – repríz

Tibor bá’ vissza a múltba online

~q191„Zsidó viták” során, a tarsolyból előbb vagy utóbb előkerül a numerus clausus, mint bizonyíték a magyarországi antiszemitizmusra. Legutóbb két napja lett emlegetve. Ez indokolja a reprízt.

A rendszerváltás óta a magyarországi antiszemitizmus bizonyítására a sajtó nagy rendszerességgel emlegeti a Numerus clausust, amit 1920-ban, az akkor éppen vallás és közoktatási miniszter Haller István terjesztett elő, aki, mint emlékeztek Mihály nagyapámnak volt az évfolyamtársa és legjobb barátja. Nem tisztem megvédeni ezt az embert, akivel magam 1956-ban találkoztam utoljára (és aki az október végi nagy eufória közepette legnagyobb megdöbbenésemre „megjósolta”, hogy az USA, ha szükség adódik, nem fog segítségünkre sietni), de a valóság meg­is­mer­tetését egy kicsit feladatomnak tekintem.

Nos, Haller István Nagy Károlyban született és iskoláit részben Szatmárnémetiben járta, ahogy ez már korábban kiderült. Ha van kedved, nézd meg a térképet. A két magyar város Satu Mare és Carei néven Romániához tartozik és a határtól mindössze 6-8 km-re vannak. Próbáljuk most beleélni magunkat a viszonylag fiatal (politikusnak mindenképpen az) Haller István helyébe!

Mint magyar értelmiség először is ki van borulva a trianoni sokk miatt. Másodszor ki van borulva, mert mindkét szülővárosa odaveszett. Harmadszor ki van borulva, mert az odaveszés mindössze 6 km-en múlott. Átkozottul szerencsétlennek érni magát és átkozottul tehetetlennek. Úgy érzi (helyesen vagy helytelenül, teljesen mindegy), hogy a nagy-magyarországi nemzetiségek hálátlanul hátba támadták a nemzetet. Azon töri a fejét, hogyan lehetne őket „megbüntetni”. Ebben a zaklatott lelki állapotban születik meg a Numerus clausus ötlete, aminek rendelkező főtétele a következő volt: „A magyar felsőoktatásban a nemzetiségi diákok csak olyan százalékarányban vehetők fel, amilyen arányban megtalálhatók az összlakosságban.” Az a furcsa helyzet állt elő, hogy az antiszemitának kikiáltott törvényben a „zsidó” szó vagy annak bármilyen szinonimája egyetlen egyszer sem szerepel.

Aki ezt a törvényt kirekesztőnek találja, annak elárulom, hogy Rákosi ugyanezt tette, csak ők az „osztály idegeneket” szorította ki. De ezt csinálják majdnem minden egyetemen, legfeljebb finomabb eszközökkel. Lásd megjegyzésben: http://hu.wikipedia.org/wiki/Numerus_clausus

Mi az „eszme” a numerus clausus mögött? Semmiképpen nem az, hogy a zsidók ne kerüljenek be az egyetemekre (a zsidók, ennek pont az ellenkezőjét állítják). Haller Istvánnak a zsidók eszébe se jutottak. A kultuszminiszter arra gondolt, hogy ez a hálátlan balkáni csőcselék (mondanom se kell, hogy mérge elsősorban és legfőképpen az „oláhok” felé irányult) ne élvezhesse a kulturáltabb, ám megcsonkított magyar hon előnyeit. Maradjanak csak olyan bugrisak, amilyenek.

A törvény nem elegáns, nem méltányos, nem keresztény és nem európai. Minden bizonnyal maga Haller is tudta és a törvényt megszavazó képviselőházi többség is. De hát Franciaország, a főkolompos. európai és keresztény, (Romániában a hivatalos vallás a pravoszláv) elegáns volt és méltányos? Fenébe az álfinomkodással! Haller és a képviselőház úgy érezte tettek valamit, egy kicsit visszarúgtak Trianonért.

Hogy jönnek a képbe a zsidók? A magyarországi zsidóság önmagát hol egy adott vallás követőinek kívánta tekintetni, hol meg nemzetiségnek. Akkor éppen nemzetiség volt, és így a törvény hatálya alá estek, de mert se születés helyük, sem pedig anyanyelvük szerint nem voltak valódi nemzetiségiek, kezdetben a törvényt nem is alkalmazták rájuk. Persze a két világháború közötti német események hatására egyre nagyobb teret nyerő magyar antiszemitizmusnak kapóra jött a törvény. Ki is használták alaposan. Csak annyi zsidót engedtek felvenni a magyar egyetemekre, amennyi őket arányaikban a törvény szerint megillette. Igen ám, de a magyar zsidók legnagyobb része akkorra már harmadik generációs bevándorló lévén többnyire vagyonos volt. Gyermekeiket a zsidó orvosok, ügyvédek, kereskedők, stb. tömegesen akarták egyetemre küldeni, és mert ez Magyarországon nem volt lehetséges, küldték őket Bécsbe, Párizsba, Berlinbe. Így a zsidó ifjak a diplomák mellé megtanultak egy világnyelvet is. Összességében a zsidók a Numerus Clausus-szal kifejezetten jól jártak. Persze panaszkodni azért lehet.

A történelmi hűség kedvéért tegyük mindjárt hozzá, hogy a Világ Zsidó Kongresszusának nyomására a magyar zsidóság elérte, hogy nem nemzetiségnek, hanem vallásnak minősüljenek, de akkora már késő volt. Hitler hatalomra jutását követően az európai zsidók sorsa meg volt pecsételve, beteljesülése már csak idő kérdése volt. Különben a történelmi hűséghez tartozik talán még az is, hogy az 1989-es rendszerváltást követően percek alatt megszületett a döntés, a zsidók egy tömegben se nem tekinthetők nemzetiségnek, se nem vallásnak, minden zsidó egyedileg döntheti el, hogy ő maga a kettő közül melyiket tartja önmagára nézve érvényesnek.

Haller István nem volt se antiszemita, se pedig filoszemita, keresztény neveltetése túl erős volt benne ahhoz, hogy a kettő közül bármelyik lehessen. Minden esetre, ha ezt az agyon manipulált törvényt nem nyújtja be a Trianoni békediktátum évében, ma már az országban senki se tudná ki is volt ő tulajdonképpen.

Ezzel azonban Haller István története nem ért végett. Mihály nagyapám gyanúja, miszerint Tibor nevű fiának esetleg ő lenne az apja, nem volt teljesen alaptalan. Előttem ma már a napnál is világosabb, hogy apámat Mihály nagyapám nemzette, ő a biológiai apja, de akkor valami nincs a helyére rakva. Mihály társadalmilag lesüllyed, Hallerből miniszter lett, útjaik természetszerűen elváltak. Azonban két esetről is tudok, amikor Róza nagyanyám felkereste Hallert protekció kérés szándékával. Először, amikor a 11 éves apámat ki akarták rúgni a Szent István gimnáziumból, másodszor pedig, amikor a gazdasági világválság közepén, apám számára protezsálást kért állás ügyben. Szorult helyzetükre való tekintettel ez a lépés érthető lenne, elvégre ifjúkorukban Rózának Haller is udvarolt, de volt ott más is. Apám visszaemlékezései szerint, kamaszkorában ő és édesanyja, de csak ők, havonta egyszer meg voltak hívva a Haller villába vasárnap délutáni uzsonnára. Ezek az uzsonnák csendes beszélgetést jelentettek a világ dolgairól, de valójában apám bemutatása lehetett, mert egyikük se tartotta lehetetlennek Haller apaságát. Más szavakkal Róza és Haller között kellett lenni szexuális kapcsolatnak.

Tizenöt évvel később, az idősödő Haller hébe-hóba meglátogatta apámat – nem az otthonában – hanem az üzletében, ám hajdani barátjával, Mihállyal semmilyen kapcsolatot nem tartott. Ilyenkor apámmal meg hányták-vetették a politikai helyzetet, és számon tartották egymás létezését. Utoljára 1956-ban találkoztak a Kossuth Lajos utcában, ahol én is jelen voltam. Haller István nagyapámat 13 évvel túlélve, 1964-ben, 84 éves korában hunyt el.

_____________________________________________________________________________
_____________________________________________________________________________
_____________________________________________________________________________

(1836) Élj sokáig

Tibor bá’ online

 

~q191Sokáig akarsz élni?

Tizennyolc tipp az élet meghosszabbítására. Ha viccelni akarnék, akkor azzal kezdeném, hogy kerüld el a III. világháborút, de ezt most kihagyom. Az Amerikából származó tippeket viszont lefordítom nektek, hátha van, akit érdekel.

Ügyelj az örökítő anyagodra- Az idő múltával a kromoszómák vége, az úgynevezett telomerek rövidülnek. Ennek következtében egyre gyengül az egyén ellenálló képessége. Az életmód változás viszont egy olyan enzim felfokozását eredményezi, amely ezt a rövidülést megakadályozza. Vagyis az egészséges életmód lelassítja az öregedést.

Ne élj a vakvilágba – Egy 80 éves tanulmány szerint azok az emberek, akik odafigyelnek, vagyis érdeklik őket a részletek, mindent alaposan átgondolnak, és megpróbálnak helyesen élni – tovább élnek. Többet tesznek egészségük érdekében.

Barátkozz! – Még egy dolog, amit megköszönhetsz a barátaidnak, segítenek abban, hogy továbbélj. Ausztrál megfigyelések szerint a minél több baráttal rendelkezik valaki, annál kisebb az esélye, hogy a következő 10 évben meghal.

Válogasd meg a barátaidat – Barátaid életstílusa átragad rád. Tehát olyanokkal barátkozz, akik egészségesen élnek.

Hagyd abba a dohányzást – Köztudott, hogy a cigaretta elhagyása meghosszabbítja az életet. Viszont, hogy mennyivel, az meg fog lepni. Egy 50 éves angol tanulmány szerint, aki 30 éves korában felhagy a dohányzással, 10 évvel hosszabbítja meg az életét. A dohányzásról való leszokás 40, 50 vagy 60 éves korban 9, 6 vagy 3 évvel hosszabbítja az életet.

Pihenj le délután – Számtalan országban tartanék ebéd utáni pihenőt. Mostanra kiderült, hogy a délutáni alvás hosszabb életet biztosít. 24.000 emberen végzett megfigyelés szerint, azok, akik rendszeresen lepihennek ebéd után, 37 százalékkal kisebb eséllyel kapnak infarktust. A kutatók úgy gondolják, hogy az alvás segíti a szívet a stressz okozta káros hormonok csökkenését.

Kövesd a mediterrani étrendet – Vagyis, egyél sok gyümölcsöt, zöldséget, teljes kiőrlésű magokat, olíva olajt, és halakat. Eddig, fél millió ember megfigyelése igazolta ennek a helyességét.

Kövesd az okinavaiakat – Valamikor az Okinaván élő japánok éltek a legtovább a teljes emberiséghez viszonyítva. Na, mit ettek ezek az emberek? Rengeteg zöldséget, kevés kalóriával. Szokásos volt a tányérra kitett ételnek, kábé 20 százalékát otthagyni. A fiatalok ezeknek a szokásoknak hátat fordítottak, nem is élnek olyan sokig, mint elődeik.

Élj házasságban –A házasságban élők, rendre túlélik szingli barátaikat. A kutatók úgy találták, hogy a jelenség kulcsa a gazdasági és társadalmi segítség. Ráadásul az is segít, ha valaki elvált vagy megözvegyült. Még ez is jobb, mint a szingli lét.

Karcsúsodj – Ha túlsúlyos vagy, és lefogysz, az védelmet nyújt diabétesszel, szív érrendszeri betegségekkel szemben, amelyek éveket vehetnek el tőled.

Mozogj! – A bizonyíték egyértelmű. Azok, akik mozognak, tovább élnek. Rengeteg tanulmány bizonyítja, hogy a rendszeres testmozgás jelentősen csökkenti mindenféle betegség bekövetkezésének az esélyét. Ráadásul idős korban még a szellemi képesség megtartásában is segít. A tapasztalat szerint heti 2,5 óra már érezteti hatását.

Csak mérsékelten igyál (alkoholt) – A kevés alkoholt fogyasztók körében a szív és érrendszeri betegségek ritkábban fordulnak el, mint azok között, akik egyáltalán nem isznak. Másfelől viszont, akik többet isznak, azok számtalan betegség között válogathatnak, amelyek mind az alkohol fogyasztás következményei. A fentiek ellenére, ha eddig nem ittál, most ne kezd el, mert a szívet más módon is lehet kímélni.

Spiritualitás – A vallásos emberek tovább élnek azokhoz viszonyítva, akik nem hisznek istenben. Egy 12 éven át folytatott tanulmány szerint 65 év felettiek, akik hetente jártak templomba, erősebb immunrendszerrel rendelkeztek, mint azok, akik nem.

Megbocsátás – A harag megszüntetése elképesztő módon óvja az egészséget. A krónikus gyűlölködés csökkenti a tüdő munkaképességét, fokozza a szív érrendszeri betegség, a sztrók és más betegségek bekövetkezésének az esélyét. A megbocsátás csökkenti az izgalmat, a vérnyomást. Ezek az előnyök a kor előrehaladtával fokozódnak.

Biztonsági felszerelések –Amerikában a halálokok ötödik helyén a balesetek állnak. Húszéves korig viszont az első helyen áll. A biztonsági felszerelések használata egyszerűen csökkenti a balesetek számát. Gépkocsi baleseteknél a biztonsági öv használata a halált 50 százalékkal csökkenti. Kerékpár baleseteknél a halálok főleg fejsérülés, ezért a bukósisak viselése kötelező.

Alvás – A nem megfelelő minőségű és hosszúságú alvás hiánya komoly mértékben növeli a betegségek bekövetkezését. A rendszeres 5 órai alvás éjszakánkén korai halálhoz vezet.

Stressz – A stressz tökéletes elkerülése lehetetlen, de komoly mértékű lecsökkentése nem lehetetlen. Próbálkozz jogával, meditációval, vagy mély légzésekkel. Napi néhány perc is csodákat tud művelni.

Célkitűzések – Azértelmeshobbik és tevékenykedés hosszabbítja az életet. A japánok végeztek egy 13 éven át tartó megfigyelést. Azt találták, hogy azok továbbéltek, akiknek volt „céljuk” az életben. Az értelmes életcél, még idős korban is, csökkenti az Alzheimer kór bekövetkezését.

__________________________________________________________
__________________________________________________________
__________________________________________________________

Vadonatúj orosz fegyverek a szíriai siker titka

VIP.110.

 

Amikor Putyin parancsára az orosz erők beavatkoztak a szír polgárháborúba, az amerikai szakértők néhány nap után hatalmasat csalódtak. Biztosak voltak abban, hogy Putyin bicskája bele fog törni a vállalkozásba. Az ellenkezője történt. Ennek egyik, de legfőbb oka, hogy az oroszok fél tucat vadonatúj fegyverrel rukkoltak elő. Lássuk, mik ezek!

Su-35 szuper manőverezhető, többcélú vadászgép:

~q050

A Sukhoi Su-34 támadóvadászgépet az orosz légierő 2015-ben rendszeresített. Ezt alakították át úgy, hogy a Szíriában harcoló Daesh erők ellen bevethető legyen. 2016-ban a Hmeymim légibázishoz telepített gépeket kipótolták 4 darab Sukhoi Su-356S szuper manőverezhető, többcélú vadászgéppel. Ezeknek a vadászgépeknek a lenyűgöző teljesítménye máris felkeltette több leendő vásárló figyelmét szerte a Világban.

__________________________________________________________

A teljes anyagot elküldöm a VIP előfizetőknek. Kapcsolat felvétel: evatibor#t-online.hu

_________________________________________________________________

_________________________________________________________________
_________________________________________________________________

(1835) Két karakter

Tibo bá’ online

 

~q191Vujity Tvrtko az egyik, akit néhány napja (18 év után) kirúgott, a most már Andy Vajna uralma alá hajtott TV2. Miért rúgta ki? Mert a fő cél, azaz a nép totális lebutítása ellen lépett, de inkább csak kikérte magának, hogy havi 272.000 forintért még ezt is elvárják tőle. Aki nem tudná, Tvrtkonak teli volt a tőke Berki Krisztiánnal, akivel nekem is. Nem sokat láttam, de egy magabiztos, bunkó, nagy állatnak tartom, akit zabál a jónép. Akkora bunkó képe van, hogy hányingert lehet tőle kapni. Ettől függetlenül Tvrtko mindössze finoman fanyalgott és egyenesen megmondta, hogy kérdezni sincs kedve. Magyarul messze a még elfogadhatóság határain belül volt. Nade, hogy egy béka segge alatt vagánykodó celebet megsértsen, még akkor is, ha csúcs riporter! És persze mi is megtudhattuk, ne is reméljük, hogy az Édes Élet szintje fölé fognak emelkedni néhány finnyás néző kedvéért.

Ugyanebben az országban egy többszörös gyilkost, Bene Lászlót a bíróság (első fokon) feltételesen szabadlábra helyezné Májusban. Bene annak idején hidegvérrel ölt többször is, mert célja elérésében néhányan akadályozták. Bármiért is követ el valaki gyilkosságot, azt követve általában megretten. Több ember megölése után az emberben felszabadul egy ősi gátlás, igen könnyen gyilkol megint. Ha ezt egy bíró nem tudja, akkor menjen vissza az iskolába. Bene veszélyes a társadalomra, és egyáltalán nem érdemli meg, hogy éljen. A társadalomnak semmi érdeke nem fűződik ahhoz, hogy szabadon legyen engedve. Remélhetően a másodfok nem engedi szabadon. Mellesleg ezt a liberális bírói gyakorlatot is Brüsszel erőszakolta ránk.

_________________________________________________________
_________________________________________________________
_________________________________________________________

(1834) Meglepetééééés! — Meglepetés?

Tibor bá’ online

 

~q191Benjamin Netanyahu megüzente Hillary-nak, ha Saul fia nem nyeri meg az Oszkárt, akkor az Egyesül Államoknak nem lesz női elnöke, arról ő gondoskodik. Ez hatott, a zsűrinek nem volt választása. Én imádnék büszke lenni a magyar sikerre, de nem tudok, mert légy került a levesbe. Nem érzem, hogy a teljesítményt díjazták volna. Ahogy az Euróvíziós vetélkedőn se a legjobb dal nyer, hanem amelyik a legtöbb szavazatot kapja, hovatartozási alapon. Különben maga a film és a téma nem meglepetés, mert a háborúk elég jelentős tények ahhoz, hogy évekig, évtizedekig téma legyen a film gyártóknak. Nem értek azokkal egyet, akik aktualitás vesztésre hivatkoznak, na meg az elmúlt 70 évre. Ugyan, hány történelmi film készült a 2000 évvel ezelőtti Római Birodalomról. Meg ugye, egy újszülöttnek minden történet új. Nekem nem, nagyon régen voltam újszülött, és gój anyám elfelejtett fejre ejteni.

Az auschwitzi „eseményekről” én már 1945 februárjában értesültem első kézből, mert találkoztam egy fiatal zsidó lánnyal, aki onnan jött. Persze a felnőttek is beszéltek róla olyan természetességgel, minthogy mi lesz az ebéd. Magyarország egymillió embert veszített, minden családban volt halott. Nem tettek különbséget halott és halott között. „Ő nem jött vissza Auschwitz-ból, az én férjem nem jött vissza a Don kanyarból.” Kinek mi volt a sorsa, ez volt az emberek attitűdje. Az osztálytársam édesapja odaveszett Auschwitz-ben, az én édesanyám meghalt az ostrom alatt. Mind a ketten félárvák voltunk, nem is beszéltünk róla, minek? Mindenkinek volt halottja.

Így aztán, amikor Dr Nyiszli Miklós visszaemlékezései folytatólagosan megjelentek a Világ című napilap hasábjain 1946-ban, különösebben senkit se érdekelt. Én elolvastam, mert a nevelő anyám minden nap megvette az újságot. Harminc napon át volt benne egy keresztrejtvény. A megfejtői között kisorsoltak egy Mercedes gépkocsit, amit kiállítottak egy Teréz körúti kirakatba. A háború után mindenki vágyott egy békés életre. Na, ez a „békés élet” volt láthatatlan betűkkel felírva a főnyereményre. A kocsit nem nyertük meg, de én minden nap elolvastam a folytatást. Azért az figyelemreméltó, hogy a keresztrejtvény „nézettsége” meghaladta Nyiszli visszaemlékezéseit. És miért ne? A saját fájdalma mindenkinek nagyobb, mint a másiké. Nekem meghalt az édesanyám, és egy nagybátyám. Egy másik nagybátyám pedig nem jött vissza a frontról. Akkoriban ilyen volt a világ. A vészkorszakot felváltotta Rákosi rémuralma. Nem a Gestapo csengetett éjszaka, hanem az ÁVH. Örültünk, hogy éltünk. A mai fiataloknak lehet írni Auschwitzról egy filmet, de lehetne írni sok más borzalomról is, nem írnak, Netanyahut más téma nem érdekli. Minden esetre figyelni fogok, hogy Nemes Jeles László következő filmjét fogják-e jelölni Oszkárra.

__________________________________________________________
__________________________________________________________
__________________________________________________________