2014-06-21 nap bejegyzései

(VM-230) Handlé

Tibor bá’ vissza a múltba online

 

~q397Kevés olyan 50 alatti ember él ma Magyarországon, aki ismerné a szó értelmét. A háború előtt handlének hívták az ószerest. De nem egészen. Ugyanis a háború előtti, és napjaink ószeresének a profilja nem azonos.

Kezdjük azzal, hogy a bérházak kapui hajnal 5 és este 10 között nyitva voltak (ezt Rákosi felemelte este 11-re, hogy a délutáni műszakból hazatérőknek ne kelljen kapupénzt fizetni a házmesternek). Hogy, hogy nem, nem voltak besurranó tolvajok, viszont ki-bejártak handlék, verklisek, mutatványosok, drótos tótok, meg még mi nem.

A handlé megállt az udvar közepén és elkiabálta magát („itt a handlé, ócska ruhát, cipőt, rongyot, mindent veszek)”. Akinek volt felesleges holmija az felhívta a lakásba és megalkudtak. Akkoriban nem volt lomtalanítás, a kacatok elszállítását a handlék végezték, és még fizettek is valamit érte. A háború előtt a lerobbant holminak is volt értéke, aztán ez szép lassan megszűnt. A 70-es évektől kezdve a bizományi áruházak már használt ruhát nem vettek át, legfeljebb divatból kiment, vadonatúj konfekciós termékeket, és persze nem magán személyektől, hanem üzletektől.

A handlé mindent megvett, mert mindenre volt kereslet. Az emberek tudtak szegények lenni. A handlénak volt egy kétkerekű, kézzel tolható kocsija, amit kint hagyott az utcán. Ezzel például megunt bútorokat szállított el. A másik handlénak csak egy a vállán átvetett zsákja volt, abban vitte el a zsákmányt. A fotó pont egy ilyen handlét mutat be.

A handléknak volt egy üzlet „helyisége” (magyarul bódéja) a Teleki téren, ahol azokat a cuccokat árulta, amit összeszedett a lakosságtól. Meg lehetett-e ebből élni? Úgy tűnik, hogy meg. A szegényebb emberek a Teleki térről öltözködtek.

Aztán jött a háború, a világégés, a romeltakarítás és az újrakezdés. Egy jó időre mindenki szegény lett, és teljesen észrevétlenül a handléból ószeres lett. Használt ruhát, cipőt, ócska rongyot, tollat veszek, itt az ószeres. A háború hatalmas átalakulásokat, felfordulást, menekülést, kitelepítést, internálást hozott, értékek cseréltek gazdát törvényesen, vagy törvénytelenül. Az ócskások néha meglepő értékekhez jutottak fillérekért, de aztán, egy idő után a társadalmi morál szép lassan csúszni kezdett. Az emberek elkezdtek védekezni egymás ellen. A bérházak kapuit elkezdték zárni. megszűntek a handlék, ószeresek, verklisek és alkalmi mutatványosok. Kezdett ébredezni a fogyasztói társadalom, előbb szocialista, majd kapitalista mértékben. Ma már senki se spórol, senki se takarékoskodik. Ma kölcsönöket vesznek fel, hogy vásárolhassanak, és a megunt cuccokat kidobhassák a szemétbe. Ha úgy tetszik a hajdan volt handlékat felváltották a kukázók. Ez is egy fajta szép új világ.

__________________________________________________________________
__________________________________________________________________
________________________________________