2014-06-22 nap bejegyzései

(1401) Szép lassan kiderül az igazság

Tibor bá’ online

 

A Rochesteri Egyetem kutatócsoportja released by University of Rochester researchers a közelmúltban hozta nyilvánosságra kutatási eredményeit, aminek ismeretében aligha fogtok tapsikolni. Ugyanis kiderült, hogy a nagy valószínűséggel a légszennyezés okozza az egyre nagyobb gyakorisággal előforduló skizofréniát és autizmust.

~q393Egészen pontosan arról van szó, hogy a légszennyezés fiatal kísérleti egerek agyában gyulladást okozott, ami károsan hat ki a „fehér anyag” kifejlődésére. Az emberi agy ezen részéről tudott, hogy szerepe van az autizmus és skizofrénia kialakulásában.

A kutatók szerint, amikor az egereket igen kicsiny légszennyezésnek tették ki életük első néhány hetében, olyan neurológiai abnormalitásokat mutattak, amik embereknél is kimutatható a két nevezett betegség esetében. Az abnormalitásokat elsősorban hím egereknél tapasztalták, ami megfelel annak, hogy férfiaknál és fiúknál nagyobb számban diagnosztizálják ezt a két betegséget.

A kutatók azt is észlelték, hogy a szennyezett levegőben élő egerek agyában a szokásosnál sokkal több jeltovábbító glutamátot találtak. Az agyakban a vegyi jeltovábbítók közül glutamátból van a legtöbb, és jelentős szerepe van a tanulásban. It plays a key role in learning and memoryRáadásul, ha az agy nem jut elég glükózhoz, annak szerepét átveszi a glutamát. Azonban a túl sok glutamát károsítja, sőt el is pusztíthatja a neuronokat az általa túlgerjesztett sejtekben szabad gyökök létrehozásával. Ugyanakkor autista és skizofrén egyének agyában is a szokásosnál több glutamátot találtak.

Végül néhány szót a skizofréniáról, amiben szenvedők abnormális viselkedést produkálnak és nem képesek érzékelni a valóságot. [a mi házi skizofrénünk a mosógép szerelő] Tipikusan a szimptómák közé tartoznak: hamis vélekedés, hallucinációk, zavaros gondolkodás, inaktivitás, csökkenő barátkozási hajlam és érzelmek kifejezése. Amerikai megfigyelések szerint a lakosság 0,5 százaléka skizofrén, akiknek élettartama kb. 15 évvel rövidebb az átlagnál.

_________________________________

Ha érdekel! A John Hopkins University kutatói szerint a légszennyezés káros hatásának kivédésre meglepően jól vizsgázott a brokkoli. Amire már Kínában is rájöttek, ahol aztán van szenny a levegőben éppen elég. Persze az is lehet, hogy az amerikai brokkoli lobby megvette a John Hopkins University-t. 😀

________________________________________________________
________________________________________________________
_________________________________