2014. július hónap bejegyzései

(1432) Az „erkölcsösek vagyunk” szindróma

Tibor bá’ online

 

~q400A hírek szerint egy négyéves totyis (aki már rég nem totyis) kisétált az óvodából (és nem a bölcsődéből), aztán az utcán egy felnőtt ráismert és hazavitte. A rendőrség nyomoz, az óvoda feljelentést tett ismeretlen tettes ellen. Az RTL klub többször beszámolt róla. A gyerek pszichológus nyilatkozik, ami szerint 4 éves gyereknek nincs veszélyérzete. Az emberekben elhűl a vér…. és fel se figyelnek arra, hogy Gázában már több mint 1100 halott van, nagy részük fiatal gyerek.

Emlékszem rá, hogy óvodás koromban kisétáltam az Aréna úti óvodából (most Dózsa György út) és hazasétáltam az Elemér utcába (most Marek József), de ehhez át kellett menni a forgalmas Aréna úton. Nem tudom volt-e veszélyérzetem, de úgy mentem át, hogy álltam a járda szélen, majd amikor egy néni elkezdett átmenni az úttesten, mellé léptem és vele együtt mentem át. Anyám otthon kissé meglepődött, rávert a fenekemre (ezért ma börtön jár) és nem jelentett fel senkit. Tettemet nem mondta be a rádió, és valahogy mégis felnőttem, és mellesleg az óvodából, iskolából megszökött gyerek egyáltalán nem ritka jelenség.

Egy 3 éves kisgyerek aludt egy bezárt gépkocsiban. A rendőrök betörték az ablakot, a gyereket átadták a mentőknek, akik megállapították, hogy makkegészséges. A gondatlan szülő ellen eljárás indult. Miért? Az alvó gyerekemet nem hagyhatom 10-15 percre az árnyékban álló gépkocsimban, amíg beugrok egy nemzeti dohányboltba, hogy egy kicsit növeljem a forgalmát? Miért kell feltételezni, hogy gondatlan vagyok (persze a saját tüdőm szempontjából az vagyok)? Az utcákon 70.000 hajléktalan tengődik, miért nem inkább azokra ügyelnek, mert ők aztán tényleg veszélyben vannak.

Ami pedig Sipos Pál környékén történik most már több mint két hete, az kész röhej. Nem tudom miért, de az utóbbi időben az egész világ pedofilvadászatban érdekelt. Elég valakire rámondani, hogy pedofil, és a rendőrség már le is tartóztatja mindenféle bizonyíték, nyomozás nélkül. Sipos Pál tanítványai tinédzserek voltak (ma meg már vén faszok), a pedofil szót nem használják, de a megrontást annál bőségesebben. — Sajnálom, hogy állandóan visszamegyek a saját múltamba, de nekem az egy etalon és elég jó segítségemre van az eligazodásban. Középiskolás diákkoromban az egész iskola tudta, hogy az 50 éves Nyári tanár úrnak a harmadikos, tehát 17 éves Barber Vera a szeretője. Ez nem lehet mende-mondának minősíteni, mert többen találkoztunk velük a Római parton vasárnap, fürdőruhában. A csajok fele 16 évesen már nem volt szűz (ezt tehát nem manapság találták ki), akiknek a partnereik ritkán voltak 20 évnél idősebbek. A szélsőségesen bohém Kaposi K. Ödön tanár úr a feleségével együtt a lakásán művészeti továbbképzést rendezett egy szűkebb elit részére. Mindenki tudta, és mindenkit megevett a fene, hogy bekerülhessen. Hogy ott pontosan mi történt, azt nem tudom, mert nem volt rálátásom, de ma bizonyára bekerülnének a TV hírekbe. — Nincs itt megerőszakolásról szó. Tizenhat-tizenhét éves fiú és lány pontosan tudja, hogy mit akar. Nem hiszem, hogy Sipos tanár úr erőszakoskodott volna. Tizenhat éves koromban volt irányomban egy homoszexuális megközelítés. Először is tudtam a jelenségről, másodszor határozottan elutasítottam, és kész. Nem tudom elképzelni, hogy egy hetero orientált fiút szép szó helyett erőszakkal rá lehet venni homo aktusra.

