2016-03-17 nap bejegyzései

(1848) Mi a baj a kapitalizmussal?

Tibor bá’ online

 

~q191Röviden, túl jóra sikeredett. Az összes reformer, vagy inkább mondjuk úgy, hogy idealista, Jézustól Leninig kimondva, vagy kimondatlanul azt feltételezte, hogy létezik egy „szocialista embertípus”, aki, ha lekennek neki egy pofont, odatartja a másik arcát is. Ezért a jutalmat az egyik a másvilágon ígérte megkapni, a másik az unokák számára. Csakhogy az emberi természetet nem hatja meg a „mindenki adjon képességei szerint, cserébe megkapja azt, ami a szükséglete”, mivel az Ember a képességeit önmaga hasznára akarja felhasználni. Erre pedig a kapitalizmus a legalkalmasabb, ahol…. Mit is mond Gordon Gekko a Wall Street című filmben? „Greed, for lack of a better word, is good” (jobb jelző híján, jó a kapzsiság).

Az önző kapzsiság az emberi evolúció alatt pozitív tulajdonság volt a túlélés és utódnemzés terén. A lehető legjobb, mert az önzés biztosított a jelent, a kapzsiság pedig a jövőt. És mert az Ember kapzsi, azaz egyre többet akar magának, a kapitalista környezet látványosan működött, messze maga mögött hagyva a létező szocialista környezetet. Úgy tűnt, és ezerszer bebizonyosodott, hogy az emberi kapzsiságra lehet építeni, az mindig bejön, az emberi önfeláldozásra, testvériségre viszont nem. Hiába mondta ki a francia forradalom: Szabadság, Egyenlőség, Testvériség. Ezt csak azok akarják, akiknek a sors egyiket se adta meg. Dehogy kell az egyenlőség annak, akik fenn ül a piramis felsőbb régióiban.

Akkor pedig felmerül a kérdés, miért vágynak a tömegek a kapitalista társadalmi rendre, és miért tűrik el azok, akik benne görnyednek? Azért, mert, ahogy már Napóleon is rájött a világ legnagyobb mézesmadzagjára: Minden katona zsebében hordja a Marshall botot. Ugyanígy, minden amerikai úgy érzi, hogy kemény munkával, minimális szerencsével ő maga is lehet milliomos, mert ez a rendszerben benne van. Képességeid gyümölcsét nem kell megosztani másokkal. Tehát a rendszer tökéletesen működik. Nem kell agitálni a széles tömegeket, hogy látástól vakulásig dolgozva adják életük javát gyermekeik fényes jövőjéért, mert minden egyes egyed hülyére töri magát, hogy egyszer majd ő zsákmányolhassa ki a nincsteleneket, mert a pénz hatalom, és akinek hatalma van, annak minden van.

Azt azonban csak kevesen látták előre (de Marx például látta), hogy a pénz, az egyre több pénz olyan hatalom birtoklását teszi lehetővé (pl. a képviselők, szenátorok megvásárlását) ami önjáróvá váló kapzsiságot teremtve végül elpusztítja az eredeti struktúrát. A forradalom megeszi gyermekeit, a kapitalizmus felfalja önmagát.

__________________________________________________________
__________________________________________________________
__________________________________________________________