2016-03-20 nap bejegyzései

(1851) Alvás

Tibor bá’ online

 

A helyes alvásmennyiség (napi 8 óra) betartása csökkenti a szív érrendszeri betegségek bekövetkezésének esélyét.

A szívbetegek (bypass műtéten, infarktuson estek át, anginában szenvednek) hagyományosan négy pontos tanácsot kapnak: táplálkozz egészségesen (semmi elhízás), mozogj, hagyd el a dohányzást, és mérsékelten fogyassz alkoholt. Ezt most meg lehet toldani egy ötödikkel: aludj kielégítően, ami napi 8 órát jelent.

~p002Az eredeti négy pontos tanács kialakításához számtalan tanulmányt végeztek. Számszerűsítve, akik betartják, 67 százalékkal csökkentik az esélyt, hogy a szíve vigye őket a sírba. Mostanra viszont kiderült, hogy a megfelelő mennyiségű alvásnak egészség védő hatása van. Ha az eredeti négypontos tanácsot kiegészítik ezzel az ötödikkel, akkor a felmérések szerint az esély csökkenése 83 százalékos.

Így aztán el lehet jutni ahhoz a megállapításhoz, hogy az öt tanács közül ez az ötödik a legfontosabb, mert kellő alvás után könnyű a mozgás, könnyebb betartani a megfelelő étkezést, és inkább van az embernek ereje, hogy leszokjon a dohányzásról.

A kellő mennyiségű alvás, és a fáradtságok kipihenése a teljesen egészséges emberek részére is hasznos. A legújabb vélemények szerint élettartam hosszabbító hatása van.

__________________________________________________________
__________________________________________________________
__________________________________________________________