A csendnek van hangja? / 444.hu /

Pssszt! Hallod a csend hangját?© Technológia: 444.hu

Évszázadok óta foglalkoztatja a filozófusokat, hogy az emberek képesek-e többet hallani a hangoknál. A perceptuális nézet szerint szó szerint halljuk a csendet, míg a kognitív nézet szerint csak a hangok hiányából következtetünk a csendre.

„Általában úgy gondolunk a hallásra mint érzékre, hogy az a hangokkal kapcsolatos. De csend, bármi is legyen az, nem hang, hanem a hang hiánya” – mondta Rui Zhe Goh, a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem filozófia és pszichológia szakos hallgatója, aki egy új kutatást vezetett a témában.

„Meglepő módon az eredményeink azt sugallják, hogy a semmi is olyasvalami, amit hallani lehet” – mondta. A filozófusokból és pszichológusokból álló kutatócsoport hallási illúziók segítségével tárta fel, hogyan torzítják a csend pillanatai az emberek időérzékelését.

A több mint ezer alany részvételével zajlott kutatásban jól ismert hallási illúziókat módosítottak úgy, hogy az eredeti illúziókban hallható hangokat csenddel helyettesítették. Az egyik illúzió eredeti változatában például egy hang sokkal hosszabbnak tűnik, mint amilyen valójában, a kutatásban szereplő illúzióban viszont ugyanolyan hosszú csendet hallottak hosszabbnak a résztvevők.

A kutatók szerint az, hogy a csendes illúziók pontosan ugyanolyan eredményt hoztak, mint hangalapú változataik, arra utal, hogy az emberek hallási feldolgozása ugyanúgy kezeli a csendet, mint a hangokat, vagyis ténylegesen halljuk a csendet.

Az eredmények új utat nyitnak a hiány érzékelésének tanulmányozására, és a kutatók azt tervezik, hogy tovább vizsgálják, az emberek milyen mértékben hallják a csendet, és hogy például akkor is hallják-e a csendet, amikor azt nem előzik meg hangok.

 

6 gondolat erről: „A csendnek van hangja? / 444.hu /

 1. Egyeseknek mire van idejük! A csend a nulla hang, ennyire egyszerű. Nem kell ehhez filozófia, meg illúzió, ez magától értetödik.

  Ahogy az is közismert egyébként, hogy olyan úgysincs, hogy egészen semmit se hallanánk, ha nincsenek külső neszek, akkor a saját testünket halljuk, a vér zizgését az erekben, például. Amiből az is rögtön nyilvánvaló, hogy a csend percepció kérdése.

 2. Számomra az igazi csend az amikor áramszünet van.Nincs tv, internet és semmi.Ilyenkor az ember igazi természetközeli állapotba kerül. Ilyenkor szeretek kimenni az udvarra és csak a rovarok ,madarak és az ugató kutyák hangját hallgatni. Nekem igazi nagy élmény és számomra ez a csend.Na de amikor visszajön az áram és elkezd mindenki tévézni újra, 80 csatorna……….

 3. 2 Szám-e a nulla?

  3 Áramszünet nélkül is ki lehet menni az udvarra.

 4. A FAB -500 és 1500-tól az agyrázkódást szenvedett kijevi lakosságnál beáll a csend, de előtte persze hallani fogják a Tupoljeveket még a 12. – 13. héten.

 5. Ábel, a nulla egy olyan emberi találmány(Indiából) mely lehetővé teszi a számitástechnikát. Nevezhetnénk végtelennek is, de annak sincs „értelme”. A mai világban az algoritmusokat 0-1 es „számrendszerbe” írják. Ott viszont értelmét nyeri. Mint ahogyan az a matematikai tétel is, hogy a párhuzamosok a „végtelenbe” metszik egymást…..
  Na de a hang… Ugye az rezgést kelt a közegben. Legyen az légnemű, vagy folyékony. Abszolút csend nincs. Ezt maximum vákuumban lehet létrehozni.
  Bizonyos hangstúdiók képesek kiszűrni a külső zajt, de szerintem ezzel foglalkozni értelmetlen. Ahhoz hogy ne érzékelj hangot, nagyjából halottnak kell lenned. Maga a légzésed, bélmozgásod stb is hangot kelt.
  Minden ami kölcsönhatásba kerül egymással, hangot kelt. Atomi szinten is.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük