2024-04-07 nap bejegyzései

Netanjahu: Izrael egy lépésre van a háború megnyerésétől

Az izraeli kormányfő szerint országa egyetlen lépésre van a győzelemtől a Hamász elleni háborúban, a megállapodást a terrorszervezet akadályozza.

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök azt közölte a kormány vasárnapi ülésének kezdetén, hogy egyetlen lépésre van a győzelem a Hamász elleni háborúban, és a terrorszervezet akadályozza a megállapodást.

Israel-Hamas War 2023: Netanyahu Visits West Bank
Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő szerint egy lépésre vannak a győzelemtől / Fotó: Amos Ben Gershom/Israel Gpo

Netanjahu a kormányülés elején közölte, hogy fél év telt el a háború kezdete óta, és kijelentette, hogy az eredmények nagyszerűek. Utalt rá, hogy 133, a Gázai övezetbe hurcolt izraeli túsz még mindig fogságban van.

Nem Izrael, hanem a Hamász akadályozza a megállapodást

– hangoztatta.

A kormányfő szerint a Hamász szélsőséges követeléseinek célja, hogy érintetlenül fennmaradjon a háború befejezésével. Hogy képes legyen túlélni, és talpra állni, veszélyeztetni állampolgáraikat és katonáikat.

„A behódolás a Hamász követeléseinek lehetővé tenné számára, hogy ígérete szerint újra és újra megpróbálja megismételni az október 7-i bűnöket. A Hamász azt reméli, hogy a kívülről és belülről érkező nyomás arra készteti Izraelt, hogy megadja magát ezeknek a szélsőséges követeléseknek. Ez nem fog megtörténni. Izrael kész az egyezségre, Izrael nem hajlandó megadni magát” – állította Netanjahu.

Izraelben „az emberek abszolút többsége egységes abban, hogy a győzelemig kell folytatni a harcot” – vélekedett a kormányfő.