2014-06-29 nap bejegyzései

(1407) Egeret szültek a hegyek

Tibor bá’ online

 

~q400Már 3 éve megírtam, hogy mi a kötelmi jog lényege. Rögzíteni a feltételeket mind a két szerződő fél részére, hogy tervezni tudják a gazdasági jövőjüket. A szerződés egyoldalú módosításának lehetősége olyan, mint a fából vaskarika. Nonszensz. Ilyen baromság csak Magyarországon fordulhat elő. Gondoljatok bele, szerződök egy gazdálkodóval, hogy ősszel átveszem a búzáját mázsánként 6000 forintért. Eljön a rossz termést hozó ősz, a búza ára felmegy 8000 forintra. A gazda egyoldalúan módosítja a szerződést, mert 6000 helyett 8000-et szeretne kapni. Más évben, hatalmas a termés, a búza ára 4000 forint. Nem veszem át attól a gazdától a búzát, akivel szerződtem, mert a szabad piacon olcsóbban kapom meg. Vagyis, ha lehetne, utólag mindenki módosítana a szerződésen az érdekének megfelelően. Ez lenne a kötelmi jog halála, mert mi az értelme egy olyan szerződés megkötésének, ami össze-vissza módosítható.

Ez az utólagos egyoldalú módosítás akkor se lehetséges, ha beleveszik a szerződésbe, mert az alapvető jogairól senki se mondhat le.

„Az egyoldalú szerződésmódosítás tisztességtelen és így semmis.” Mondja ki „néhány” év után a kormány, a kúria, a politikusok néhányan, miközben a huzavona alatt százezrek elvéreztek.

A jogi végzettséggel hagyományosan együtt jár a dr. A sok doktornak 3 év kell ahhoz, hogy rádöbbenjenek „az egyoldalú szerződésmódosítás tisztességtelen”? Hogy is írta Karinthy? Kérjék vissza az iskolapénzt!

___________________________________________________
___________________________________________________
______________________________