2024-04-29 nap bejegyzései

Megvalósul Berlin rémálma:kiderül, mit csinálnak az oroszok a zsákmánnyá vált Leopard 2-essel

Amellett, hogy a győzelmi napi parádén is kiállítják az Ukrajnából zsákmányolt Leopard 2A6-os harckocsit, a járművet részletes tanulmányozásnak vetik alá Oroszország hadiipari mérnökei, azzal a céllal, hogy átemeljék belőle az orosz harcjármű-gyártás szempontjából hasznos technikai megoldásokat.

Az orosz hadsereg egy viszonylag jó állapotban lévő Leopard 2A6-as harckocsit zsákmányolt Avgyijivka térségében néhány hete: a német tank páncélzata és futóműve sérült, de belső rendszerei nagyjából rendben vannak. A tankot Moszkvába vitték és kiállították a Győzelem Parkban, más nyugati harcjárművekkel együtt.

Az Army Recognition arról ír: az orosz média szerint már előzetesen szemügyre vették és később részletesen tanulmányozzák majd az orosz hadiipari mérnökök a hadizsákmánnyá vált Leopard 2A6-os harckocsit. Ez az eszköztípus az egyik legmodernebb nyugati páncélos: tűzereje, védelmi rendszerei és mobilitása miatt az élvonalba tartozik.

A lap szerint a német harckocsi páncélzatának összeállítása, harckocsiágyúja, tűzvezető rendszerei, védelmi rendszerei mind mutathatnak újat az orosz mérnököknek, ők pedig

EZEKET A NYUGATI INNOVÁCIÓKAT MEGLÉVŐ HARCKOCSIK FEJLESZTÉSÉHEZ ÉS TELJESEN ÚJFAJTA PÁNCÉLOSOK KIDOLGOZÁSÁHOZ IS FELHASZNÁLHATJÁK.

A Leopard 2-es technológiai megoldásainak átemelése (ha valóban sikerül), ahhoz vezethet, hogy az orosz harckocsik tűzereje, túlélőképessége egyaránt javul.

Régi mém, hogy az orosz harcjármű-gyártási filozófia lényege, hogy az egyszerűbben és gyorsabban tömeggyártható, ugyanakkor gyengébb túlélőképességű eszközöket részesítik előnyben, a high-tech, de lassan gyártható és drága eszközökhöz képest. A T-14 Armatával az orosz hadiipar változtatni próbált ezen a filozófián, az immár több mint 10 éves projekt azonban a mai napig nem jutott el a rendszeresítési, tömeggyártási fázisig. Ha sikerül az orosz mérnököknek lemásolni, de egyszerűbben megépíteni a nyugati technikai eszközöket, ez a helyzet megváltozhat.

Megvalósul Berlin rémálma: kiderült, mit csinálnak az oroszok a zsákmánnyá vált Leopard 2-essel

Rontja az amerikai-kínai viszonyt, hogy Peking támogatja Moszkvát az Ukrajna elleni háborúban.

Írta: Euronews/ÁG

A külügyminiszteri találkozón mélyült a megosztottság.

Beárnyékolhatja az amerikai-kínai kapcsolatokat a két ország külügyminiszterének találkozója, az álláspontok nem közeledtek. Washington és Peking másként tekint az Ukrajna elleni orosz háborúra. A Fehér Ház szerint jelentősen átrendezte a konfliktus erőviszonyait, hogy Kína Oroszországot támogatja. Ez a legmagasabb diplomáciai szinten kelt feszültséget.

Antony Blinken, az USA külügyminisztere hangsúlyozta, hogy Kína támogatása nélkül Oroszország nehezebben folytatná támadásait Ukrajna ellen. A transzatlanti biztonságot is gyengíti, hogy Peking támogatja Moszkva háborúját. „Ha Kína nem foglalkozik ezzel a problémával, mi megtesszük” – tette hozzá Blinken.

Az amerikai és a kínai külügyminiszter Tajvanról, a Dél-kínai-tengerről, a kereskedelemről és az emberi jogokról is tárgyalt. A találkozót követően mindkét nemzet hangsúlyozta a kommunikációs vonalak nyitva tartásának fontosságát, miközben sajnálkoztak, hogy a megosztottság egyre mélyebb.