(1836) Élj sokáig

Tibor bá’ online

 

~q191Sokáig akarsz élni?

Tizennyolc tipp az élet meghosszabbítására. Ha viccelni akarnék, akkor azzal kezdeném, hogy kerüld el a III. világháborút, de ezt most kihagyom. Az Amerikából származó tippeket viszont lefordítom nektek, hátha van, akit érdekel.

Ügyelj az örökítő anyagodra- Az idő múltával a kromoszómák vége, az úgynevezett telomerek rövidülnek. Ennek következtében egyre gyengül az egyén ellenálló képessége. Az életmód változás viszont egy olyan enzim felfokozását eredményezi, amely ezt a rövidülést megakadályozza. Vagyis az egészséges életmód lelassítja az öregedést.

Ne élj a vakvilágba – Egy 80 éves tanulmány szerint azok az emberek, akik odafigyelnek, vagyis érdeklik őket a részletek, mindent alaposan átgondolnak, és megpróbálnak helyesen élni – tovább élnek. Többet tesznek egészségük érdekében.

Barátkozz! – Még egy dolog, amit megköszönhetsz a barátaidnak, segítenek abban, hogy továbbélj. Ausztrál megfigyelések szerint a minél több baráttal rendelkezik valaki, annál kisebb az esélye, hogy a következő 10 évben meghal.

Válogasd meg a barátaidat – Barátaid életstílusa átragad rád. Tehát olyanokkal barátkozz, akik egészségesen élnek.

Hagyd abba a dohányzást – Köztudott, hogy a cigaretta elhagyása meghosszabbítja az életet. Viszont, hogy mennyivel, az meg fog lepni. Egy 50 éves angol tanulmány szerint, aki 30 éves korában felhagy a dohányzással, 10 évvel hosszabbítja meg az életét. A dohányzásról való leszokás 40, 50 vagy 60 éves korban 9, 6 vagy 3 évvel hosszabbítja az életet.

Pihenj le délután – Számtalan országban tartanék ebéd utáni pihenőt. Mostanra kiderült, hogy a délutáni alvás hosszabb életet biztosít. 24.000 emberen végzett megfigyelés szerint, azok, akik rendszeresen lepihennek ebéd után, 37 százalékkal kisebb eséllyel kapnak infarktust. A kutatók úgy gondolják, hogy az alvás segíti a szívet a stressz okozta káros hormonok csökkenését.

Kövesd a mediterrani étrendet – Vagyis, egyél sok gyümölcsöt, zöldséget, teljes kiőrlésű magokat, olíva olajt, és halakat. Eddig, fél millió ember megfigyelése igazolta ennek a helyességét.

Kövesd az okinavaiakat – Valamikor az Okinaván élő japánok éltek a legtovább a teljes emberiséghez viszonyítva. Na, mit ettek ezek az emberek? Rengeteg zöldséget, kevés kalóriával. Szokásos volt a tányérra kitett ételnek, kábé 20 százalékát otthagyni. A fiatalok ezeknek a szokásoknak hátat fordítottak, nem is élnek olyan sokig, mint elődeik.

Élj házasságban –A házasságban élők, rendre túlélik szingli barátaikat. A kutatók úgy találták, hogy a jelenség kulcsa a gazdasági és társadalmi segítség. Ráadásul az is segít, ha valaki elvált vagy megözvegyült. Még ez is jobb, mint a szingli lét.

Karcsúsodj – Ha túlsúlyos vagy, és lefogysz, az védelmet nyújt diabétesszel, szív érrendszeri betegségekkel szemben, amelyek éveket vehetnek el tőled.

Mozogj! – A bizonyíték egyértelmű. Azok, akik mozognak, tovább élnek. Rengeteg tanulmány bizonyítja, hogy a rendszeres testmozgás jelentősen csökkenti mindenféle betegség bekövetkezésének az esélyét. Ráadásul idős korban még a szellemi képesség megtartásában is segít. A tapasztalat szerint heti 2,5 óra már érezteti hatását.

Csak mérsékelten igyál (alkoholt) – A kevés alkoholt fogyasztók körében a szív és érrendszeri betegségek ritkábban fordulnak el, mint azok között, akik egyáltalán nem isznak. Másfelől viszont, akik többet isznak, azok számtalan betegség között válogathatnak, amelyek mind az alkohol fogyasztás következményei. A fentiek ellenére, ha eddig nem ittál, most ne kezd el, mert a szívet más módon is lehet kímélni.

Spiritualitás – A vallásos emberek tovább élnek azokhoz viszonyítva, akik nem hisznek istenben. Egy 12 éven át folytatott tanulmány szerint 65 év felettiek, akik hetente jártak templomba, erősebb immunrendszerrel rendelkeztek, mint azok, akik nem.

Megbocsátás – A harag megszüntetése elképesztő módon óvja az egészséget. A krónikus gyűlölködés csökkenti a tüdő munkaképességét, fokozza a szív érrendszeri betegség, a sztrók és más betegségek bekövetkezésének az esélyét. A megbocsátás csökkenti az izgalmat, a vérnyomást. Ezek az előnyök a kor előrehaladtával fokozódnak.

Biztonsági felszerelések –Amerikában a halálokok ötödik helyén a balesetek állnak. Húszéves korig viszont az első helyen áll. A biztonsági felszerelések használata egyszerűen csökkenti a balesetek számát. Gépkocsi baleseteknél a biztonsági öv használata a halált 50 százalékkal csökkenti. Kerékpár baleseteknél a halálok főleg fejsérülés, ezért a bukósisak viselése kötelező.

Alvás – A nem megfelelő minőségű és hosszúságú alvás hiánya komoly mértékben növeli a betegségek bekövetkezését. A rendszeres 5 órai alvás éjszakánkén korai halálhoz vezet.

Stressz – A stressz tökéletes elkerülése lehetetlen, de komoly mértékű lecsökkentése nem lehetetlen. Próbálkozz jogával, meditációval, vagy mély légzésekkel. Napi néhány perc is csodákat tud művelni.

Célkitűzések – Azértelmeshobbik és tevékenykedés hosszabbítja az életet. A japánok végeztek egy 13 éven át tartó megfigyelést. Azt találták, hogy azok továbbéltek, akiknek volt „céljuk” az életben. Az értelmes életcél, még idős korban is, csökkenti az Alzheimer kór bekövetkezését.

__________________________________________________________
__________________________________________________________
__________________________________________________________

20 gondolat erről: „(1836) Élj sokáig

  1. „Nincs értelme az egészség fokáról beszélni
    egy alapjaiban beteg társadalomban.”
    – J. Krishnamurti
    🙂 🙂 🙂

  2. 1. Akkor vedd úgy, hogy aki ezeket betartja, annak nagyobb lehet az esélye, hogy megéljen egy egészségesebb társadalmat is, vagy hogy módja legyen azt megváltoztatni…
    Részben már ezek az elvek is szembemennek egy fogyasztói társadalom értékrendjével.

  3. „Cigaretta, whisky, a vad nők – és a jó humorérzék” – így összegezte a hosszú élet titkát a 113. életévében elhunyt angol „úriember”, Henry Allingham.

  4. Nekem az tetszik a legjobban, ahogy statisztikára akarják alapozni a barátkozás hatását. Minél több baráttal rendelkezik valaki, annál kisebb az esélye, hogy a következő 10 évben meghal. Nyilvánvaló, hiszen az idősödő embereknél már csökken a barátok száma. Mifelénk ezt úgy mondják, hogy az idő előrehaladtával egyre gyakrabban kell temetésre járni.

  5. Én hiányolom a szex besorolását. Szerintem az átlagot meghaladó szexuális életnek pozitív hatása van. A többivel egyetértek.

  6. 3. István
    A felsorolás három első eleme bizonyítja a negyedik realitását, ami viszont kétségbe vonhatja az előbbieket! 🙂

  7. Szerintem 5-6 óra bőven elég. Érdemes ezzel a kérdéssel mélyebben foglalkozni, hiszen „rámegy” az élet jelentős része. Napi egy óra plusz „felesleges” alvás 30 valahány ezer nappal szorozva azért… Miért alszik az ember, az emlősökkel és a madarakkal együtt, de a rovarok, halak, hüllők miért nem? A testünknek magának nincs szüksége alvásra, csak időszakos pihenésre. Az agynak szüsége van rá, bár jelentős aktivitást mutat ekkor is. Alváskor az anyagcsere lelassul, de csak azért, mert egyébként ilyenkor éhezünk. Maradj fenn, és 1-2 óra körül éhséget fogsz érezni. Lehet, hogy őseink ezért aludtak többet? Hogy ne éhezzenek, főleg télen? Lehet, hogy az egész biológiai folyamatot a hőmérséklet szabályozza? Az alvó ember a hideget jobban elviseli, mint az ébrenlévő. Az ősi idők sötét barlangjaiban a túlélés okán alakult ki ez az emberi szokásrend? Vagy a jégkorszak generálta? Lehet, hogy a fűtetlen hálószobában alvók ezért kipihentebbek, mert annál jobban lelassulnak az anyagcsere folyamataik, s az agyuk is „hibernáltabb”? Elég lenne csupán az 5-6 óra mélyalvás? A többi ugyanis mindenkinél valójában felszínes alvás. Ugye a REM. A falusi embernek miért elég nyáron kevesebb, télen hosszabb alvás? Szerintem mindennek oka a praktikusság. Az élelem hiánya, a hideg elleni védekezés eszköze. A hajléktalanok is sokat alszanak…

  8. 8: Ott is alszanak, ahol meleg van és sok kaja.
    Inkább az agy fejlettségével függ össze az alvásigény a különböző fajoknál.

    /Az alvásigény az embernél inkább kor- és életmód függő, a fiatalok általában többet alszanak, mint az idősebbek./

  9. Én törekszem arra, hogy minden ebéd után aludjak, de ez csak 20-40 percet jelent, ha nem vagyok kimerült, vagyis az össz alvási időhöz nem sokat ad hozzá, de nagyon felfrissít a nap hátralévő részére. De nyilván van összefüggés az életmóddal, hiszen a melegebb területeken szieszta van, mert délidőben nehéz dolgozni, hidegebb területen meg amúgy is ki kell használni azt a kis világosságot.

  10. Mindig irigyeltem azokat az embereket, akik minimális alvással is intenzív életet tudnak élni, ez egy adottság, amely nem sok embernek van meg.
    Viszont a nappali alvás képessége sem mindenkinél adott. Nejem akármilyen fáradt és álmos, akkor sem képes nappal elaludni, inkább végigszenvedi a nap hátralévő részét nyűgösen.
    Nekem szerencsém van, ebéd után (régebben munkaidő után) képes vagyok olyan rajtaütésszerűen elaludni, hogy mire a párnára ér a fejem, már alszom is, viszont ez csak egy órát tart, és utána szinte reggeli friss állapotba kerülök, és a nap hátralévő részét igen intenzíven, életörömmel töltöm el.
    Ha ezt valami megakadályozta, mondjuk fontos tennivaló, akkor persze túljut az ember a holtponton, és kibírja, de soha nem olyan energikusan, tettre készen, mintha megtörtént volna az alvás.
    Szóval én is úgy érzem, hogy ez egyszerűen emeli az életminőséget, egy nap így több pozitív hatás éri az embert, mint nyűgösen, fáradtan, amikor az élet pozitív élményei egyszerűen lepattannak róla, mert nem befogadóképes. És valójában nem is töltök több időt alvással, mert éjjel ennyivel kevesebbet is alszom.
    Szóval én elhiszem, hogy ez pozitiv hatással lehet az életkilátásokra…

  11. „Hagyd abba a dohányzást” – Ahhoz, hogy abba tudjam hagyni, először el kell kezdenem. De 30 évesen nem tudom abbahagyni, mert annyi már elmúltam. Mennyit kell cigarettáznom ahhoz, hogy az abbahagyás meghosszabbítsa az életem? 🙂

    „Pihenj le délután” – Ezt szívesen csinálnám, de a munkahelyemen nincs ágy, és szerintem furcsán néznének rám, ha lehevernék a padlószőnyegre…

    Tetszik ez az írás.

  12. 6: Igazad van, de mért nem írtad bele? Kié ez a blog?

    8: Mit érsz a naponta elcsípett órákkal, ha hamarabb meghalsz tőle? Végül kevesebb időd lesz összességében.
    Ráadásul nem értem ezt a szemléletet, hogy az alvás elpocsékolt idő lenne, mintha nem is lenne része az életnek. Én annyira szeretek aludni, hogy az egyik kedvenc hobbim, időtöltésem.

    A kérdéseid egy részére ismert a válasz:
    -Az összes emlős alszik, ezért nem az emberi őskorban alakult ki, nem a barlangban, nem a jégkorszakban.
    -Nem elég csak a mélyalvás, az agynak elemi szükséglete van a REM-re, ami az élmények, információk megfelelő feldolgozásához kell. Vannak példák arra, hogy valaki hosszú időn keresztül REM fázis nélkül élt (direkt felébresztették, illetve van olyan altató, ami a REM-et megakadályozza): konkrétan bele lehet őrülni.

    Amúgy mindenkinek más az alvásigénye, lehet, hogy konkrétan neked elég az 5-6 óra, de ha nekem többször egymás után nincs meg a 8, nem vagyok önmagam.

  13. Egy kimaradt éjszaka után másnap nem feltétlenül alszunk jelentősebben hosszabb ideig. Főleg, ha az az éjszaka kellemes volt, s nem volt stresszel terhelt. A kimaradt REM-et érdekes, hogy kb. csak felerészben pótoljuk, de ezt is a felszínes alvás rovására. Minden ember képes hozzászokni, hogy 1-2 órával kevesebbet aludjon. Az agy a felszínes alvást rövidíti le. De hozzá lehet szokni 1-2 órával több alváshoz is, ilyenkor a ráadás kizárólag felszínes alvásból fog állni… Akkor talán mégis lehet értéke az elcsípett óráknak? Talán igen, talán nem… Az élethosszra pedig számtalan egyéb, a blog témáját adó körülmény is hatással van… Az is lehet, hogy akinek kevesebb az alvásigénye, annak az ébrenléti állapota is bizonyos paramétereiben eltérőbb, mely jelentősebb befolyással bír az élethosszra. Sokat kell még a „szakmunkás” tudománynak megfigyeléseket végeznie…

    Köszönjük a témát, inspirálóan hatott!

  14. 14.
    Az alvásigényben is akkora különbségek vannak emberek között, mint az intelligenciában, meg minden másban is.
    Nekem is volt olyan évfolyamtársam, aki képes volt több napon át nem aludni, és külső szemlélő nem tudta volna megállapítani, olyan fitt volt akkor is.
    Viszont volt, aki ha nem aludta meg a számára szükséges időt, akkor másnap mélyen alulteljesített, állandóan hibázott, és elviselhetetlen hangulatba került.
    Ezen nem segít semmiféle akarat és szoktatás, ez egyéni adottság.
    Az ember hajlamos rá, hogy mindenkit a maga mércéjével értékel, de ez nem mindig célszerű…

  15. 8. A halak is alszanak és ők is éjszaka, ez akváriumi megfigyelés(persze vannak éjszaka aktív halak is). Bár a szemüket nem tudják behunyni, mégis teljesen más tudatállapotba kerülnek(üvegessé válik a tekintetük) és a színeik is elhalványulnak. Olyankor egy erősebb inger kell nekik a kizökkentésre, tehát ez nem csak egy sima pihenés.

  16. Érdekes, nekem pár óra alvás elég. Nem is tudok hosszan aludni. Feküdni igen, de nem aludni. Mélyalvásban hol vagyunk? Mi pihen? A testünknek nem kell, az agyunk sem kapcsol ki teljesen, a vegetatív funkciók ugye automatikusan mennek. Persze a az agyhullámok megváltoznak, tehát az agy is takarékon van. Azonban az élet”ben maradási” funkciókat is szabályozza, ez sem kis teljesítmény.
    Akinek volt már alvásban bekövetkező tudatfolytonossága, vagyis az ébrenléthez hasonlóan, az sejti merre repkedünk „alvásunkban” és mi repked.
    Persze nem álmodásról beszélek, mert ott inkább az agy feldolgozó funkciói és az egyént ért behatások működnek. Kicsit mint a katatón állapot. Hiába áll ott bárki melletted, nincs tudomásod róla, meg semmiről. Valahol mégis vagy.
    Jó kis lista, szerintem igaz a nagy része. De pl. nem tudom ki az akinek sok barátja van?!
    Ja haverok lehetnek az öregek otthonában.
    Egyébként te Tibor bátyám mitől vagy ilyen fiatalos? Szellemileg biztosan.

  17. 17:
    Ha őszinte akarok lenni akkor azt kell mondanom, hogy nem tudom. Van néhány tulajdonságom, amin nem szokványos, ezek közül kellene megtalálni az okot.
    1) Soha nem hajtottam a pénzre. persze, azért iparkodtam megélni valamiből.
    2) Nem tökölök, gyorsan döntök.
    3) Nem hazudok, nem izgulok, hogy lebukok a hazugsággal, és nem kell emlékeznem, hogy kinek mit hazudtam.
    4) Egész életemben intenzíven használtam az agyamat.
    5) Nem aggódom. A problémák azért vannak, hogy megoldjuk őket. Ha nem tudjuk megoldani, akkor át kell rajta lépni.
    6) Megelégszem azzal, ami van és ami elérhető. Nem töröm magam tovább.
    kb. ez.

  18. a téma egyik jó és hasznos összefoglalója Chris Crowley, Henry S. Lodgje: Minden évvel fiatalabb című könyve. Bár az eredeti kiadás 2004-es a táplálkozással kapcsolatos részei is egészen jók, még ha abban már van egy lényegesen haladóbb étkezési megoldás.
    Jó szívvel ajánlom, mert „gyakorló” szerzőpár ad megoldást.
    Van külön új, kiadása hölgyeknek is.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük