Háborúnak nevezte a háborút az orosz elnök szóvivője, és ennek még komoly következményei lehetnek

Dmitrij Peszkov szerint tényleg különleges katonai műveletnek indult az invázió, de mostanra Oroszország már háborúban áll. Az is lehet, hogy Peszkov ezzel egy újabb katonai mozgósítást készít elő.

Háborúnak nevezte az Oroszország és Ukrajna közötti konfliktust Dmitrij Peszkov, Vlagyimir Putyin elnök szóvivője. Az orosz vezetés eddig szigorúan különleges katonai műveletként hivatkozott az Ukrajna elleni invázióra, és büntetendővé tette azt, ha valaki nyilvánosan a háború szót használja. Peszkov viszont most először maga is háborúról beszélt, elmondása szerint azért, mert a nyugat is aktív részese lett a harcoknak.

„Igen, különleges katonai műveletnek indult, de amint ez a szövetség létrejött, amikor a kollektív Nyugat beszállt Ukrajna oldalán, ez számunkra háborúvá vált” – mondta ki Peszkov azt a szót, amiért oroszok ezreit citálták bíróság elé.

Nem kizárt, hogy a háború szó használatával a szóvivő egy közelgő katonai mozgósítást készít elő. Az utóbbi időben felerősödtek azok a hangok, melyek szerint Putyin a hadsereg megerősítésére készül választási győzelme után. A spekulációt táplálja, hogy Szergej Sojgu védelmi miniszter új egységek felállítását jelentette be, ehhez pedig okvetlenül szükség lesz új katonákra is.

Átfogó támadás az ukrán infrastruktúra ellen

Az orosz hadsereg az elmúlt órákban az egyik legnagyobb támadását hajtotta végre az ukrán energetikai létesítmények ellen, egymillióan maradtak áram nélkül.

„Amikor a robbanások elkezdődtek, felébredtem, majd még több robbanás történt. Aztán hallottam, hogy repülnek az ablaküvegek most is rakétaszilánkok között állunk” – mondta egy szemtanú Dnyipróban, egy másik pedig arról beszélt, hogy a lökéshullám kinyitotta az erkélyajtót és még a fürdőben is kitörte az ablakot.

A támadás során összesen 88 rakétát és 63 drónt lőttek ki különböző célpontokra. Az ukrán légvédelem szerint ezek jelentős részét sikerült hatástalanítani, de így is legalább 5 ember halt meg a csapásokban.

Az átfogó támadást az orosz vezetés szerint az orosz területeket ért ukrán támadások miatti bosszú volt. Nemrég írtunk arról, hogy a közelmúlt ukrán csapásait az Egyesült Államok sem nézi jó szemmel: a Financial Times szerint Washington felszólította Ukrajnát, hogy állítsa le az orosz energetikai infrastruktúra elleni támadásokat, és arra figyelmeztetett: a dróncsapások azzal a kockázattal járnak, hogy felhajtják a globális olajárakat és megtorlást provokálnak.

 

26 gondolat erről: „Háborúnak nevezte a háborút az orosz elnök szóvivője, és ennek még komoly következményei lehetnek

 1. A háború, és a „különleges” művelet közt az a különbség, hogy míg az utóbbinál betartják a nemzetközi szabályokat, az előbbinél nem.
  Oroszország le fogja gyalulni Ukrajnát, és konkrét hadüzenetnek fogja tartani bármely NATO tagország jelenlétét. Ez ennyire egyszerű.
  Ennek értelmében bármelyik európai és távolabbi ország ellen is csapást mérhetnek bárhol. Leginkább a franciák kijelentése után, a franciák ellen. De a lengyelek, litvánok, lettek ellen is. Bármikor.

 2. Tegnapi „ISIS” támadás után pláne gyalu lesz, főleg úgy, hogy az amerikai külszolgálatok hamarabb adták ki a figyelmeztetést a tömegrendezvények elkerülésére az amerikai állampolgároknak, minthogy bekövetkezett volna a terror akció…

 3. Re:3 bubo
  Az ad ki figyelmeztetést aki tudja hogy gond lesz, avagy vagy ő szervezte vagy tudott róla, de lapított mint az a bizonyos a fűben.
  Tudod az a normál ügymenet a szolgálatoknál, hogy ha tudok valami tenor akcióról akkor szólok a helyi szerveknek hogy balhé lesz, mert lehet hogy legközelebb fordítva jön a segítség.
  Ennyi, nincs ebben nagy logika.
  Amerikaiak tudták, mert vagy CIA-Budanov tandem volt, vagy Budanov-külföldi zsoldosok tandem volt CIA felügyelettel.
  Esetleg ha elkerülte volna a figyelmedet, 2014 után aktívan „edukálta” az ukrán titkosszolgálatot a CIA, ezt maguk vallották be, ez már nem is nyílt titok, hanem tény.

 4. Az amerikaiak azt mondják, ők figyelmeztették Moszkvát. Nem biztos, hogy ök csinálták, lehet, hogy csak fülest kaptak.

 5. 4 Dajtas
  Amennyit biztosan lehet tudni..

  „Az Egyesült Államok oroszországi nagykövetsége március elején szólította fel állampolgárait, hogy a következő 48 órában kerüljék a nagyobb összejöveteleket az orosz fővárost célzó, szélsőségesek által elkövetett terrortámadások veszélye miatt. A nagykövetség külön kiemelte, hogy a terrorveszély főként a koncerthelyszíneket érinti.
  Oroszország nyugati provokációnak nevezte a terrorveszélyről szóló figyelmeztetést.”

  Aztan most ellehet kezdeni az osszeeskuvesek fabrikalasat !

 6. Már dübörögnek a turbólégcsavaros hajtóművek: Engelsz, Mozdok, Ólenya, Szevaszlejka támaszpontokon…ha esetleg valakit érdekel.

 7. Valaki elmagyarázhatná nekem logikusan és meggyőzően hogy igenis volt értelme milliárdokat költeni a legutóbbi 79 évben atomfegyverekre !
  Elrettentett ez vajon az oroszok ellen foganatosított ellenséges akcióktól bárkit is ?

 8. 9 – Agyrém az egész, de gondolj bele, ha Te egy birodalom vezetője vagy, és az ellenségednek van atombombája, nem akarnál Te is?

 9. Az orosz kontra ukrán – nyugat háború azt sejtteti, hogy nincsen értelme az atomfegyvereknek.
  De ettől még belepusztulhat az emberiség ….

 10. 11 – Ugyanaz az értelme, mint a pestisnek: külső kontroll a magát erkölcsi alapon kontrollálni képtelen emberiségnek. Csak rosszabb, mint a pestis…

 11. Az atom elrettentő erejét Izrael is használja. No meg enlékezzünk É koreára- amíg nem volt még nekik az atom, az USA gyakran ‘ lebegtette’ hogy megtámadja őket. Meglett az atom, azóta é korea- USA két jó barát, Trump még haknizott is Kimnél.

 12. Ingrid Sjöstrand

  TITKOS BÉKETÁRGYALÁSOK

  Titkos béketárgyalások –
  olvastam az újságban.
  Szerintem nem helyes, hogy
  titkosak a béketárgyalások.

  A háború bezzeg sose titkos.
  Egy háború, ahol egy puska se dörrent!
  Egy háború, ahol senki se halt meg!
  Egy háború, amit észre se vett senki,
  mert csak a háboristák mentek oda,
  és ott csúnyákat gondoltak egymásról
  titokban. Titokban hahaha!

 13. 14.

  A titok nem véletlen, oka a titoktartók érdekvédelme.
  Mások érdekei, akármennyire is érdekeltek,neutrális a titoktartóknak.

 14. 15 – Na ja, ez egy naiv gyerekvers. A lényege szerintem az, hogy jobb lenne, ha a háboristák ahelyett, hogy odamennek egy másik országba gyilkolni, megállnának ott, hogy csúnyákat gondolnak egymásról. Mint ahogy azt általában elvárjuk egymástól minden civilizációban. Hogy jön ahhoz akármilyen politikus, hogy gyilkolni küldje a katonáit? Menjen a fenébe inkább!

 15. A megelőző csapás , ha indokolt, akkor nem elítélhető !
  Hogy Putyin úgy gondolta, hogy megelőző csapással él , az tökvilágos.
  A Nato terjeszkedését, Ukrajna nyugati „megszállását” Oroszország jövőjére veszélyesnek ítélte meg.
  Azt gondolta a Különleges Hadművelet a kisebb kockázat.
  Mostmár úgy tűnik, ebben tévedett.
  Ugyanazt az eseménysort és a várható következményeit értékelve, nemcsak egy
  vélemény születhet.
  A jövőt senkisem látja, de mindenki kénytelen számolni vele.
  A számolásba pedig hiba csúszhat.

 16. 17 Szerintem a megelőző csapás is elítélhető, egy paranoiás diktátor mindig indokoltnak fogja gondolni. Egyedül a védekezés elfogadható erkölcsileg, a paranoid megelőző csapás nem.

  Ahogy egyébként például Busht is háborús bűnösnek tartom azért, hogy megtámadott országokat – nevetséges mondvacsinált indokkal. Még ha igaza lett volna például Szaddám tömegpusztító fegyverei kapcsán, akkor is jogtalan lett volna, így meg aztán pláne. Teljesen abszurd, hogy az összes szövetségese lapít, mint szar a fűben, pedig teljesen nyilvánvalóan jogtalan volt az egész. Vagy akár Kadhafi meggyilkolása, és Líbia tönkretétele. Bíróság elé kéne ültetni Sárközit is a többi rablógyilkossal egyetemben.

 17. A biztosnak gondolt elpusztítását, se egy személy se egy állam, nem várhatja ölbetett kézzel.
  Ezt tenni, kvázi öngyilkosság !
  De „az ellenkező esetben biztos a pusztulás” nos ez az ítélet lehet téves.
  Hogy Putyin esetében téves lett volna abban nem vagyok biztos.
  Tönkretenni meggyengíteni egy országot nemcsak fegyverekkel lehet.
  Láttunk már erre példákat.

 18. 19 Szerintem teljesen kizárt, hogy az USA, a NATO katonailag megtámadta volna Oroszországot. Az lehet, hogy fel akarták venni Ukrajnát tagnak, az is lehet, hogy rakétát telepítettek volna Kijev közelébe, de teljesen kizártnak tartom, hogy első csapást indítottak volna. Mire mentek volna vele? Azonnal jött volna a megsemmisítő válaszcsapás.

  Hogy egyéb módszerekkel próbálták volna gyengíteni, az nem kizárt, de most is próbálják gőzerővel mindenféle szankciókkal tönkretenni, aztán mire mennek vele?

 19. Talán Putyin rettegett a megállíthatatlanul Oroszországba belopakodó liberális demokráciától, ami megdöntötte volna a hatalmát ?
  Az Orosz Birodalom léte talán szentebb neki, mint az Orosz Nép hétköznapi boldogsága.
  A kettő valóban nem azonos.

 20. A nyugat bánhatja a Nato nyakló nélküli terjeszkedését, az Usa az Ukrajna ügyeibe való beavatkozást , Zelenszkíj azt, hogy nem fékezte meg az ukrán nácikat.
  Putyin meg a Különleges Hadművelet megindítását.
  Tipikus lost lost játszma.
  Pont olyan, mint a kocsmai verekedés.

 21. 22 „Tipikus lost lost játszma.
  Pont olyan, mint a kocsmai verekedés.” – Na ja. Jó lenne, ha megunnák végre, és hazamennének mind.

 22. Mindannyian a helyzet foglyai.
  A vereséget próbálják elkerülni, egyre nagyobb veszteségek árán.

 23. 24 – Jöhetne már az óvónéni, hogy mindegyiket elfenekelje, és beállítsa a sarokba.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük