2024. május hónap bejegyzései

Elon Musk szerintaz emberiség napjai neg vannak számlálva: ennyi időnk van még.

Elon Musk szerint az emberiség napjai meg vannak számlálva: ennyi időnk van még© Technológia: Velvet

Elon Musk újabb vészjósló jóslattal állt elő a mesterséges intelligencia fejlődéséről, mely szerint az emberiségnek már csak néhány éve van hátra, mielőtt az MI átvenné az irányítást.

Elon Musk, a techvilág egyik legismertebb alakja, új jóslattal állt elő a mesterséges intelligencia (MI) jövőjével kapcsolatban. Szerinte az általános mesterséges intelligencia (AGI) már 2025-ben okosabb lesz, mint egy átlagember, és 2030-ra mindenkit leköröz majd. Ezt a véleményét nemrég Nicolai Tangennel, a norvég Norges Bank Investment Management vezérigazgatójával osztotta meg egy beszélgetés során az X-en

Musk régóta foglalkozik az AGI-val, ami olyan mesterséges intelligenciát jelent, ami képes az emberi intelligenciát meghaladni. Bár korábban a fejlesztések szüneteltetését javasolta, 2023-ban elindított egy új céget, amelynek célja, hogy túlszárnyalja a ChatGPT-t fejlesztő OpenAI-t. A milliárdos szerint az AGI fejlesztése mostanra annyira felgyorsult, hogy az Nvidia chipek hiánya az egyetlen akadály, ami lassítja a folyamatot.

Vita a szakértők között

Musk jóslata azonban nem mindenkinek tetszik. Yann LeCun, a Meta egyik vezetője, nemrég kijelentette, hogy szerinte 2025-re még biztosan nem készül el az AGI.

Ezt az álláspontot osztja Demis Hassabis, a Google DeepMind társalapítója is, aki szintén 2030-ra teszi az AGI megjelenését. Érdekes módon, Musk korábbi jóslata is 2029-re szólt, amit most előrehozott 2025-re.

Elon Musk korábban az OpenAI társalapítójaként is ismert volt, de 2015-ben otthagyta a céget egy vitát követően Sam Altmannal.

Most új cége, az xAI, melynek értékét 18 milliárd dollárra becsülik, azzal a céllal jött létre, hogy jobb MI modellt építsen, mint a GPT-4. Musk optimista, hogy vállalata sikeres lesz, és legyőzi az OpenAI-t.

Musk szerint az MI fejlődése elkerülhetetlen, és ha a technológiai igények kielégíthetők, az AGI hamarabb megvalósulhat, mint gondolnánk. A kérdés az, hogy az emberiség felkészült-e erre a jövőre, és képes-e kezelni azokat a kihívásokat, amelyeket az AGI hoz magával. Az idő majd megmutatja, hogy Musk jóslatai mennyire válnak valóra, de addig is érdemes figyelemmel kísérni a mesterséges intelligencia fejlődését.

 

A Birodalom visszavág:Moszkva is elkezdi lefoglalni a külföldi vagyont, főleg amerikait.

Vlagyimir Putyin aláírja a rendeletet
Írta: Ferenc SzéF

 

A külföldön lefoglalt orosz vagyontárgyak elkobzására válaszul Moszkva az Oroszországban ragadt nyugati vagyontárgyakat rekvirálja. A csütörtökön aláírt elnöki rendelet szerint a foglalások főként amerikai vagyontárgyakat érintenek, de más „ellenséges országok” javait is fenyegeti veszély.

Oroszország a „valamit valami miatt” elvet alkalmazza, vagyis megtorlást, ha orosz tulajdonosoktól külföldön lefoglalnak v agy elkoboznak valamit. Az orosz állam kárpótlást kínál hazai kárvallottaknak az Oroszországban rekedt nyugati vagyonból.

A csütörtöki rendelet utasítja a külföldi befektetéseket felügyelő orosz állami bizottságot, hogy határozza meg, milyen típusú amerikai tulajdont kérhet az orosz jogtulajdonos a bíróságon keresztül az Egyesült Államokban befagyasztott vagyon „kártalanításaként”.

A parancs ingatlanokat, személyes vagyontárgyakat, értékpapírokat, részvényeket és tulajdonjogokat sorolt ​​fel az Egyesült Államok tulajdonában lévő és potenciálisan lefoglalható vagyontárgyak között. Az orosz kormányt arra utasították, hogy szeptember végéig hajtsa végre a szükséges jogi változtatásokat, amelyek lehetővé teszik az amerikai tulajdonok lefoglalását.

Már vannak áldozatok

Egy hete döntött úgy az orosz bíróság, hogy le kell foglalni a Deutsche Bank és az UniCredit oroszországi vagyonát.

Au UniCredit egyik moszkvai fiókja
Au UniCredit egyik moszkvai fiókjaTASS

Az európai bankok nagyrészt már kivonultak Oroszországból, miután Moszkva 2022-ben offenzívát indított Kijev ellen. A szentpétervári bíróság most 239 millió euró (260 millió dollár) lefoglalása mellett döntött a Deutsche Banktól is. Ugyanezen a napon elrendelte az olasz UniCredit mintegy 463 millió euró (504 millió dollár) értékű eszközeinek lefoglalását.

Mindkét határozatot egy orosz nagyvállalat, a RusKhimAlians kérésére adták ki, amely gázfeldolgozó és cseppfolyósító üzem építését tervezi a lefoglalt vagyonból. Az orosz vállalat arra hivatozva tenné rá a kezét a két bank értékeire, mert azok voltak a kezesei a német Linde vállalatnak, amellyel az oroszok együttműködtek, de a háború miatt a Linde kivonult az országból.

Putyin tavaly már zöld utat adott a német Uniper energiaóriás orosz részlegének és a finn Fortum értékelemeinek állami átvételére válaszul az „barátságtalan amerikai akciókra”.

Egyszemélyi rendelkezések a gazdaság felett
Egyszemélyi rendelkezések a gazdaság felettAP Photo

A csütörtöki rendelet egy hónappal azután született, hogy Joe Biden amerikai elnök aláírta a törvényt az Ukrajnának nyújtott kritikus katonai segélyről, amely azt is tartalmazta, hogy Washington eladja az elkobzott orosz vagyont, és a bevételt átadja Kijevnek a háború utáni újjáépítési erőfeszítésekhez.

Az ellenlépést Moszkva kompenzációnak nevezi, és főként azokat az országokat célozza meg, amelyek Oroszországgal „barátságtalan vagy ellenséges” álláspontot képviselnek. A különbség a két logika között az, hogy az egyik oldal agresszor, amely kárt okoz a világgazdaságnak és egy másik nemzetnek; a Nyugaton lefoglalt vagyontárgyak tulajdonosai közvetlenül kapcsolatba hozhatók a háború finanszírozásával – a másik fél esetében viszont egyszerű piaci szereplőkről van szó, aki törvényes üzleti tevékenységet folytattak Oroszország területén.

Washington és európai szövetségesei mintegy 300 milliárd dollárnyi orosz pénzügyi eszközt foglaltak le vagy zároltak le röviddel Ukrajna teljes körű inváziója után. Azóta ez a kör szélesedett.

A büntetőintézkedésekre válaszul Moszkva több külföldi befektető vagyonát speciális számlákra helyezte át, amelyeket a Kreml jóváhagyása nélkül nem lehet Oroszországon kívülre vinni.

(Euronews)

Döntött az EU: Ukrajna milliárdokat kap a befagyasztott orosz vagyonból

Archív fotó: az orosz központi bank épülete Moszkvában
Írta: SL

 

 

Oroszország hiába tiltakozott a lépés ellen: az orosz központi bank zárolt devizatartalékaiból származó kamatok a jövőben Ukrajnát illetik. Csak ebben az évben az EU akár 3 milliárd eurót is átutalhat.

Az Európai Unió a jövőben az orosz központi bank befagyasztott eszközeiből származó milliárdos kamatbevételeket az Ukrajnának nyújtott katonai segélyek finanszírozására fogja felhasználni – erről a tagállamok miniszterei kedden döntöttek Brüsszelben – közölte az EU Tanács soros belga elnökségének szóvivője.

Az eljárásról már csaknem két héttel ezelőtt politikai megállapodás született. Csak az idén akár hárommilliárd eurót is mozgósítanak Ukrajna számára. Az orosz kormány már a hivatalos döntés előtt több évtizedes büntetőeljárással fenyegette meg az uniós tagállamokat.

A Bizottság adatai szerint az orosz központi bank mintegy 210 milliárd eurója van befagyasztva az EU-ban. A letétkezelő, a brüsszeli székhelyű Euroclear pénzintézet nemrég bejelentette, hogy 2023-ban mintegy 4,4 milliárd eurónyi kamatot szedett be.

Az orosz pénzeszközök Ukrajnának szánt felhasználásáról szóló javaslatot Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke és Josep Borrell, az EU külügyi főképviselője márciusban terjesztette a tagállamok kormányai elé.

Eszerint az orosz központi banki pénzek őrzéséből származó kamatbevétel 90 százalékát a katonai felszerelések és kiképzés finanszírozására szolgáló uniós alapba kellene irányítani. A fennmaradó tíz százalékot pedig az Ukrajnának nyújtandó közvetlen pénzügyi támogatásra kell fordítani.

A tárgyalások azért is voltak nehezek, mert az olyan semleges államok, mint Ausztria, nem akartak közvetlenül részt venni a fegyver- és lőszerellátásban. Számukra most megállapodtak abban, hogy a kamatbevételek egy részét más pénzügyi segélyekre is felhasználják – írja a Spiegel.

Ukrajna már korábban jelezte: Brüsszelnek túl kell lépnie azon, hogy pusztán a kamatokat akarja felhasználni, és teljes mértékben el kell koboznia Moszkva vagyonát, hogy az agresszor fizesse meg a háború költségeit.

 (Euronews)

Csalit készíthet Oroszország az ukrán hadseregnek

Ukrán források szerint orosz csapatösszevonás zajlik az észak-ukrajnai Szumi közelében, a Kurszki területen.

Egy Harkiv megyében harcoló ukrán parancsnokhelyettes hétfőn azt jelentette, hogy orosz csapatösszevonás zajlik Szumi irányába – köztük csecsen erőkkel -, de a katonák kis száma azt sugallja, hogy az oroszok célja az lehet, hogy ukrán erőket vonjanak el a front más területeiről – írta a Portfolio az amerikai Institute for the Study of War (ISW) háborús elemzőintézet hétfői jelentése alapján.

Kosztantin Masovec ukrán katonai szakértő szerint 9–10 ezer katonáról lehet jelenleg szó.

Az ISW úgy véli, még egy korlátozott orosz művelet is ukrán erőket vonhat el a frontvonal más szakaszaitól, és tartósan odakényszerítheti az ukrán csapatokat.

HIRDETÉS

Idős korban gyorsabban telik az idő

Te is azon kapod magad, hogy megint eltelt egy év, és szinte észre sem vetted, ráadásul ezt minden év végén megállapítod? Miért telik gyorsabban az idő, mint régebben?

Miért múlik gyorsabban az idő, ahogy öregszünk? Létező jelenség, amire a tudomány talált magyarázatot© pexels/Maurício Mascaro

Érzéki csalódás az, hogy az idő gyorsabban telik idősebb korunkban? A tudománynak erre több válasza is van, sőt, arra is, hogy miként lehet „lelassítani”!

Miért telnek olyan gyorsan az évek?

Joseph Mazur professzor szerint az emberek egyrészt azért érzékelik most gyorsabbnak az idő múlását, mint régen, mert néhány évtizede az élet lassabban telt. Nem lehetett azonnal információhoz jutni, több időbe telt, amíg egymással beszélni tudtak az emberek, hiszen a postai levél, majd később a vezetékes telefon volt az egyetlen kapcsolattartási forma, amin keresztül tájékozódhattak egymásról. A világ történéseiről is később értesültek, internet hiányában nyomtatott újságot olvastak, tévét néztek, de a híradások nem voltak percre pontosan követhetők, mint napjainkban.

Egy másik, 19. századi elmélet szerint az idő a leélt élet arányával gyorsul. Paul Janet, francia filozófus azt állította, hogy fiatalabb korunkban az idő múlása azért tűnik lassabbnak, mert ilyenkor több új, az életünket meghatározó élményünk van, azonban ahogy idősödünk, az újdonságok aránya csökken, több a monoton nap, így az idő múlását gyorsabbnak érzékeljük.

Miért múlik gyorsabban az idő, ahogy öregszünk? Létező jelenség, amire a tudomány talált magyarázatot© pexels/Andrea Pianquaido

Ezzel szemben a fiatalabb éveinkben sok olyan élményt szerzünk, ami kiemelkedik, és megtöri a rutint: az első csók, az első szerelem, az első bulik, az első sikerélmények a munkában, a külön költözés a szülőktől, vagy akár az első saját autó mind olyan élmények, amik emlékezetes mérföldkövek. Egy-egy ilyen időszakban akár minden nap találkozhatunk új kihívásokkal, amikre reagálnunk kell, azaz jelen vagyunk a pillanatban, megéljük, átéljük, így lehetetlen, hogy a megszokás vezérelje a napjainkat. De ezek az újdonságok azonban az életkor előrehaladtával csökkennek

Amikor a napjaink szinte mindig ugyanúgy néznek ki, amikor nincs semmi újdonság a hétköznapokban, akkor úgy telhetnek el akár hónapok is, hogy szinte észre sem vesszük. Ezt kicsiben leginkább ahhoz lehet hasonlítani, amikor elmegyünk otthonról, bezárjuk az ajtót, de utólag visszagondolva nem emlékezünk arra, hogy ezt valóban megtettük-e, mert automatikus mozdulattá vált, nem figyelünk rá külön. Az életünk egy jelentős része pont ugyanígy tud eltelni, ha nem törjük meg a rutint élményekkel, újdonságokkal.

Hogyan lehet lelassítani az időt?

De az idő múlásának érzékelését a tudomány is vizsgálta. Az egyik elmélet szerint az, hogy hogyan érzékeljük az idő múlását, azon is múlik, hogy milyen a vizuális információfeldolgozásunk. Adrian Bejan professzor tanulmánya, ami a European Review-ban jelent meg, arra világít rá, hogy a szem gyors mozgása is befolyásolhatja azt, hogy mennyire érzékeljük gyorsnak az időt. A szem közvetíti az információt a hipotalamuszba, a tobozmirigybe, ami melatonint termel, hogy többek között szabályozza a pulzusszámot, az alvási szokásokat és a testhőmérsékletet. Miután az agy megkapta az információt, továbbítja a szerveink sejtjeihez, ezzel szabályozva a cirkadián ritmusunkat, ami a testünk belső órája.

Az idő múlását tehát sok minden befolyásolja, és túlságosan sokrétű ahhoz, hogy egyetlen dologgal meg lehessen magyarázni: bonyolult összefüggések halmaza, ami a cirkadián ritmusunk és a testünk, valamint az életmódunk változásával magyarázható. Ha aktívan, az újdonságokat keresve éljük az életünket, akkor „lelassíthatjuk” az időt, mivel mindig lesznek új ingerek, amikre koncentrálni tudunk.

Tehát pont az ellenkezője igaz annak, hogy az unalomban eltöltött idő lenne a lassabb. Lehet, hogy az unalmas pillanatokban úgy érezzük, hogy meg sem moccan az óra mutatója, de amikor utólag visszagondolunk egy évünkre, amiben sok újdonság nem volt, és élményeket sem szereztünk, akkor összességében gyorsabbnak érezhetjük az idő múlását.

Hírek Világ Oroszország Hosszú-hosszú háborúra rendezkedik be Oroszország, ezt jelzi az új védelmi miniszter személye

Andrej Belouszov és Vlagyimir Putyin
Írta: Ferenc SzéF

 

A kezdeti villámháborús reménykedések kudarca után Putyin elnök belátta, hogy a Nyugattal gazdasági és technológiai harcot is vívnia kell, és ehhez az új műsorhoz új férfi kell. Sztálin óta most először lett olyan vezetője a védelmi tárcának, akinek semmilyen katonai tapasztalata nincs.

Andrej Belouszov közgazdász védelmi miniszteri kinevezése azt jelenti, hogy Vlagyimir Putyin a hadiipari komplexumot a gazdaság motorjává kívánja tenni, és militarizálása révén hosszú ideig folytatni kívánja a háborút.

Totálisan Putyin-párti személyről van szó, de miért egy civil?

A moszkvai elnöki rendszerben a vezető felé mutatott lojalitás az első és legfontosabb szűrő, melyen az új védelmi miniszter kétség nélkül átjut. Méltatói emlékeztetnek arra, hogy a Krím 2014-es annektálásakor Putyin gazdasági környezetében Andrej Belouszov volt az egyetlen, aki feltétel nélkül támogatta a döntést, miközben az oligarchák féltették profitjukat az esetleges nyugati szankcióktól, a vezérkar pedig a logisztikai problémák felett aggodalmaskodott.

Az idő Belouszovot igazolta, mert bár érkeztek szankciók az Obama-kormány részéről, 2022-re Oroszország nemzeti jövedelme visszaállt a ‘Krím előtti’ állapotra. Gyakorlatilag tehát – átmeneti veszteséggel -, de megszerezték Európa egyik legértékesebb stratégiai pontját, amit azóta is szilárdan tartanak, és ami nélkül az Ukrajna elleni háború megvívása szinte lehetetlen volna.

Belouszov az elnök kinevezési ceremóniáján - 2024 május 7.
Belouszov az elnök kinevezési ceremóniáján – 2024 május 7.Vyacheslav Prokofyev/Sputnik

Putyin elnök akkor megjegyezte, hogy Belouszov katonásabban viselkedett, mint sok katona. Ha tehát bárki abban reménykedik, hogy egy polgári személy fölemelése a katonai hierarchia csúcsára egyben valamiféle civil enyhülés jele az orosz vezetésben, az valószínűleg csalódni fog. A döntés tisztán pragmatikus, hogy Oroszország felkészülhessen az ukrajnai háború technológiai szakaszára, és alkalmassá váljon egy esetleges háború megvívására a Nyugattal szemben is.

A védelmi miniszter nem vezeti a hadsereget, de ő biztosítja a fejlesztések feltételeit és a hadigazdaság működését

A döntés sürgősségét jelzi, hogy az ötödik elnöki ciklusát megkezdő Vlagyimir Putyin szinte egy percet sem várt a súlyos és merésznek mondható lépéssel. A háborúpárti bloggerek, akik többnyire veterán katonatisztek vagy titkosszolgálati szakértők, egyelőre óvatosan, de inkább pozitívan kommentálják a döntést. Legfőbb gondjuk az, hogy nem nagyon ismerik Belouszov személyét, de bíznak abban, hogy kézbe tudja venni a hadsereg szervezeti korszerűsítését, amiről elismerik, hogy halaszthatatlan.

Az előd, Szergej Sojgu egyre súlyosabb teher volt az elnök vállán. A miniszter sorozatosan kapta a nyakába a vádakat, hogy nem érti, és nem is ismeri a modern katonai stratégiákat, emiatt pedig nem képes a rendelkezésre álló hatalmas erőforrások célszerű felhasználására.

Ezek a kritikák – látva az ukrajnai háború első szakaszát – jogosak is voltak. Az orosz haderő aránytalan és gyakran szükségtelen vérveszteségeket szenvedett el, miközben Sojgu azzal dicsekedett az elnöknek, hogy naponta képes egy új ezredet kiállítani.

Az orosz katonai gondolkodást kívülről befolyásoló elemzők és bloggerek mantra szerűen ismételgették a hadsereg köreiben eluralkodott korrupciót és a rosszul kiválasztott csapatparancsnokok úrhatnám viselkedését, ami nem csak katonák ezreinek, de kulcsfontosságú tábornokoknak az életébe is került. Ezeket a jelenségeket egyöntetűen Sojgu személyéhez kapcsolták.

Azért is, mert a lopások és a korrupció elburjánzása miatt sokszor hiányoztak a frontról az alakulatok korszerű távközlési eszközei, és emiatt a magasabb parancsnokoknak fölöslegesen kellett túl közel menniük a vonalakhoz, kockáztatva ezzel személyes biztonságukat.

Felrótták a miniszternek azt is, hogy személyes hatalomféltéstől vezetve gátolta a Wagner-csoport ellátását, amivel szükségtelenül provokálta ki a mélyen lojális Jevgenyij Prigozsin lázadását. Ennek folytán az orosz haderő elveszítette egyik legértékesebb humán befektetését.

Kétségtelen, hogy a Wagner-lázadás és annak leverése hosszú hónapokra megzavarta az orosz műveleteket Ukrajnában. Emiatt kellett – például – megválni Szergej Szurovikin hadseregtábornoktól, aki pedig az előző őszön sikeresen óvta meg a szorult helyzetbe került haderőt a Dnyeper mentén.

Sojgu körül már április végén megfagyott a levegő, amikor a szövetségi nyomozók súlyos korrupció gyanújával őrizetbe vették helyettesét, Timur Ivanov vezérezredest. Az elemzők azonnal megjósolták Sojgu menesztését, de az utódját nem tudták megtippelni.

Mit várnak el Belouszovtól? A fő feladat a Nyugattal vívott hibrid háborúra való felkészülés

A legbefolyásosabb blogger csatorna, a Rybar szerint a kinevezés a védelmi hatóságokon belüli összes pénzügyi modell nagyszabású átstrukturálását jelenti. Hatalmas összegekről és ipari kapacitásokról van szó, hiszen Oroszország a legkeményebb szovjet időkre emlékeztető GDP-arányos katonai költségvetéssel vágott neki 2024-nek.

Belouszov és Putyin a Kremlben
Belouszov és Putyin a KremlbenTASS

A Rybar abban reménykedik, hogy Belouszov felhagy a „színlelt szépség” mutogatásával, és nem látványos diavetítéseket tart az elnöknek, hanem egy teljesen világos Excel-táblát tesz elé, a leggazdaságosabb lehetőségekkel. Belouszov olyan személy, akinek mindig volt határozott álláspontja a fontos ügyekről, és emiatt népszerűtlen is, de pontosan erre van most szüksége az orosz védelmi minisztériumnak, állítja a blog.

Kirill Fedorov háborúpárti blogger szerint Belouszovnak nem az a feladata, hogy harcoljon, hanem hogy gazdaságilag biztosítsa a győzelmet, mert a termelés és a technológia az, ami majd megnyeri a háborút. A jelöltnek van bizalmi hitele, és ezzel lehetősége is közgazdasági tapasztalatainak igazolására. Ő az a személy, aki a hazai totális háborúba tudja vezetni a nemzetet.

[Megjegyzés: a totális háború fogalmát Joseph Göbbels használta 1943 elején, amikor a nácik meghirdették azt a gazdaságpolitikát, amiben minden anyagi és személyi erőforrást úgy kellett felhasználni, hogy az a győzelem céljait szolgálja. Ennek keretében engedték meg például a női munkavállalást a hadiipari vállalatoknál, amit Hitler korábban szigorúan megtiltott.]

A Katonai Csatorna nevű blog szerint a kezdetben speciális műveletnek indult hadjárat mára egy hosszú lemorzsolódási háborúvá fajult, ezért egy gazdaságból érkező személy kinevezésének közvetlen gyakorlati értelme van. A védelmi miniszteri poszton szereplő katona általában „hülye”, aki a laktanyán és a felvonuláson kívül semmit sem látott az életben, és ez nem segít a győzelemben, hanem inkább a gátja annak. Szergej Sojgu ezt az akadályt nem tudta megugrani, és katonai menedzseri képességeinek hiányát a Putyin iránti hűség sem pótolhatta.

Maga a ‘hibrid háború’ azt a komplex hadviselést jelenti, ami meghatározza a 21. század katonai konfliktusait, és amelyre Oroszország még nem készült fel teljesen, de erőteljes léptekkel halad felé, és több fronton előnybe is került a Nyugattal szemben.

Belouszov kinevezése annak a felismerése és elfogadása, hogy a nagy háborúk megnyeréséhez a puszta katonai (kinetikus, csapásmérő) erő már nem feltétlenül elégséges, hanem elsősorban a különféle képességek szinkronizálására van szükség.

Az orosz hibrid rendszer csápjai
Az orosz hibrid rendszer csápjaiResearch Gate

A kifejezés Frank Hoffman amerikai tengerészgyalogos veterántól és katonai stratégától származik, aki szerint a modern hadviselésnek egészen újfajta szinergikus rendszert kell létrehoznia. Ebben a hagyományos és a nukleáris tényezők, a katonai és polgári célpontok ellen bevetett kiber-eszközök, a verbális fenyegetések, a gazdasági, politikai, jogi és diplomáciai kapacitások, a célország közvéleményének befolyásolása és vezetésének korrumpálása, de akár a bűnözés és még a terrorizmus bizonyos fajtái is beleférnek, egymást kiegészítő módon, és mindig az adott helyzethez igazodva.

A polip kulturális csápokkal is rendelkezik, és a végső csapás előtt szinte teljesen behálózza az ellenfelet, aki olyan helyzetbe keveredik, mint a pókhálóba esett légy.

Egy ilyen rendszer előfeltétele a lehető legszélesebb körű információszerzés, a rendkívül gyors reakciókészség, és a gazdasági-ipari kapacitások optimális kihasználása. Vagyis alapvetően nem katonai, hanem inkább menedzseri feladatról van szó.

Belouszov – egy tipikus szovjet-orosz karrierpálya

A 65 éves Belouszov a Moszkvai Állami Egyetem Közgazdaságtudományi Karán szerzett kibernetikai közgazdász diplomát, és azóta is foglalkozik tudományos munkával. 1986-tól a Szovjetunió Tudományos Akadémia Közgazdaságtudományi Intézetében dolgozott, az ezredforduló után pedig a Makrogazdasági Elemző Központot vezette. Kormányzati munkát először 2006-ban vállalt, a gazdaságfejlesztési miniszter helyetteseként.

2013 és 2020 között Vlagyimir Putyin személyes tanácsadója volt.

Belouszov 2023-ban
Belouszov 2023-banTASS

2020-2024 között szolgált a Misusztyin-kormány első miniszterelnök-helyetteseként, ahol az egységes pénzügyi, hitel- és monetáris politika végrehajtását felügyelte. Portfóliója gigantikus volt, mert hatáskörébe tartozott a pénzügyek állami szabályozása, a piacfelügyelet, a bankszektor ellenőrzése, az infrastrukturális projektek és az orosz állam külföldi befektetései.

Közgazdasági felfogását tekintve Belouszov sosem volt híve a szabadpiacnak, hanem a kormányzati kiadások és az állami befolyás növelése mellett foglalt állást, némileg hasonlóan a Keynes-i iskola felfogásához, ami a 30-as években kirángatta az Egyesült Államokat a világválságból és új fejlődési pályára állította.

Az elmúlt években aktív részese volt az exportőrök többletnyereségének felderítésében és megcsapolásában, jegyzi meg a The Bell távirati csatorna.

Általában rideg, szókimondó figurának írják le, de nem törtetőnek, hanem olyan embernek, aki kivárja a neki rendelt időt. Az orosz üzleti világban sokan félnek tőle, mert a hirtelen szerzett nagy vagyonokat patkány-műveletnek szokta nevezni, másik állandó jelzője pedig a ‘vályú-vállalkozó’, amit azokra a külső haszonlesőkre ért, akik az állami megrendeléseket habzsolják fel, de ritkán teljesítenek megfelelően.

(Euronews)

 

Könnyen lehet, hogy elterelő hadművelet a Harkiv irányába indított orosz offenzíva

Ukrán rendőr Vovcsanszkban 2024. május 11-én
Írta: Magyar Ádám

 

Az orosz katonák több kilométer mélyen behatoltak Ukrajna területére, és ezzel megnyitottak egy régi-új frontot. Egyelőre azonban a bevetett erők méretéből arra lehet következtetni, hogy nem céljuk Ukrajna második legnagyobb városának elfoglalása.

Az orosz-ukrán határ két pontján is támadást indítottak az orosz szárazföldi erők pénteken Ukrajna második legnagyobb városa, Harkiv irányába. Az egyik áttörési kísérlet Vovcsanszk, a másik Kraszne település környékén bontakozott ki.

Az ukrán védelmi minisztérium közleménye szerint az orosz katonák először reggel 5 óra körül lépték át a határt, egynapnyi intenzív tüzérségi előkészítés után. A közlemény hangsúlyozza, hogy tartalékos erőket küldtek az ukrán állások védelmére.

Néhány ezer katona indult meg

A CNN elérte az ukrán hadsereg egyik tisztviselőjét, aki megerősítette, hogy Vovcsanszknál 1 kilométeres mélységben behatoltak az orosz csapatok Ukrajna területére. A forrás szerint a céljuk az lehet, hogy kialakítsanak egy tíz kilométer mély pufferzónát a határ mentén, és így távolabb szorítsák az ukrán tüzérséget a Belgorod-környéki orosz területektől.

Az offenzíva eddigi eredményei - a sárga vonalig jutottak az oroszok
Az offenzíva eddigi eredményei – a sárga vonalig jutottak az oroszokPoulet volant/X

Egy másik, a fejleményekről jó ismeretekkel rendelkező ukrán forrás azt mondta a CNN-nek, hogy Kraszne térségében nagyjából 5 kilométer mélyen hatoltak be Ukrajnába az orosz erők. Az informátor szerint az itteni támadásban négy orosz zászlóalj, azaz nagyjából 2000 katona vesz részt. Vovcsanszk és Kraszne körülbelül 75 kilométerre van egymástól.

Az ukrán vezetés azt állítja, hogy megállították az oroszokat

Az ukrán hatóságok igyekeznek kitelepíteni a civileket a térségből. Volodimir Zelenszkij elnök azt nyilatkozta az offenzívával kapcsolatban, hogy az ukrán csapatok fel voltak készülve a támadásra, és sikerült megállítaniuk az orosz előrenyomulást. Ukrán katonai jelentések elismerik, hogy több falut is elfoglaltak az orosz katonák, de azt is írják, hogy ezek a falvak nehezen védhetők voltak, és az ukrán védvonalat nem törték át az oroszok. A nemzeti gárda egyik egysége szerint szombatra a harcok intenzitása sokat csökkent.

Az amerikai Nemzetbiztonsági Tanács szóvivője, John Kirby így reagált a történtekre:

Lehetséges, hogy Oroszország további eredményeket ér el az elkövetkező hetekben, de nem számítunk nagyobb áttörésre. Idővel az amerikai segítség beáramlása lehetővé fogja tenni Ukrajna számára, hogy ellenálljon ezeknek a támadásoknak a 2024-es évben.

 

Az új frontvonalról kikerült képek alapján az oroszok a korábbi Z, V és O után új jelzést használnak a támadásban részt vevő harcjárműveiken:

Elterelő hadműveletről van szó?

Az egyelőre nem egyértelmű, hogy mi az orosz offenzíva célja. Harkiv megye katonai közigazgatásának vezetője, Oleh Szinjehubov szerint a határtól 30 kilométerre lévő Harkiv várost nem veszélyezteti az orosz támadás, abban ugyanis olyan kevés katona vesz részt, hogy csak kisebb, provokáció-jellegű műveleteket tudnak végrehajtani.

Egyes ukrán értelmezések szerint ezért nem arról van szó, hogy komoly áttörést akarnak elérni az oroszok. A céljuk inkább az lehet, hogy a támadás miatt Kijevnek új egységeket kelljen a térségbe vezényelnie, és ezért meggyengüljenek az ukrán állások a front más pontjain. A képet azonban árnyalja, hogy az utóbbi időszakban több tízezer új katonát vezényelt Moszkva a térségbe, jelenleg nagyjából 50 ezren várnak bevetésre a határ orosz oldalán.

A harcok állását rendszeresen értékelő Institute for the Study of War mindenesetre valószínűnek tartja, hogy az orosz művelet célja tényleg az ukrán erők elvonása a front más, kritikus fontosságú szakaszairól. Az eddig bevetett egységek alapján az agytröszt nem tartja valószínűnek, hogy Harkiv város elfoglalása lenne a támadók célja.

Az Ukrajna elleni átfogó orosz offenzíva kezdetén, 2022 februárjában Harkiv határáig jutottak az orosz erők. A város ostroma egészen a nyár végéig zajlott, amikor az oroszok kivonultak, és Ukrajna visszaszerezte Harkiv megye egészét. A mostani betörés a legkomolyabb szárazföldi orosz támadás a térségben az orosz kivonulás óta.

Az elmúlt hónapokban ismét intenzívebben támadta az orosz légierő Harkivot, különösen a nagyváros energetikai létesítményeit. A helyi áramtermelő kapacitást sikerült is lenullázniuk az orosz bombáknak.

(Euronews)

 

Litvánia is küldene csapatokat Ukrajnába, de a NATO többsége ebben nem fogja támogatni

Gitanas Nauseda litván elnök
Írta: Ferenc SzéFCorriere della Sera & MT

 

Litvánia az újabb tagja annak a csoportnak, amely támogatná a javaslatot, hogy az atlanti szövetség küldjön földi haderőket Ukrajnába. A szervezet többsége viszont óvakodik egy ilyen lépéstől. Az intervenció kérdéséről a NATO júliusi csúcstalálkozóján hoznak távlati döntést.

A litván parlament engedélyezte az ország csapatainak Ukrajnába küldését ukrán katonák kiképzésére, noha Kijevtől nem érkezett ilyen kérés – közölte kedden Ingrida Šimonyte, a balti köztársaság miniszterelnöke. A politikusnő szerint Moszkva bizonyára provokációnak tekinti majd Vilnius határozatát, de a litván hatóságok ettől nem riadnak vissza. „Ha folyton csak Oroszország reakcióját figyelnénk, akkor sosem jutnánk előbbre. Minden második héten arról hallani, hogy atomtámadásnak leszünk kitéve” – tette hozzá Šimonytė.

A leginkább fenyegetett balti államok főként Németországot győzködnék az erőteljesebb fellépés végett, de ebben eddig nem értek el áttörést.

Emmanuel Macron február végén jelezte, hogy engedélyezné  francia csapatok küldését Ukrajnába. A bejelentést követő nyugati vita nem jutott közös álláspontra, de Litvánia már akkor jelezte, hogy számára Ukrajna kérdésben megszűnt létezni a „vörös vonal”. Egyben nehezményezte, hogy a Macron-javaslat kétértelmű, mert nem tartalmaz konkrét terveket és határidőket .

Vlagyimir Zelenszkij ukrán elnök is támogatta a kezdeményezést, hogy nyugati csapatokat vessenek be országában, de csak kiképzési és karbantartási feladatokra. Ugyanakkor elismerte, hogy nem hívhatja meg más országok hadseregeit, hogy vegyenek részt az ellenségeskedésben, mert az jelenleg szükségtelen, és aránytalan orosz reakciókat váltana ki.

Május elején a moszkvai orosz védelmi minisztérium bejelentette , hogy a közeljövőben taktikai nukleáris csapásmérő gyakorlatokat kíván végrehajtani. A Kreml ezt közvetlenül összekapcsolta egyes NATO-országok kijelentéseivel, hogy esetleges katonai kontingenseket küldhetnek Ukrajnába.

Vlagyimir Putyin orosz elnök korábban azt mondta, hogy az Ukrajnában tartózkodó nyugati katonai személyzetet intervenciósnak fogják tekinteni, és „úgy is fogunk bánni vele. Ezt ők is jól tudják” – mondta, hozzátéve, hogy a NATO-erők és Oroszország összecsapása „teljes körű harmadik világháborúhoz” vezet.

Litván és amerikai katonák ünneplik Litvánia NATO-tagságának 20. évfordulóját
Litván és amerikai katonák ünneplik Litvánia NATO-tagságának 20. évfordulójátMindaugas Kulbis/Copyright 2024 The AP. All rights reserved

Nem lép NATO-bakancs ukrán földre, de szélesebb lesz a segítségnyújtás – ez vátható a washingtoni közgyűlésen

A július derekán Washingtonban tartandó atlanti közgyűlésen várhatóan lezárják ezt a vitát, és a NATO többsége úgy fog dönteni, hogy megtagadja a fegyveres konfliktusba való közvetlen beavatkozást. Más kérdés, hogy a közgyűlés eltiltja vagy eltilthatja-e az egyes országokat saját szuverén döntésüktől a közvetlen katonai részvételt illetően Ukrajnában. Az viszont biztos, hogy egy ilyen hipotetikus esetben nem élveznék az Atlanti Charta által előírt kollektív védelmet.

Közvetlen részvétel tehát nem lesz, viszont közel 300 ezer főre növelik a konfliktusközeli zónákban állomásozó NATO-haderőket, ami példátlan koncentráció a szövetség történetében. Ezek a csapatok jórészt a Baltikumtól Bulgáriáig húzódó gerincen helyezkednek el, erős rakéta- és páncélos fegyverzettel.

Eddig az Egyesült Államok védelmi minisztere, Lloyd Austin vezette az úgy nevezett „Ramstein csoportot”, ami annak az 50 országnak a laza tömörülése, amelyek támogatják Volodimir Zelenszkij hadseregét. A júliusi csúcson ezt a feladatot valószínűleg a NATO brüsszeli központjába helyezik át.

Boris Pistorius német védelmi miniszter, Charles Brown amerikai vezérkari főnök, Lloyd Austin amerikai és Rustem Umerov ukrán védelmi miniszter
Boris Pistorius német védelmi miniszter, Charles Brown amerikai vezérkari főnök, Lloyd Austin amerikai és Rustem Umerov ukrán védelmi miniszterStars and Stripes

A lépés gyakorlati oka az, hogy a Kijevnek szállított anyagok 99 százaléka az Atlanti Szövetség 32 partnerétől származik, tehát Amerika részvétele rendkívül fontos, de egyáltalán nem kizárólagos. A politikai magyarázat pedig az, hogy a nyugati blokk fellépése így egységesebb lesz az európai közvélemény szemében, de Vlagyimir Putyin látómezejében is.

A NATO-csúcs előtti hetekben Austin sorra veszi a Patriot rakétaelhárító ütegekkel rendelkező országok vezetőit. Az ukránok számítása szerint 25 ütegre van szükség az egész terület védelméhez; hét pedig elegendő lenne a fő városközpontok megóvására. Austin jegyzékében azonban jelenleg csak két Patriot üteg van megjelölve, amelyek nem az USA-ból származnak, az egyik Németországból, a másik pedig Spanyolországból.

Hollandia még nem döntötte el, hogy küld-e Patriotokat Ukrajnába, Görögország pedig egyenesen kizárta. Lengyelország azért nem ad át ütegeket, mert ezekkel a rzeszowi katonai repülőteret védi, amely az Ukrajnába irányuló nyugati fegyverzetek szétválogatásának logisztikai bázisa, vagyis a szállítmányok idegközpontja, ami kiemelt védelmet követel.

Olaszország inkább Samp-T légvédelmi rendszert küldene, az Egyesült Királyság pedig más típusú eszközöket biztosít.

Az idő nagyon sürget. A Brookings Institute elemzése 15-20 százalékos további orosz területnyerést jósol erre a nyárra, miközben a Pentagon újabb adag tüzérségi lőszere egyelőre az USA európai bázisain várakozik.

( EURONEWS )

Kitiltanák az orosz pénzt az európai politikából.

A legújabb szankciós csomagba kerülhet bele a tilalom, kérdés, hogy arról a tagállamok meg tudnak-e állapodni az EP-választások előtt.

A legújabb, immár 14. szankciós csomagjával az Európai Unió megtiltaná, hogy pártok, háttérszervezetek, politikai aytrösztök és más csoportok orosz eredetű pénzt fogadjanak el.

Millions of rubles, szankció
Ha elfogadják a brüsszeli szankciós csomagot, egyetlen európai politikus sem kaphat majd rubelt / Fotó: GettyImages

Az Európai Bizottság javaslata szerint a tagállamoknak az ehhez szükséges lépésekről is meg kellene állapodniuk a Bloomberg információi szerint. A szankciós csomag nem csupán az európai politikai szervezeteket vágná el az orosz finanszírozástól, de megtiltaná az orosz hélium importját és szigorítaná a mangánércek és más ritkaföldfémek exportkorlátozásait is.

Több orosz médiát is elhallgattatnának

A csomagban lezárnák az európai kikötőket 11, a vádak szerint az orosz háborús erőfeszítéseket segítő hajó előtt és további négy orosz média európai sugárzását is megtiltanák. A bizottság alelnöke, Vera Jourova vasárnap elmondta, hogy ezek a Voice of Europe (Európa hangja), a Gazeta, a Ria Novosztyi és az Ivesztya, melyek szerinte nem sajtótermékek, hanem csak Putyin propagandájának eszközei.

Az orosz politikai beavatkozásnak gátat vetni hivatott intézkedés vélhetően nem független a közelgő EP-választásoktól, ugyanakkor

a korábbi szankciós csomagok tapasztalatai alapján egyáltalán nem egyértelmű, hogy addig sikerül-e egyhangú döntésre jutnia az unió 27 tagállamának. Az előző csomagokat ugyanis hetekig tartó viták előzték meg.

Politikai csatározás

Az orosz politikai finanszírozás ellen elsősorban Franciaország, a Baltikum országai, Lengyelország és Hollandia sürgeti a fellépést. Márciusban azonban a cseh titkosszolgálat is arról számolt be, hogy feltártak egy orosz hálózatot, mely a Voice of Europe segítségével igyekezte befolyásolni az európai politikát. Belgium az ügy kapcsán áprilisban nyomozást is indított.

Amennyiben a javaslatot elfogadják, az elsősorban különböző szélsőjobboldali pártok számára lehet hátrányos, bár például

a Marine Le Pen vezette francia Nemzeti Tömörülés tavaly közölte, hogy idő előtt visszafizettek egy 6,1 millió eurós hitelt, melyet egy orosz banktól vettek fel, hogy a látszatát is kerüljék a külföldi befolyásnak.

Célkeresztben az orosz bankrendszer is, az orosz gáznak azonban csak a továbbszállítását tiltanák

A legújabb szankciós csomag részeként megtiltanák az orosz jegybank pénzügyi üzenetküldő szolgáltatását, az SZPFSZ melyet 2014-ben hoztak létre, a SWIFT alternatívájaként, válaszul az akkori, a Krím-félsziget elfoglalása miatt kivetett szankciókra. A rendszert januári adatok szerint 20 országban használják, köztük például Örményország, Fehéroroszország, Tádzsikisztán és Kazahsztán.

Az uniós szankciók régóta legvitatottabb eleme, az energia kapcsán a bizottság az orosz LNG továbbszállításával kapcsolatos szolgáltatásokat tiltaná meg, valamint a sarkvidéken létesülő orosz LNG-beruházások támogatását.

A javaslatban ezen kívül több mint egy tucat vállalatra is lecsapnának, melyek a korábbi szankciók kijátszását segítették elő. Ezekből a vállalatokból több az Egyesült Arab Emírségekben, Kínában vagy Törökországban működik.

( Világgazdaság )

 

Ultimátumot adott Izrael a Hamasznak, vagy véres háború jöhet (portfolio)

Ultimátumot adott Izrael a Hamásznak: vagy elfogadják a Jeruzsálem által kínált egyezséget a túszok szabadon engedéséről, vagy lerohanja az izraeli hadsereg Rafaht – írja bennfentes források alapján a Wall Street Journal.

A Hamásznak egy hetet adott Izrael, hogy eldöntsék, mit akarnak: ha nem fogadják el a megegyezést, az izraeli hadsereg megindítja a hónapok óta tervezett invázióját.

Az alku értelmében Izrael 40 napot adna a Hamásznak arra, hogy elengedjenek 33 túszt, eközben pedig tárgyalnának a felek egy hosszabb távú tűzszünetről. Az ezt követő, hathetes periódusban a Hamász elengedné az összes túszt, ezután pedig egy egész éven át tartó tűzszünet jönne.

Az amerikai lap szerint a Hamász valószínűleg nem fogja élből elutasítani az ajánlatot, de egy saját ellenjavaslatot fognak majd az asztalra tenni, melyet Izrael nem biztos, hogy elfogad.

Ha a felek nem tudnak megegyezni, a háború eddigi legvéresebb ütközete jöhet. A Gáza elleni invázió kezdetén a déli Rafah térségébe küldte Izrael az összes civilt az övezetben, milliók torlódtak fel megfelelő mennyiségű élelem, víz és gyógyszer nélkül a déli szektorba. Izrael legszorosabb szövetségesei hónapokig lobbiztak azért, hogy Izrael ne kezdje meg a szárazföldi inváziót Rafah ellen, tartva attól, hogy nagyon súlyos civil áldozatai lesznek a katonai műveletnek.

Emmanuel Macron szerint Európa használhat nukleáris fegyvert.

Emmanuel Macron francia elnök az EP-választás kampánynyitóján
Írta: FT

A francia elnök szerint országa nukleáris robbanófejeit az Európai Unió kollektív védelmére kéne felhasználni, és úgy véli, hogy a kontinensnek önálló védelmi rendszert kell kiépítenie. A NATO és a saját ellenzéke sem üdvözli a felvetést.

Macron az Ebra által hétvégén publikált interjúban közölte, hogy szerinte el kell kezdeni az Európa védelméről szóló tárgyalásokat, és megvitatni egyrészt a légvédelmi képességeket, és hogy kinek milyen nagy hatótávolságú rakétája van, illetve, hogy kinek a határain belül vannak amerikai illetőségű nukleáris fegyverek – utóbbi kijelentésével feltehetőleg Németországra utalt, ahova az USA több nukleáris fegyverét telepítette. A francia elnök leszögezte, hogy Franciaország kész nagyobb mértékben hozzájárulni Európa védelméhez.

Keményebb hangnem az oroszokkal szemben

Macron február végén egy szűk körű beszélgetés során azt mondta, hogy nem zárja ki annak a lehetőségét, hogy NATO-csapatokat küldjenek az ukrajnai harcmezőkre. A beszélgetésen részt vett Olaf Scholz német kancellár, David Cameron brit külügyminiszter, Andrzej Duda lengyel elnök és Mark Rutte holland miniszterelnök. Kijelentése az EU-s vezetők között általában nemtetszést váltott ki, de például Radoslaw Sikorski lengyel külügyminiszter üdvözölte a felvetést, miközben Donald Tusk lengyel kormányfő határozottan ellene volt.

Macron újabb, a nukleáris fegyverekről szóló kijelentése nem maradt francia kommentár nélkül sem. Egységes ellenzéki vélemény, hogy már a gondolat is felháborító, hogy a  francia nukleáris arzenált az európai szomszédok szolgálatába állítsák.

François-Xavier Bellamy, a konzervatív Köztársaságiak párt vezetője azt mondta, hogy szerinte Macron „a francia szuverenitást” sértő kijelentéseket tett, a radikális baloldali Engedetlen Franciország politikai mozgalom felől pedig közölték, hogy Macron a tűzzel játszik. Thierry Mariani, a mozgalomhoz kötődő, oroszbarát érzelmeiről ismert EP-képviselője azt mondta, hogy szerinte

„Macron veszélyes a francia nemzetre

 

és hozzátette cinikusan, hogy „a nukleáris fegyvereink után Franciaország helyét az ENSZ Biztonsági Tanácsában majd átadják az Európai Uniónak.”

Érdemes megjegyezni, hogy Macron ötlete nem újkeletű. Már 2020-ban is „stratégiai párbeszédre” hívta európai kollégáit, hogy országa nukleáris erejét Európa kollektív biztonságának szolgálatába állítsa. Felvetése akkor süket fülekre talált, miként 2022-ben ismét, amikor megismételte ajánlatát. 2024 januárjában viszont változott a helyzet: Manfred Weber, az Európai Néppárt (EPP) vezetője a Politicónak adott interjúban azt mondta, hogy Európának fontolóra kell vennie Macron ajánlatát, sőt hosszútávú célként kell azt értelmeznie.

Ne a NATO és az USA legyen az úr!

A francia elnök úgy véli, hogy országa nukleáris képességeinek az egész kontinensre való kiterjesztése fontos lépés ahhoz, hogy Európa független katonai hatalommá válhasson, és leszögezte, hogy a „hitelt érdemlő európai védelemnek” át kell ugrania az Egyesült Államok vezette NATO által eleve létező védelmen. A szombaton közölt interjúban azt mondta, a francia álláspont szerint

„használhatunk nukleáris fegyvert, amennyiben létfontosságú érdekeink forognak kockán, a létfontosságú érdekek pedig európai dimenzióban értendők.

 

A Brexitet követően Franciaország maradt az Európai Unió egyetlen atomhatalma, az Egyesült Királysággal ellentétében viszont Párizs nem függ amerikai technológiától. Franciaország az 1960-as években alapozta meg nukleáris csapásmérő erejét, ezzel együtt megágyazott függetlenségének is, jelenleg körülbelül 300 nukleáris robbanófeje van. Macron felvetésével kapcsolatban korábban Jens Stoltenberg NATO-főtitkár azt mondta, hogy a katonai szövetség nukleáris elrettentő ereje évtizedek óta működik, és szerinte ezt nem szabad aláásni.

Macron múlt héten, a párizsi Sorbonne Egyetemen az európai parlamenti választások okán tartott kampánynyitó beszédet, és ebben is figyelmeztetett, hogy az orosz fenyegetés létfontosságúvá tette, hogy Európa fokozza a háborúra való felkészülést. Közölte: a NATO európai pillérére szükség van, de fel kell építenünk az önálló európai védelmi képességeket is. „Egy olyan Európát kell felépíteni, amely képes megmutatni, hogy nem az Egyesült Államok alárendeltje.”