2016-03-12 nap bejegyzései

(1842) Viktimológia

Tibor bá’ online

 

~q191A viktimológia az áldozatokkal foglalkozó tudomány. Ugyanis, elég rég felfedezték, hogy magának az áldozatnak is van felelőssége saját haláláért. Ezt viszonylag könnyű belátni. Ha sose teszem be a lábam egy kocsmába, kizárt, hogy kocsmai verekedés áldozata legyek. Aki nedves úton 160-al száguld könnyen fának csapódhat. Aki nem ül gépkocsiba, az aligha lesz közlekedési baleset áldozata. Ezek viszonylag egyszerű, és átlátható esetek. Van azonban ennél összetettebb dolog is. Ha jól megvizsgáljuk, kiderül, hogy sok áldozat önmagának „köszönheti” végzetét. Ott volt például a pécsi pszichológus nő, aki a rendőrségen dolgozott. A gyilkosával egészen a lakása ajtajáig jutott, de ahelyett, hogy bement volna, még akart tenni egy kört, mert biztos volt abban, hogy ismeretei birtokában lenyugtatja a leendő gyilkosát. Persze, mint viktim, azaz áldozat az első hibát ott követte el, hogy éjszaka egyedül ment haza.

Ennél is érdekesebb a legújabb eset, ahol a tündér szépségű Vivien lett az áldozat. Gyilkosával egy padban ült az általános iskolában, majd pajtások lettek, végül pedig kavartak néhány hónapig, aminek a vége szakítás lett, de a barátság fennmaradt. Ugyanis Vivien túlfejlődött Bálinton, női szépsége megnyitotta az utat előtte korábban el se képzelt távlatok felé. Mindenütt azt tapasztalta, hogy szépségével bármit el tud érni, ellenszolgáltatás nélkül. Észrevette, hogy a férfiak szinte nulla esély mellett is hajlandók szívességet tenni, mert „mit lehet tudni” alapon. Így esett, hogy a szombat esti mulatás után Bálintot kérte meg, hogy vigye őt haza Kakucsra, ami harmad úton van Kecskemét felé. Gondolom fel se tűnt neki, hogy meglehetősen nagy indolencia X-el mulatozni, és Y-nal vitetni magamat haza. Azt se kellene elképzelni, hogy az éjszakai autókázásért nem kell „fizetni”. A megszokott mosollyal való fizetés nappal, emberek közelébe OK, de kettesben, éjszaka az országúton már kevés. Nem tudta, meglepődött, amikor Bálint megállt egy erdőben és kérte az úti díjat. Meglepődött és ellenkezett is, miközben a múltra való tekintettel Bálint feldühödhetett.

Jogilag Bálint tette emberölés bűntette, amire készülhetett abban az esetben, ha Vivien ellenkezik, mert miért volt nála kés?. Az előzmények ismeretében úgy gondolta, hogy neki a nőhöz „joga” van. Nem csodálkoznék, ha kapna érte 20 évet. De állapítsuk meg, az áldozat maga is felel haláláért.

Ha van egy 18 éves lányod, ne ess pánikba, mert ez nem történhet meg mindenkivel. Ha a lányodat megtanítod tisztességesen viselkedni, sose lesz belőle áldozat.

__________________________________________________________
__________________________________________________________
__________________________________________________________