2016-03-04 nap bejegyzései

(1836) Élj sokáig

Tibor bá’ online

 

~q191Sokáig akarsz élni?

Tizennyolc tipp az élet meghosszabbítására. Ha viccelni akarnék, akkor azzal kezdeném, hogy kerüld el a III. világháborút, de ezt most kihagyom. Az Amerikából származó tippeket viszont lefordítom nektek, hátha van, akit érdekel.

Ügyelj az örökítő anyagodra- Az idő múltával a kromoszómák vége, az úgynevezett telomerek rövidülnek. Ennek következtében egyre gyengül az egyén ellenálló képessége. Az életmód változás viszont egy olyan enzim felfokozását eredményezi, amely ezt a rövidülést megakadályozza. Vagyis az egészséges életmód lelassítja az öregedést.

Ne élj a vakvilágba – Egy 80 éves tanulmány szerint azok az emberek, akik odafigyelnek, vagyis érdeklik őket a részletek, mindent alaposan átgondolnak, és megpróbálnak helyesen élni – tovább élnek. Többet tesznek egészségük érdekében.

Barátkozz! – Még egy dolog, amit megköszönhetsz a barátaidnak, segítenek abban, hogy továbbélj. Ausztrál megfigyelések szerint a minél több baráttal rendelkezik valaki, annál kisebb az esélye, hogy a következő 10 évben meghal.

Válogasd meg a barátaidat – Barátaid életstílusa átragad rád. Tehát olyanokkal barátkozz, akik egészségesen élnek.

Hagyd abba a dohányzást – Köztudott, hogy a cigaretta elhagyása meghosszabbítja az életet. Viszont, hogy mennyivel, az meg fog lepni. Egy 50 éves angol tanulmány szerint, aki 30 éves korában felhagy a dohányzással, 10 évvel hosszabbítja meg az életét. A dohányzásról való leszokás 40, 50 vagy 60 éves korban 9, 6 vagy 3 évvel hosszabbítja az életet.

Pihenj le délután – Számtalan országban tartanék ebéd utáni pihenőt. Mostanra kiderült, hogy a délutáni alvás hosszabb életet biztosít. 24.000 emberen végzett megfigyelés szerint, azok, akik rendszeresen lepihennek ebéd után, 37 százalékkal kisebb eséllyel kapnak infarktust. A kutatók úgy gondolják, hogy az alvás segíti a szívet a stressz okozta káros hormonok csökkenését.

Kövesd a mediterrani étrendet – Vagyis, egyél sok gyümölcsöt, zöldséget, teljes kiőrlésű magokat, olíva olajt, és halakat. Eddig, fél millió ember megfigyelése igazolta ennek a helyességét.

Kövesd az okinavaiakat – Valamikor az Okinaván élő japánok éltek a legtovább a teljes emberiséghez viszonyítva. Na, mit ettek ezek az emberek? Rengeteg zöldséget, kevés kalóriával. Szokásos volt a tányérra kitett ételnek, kábé 20 százalékát otthagyni. A fiatalok ezeknek a szokásoknak hátat fordítottak, nem is élnek olyan sokig, mint elődeik.

Élj házasságban –A házasságban élők, rendre túlélik szingli barátaikat. A kutatók úgy találták, hogy a jelenség kulcsa a gazdasági és társadalmi segítség. Ráadásul az is segít, ha valaki elvált vagy megözvegyült. Még ez is jobb, mint a szingli lét.

Karcsúsodj – Ha túlsúlyos vagy, és lefogysz, az védelmet nyújt diabétesszel, szív érrendszeri betegségekkel szemben, amelyek éveket vehetnek el tőled.

Mozogj! – A bizonyíték egyértelmű. Azok, akik mozognak, tovább élnek. Rengeteg tanulmány bizonyítja, hogy a rendszeres testmozgás jelentősen csökkenti mindenféle betegség bekövetkezésének az esélyét. Ráadásul idős korban még a szellemi képesség megtartásában is segít. A tapasztalat szerint heti 2,5 óra már érezteti hatását.

Csak mérsékelten igyál (alkoholt) – A kevés alkoholt fogyasztók körében a szív és érrendszeri betegségek ritkábban fordulnak el, mint azok között, akik egyáltalán nem isznak. Másfelől viszont, akik többet isznak, azok számtalan betegség között válogathatnak, amelyek mind az alkohol fogyasztás következményei. A fentiek ellenére, ha eddig nem ittál, most ne kezd el, mert a szívet más módon is lehet kímélni.

Spiritualitás – A vallásos emberek tovább élnek azokhoz viszonyítva, akik nem hisznek istenben. Egy 12 éven át folytatott tanulmány szerint 65 év felettiek, akik hetente jártak templomba, erősebb immunrendszerrel rendelkeztek, mint azok, akik nem.

Megbocsátás – A harag megszüntetése elképesztő módon óvja az egészséget. A krónikus gyűlölködés csökkenti a tüdő munkaképességét, fokozza a szív érrendszeri betegség, a sztrók és más betegségek bekövetkezésének az esélyét. A megbocsátás csökkenti az izgalmat, a vérnyomást. Ezek az előnyök a kor előrehaladtával fokozódnak.

Biztonsági felszerelések –Amerikában a halálokok ötödik helyén a balesetek állnak. Húszéves korig viszont az első helyen áll. A biztonsági felszerelések használata egyszerűen csökkenti a balesetek számát. Gépkocsi baleseteknél a biztonsági öv használata a halált 50 százalékkal csökkenti. Kerékpár baleseteknél a halálok főleg fejsérülés, ezért a bukósisak viselése kötelező.

Alvás – A nem megfelelő minőségű és hosszúságú alvás hiánya komoly mértékben növeli a betegségek bekövetkezését. A rendszeres 5 órai alvás éjszakánkén korai halálhoz vezet.

Stressz – A stressz tökéletes elkerülése lehetetlen, de komoly mértékű lecsökkentése nem lehetetlen. Próbálkozz jogával, meditációval, vagy mély légzésekkel. Napi néhány perc is csodákat tud művelni.

Célkitűzések – Azértelmeshobbik és tevékenykedés hosszabbítja az életet. A japánok végeztek egy 13 éven át tartó megfigyelést. Azt találták, hogy azok továbbéltek, akiknek volt „céljuk” az életben. Az értelmes életcél, még idős korban is, csökkenti az Alzheimer kór bekövetkezését.

__________________________________________________________
__________________________________________________________
__________________________________________________________