2016-03-28 nap bejegyzései

(1856) Hegyalja út

Tibor bá’ online

 

~p001Volt idő, amikor én is elhittem, hogy a magyar nők a legszebbek a világon, hogy szabadságszerető nép vagyunk, hogy a Balaton Európa legszebb tava, hogy a magyar konyhának nincs párja a világon, hogy az aranycsapat… na igen, két emberöltővel ezelőtt. stb. A valóság az, hogy egyetlen magyar rekordról tudok, nincs még egy ilyen szolganép a világon, aminek egyetlen egy aspektusával szeretnék most foglalkozni.

Felreppent a hír, hogy a Hegyalja utat, a leendő névadó halála után mindössze öt évvel, átkeresztelik Mádl Ferenc útra. Miért? Ki volt ez a Mádl Ferenc? A Magyar Köztársaság egyik jelentéktelen minisztere, majd elnöke, amikből van néhány száz, ha nem ezer. Miközben a Hegyalja út generációkon át megtartotta nevét.

Nálunk egyedül a politikai seggnyalásnak van igazán hagyománya. A Berlini teret átkeresztelték Marx térre, majd Nyugati térre. Az Andrássy útból Sztálin út lett, majd Magyar Ifjúság útja, illetve Népköztársaság útja, végül vissza Andrássy út. Gyerekkorom Tisza Kálmán teréből Köztársaság tér lett, de ez se lehetett elég jó, mert néhány éve megkapta a II. János Pál tér kissé nevetséges elnevezést.

Persze ez a seggnyalásos szolgalelkűség nem új keletű. A Weissenburger Strasse a magyarosodást követően 1874-től Fehérvári út lett. A Fehérterror után, 1920-ban menten Horthy Miklósra változtatták a nevét, ami nagyon is indokoltan 1945-től Bartók Béla út lett.

Összehasonlításként a londoni Bond Street, és az Oxford Street nevüket 1720-ban kapták, úgy 300 éve, és mind a mai napig nem találtak okot arra, hogy megváltoztassák. Ezzel szemben nálunk a politika alig várta, hogy Mádl Ferencről nevezzenek el, egy patinás, jóhangzású Hegyalja utat. Miért?

_________________________________________________________
_________________________________________________________
_________________________________________________________