2016-03-14 nap bejegyzései

(1843) Hazugság

Tibor bá’ online

 

~q191Az emberi agynak sok érdekes tulajdonsága van, ezek közül az egyik, hogy átélt élményekre aprólékosan emlékszik, akár 60 év múlva is, a kitalált (hazugság) történetekre viszont egyáltalán nem. Ezt használják ki a rendőrségi (stb.) kihallgatók, amikor a pontosan felvett vallomást egy hónappal később újra elmondatják a gyanúsítottal, rákérdezve a részletekre. A hazugságot képtelenség újra elmondani pontról-pontra. Tanulság? Ha egy mód van rá, ne hazudjunk, nem csak az életünk lesz összehasonlíthatatlanul kényelmesebb, és rajta se tudnak kapni.

Tegnap a társas élet keretein belül végignéztem egy filmet (plusz egy rakás hirdetést) valamelyik csatornán. A történet egyszerű, és igen tanulságos volt. Egy házhoz járó masszőrnő egy társas összejövetelen megismerkedik egy elvált költőnővel, akihez eljár masszírozni, és persze összebarátkozik vele. Valamint egy elvált férfivel, akivel kialakít egy kellemesnek tűnő kapcsolatot. A baj csak az, hogy az új ismeretség valamikor házasok voltak és van egy tinédzser lányuk, aki hol a papánál, hol a mamánál van. A költőnő állandóan a volt férjének a kibírhatatlan hibáiról mesél. Aztán egy szép napon a masszőrnő rájön, hogy a költőnő tulajdonképpen azt a pasit cikizi megállás nélkül, aki neki az új kapcsolata. Ez az a pont, ahol lépni kellett volna, de nem tette, helyette elkezdte vizsgálni a pasiját a feltárt hiányosságok mentén (pl. nincs éjjeli szekrénye, és mindent a földre dobál). Egy idő után a pasiját a volt feleség szemével kezdte nézni. Aztán a közös lány mind a két szülőnél meglátta a nőt, és annyi. Tragédia. Ugyanis a pillanatnyi kényelem kedvéért az őszinteségre képtelen ember nagyságrendekkel nagyobb kellemetlenségeket vállal fel a jövőben.

Ennek ellenére, ha mégis hazugságra szánod el magad néha-néha, akkor a legokosabb, ha előtte iszol egy liter ásványvizet. Ugyanis a California State Univbersity végzett egy kísérletet, aminek lényege, hogy a résztvevő diákok egy részével itattak 7 dl ital, egy másik részükkel nem. Kiderült, hogy a teli húgyhólyagos diákok alig követtek el olyat, amiből arra lehetett volna következtetni, hogy hazudnak. Hazug válaszaik hosszabb és részletesebb voltak, ami miatt a kiértékelők nem jöttek rá a hazugságra.

A beszámoló még hozzátette, nem kevés kajánsággal, hogy David Cameron, angol miniszterelnök hosszúra nyúlt utolsó beszéde alatt egészen biztos teli lehetett a húgyhólyagja. Én meg azt észrevételezem, hogy teli húgyhólyaggal az ember siet, hogy minél előbb üríthessen. Aki siet, az nem húzza a mondanivalóját a végtelenségig. Na, majd egyszer kipróbálom. 😀

__________________________________________________________
__________________________________________________________
__________________________________________________________