Atomfegyvereket telepít Oroszország a finn határövezetbe – a világ legveszélyesebb körzete lesz (Euronews)

Iszkander rakétaüteg
Írta: Ferenc SzéFIzvesztyija

 

Taktikai nukleáris fegyverrendszerekről van szó, amelyek a leningrádi katonai körzetbe települnek. Ezzel a lépéssel Oroszország nukleáris övezetet hoz létre a NATO összes térségbeli államával szemben.

A telepítés már megkezdődött

A taktikai nukleáris rendszereket a finn határ menti Karéliában állították fel, közli az Izvesztyija orosz védelmi minisztériumi forrásokra hivatkozva. A terület történelmileg Finnország része volt, amelyet ‘bérbe adott’ a Szovjetuniónak a Téli háború végén (1940), és azóta sem követelte vissza.

A cirkáló és ballisztikus rakéták között nukleáris robbanófejjel is felszerelhető Iskanderek  alkotják az új rakétadandárt, amely a Putyin elnök által februárban visszaállított Leningrádi Katonai Körzet része lett. Az államfő szerint az átszervezésre Finnország NATO-tagságának fenyegetése miatt volt szükség.

A katonai körzethez tartozik a 11. és 14. hadsereghadtest, amelyek főhadiszállásai a kalinyingrádi és a murmanszki régióban találhatók.

Orosz nukleáris telepítések a NATO határain
Orosz nukleáris telepítések a NATO határainEURONEWS

A rakétadandár létrehozásával Európa legnagyobb csapásmérő csoportosítása áll fel, mondja a balti flotta egykori parancsnoka, Vlagyimir Valujev admirális. A mára 1,300 kilométeres NATO-határ övezetében található a világ legnagyobb koncentrált tüzérségi ereje, 1,500 löveggel és 100 rakétarendszerrel.

A Leningrádi Katonai Körzetet a 2010-es haderőreform során számolták fel, de visszaállításának ténye jelzi, hogy a Kreml hosszú távon is felkészül egy nagyszabású háború lehetőségére a NATO-val.

A másik oldalon, Finnországban, 2023 vége óta 15 létesítmény és zóna áll az amerikai csapatok rendelkezésére, ahol katonai felszerelést és lőszert tárolhatnak. Ezek között négy légibázis, egy hadikikötő és egy katonai vasútvonal is található. Az utánpótlás raktárai és a lőszerdepók az orosz határhoz vezető útvonalak mentén helyezkednek el, ami a mélységi területi védekezést segíti elő.

Finn és amerikai katonák felkészülése
Finn és amerikai katonák felkészüléseDefense Post

A februári elnöki rendelkezésig az Orosz Föderáció teljes nyugati határát a Nyugati Katonai Körzet egységei ellenőrizték. A szakértők szerint ez elmosta az orosz erők „stratégiai fókuszát”, és nem hangsúlyozta a haderők koncentrálásának fontosságát a NATO bővülésével szemben.

Mostantól a moszkvai körzet ellenőrzi az ukrán és a lengyel határt, Leningrád pedig a NATO északkeleti vonulatát, élén Finnországgal.

Az új orosz telepítések még azelőtt dőltek el, hogy a lengyel elnök kifejezte készségét amerikai atomfegyverek befogadására orszgába, ha a szövetségesi érdekek az megkívánják.

A Kalinyingrádba és Fehéroroszországba már korábban telepített orosz nukleáris ütőerő nem csak védelmi vonalat, de egy valóságos gyűrűt von, amivel a világ legfelfegyverzettebb és legveszélyesebb körzete alakul ki. Moszkvai szemszögből nézve erre a két északi ország NATO-csatlakozása miatt van szükség.

 

27 gondolat erről: „Atomfegyvereket telepít Oroszország a finn határövezetbe – a világ legveszélyesebb körzete lesz (Euronews)

 1. Nekünk Magyaroknak ki kell ebből maradnunk!
  Látszik, hogy a NATO háborúra készül. Nem tudnak győzni az ukránok, így nincs választása. Három fő irány mentén vonul fel. Délen a moldvai síkságon, középen a lengyel síkságon és északon a finn síkságon.
  Ezzel szerencsénk is van, mert tőlünk nem indulhat semmi. A Kárpátok teremtette logisztikai nehézség megment minket. Egyébként is – ha még addigra lesz olyan – legfeljebb Ukrajnába lehet bemenni tőlünk.
  Mi maximum logisztikai bázis leszünk. Katonáinkat semmilyen szín alatt nem szabad odaadni, ha csak nem egy 100%-osan bizonyítható (nem az USA által!), hogy NATO tag elleni orosz támadásról van szó (akkor sajnos menni kell). Egyébként ennek 100%-os bizonyosságát rajtunk kívül még a törökök is firtatni fogják, s ha ők nem ülnek fel rá, azaz nem mennek 5. cikkelyezni, akkor sokan mások sem fognak menni és akkor vége a NATO-nak (ezért is zárnám ki egy hamis zászlós támadást a NATO belépése érdekébe – túl nagy a rizikó faktor).
  Az atomhelyzetről pedig azért nem írtam, mert azzal aztán végképp nem tudunk amit kezdeni. Az a nagyok játékszere.

 2. 1. Bendegúz

  Én azért nem értem most, hogy a háború utáni Magyarországot, hogy vezetik ki a csávából,

  mert a környező népeknek nem a multicégek termékeire lesz szükség…pláne, ha szétszakad az egyesített villamos hálózat és a napelemparkok még tovább rongálják a frekvenciát.

  És a Vasfüggöny + drónprojektet is szorgalmazni, ahogy jeleztem már sokkal korábban az ellenőrizetlen európai menekültáradat miatt.

  Remélni merjük, hogy minden tartalékos teljeskörű békeműveleti kiképzést is kap addigra és nem kell az országot elhagyniuk…

 3. 2. János

  Nem lesz könnyű. Nagyon egyoldalas az iparunk. 2010-ig elcseszett multiorientált gazdaságunkat 15 év alatt nem próbálták meg helyrehozni. E helyett még jobban kiszolgáltattak nekik. Diverzifikálni kellett volna az ipart, vagy legalább fel kellett volna fejleszteni az élelmiszeripart, ahogy a lengyelek és románok tették. Ha baj lenne, nem tudjuk megenni a győri audikat.
  Most is mindent csinálunk és veszünk, csak a védekezéssel nem foglalkozunk komolyan.

  Ha az ukránok felől leáll az áramszolgáltatás, nagy bajban lesz az egész EU-s hálózat, nem lesz amivel kiegyenlíteni az alternatívok okozta ingadozást.

  És igen, jól látod, nem csak egy esetleges ukrán hetvenkedésre kellene készüljünk (arra sem látom, hogy készülnének – majd megvéd a NATO, aha, persze), hanem a délről ránk ömlő migránsokkal is. Legjobb lenne már Szerbia déli határát bevédeni és ebben segíteni őket. Ne nálunk kelljen megvívni a csatát velük. El se jöjjenek eddig.

 4. 3, Bendegúz

  Pl. ha még több ukrán alhálózat kiesik a telitalálatoktól, akkor sem adni nem tud az EU, sem venni Ukrajnától.

  Igor Terekhov, a harkovi polgármester ma bejelentette, hogy a város ill. Krivoj Rog már nem tud áramot előállítani, azért más ukrán megyékből és a szomszéd országokból származik a villany, amit órai elosztásban kapnak az ottmaradtak.

  Vészleállási ütemezésben vannak az ottani rendszerirányítók – gondolom majd Szergej Sojgu nagyfőnök az EU – t, az ukrán villamos hálózat teljes kiütésével (az üzemelő másik 3 atomerőművel együtt) a következő években ledadogtatja, ha emezek keményen fenyegetőznek Brüsszelből.

  Én ezért nem értem, hogy honnan lesz áram, ha a védelmi iparra akarnak ráerősíteni kollektíven…

 5. A svéd hatóságok erősítik a Polgári Védelmet és a helyi Védelmi Bizottságok eszközparkját, továbbá
  kikötők, utak, vasúthálózatok, kórházak és óvóhelyek korszerűsítését kezdik el.
  Ezenkívűl a villanygyárak köré légvédelmet építenek ki.
  2028 – ra szeretnék befejezni a munkákat, ha jól értem.
  Forrás: Karl Oskar Bohlin védőminiszter

  Az orosz eredetű LNG – t is szankció alá veteti Robert Habeck német alkancellár.
  Forrás: dw.com

 6. 6. János

  „A svéd hatóságok erősítik a Polgári Védelmet és a helyi Védelmi Bizottságok eszközparkját, továbbá
  kikötők, utak, vasúthálózatok, kórházak és óvóhelyek korszerűsítését kezdik el.”

  Megcseszhetik, ha nem lesz áram. Egy hónap és teljes anarchia lesz. Főleg a nagyvárosokban. Vidék, ami távolabb van ezektől a városoktól, talán megúszhatja. Feltéve, ha nem kerekedik felül az emberi önzés.

  „Ezenkívűl a villanygyárak köré légvédelmet építenek ki.”

  Rákenhetik a hajukra, mert az EMP/HEMP ellen semmit sem ér.

  „2028 – ra szeretnék befejezni a munkákat, ha jól értem.”

  A főni is 2028-al számolt, mint nagyobb buli kezdetével, de nem jött be. „Csak” hat évet tévedett. A Zrinyi 2026-is ehhez lett igazítva. Sajnos késő. Nincs már semmi a piacon és ami van az is nagyon drága. Ha eszük van nem adják el a még meglévő haditechnikát.

  „Az orosz eredetű LNG – t is szankció alá veteti Robert Habeck német alkancellár.
  Forrás: dw.com”

  USA nem küld LNG-t mert választás jön és a zöldek hápognak. Orosztól nem vesznek, mert az rossz gáz. Már most menekül az iparuk.
  Vagyis kampeca nekijek.
  De miért is csodálkozunk annak fényében, hogy ez a Habeck miként nyilatkozott saját németségéről és népéről.
  Egy jó van ebben, hogy ezer év után megszabadulunk a németek rajtunk való élősködésétől. Nehéz lesz az elején, de majd megtaláljuk az utunkat. Főleg ha kiverjük a fejünkből, azt a hamis narratívát, hogy mi mindig is a nyugathoz tartoztunk. Vagy 1000 év kényszer az mindig-et jelent?

 7. Jemeniek éppen leszednek egy USA felderítő drómt.
  MQ-9 Predator Reaper Drone has been shot down over Sanaa — Yemen
  https://t.me/CyberspecNews/51650

  Ezek a drónok repdesnek az orosz határ közelében és derítik fel és jelölik meg az orosz célokat az ukrán rakétatüzérségnek, a medve pedig csak tátja a száját és nyeli a bekapott lövéseket.

  Kérdem én, ha a papucsosok le merik lőni ezoket a méregdrága gépeket az USA pedig nem mer komoly választ adni, akkor az orosz miért nem szedi le ezeket és ha megtenné vajon az amcsik mernének-e komolyabb lépést tenni a medve ellen?

  Szerintem az orosz ellen sem mernének lépni. Meggyőződésem, hogy a nyugati elit azért imádkozik, hogy nehogy valami olyan eset történjen Ukrajnában ami az 5. cikkelyt aktiválná, mert akkor kiderülne, hogy a szövetség semmire sem jó. Jobb eseteben benyelné a békát, rosszabb esetben szétesne.

  Az oroszok helyében letesztelném a nyugat közvetlen tenni akarását.
  Látszik, hogy nem értenek a pókerhez, csak a sakk a terepük.

 8. Egyetlenegy személy krízishelyzetben való helyes döntése sem garantált.
  A kollektív – okostojás tanácsadói testületek – is képesen nagyot tévedni.
  A rossz döntések pedig esetenként katasztrófához vezetnek.
  Minél megrázóbb minél több tényezőt megrengető a krízis, annál nagyobb az esély a rossz döntésre tehát a katasztrófára is.
  Nem fogadnék rá , hogy Európa a következő 10 évben még normális életét fogja élni.
  A fogalmazásom pedig hurráoptimista.
  Tibor bá jóslata, nagy eséllyel be fog igazolódni.

 9. Nyakunkon a világháború, pedig egyikünk sem akarja..
  Atomháborúra nem lehet felkészülni. Nincs annyi élelmiszer, gyógyszer, kötszer ivóvíz stb amivel több tíz évet ki lehet bírni, átvészelni. Ezt szerintem mindenki tudja. Meg egyébként is milyen élet egy bunkerben vegetálni. Meg minek? Értelmetlen.

 10. Lettország fokozza az akadályépítést a keleti határon:
  terelő pengés drót, árokrendszerek, harckocsiakasztók, terepi szenzorok. A városokban pedig ellenőrzik a lakóházak pincéit ill. pár száz felszíni vasbeton repeszbiztos pánikszobát / izraeli minta alapján/ telepítenek le.
  Továbbá a lett költségvetés az elkövetkezendő egy évtizedre néhány milliárd eurót tartalékol a biztonság ill. a zesetleges háború finanszírozására.

  Hacsak el nem száll a tagországok költségvetése az EU-ban a fegyverkezés miatt.
  Forrás: latvijas zinas

  Végül is óriásháborúval az adósságokat le lehet írni.

 11. 10 – Ha elég messze vagy az összes robbanástól, akkor magát a háborút simán túl lehet élni. A civilizáció teljes összeomlását már nehezebb lesz.

 12. M1 híradó stábja ma ott volt lengyelországban ahol fogadják az amcsi cuccokat.
  Elvileg egy több 100 hektáros területet bérelnek az amcsik 10 évre (!) ecélból.
  A főútról jól látszódnak a rakétaindító kocsik,harckocsik , ha valaki háborús feelinget akar elmehet kirándulni arra.
  Az M1 stábja kamerázott a főútról és 3 helyen állították meg emiatt.Először egy ismeretlen, utána egy amerikai katona utána meg nem vették el a telefonját de felírták az emai számát a telónak.Egyébként a főútról minden látható egy kis zöldháló van de aki arra megy kocsival minden látható.Mondjuk a lengyelek lehet direkt is csinálták így.
  Vajon Putyinkám mit szól a cuccokhoz ? Mert biztos ő is nézegeti hogy miket hoznak.

 13. 13, andrew

  Az a baj, hogy ez az apránként romló európai biztonsági környezet már régóta nem vicces.

  Remélem 2-3 éven belül JÖVŐNK fórumtársunk ismét hozzászól – az elpusztított amerikai fegyverzet szállóporával kapcsolatosan, hogy miért fontos a műanyag fólia és a ragasztószalag…

  Az a vicc, hogy a magyar lakosság 98% – t csak a jövedelme, nyaralása, biznice érdekli.
  Csak a maradék 2% – nak szívügye a haza szolgálata.

 14. 14. János

  Megtisztelnél, ha nem lennél ilyen sejtelmes és leírnád, hogy mire lenne jó a fólia és a ragasztószalag egyszer majd. Van elképzelésem, de a biztosat akarom tudni.

 15. Radioaktív, ámde pár hetes felezési idővel bíró szálló porra gondolok, amit az időjárás ide hoz a nagyon bátor lengyelektől, hollandoktól, franciáktól, lettektől, svédektől, csapadék vagy szél formájában.

  Takarmány- és élelmiszernövényeket, szemestermény raktárakat, különféle összefüggő tereptárgyakat, vízgyűjtőket, ezt – azt letakarni, stb…
  Ajtót – ablakot, szellőzőket, körbezárni, leragasztani.

  Van erre kidolgozott hazai protokoll amúgy.
  De majd úgyis mondani fogják, hogy mit kell csinálni a felnőtteknek és a gyerekeknek.

  (A magyar műanyaggyártás is stratégiai fontosságú legyen, ha kérhetem.)

 16. 16, János

  Köszönöm szépen. Én is valami ilyesmire gondoltam.

 17. 15, Bendegúz

  Milyen gondolataid vannak, hogy a kínai civil és katonai hírszerző cég ( Huawei ) itt lebzsel most már hivatalosan is, meg ilyesmik…ennek aztán mennyire örül a Nato,
  az EU,
  és még Donald Trump is furcsán néz ki a fejéből…

  Pont manapság … de jó lesz mondjuk, navigáció és megosztott harctéri infók, bizalom nélkül.

  Úgyhogy a legvégén csak a szittya gondolkodásmód marad.

  //Én már voltam kínai cégnél állásinterjún 2023.- ban, olyanokat kérdeztek tőlem, hogy izé – hozé…hagytam is ott őket, de rögtön.//

 18. A Medve nem fogja tűrni, hogy egyre pofátlanabbul körberakják mindenféle veszélyes fegyverzettel. A bádogdobozokra (tankokra) és a guruló technikára nem volt annyira allergiás, mivel ezeket szépen semlegesítette, de ezt már nem nézheti tétlenül. Tűpontosan irányított rakétákkal szét fogja durrantani ezeket a hadianyag csoportosulásokat. Aztán lesz majd nagy sírás-rívás. Hogy lehetnek ilyen idióták a lengyelek? Nem látják, hogy ki a valódi ellenségük (a saját gazdájuk)!
  Egy kis adalék a megértéshez:
  #https://www.bitchute.com/video/ncjNiJHPf0z7/

 19. 18. János

  Nem értem, hogy jön a fólia és ragasztó szalag mellé a kínai hírszerzés.
  Ha arra céloznál, hogy nem vagyok oda nyugatért, hát ebben igazad van. DE ez nem azt jelenti, hogy a nyugat helyett a kelet vazallusa akarok lenni. Ennek tükrében nem nézem jó szemmel azt, hogy akár a kelet, akár a nyugat (pl. USA Tesla autóin és Iphone-n keresztül) folyamatosan kémkedik nálunk. És igen, le kell szakadni a totális nyugati függőségünkről amit a rendszerváltás után az SzDSz-es bagázs kialakított. Ez nem azt jelenti, hogy kikergetem a nyugati cégeket, hanem, hogy helyt adok másnak is. Ahogy most csinálja OV. Keleti nyitás formájában beengedem az ázsiai vállalatokat is. Közben persze beszállítónak álcázva gőzerővel fejlesztem a hazai ipart is. Egyébként, hogy jó úton járunk, azt az is igazolja, hogy a nyugatiak megállás nélkül hápognak a keleti beruházásaink ellen. A francúzoknak is akkor lett hirtelen környezetszennyező az aksi gyár, amikor kiderült, hogy nem náluk építik meg azt. Az taliánok is valami ilyen kínai beruházásra (talán autógyár) hajtanak, de úgy néz ki, hogy azt is elhozzuk. Így pedig egyből savanyú lett a szőlő és a versenyt korábban annyira pártoló EU bizottság is korlátozásokat akar bevezetni.
  Röviden. Nem akarok csatlósa lenni egyik nagy tömbnek sem. Legkevésbé végrehajtója (erre pedig az atlantisták láncán lenne a legnagyobb esélyünk, pl. az ukrán beavatkozás kapcsán – Kína nem hiszem, hogy magyar bakával akarja a háborúját megvívatni!).

 20. 19 Oroszország nem fog csak úgy odalőni Lengyelországba, mert az azonnal NATO 5. cikkely: totális világháborút jelent. Maximum akkor, ha előbb a NATO közvetlenül megtámadja őt.

 21. 20.
  A hívójeleden szólítottalak csupán.

  A huavej – forájdzsí együttmőködéstől, már nagyon vidámak lehetnek Link tizenhaték…

  Kinek fogják eladni az itt összeszerelt a cuccokat a kínaiak…ha a sötétzöldek miatt a fejlett eu is fával meg szénnel fog télen fűteni?
  Pláne ha még vámokat is foganatosít az eu.

 22. 22. János
  Ha bejön nyugatnak az ukrán terv, azaz legyőzik az oroszt és ukrajnával együtt nyersanyag és humánerő bányává degradálják őket, akkor menni fog a méregzöld, posztindusztriális disztopia.
  Ha veszítenek és lenyelik ezt a békát, akkor nem lesz ott semmi zöldülés, mert nem lesz amiből. Sparhelt és lovaskocsi lesz egy permanens szomszéd- és polgárháború közepette. Ha nem nyelik le, azaz nem fogadják el globális vezető szerepük elvesztését, akkor sparhelt lesz a négyzeten, csak legyen hozzá olyan fa, ami nincs rádióaktív csapadéktól fertőzve.
  Egyébként nincs hívójelem:-).

 23. 20. A Nato már így is rezgeti a lécet és nem sok kell, hogy leessen. Addig nem durrantják szét ezeket a hadianyag halmozásokat es rakéta silókat, amíg azokat nem viszik be az ukikhoz. A szemüket viszont rajta tartják. Nem lennék egy-egy ilyen bázis közelében!

 24. Lehet egy nemzetközi egyezmény a gps rendszer védelmére? Ha valaki ki tudná ütni ezt a rendszert, az helyzeti előnyben lenne. Az egész háború navigációs és célmegjelölő képessége visszazuhanna a 2.VH. szintjére (papírtérkép, hagyományos rádió stb). Aki ebben a helyzetben is megállná a helyét, az győzne!

 25. 25, Hanyistók
  Melyik globális műholdas navigációt és további terepi eszközeit szeretnéd védeni a jammerektől?

  Kínai, európai, orosz, amerikai, indiai..?

  „Szittya gondolkodásmód” lesz ennek így a vége.

 26. 26. János
  Egyik rendszert sem szeretném védeni, csak feltettem egy kérdést! Gondolom, hogy megvan a technológia arra, hogy kiüssék ezeket a helyzet meghatározó rendszereket.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük