Orosz-ukrán háború 788.napja (Világgazdaság)

Az orosz-ukrán háború 788. napja – hátborzongató üzenet a Kremlből: „ez még több ukrán halálához vezet majd”

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és szövetségeset üdvözölték, hogy az amerikai képviselőház szombaton összesen 95 milliárd dolláros segélycsomagot fogadott el Ukrajna, Izrael és Tajvan számára. Moszkvában ugyanakkor számítottak erre, az oroszok szerint a segély „tovább gazdagítja az Amerikai Egyesült Államokat és folytatja Ukrajna csődbevitelét”, miközben „még több ukrán halálához vezet majd”.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, valamint szövetségesei a NATO-ban és Európai Unióban üdvözölték, hogy az amerikai képviselőház elfogadta a Kijevnek szánt 61 milliárd dolláros segélycsomagot, a Kreml viszont bírálta a lépést: az oroszok szerint „ez még több ukrán halálához vezet majd”.

Kreml
A Kreml szerint az amerikai segélycsomag még több ukrán halálához vezet majd (Fotó: AFP)

Mint ismert,

az amerikai képviselőház szombaton összesen 95 milliárd dolláros segélycsomagot fogadott el Ukrajna, Izrael és Tajvan számára.

A jóváhagyott javaslat „ezrek és ezrek életét menti meg” – reagált a hírre Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az X közösségi oldalon. Hozzátette: nagyon fontos segítségről van szó, amely érezteti a hatását a katonáiknál a frontokon, valamint az orosz terrortól szenvedő városaikban és falvaikban. Denisz Smihal ukrán kormányfő ugyancsak üdvözölte az amerikai képviselők szolidaritását.

Az Ukrajna ellen 2022. február 24-én támadást indító Oroszország bírálta az amerikai döntést, amely Moszkva szerint „várható és előrelátható” volt. A segély „tovább gazdagítja az Amerikai Egyesült Államokat és folytatja Ukrajna csődbevitelét” – mutatott rá Dmitrij Peszkov, az orosz elnöki hivatal szóvivője, akit a TASZSZ orosz állami hírügynökség idézett. Az orosz külügyminisztérium szóvivője is bírálta a katonai segélytervet, amely „tovább élesíti a világban meglévő válságokat”.

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke úgy vélekedett, hogy a Nyugat „világos üzenetet küld a Kremlnek”. Annalena Baerbock német külügyminiszter úgy fogalmazott, hogy „az optimizmus napja ez Európa számára”.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár szintén örömét fejezte ki a segéllyel kapcsolatban, amely szerinte „mindannyiunk biztonságát erősíti mind Európában. mind Észak-Amerikában”.

Donald Tusk lengyel miniszterelnök kiemelte Mike Johnsont. Úgy véli, a döntésben az amerikai képviselőház elnökének fontos szerep jutott. „Remélem, hogy nem túl késő Ukrajna számára” – jegyezte meg Tusk az X-en.

Petr Fiala cseh kormányfő szintén az X-en mondott köszönetet a házelnöknek az indítvány benyújtásáért.

Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő úgy vélekedett, hogy a több milliárdos amerikai segély „megvédi a nyugati civilizációt”.

60 gondolat erről: „Orosz-ukrán háború 788.napja (Világgazdaság)

 1. Pénz, pénz.
  DE ez a papírdarab önmagában semmit sem ér. Nem lehet beletölteni az ágyúcsőbe.
  Nem véletlen, hogy ilyen sokáig húzta halasztotta Amerika a 60 milliárd „támogatás” (na jó nem idézőjeles támogatás, mert tényleg az, csak nem az ukránoknak, hanem az USA hadiparának) megszavazását. Ti. nem volt és még nincs is amit vásárolni a milliárdokon, mivel a készletek kimerültek az ukránok miatt és újakat még nem gyártottak. Gondoljunk bele, mekkora lebőgés lett volna, hogy ott a sok pénz, aztán mégsem mennek a fegyverek, mert nincs amit küldeni.
  Most talán – mivel a segély nagy részét az USA hadiipara kapja a korábbi szállítások kifizetésére és az új gyártás beindítására (Európa innen is ki van felejtve) – az Amik fel merik bontani a vésztartalékokat illetve beindul náluk a nagyobb tömegű gyártás is.

  A nagy gond ezzel az, főleg itt Európában, hogy ha átállítják a nyugat iparát fegyvergyártásra, azaz átállnak hadigazdálkodásra, az jelentősen fogja érinteni az ott élő emberek életminőségét. Ugrik a nyári nyaralás, a két tonnás elektromos autó vásárlása és előbb utóbb jegyre fog menni sok minden. Pl. a benzin, elektromos áram. Ugyanis ha az orosz észleli, hogy mi készül ellene, onnantól – ha egy csepp esze van – első lépésben szétlövi az ukrán áramtermelést majd áram, gáz és kőolaj vezetékeket melyek az EU irányába jönnek, majd le fogja állítani a kőolaj és földgáz szállítását is. Még áttételesen sem fog szállítani! Mert ne gondolja senki, hogy az elmúlt két évben tényleg nem jött onnan semmi (csak Fo. 2023-ban 600.000 euróra vásárolt energiahordozót Oo.-tól. Akkor mennyit No. és a többi?). Ha élesbe fordul a helyzet, nem lesz amivel feltölteni a földgáz-tározókat sem.
  Na innentől aztán meg lesz pecsételve az egész EU ipara és ezzel az atlantista politikai bagázs jövője. Az álmos könyv szerint nem sok jót jelenteni, ha egyik napról a másikra leromlik a társadalom életszínvonala, főleg egy olyan ok miatt aminek nem is kellene léteznie. Ha csak nem vezetnek be hadiállapotot, nem sok kormány fog megmaradni az EU-ban. Ebből a szempontból OV jól játszik. Kérdés ki tud-e tartani?

  Egyébként Európának sem nyersanyaga sem a feldolgozásához szükséges energiája nem fog rendelkezésre állni. Az USA pedig nem tudja pótolni, lévén, hogy ő is beindítja a hadiiparát (egy esetleges Kína elleni szankció esetén, amit már nagyon csiripelnek a washingtoni verebek, pedig egyéb iparágát is újjá kell élessze ami nem kevés energiát fog elvinni).
  Máshonnan sem nagyon kaphatunk, mert ha kitör egy nagy háború, akkor sem a hormuzi szoros, sem Szuez nem fog működni (már most is csak éppen éppen megy arrafelé a szállítás). India, Kína meg a többi alantas munkát végző (értsd: valós ipari termelést végző) ország magának fog tartalékolni, vagy nagyon drágán fogja mérni pl. a nyersacélt ami kel a páncélzathoz (és még a többiről nem is beszéltünk, pl. lőpor alapanyag, amiben Kína az ász).
  Hiába a nagy fejlett ipar, de ha nem lesz nyersanyag és energiahordozó, itt fog állni az EU és csatolt NATO részei letolt gatyával.
  Az orosznak nem lesznek ilyen gondjai. Semmiből sem szorul importra, minden meg van kapun belül.
  Nem tudom ezt átgondolták-e rendesen az atlantisták?
  A lényeg röviden, hogy megvan a pénz az ukránok támogatására, csak éppen nincs amit küldeni rajta. Egyelőre csak a kanyaron túl látszik némi jövőben legyártásra kerülő hadianyag.

 2. 1 Én ezt nem értem, hogyhogy nincs lőszer? Elvileg a konzervek azért pont akkora átmérőjűek, mint a különböző lövedékek, hogy bármikor bármelyik konzervgyárat át lehessen állítani lőszerre. Most próbáltam megkeresni, mennyi konzervet gyárt Európa évente, de nem találtam meg pont erre a választ, az mindenesetre kiderült, hogy százmilliós nagyságrendről beszélünk. Ha most ennek csak a tizedét átállítják lőszerre, az már bőven elég kellene, hogy legyen, nem?

 3. 2, Ábel

  Mert a jóléti EU – tagországokban felszámolták azokat a vegyiüzemeket, textil ill. papírüzemeket, ahol tömény savakat és finomszálú cellulózrostokat képesek napi több tonnában előállítani, hogy lőport (lőgyapotot) állítsanak elő.

  Az orosz műszaki szakemberek a közelmúltban megoldották, hogy bútoripari fahulladékból állítsák elő a lőport a jövő óriásháborújához, merthogy a kínai és kazah eredetű gyapotexport radikálisan lecsökkent (ez is olyan stratégiai cikk, mint a ritkaföldfémek, pl. drónmotor mágnese)

  A szerelt vagy osztott lőszertől függően pedig lemezmegmunkáló vagy képlékeny melegalakító gépsor is kellene…
  Acél, réz, ötvözőanyagok, koksz…külföldről.

  Ez csupán kormányzati tollvonás lenne, mintahogy a BTR – lövészpáncélos modernizálás is.

  Sok minden csak az akaraton múlik, de amíg a BUSINESS a fontos, addig változás a csapatoknál nem lesz megfigyelhető.
  Már megint elkéstünk a Turán páncélossal amúgy.

 4. 3 Két éve megy ez a háború, és még csak most kezdenek gondolkozni rajta, hogy vissza kéne valahogy állítani a gyártósorokat, és elkezdeni gyártani, amit elfogyasztottunk? Én ezt nem értem.

  Lemezmegmunkáló gépsorok léteznek, létezik európai ipar, és használ ilyeneket. Rezet, acélt is használunk. Nyilván, minden gyár azt gyártja, amit rendelnek tőle…

 5. 4. Ábel.

  János leírta a lényeget.
  Hiány van sok mindenből a piacon ami kell a lőszerhez. Főleg mostanában. És mi lesz akkor amikor már a Globális Dél ellen készül a Kollektív Nyugat.
  Azt kell megérteni, hogy hiába van nyugaton egy csomó csúcstechnika, kőbaltát nem tudnak gyártani, mert már nincsenek meg hozzá a durva eszközök. Mi csak eltartott újjal isszuk a bort és közben forgatjuk a szemünket, ha szóba kerül az olyan primitív technológia, mint ami kell a tüzérségi lőszerek gyártásához (brutál nagy prések és esztergapadok). Ami ilyen primitív eszköze volt az EU-s iparnak, azt jó messze kitelepítette, de legalább Ukrajnáig. De ha van is, egy nagy készülődés esetén mivel fogjuk működtetni? Nem lesz sem energia, sem nyersanyag. Komolyan gondolja valaki, hogy Kína vagy Oroszország segíteni fogja NyEU felkészülését saját maguk ellen. Az orosz nem fog adni és minimum még szét is veri az ide tartó ukrán infrastruktúrát.
  Egy nyersanyag és energia hiányos környezetben, hogy lehet majd nagy mennyiségű fegyvert gyártani? Csak kérdem.
  És még nem is beszéltünk arról, hogy miként őrzik meg a társadalmi stabilitást, ha eljönnek a szűk napok. Márpedig egy hadigazdasággal el fognak jönni. Korán jött ez a háború a nyugatnak. Ők 2028 környékére tették a kezdetét, azonban Putyin nem várt ennyit. Elvette azt az időt tőlük ami kellett volna a társadalom felkészítéséhez és a megfelelő mennyiségű haditechnika előállításához.
  Ezzel a lépésével Putyin elérte, hogy nyugat fut az események után. Ő diktálja, hogy mikor mi van. Ezt, vagyis az idő és események uralását megpróbálta a nyugat átvenni a nyári ukrán offenzívával, de nem sikerült. És ahogy telnek a napok az oroszok nem csak az időt fogják uralni, hanem egyre inkább a teret is. Nem véletlenül olyan nagy a pánik nyugaton. Még egy esélye van nyugatnak fordítani a helyzeten, nevezetesen, ha belép a háborúba. Na de az már egy teljesen más helyzet lesz és nagyon kétesélyes. De végül is nincs amit veszítenie a nyugatnak. Mert ha bukja Ukrajnát, megszűnik a globális hegemóniája. Az orosznak pedig még inkább létkérdés, mert ha veszít, szétszedik, megszüntetik. Ahogy mondta volt szépemlékű Tibor bá’, ezért veszélyes ez a háború.

 6. 1. Bendegúz
  Bendegúz örülök hogy visszatértél .Jók a meglátásaid, a pesszimizmus és egyben a lehetséges realizmus. Minenesetre hamar megláthatjuk hogy bejönnek e az általad felvázoltak. Ezen a hadigazdálkodás átállításon én is gondolkodtam. Nagy összegek lesznek szétosztva az EU országok között.Viszont az is eszebe jutott hogy ha szétdobjuk a pénzt az európa 500 millió lakosa között 5 évre akkor lehet mindenkinek kb.pár ezer fotinttal kell „beszállni” a háborúba.G yártói kapacitás szempontjából pedig lehet legyártják a fegyvergyárak úgy hogy mellette robog a sima ipar is.Például ami nálunk épül rheim metal mondjuk lehet 200 fő kell bele(nemtudom) ami nem jelent semmit , ettől még ugyanúgy mehet az autógyártás meg minden .Na persze nem ellened beszélek csak mint lehetséges jövőn gondolkodtam hogy esetleg a hadigazdálkodás mellett nem e hasíthat az ipar ugyanúgy.

  Persze az más kérdés ha nem lenne energia. Egyenlőre még van nincs hiány, de ki tudja meddig?
  Mivel Putyin sem akarja még bevetni az atomot de ha tovább mennek ellene a fegyvertámogatások (ami neki is sok pénz mármint az ellentámadás) , akkor végül is neki a lehetséges legjobb opció talán az hogy európát lekapcsolja az energiaellátásról ahogy írod.
  Az kemény lenne ha kajajegy, benzinjegy lenne mondjuk európában.Például sok ember elveszítené a munkáját és óriási káoszba fulladna Európa.Például ugye akit elbocsájtnak az nem fog fogyasztani
  így egy bődületes elbocsájtási spirál jöhet. Létbizonytalanság, munkanélküliség, kilátástalanság, bűnözés stb…Fogyasztói társadalmunkat csak a féktelen észnélküli fogyasztás tartja fent, ha porszem kerül a fogaskerékbe nagy káosz lehet. Talán az 1980-as évek szintjére esnénk vissza.Persze nem tudunk visszaesni ,mert ennyi embert nem lehet visszatenni például a mezőgazdaságba az iparból és számos munkakörből.
  Kérdéses persze hogy mindez hogy mikorra várható?
  Egyenlőre úgy látszik, hogy a hormuzi szorost nem akarja lezárni Irán és a dolgok elcsendesedtek bár ezen is gondolkodtam hogy lényegében miért ne jönne jól Iránnak egy Hozmuszi szoros lezárás?
  Tulajdonképpen egy 150$-os tartós olajár még lehet jól is jönne Iránnak mert több lenne a bevétele.Persze az más kérdés hogy a világgazdaság megsínylené.
  Anyán nem ért a politikához csak épp amit hall a tévében de épp múltkor beszélte az ismerősével hogy nem jó világ lesz itt az ukrán háború és Irán miatt is akár.
  Hosszútávon meg biztos nem lesz jóvilág.

 7. „”A jóváhagyott javaslat „ezrek és ezrek életét menti meg” –
  reagált a hírre Volodimir Zelenszkij ukrán elnök.
  Volodimír Zelenszkij NAGYON HÜLYE !!!

 8. A nyugat nem akar veszíteni, mert már rengeteget befektetett az ukrajnai háborúba.
  Oroszország detto.
  Ez, egy társadalmi csapdahelyzet.
  Ezért, a nyugat és Oroszország is, további súlyos veszteségeket fog elszenvedni.
  Az Ukrán Nép még ennél is többet , de ez senkit sem érdekel.

 9. 5 „Egy nyersanyag és energia hiányos környezetben, hogy lehet majd nagy mennyiségű fegyvert gyártani?” – Én nem tudom, de Hitler megoldotta valahogy.

  Értem amit mondotok, azt tudom nehezen felfogni, hogy amikor Európa leépítette a low-tech iparát, akkor nem volt sehol senki, akinek a fejében ott lett volna, hogy mi kell ahhoz, hogy hadianyagot lehessen gyártani, és mi a minimális kapacitás, amit mindenképpen meg kell tartani, nemzetbiztonsági célból? De ha már ez megtörtént, két éve, amikor elkezdtük a hidegháborús tartalékot az ukránoknak odaadni, akkor se volt sehol senki, aki kiszámolta volna, hogy pontosan milyen gyárakat kéne újraindítani, és mit átállítani ahhoz, hogy pótolni lehessen, ami fogy? Senkinek nem jutott eszébe a döntéshozók közül, hogy ezzel foglalkozni kellene? Csupa idióta ül ott fenn? Különösen, hogy ők valószínűleg eleve tudták, hogy hova eszkalálódhat ez az egész.

  Én egyébként nem hiszem, hogy a hadiipar beindulása feltétlen életszínvonal csökkenést kellene jelentsen. Ha pörög az ipar – akármilyen ipar – akkor kell a munkáskéz, akkor az emberek fizetést kapnak, azt el tudják költeni. A konjunktúrában az emberek nem rosszabbul szoktak élni, hanem jobban – Tibor bá is írta, hogy az édesapja a háborús konjunktúrában gazdagodott meg.

 10. Annó a Közgázon azt tanultam, hogy a háború, a gazdasági válság ellen ható tényező.

 11. 8. dexter

  Ez így igaz.
  De kiegészíteném annyival, hogy nyugatnak sem a pénz a tét (abból nyomtat annyit amennyit akar) ahogy az orosznak sem a plusz területek megszerzése (van neki annyi, mint a rosszseb).
  A probléma lényege, hogy ha nyugat veszít, az egyszer és mindenkorra megpecsételi globális hegemóniáját és az általa kitalált világrendnek is annyi lenne, vagyis az általa felállított és neki kedvező nemzetközi szabályoknak. Ennek folyományaként pedig a belső társadalmi rendje is fenntarthatatlanná válna. A lényeg röviden, hogy befellegzene jelen állapot és az ahhoz kapcsolódó élősködő jólét (közelebbi és kisebb horderejű példa, a franciák esete a volt gyarmatokkal, ahonnan orosz segítséggel éppen most tessékelték ki őket – ugyanez várna a nyugatra nagyban egy vesztes ukrán projekt után).
  Ha pedig Oroszország veszít, akkor az önrendelkezés szent nevében minimum feldarabolják, rosszabb esetben meg sem marad, mint entitás. Onnantól kezdve a területe teljes és kegyetlen kifosztásnak lenne alávetve, míg a lakossága mint „bűnös nemzet” (ismerjük igaz?) asszimilációjáig hátra levő létét mint megvetett másodosztályú, kvázirabszolga státuszban tölthetné el.
  Na ezért veszélyes ez a háború. Mindkét entitásnak (nyugat és kelet) a fennmaradása függ ettől. Igaz nyugat csak a dominanciáját veszítené el (szemben az orosszal, akinek országa megszűnése is benne van a pakliban), de azt ő úgy élné meg, mint a teljes halált, ugyanis utána már nekik is kézbe kellenen venni a kalapácsot és kaszát, ha enni és élni akarnának.

  Amiről szól ez a háború az a nyugat hegemóniája és az azt biztosító üzemanyag (energiahordozók és nyersanyag). Nagyon kellenek a valóságos (és nem hitre alapuló) plusz források. E nélkül nem működik sem a globális hegemóniát fenntartó hadsereg, sem a társadalom.
  A nafta pedig elfogyott és pótolni kéne.
  Kellene a medve mézesbödönje. Különben nincs tovább. Megjegyzem, hogy senki ne gondolja, hogy az USA polgár által végzett munka ellenértéke három négyszer többet ér, mint egy európai lakós ugyanazon munkájáért kapott fizetség! Apropó munka. Kína ennek köszönhetően lekörözte a szolgáltatás alapú gazdasággal rendelkező nyugatot. Na igen, ez a másik nagy, vagy talán a legnagyobb atlantista probléma. Kellene valamit kezdeni Kínával. De mit? Nekimenni csak nem lehet. És egyébként is milyen címszóval?
  A kérdésre a válasz Oroszország.
  Oroszország legyőzése és javainak megszerzése nemcsak 100 évvel tolná ki a nyugati hegemóniát, hanem Kína legyőzését is nagyban segítené, ti. elvágnák mind a nyersanyag utánpótlástól, mind pedig a szárazföldi kereskedelmi útvonalaktól, ezzel a belső válság miatt rövid idő alatt bedőlne. S ha nem, akkor még mindig rájuk lehet hajtani az ukránokból és oroszokból összehozott seregeket, ahogy tették anno a tatárok ugyanezekkel, csak akkor éppen nyugatiak ellen.
  Nem mellékesen jól jegyezzétek meg, ha fennmarad jelen nyugati rend, a jövő EU serege ezekből a megvadított frusztrált frontot megjárt egyénekből lesz toborozva. Nem fogja a fényességes nyugati elit csak úgy a semmibe vetni ezt a jól felhergelt és fanatizált tömeget. Majd ezek vágnak olyan rendet az elégedetlenkedő EU-s gazdák/polgárok között, hogy azt megemlegetik. Ők lesznek Ursula&Co. magánhadserege.
  Amint látjuk többről van szó, mint a pénzről és befektetésekről. Ezek kb. olyan mese részei, mint az, hogy Irakba is a demokrácia védelméért mentek be az atalntisták. Ukrajna győzelme nyugatnak a jövő záloga. Nem mellékesen a győzelemével, amint fent írtam, két legyet ütne a nyugat egyetlen csapással. És még csak nem is kellett nyugati vért folyatni egyik vonalon sem.

  Jelenleg azonban a fenti még csak terv aminek a megvalósítása sehogy sem áll. Ha az elején 50-50%-os is volt a kimenetele az ukrán proxinak, most jó ha van 30%-a nyugat győzelmének. Ahogy írod, nagyon nagy gazdasági veszteségek vannak mindkét oldalon. A baj ott kezdődik, hogy amíg az orosz társadalom tűrőképessége ezt elviseli, a nyugati nem. Sokkal inkább elkényelmesedett népek élnek nyugaton. Ezenkívül Oroszországnak mindene megvan ahhoz, hogy egy tartós anyagháborút megvívjon. Lehet, hogy kisseb a GDP-je, mint pl. Fo-nak, csak az ő GDP-jét nem a szolgáltatóipar (fodrász, kozmetikus, autófényező, vendéglátó) termeli ki, hanem a valós iparban dolgozó kérges kezű kohász, bányász, gépipari munkás, meg a többi nem hókuszpókusz szakmát gyakorló. Teljesen más, mondhatni egészségesebb a gazdasági szerkezetük, mint a nyugatiaknak. Kevésbé sebezhető, főleg hogy mindenük is megvan hozz. Ezzel szemben egy nagy válság bedöntené a szolgáltatásra épülő nyugati gazdaságot. Főleg, hogy majd mindent importálni kell.
  Amerika is hasonló helyzetben van és lenne, csak hát ők sok mindenből önellátók, ahogy az orosz is. Ha kell beröffentik saját iparukat, aztán elzakatolnak egy jó darabig. Azonban ez sem olyan egyszerű, ahogy látszik. Ott van neki koloncnak Európa, ami majd teljesen ki van szolgáltatva. Namármost, ha lesz egy nagy balhé, az USA sem fogja tudni a két nagy fejlett ipart ellátni nyersanyaggal és energiával, valamelyiket el kell engednie. Természetesen Európát fogja elengedni. Nagy érvágás lesz, de el kell engedni. Amerika hogy mentse ami még menthető alapon (természetesen tisztán csak jószívűségből és önzetlenül), ki fogja üríteni a nagyi terzórjait, értsd: át fog menekíteni minden mozdíthatót (ipart, szabadalmakat, szakembert) a szigetre. H aélesbe fordul a helyzet, ez várható, mivel nem lesz kapacitása két szájat etetni. Vagyis a NyEU-nak kb. hosszú távon reszeltek. Mi itt KEu-ban jobb esélyekkel rendelkezünk, ugyanis a kelet kapujában vagyunk. És ha már a nyugati elit elveszíti irányító hatalmát felettünk, szabadon csatlakozhatunk egyéb gazdasági társulásokhoz.

 12. 9. Ábel

  Annak, hogy letolt gatyával állunk most itt mi EU országok és annak NATO csatolmányai, az az oka, hogy senki nem gondolta errefelé, hogy ilyen sokáig fog tartani a háború. Az amcsik beadták a helytartó EU-s politikusoknak, hogy az orosz ripsz ropsz összeomlik a szankciók hatására, aztán lehet menni a tetemére lakmározni (persze szigorúan a tengeren túli gazda után). Volt aki elhitte ezt, volt aki nem, de utóbbiak kisebbségben voltak, így hallgattak. Megindult a nagy fegyver és anyagtámogatás szállítása, közben mindenki várta, hogy mikor múlik ki a mackó. Eltelt egy év, el kettő és semmi jele a meghalásának. Él és virul. Közben pedig errefelé egyre kezdenek apadnia a tartalékok és ezzel arányosan kezd nőni a feszültség. Szerintem ez idő tájt kezd tudatosodni a nyugatban, hogy ez egy hosszú háború lesz és legalább annyi esélyt termet a medve kivérzésére, mint az övére. Persze Amerika emeli a tétet, elvégre ő a tengeren túl van, neki nem sok baja eshet. A dilis európai politikusok (tisztelet a kevés kivételnek) hergelik a medvét, úgy, hogy a kerítés már félig kidőlt közben pedig a puskájukban nincs lőszer, mert odaadták az ukránoknak. Persze most már gyártanának mindent is, de a nagy kérdés amire nincs válasz, hogy miből. Mert amiből lehetne az nagyrészt a Globális Dél térfelén van. Főleg az anyag, aminek súlya van.
  Ha nem hiszitek akkor mondom. Japán és DKorea majd semmilyen nyersanyaggal és energiahordozóval nem rendelkezik, Európa dettó, Ausztráliának van majd minden, de ő messze van tőlünk, nagy balhé esetén Japánt és Koreát sem tudná ellátni, Amerika Kanada pedig telített mindenből, de az kell majd nekik.
  Nem is beszélve a nagy zöldítés közepette előálló energiahiányra egy nehézipari leszívás esetén.
  Az orosz pedig ha úgy dönt, hogy nem ad, akkor itt aztán lesz nézés nagy szemekkel. Mert hát áram az ukránoktól nem fog jönni (ti. azt szét lővik addigra az oroszok), kőolaj és földgáz sem a medvétől. Hormuzi szoros könnyen lezáródhat, s ha nem, akkor Jemen fogja a Vörös tengert blokkolni, ahogy most is teszi. Nafta nélkül pedig lehet bármilyen fejlett ipara valakinek, nem fog menni a gyártás.
  A hadiiparra való tényleges átállás pedig azért fog nehéz életet hozni az országok lakóinak, mert ott nem békebeli termelés fog folyni, hanem erőltetett haditermelés, amit jellemzően – arra hivatkozva, hogy minden cent kell a háborús felkészülésre – nem szoktak jól megfizetni. Utána lehet olvasni, hogy mennyi volt egy USA munkás fizetése hadigazdálkodás idején. Éppen éppen meg lehet élni belőle. Úrihuncutságokra mint most amire elmegy egy szekér pénz, nem lesz fizetőképes kereslet. Ezzel pedig a legtöbb, hadiiparon kívüli ágazat földbe fog állni. A munka nélkül maradók pedig elmennek ételjegyért az állami hadiiparnak dolgozni. Ha nem is lesz ilyen vészes a helyzet, minimum azzal kell számolni, hogy egy energiaszegény környezeteben amilyen az EU lesz egy hadigazdaságra való átállás során (amikor újra kell indítani a kohókat és a nehézipart, melyek rendkívül energiaigényesek) minimum jegyre lesz az üzemanyag az elektromos áram pedig, mondjuk napi 2x három órát. A többi át lesz irányítva a hadigazdaságba. Az biztos, hogy ha háborúra készülés lesz a NyEU-ban, a jólétnek búcsút inthetnek.

 13. 12.
  Egyetértek.
  https://telex.hu/kulfold/2024/04/24/egyesult-allamok-szenatus-segelycsomag-jovahagyas-ukrajna-izrael-tajvan

  Mit remél az Usa ezzel elérni ?
  Mit remél megakadályozni ?

  A döntés az ukrajnai háború csapdájáról szól, aminek a szorításában az Usa nem is tehetett volna mást.
  Mert lehetetlen kiszállnia belőle, lehetetlen békét kötni.
  Tovább folyik Ukrajna barbár és könyörtelen kivéreztetése és visszafordíthatatlan tönkretétele.
  Ukrajna népe tovább fogy és szenved ,de ez a legkevésbé sem szempontja senkinek.
  A háborús propagandák narratívái ezuttal is ahogyan azt megszokhattuk hazudnak.
  A nyugat és Oroszország a status quo mellett és ellen harcol.
  A tétek Oroszország léte és az Usa dominálta világrend léte.

 14. 9, Ábel

  Már legalább a 4099. poszt óta mondogatom, hogy a ” sparhelt, lovaskocsi” jellegű életszínvonal felé lépdelünk. Ha most ez még az árukínálaton nem is látszik.

  Csodák nincsenek, nincs már olcsó elsődleges energiaforrás, nincs magas színvonalú oktatás, nincsenek bányák, nincs helyi kőolajbányászat az EU – ban…erre a hadigazdálkodás még rátesz egy lapáttal és az ezzel járó infrastruktúrális környezet és a pszichológiai hadszíntér manipulálása is.

  Európában a modern élet gyarmatok nélkül lehetetlen!

  Nem beszélve arról, ha kénytelenek lesznek az oroszok az atomfegyvereiket, úgy beállítani, hogy alacsony rombolóerővel és magas neutronsugárzásra legyenek képesek….

 15. 11 Bendegúz „A probléma lényege, hogy ha nyugat veszít, az egyszer és mindenkorra megpecsételi globális hegemóniáját és az általa kitalált világrendnek is annyi lenne, vagyis az általa felállított és neki kedvező nemzetközi szabályoknak. Ennek folyományaként pedig a belső társadalmi rendje is fenntarthatatlanná válna.” – A nyugat a maga belső társadalmi rendjét már egy ideje maga számolja fel, szisztematikusan és szándékosan. Egy háború, vagy annak elvesztése ezen vagy gyorsít, vagy szerencsés esetben elsöpri azokat az erőket, akik ezt nyomják, de a dolog már folyik, és a nyugat magától is összeomlik hamarosan.

  „Ha pedig Oroszország veszít, akkor az önrendelkezés szent nevében minimum feldarabolják, rosszabb esetben meg sem marad, mint entitás.” – Ez szerintem teljesen irreális elképzelés. Az 1990-es rendszerváltáskor levált az SZU-ról, aki akart, és Oroszország még így is bazi nagy maradt.
  Ha Putyin meghal vagy visszavonul, akkor lehet jelentős átrendeződés az ország vezetésében, rossz esetben akár elharapódzhat megint a maffia, mint a 90-es években, de Oroszországot nem lehet fölszámolni. És még ebben az esetben is bármikor jöhet egy talpraesett, karizmatikus vezető, egy „új Putyin”, aki aztán újra összerántja és talpraállítja az országot.

  „Oroszország legyőzése és javainak megszerzése nemcsak 100 évvel tolná ki a nyugati hegemóniát, hanem Kína legyőzését is nagyban segítené” – Szerintem nem erre hajtanak. Ha a nyugat hegemóniáját fönn akarnák tartani, akkor nem követnének el mindent, hogy a nyugati társadalom felszámolja önmagát. Szerintem már eldöntötték, hogy a nyugat megy a levesbe, és gazdatestet váltanak. Szerintem Kína lesz a következő székhelye a világ maroknyi valódi vezetőjének. Ott jól megy a totális kontroll projekt.

  „S ha nem, akkor még mindig rájuk lehet hajtani az ukránokból és oroszokból összehozott seregeket, ahogy tették anno a tatárok ugyanezekkel, csak akkor éppen nyugatiak ellen. Nem mellékesen jól jegyezzétek meg, ha fennmarad jelen nyugati rend, a jövő EU serege ezekből a megvadított frusztrált frontot megjárt egyénekből lesz toborozva. Nem fogja a fényességes nyugati elit csak úgy a semmibe vetni ezt a jól felhergelt és fanatizált tömeget.” – Szerintem ez még a jobbik eset. Én attól tartok, hogy a sok erőszakos illegális bevándorlóból csinálnak hadsereget, kiküldik őket az oroszok ellen, aztán mikor visszajönnek veteránként a frontról, könnyűszerrel átveszik a hatalmat. Nem lesz, aki ellenálljon nekik. Az ukránoktól, oroszoktól kevésbé félek, mégiscsak fehéremberek.

 16. 13. dexter

  Bogár László a háború megindítása elején arról beszélt, hogy a nyugat csapdát állított a medvének Ukrajnában.
  Ez így is volt!
  Ti., ha Oroszország lép, akkor az sem jó neki, ha pedig nem az annál jobb a nyugatnak, ugyanis fel tudják fegyverezni az ukránokat. Majd pedig nekihajthatták volna az orosznak. Kifelé a világba pedig teljesen legitimnek adhatták volna el, elvégre az ukránok csak területüket szerzik vissza (ami még ha részigazság akkor is igazság a nemzetközi jog szerint – amit persze a nyugat írt olyanra amilyenre akart). A baj csak az lett volna, hogy éppen nem álltak volna meg a határon, ha az orosz mégis veszít és kihátrál (amire a nyugat azt mondta volna, hogy ez a továbbmenetelés is jogos, mert örök figyelmeztetésként most büntetik meg az agresszort).
  A medvének nem volt sok választása. A két rossz közül a kisebbiket választotta, azaz a nyugat által remélten nem várt idő előtt nekiment az ukránoknak, így elérte, hogy azok felkészítése és felfegyverzése még messze volt a befejezéstől (kellett volna még vagy 3-5 év). Egyébként – ahogy látjuk – a nyugat felkészülése is elég kezdeti szakaszban volt (pl. a társadalom háborúra hangolása is még nagyon az elején jár).
  Innentől kezdve Putyin diktálja a tempót és a medvecsapdából, ha ki nem is tudott mászni, de magával fogta a nyugatot is. Az is belesüppedt az ukrán raszputyicába. Magyarosan mondva, törököt fogott, de nem engedi.
  Innentől pedig nem csak az oroszok tartaléka ég, hanem a nyugaté is, amire valljuk be, nem nagyon számítottak. A háború nyugat számára rossz időben való érkezését az elején tapasztalható összevissza kapkodás is bizonyítja, na meg az is, hogy az USA már december eleje óta sivalkodott, hogy az orosz támadni akar – remélve ettől, hogy elriasztja a medvét a tervétől, hisz még korai volt neki.
  A hirtelen kapkodást követő újratervezést után az atlantisták szeme előtt a gyors győzelem lebegett és az azzal járó eszméletlen méretű hadizsákmány, minek köszönhetően, amint már írtam, még 100 évig uralhatták volna a világot.
  Hát nem jött be.
  Ezzel szemben eltelt két év és a felheccelt ukránok lassan fogynak és demoralizálódnak. Már lassan nem akarnak harcolni.
  Az a pénz pedig amit az EU utalt és az USA adni akar, semmire sem lesz elég, főleg, hogy nem csak a háborút kell finanszírozni, hanem a hátország működését is. Ha az orosz megelégeli és tényleg szétkapja az elektromos hálózatokat, akkor ez a pénz semmit sem old meg. Itt jegyezném meg, hogy márpedig Oroszország a kezdetektől a Clausewitzi doktrína mentén halad, azaz „a hadászatnak három fő célpontra kell irányulnia: 1. az ellenség erői (ez ment eddig a darálással), 2. az ellenség erőforrásai (ez jön most az ipari kapacitás és hátország rombolásával), 3. az ellenfél harcolni akarása (lakosság morális megtörése).” Közben pedig Oroszország nem siet, védekezve támad, ami Clausewitz szerint: „a védekező hadviselés mind katonai, mind politikai szempontból az erősebbik pozíció.” Szép lassan, mint az úthenger megy előre és közben égeti el az ukránok (és ezzel a nyugat) erőforrásait. És hogy közben katonái halnak meg, hát ez van, ilyen a háború, mondja az orosz muzsik (nyugati ember nem érti őket, ahogy a felheccelt ukránokat sem, hogy ilyen mértékben képesek áldozatot hozni). És ezen veszteségekkel is egyre motiváltabbak lesznek a katonáik. Míg nekünk errefelé, az a legnagyobb problémánk, hogy hová menjünk nyaralni.
  De vissza a lényegre.
  Ahogy Te is írod, ezt a háborút egyik fél sem engedheti el, mert az az ő végét jelentené. Éppen ezért, amikor már az ukránok nem bírják tovább (ha csak nem lesz egy villámpuccs) akkor a nyugat fogja folytatni a háborút, de akkor már nem proxiban (Vietnám esete). Nincs más választása. És hogy miként? A terv legalábbis az, hogy először minket KEu-sokat akarnak betolni (remélem mi magyarok kimaradunk ebből, akár egy megszállás árán is! fontos, hogy onnantól már mi nem leszünk hibáztathatók semmiért az oroszok által), aztán ha már elfogytak a baltik, lengyelek, románok és a többi önként jelentkező vagy bukásra állnak, akkor a NyEU-t fogja a gazdi bedobni a darálóba, hogy majd a legvégén, mint mindig az elmúlt 100 évben, megjelenjen és learassa a babérokat.
  Ott hibádzik a dolog, hogy már a NyEu belépésekor totális háború lesz, aminek folyománya (Clausewitz után szabadon):
  • teljes mozgósítás: minden maradék, illetve szabad erőt a frontra vezényelni
  • teljes ellenőrzés: az állampolgárok totális felügyelete
  • totális technikai fejlesztések: minden erőforrás alárendelése a haditechnikai fejlesztéseknek (na erről beszéltem a jólét és a hadigazdaság viszonya kapcsán)
  • totális háborús célok: pl. egész országok elpusztítása (ez már most a nyugat agendájában van)
  És végül, mivel nem egyik fél sem veszíthet, beteljesedik szép emlékű Tibor bá’ sötét jóslata.
  Jó lenne ezt elkerülni, de akkora a tét, hogy kevés rá az esély. És ezt a helyzetet nem az Orosz idézte elő, hanem a nyugat, azon belül is az USA és elitjei, akik korlátlan hatalmat akarnak gyakorolni a világ felett. Az orosz el lett volna az ő kis homokozójában. A nyugat azonban nem bírt meglenni csak a saját erőforrásaira támaszkodva, kellett a másé, hogy magas színvonalon éljen. Ez a nyugat által művelt kapitalizmus már az elejétől fogva egy rablókapitalizmus volt. Annyi változott, hogy még rosszabb lett a spekulációs tőke elsőbbségének megteremtésével. Na de ez egy másik téme.
  A Globális Dél (Kínával az élen) pedig bár mennyire szeretne kimaradni a dologból, nem fog tudni. Lehet, hogy erőt gyűjt, vagy ki tudja miért tököl és áll még szóba Blinkenel, de tudnia kell, hogy rá is kiadták a kilövési engedélyt és minél később áll be az orosz mellé, akár katonával is, annál rosszabb pozíciót vehet fel. Egyébként ennek az ukrán proxinak – bár mennyire is hihetetlen – pontosan Kína – mint az USA globális hatalmát veszélyeztető egyetlen ország – az elsődleges célpontja. A többi, mint Oroszország szétszedése és javainak megszerzése az amolyan bónuszpontok (igaz jó zsírosak).

 17. 14. János

  Én fosom a szót, Te 10 sorban leírtad a lényeget.
  Annyival egészíteném ki, hogy: de, már látszik az árukínálatban is. Még 10 éve az Auschan áruházban a sajtpult hossza 12 m volt (lemértem) most ez 2.5 m. Más termékek esetében is meg lehet figyelni a kínálatcsökkenést. És ez olyan mértékű, hogy ugyanebben az áruházban már komplett sorokat vettek ki és helyükbe, úgynevezett pihenő bemutató és tereket alakítottak ki. Ha kiesik a Kínai árúimport, akkor lorfa@ sem lesz a boltok technikai, háztartási és ruharészlegein.
  Csak szóltam.
  A sparhert és lovaskocsi vízióval teljesen egyet értek. Ló már van (igaz még 2 éves csikó), ekét és sarabolót már vettem. Még csak a szekér hiányzik:-).

  15. Ábel

  Írod:
  „A nyugat a maga belső társadalmi rendjét már egy ideje maga számolja fel, szisztematikusan és szándékosan. Egy háború, vagy annak elvesztése ezen vagy gyorsít, vagy szerencsés esetben elsöpri azokat az erőket, akik ezt nyomják, de a dolog már folyik, és a nyugat magától is összeomlik hamarosan.”
  Szerinted miért csinálja ezt a világot irányító pénzügyi arisztokrácia?
  Szerintem világkormányt akarnak, ahogy számtalanszor elmondták és abba nem fér bele az innovatív (ezt behelyettesíti az MI/AI) és önfejű fehér/kaukázusi ember.

  „Ez szerintem teljesen irreális elképzelés. Az 1990-es rendszerváltáskor levált az SZU-ról, aki akart, és Oroszország még így is bazi nagy maradt.”
  1990-ben azért nem szedték szét, mert meg volt győződve, hogy uralni tudják és szépen ráaplikálták az erőforrás szívattyukat. Elkövették azt a hibát mint a SZU-s bolsik és a Náci Németország esetében. Jötte a Pipás és a Kefebajszas aztán borult a nagy terv. 2000-ben pedig megjelent Putyin és kivágta őket. Most már ha még lesz egy lehetőségük, nem fogják elszalasztani, az már biztos. Sok kis múltnélküli országot kreálnak a nagy Orosz hon helyére. Max. egy Ukrajna méretű országot hagynának az oroszoknak. Hidd el nincsenek gátlásaik. Ha nem hiszed gondolj a Magyarországgal kapcsolatos trianonban kierőszakolt diktátumukra.

  „Szerintem nem erre hajtanak.”
  Szerintem pedig erre, mert nincs már lefosztható terület ami biztosítaná a nyugat feneketlen energiaéhségét.

  „Ha a nyugat hegemóniáját fönn akarnák tartani, akkor nem követnének el mindent, hogy a nyugati társadalom felszámolja önmagát.”
  A világállamba nem kell fehért ember, sőt sárga sem, meg fekete sem. Kevert rasszú emberek kellenek, akik gyökértelenek és szófogadóak.

  „Szerintem már eldöntötték, hogy a nyugat megy a levesbe, és gazdatestet váltanak. Szerintem Kína lesz a következő székhelye a világ maroknyi valódi vezetőjének. Ott jól megy a totális kontroll projekt.”
  Ezt Bogár is szokta mondani, de ezzel az állításával mindig is vitatkoztam. Eleve a kínai elitnek a múltja sokkal mélyebbre nyúlik vissza az időben, mint a nyugati elité (erről csak annyit, hogy a jelen kommunista vezetés nagy részének komoly dinasztikus kapcsolata van a múltban uralkodó családokkal – DE minimum, nagyon magas beosztású császári hivatalnok leszármazottai). Ebből kifolyólag senkit sem engednek be maguk közé, főleg nem egy olyan kínai múlt nélküli hataloméhes bagázst, mint amilyenek az USA-ban székelők.
  Miért is osztanák meg a most felívelőben lévő hatalmukat?
  Egyébként ravaszabbak, mint a minket lovagló elitek.
  A másik nem kevésbé fajsúlyos probléma, hogy a kínaiak sárgák, így nem nagyon tudnának elvegyülni közöttük a mi „uraink”.
  A totális kontrollt a kínai elit magának tartja fenn. Nem hiszem, hogy megosztaná másokkal.

  „Szerintem ez még a jobbik eset. Én attól tartok, hogy a sok erőszakos illegális bevándorlóból csinálnak hadsereget, kiküldik őket az oroszok ellen, aztán mikor visszajönnek veteránként a frontról, könnyűszerrel átveszik a hatalmat.”
  Nem, azokat kímélni fogják. Minket hajtanának ki a frontra, hogy aztán a sok megözvegyült és pár nélkül maradt európai nőkre rászabadíthassák ezeket a jöttmenteket. Egyébként is valamilyen fegyveres múltja legtöbbjüknek megvan.

  „Az ukránoktól, oroszoktól kevésbé félek, mégiscsak fehéremberek.”
  Az ukránok veszélyesek ránk, az orosz nem. Ha el is jön Csapig, nem fog minket bántani. Feltéve ha továbbra is így viselkedünk, ahogy eddig.

 18. 17 „Nem, azokat kímélni fogják. Minket hajtanának ki a frontra, hogy aztán a sok megözvegyült és pár nélkül maradt európai nőkre rászabadíthassák ezeket a jöttmenteket.” – Ez se kizárt, de számukra kockázatos lenne. Ha sokan ott is hagynánk a fogunkat a fronton, azért biztos lennének túlélők, akik veteránként, harcedzetten jönnének haza, és felkoncolnák az erőszaktevőket, meg az őket felbujtó politikusokat. Meglenne benne a potenciál, hogy a fehérember újra felemeli a fejét, kétlem, hogy ezt megreszkíroznák.

 19. 14:János:
  „Már legalább a 4099. poszt óta mondogatom, hogy a ” sparhelt, lovaskocsi” jellegű életszínvonal felé lépdelünk.”
  Bárcsak lépdelnénk. Én attól tartok, hogy lépdelés helyett egyszer csak zuhanunk.
  Egy új Salgó sparhelt 270 eFt. Egy platni 120. Szóval ha oda kerülünk, akkor sem sokan engedhetik meg maguknak.

 20. 19 Legjobb elmenni kályhás tanfolyamra, akkor aztán építesz magadnak, amilyet akarsz, ráadásul még pénzt is kereshetsz vele majd.

 21. Bendegúz!
  Jó, hogy visszatértél és újra olvashatóak a kitűnő elemzéseid!

 22. 21. Köszi az elismerő szavakat.
  Én is nagyon örvendek, hogy a régi őregek közül sokan itt vagytok. Remélem a hiányzók is szép lassan visszatérnek, Éva kitartásának nagyobb elismerésére és Tibor bá’ szép emlékének fenn- és megtartására. Kár lenne ezért az életműért!

 23. A 26 hónapja tartó háború akkora áldozat Ukrajna részéről a függetlenségéért, ami az öngyilkosságot juttatja az ember eszébe.
  Szerintem a függetlenség ugyan valóban egy nagy érték, de egyrészt relatív másrészt nem minden.
  Ez a háború nem Ukrajna függetlenségéről szól, hanem a Nyugat vagy az Usa vezetésű atlantisták és Oroszország vezette Putyin között zajlik.
  Az alábbi két hazug narratíva azaz háborús propaganda és a rengeteg befektetés, amit a győzelem reményében tettek az egymással harcoló felek lehetetlenné teszi a békekötést.
  ” Oroszországot meg kell állítani, mert különben a balti államok lesznek a következő célpontjai.”
  ” Ukrajnát el kell foglalni mert ha az atlantisták foglalják el, akkor Oroszország föl lesz darabolva.”

 24. Bendegúz,János

  Egy pár gondolat:

  -Kérdés hogy a sparhelt ,lovaskocsi életszínvonal mikorra várható Magyarországon? Tehát 1-2 év vagy hosszabb távon 5-10 év?
  Ha a nyugat sparhelt,lovaskocsi színvonalra jut, akkor Magyarország is hiába vagyunk a keleti régióban. Szóval ha nyugat lerobabn akkor mi lesz a magyarországon lévő
  multikkal: bosch, mercedes , bmw, samsung stb… és beszállítói? Gyakorlatilag ez képzi munkahelyek bázisát részben.

  -Nem lesz áram: hová értitek? Nyugaton vagy Magyarországon sem? A kérdés komplex nem egyszerű elemezni.Körülbelül mikorra várható?

  -Sokan azért nem hiszik le a sparhet életszínvonalat, mert még nem ezt látjuk.Sőt az átlagember kikövetkeztetni sem tudja az infók alapján, mondhatni vakon van.

  -Természetesen ez az infó sokat ér nekünk (ha tényleg igaz lesz) akik itt vagyunk és tudjuk hogy mi várható szemben azzal aki épp a nyaralását szervezi vagy az új autó vásárlását tervezi, mert nem mindegy pl. hogy épp egy autót veszünk vagy épp 50 köbméter tűzifát helyette.Persze ha nagy gebasz lesz mi is megyünk az árral de azért részben tudunk védekezni, felkészülni.
  Persze ha valóban beütne a sparhelt ,lovaskocsi életszínvonal mindenki megy a levesbe mert lehet az ember vállalkozó vagy lehet munkahelye mind megszűnhet pillanatok alatt de afenti információk birtokában természetesen tehet az ember előnyre szert egyénileg legalábbis egy ideig.

  -Az oroszok egyenlőre úgy néz ki úgy reagálnak az usa és egyéb támogatásokra, hogy azt mondták hogy a logisztikai részeket bombázzák majd.Tehát elvileg egyenlőre az áramellátást nem .Persze lehet hogy igen csak nem jelentik be, nemtudom. A mostani USA segély soknak tűnik de elvileg az európában lefoglalt orosz vagyonokat is ukrajna támogatására lehet küldeni ami a mostani usa támogatás kb. 10x-ese egyes hírek szerint.

 25. 24 Szerintem 50 köbméter tüzifát ne vegyél, mert tele lesz vele a kert, és nem tudsz zöldséget termeszteni.

  Akkor már inkább olvassuk el ezt a Mélyalkalmazkodást, és csináljunk több mindent. A közösség kulcsfontosságú lesz.

  https://deepadaptation.hu/

 26. 25:Tőkés Ábel:
  Most volt konferenciájuk.
  Egy interjú az elindítóval.
  #https://24.hu/elet-stilus/2024/04/24/klimavaltozas-vilagvege-osszeomlas-apokalipszis-alkalmazkodas-jem-bendell-interju-deep-adaptation/

 27. 24. anrew

  A nagy változás kezdetének esetleg csúcsát nem lehet megjósolni, ahogy azt sem, hogy lovaskocsi lesz sparheltel vagy egy felturbózott 1984. Előbbi akkor ha nem irányított beomlás lesz, utóbbi ha a folyamatot irányítani tudják. Egyelőre ez a lemez megy. Felkészítési szakban lehetünk. Egy kis klímahiszti, egy kis migránsárasztás, egy kis járvány, most meg egy kis háborús feszkó. Valamennyi kétéves fordulóval, óramű pontossággal. 2015 migrik, 2017 Grétike, 2019 Covid (ami inkább 2020), 2022 ukrán balhé. Apropó, a 2024-re tartogatnak valamit? Vagy lesz egy szünet, hogy feldolgozza a jó nép a látottakat? A nagyok azt remélik, hogy kézben tudják tartania folyamatokat. Aztán ki tudja. Elnézve eddigi ténykedésüket, sokszor besültek, nem jött be a tervezés aztán elkezdtek kapkodni (lásd. a pipás és a bajuszos esetét).
  Vagyis.
  Ha összeomlás lesz, akkor megéri készülni mert esélyt ad a túlélésre.
  Ha sikerül a jelen feszültségeket feloldaniuk az eliteknek egy disztopikus társadalom létrehozásával, akkor kár a készülődés, mert mindenkit be fognak terelni a teljes mértékben ellenőrzött városokba (aki nem menne, mint mondjuk Jövőnk, én és még innen egy jó páran, azokat szépen felderítik az autonóm drónok, majd az erre szakosodott Jóléti Felelősök begyűjtők). Innen is üzenem Bedő Imrének (Férfiak klubja alapítója, Youtube-n fent van), nem fognak semmilyen különvéleményt és az általuk meghatározottól eltérő viselkedést megtűrni.
  De az is lehet, hogy a fenti kettő helyzet mixe valósul meg. Azaz úgy teszik engedelmesé a túlélőket, hogy előtte rendeznek egy jó nagy összeomlást (pl. áram nélkül hagynak vagy 1 évig). Na erre az esetre ismét megéri készülni, mert az időt ad, s az idő életet fog jelenteni.
  Szóval, ha engem kérdezel, megéri alapszinten készülni. Kb. 3-6 hó élelem, víz és az azt tisztító berendezés, gyógyszer, lámpa, elem, petróleum, meg a többi apró. Na meg – csak, hogy stílusos legyek – sparhelt.

  andrew, nem mintha mértékadó lennék és számítana a véleményem, de nekem nagyon tetszik ez a kérdésfelvetéses és egyben egy lehetőséget is felvázoló „útkereső” bejegyzéseid.

 28. 24, andrew

  Itthon a sorozás csak fel van függesztve.
  A honvédek jogállásáról szóló törvényt felfüggesztik, helyette rendelet vonatkozik / Népszavában olvastam a részletes mikéntjét/.
  A hadifelszerelés – beszerzést elpocsékolták, a HVK bölcs javaslatait mellőzték – mellőzik a mai napig, a statisztika a fontos és a biznic, a környező népek speciális érdeklődésű fiai tisztában vannak a magyar számokkal, állapotokkal.

  Sparhelt?
  Még a Főninek is van új salgója, úgy láttam a perifériás látómezőmben.
  Drónok?
  A drónokat is drónozni fogják.
  Autóvásárlás?
  A meglévőt kell gépműhelyben és autószerelővel generáloztatni. Tuningbetyárral értekezni alacsony kompressziótűrésű üzemanyag használatáról vagy Mercedes Wolf vásárlás + felújítás.
  Tüzifa?
  Kályhakészen, sok köbméter, tető alatt.
  Jövőnk?
  Polietilén fólia, ragasztószalag.
  Átlagember?
  Serényen dolgozik, spórol, államkötvényt vásárol.
  Nem látod?
  A /gazdasági/ háború egy évtizedig fog tartani.
  Utána mi lesz?
  Nem tudom, majd akkor megoldom valahogy a jelen tapasztalatainak birtokában.
  Jön a világháború?
  Én nem az ukrán, román, szerb kényszersorozott katonától, hanem a személyes és kollektív tudattalantól megvadult magyar néplélektől tartok.

 29. 28. János
  A polietilén fóliát mire használnád?
  És mit értesz azon, hogy a személyes és kollektív tudattalantól megvadult magyar néplélektől tartasz?

 30. 27,28
  -Célom vagy hobbim az igazság keresése és a jövőkép felállítása. Sok jó infót hoztok ide amit én nem találok vagy nincs időm keresni de jól felhasználható abban hogy az ember összerakja a saját jövőképét

  -Például 2 hete hallgattam Gelencsér András(bírom a manuszt) friss előadását amiben mondta hogy azt olvasta hogy az olajjal 2 év múlva is bajok lehetnek.Majd egy újabb előadásában az mondta hogy az olajjal 20 év múlva bajok lehetnek. Na akkor most melyik? Például azt állította hogy olvasta a cikket. Pedig tőle elvárnám hogy opec termelési adatokból meg ilyenekből ő maga kalkulálja ki. Az olvastam valahol az annyi hogy vagy igaz vagy nem. És ő professzor. Tehát akkor ő sincs képben teljesen csak részben a folyamatokkal.

  -Itt van a Jeam Bendell aki a mélyalkalmazkodás vezetője. Meg akarom venni az „Összetörve” című könyvét. DE fenntartásokkal kezelni. Nem olvastam a manuszról sokat csak annyit hogy pl. van 1 millió követője és eldumál az összeomlásról +gondolom szervez workshopokat , bioművelés, túlélés, stb….akkor abból szépen meg lehet élni. Nem mondom hogy ilyen a manusz de simán lehet hogy valaki összeállít egy összeomlásos tananyagot , könyveket kiad , workshopokat szervez stb és ebből megél.. Nyilván sokkal jobb mint munkahelyre bemenni roboltolni, főnököt elviselni stb…..Szóval fenntartással kell kezelni, annak ellenére érdekel a munkássága.

  -Felénk munkahelyen elküldések vannak és autóipari beszállítónál dolgozó emberkével is beszéltem és mondja hogy csökkenés van. Nem tudom hogy ez az összeomlás előszele e vagy épp most vagyunk a peak-on.Volt itt szó róla hogy települ ki németből az ipar.Namost ha pl kimegy 1-2 autógyártó akkor pl. látszódni kellene pl. a hatvani bosch-nál hogy elküldések vannak mert rengeteg cuccot szállít be
  a német autógyárakba.(légzsákvezérlő, motorvezértő, kormány, stb……) Vagy a Thyssen,ott sincs elküldés most .Akkor nem értem , vagy esetleg később lesz gebasz van egy átfutási ideje?

 31. -német megszállás mármint iparilag: ha ez eltűnne igen fájna, mert 10-20 évig nemigen lenne helyette semmi. Nem csípem a németeket de magyar vagy akármilyen más cégek sem lennének jobbak.Magyar cégvezetők tulajok viselkedése undorító, pénzéhes és kizsigerlőbb mint a multik!
  Persze ezek a mulik is egy rákfenék. Elnézni ahogy a managerek a semmiért viszik haza a milliókat, munkahelyi feszültség az összezárt emberek között, 5-6 főnököd van, emberek fúrják egymást , ajjj iszonyat az egész és nem természetes társadalmi elrendeződés….
  Ja és amúgy a féktelen bmw és mercedesgyártásnak sincs sok értelem ebben a formában .Csak azért veszik meg az emberek 95%-a mert vagány egy bmw-ébe ülni.Embertelen világ.Ennél egyébként
  még a 80-as évek sparhelt életszínvonala is jobb volt amikor nem a fogyasztói társadalom volt előtérben.Na jó akkor már gáztűzhely volt ,de emlékszem mikor mamám sütött süteményeket sokkal jobb volt mint ez a mai minden téren szétesett világ

  -volt már hogy mellébecsültük a dolgokat: pl. tavalyelőtti aszálynál bepánikoltunk és azt mondtuk nem lesz élelem, ahhoz képest minden volt és az árak sem szálltak el.Azt hittük 2 éve hogy nem lesz műtrágya és annyi lesz a termésnek , ehhez képest zöldelnek a búzamezők , nem lett műtrágyahiány(még ?).Ezen tévedésekért nem hibáztatható senki , egyszerűen akkor így láttuk a dolgokat és lehet tanulni belőle hogy
  akkor mellébecsültük a dolgokat az input infók alapján

  -sparhelt: van 3 évre való nyárfa tűzifám.Alapvetően pl. egy több milliós autó vásárlása helyett értettem hogy érdemes rádobni 1 milliót pl. 50m3 nyárfára.Ha oda jutunk egy sparheltben főzni , melegvizet előállítani,fűteni egy kis helységet kb 10 évig elég.Míg egy autó 1 milliót pillanatok alatt veszít az értékéből.Arra kell ügyelni hogy új sparhelt legyen mert a régiek már ereszthetik ki a füstöt itt ott és nem jó beszívni
  Na és ha megvan ez már csak egy kis élelem kell mellé semmi más.Ha valakinek van tartaléka pl. pár millió ft bőven elvan évekig

  -épp láttam a tv-ben, hogy afrikában 2-3 gyerekkel egy kis 3 m2-es „sátorban” élnek ami bomló műanyag zsákokból van „építve” igazából csak egymásra dobálva.Na attól például még messze vagyunk de ők is megélnek.
  Ha így nézzük azért itt Európában nem indulunk nagy hátrányból hozzájuk képest. Persze őket nem fogja érinteni az összeomlás.

 32. 30,31:Andrew:
  Gelencsér és az olaj. Ha jól emlékszem egy Shell vezető cikkére hivatkozott aki 2 éven belülre írta a problémákat. Általánosan elfogadott a néhány évtizeden belül, ami nem zárja ki az 1-2 éven belüli problémát.
  „Pedig tőle elvárnám hogy opec termelési adatokból meg ilyenekből ő maga kalkulálja ki.”
  Nem ez a szakterülete … mindenhez nem érthet. Rendszerben nézi és látja a dolgokat – ami manapság elég ritka – és a tudomány követelményeinek megfelelően próbál valós adatokkal (más tudósok hiteles adataival) dolgozni és hivatkozik is rájuk.
  Eddig amiket mondott arra érdemi cáfolatot nem sokat láttam.

  „Jem Bendell „: Nézz utána Stump Bíró Balázs videóinak … egyébként ő fordította Bendell könyveit és a Magyar mély alkalmazkodás „vezetője”.
  A Mély alkalmazkodás nem elsősorban „bioművelés és túlélés”.

  Német/Multi: Ha kivesszük a képletből őket nincs semmink, csak némi mezőgazdaságunk … erről átállni egyik napról a másikra szinte lehetetlen.

  „Arra kell ügyelni hogy új sparhelt legyen mert a régiek már ereszthetik ki a füstöt itt ott és nem jó beszívni”
  A régieket is lehet biztonsággal üzemeltetni/javítani.

  „Ha így nézzük azért itt Európában nem indulunk nagy hátrányból hozzájuk képest. Persze őket nem fogja érinteni az összeomlás.”
  Elsődlegesen őket érinti, őket fogja érinteni az összeomlás.

  Egyébként a lényeg, hogy az összeomlás nem egy pont, hanem pontok sorozata … ha lehet úgy fogalmazni folyamatos csúszás lefelé. Néhol platókkal és kisebb emelkedőkkel.

  Ja és nem egy jövőbeni dolog, hanem már folyamatban van.

 33. 32. berko
  Köszi a kiigazítást.
  Egy másik előadást hallgattam, (Molnár L. Pál Klímaváltozás-youtube) érdekes . A lényeg hogy ott mondta a manusz hogy 20 év múlva biztos nem lesznek traktorok mert nem lesz már annyi gázolaj.Ez simán elképzelhető, mert
  till vagy no till mozgalom tökmindegy , 8 milliárd ember élelmezése és a munkagépek meghajtása , földek művelése brutál energia évente.

  Említette még a foszfor és a homok hiányt de még nem most fogynak el.Amúgy meg odadurrantanak egy tehetszállító hajóval kb. 100 000 ifányi homokot ahová kell a világba..Környezetszennyezés és pénz nem számít ma.

  Stumpf Balázs munkásságát elismerem és tudom hogy ő fordította Bendell könyveit.Meg is akarom venni de nem sok időm van olvasni így szerintem elmarad. Elismerem a munkájukat, mert tényleg sok munkát tesznek ebbe bele és tisztelet érte de simán lehet hogy van benne profitcél is (bendell részéről ) Ha valkinek nagy követőtábora van nemzetközi szinten akkor ebből jobban élhet mint a munkahelyi melóból(nem állítom csak feltételezem). Ennek ellenére szeretem őket.

 34. 30, andrew

  Az az eseménysorozat is könnyen fennállhat, hogy nagy hatótávolságú dugattyús terrordrónok nagyon alacsonyan repülve – néhány EU-s kőolaj vagy LNG létesítménynél vendégeskednek.

  Egy török fórumon beszélték februárban, hogy Líbiában /a senki szürke földjén/ egy kinyomozhatatlan tulajdonosi körrel rendelkező drónüzem létesült.

  Úgy van ahogy berko mondja a 32.-ben, apránként, pontról – pontra folyik a gazdasági háború Európa ellen, hát még amikor a méltó rakétás büntetést is elhozza a Mikulás.

 35. folytatva
  -alapvetően a munkanélküliség jelentheti talán a legnagyobb problémát majd az összeomlás elején
  Erre érdemes tartalékolni most. Addig jó amíg elküldönek és felvesznek a másik munkahelyre ,de lesz egy pont amikor az utóbbi napokban elhangzott kommentek miatt majd (háború, áram, ipartalanítás, ezazamaz) nem lesz olyan hogy akkor megyek a B vagy C munkahelyre mert nem lesz.
  Nekem eszembe jutott az is hogy pl nagy emeletes házban lakunk és pl. a szomszéd telken vagy az udvarban hátul csinálok egy nagyon fapados minházat 60×60 zártszelvényből , pl.15m2, kb 1 millióból szigetleve,kályhával.A téglaházat pl. kiadnám albérletbe (persz ez addig működik amíg nem nagy összeomlás van mert ha nálunk is itt bezárnának a gyárak akkor nem lenne kinek kiadni.) én meg ellaknék a miniházban.
  Mellette van tartalékom , illetve az igényeimet levinném. Tulajdonképpen csak az élelem a legfontosabb, de pl egy autó kötelező díjai is kijön max 50 eft-ból.(házadó, kuka,áram stb…) Tehát évi 200 eft kifutja a kötelező kiadásokat, 2-300 eft meg az élelmet- > persze ez takarékos üzemmód ,nem habzsi dőzsi ha majd ha oda jutunk

  Én már nem is bánnám amúgy mert a munkahely elviszi az ember életét és semmire nem jut idő. Tulajdonképpen a munkahelyén éli le az életét az ember épp azt beszéltük az egyik ismerősömmel.Épp mondtuk hogy az elmúlt években tulajdonképpen arra emlékszünk vissza hogy itt voltunk a munkahelyen, hétvégén otthoni munka, teendők hogy haladjon is az ember és ennyi. Ha tényleg oda jutánk hogy először csak nagy munkanélküliség lenne és az ember otthon lehetne a családdal vagy hátul a faházban a családdal akkor tulajdonképpen élete legszebb évei lehet ahelyett hogy valaki csak a munkahelyen rohad.
  Persze lehet mosolygunk ezeken a sorokon de ha majd tényleg beindul a gépezet és azt mondják egy péntek délután hogy köszönjük ennyi volt , leépítés van és hónapokig/évekig nem talál (majd) valaki munkát akkor a fenti jól jöhet,
  Még az átlagember majd csak nyöszörög mint a fába szorult féreg , hogy juj nincs munkám , a számlák jönnek , havi 1-2-300 ezer lenne a kiadásom (mert ugye az átlagember hozzá van szokva a nagy lábon éléshez) addig én lehet egy kis bódéban visszafogottan havi 20-30 eft-ból elélek.
  Visszább mindig lehet vágni például télen a miniház felét le lehet rekeszteni és csak azt fűteni, vagy venni egy roncs autót és tavasszal amikor süt a nap abba ülni olvasni mert rohadt meleg van benne.Ilyen milliós házszigetelés meg milliós napelem nemjátszik nálam , ingyen sem kellene. Fontos hogy ebben a háborúban legyen anyag mint az Orosznak. Tűzifa és anyagiak amiből élelmet tud venni az ember és amíg van lehetőség tartalékoljon.
  Anyumnak van pl olyan nyugdíjas ismerőse akinek 300 eft a nyugdíja és hozzá van szokva hogy mindet elbasssza.Hó végén 1 forintja sincs,Most érdekes hogy pl . mi lesz az ilyenekkel egy nagyobb gebasz esetén.
  Persze az is érdekes hogy az ember sok vagyontárgyat felhalmoz élet során és eszébe sem jut hogy ezeket fel lehet használni majd (gépek , arany, földek stb…most nem milliárdokról van szó hanem csak milliókról), de egy nagyon költségcsökkentett üzemmódban az a pár millió sokáig elég lehet, meg az ember amúgy sem viszi magával a vagyont , fel kell élni összeomlás előtt és közben persze ésszel. Vészesetben a ház is eladható ami ma több 10 millió ft , kis faházba költözve
  sokáig kitarthat az egyén . Olyan ez mint a háború.Ha van valakinek pénze (nyersanyag mint az orosznak) és standby üzemmódba tezsi magát akkor sokáig ki lehet húzni.

  Átszervezem a gazdaságom úgy mint az orosz akit nem tudnak kinyírni. Csak valós szükségletekre költök. (hőmérséklet és élelem meglegyen). De itt is még mellette meg lehet termelni az élelem egy részét, mert ha valaki nem rohad a munkahelyen heti 40-50 órát akkor marad ideje megtermelni ezt az. Kaja meg fele is elég mint eszik az átlag csak legyen benne vitamin. (pl reggelre házi tyúktojás, meg egy kis cékla.) Ja és ha nem hajtja az ember a fogyasztói társadalmat akkor még ideje is maradhat pl. tévézni , egy akksi meg egy kis led tv és mehetnek is a sorozatok amit az elmúlt 20 év rohanásában nem tudtam megnézni, vagy olvasni amit nem tudtam elolvasni az elmúlt 20 évben meg ilyenek.
  Persze egy ilyen stratégia csak abban az időszakban működhet amikor elkezdődik az összeomlás de még nem ölt nagy méreteket. Az összeomlástól függően ez lehet 1-5 év is .

  Egyébként csak azért írtam le ezt, mert szerintem itt a blogon lévőknek sem jut eszébe ilyen életstratégia (ha majd kell) nemhogy egy finnyás újmagyarnak aki bepánikol ha nem veheti meg az új iphonet vagy kiveri a víz ha nem cserélheti le 3 évente az autóját.
  Persze ha csak valaki 1 mondatot ragad ki ami neki jó és azt alkalmazza már az is jó.

 36. 35, Andrew

  Mi lesz a korszerűtlen nagy családi házzal – amiben most élsz, ha egyedül maradsz a szüleid nélkül?

  Évi 500 ezerből nem fog kijönni az élelem, ha erős szeretnél maradni idősebb korodban is.

  15-25 m2 miniházban/sátorban/konténerben már most is tudnád gyakorolni – a kert végében, munka után, egész nyáron át – a kemény háborús időket.

  Jobb most kipróbálni, mint küszködni később.

 37. 36 János
  Lehet korszerűtlen de majdnem 0 költséggel fenntartható, mármint nem a fűtés része.
  Csak mondok egy példát: szigetelés,vakolás+nyílászáró csere ha mester csinálja ma 10 millió alatt meg sem állna.Namost ha már erre lenne 10 millióm akkor inkább vennék 1 vagy 2 garázst pesten ebből és kiadnám havi ~40 ezer forintért amiből havi 2 m3 nyárfát tudok venni az évi cirka 24m3 ami nemhogy kifutja de el sem fogyna évente.Ha leszigetelem 10 millióért akkor is kell fűtenem azaz költség lenne a 10 milliós szigetelésen felül.Plusz a garázs ami most 10 millió az 10 év múlva az infláció miatt 15-20 millió lesz és ha gebasz lesz akkor pénzé tehető lenne , ezekben az időkben meg létfontosságú.A szigetelést nem lehet eladni ha egyszer fenn van.Ráadásul nem 3 hónapos hideg telek vannak hanem enyhe telek amik valószínű tovább enyhülnek.
  A 3-4 milliós napelemről meg annyit hogy kb. ha valaki kiszámolja hogy ha a napelem ára helyett a villanyt fizetné vagy befektetné kb ugyanott lenne.Szerintem sok ember aki kifezet 3-4 millát napelemre a 20-ik év végén max. 500 eft-ot spórol (mai áron)mivel a napelem is pénz meg a bekötés telepítés is többszázezer Namost 20 év alatt csinálni egy tisztán 500 eft-os bizniszt azt szoktam mondani nem élete legnagyobb biznisze lesz az embernek.

  Lehet stratégiázni, pl . a házat ki lehet adni bérbe időszakosan pl 1 évig utána én lakom 1 évig.
  Lehet azt is hogy nem adom ki de abban a 2 hideg téli hónapban pl. kimegyek a miniházba és befűtöm töredékből jó időben meg vissza a nagy házba.De meg lehet venni 50-100m3 nyárfát is mert eláll elvégre itt beszéljük hogy nem lesz energia nemsokára. Ha európát leszakítják az energiáról akkor a fa ára az egekbe megy.

  Fontos hogy mindezekből egyet sem alkalmazok még mert nem kell de ha elő kell venni mint stratégiát akkor majd előveszem. És most nem énrólam van szó nem is azért írtam ezeket fent hanem az olvasókról is aki olvassa ezeket hogy ő is tudja alkalmazni ha oda kerül a sor.Lehet csak ezt lehet csak azt de hasznos lehet, mert életbe nem jutott volna eszébe.

  Megfigyeltem pár embert van aki jól keres és egész életében dolgozik hogy több maradjon az utódokra,van aki pl . 84 évesen úgy gyűjti a pénzt mintha 25 éves lenne , van aki hó végére mindet elbassza.Van aki éli az új audi , térkő, új iphone életszemléletet ezek mind életstratégiák de túl szokványosak.Vinni kell egy kis különlegességet a dolgokba főleg az összeomlás kapcsán.

  Te is építettél pincét régebben írtad ,lehet hasznát veszed vagy vetted de lehet nem kerül rá sor.Nincs ezzel semmi baj , a stratégiád része , ennyi.

  Hogy nem jön ki 500 eft-ból az éves élelem?
  Csak becsültem,napi 1500 ft tényleg kevés de ha megnézzük hogy mellette nem munkahelyen dolgoznék hanem csinálnám a kertet mert jutna idő rá akkor azzal rengeteg élelmet elő lehetne álltani.Úgy már kijöhet 500 eft-ból az éves élelem.Most tényleg nem éri meg még mert 1 üveg rege céklát 510 ft-ért vettem, 1 üveg cseresznyebefőtt 600 ft , szinte ingyen van.De pl ültetnék mákot , sütnék mákos kalácsot évi 15x ami tápanyag is .Most munka mellet se mákot ültetni nicns idő se sütni, akkor lenne.
  A kevés étek még egészségesebb mint a lidlben vett sok élelem mert 20-30 év után lehet megbosszulja magát persze csak gondolom nem biztosra mondom.De például 2 ismerősöm is van aki idén ültetett 5-5 szál paradicsomot,holott eddig kb. palántát sem látott életében. Mondta hogy a bolti nem jó ízű.

 38. Én is gépészmérnök vagyok de a szakma egy szar lett. Fizetés tekintetében már átlagos lett épp panaszkodtak az egyik fórumon hogy a segédmunkás vagy a szakmunkás annyit keres. 10 évem még jobb volt ma nem fizetik meg mert találnak mást. Ráadásul ezekben a gyárakban mert ugye főleg ott lehet elhelyezkedni kb. egy csicska szintre süllyedt le a szakma sajnos.Excel, word , olyan fogyasztói társadalomra termelős…Gazdag főnököt tovább gazdagító vagy éppen nagy cégnél butábbnál butább főnökök…..
  Azt látom hogy az utcánkban a cigány helyesen írni nem tud és az elmúlt 5 évben ezt csinálta: 1 kádárkocka megvesz, felújít patikára , majd elad, utána másik kádárkocka megvesz , a belseje high tech cigányosra felújítva , térkő, fű. patika és 50 millióért tette fel, közben facen látom árulja a 5-7 milliós autókat 1 et elad jön a következő .Nem tudom feketén e vagy fehéren de hát nesze neked gépész szakma.

  Másik magyar vállalkozó 3 józan életű szak és segédmunkással jár , gipszkartonozás meg ilyenek.Manusznak új audi terpejáró,tübb új autó, új ház , befektetési ház 30m +30-at ráköltött, évi nettó árbevétel 180millió.
  Egy másik cigány vállalkozó igaz nagyobb kaliber már a 10-ik házat építette a városban az elmúlt 4 évben és mindet el is adta utóbbiakat 50 milláért. Láttam jött bmw terepjáróval rövidnadrágba, strandpapucsba beengedni a mesterembereket.Mondom feketén nem csinálhatja vagy nem feketézik mellette pl drog mert neki is van családja és nem ülne 10 évet amiatt főleg hoyg van haszon az ingatlanok eladásán úgyhogy szerintem simán fehéren nyomja.Ja én meg gépész vagyok kötött munkaidővel kis pénzé.

  Ajánlom neked is a szakmaváltást vagy pl . szakmában angol nyelvterületen próbálkozni online üzletekkel.pl etsypontcomon pl jerswoodshop srác szalagcsiszoló pdf terve 21000 eladás, sarrcra laza 200 millió ft. Na ez az igazi gépész.
  De már lassan szakmunkán is gondolkodtam.pl hogy valósíthatom meg a 4 napos munkahetet, mert egy álmom volt.Pl mérnököksködés helyett 4 nap szakmunka pest környékén v pesten feketén napi 25-35 eft , és utána 3 nap pihi.
  De lehet stratégiázni pl gondolkodtam online biznisz (gépész dolog pl szellemi termék árulás angol nyelvterület) mondjuk jönne havi 1-200 eft /hó (nem lehetetlen elvárás) +szakmunka feketén heti 3 nap, mellette műhelyben fa és fémmunka hobbiból csak ha van kedvem vagy pihenek és kész. Szóval a stratégiák száma rengeteg.

  Mindegy egyenlőre nyomom én is a gépész melót munkahelyen mert az úgymond biztosabb mert még kell gyűjtenem pénzt utána meglátom….

 39. 37 – 38, andrew

  Jobb most kipróbálni a fantáziákat, mint küszködni később.

  Zöldség – gyümölcsevéstől nem maradsz erős, ha kertben szeretnél valami időrabló tevékenységet végezni.

  A pincém hűvösének rengeteg hasznát veszem, 2019.- ben készült el teljesen, amúgy.

  Meg vagyunk elégedve a feleségemmel a jövedelmünkkel és csak 3 km – t kell a munkahelyre utazni.

  Szakmaváltás? Az meg minek? Engem a pénz nem motivál.

 40. A Nato az elkövetkezendő években kb. 100 milliárd dollárt fog összeszedni a tagoktól, hogy Kijevet, talpon tartsa…

  (Ha valaki még azon filozofálna, hogy kimarad Közép – Európa a mérkőzésből, de a hatásaiból semmiképp sem fog.)

  Forrás: Szíjjártó Péter külügyminiszter úr

 41. 40. János
  (Ha valaki még azon filozofálna, hogy kimarad Közép – Európa a mérkőzésből, de a hatásaiból semmiképp sem fog.)

  Amennyiben határozottan ellenállunk, ki tudunk maradni!
  Legfeljebb lerohannak a szövetségeseink és a nyakunkra ültetnek egy bábkormányt. Azonban ennek nulla legitimitása lenne. Kihajtani a frontra még így sem tudnak (ahogy anno a megszállt Hollandokat, Belgákat és Dánokat sem tudták a nácik, legfeljebb a kollaboránsok mentek önként). Egy ilyen elnyomó helyzetben nagyon nagy lenne az ellenállásunk (ne becsülje le senki a magyart, mert megégeti magát!), semmire sem volnánk használhatók. A fronton minimum az ellenségnek dolgoznánk és nem a NATO-nak. Vagyis megbízhatatlanok lennénk a szövik számára.
  Legfeljebb hátországi munkára tudnának beterelni. Azzal pedig semmi baj. Messze van a fronttól, így nem folyna oktalanul a magyar ember vére. Aki pedig önként menni akar oroszt ölni, hát menjen.
  Ha az ukrán háború hatásaiból nem is, de magából a háborúból ki tudunk maradni.

  Nem mellékesen egy megszállásunkat eredményező atlantista katonai akció pont, hogy fordítva sülne el (ez lenne a visszaszámlálás a NATO-nak). Nem véletlen, hogy nem erőltetik. Helyette inkább egy belső rendszerváltáson mesterkednek. Lásd: Magyar Pétert akit még fél éve senki nem ismert, ma már tőle hangos a sajtó (nem mellékese ez egy tipikus Macron jelenség).

 42. 41 Azért én erre nem építenék. A németek is megszálltak, aztán mégse azt tanuljuk valahogy, hogy ártatlanok volnánk a holokausztban…

 43. 42, Ábel

  Van igazság a mondókádban, mert ki gondolta volna még 1939.- ben, hogy Budapestből sztálingrádi erőd lesz vagy épp a Hajdúságban lesz az egyik legnagyobb harckocsi – ütközet?

  Értem, hogy a közvetlen harci cselekményekből kimaradnánk ( legitimitás? ), de a Nato – Eu és az Orosz Konföderáció összecsapásának a következményei ránk nézve is elkerülhetetlenek.

 44. 39 János

  Most mondhatni valóban nem éri meg megtermelni az élelmet az embernek saját magának vagy max. csak részben vagy hobbiból.
  Viszont pont amiket mondasz a sparhelt lovaskocsi színvonal miatt lehet eljön az a pont amikor megéri majd megtermelni az élelmet legalábbis részben.Persze hogy
  mi hogy alakul a sokváltozós függvényben azt nem tudni, így azt sem tudni hogy mennyire romlik majd le az életszínvonalunk és az élelem ára mennyire emelkedik majd meg.
  Például ma vettem pétisót 25 kg 4200 ft volt .Érdekes hogy viszonylag normalizálódott az ára, pedig már emlegettük hogy nem lesz európában műtrágya. Persze ez lehet hogy az olcsóbb,még magyarországra jövőorosz gáz miatt van vagy nem tudom.
  De Stumpf Balázsék is azt hirdetik hogy vége lesz a jólétünknek és nem valószínű hogy 2040-ben csak kinyitom a hűtőt és kiveszem a kaját.Ez nyilván egy élelmiszerárdrágulást eredményez, de persze nem mondható biztosra semmi.Ő számol a nagy gabonatermő területek bedőlésével is a klíma miatt nemsokára. Blue ocean event stb….
  Vagy épp az ellátóláncok összeomlására ami miatt áruhiány vagy hatalmas drágulás lehet.
  Érdemes meghallgatni ytbon Stumpf Balázsék (cassandra program): A technológiai civilizáció összeomlása

 45. 40,41 János, Bendegúz
  Múltkor a nagy amerikai segélyt számoltam ki hogy mennyi jutna fejenként 1 usa állampolgárra kb. 50 ezer ft jött ki ami elenyésző.

  100 milliárd $ elosztva európa 500 milliós lakosságával fejenként 60 ezer forint. Ha ezt az elövtkezendő években teszi pl. 5 év alatt akkor ez fejenként évente 12000 Ft.Egy magyarnak nem sok ,egy nyugatinak meg kb. 2 órányi munkabér. A 100 milliárd $ soknak tűnik de így nézve nem sok.Ha az egyént csak anyagi síkon érinti az az évi 12000 ft azt meg sem érzi, mondhatni semmi.

  Az a kérdés hogy majd mi van ha nem anyagi síkon érint minket? Például amit Bendegúz ír hogy nem lesz áram , vagy nem lesz ipari termelés és fogyasztás , esetleg üzemanyaghiány, élelemhiány lesz évekig a háborús dolgok folytán valami miatt.

  Most már hívnák be a külföldi ukránokat is katonának ami talán azt jelenti hogy fogynak a katonák és szükség lenne rájuk (kb. 10 ezer büntetőeljárás indult)
  Kérdés hogy ha kap is ukrajna segélyt meddig lesz katonája? Több évig vagy pár hónap múlva elfogy az ukrán katona?

  Az is kérdés ha elfogy az ukrán katona akkor kik mennek? Lenne annyi nato katona vagy csak pár ezer van ? ÉS lehet azt sem merik odaküldeni ,mert akkor már tiszta „orosz nato” katona háború lenne.
  A nyugati férfiakat szerintem ugysem tudják majd besorozni mert nem fognak bemenni.ha Európa szinten pár ezer katonát össze is szednek nem mennek vele semmire.persze nem mintha az orosz olyan
  szivesen menne be katonának , mert már ők is az internetes , facebokos, fogyasztói társadalomban élnek és élnék az életüket de hát ott ugye nincs kibúvó, így még tudnak katonának valókat összesedni.

  Tulajdonképpen az is megfogalmazódott bennem hogy hogyan nézne ki egy III világháború atomháború nélkül?
  Ha már a munkatársakkal nem lehet ilyenről beszélni mert rohadtul nincs egy gondolatuk sem.
  Szóval egy modernkori világháborúban a polgári lakosság ugyanúgy utazik, nyaralni megy? A munkahelyek ugyanúgy megmaradnak?
  A féktelen fogyasztói társadalombeli fogyasztás ugyanúgy fennmarad? autóvásárlások stb…vagy a háború miatt mindenki visszafogja a fogyasztást,vásárlást ami miatt hirtelen satuféket fog a gazdaság?
  Megy minden ugyanúgy majd , posta, aliexpress , internet ,lesz áram és víz az európaiinak? Ugyanúgy elmegyünk az élelemért a lild-be? Esetleg csak egy olyan szituáció lép fel mint covid idején?Azaz szállítói láncok részleges összeomlása , de az nem volt semmi .
  Nyilván itt sem tudja majd senki sem megmondani hogy mi lesz pontosan de szerintem még nagyjából sem.

  A kérdések nem hozzátok szólnak természetesen hanem költői kérdések.

  Szoktam hallgatni M1-et ha valami mást csinálok vagy épp este belenézek fekve pár percet.Namost érdekes hogy pl . az atomháború szó már a híradó alatt körülbelül 20x elhangzik.
  És mellette a háttérképeken atomháborús veszély felirat és a háttér a gombafelhő de minden nap különböző design. Nem is gondolta volna az ember hogy ilyen lesz egy m1 híradó 2024-ben.
  Mondjuk amúgy szórakoztató mert egy szappanopera vagy sorozat tudod hogy megrendezett na de egy ilyen hírekben ahol 20x hangzik el az atomháború és hasonló szavak, háttérképek,mozgóképek minden nap az atombomba hordozó kocsiról , nahát egy filmsorozat izgalomban semmi ehhez képest. Még egy valami hiányzik a zenei aláfestés. Olyan zene kellene mint az apokalipszis II. világháború sorozatban 😀 Az izgalmat persze az adja meg hogy mink is a részesei vagyunk és érinthet minket is és próbálni kell jól stratégiázni a lehetőségekhez képest.Vagy nem tudom esetleg a nézettségre mennek, mert a második világháború is sok embert érdekel még mind a mai napig vezetik nézettséget pl a national geographicon.

 46. Persze ha játszunk egy picit a számokkal gondolatban a másik oldalról :
  100 milliárd$ támogatás ukrajnának , legyen egy katonai objektum ára 100 millió forint.Mondjuk az az 1 csöves ágyú talán annyi, de nem tudom mi mennyibe kerül, nyilván van ami drágább van ami olcsóbb.Szóval elméletben a 100mrd $-ból elvileg 300 000 darab egyenként100 millió forint értékű katonai objektumot lehetne venni csak hogy a nagyságrendeket el tudjuk képzelni. Így már ijesztőbb a kép.

 47. 46 Andrew
  Gondolj bele hogy mire költik ezt a 100mrd usd-t.Például ha azzal számolunk hogy 10 millió ukrán kap minden nap 10 eft élelempénzt, akkor számításaim szerint ez a 100mrd$ kb. 0,8 évig lenne elég élelemre.
  Igazából nem tudjuk hogy mire megy ez a pénz pontosan.
  De például egy egy 32 rakétát indító Patriot egység ára jóval az egymilliárd ! dollár felett van. Plusz a rakéták. Gondolom borzalmasan túl is vannak ezek árazva mert a fegyvergyártás kb. pár család kiváltsága lehet.3 éve egy esztergályos céggel csináltattam egy egyszerű valamit sima fémből és 60 ezret kért. Namost ezek a partiot rakéták meg fémmegmunkálások brutál túárazással mehetnek
  (több 100%?) .Ráadásul háborús időkben mégjobabn túlárazzák őket hivatkozva anyaghiányra…Nem tudom mennyi lehet egy nagyobb 50 cm hosszú töltény , de lehet simán felszámolnak 1 milliót is amire azt hinnénk 100 ezer ft…… de gondolom ezek ára titok.Katonaruha, gépek mozgatása , orvosok, élelem, karbantartás és még lehet sok olyan költség amit mi nem is tudunk ls kurva nagy összeg.
  Így végiggondolva lehet a 100 mer$ piszok nagy összeg , de lehet egy jelentéktelen összeg is .Sok kicsi sokra megy , pl a kis puskába való töltények is biztos 1-2 ezer ft/db de ki tudja mennyit ellőnek.
  Radar, hardver softver,informatika,na a rheim metal és tulajai biztosak lehetünk benne hogy mindennek a gyártására rátették a kezüket és brutál áron szállítanak.Vannak mérőgépek amik drágák és a méréstechnikai szoftver is na de egy hadiipari szoftver szerintem annak a többszöröse, nem azért mert annyit ér hanem mert hadiipar és kb. 1 család monopóliuma.
  De pl. egy tank trélerezése 1000 km-t mennyibe kerülhet ha egy kamion fát többszázezeré hoznak le romániából.
  Mondjuk az is érdekes lehet hogy kullmankájaim vajon mennyit kereshetnek ezzel? Óránként egy ferrari ára megvan nekik? 60millió x24 órax365 nap=525 milliárd ft/év
  Ja nem, szerintem ennek a többszöröse.

 48. 29, Bendegúz

  A személyes és kollektív tudattalantól megvadult magyarok, pl. amit műveltek a 2. vh.- ban az ukrán lakossággal, aminek szoros következménye volt, hogy Voronyezsnél inkább nem ejtettek a rohamlövészek magyar foglyot.
  (A sokak által visszasírt paraszti világ mítosza is hibás ebben.)

  Manapság sem divat az önismeret vagy a hosszadalmas pszichoterápia…

  Május 26.-án jeleztem a műanyag fóliát és a ragasztószalagot ELŐRE, de már olvashattad is ma reggel, hogy a taktikai nukleáris fegyvereket már ébresztgetik az oroszok, mert emezek csak nem kussolnak be!

  47, andrew
  A valódi szuverenitásnak súlyos ára (kontinentális háborúra való képesség!) van, erre most még csak az USA és az Orosz Föderáció képes.
  A többi ország csak beszél össze – vissza a választópolgáraik előtt és kozmetikázza a matematikát.

 49. 48 János
  Kérdés az is hogy lengyel területen szét meri e lőni az orosz mert újabb eszkalációba visz.Vagy esetleg az egyéb EU beszólásokért lesz majd valami.
  Gondolom pl. 5 db rakétaindító szétlövéséért nem vállal az orosz sem nagy kockázatot.
  Na de tételezzük fel szétlövi az atomrakétákat.Van tanulmány erre a típusú radioaktív szálló porra?
  Ugye a dolog nem bejelentésköteles lesz mint egy atomerőmű balesetnél,Viszont egy sima híradóból is megtudjuk majd hacsak nem akarják majd eltitkolni. Sok európai preppernek van már sugárzásmérő meg nemzetközileg is mérik így talán az infó hamar eljut majd mindenkihez .Esetleg elrendelhetnek pár hét otthonmaradást mindenkinek(ez a része jó lenne) , bár a világgazdaság nemigen bírna ki egy 2 hónapos leállást.
  Nem is a sugárzás lesz a baj szerintem hanem az azt követő eszkaláció.

  Már régebben is volt téma a hadgyakorlat, atomfegyverek élesítése orosz részről így egy átlagember nem tud eligazodni hogy akkor ez is most fenyegetés vagy éles lesz.
  Az átlagember már nem is olvassa a híreket mert megzavarodik és az x-edik orosz fenyegetés után nem veszi komolyan a dolgot.
  Talán a ragasztószalag is olyan lesz mint a covid elején a maszk, nem lesz és drága lesz.

  Ma mondta a Kreml hogy ha pl. az angolok küldik a fegyvereket akkor célpontá válnak ukrajna területén, de az adott ország is célpontá válhat.Gyakorlatoznak az atombomba szállítók.Az az igazság hogy ez már a sokadik orosz fenyegetés így ha most nem lépnek akkor komolytalanná válnak az ellenség szemében és talán ezért veszélyes a dolog.És amit nem mond a hírek vagy nem hallani hogy akkor küldik e az angolok? Vagy apránként küldik? Vagy mikor küldik?Vagy épp nem merik küldeni az orosz hadgyakorlat miatt és visszakozik?
  (Kérdéseim nem feltétlenül hozzád szólnak János, csak olyan magamban gondolkodás)
  youtub: Vlagyimir Putyin nukleáris hadgyakorlatot rendelt el az orosz – ukrán határon

 50. 49, andrew

  Kíváncsi vagyok, hogy mikor nyögik már be a jövőben a tv- ben, hogy előbb az F-16 repülőgépeket vagy a rövid – és közepes hatótávolságú rakéták (INF) – at letelepítették titokban az EU keleti határára?

  (Ennek a világnak tényleg kínok közt kell elpusztulni, hogy az Emberiség Közös Jövőjének terve megvalósulhasson. Hszi Csi Ping és Vladimir Putin urak kezei által?)

  Az ARD tv- ben beszélik, hogy nyilvántartásba veszi a Bundeswehr a német állampolgárokat, egy részük szükség esetén harcoló alakulathoz kerül, más részük sáncépítő lesz?

  Mivel az oroszok még a Krókuszra sem reagáltak asszimmetrikusan, csak a vörös strigulákat gyűjtik…na ezért lesz ebből óriási gond, mert a végsőkig feszítik a húrt emezek.
  Mivel a Krím és Donbassz orosz terület, emezek ott fognak provokálni a földön és a zűrben.

  forrás: ARD tv, Andre Wüstner szakszervezeti elnök

 51. 50. János

  „(Ennek a világnak tényleg kínok közt kell elpusztulni, hogy az Emberiség Közös Jövőjének terve megvalósulhasson. Hszi Csi Ping és Vladimir Putin urak kezei által?)”

  Nagy igazat szóltál!
  Már régóta megfogalmazódott bennem, hogy az említett személyek nyakig benne vannak az Új Világrend megvalósításának folyamatában. Putyin tanonca volt Klaus Schwab WF keretében tartott Fiatal Vezetőképző iskolájának, míg a Kína által felpörgetett és gyakorlatba ültetett digitális társadalom (pl. teljes megfigyelés, társadalmi pontok, digitális pénz) lett megdicsérve Schwab által. Vajon ez véletlen?
  Putyin azzal tesz szívességet az új digitális disztópiát, azaz Egy Világkormányt létrehozni akaróknak, hogy szép lassan leamortizálja Oroszországot, ezzel mintegy tálcán nyújtja azt át ezen ördögi köröknek. Ne mondja senki nekem, hogy még itt vesződne Oroszország az ukránokkal, ha az elején egyszerre betolja azt a haditechnikát amit elveszített 2 év alatt, illetve egyszerre Ukrajnára zúdítja azt a mennyiségű cirkáló rakétát (nem drónokról beszélek, mert az még nem volt neki!) amit 2 év lassan szépen adagolva lőtt ki rájuk – hogy legyen ideje az ukránnak helyrehoznia kárt (nem is értem, hogy miként lehet, hogy még mindig van áram és üzemanyag Ukrajnában).
  Ha nem így tesz, már rég vége lenne a különleges művészkedésnek!
  Fele orosz halottal!
  De hát nem. Szép lassan engedik el a medve vérét. Az orosz társadalom színe javát, azaz a nemzeti érzésű és országáért harcolni is kész polgárait tüntetik el akkurátusan, hogy aztán ha eljön a nagy változás ideje (azaz az oroszok karámba terelése), akkor ne legyen aki szembeszálljon a globalistákkal és Oroszországi (már ha lesz még ilyen nevű állam) hajtartóival.
  Ez a háború nem olyan mint amilyennek egy háborúnak lennie kellene. Valaki mondta, hogy ez egy nagy áldozófüst az Új Világrend oltárán, hogy eltakarja a háttérben folyó társadalom mérnökösködést is magába foglaló disznóságokat. Lehet, hogy igaza van?

 52. 50 Bendegúz
  Az orosz ukrán háború valóban nem egy klasszikus háború.
  Orosz ukrán, testvérnép.
  Egy nyelvet beszélnek a front mindkét oldalán.
  Amerikai pénzen felhízlalt ukrán nacionalisták tiporják az ukrajnai orosz kisebbséget.
  8 éven keresztül, ágyúzták, bombázták kelet Ukrajnát.
  Ezért indult az oroszok különleges hadművelete.
  Sem az ukrán, sem az orosz közembernek nem érdeke ez a háború.

 53. 52. Bögözy Jánossy László

  Ok. Értem én, hogy az orosz narratíva szerint kímélni kell az ukrán civil testvéreket, mert majd együtt kell élni velük.
  Mese mese meskete, búj a naiv ember fülébe.
  Az ukránok olyan fokon lettek megvadítva a hamis eszmékre épített nacionalizmus által, hogy asz orosz kisebbséget leszámítva úgy gyűlölik az oroszokat, hogy akkor is széttépnék puszta kézzel őket ha nem történt volna meg 2022. februári támadás.
  Ezek tükrében nem értem mit kell kímélni az orosznak rajtuk. ha szépen lassan kímélve veszi be őket vagy porrá bombázva az semmit nem változtat vad oroszellenes nézőpontjukat. Pont úgy fogják utálni az oroszt (hála az atlantista átnevelésnek) mint előtte. Apropó átnevelés. Nem ismerős nekünk valahonnan ez a hamis alapokra épített történelmi mitósz teremtéssel ellenünk hergelés? Románok, szlovákok? Mond valamit a történelmük? ja igen. És milyen érdekes, ezeket is pont akkor vették elő, amimkor aktuálissá vált országunk szétrombolása.
  De vissza a lényegre.
  Ha Putyin annyira kímélni akarta volna az ukrán népet (nem beszélve a sajátjáról) akkor kb. az első két hétben mindennel és mindent támadott volna. Biztos, hogy elsőre nagynak tűnő veszteségek lettek volna, de koránt sem akkorák, mint az elmúlt két év „eredménye”. Ez a tökölés nem jó másra, mint Oroszország lassú kivéreztetésére. Az első naptól kezdődően két héten keresztül azzal a sok száz Iskanderrel meg egyéb rakétával amit két év alatt elpufogtatott, szét kellett volna lőnie az összes nagy vasúti csomópontot/nagyobb állomást, erőműveket elektromos hálózat elosztóit, valamennyi hidat a Dnyeperen (elvégre neki úgy sem fog kelleni, mert ezek után jó ha leéri a folyót nemhogy azon átkeljen) és repülőteret, hogy az ország megtérdeljen és a nyugatnak se legyen módja küldeni az oroszokat megölő eszközeit. Sőt az egyébként gyengén muzsikáló orosz légierőt is be kellett volna vetni 100%-ban, kiszedni az összes légvédelmi állást és repteret, hogy esélye se legyen Ukrajnának a légi védekezésre és támadásra, majd addig bombázni őket, amíg azt nem mondják hogy békét kérünk szláv testvérek. Lehet, hogy fele oda lett volna az orosz gépeknek, de már másfél év óta nyugi lenne (és egyébként is már jó sokat veszítettek hála a nyugati légvédelemnek ami azóta meghonosodott az ukránoknál).
  Ja, az szokott lenni az ellenérv, hogy az ukrán nem hagyta volna magát és partizánkodott volna, így pedig a nackókat akik ezt tennék kiszedik szép lassan.
  Hát persze. Amennyi eszük van azoknak kitelt volna tőlük. De az orosz, ha egy kis esze lett volna (de nincs), összehozott volna egy Moszkvabarát kormányt (közben a nem lojális politikusokat elkergette volna) lefegyverezte volna Ukrajnát (max. a rendőrök tarthatták volna meg oldalfegyvereiket) aztán minden nagy városban megszállt volna egy kaszárnyát egy-két ezreddel, csak hogy támogassa az új kormányt egy esetleges kezdődő majdan esetén. Közben meg ahogy az amcsik is csinálták, betelepült volna az összes szolgálatával, hogy kitakarítsa a nyugatbarát kollaboránsokat. És lőn béke. De nem ez történik, hanem „az ukrán testvérnép és kímélni kell őket” címszó alatt, a medve szép lassú kivéreztetése folyik. Vagy nem jól látom a történéseket?

 54. 51.Bendegúz
  Amikor Putyin elindította a háborút gondolom nem számított erre hogy ilyen nagy nyugati támogatás lesz.Én személy szerint nem hiszek ebben a háttérhatalmi dologban vagyis ebben a részében nem.
  Tulajdonképpen az emberek már ma is lekövethetőek pl. nyugat európában vagy amerikában csak nincs nagy szigor de azt sima törvénnyel is meg lehet csinálni.Bár lekövetnék pl. a sok politikus csalásátmeg a feketéző sötétebb bőrűek pénzszerzési tevékenységét.
  Az biztos hogy az oroszokat is megviseli a háború anyagilag és emberlétszámban is.Hiába van nyersanyaguk eddig sem éltek magas életszinvonalat, persze nekem tetszik hogy nem férkőzött be teljesen a fogyasztói társadalom.
  Tulajdonképpen az a kérdés hogy mi a vörös vonal Oroszo. számára vagyis inkább Putyin és a tisztek számára?
  Ha már elkészültek ezek a modern csaodafegyverek amik még nem voltak a II. vh idején akkor itt az ideje bevetni őket.Mármint nem én mondom hanem majd Putyin. Mikor vetné be pl. az Európát 1-2 perc alatt elérő rakétát ha nem most.
  Lassan eljön az első taktikai atom bevetésének ideje.Amúgy meg ha belegondolunk nem feltétlen lesz totális nukleáris háború, mert ők is tudják hogy akkor mindennek vége.Szerintem először lehet az orosz küld egy kis taktikai atomot és majd szépen adagolja a reakciók függvényében.
  Neki végül is vesztenivalója nincs. A kapcsolat Putyin és nyugat között már sosem lesz békés.Nem azért készült ennyi fegyver és az orosz atombunkerek hogy ne vessék be egyszer őket.
  Tulajdonképpen ha abbahagyná a háborút Putyin az arcvesztés lenne neki.Viszont belegondolva az is presztizsveszteség lenne ha ott vannak neki a csodafegyverek (pl ami eléri európát 2 perc alatt) és nem veti be.Ez egy presztízs lehet hogy pl. ő veti be először.
  Nyilván az is számít a döntéshozatalban hogy Putyin hány éves. Nem úgy dönt az ember 30 évesen mint 70 évesen ez nem azt jelenti hogy demens vagy akármi de más az ember gondolkodásmódja..Számít a döntésben hogy vannak e barátai vagy a tisztekkel is csak „főnök-beosztott” viszony van.Tehát összejár e a mindennapokban haverokkal a villáiban vagy épp magába van gubózva.

 55. „Szép lassan engedik a medve vérét”
  Alapvetően lehet ki tudja véreztetni egy darabig ,de talán pont ezért a veszélyes mert ha nagyon ki lesz véreztetve akkor lehet hozzányúl az atomhoz mint utólsó menedékhez.
  Még Tiborbá is úgy mondta hogy nem fog engedni egyik fél sem-eddig így történt.
  Lehet úgy gondolkodik Putyin hogy egy szétdarabolt Oroszország már nem Oroszország és ha szétesik akkor vesszen a világ is egy totális atomháborúban.

  Épp minap volt a tv-ben hogy egy tizenéves lány leszúrta az osztálytársát.Ugye elsőre azt mondjuk hogy jajj milyen a világ, de ha közelebbről megnézzük akkor ugye a
  lányt csúfolták az osztálytársai és otthon sem volt jóba a szüleivel ezért történt a tragédia.A lánynak halállistája volt.

  Namost ugye Putyin is kapja a basztatást a nyugattól.Ha ne adj isten az orosz nép is ellene fordul vagy épp a tábornokok akkor lehet úgy cselekszik mint a lány az iskolában
  csak épp neki a kezében az atom van.Indoka pedig most neki van hogy megnyomja így veszélyes a dolog mert most egy idegből megnyomott piros gomb is végigmehet
  a jóváhagyó embereken hisz lehet hogy az alatta lévő kb. 10 jóváhagyó ember csak azt hiszi hogy az eu. és brit pénzek miatt meg Macron beszólása miatt indít támadást Putyin közben meg majd lehet idegből elborul az agya.Mármint úgy értem hogy lehet mondjuk egy nap 70%-ban az ideg dolgozik Putyinban csak 30%-ban pedig csak a stratégia és a higgadtság és kiadja a parancsot.
  Azt tudni kell hogy Putyin élete során elvileg több ezer gondolom főleg orosz embert megöletett a saját üzletei miatt,így egy atomtöltet elindítása európai célpontokra sem különösebb pszichológiai megrázkódtatás lesz neki.Tudja hogy az orosz nép is szenvedni fog emiatt , de ha kinyíratott már sok hazai embert akkor ezen is túl teszi magát pszihológiailag meg lehet az eszkaláción is ami előre lehet azt hisszük hogy nem meri de lehet hogy a legnagyobb nyugodtsággal fogja elindítani lesz ami lesz alapon. Max. elpukkan a világ ha tovább eszkalálódik a téma , neki van bunker és még sok millió orosznak, na bumm, a világ többi része meg mit érdekli.
  Nem tudjuk hogy a Kremlben is egyetértés van e vagy nincs.Olyan ez mint amikor azt látod az utcádban hogy szép ház, szép autó jaj milyen szépen élhet ez a házaspár, közben meg lehet megy a veszekedés.
  Nem mondom hogy nagy esély van rá de van esély erre is és ez csak a képzeletem szüleménye.

 56. Bendegúz
  Mennyire lettek „megvadítva” az ukrán emberek?
  A férfiak többsége elmenekült, semmiféleképpen nem akar a frontra menni, lelövöldözni a ruszkikat.
  Sok a vegyesházasság.
  Persze van egy eszelős, gyűlölködő réteg, akiket az USA pénzel.
  Ők szedik össze az utcáról a szerencsétlen ferfiakat, akiknek nincs 2000 eurójuk, hogy külföldre mehessenek.

 57. 54. andrew

  „Amikor Putyin elindította a háborút gondolom nem számított erre hogy ilyen nagy nyugati támogatás lesz.”
  Ha ez igaz lenne akkor nagyon alkalmatlan lenne Oroszország vezetésére.
  Már 2014 környékén látszott, hogy mire készül a nyugat. Összeesküvés nem összeesküvés, de az atlantistáknak (korábban Antant) már 100 plusz éve terve volt/van Oroszország szétszedésére és javai megszerzésére (sőt, Napóleon sem véletlenül indult el arra). Trianon is ennek a tervnek egyik folyománya. Nézz a térképre és látni fogod, hogy megteremtették az északi és déli bástyákat, azaz Lengyelországot és nagy Romániát, mint jövőbeli támadások/védekezések kiindulási pontjait. Ez a nagyközönségnek fel sem tűnik, de aki egy kicsit is gondolkodik az látja, hogy mi célból kreálták ez a két ország (egyiket úgy, hogy még történelmi előzménye sem volt!). A 100 éves oroszellenes tervnek az ukránok is részei voltak már régebb óta. Többek között az önálló nemzetként való felépítésükkel és ezzel az oroszról való végleges leválasztásukkal. És ez nem 1989 után kezdődött, hanem már az I. Vh. alatt. Már akkor nagyon aktívak voltak az angolszász szolgálatok az Cári területeken.

  Na de visszatérve a déli és északi, oroszok ellen felépített bástyák témájához, azaz felépítéséhez. Pl. a NATO csatlakozás vagy a két állam iparának megerősítése sem véletlen – szemben a magyar ipar lerombolásával. Persze azért mindent ők sem látnak előre, közben változtak a körülmények, szerencséjükre egy új remélt de még nem várt lehetőség adódott a SzU szétesésével és a független Ukrajna megjelenésével. Kaptak is az alkalmon a nyugati agytrösztök, és elkezdték folytatni azt amit 1930-ban abbahagytak a SzU területén, azaz Ukrajna átállítását, többek között az oroszok elleni hangolással. Vagyis a szerencse úgy hozta, hogy a két megépített bástya mellé került még egy harmadik lehetőség is, amit még jobban tudnak hasznosítani, mivel az orosz erre biztosan ugrani fog, így háborúba rángatható.
  A folyamatot 2014-el kapcsolták magasabb fordulatra.
  A hiba 2022-ben csúszott be, mert még messze nem készült el a nagy mű, azaz Ukrajna 100%-os felfegyverzése és kiképzése, és az orosz támadott. Kellett volna még vagy 3-5 év, hogy Ukrajna harcra kész legyen Oroszország ellen. A nyugat által várt, de titkon elmaradni remélt nagy orosz támadás azonban bekövetkezett és innentől minden borult. Toldozás foltozás következett, futottak az események után fejetlenül. Hiába voltak meg a keretek, nem tudták felállítani úgy az ukrán sereget ahogy elképzelték, ugyanis az idő uralásának lehetőségét Putyin elvette tőlük (pénz lenne bőven az atlantista oldalon, de az idő az nem gyártható, nekik is pont annyi van mint az orosznak, azonban a felhasználás mikéntjéről nem tudnak dönteni, mert azt az orosz szabályozza akcióival – talán ettől a 60 milliárd dodotól remélték hogy lehetővé teszi az idő uralását és lépéskényszerbe viszi az oroszt). A lényeg, hogy vereségre állnak az ukránok, nyugat pedig nincs felkészülve (kivétel talán az USA, de ő sem több frontra, mint lehet, ha Irán, Kína és É-Korea is belép). A NATO-t pedig nem lehet behajtani csak úgy, indok pedig nincs, s ha kreálnának, akkor szét fog esni a szövetség, mivel minimum a törökök kilépnek, de talán mi is meg ki tudja még kik, akik nem akarnak meghalni atlantista érdekekért.

  A lényeg a lényeg, hogy amelyik orosz felső vezető nem látta ezeket amiket én leírtam most a fentiekben és azzal számolt, hogy a nyugat nem fog beavatkozni az orosz támadás esetén az teljesen alkalmatlan még egy középméretű vállalat vezetésére is, nemhogy Oroszországéra.
  Putyin mindenképpen tisztában volt ezzel a lehetőséggel. Ezért is tervezett villámháborút, hogy leszedje az ukrán felső vezetést, aztán beülteti az övéit és béke van. Hát nem jött össze neki sem, ahogy a nyugat azon reménye sem, hogy az ukrán orosz csörtére csak 2028 után kerül sor.
  Vagyis 1:1. Annyi a baj, hogy az orosz mellett a Kollektív Nyugat is bent ragadt Ukrajnában és amíg az orosznak ez a szomszédban van, a nyugatnak több ezer km-es logisztikát kell bonyolítania rengeteg erőforrás elégetésével.
  Azonban egyikük sem engedheti meg magának, hogy veszítsen, mert az létének/hatalmának végét jelentené. Ezért is veszélyes és más ez a háború mint az eddigiek. Mindenkét fél el fog menni a végsőkig.

  „Én személy szerint nem hiszek ebben a háttérhatalmi dologban vagyis ebben a részében nem.”

  Nem is kell hinni. Hinni abban kell aminek léte jelen tudásunk szerint nem bizonyítható. Itt nem erről van szó, hogy sötét dohányfüstöd szobában beszélik-e meg valami beavatottak a világ dolgait, hanem arról, hogy a mindenkori elit hosszú távú (akár több száz éves intervallumban) terveinek megvalósítása érdekébe mit tesz, ami nem látható a nagy publikum számára. Hogy csak egy pár példát mondjak, ott vannak a Bilderberg csoport találkozói melyek teljesen titkosak, illetve a WEF éves összejövetelei, ami nagyrészt nyilvános, kivéve a háttérműhelyekben folyó munka. Hogy miért van ez így, hát nem tudom. Biztos füveznek és azt titkolják.
  Röviden, ahogy egy falu/község/város szintjén is megvannak az érdekcsoportok akik bizonyos elképzeléseik megvalósítása érdekébe így úgy találkozgatnak (golfpálya, vadászkastély, stb.) ugyanígy a globális gazdaság/pénzügyi/politikai elitek vonatkozásában is megvannak ezek az informális egyeztetési csatornák/fórumok. Vagy azt hisszük, hogy Irak felforgatása vagy az Arab Tavasz megrendezése a demokrácia védelme miatt történt?
  De, hogy ne én locsogjak, ott van Paul Wolfowitz és az ő doktrínája (na jó, ez nyilvános, de mi van mögötte).
  Egyébként az összeesküvés elmélet intézményét a CIA találta fel az 1950-es években és azokra az esetekre alkalmazza, amikor valami nem a publikum órára kötendő cselekményük vagy egyéb esemény mögöttes mozgatója kiderül és kezdik terjeszteni. Olyan fokon kondicionálták a nagyérdeműt, hogy ha rámondják valami nem FOS kompatibilis elméletre vagy összefüggésre, hogy az kérem szépen egy összeesküvés-elmélet a becsületes nyájszellemben nevelt birka polgár azonnal elfordul és kérődzik békésen tovább. Még arra sem veszi a fáradtságot, hogy miután kiderül az összeesküvésről, hogy az valós (mint pl. amikor kiderült az Irak második megtámadására gyártott hamis bizonyítékokról és elméletekről, hogy azokkal megvezették őt) csak nézett ki a fejéből. Szóval a média és egyéb eszközök segítségével rendesen rendesen le vagyunk korlátozva, illetve szabályozva, hogy miről mit és hogyan gondoljunk (leginkább meg miről beszéljünk!).

  56. Bögözy Jánossy László

  Ahhoz képest, hogy milyen volt a viszony 1990-ig a két nép között, ahhoz képest nagyon is meg lettek vadítva! Ha akkor volt 20% nackó most van 50 %. Kárpátaljai testvéreink elmondhatják, hogy miként lendült fel az addig sem semmi ukrán nacionalizmus 2014 óta. Ha ők hazudnak, akkor én is.

 58. 51, Bendegúz

  Köszi.

  A békekötéses dologgal nem lesz vége Ukrajna és a Nato demilitarizàlàsának, ez arra lenne jó, hogy a fegyverkező EU utolérje magát, mind a háborúpártiak, mind a háborúellenesek vonatkozásában.

  A biztonsàgi zóna Donbassztól a Dnyeper bal partjáig fog tartani / most még nem a teljes ukrán szakaszon/, nem hiába küldenek nagy számban Von der Ursula – ék a folyam felső szakaszán lévő településekre rohamcsónakokat, kisebb sekélymerülésű naszádokat, hídvető tehergépkocsikat és valamiféle szőnyegtekercses kistehergépkocsikat is. Többfrontos támadás lehetőségére számít a Kreml?
  Az oroszok a folyó alsó szakaszán mozognak, ha jól fordította a fordító – kompozit és alumíniumtestű hajócskákkal, helikopteres kísérő fedezettel. Aknaveszély?

  Nem kellene elbízni magunkat, azért mert a kínai nagyfőnök erre vette az útját…ők is erősen készülnek a csörtére az Usaval

  Persze itt is azt csináljuk, mint a Covid idején: készülünk a legrosszabbra (időjárásfüggő szálldogálló izotópok), de közben a civil gazdaságot is fenntartjuk és ipari kapacitásokat ill. új energiavezetékeket építünk.

  A dróntechnológia és (interferencia – forrás) jelfelderítés technológiának a legjobb kísérleti terepe most az SVO és ez még évekig így marad.

 59. andrew

  Az összeesküvés elmélet kapcsán említett birka polgár kategóriába – ha esetleg félreérthető voltam – téged és az itt olvasgatókat és írogatókat semmikép nem értettem bele. Mert ti. még ha egyesek közületek nem is hisznek adott esetben az ilyen elméletekben, akkor is veszik a fáradságot és utána néznek a dolgok mögöttes mozgatóinak. Mi sem bizonyítja ezt jobban, minthogy itt vagytok, azaz szomjaztok (veletek együtt én is) az új információkra.
  Szóval bocs ha félreérthető voltam.

 60. 59 Bendegúz
  Tudom hogy nem nekünk írtad nem voltát félreérthető. Béke van:D Szeretem olvasni az írásaidat.
  Az összeesküvés elméletek egy része szerintem is igaz, de nekem sajnos kevés időm van olvasni.Viszont szerintem van az összeesküvés elméleteknek egy továbbfejlesztett fantasy változata is ami eladható pl. újság,könyvek, videók(nézettség) formájában magyar vagy nemzetközi szinten is így nehéz eligazodni.Régen Drábikot hallgattam sokat de sokszor ő is említette hogy olvasta itt meg ott….Namost pl amit ő olvasott és továbbadta nem biztos hogy mind igaz mert mi van ha pl ő is anno valahonnan olvasott a fantasy változatból pl. angolul és azt nyomatta így lehet nem minden igaz.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük