Így hat az óraátállítás az egészségre: tünetek és megoldások

Az időváltozás és annak következményei az egészségre
Írta: Jesús Maturana

 

Sokan beszélnek az óraátállítással járó energiamegtakarításról, de kevés szó esik arról, hogyan hat ez az egészségünkre és a bioritmusunkra. Ha fáradt, ingerlékeny, jetlag-el küzd vagy étvágytalan, az az időeltolódás miatt lehet.

Számos tanulmány született arról, hogy az óraátállítás, egy óra „elvesztése” március utolsó hétvégéjén energiamegtakarítást eredményez, bár sok szakértő nemrégiben azt állította, hogy a megtakarítás elhanyagolható.

A tanulmányok azonban egyértelműek arról, hogyan hat ez a szervezetre, mennyi időbe telik, amíg alkalmazkodik hozzá, és milyen tünetek jelentkezhetnek ma és az következő napokban.

Igaz, hogy egyetlen tanulmány sem meggyőző a hirtelen időváltás bioritmusra gyakorolt következményeiről, de ha az alábbi tünetek bármelyikét érzi, tudja, hogy nincs egyedül.

Az Alvás Alapítvány szerint az emberek átlagosan 40 perccel kevesebbet alszanak a nyári időszámításra átállást követő hétfőn, és ennek következményei vannak.

Visszatérő tünetek az órátállítást követően

 • Nehézségekaz éjszakai alvásban.
 • „Jet-lag” érzés, fáradtság és/vagy levertség, még akkor is, ha alszunk – ami csökkenti az energiánkat.
 • Nappali álmosság, ami annak köszönhető, hogy nem pihenünk eleget éjszaka.
 • Ingerlékenység.
 • figyelem és a koncentráció hiánya.
 • Csökkent szellemi és fizikai teljesítmény.
 • Az éhségérzet zavarai, amelyek váratlan akár az éjszakai órákban is jelentkezhetnek.

Miért jelentkeznek ezek a tünetek?

Fiziológiai szempontból az időeltolódás legközvetlenebb hatása a melatonin kiválasztásának megváltozása.

Ez a hormon a napfény mennyiségétől függően szabályozza az ébrenlétet és az alvást. Ha kevesebb a napfény, több melatonin termelődik. Ha több a napsütéses órák száma, akkor csökken, és ennek közvetlen következménye, hogy az alvásindukáló funkció később következik be.

Az óraátállítással a napi vagy munkarend nem változik, így a biológiai óra szempontjából egy órával korábban ébredünk, és megszakítjuk az alvási rutint. Ez kevesebb pihenést jelent.

Sueño
SueñoLUCA BRUNO/AP

Ez hasonló a jet-lag hatásához, amikor különböző időzónájú országok között repülünk.

Ezért a melatonin kiválasztásának ez a szabályozási zavara elég ahhoz, hogy a szervezet szenvedjen, és fáradtság, kimerültség vagy akár ingerlékenység jelentkezzen.

Az időeltolódás leginkább a gyermekeket és az időseket sújtja, akik érzékenyebbek a hormonális változásokra. Azonban csak idő kérdése, hogy a szervezet alkalmazkodjon és helyreálljon.

Az orvosok arra figyelmeztetnek, hogy a szervezet kevesebb mint három nap alatt alkalmazkodik az új időhöz, helyreáll a bioritmus.

Megoldások és tippek a gyors alkalmazkodáshoz

 • Kerülje az alkoholtartalmú italokat lefekvés előtt. Az alkohol alvászavarokat okoz, és rossz minőségű pihenést fog eredményezni, ami súlyosbítja az időátállítás tüneteit.
 • Állítson be egy következetes alvási rutint. Próbáljon meg minden nap ugyanabban az időben lefeküdni és felkelni, ez egészségügyileg egyébként is fontos. Az óraátállítást megelőző és követő napon legalább 7 óra alvás ajánlott.
 • Változtassa meg (ha teheti) fokozatosan a lefekvési időpontot. Bölcs dolog az óraátállítást fokozatosan, két-három napon keresztül adaptálni, hogy tompítsa a hatást.
 • Napközben töltsön időt a szabadban. A természetes fény a bioritmusunk mozgatórugója, megelőzi a fáradtságérzetet napközben, éjszaka pedig a szervezet melatonint termel, hogy segítsen elaludni.
 • Egy mini szundikálással alkalmazkodjon. Sokan érzik az alváshiányt, és ezt a hiányt gyorsan, 20 percnél rövidebb, gyors szundikálással szabályozzák az óra átállitását követő napokban. Ez akkor hasznos, ha nem tudja fokozatosan átállítani az ébredési és lefekvési időpontjait.
 • Lefekvés előtt ne fogyasszon koffeint. A lefekvés előtti koffeinforrás kerülése hasonlóan segít, mint az alkoholtartalmú italok elhagyása. A reggeli mérsékelt mennyiségű koffein nincs észrevehető hatással az éjszakai alvás minőségére.
 • Amelatonin lefekvés előtti szedése beválhat. Az Egészségügyi Minisztérium szerint azonban ezekben az esetekben nem ajánlott, kivéve, ha álmatlanságban szenved.

Az óraátállítás mellékhatásai, érdekességek

Számos tanulmány foglalkozott már az óraátállítással és annak szervezetre gyakorolt hatásaival, és még mindig sok a kérdőjel. Nincs közvetlen ok-okozati összefüggés az óraátállítás és a hatások között, de a statisztikai adatok figyelemre méltóak.

Egyértelműnmek tűnnek azok a kutatások, amelyek a szívinfarktusok és a szélütések számának növekedéséről számolnak be a tavaszi óraátállítást követő napokban (egy órával kevesebbet alszunk), míg az őszi időszámításváltáskor ez a szám csökken.

Hasonló és ellentétes összefüggés mutatkozik az öngyilkosságok és a közlekedési balesetek számával is.

Az őszi óraátállítást követő három napban nő, a tavaszi után pedig csökken, a nappali világos órák változása miatt.

Ezek az adatok sem nem meggyőzőek, sem nem általánosíthatók, és ahogy a Sanitasban olvashatjuk, a nagyon szenzitív embereket érinti.

    (Euronews )

 

12 gondolat erről: „Így hat az óraátállítás az egészségre: tünetek és megoldások

 1. Alapvetően szerintem az óraátállítás nem okoz olyan nagy bajt mint amennyire mondják, kicsit fel van fújva a dolog. .Például a 2 vagy 3 műszakos munkarend sokkal károsabb.Vagy a 12 órás munkarend.De ha például autóval jár valaki dolgozni és 1 órát vezet akkor az előtte lévő kocsikból akaratlanul is jut nem kevés kipufogógáz az utastérbe.Ez nagyságrendekkel nagyobb ártalom mint az óraátállítás.De megemlíthetnénk az t is hogy régen a paraszti világban télen nem dolgoztak sokat a ma embere pedig ki van téve a munkáltatójának.Évi 20-30 nap szabi, trükközések a munkaidőkerettel , trükkös munkaszerződések ,hétvégi munka,túlhajszolás stb…. Na ez az ami igazán kinyírja a ma emberét nem pedig az óraátállítás.
  Ráadásul itt a felpörgő világunk , régen mamámék idejében az esti hírek után takarodó volt.Ma meg 100 tévécsatorna , youtube és számítógépezés este 10-11 óráig nem tud leszakadni.

 2. Igaz.

  Az ételmérgezés és a tarkónlövés is ártalmasabb mint az óraátállítás.

 3. Úsy hiszem embere válogatja ki mennyire érzi az átállításból
  eredó problémát. — Én példul elmultam 85 éves, de még
  soha nem éreztem, hogy bármiben is zavart volna az
  egy órával hosszabb, vagy rövidebb éjszakai alvás. —
  Igaz elég rendszertelenül élek, a normális életvitelhz képest.
  Például nem akkor eszem, iszom amikor eljött az ideje,
  hanem amikor éhes vagy szomjas vagyok és az alvással is
  hasonlképen vagyok. — Persze nyugdíjasként ezt könnyen
  tehetem. — Egy kötött idejű munkaidő ebbe ugyan
  betudna zavarni. — Szerencsémre az az utolsó tíz évemben
  1989-99 között kötetlen munkaidüben dolgoztam, — ( BÁR
  akik dolgoztak máu ilyen munkahelyen az tudja ez sem
  fenékig tejfel, mert létezik a megfelelési kényszer. )

 4. Már mért ne lennének meggyőzőek az adatok? Teljesen világos az ok-okozati összefüggés is. Ez az óraátállítás egy szörnyűség, már rég abba kellett volna hagyni. Sok éve, még Juncker idején hitegettek vele ,hogy eltörlik, aztán nem lett belöle semmi.

 5. 1 az igaz, hogy van ami károsabb, az a bosszantó, hogy ennek semmi értelme. A spórolás egy kamu. A 3 müszak tényleg gyilkos, de megvan az oka, hogy miért csinálják.

 6. Nekem személy szerint nem az óraátállítás a probléma hanem a téli időszámítás.
  Nem tudok hozzászokni.
  A nyáriban érzem jól magam.

 7. 6 Szerintem is jobb a nyári. Egyszerüen azt kéne bevezetni egész évre.

 8. 6.
  Én pl. szeretem a téli időszámítást amikor korán sötétedik. Teendők olyankor odakint nincsenek és a régi paraszti világban is ilyenkor behúzódtak az emberek.Igaz mostanság inkább a tévé, számítógép elé húzódik az ember.

 9. Nem egészen értem hogy miért számít ki mit szeretne, 15 fokonként fordul egy órát, ugye. Mi 15-30 közt vagyunk, azaz Anglia + 1.

 10. Legtermészetesebb az volna, ha délben lenne dél (vagyis amikor a legmagasabban látszik a nap). Mivel széles az ország, ezért persze lenne eltérés. Nekem teljesen mindegy, hogy reggel vagy este kell villanyt kapcsolni. Ősztől tavaszig úgyis 12 óránál kevesebbet van világos, akárhogy is igazgatjuk

 11. Igazából pont fordítva van az óraállítás, mint ahogy jó lenne. Télen, amikor eleve nagyon korán megy le a Nap, elvesznek még egy órát a délutánból. Nyáron, amikor eleve sokáig fenn van, hozzáadnak mégegyet. Hogy tegyem le a gyereket nyolckor aludni, mikor kilencig ragyog a Nap? Tiszta hülyeség az egész úgy ahogy van.

 12. Ábel
  Teljesen egyetértek.
  Értelmetlen energetikai szempontból is, az ember normális bio ritmusát károsan felborítja.
  Viszont valaki főokos kitalálta, a sok seggnyaló meg dícséri.
  Nehéz belőle kitörni.
  Sok embernek kellene beismerni, hogy tévedett.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük