A 2023-as év egyértelműen a legmelegebb év volt mióta mérések léteznek

2023-ban rekordok dőltek meg az óceánok felmelegedésében, a tengerszint emelkedésében, az antarktiszi tengeri jég elvesztésében és a gleccserek visszahúzódásában.

A Meteorológiai Világszervezet (WMO) közzétette a „A globális éghajlat helyzete 2023” című jelentését, amiben megerősítette, hogy 2023 volt az eddigi legmelegebb év. A beszámoló a 23-i Meteorológiai Világnapra időzítve jelent meg márciusban.

A 174 éves megfigyelési adatok szerint 2023 év megdöntötte az előző legmelegebb év rekordját, 2016-ot, amely 0,12 °C-kal haladta meg az 1850-1900-as átlagot. 2023 szeptembere különösen figyelemre méltó volt, mivel messze felülmúlta a korábbi globális szeptemberi rekordot.

Hőhullámok, árvizek, aszályok, erdőtüzek és gyorsan erősödő trópusi ciklonok okoztak nyomorúságot és káoszt, milliók mindennapi életét tönkretéve és sok milliárd dolláros gazdasági veszteséget okozva.

„Az éghajlatváltozás sokkal többről szól, mint a hőmérsékletről. Amit 2023-ban tapasztaltunk, különösen az óceánok példátlan felmelegedése, a gleccserek visszahúzódása és az antarktiszi tengeri jég elvesztése különösen aggasztó” – mondta Celeste Saulo, a WMO főtitkára.

Tengeri jég az Antarktiszt körülvevő óceánon
Tengeri jég az Antarktiszt körülvevő óceánonTed Scambos/National Snow and Ice Data Center

Az antarktiszi tengeri jég kiterjedése a feljegyzések szerint még soha nem volt ennyire alacsony, a tél végi maximális kiterjedés 1 millió km2 -rel maradt el az előző rekordévtől, ami Franciaország és Németország területének felel meg együttvéve.

„Az éghajlati válság az emberiség előtt álló legnagyobb kihívás – fogalmazott Celeste Saulo, amely szorosan összefonódik az egyenlőtlenségi válsággal – amint azt a növekvő élelmezési bizonytalanság és a népesség elvándorlása, valamint a biológiai sokféleség csökkenése mutatja”

Négy év alatt az akut élelmiszerhiányban szenvedő emberek száma világszerte több mint kétszeresére nőtt. A szám a 78 megfigyelt országban a koronavírus-világjárvány előtti 149 millióról 2023-ra 333 millióra nőtt.

7 gondolat erről: „A 2023-as év egyértelműen a legmelegebb év volt mióta mérések léteznek

 1. 800 évvel ezelőtt egy nagyléptékű, és gyors lehűlés történt. Grönland
  lakhatatlan lett, eljegesedett.
  Ahhoz az eredeti, 800 évvel ezelőtti sokkal melegebb klímához képest, hol tart a mostani (vissza) melegedés ?
  Akkoriban nem sültek meg az emberek? Nem voltak viharok, természeti katasztrófák?
  Egyáltalán a korábbi tropikus jellegű klíma időszakokat miképp élte túl az emberiség?

 2. Kint ülve a napon már most erős az UV sugárzás.Épp mondom hogy odakinn dolgozni fizikai munkát kb. ez a meleg elég lenne mint ma.
  Épp mondom a kollégámnak hogy áprilistól augusztusig van még 5 hónap amikor melegedni fog az idő minden hónapban-5 hónap!.Mi lesz még itt addig ha már most ilyen melegek voltak februárban.
  Arra leszek kíváncsi hogy idén kapunk e az extrém melegből .Tavaly azért Magyarországot elkerülte a nagy meleg, lehet idén nem ússzuk meg.Elég lesz 3-4 hőhullám 40-45 fokos melegekkel és majd sokan realizálják a valós helyzetet.
  A tüzelővel szerencsére sokat lehetett spórolni idén.Van lerakva 2-3 évi tüzelőnk, és gondoltam milyen jó hogy lassabban fogy , de amúgy meg az jutott eszembe hogy
  ha esetleg megfutna a klíma lehet itt hagyjuk mint medve a bőrét és már nem kerül felhasználása.
  Az artic newsen jelent meg egy új cikk mely szerint a trópusokon a tenger hőmérséklete új rekordokat döntött meg.

  Erősödik a háborús nyomás, úgy néz ki erősödik a felmelegedés is mondhatni évről évre rosszabb lesz.
  Stumpf Balász egyik előadásában említi hogy a co2 hatása ugye késleltetve jelenik meg,és a nagyobb kibocsájtás késleltetett hatása még csak most jelenik majd meg ha minden igaz.
  Mindemellett egy előadásban hallottam hogy ugye a fosszilisek összaránya még mindig 80% felett van és esély sincs lecsatlakozni róla.
  Alapvetően sokat már nem kell várnunk.Az artic news ugye pesszimistább és szerinte már nyáron lehet blue ocean event (jég 1millió km2 alatt).Na már csak pár hónapot kell várni hogy megtudjuk hogy beigazolódik e a pesszimista forgatókönyv.

 3. Bögözy

  800 évvel ezelőtt, csak a valóban nagy tragédiákat jegyezték fel. Ilyen például a vulkánkitörés. Nem tudom, tagadod e a klímaváltozást, de a folyamat nyilvánvaló. Bizonyos területek élhetetlenné válnak, más területek élhetővé.
  A különbség az, hogy ma nyolcmilliárd ember él a földön, akkoriban meg pár millió. Nyolc milliárd emberből minimum három milliárd olyan helyen él, ami lassan élhetetlenné válik.
  És ugye ott van még, hogy a gyors változásokhoz a föld egyéb élő világa sem képes alkalmazkodni. A földi élő világ csak egy részét ismerjük a mai napig,minden napra esik egy új faj megtalálása…
  Mit ér az a hatalmas aggyal rendelkező faj, amelyik a mai napig nem ismer olyan fajokat, melyeket pusztán a jelenlétével, életvitelével írt ki?
  Az ember nem különleges. Evolúció során kialakult élőlény. Hagyjuk végre el a vallási, meg egyéb értelmetlen hülyeséget. Az emberek a földi élet részei, az hozta őket létre. Nem állnak felette mindennek, amit a természet létrehozott,hanem a természet áll őfelettük.

 4. Na azért ez sem semmi hogy húsvétkor 25-30 fok meleg legyen.Csak mert húsvét így pontosan emlékszem hogy szintem mindig fel kellett venni a vékony kabátot amikor mentem locsolkodni.Most meg pulóver.
  Benézek a melléképületbe és a hőmérő árnyékban 27 fokot mutatott (közép Mo.)
  Ugye dél Magyarországon majdnem elértük a 30 fokot.
  Hőmérsékleti rekordok dőltek meg.És nem az a lényeg hogy pl megdőlt egy 50 vagy 70 évvel ezelőtti rekord hanem a trend hogy mostanában gyakran megdőlnek a rekordok .
  Nemtudom van e erre valami kimutatás hogy az oké hogy megdőlt egy 50 évvel ezelőtti rekord de az pl. hányszor dőlt meg az elmúlt időszakban.
  Mindenesetre úgy érzem hogy a nyár nagyon meleg lesz ha már most ilyen melegek vannak.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük