Orosz Hírek

Az észt kormányfő nem zárta ki, hogy csapatokat küldjön Ukrajnába

 

 

Kaja Kallas észt miniszterelnök szerdán elutasította, hogy garanciákat nyújtson a parlamentnek arra, hogy nem küldi a balti ország szárazföldi erőit Ukrajnába.

Csak Észtország és Litvánia mutatott lelkesedést a katonák Ukrajnába küldésének gondolata iránt, miután Emmanuel Macron francia elnök február végén úgy érvelt, hogy minden lehetőséget meg kell fontolni Oroszország győzelmének megakadályozására.

A szerdai kérdések órájában néhány képviselő arra kérte Kallast, hogy garantálja, hogy az észt védelmi erőket nem fogják Ukrajnába vezényelni.

 

 

Ukrajnának nyújtott katonai segítségünket Oroszország is tekinthetné beavatkozásnak”.


“Mi itt egyértelműen választottunk egy oldalt, és ez az oldal Ukrajna, mert Oroszország közvetlen fenyegetést jelent számunkra” – tette hozzá Kallas.

Elmondta a képviselőknek, hogy Tallinn segíteni kíván az ukrán csapatok kiképzésében, nem pedig saját katonákat küldeni a harctérre.

 

 

Az egykori balti szovjet köztársaság 2004-ben csatlakozott az Egyesült Államok vezette katonai szövetséghez, Bulgáriával, Lettországgal, Litvániával, Romániával, Szlovákiával és Szlovéniával együtt.

Észtországnak mintegy 4200 aktív szolgálatot teljesítő katonája van, amely elméletileg 43 000 fős háborús hadsereggé bővíthető. Összehasonlításképpen: Ukrajna 2023-as ellentámadásának hat hónapja alatt orosz becslések szerint 125 000 áldozatot szenvedett. A kijevi kormány eltitkolta vagy alábecsülte veszteségeit, de Volodimir Zelenszkij elnök decemberben azt mondta, hogy 500 ezerrel több katonára van szükség a fronton.

Macron szárazföldi csapatokra vonatkozó elképzelését egy sor zord harctéri jelentés motiválhatta – jelentette a múlt héten a francia Marianne című lap. Az egyik titkos dokumentum megjegyezte, hogy sok “civil ruhát viselő” nyugati már most is oktatóként vagy tanácsadóként tevékenykedik Kijevben, és azt javasolta, hogy az ukránokat szabadítsák fel a frontvonalbeli szolgálatra azáltal, hogy a NATO alig álcázott személyzete átveszi a hátországi feladatokat.

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője szerdán azt mondta, hogy az Ukrajnába küldött csapatokról szóló minden nyilatkozat arra szolgál, hogy elfedje egyes NATO-tagok valódi tervét, amely “Ukrajna maradványainak tekintett terület felosztása”.

 

 

10 gondolat erről: „Orosz Hírek

 1. A weimari hármak soron kívűli rendkívűli találkozót tartanak ma Berlinben, 2024.03.15.-én, Donald Tusk lengyel miniszterelnök, Olaf Scholz német kancellár és Emmanuel Macron francia elnök részvételével.
  A téma: az USA végre elengedi a gyeplőt Európa és a Nato fölött…
  A lengyelek ismét csúfos kudarcnak néznek elébe nagyhatalmi törekvéseikkel és viszik magukkal Európát is az egzisztenciális küzdelembe.
  Sőt még a világkereskedelemből is kitáncol így az EU….

  Zelenszkij elnök jóváhagyta a sorozási korhatár módosítását ill. a frontkatonák egy részének hátraküldését, mint ahogy jeleztem egy előző posztban. A harcedzett és korosabb tartalékba küldött ukrán katonák sokfelé fognak zaklató partizánakciókat végezni Ukrajnán kívül is szerintem…

 2. Alapvetően szerintem 3 lehetséges kimenetel lehetséges.
  1. Szócsata Putyin és Európa között és nem történik semmi

  2. Esetleg Ororszo. hadviselő félnek fogja majd tekinteni azon országokat akikről kiderül, hogy katonákat küld Ukrajnába.Most itt én úgy képzelem el hogy például Oroszo. Hadat üzen pl. Lengyelországnak.Mondjuk itt nem tudom hogyan történne egy háború.Például az oroszok konvencionális fegyverekkel benyomulnának lengyel területre és olyasmi háború lenne mint ukrajnában.Feltételezhetően ekkor Európa gazdasága még lejjeb fog esnibeesik a termelés, gyártás és a munkahelyek. Európa recesszióba kerül.

  3.Elindul egy korlátozott atomháború ami végül totális atomháorűvá fajulhat.

  Amúgy érdekes hogy most hogy az utóbbi hetekben a helyzet éleződik és nagy az eszkaláció esélye annak ellenére egyik munkatársam sem beszél arról hogy világháborús veszély van. Érdekes talán annyira rohanó világban élünk hogy már teljesen érdektelenek lettek az emberek.

 3. A weimari járomszög eredménye:

  https://www.berliner-zeitung.de/politik-gesellschaft/geopolitik/macron-trifft-scholz-streit-ueber-taurus-und-nato-truppen-fuer-die-ukraine-li.2196785

  Bár vannak hangok, akik azt állítják, hogy a megbeszélésen egy nagy hatótávolságú rakétatüzérségi koalícióról volt szó…ami viszont sérti a Rakétatechnológia Exportra vonatkozó rendszert.

  Josep Borellnek nagyon igyekeznie kell novemberig, hogy valami változás ( békének is mondják) addig mindenképp legyen: vagy fizetgetnek a tagországok tovább vagy felkészítik a hadköteles szavazóikat….

 4. .Belecincálnak minket is.
  Orbánt kicsinálják,ha beindul a dolog.
  Az élelmiszer fejadag rendelet, már ki van dolgozva.
  Ha nem vonulsz be, élelem nélkul nem sokáig birod.
  Fontos konzerv tartalékolás és a buvohely.
  Most lesz aktuális Tibor bá intelme.
  Sokan itt hitetlenkedtek,mikor még 2021 ben megjosolta hogy az oroszok bepipulnak ..

 5. 4. félmázsás félisten

  Remélhetőleg pár hét múlva már azon fognak dolgozni a hazai minisztériumok, hogy a felsőfokú tanulmányokat folytató fiatal magyar felnőttek óraszámába be legyen iktatva a honvédelemi ismeretek tantárgy, a katonai testnevelés óra, no meg valamiféle lövész alapozó kiképzés is…

  Függetlenül a testalkattól, gyógyszerérzékenységtől, nemtől, betegségektől, állapotoktól, szakiránytól.

  Nem lenne hátrány, ha értelmes egyetemisták – főiskolások szeptembertől a drónozgatás alapjait, egyéni lőfegyverek szét- és összeszerelését, harctéri hackerkedést, a kivérzés megakadályozását, kimenekítést, rejtőzködést, meg még pár dolgot hetente legalább 2 x 2 h – ban elsajátítanának a teljes tanulmányi idő alatt – két – három szemeszteren keresztül…

  Lesznek még évek?
  //Olaf Sholz-ot, hogyan veszi rá végül az Európai Parlament, hogy a növelt hatótávolságú Bikát és a hozzávaló műszaki személyzetet, Ukrajna valamelyik szomszédjába küldje?//

 6. Oroszország a megelőző csapásával eléggé rákúrt.
  A nyugat a Nato terjeszkedésével, kurvára kihúzta a gyufát.
  Most jön az a rész, hogy a két fél vagy feladja az álszent jelszavait és békét köt
  vagy mindketten véreznek tovább.
  esetleg újabb országokon is eret vágnak.

 7. 2 Andrew: nem lehet csak úgy hadat üzenni egy NATO-tagállamnak, mert akkor azzal azonnal hadba állsz az egész NATO ellen.

 8. 7.Ábel
  Ez igaz, Putyinnak sincs egyszerű dolga.Nem tudja megtámadni Franciaországot csak úgy.Hergelik , idegesítik az oroszokat.Putyinnak is észen kell lennie.Azt mondta hogy ukrajna területén nem vet be atomot.De akkor hol? Mondjuk az érdekes lenne ha Franciaországra ráküldene egy hangsebesség 21x-esével süvítő rakétát.2 perc alatt ott lenne.Viszont akkor hadba lépne a nato-val, így Putyin semmit sem tud csinálni.
  Hiába a hipergyors rakéta, a taktikai atom egyenlőre nem vetheti be pl a franciák ellen.Vagy épp lehet beveti , mondjuk ráküld egyet egy francia támaszpontra lesz ami lesz alapon.Amúgy a Nato egy ilyen esetben úgysem merne atommal reagálni.Inkább egy visszatámadunk konvencionális eszközökkel eset lenne.Vagyis épp ez a kérdés, hogy ha beindul az orosz-Nato háború akkor egy lassabb elmosódott háború lesz e? Azaz a következő évek alatt Európai katonák besorozása, stb….

  De ha jobban belegondolunk, akkor hadat üzenhet pl. a franciáknak., ugyanis majd azt fogja mondani az orosz hogy a Nato támadott először mert Nato katonákat vezényelt ukrajnába .Amúgy meg azért vannak az atomtöltetek hogy bevessék őket előbb utóbb.Mindenesetre 1-2 héten belül kiderül , hogy lesz e valami. Ha nem akkor lehet hogy egyenlőre szócsata volt az egész.

 9. 8 Annak mégis mi értelme, lenne Franciaországra küldeni egy szem atomrakétát? Azonnal felhatalmazná vele az egész NATO-t, hogy szarrálője atommal. Ha valami, akkor már mindent bele. És ha elég ügyes és szerencsés, még lehet, hogy meg is nyeri.

 10. Döbbenetes összeget költöttek a világ országai 1945 óta atombombákra.
  Belátható hogy ez tökéletesen értelmetlen monstre kiadás volt.
  Amiből megelőzhető lett volna a klímakatasztrófa.
  Mert aki ledobja az kirobbanhatja az atomháborút, ami az egész emberiség pusztulásával járna.
  Következésképpen senki sem dobja le, már 79 éve !
  Hogy náhánymillió szerencsés /inkább szerencsétlen/
  A.T. módszerekkel még életben maradna ideig óráig az töklényegtelen.
  Azt mondják elrettentés a célja , hát a nyugatot nemrettentette el hogy új és új vörös vonalakat lépjen át Ukrajna védelmében.(Ami mellesleg végzetes Ukrajna számára)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük