A legmagasabb szintről érkezett a figyelmeztetés: a világ egyik legerősebb hatalma egyre jobban beáll Putyin háborúja mögé

Az Egyesült Államok arra figyelmeztette európai szövetségeseit, hogy Kína jelentős mértékben támogatja Oroszország hadiipari komplexumát. Ezzel nemcsak az ukrajnai invázióhoz járul hozzá, hanem más országok biztonságát is veszélyezteti – írta meg a Financial Times.

Antony Blinken, az Egyesült Államok külügyminisztere, európai kollégáival folytatott tárgyalások során terelte a figyelmet Peking aggasztó szerepére. Blinken szerint Kína eszközökkel és technikai szakértelmével is segíti Moszkvát, különös tekintettel az optikai berendezések és hajtóanyagok gyártására. A nyugati államok korábban számos szankciót és kereskedelmi embargót vezettek be Oroszországgal szemben, amelyek célja az orosz gazdaság megfékezése és a katonai ellátás megakadályozása volt.

A KORLÁTOZÁSOK ELLENÉRE A KREML KÉPES VOLT FENNTARTANI GAZDASÁGÁT ÉS NÖVELNI VÉDELMI IPARÁT, RÉSZBEN AZ ERŐSÖDŐ KÍNAI KERESKEDELEMI KAPCSOLATOKNAK KÖSZÖNHETŐEN.

Blinken felszólította Amerika szövetségesit, hogy fejezzék ki aggodalmaikat Peking politikájával szemben, valamint beszéljenek nyilvánosan a mélyülő kínai-orosz együttműködésről. Elmondta továbbá, hogy szerinte itt az idő lépéseket tenni az orosz ipari bázist erősítő szereplőkkel szemben.

Idén először szervez közösen konferenciát a Portfolio és a Wolters Kluwer a témában – körüljárjuk, hogyan hat a LegalTech és a DigitalCompliance a versenyképességre és melyek a digitális térben való jelenlétet meghatározó legfontosabb jogi-szabályozási területek. Vegyen részt Ön is a jogi, üzleti, informatikai és kiberbiztonsági területek aktív párbeszédében.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár szerint Kína olyan berendezéseket szállít Oroszországnak, amelyeket hadiiparban is felhasználhatnak. Joe Biden amerikai elnök közvetlenül Hszi Csin-pinggel is felvetette ezeket a kérdéseket nemrégiben egy telefonbeszélgetés során.

KÍNA ELUTASÍTJA A NYUGAT VÁDJAIT, SZERINTÜK NEM NYÚJTANAK OLYAN TÁMOGATÁST OROSZORSZÁGNAK AMELYEKET A HARCTÉREN IS BE TUDNÁNAK VETNI. PEKING SZERINT INKÁBB A NYUGAT FELELŐS A KONFLIKTUS TOVÁBBI KIÉLEZÉSE MIATT.

15 gondolat erről: „A legmagasabb szintről érkezett a figyelmeztetés: a világ egyik legerősebb hatalma egyre jobban beáll Putyin háborúja mögé

 1. A nyugat és annak legerősebb gazdasági és katonai hatalma az Amerikai Egyesült Államok
  „Ukrajna függetlenségét meg kell védeni” érvelése, húzza el a végtelenségig a brutális és értelmetlen háborút.
  Amit hasonlóan álszent érveléssel indított meg Putyin aki vitathatatlanul egy diktátor.
  Minden újabb háborúban töltött nap, újabb értelmetlen pusztítást, halottakat, sebesülteket, árvákat, özvegyeket és menekülteket jelent.
  Aligha képzelhető el Ukrajna népe szempontjából annál is rosszabb béke, mint, amit a háború folytatása jelent.
  A két fél, ahogyan az ilyenkor szokásos, kölcsönösen démonizálja az ellenfelet.
  Olyan tervekkel vádolják egymást, amik kevésbé valóságosak, annál inkább szolgálják a háborús propaganda céljait.

 2. „Blinken felszólította Amerika szövetségesit, hogy fejezzék ki aggodalmaikat Peking politikájával szemben, valamint beszéljenek nyilvánosan a mélyülő kínai-orosz együttműködésről.” – Ez a csávó tiszta hülye.
  Majd ha sokan ajvékolnak, akkor a kínaiak biztos meggondolják magukat, úgy szokták. Ja, nem, csak barátságtalanabbak lesznek az ajvékolókkal.

 3. AZ USA ELŐRE NEMLÁTÓ POLITIKÁJA VEZETETT IDE ( oda, ? )
  hogy most mint a nyugat „”legerősebb gazdasági és katonai
  hatalma”” ajvékoljon a szövetségeseinél, fogadják el az ő
  politikáját, nehogy kissebbségbe szoruljon vele. — Csak hát
  akik Biden és Macron politikája mellett teszik le a garasukat,
  azok elóbb utóbb besorolódnak egy világméretú háborúba
  és ennek leginkább EURÓPA lesz a vesztese.

 4. 2 ugyanez jutott eszembe. 🙂
  Valamint mondjanak hozzá varázsigéket teliholdnál, csináljanak főzetet békaszőrből, áldozzanak macskát a temetőben.

  Nyilván elébe akar menni a „szövetségesek” részéről a keleti tapogatózásoknak, a saját választói előtt hitelteleníteni, gyengíeni azokat, akik keleti, kínai kapcsolatokat szőttek eddig. Hát meglátjuk mi hogy fogunk ajvékolni az épülő akkugyárak közt.

 5. Szép érvek ürügyén, önös érdekeit agresszívan érvényesíteni,
  ehhez egyetlenegy államnak van legitim joga az USA- nak.

 6. Kínát USA utasításra már Ajrópajunió is fenyegeti, szankciózni akarja, mert, hogy úgymond támogatja az állam a kínai vállalatokat és hogy ezt csakis a fényességes nyugatnak szabad, ahogyan háborúkat is indítani nekije jogos.
  Nagyon az az érzésem, hogy ha Kína beszankcióz minket és nem küld semmit ide, akkor nagyon hamar földbe fog itt állni az ipar. Nem lesz itt semmi zöldülés az EU-ban, mert nem lesz napelem, nem lesz szélturbina, na meg az áram sem fog jönni Ukrajnából. Ezenkívül nem lesz egyéb fontos iparba használatos alkatrész sem. Nincs olyan ipari termék ami ne tartalmazna Kínai alkatrészt. Macron előállt a héten, hogy majd így meg úgy leválunk Kínáról mi fogunk gyártani magunknak mindent, bla, bla, bla. Persze, hogyne. Ki fog a gépek mellett szorgoskodni. Azok a NyEU-s fiatalok akik reggel korán 10-kor kelnek fel és egész nap masszírozzák a telefonjukat? Najsze! Spanyolországban 35%-os munkanélküliség van a fiatalok között és migriket kell bevinniük, mert munkaerő hiány van.
  Jánossal szólva, lesz itt olyan lovaskocsis, sparheltes világ nem is olyan messze, hogy ihaj.
  Nem is tudom, hogy mit gondolnak ezek az EU-s politikusok. Vagy az a cél, hogy a népet megtörjék egy nyomorúságos hiánygazdaság létrehozásával, hogy aztán hálával a szívükben, önként bemenjenek a Klaus Schwab és bandája által kitalált totális kontrolon alapuló „szép” új világba? Mert más okot nem találok Európa ilyen fokú tönkretételére.

 7. Úgy néz ki lehetetlen , Ukrajnát támogatni , Kínával ellenségesnek lenni , és ezen program végrehajtása közben Európának nem süllyedni.
  A világ gazdaságainak rangsorában enélkül is araszol hátrafelé , mert vannak nála gyorsabban fejlődő óriás államok.

  „Inkább szegényedjünk, hosszú távon, de Ukrajnát akkor sem adjuk Putyinnak.
  Nem engedünk az ideológiai doktrináinkból se.
  Mi mondjuk meg milyen társadalmi berendezkedés elfogadtható és milyen nem.”

  Ahogy lesz úgy lesz ,
  a jövőt nem sejthetem,
  a jövő egy sejtelem,
  ahogy lesz úgy lesz.

 8. 7. dexter

  AZ EU vezetése azért sem engedheti el Ukrajnát, mert az EEÁ keretein belül elképzelt és kivitelezni szándékozott posztindusztriális zöld társadalmát ennek az országnak az erőforrásaira alapozva akarták megvalósítani. A termőföldek visszavadítását (2050-re a termőföldek 80%-a már nem lesz művelve) is az ukrán termőföldekre alapozva akarják megvalósítani. Mit gondoltok miért árasztják el az EU-t dömping ukrán terményekkel és ezzel viszik csődbe a NyEU-s (és a mi) gazdáinkat is? A nagy zöld villanytermelés mögött is a hatalmas méretű (SZU-ra lett méretezve) Ukrán elektromos áramtermelés állt. Ha az nem lesz, akkor vagy feladják őrült elképzelésüket a zöld komcsik, vagy csődbe megy az egész EU.
  Na ezért nem engedheti el Ukrajnát a jelen EU-s vezetés.
  Nem mellékesen ez az egész az USA-nak is fontos, mert minket, azaz Európát nézték ki mint a disztópiájuk megvalósításának kísérleti terepéül. Ahogy anno Oroszországot a kommunizmus kikísérletezésére. Ha eszünk van kimaradunk belőle. Ennek ára, hogy megtanulunk a nyugat nélkül élni. Ha nem, akkor hát ne csodálkozzon senki, hogy egy digitális diktatúrában fog élni.

 9. 8.
  De majd a jobboldali konzervatívok (nácik) megmentenek minket a libernyákoktól és a zöld komcsiktól !
  Európával is egy lelakott faluvége Magyarország Európa nélkül pöcegödör lenne.

 10. Hogy mitől lettünk lelakott (azaz lerabolt) faluvége arról hosszan lehetne beszélgetni.
  Röviden annyit, hogy jelentős szerepe volt benne a nyugatnak is.
  Kommunizmus, nácizmus, fasizmus, trianon, most pedig a privatizáló rablókapitalizmusuk, mondanak valamit?
  Mielőtt nekem esnél a kommunizmus kacsán, hogy az keleti, hát jelzem, hogy nem. Egy virtigli nyugati eszme. Ahogy a szintén balos gyökerű nácizmus (nemzeti szocializmus) is.
  Egyébként jó lenne ha megtartanák az eszméiket maguknak. Mint pl. a teljes ideológiai kiüresedésük végtermékét, a mostanában erőltetett gender, LMBTQ, woke, cacel culture társadalomromboló és felforgató őrültségeiket.
  Egyébként részünkről nyugat esetleges elbukásán siránkozni, olyan, mint amikor a gályarab siratja a hajcsárját!

 11. Európa véleményem szerint, e pillanatban még mindig a világ legnagyobb élhető régiója.
  Életszínvonalával és kultúrájával tudtommal egyetlen hasonló nagyságú és lélekszámú régió sem vetekedhet.
  A huxit öngól lenne.
  Esetleg segítene, ha Oroszország tagköztársasága lehetnénk.
  Kazahsztán , Üzbegisztán ( Pakisztán) Orbanisztán .

 12. Bajok vannak a Mosógépszerlővel ott spanyolban, ha azt hiszi, hogy a jobboldali konzervatívok a nácik.

 13. 12 – Most ezt minek kellett? Kénytelen lesz holnap egy másik álnéven visszajönni… 😛
  Ez a nácizás engem is bőszít, de amúgy többnyire egész kulturáltan lehet vitatkozni vele szerintem.

 14. 11. dexter
  Amikor próbálok beszélni a kialakult helyzetről hogy mi várható nem hiába mondják az optimista de tájékozatlan ismerőseim hogy jól élünk európában és ő nem azt látja, és hagyjam már ezzel az összeomlásos dumával.
  Valóban azt látni hogy a buta , írni olvasni nem tudó kisebbségiek is az audiban, mercedesben nyomkodják a mobiljukat a coop előtt, nem szeik senki sem zsíros kenyeret az elmúlt 2,5 év háborúja után.
  Szóval a valóság még valóban az hogy brutál jólét van.Mondhatni még a világtörténelem legnagyobb jóléte. Persze az más kérdés hogy ez meddig tart majd mert hamar le lehet rogyni.

 15. 6. Bendegúz
  Kína ameddig csak tud elad az EU-nek.Olyanok mint a romány árusok akik nem akarnak elengedni míg nem veszel tőlük valamit.Szóval minden hájjal megkentek csak hogy eladjanak.
  Persze ha szankciók lesznek ellene nem tudom mi lesz, lehet kijátsszák jogi eszközökkel.Persze lehet olyan is amikor még jobb is nekik ha nem adnak el mert megtartják belső piacra.
  Például 1 milliárd kínai autózni akar, elaktromos autózni meg jól élni , ilyen szempontból ha nem ad el cuccokat EU-ba felhasználja ott belsőleg.

  Épp azon gondolkodtam hogy ha pl. kína nem szállítana az iparhoz cuccokat akkor hamar drágulás lenne.
  Épp ma vettem 7 db m6x60-as csavart anyával és 1400 ft-ot fizettem..Eddig azt mondtam hogy lényegében az elmúlt években magas volt az infláció de magas volt a fizetésemelés is.Ez megtévesztő mert nem lehet kalkulálni de tudom hogy az elmúlt 15 évben kb. 4,5-szeresére emelkedett a fizetésem.Azt mondom hogy sokszor nem történt semmi az elmúlt 15 évben .Nőtt a fizetés, nőtt az infláció.Persze lehet olyan termék aminek az inflációt
  meghaladóan nőtt az ára.Például egy új lakás már elérhetetlen egy manageri fizetésből is.De például az élelem drága ugyan de ha valaki keres napi 15-25 eft-ot akkor nem hal éhen.
  Szóval megtévesztő ez a dolog de lehet szép lassan romlik az életszínvonalunk , csak nehéz mihez viszonyítani. Persze számolni lehet hogy 15 éve 1 havi fizuból hány kenyeret, csavart , házat, stb… tudtam volna megvenni és most…

  Mindenesetre pl a csavar példánál maradva mi lesz ha pl,. Kína nem ad hozzá horganyt.Lehet hogy majd a 7 db csavar 5 eft-ba fog kerülni.És az lesz az a pont amikor már azt mondja az ember hogy nem veszem meg.
  Alapvetően ha hiány van vagy megemelkednek a költségek hamar ugorhat nagyot az ár.pl aznap bementem a coopba és az 1 literes cappy narancslé 1300 ft volt. Kicsit furcsa volt mert nem ennyire emlékeztem
  Most mindegy nem ez a lényeg hanem az hogy 1 termék ára hirtelen ugrott nagyot legalábbis ebben az üzletben. Természetesen még vannak fapados változatok mindenből így az ember tud olcsóbbat venni.
  Illetve nem minden ára ugrott. De lehet majd olyan amikor minden termék ára nagyot fog ugrani , az igazi baj majd akkor lesz .Ekkor állhat földbe a gazdaság rövid időn belül ami lehet fél év. Az átlagemberek
  ugye látszatra adnak pl. augyival járnak mert vagány de tartalékuk nincs. Szóval ha valami nagy ellátási baj lesz vagy az inputok megdrágulnak (üzemanyag, energia, nyersanyag stb..) akkor hamar lehet baj.

  Elmész a boltba egy reggeli körútra egy kis kaja , műszaki boltba egy pár kellék a házhoz és otthagytál 20-30 ezer forintot az eddigi 5 ezer helyett mert pl Kína nem ad anyagot.Innen roppan a gazdaság ha ilyen lesz akár fél éves átfutási idővel szerintem.
  Épp a spektrumon megy egy sorozat : Készlethiány: Az ellátási lánc-válság (élelem, üzemanyag stb..) Bemutatja hogy a covid idején hogy omlottak ezek össze részben .Amúgy olyan brutál nagy baj nem történt akkor, mert senki nem halt éhen, de érdemes megnézni.
  Egy egy szereplő akkor eshet ki ha nem veszik meg a termékeit.A példa kedvéért ha a cappy 1l narancslé felmegy 2000 ft-ra gondolom drasztikusan lecsökken az eladás,azaz csődbe megy a cég(leegyszerűsítve) .
  Ha sok piaci szereplő kieseik mert nem lesz pénz a termékeire akkor nagy baj lehet viszonylag rövid átfutási idővel. Gondoljunk csak bele hogy hó végén már üresebbek a boltok, megérződik az hogy elfogy a pénz.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük