2014-06-02 nap bejegyzései

(1385) Fukushima (új nézőpont)

Tibor bá’ online

 

Masao Yoshida, az 1. reaktor igazgatója. Nyelőcsőrákban elhunyt 2013 júliusában
Masao Yoshida, az 1. reaktor igazgatója. Nyelőcsőrákban elhunyt 2013 júliusában

Három évnek kellett eltelnie ahhoz, hogy a világ megtudja, az atomreaktorok sokkal kevésbé biztonságosak, mint korábban gondolták, és hirdették. A csökkent biztonság oka, maga az ember.

A tekintélyes japán napilap, The Asahi Shimbun legfrissebb jelentése szerint, amit az egyik – azóta már rákban elhunyt – menedzser (Masao Yoshida), korábban titokban tartott beszámolójára épített. Ez szerint kiderült, hogy a robbanás után az egyes  reaktoron dolgozók 90 százaléka pánikszerűen elmenekült, mentve saját bőrüket. A hivatalos verzió szerint a dolgozók át lettek irányítva egy másik, 10 kilométerre lévő reaktorhoz, de a helyszínen maradt egy önfeláldozó csoport, akik megakadályozták, hogy még nagyobb katasztrófa keletkezzen. Yoshida szerint ő és 68 beosztott a helyén maradt, és abból egy szó se igaz, hogy ő utasította volna a többieket, hogy menjenek át egy másik reaktorhoz.

Hogy ezt a fontos információt visszatartották az egy dolog, de ennél sokkal fontosabb az a tény, hogy komolyabb probléma esetén a személyzet helytállására nem lehet számítani. Természetesen előállhat olyan helyzet, amikor már csak menekülni lehet, de vezetői utasítás nélküli menekülés lehetetlenné teszi a nagyobb baj elkerülését. A tengerhajózásban sok százéves szabály, hogy a süllyedő hajót csak a kapitány parancsára lehet elhagyni. Úgy tűnik, az atomreaktoroknál ilyen szabály bár létezik, alkalomadtán a 90 százalék nem tartja be. Ez hatalmas mértékben csökkenti az atomerőművek biztonságosságát. A tripla leolvadás miatt – ami még sose volt a világban – a pánik érthető, főleg ha meggondoljuk, hogy a helyszínen maradókra a halál vár, ha még nem hunytak el. De a társadalom számára mindenképpen azt jelenti, hogy a reaktorokról széltében-hosszában hirdetett biztonság, csak egy fikció. Hogy van a régi mondás? „Ne félj addig, amíg engem látsz, ha félni kell, már úgyse fogsz látni.”

_______________________________________________________________
_______________________________________________________________
____________________________________________________