Az „erkölcsnek” úgy tűnik nincs felső határa. A ma reggeli hírekből megtudtam, hogy valakinek hatot ellet a szukája. A gazdi a felesleges hattagú társaságot betette egy dobozba és deponálta valahol. A kutyavinnyogást valaki meghallotta, hívta az állatvédőket (mellesleg, hajléktalan védők nem léteznek), akik kiszálltak, a hatból kettőt még sikeresen megmentettek (infúzió, inkubátor, kutyatejet helyettesítő gyógy-táp, stb. miközben a humán kórházakban mindezek hiányoznak), akik néhány napig még az intenzív osztályon lesznek, majd lábadoznak és 6 hetes korukban gazdákat keresnek nekik. Gondolom azóta több ezren telefonáltak a TV-be, hogy ők elvállalnák a kutyákat. Ebben nem az a szörnyű, hogy így járnak el, hanem, hogy a TV ezzel foglalkozik, és megeteti vele az egész társadalmat. Gyerekkoromban a nem kívánt szaporulat (kutya-macskla) bekerült a klozet aknába a szar közé, és ősszel kihordták trágyának. Nem volt ez kegyetlenség, a mezőgazdaság gépesítése előtt a paraszt napi 16 órát dolgozott, nem volt se ideje, se ereje a felesleges finomkodásra.

Szerintem az egyre erkölcstelenebb világban az erkölcsösség látszatának a fenntartása semmire se jó. Vannak ennél sokkal súlyosabb problémák. A magam részéről a beetetésből, de főleg az álhumanizmusból nem kérek.

__________________________________________________________
__________________________________________________________
__________________________________

(1431) A BESZÉD

Tibor bá’ online

 

~q265Az ország történetében a beszédeknek jelentős szerepe volt. Mindjárt a legelső írásos emlékünk is egy beszéd, Halotti beszéd (Látjátuk feleim szümtükhel, mik vogymuk: isá, por és homou vogymuk.)  A negyvennyolcas szabadságharcot is évekkel korábban elveszíthettük volna Kossuth ceglédi beszéde nélkül (Nem adjuk a szabadságunkat). A népi demokráciának becézett államkapitalizmus se lett volna simán bevezethető Rákosi Mátyás kecskeméti beszéde nélkül (A TSzCs-k bejelentése). Nem csoda hát, hogy a jelenlegi miniszterelnökünk is felhagyott az orbitális hazudozásaival és belemondta a képünkbe az igazságot. Totális diktatúrára törekszem, mert meglehetősen egyéni elképzeléseimet csak, mint abszolút kényúr tudom megvalósítani. Ennyi, és nem több. Illetve, lehet még ragozni tovább.

Az ellenzékecskék és azok vezetői nyugodtan haza mehetnek, és amíg szép idő van, kimehetnek a még létező játszóterekre és homokozzanak egy nagyot. Nem lesz több választás, nincs rá szükség, Putyin se akar több választást, Erdogan se, a kínaiaknál meg különben se volt szokás választásokat tartami, és mégis évi 10 százalékos a GDP növekedésük.

És mi lesz? Ami Horthy alatt is volt, a hatalom közvetlen és közvetett kiszolgálóinak, közép vállalkozóktól felfelé (a kisvállalkozók felejtsék el), tőkéseknek, a középosztály legfelsőbb rétegének, összegezve talán egy millió magyarnak jó lesz, vagy legalább is elfogadható, a többi pedig mehet a lecsóba. És miért? Mert Orbán ezt sütötte ki. – A nagy kérdés, hogy a nemzet megengedheti-e magának, hogy lemondjon a magyarság 90 százalékáról? Egy ilyen tragédiánk már volt, 1526-ban a török invázió idején a nemzet 90 százalékát nem mozgósították, mert – ahogy most se – nem tartoztak hivatalosan a nemzethez.

Ha az emberiség megússza a termonukleáris háborút, a globális felmelegedés hatásait, a fertőző betegségek járványait…. stb. Nekünk még ezen felül meg kell(ene) úsznunk a nemzet szétverését, az 1100 éves haza átadását másoknak.

_________________________________________________________

Utószó: Az orosz léleknek nem kell a nyugati demokrácia, ez Putyin sikerének titka. Mivel magyar vagyok, nagyon  nehéz nekem megítélni, hogy mi kell a magyar léleknek. De ahogy az erdélyi magyarság tapsolt Orbán szörnyű bejelentéséhez, hajlok afelé, hogy a magyarok többsége (minimum kétharmada) is ragyogóan érzi magát a diktatúra alatt, mert aki nem, az már nyugatra távozott.

_________________________________________________________
_________________________________________________________
________________________________

(1346) Guy McPherson: Going Dark (Befellegzett)ISMÉTLÉS

 

Tibor bá’ online (az elmúlt napok hozzászólásai

szükségessé tettek ezt az ismétlést)

 

~aa003McPherson nem cicázik, hanem odavágja a pofánkba: Ha fenntartjuk az ipari civilizációt, a klímaváltozás a közeljövőben kihalásra készteti a homo sapienst. Amennyiben az ipari civilizáció összeomlik, akkor a létező atomreaktorokból annyi radioaktív anyag szabadul az emberiségre, ami elégséges a kiirtásukra. Jézusmária! Ezek szerint vagy így, vagy úgy, de mindenképpen kihalunk.  De ki ez a McPherson? Az Arizonai Egyezem ökológiai és evolúciós biológia egyetemi tanára, szakterülete a természeti erőforrás ismerete. Minden valószínűség szerint érti azt, amiről beszél, bár sokan nem értenek vele egyet. Miközben a fent idézett összetett mondat roppan egyszerű, egyértelmű, és iszonyatosan logikus. Jól látható, hogy az ipari civilizáció egyszerűen nem hajlandó lemondani az ipar nyújtotta kedvezményekről, ami a klíma elviselhetetlen megváltozásához vezet. ha pedig összeomlik a világ 400-plusz atomreaktora ellátatlan marad (leállás után kb. 20 évig nagyon oda kell „figyelni”), ami csernobili-fukusimai állapotokat eredményez. De inkább átadom a szót könyvének, de előbb nézzétek meg néhány napja készült interjúját.

http://youtu.be/uy0pli8E9ic

McPherson állítja, hogy az emberiség utolsó egyedei vagyunk. Könyvében elsősorban azt írja le, hogy – mint a tényeket ismerő tudós – hogyan áll hozzá a szörnyű valósághoz. „Vallomása” meggyőzően riasztó. Ugyanis lehúzza a leplet a tények kellemes, álomszerű kikerüléséről: A technológia mindig megtalálja a megoldást. Az ipari gazdaság fenntartható. A fogyasztás minősége megváltoztatható.

Szolgáltat-e McPherson bizonyítékokkal, és pontosan mit állít?: Kezdjük azzal, hogy a klimatikus katasztrófát előrehozza 2030 körülire, ami elég közel van. Ezt elsősorban az északi metán felszabadulásnak tudható be, ami egy igen jelentős pozitív visszacsatolást eredményez. Ez pedig katasztrofális pozitív megfutást fog eredményezni. Ebből következik, hogy kb. 2030-ra 4 °C globális felmelegedés várható 1950-hez képest. Ez pedig az emberiséget megfosztja az élhető környezettől, vagyis marad a kihalás.

Ezzel a konklúzióval természetesen sokan nem értenek egyet. Állítják, hogy McPherson adatai nem pontosak, következtetése pesszimista. Én pedig itt az íróasztalom mellett nem tudom eldönteni,, hogy kinek van igaza. „szerencsére” 2030 elég közel van, 4-5 éven belül egészen biztos tisztábban fogunk látni.

Aki angolul akarja olvasni, itt van McPherson mottója:

It’s Too Late To Stop Climate Change, WE ARE DEAD

~aa004

__________________________________________________________________________
__________________________________________________________________________
________________________________________________________

(1430) Világháborúk

Tibor bá’ online

 

~q400Ma 100 éve, 1914. július 28-án az Osztrák-Magyar Monarchia hadat üzent Szerbiának, és ezzel kezdetét vette az I. világháború. Azonban a hadüzenet előtt Szerbia kapott egy ultimátumot, olyan ultimátumot, ami teljesíthetetlen volt. A háborút tulajdonképpen nem, hogy elkerülni nem akarták, kifejezetten meg akarták vívni a gyarmatok, a piacok újra felosztása, és a nagyobb profit biztosítása végett. A háborút az oligarchák érdekéért vívták, az áldozatok pedig a „nép” sorából kerültek ki, sok-sok hazafias maszlag megzabáltatása után. A négy évig tartó állóháború hihetetlen sok szenvedést okozott és rengeteg áldozatot követelt, ami nem volt elég, hogy 20 évvel később az egészet ne ismételjék meg. A két háború együttesen több mint 100 millió ember életét követelte, de a gyors triplázást nem ez akadályozta meg, hanem a termonukleáris fegyverek elterjedése, aminek úgy tűnik már nincs visszatartó ereje.

A 2008-as globális gazdasági megroppanás és a kapitalista rendszer haldoklása oda vezetett, hogy nyugodtan kijelenthetjük a III. világháború a küszöbön áll.

A jelek szerint a maláj utasszállító lelövése előre megfontolt hamis zászlós tett volt a nyugati közvélemény megetetése végett. Putyin terrorista, éppen olyan ellensége a világnak, mint Szaddam Husszein Irakban, Gaddafi Líbiában, Assad Szíriában, Chavez Venezuelában, miközben a valódi terroristák ott ülnek a Fehér házban.

Vissza a mába! A rendelkezésre álló, és nyilvánosságra hozott adatok szerint a maláj gépet a kijevi irányító központ térítette a háborús zóna fölé, ahol egy ukrán vadászgép követte, majd a kiválasztott helyen levegő-levegő rakétával meglőtte. A gép nem robbant fel, az egyik motorját érte a találat, a pilóták a működő másik motorral kényszerleszállással próbálkoztak. Ekkor Kijevben megijedek, hogy a gép Orosz földet ér, ahol beszámolhatnak a történtekről, ezért gyorsan parancsot adtak az egyik BUK egységnek, hogy haladéktalanul lőjék le, ami megtörtént. Ez az oka annak, hogy a kijevi irányító központ semmit nem hajlandó nyilvánosságra hozni (a fekete doboz eredményére még kíváncsiak lehetünk). Ez a hamis zászlós művelet nem egészen úgy alakult, ahogy azt a Washington – Tel-Aviv tengely elképzelte. Ezért ultimátum helyett szigorú szankciót kiáltottak ki, ami ugyan erősen sérti az angol – francia – német érdekeket, de ezek vezetői hűséges pincsikutyája az amerikai kormánynak.

Lépjünk vissza, és nézzük meg a hasonlatot. A XIX-XX századfordulóra a  technikai felfutás okozta gyorsuló ütemű termelés az ipari országok jelentős növekedésével járt, ami viszont új nyersanyaglelőhelyek és piacok megszerzését tette szükségessé. Ez a helyzet egy az egyben megegyezik a maival. Piac kell és nyersanyag. A XX. század elejére Németország gazdaságilag és katonailag Európa vezető hatalmává nőtte ki magát. Ezt a folyamatot Anglia aggódással figyelte és készült a (szerintük) elkerülhetetlen háborúra. A mai helyzetben Washington úgy érzi, hogy Kína és Oroszország veszélyezteti Amerika világuralmát, ami különben megfelel a valóságnak, mert ezt a világuralmat az egész világ kihasználására használják fel.

A mi figyelmünket egyértelműen Ukrajna köti le, hiszen itt van a hátsó udvarunkban, de Amerika nem csak az ukrán rezsimet váltotta le, de lázasan készülődik Ázsiában is. Egyfelől szándékosan provokálja Kínát, másfelől bátorítja, sőt elvárja Japántól, a Fülöp szigetektől, hogy játszanak rá egy katonai konfrontációra.

Mindent összevetve teljesen egyértelmű, hogy az USA háborút akar, ami egészen biztos termonukleáris háború lesz. Erre mutat az amerikai szenátus 2277 számú törvénytervezete, aminek lényege Oroszország határaihoz felsorakoztatni a támadó fegyvereket.

Washington tehát mozgásba hozta a háborús gépezetet, amit már nem lehet leállítani. A mai események éppen úgy haladnak a „hadüzenetig”, ahogy 1914-ben haladtak a trónörökös meggyilkolása után.

Jól tudom, hogy többen a torkomnak fognak esni, hogy vén hülye alig várja már egy háború kitörését. Ezeknek lefordítom a Wolfowitz doktrínát: „A célunk, hogy megakadályozzuk egy új rivális megszületését bárhol a világban, amely nagyságrendileg akkora veszélyt jelenthet számunkra, mint korábban a Szovjetunió jelentett. További célunk megakadályozni, hogy ellenséges erők [vagyis ahol a vezetés nem Amerika lakája] jelentős természeti kincsekkel rendelkező területeket birtokoljanak.” — Kérdezd meg magadtól, hogy lehet ezeket a célokat elérni?

__________________________________________________________
__________________________________________________________
__________________________________

(VM-234) Fecske és a bikini

 

Tibor bá’ vissza a múltba online

 

~q269Az interneten tényleg sok pontatlanság is található (hogy finoman fejezzem ki magam). Ezen a héten az ötvenes évek fürdőruháiról akartam írni, és ezért a wikibe beütöttem a fecskét. Erre ez jött ki: „Az ötvenes évek végétől kb. egy évtizeden keresztül divatos férfi fürdőruha. Vékony vászonból készült, középen 6-7 centiméteres fehér csíkkal díszített, oldalt madzaggal ellátott nadrág.” Nekem már 1950-ben volt fecském, és mindenki másnak is. Középen valóban volt egy függőleges csík, de az bármilyen színű lehetett. Nem volt divatos, egyszerűen nem volt más, és a középső csík valószínűleg azért lett kitalálva, mert hulladék textil darabkákból varrták össze. Én megvarrtam a saját fecskémet, és eszem ágában se volt berakni egy csíkot. Az oldal madzag stimmel, mert gumi helyett azzal kötöztük fel a medencecsont fölé.

~q268A balra látható képen napszemüvegben én vagyok látható a saját magam varrta fecskében. Sajnos a csík hiánya nem érzékelhető, de az alsó madzag hiánya viszont igen. Ebbe mind a két lábbal be kellett lépni, majd a felső madzagot megkötni. A kép 1951-ben készült, vagyis 18 éves voltam. A képen látható fiatal hölgyön kétrészes fürdőruha van, amit akkor még nem neveztek bikininek, mert annak elterjedéséhez még kellett várni egy-két évet, és hát a női combokból többet mutatott be. Puritán világ volt, a fürdőruhák funkciója a szeméremsértő testrészek lefedése volt, divatról nem lehetett beszélni. A tárgyaknak, és így a ruházkodásnak is elsősorban bizonyos funkciókat kellett ellátni. Ötvenhat után ezen a helyzeten próbáltak változtatni, és még divatbemutatókat is tartottak, de ez egy másik téma. Akinek élt külföldön rokona, azok kaptak néhány kitépett divatlapot levelekben, amik kézről-kézre jártak.

~q267A „menő fiúk és lányok” kihívóan BB-ről áradoztak, amiről én azt se tudtam, hogy eszik-e vagy isszák, amíg valamelyik el nem árulta, hogy Brigitte Bardot-ról van szó, aki akkor éppen 18 éves volt, de még neki is kellett várni néhány évet (1957) mielőtt a színésznők közül elsőnek bikiniben jelent meg a vetítővásznon (És isten megteremtette a nőt). És ezzel megérkeztünk a fürdőruha minimumhoz. Persze az emberiség nem bírja ki, hogy ne „fejlődjön”. Ezért aztán kitalálták a monokinit, ami finoman kifejezve azt jelentette, hogy a női kebel teljes mértékben láthatóvá vált. Ez azonban nem tudott elterjedni azon egyszerű okból kifolyólag, hogy a fiatal nőknek csak kis százaléka jár jól, ha mellei természetes állapotban válik láthatóvá, és mivel a lógó mellű nők többségben vannak, a monokini halálra lett ítélve.

Egy törpe kisebbség azonban, az egészségességre hivatkozva, tök meztelenül kívánta magát mutogatni, nudista jelszó alatt. A fene tudja, hogy miért, de ez a mozgalom még a kádári rendszerben is képes volt terjedni, amit a hatóságok jóságosan megtűrtek. A Pest környéki bányatavakat megszállták a nudisták, ami aztán szép lassan kimúlt, mert ha annyira szabad, akkor már nem érdekes.

Ma már a fecskének és az egyszerű kétrészesnek nem lenne létjogosultsága, mert a profitéhes vállalkozások tennének róla, a birka nép pedig megy a tévés beetetés után.

_________________________________________________________
_________________________________________________________
___________________________________

(1429) Harvard grand tanulmány

Tibor bá’ online

 

~q270Az idős liberálisok többet szexelnek, mint az idős konzervatívok.

Olyan régen, mint 1940 „Harvard Grand Study” néven, a Harvardon beindítottak egy élethosszig tartó megfigyelést, amihez a 268 legjobb (és legígéretesebb) diákot szervezték be. A cél annak kiderítése volt, hogy mi kell a sikeres élethez. Célkeresztbe állították a jövedelem nagyságát, fizikai és mentális egészséget, boldog házasságot és családi életet. Mivel a Harvardon a koedukációt 1977-ben vezették be, a beszervezettek valamennyien férfiak voltak, akiket szabályos időközönként alapos vizsgálatnak vetettek alá. A résztvevők közül, aki még él, a kilencvenes éveit tapossák, amiből következik, hogy ez a világ leghosszabb ideig fennálló tanulmánya. A tanulmány utolsó 3 évtizedét George Vaillant vezette (a beindítók már rég nem élnek), aki most kiadta az eredményeket összefoglaló könyvét: Triumphs of Experiencecímen (alcím: The Men of the Haravard Grand Study), amiből kiragadom a legfontosabbakat.

Alkohol – Semmi meglepő, régen tudott, hogy a mértéktelen alkohol különböző egészségügyi problémákat vált ki. Itt azonban más is kiderül. A házastársak válásához vezető úton az alkoholnak van a legjelentősebb szerepe (persze csak statisztikailag), de szoros összefüggés mutatható ki az alkohol valamint neurózis és a depresszió között is. Ezen kívül az alkohol plusz nikotin kettős volt az oka a legtöbb elhunytnál.

Szex – A legérdekesebb eredmény ennél a pontnál keletkezett. A konzervatív felfogásúak szexuális aktivitása átlagosan a 68. életévig tartott. Miközben a liberálisok jócskán belementek a 80-as éveikbe. A politikai felfogásnak különben nincs szerepe a megelégedettségnél. A konzervatívok nem boldogabbak, mint a liberálisok és fordítva, de a fent leírt tény megdönthetetlen és magyarázat után kiált. Vaillant több urológussal is konzultált, de magyarázat nem született.

Anyai hozzáállás – Egy életen át tartó megelégedettségnél kritikus tényező volt az anyai kapcsolat minősége. Ez nem csak a vizsgált férfiak saját családi életére hatott ki pozitív értelemben, de az éves átlagos jövedelmük 87.000 dollárral volt több. A legmeglepőbb eredmény, hogy a gyenge anyai kapcsolat esetében az időskori dementia sokkal nagyobb valószínűséggel következik be.

Személyiség – Az ilyen hosszan tartó megfigyelések egyik előnye a változások kiugrása az idő múlásával. Vaillant úgy találta, hogy a résztvevő férfiak személyisége folyamatosan változott. vagyis a személyiség kifejlődése az ifjú évek után folytatódik, és jelentősen megváltoztathatják olyan nagy horderejű események, mint házasság, válás, gyerekszületés, munkakör váltás. Egyértelműen kiderült, hogy amit fiatal korban fontosnak tartunk, az évekkel később kieshet a figyelmünkből.

A 20 millió dollár költséggel, 75 éven át tartó tanulmány legfontosabb következtetése négy szóval leírható: Boldogság egyenlő szeretet, pont.

_________________________________________________________
_________________________________________________________
_________________________________________

(1428) A klímaváltozás hozadékai

Tibor bá’ online

 

Ne foglalkozzunk a kiismerhetetlen, és sokak által tagadott jövővel. Maradjunk szigorúan a jelennél. A helyzet az, hogy számszerűsítve a dolgokat a jó öreg Földünkön az emberi élet ötször veszélyesebb, mint amilyen 1970-ben volt – jelentette a   World Meteorological Organization

Ugyanis a XXI. század első évtizedében 3496 természeti katasztrófa történt (árvíz, hőhullám, szárazság, vihar) a releváns kritériumoknak megfelelően. Ez közel ötször több mint a 70-es években előforduló 743. De ez nem minden. A természeti katasztrófák mértéke is növekedett. A hőhullám okozta halálesetek száma pedig az egekbe száll.

Természeti csapások száma 1971-2010 között, típusokra bontva:

 

~q375

 

Sötétkék = árvíz

világoskék = áradás

zöld = vihar

sárga = szárazság

barna = hőhullám

narancssárga = erdőtűz

 

Halálesetek száma típusokra bontva

~q374

Sötétkék = árvíz

világoskék = áradás

zöld = vihar

sárga = szárazság

barna = hőhullám

narancssárga = erdőtűz

1970-ben a hőhullám okozta halált nem is jegyezték. 2010-re sikerült magát feltornázni az első helyre. Csak Oroszországban 55.000 ember halt meg a hőségtől 2010-ben.

Az áradások okozta károk egyre nagyobbak, aminek elsősorban a biztosító társaságok látják a kárát. Reálértékben a természeti csapások 1970-től 2010-ig öt és félszeresére nőttek. És hadd hangsúlyozzam újra ki. Ez nem a jövő, ez a jelen létező valósága, amiből le kell vonni a tanulságot! Vizsgáld meg, ahol laksz mire számíthatsz, és azt hogyan lehetne felkészüléssel kivédeni. ha ez nem lehetséges, meg kell fontolni a lakhelyváltást, amíg ez lehetséges. De bárhol laksz, meg kell fontolnod, miként tudod kivédeni a növekvő hőhullámokat. A tiszti főorvosi tanács, hogy igyunk sok folyadékot, nyilvánvalóan nem kielégítő.

__________________________________________________________
__________________________________________________________
______________________________________________

(1427) A szobor

Tibor bá’ az igazság keresése online

 

~q271Az ország teli van szobrokkal, csak úgy, mint bármely más országnál, és ez már ezer évek óta így van. Az ok egyszerű. Az ember halandó, de ebbe sehogyan se tud belenyugodni, tehát kemény anyagból készít szobrokat, remélve ezzel az idő vasfogának a lenullázását. Mi pedig szobrok között mászkálunk, legtöbbször észre se vesszük őket, és eszünk ágában sincs elgondolkozni a felállítás okán. Most azonban egy bizonyos szobor felállítása körül hónapok óta tart a vihar. A zsidók szerint a szobor meghamisítja a történelmet, Orbán szerint a történelem más lett volna, ha folyamatosan nem szállnak meg minket 1944 és 1991 között.

A helyzet az, hogy 1944 elég régen volt, az ország hatalmas hányada nem is élt még akkor. Akik éltek, többnyire gyerekek voltak és alig emlékszenek valamire. Normál körülmények között a kutya se mozgatná a fülét, ahogy annak idején a felszabadító emlékművek esetében sem mozgattuk, bár tudtuk, hogy a felszabadítás egy nevetséges történelemhamisítás volt. Akkoriban a történelemhamisítás nem volt nagy ügy, most azzá vált. Miért? Amióta az emberiség történetét írják, azóta hamisítják azt, amiről a történészek rengeteget tudnának mesélni, de most nem mesélnek, hanem bizonygatják, hogy ez hamisítás. Persze, hogy az. A politikában mindig, minden hamisítás. Akkor most végeredményben mi a valós helyzet?

Semmi különös, szemtanúi lehetünk annak, hogy két kos a keskeny pallón szembe megy egymással, egyik se tér ki, mert mind a kettő úgy érzi ő az erősebb. A mese szerint a végén mind a ketten beleesnek a patakba. A rendszerváltás óta a magyar zsidók rájöttek, hogy a washingtoni zsidó lobby irányítja a világot. Egyszeribe roppant erősnek érzik magukat, és úgy gondolják, hogy holokauszt ügyben ők diktálják az igazságot. Orbán Viktor pedig simán cezaromániás, ha úri kedve úgy akarja, hegedűvel a kezében hagyja leégni a hármas metrót, lovából csinálhatna szenátort, de se lova, se felsőház, így aztán milliárdost csinál abból, akivel gyerekkorában együtt lesték a lányokat a női vécé mögött. Most éppen azon gondolkodik, hogy a kétharmaddal megszavaztatja istenné válását. Pont ő vonná vissza egy szobor megálmodásának ötletét. Nanemá!

__________________________________________________________
__________________________________________________________
____________________________________________

(1426) Gáza

Tibor bá’ online

 

~q373A közelmúlt történései közismertek. Három izraeli tinédzser, az illegálisan terjeszkedő lakónegyedekből elcsavargott, „valakik” elkapták és megölték őket. Válaszul zsidó telepesek elkaptak egy palesztin fiút és alaposan megkínozták mielőtt megölték. A Hamas elkezdte rakétákkal lőni Izrael. Izrael Július 8-án megtorlásnak szánt hadműveletet indított, főleg civilek ellen. Nincs értelme megírni hány palesztin halt meg, mert a szám állandóan változik. Amikor ezeket a sorokat írom a palesztin vesztesség átlépte az 500-at, amivel szemben 20 izraeli adta az életét, elsősorban Hamas harcosokkal szemben vívott – mondjuk úgy – tisztességes hadviselésben. A palesztin áldozatok nem a harcok, hanem bombázás, és tankokból származó lövések miatt haltak meg. Nemzetközi megfigyelők szerint mészárlás folyik, mert valójában az izraeli repülők lakóépületeket támadnak, ami ellen nincs védekezés. Nézzük az „eredményt”

 

Lenne alternatíva, béketárgyalás és megegyezés, de a zsidó állam nem akar semmilyen egyezséget. Benjamin Natanyahu, izraeli miniszterelnök nem volt hajlandó leülni tárgyalóasztalhoz a palesztin vezetővel, Mahmoud Abbas-szal mert, hogy nem képviseli az összes palesztint. Amikor Abbas megegyezett a Hamas-szal, és így a teljes palesztin népet képviselhette, akkor Natanyahu nem volt hajlandó tárgyalni, mert „terroristákkal” nem tárggyal. A ha van sapka azért, ha nincs sapka azért, tipikus esete.

Jellemző a helyzetre, amit a The Guardian jelentett vasárnap, az alábbi fénykép kíséretében:

~q372

Zsidók ellepik a Gázával szomszédos dombtetőket, iszogatnak, mint egy futball meccsen, szelfiket készítenek a gázai háttérrel, és egy-egy találatot követő füstfelcsapódás láttán ujjongásba törnek ki.

Nem csak ezért, hogy hatalmas tömegek tüntetnek világszerte Izrael ellen. és az se csoda, hogy a különben nem igazán arabbarát Tayyip Erdogan, török miniszterelnök kijelentette, hogy Izrael felülmúlta Hitlert. Amire Natanyahu leantiszemitázta Erdogant. Ez természetesen a szabványos eljárás, aki a zsidókat kritizálni merészeli, az antiszemita és beledögölhet az iparkodásba, hogy lemossa magáról a vádat. MIÉRT? Úgy értem, miért nem vállalja? Hogy ki antiszemita, azt még senki se definiálta „hivatalosan”, de talán nem vagyok messze az igazságtól, ha azt mondom, antiszemita az, aki utálja a zsidókat. Nos, azok után, amit most művelnek (pillanatnyilag felejtsük el a múltat) kiérdemlik az utálatot.


__________________________________________________________
__________________________________________________________
________________________________________

(1425) Az a bűvös 137

Tibor bá’ online

 

~q400Ha még nem hallottál róla, akkor számodra a 137 egy közönséges háromjegyű szám. Azon kívül, hogy egy prímszám, semmire se jó. Ha azt kérdezed a barátodtól, hogy „mondj egy számot” akkor az bármi lehet, de 137 soha a büdös életben. Ez a szám nem kerek, nem osztható semmivel, semminek se valamelyik hatványa, szóval olyan közönséges, mint egy öt hónapos korcs kutya a menhelyen, és ugye eszembe se jutott volna, hogy 137 hónapot írjak.

Ennek ellenére ma ez a szám a modern fizika legrejtélyesebb száma. 1:137 az esélye annak, hogy egy elektron abszorbeál egyetlen fotont. Ez a szám ugyanis a finomszerkezeti állandó (nevezik alfának is). Az elektron töltés négyzetét elosztjuk a fénysebesség és a Planck-állandó (h) szorzatával. Hogy ez mit jelent? Őszintén, fogalmam sincs, csak azt tudom, hogy a modern idők legnagyobb elméleti fizikusa, Richard Feynman a következőket írta róla: „Amióta felfedezték, több mint 50 éve, azóta rejtély a fizikusok soraiban, akik felírták íróasztaluk felett a falra, hogy gondolkozhassanak ezen a mágikus számon, amit ember a földön nem érthet meg.” Werner Heisenberg szerint, ha rájönnek a 137 rejtélyére, akkor a kvantumfizika minden talánya egyszeriben feloldódik.

De nem csak Feynmant és Heisenberget nyűgözte le a 137, Wolfgang Paulit is megszállta, csak úgy mint számtalan fizikust, akik úgy gondolták, hogy a 137-nek valami olyan titkos értelme lehet, amit ember ésszel fel nem foghat. Pauli egyszer azt nyilatkozta, hogy ha majd egyszer megjelenhet az Úr színe előtt, meg fogja tőle kérdezni, miért 137? Ha pedig hinnél a babonákban, akkor egy apró adalék. Wolfgang Pauli a Zürichi Rotkreuz kórházban halt meg, a 137-es szobában. Brrrrr!

A 137 állandó köti össze az elektromágnesességet, a relativitást és a kvantummechanikát. Ezen kívül állandóan beleütköznek az elméleti fizikusok. Íme:

Az elektron mágneses nyomatéka: 1/α = 137

Kvantum Hall effektus: 1/α = 137

Az elektron keringési, és a fény terjedési sebességének a hányadosa: 1/137

Az elemi töltés és a Planck töltés hányadosának a négyzete: 1/137

Végül:

~q376

 

Ha valakit érdekel –
e – az elemi töltés;
ħ – a redukált Planck-állandó;
c – a fény sebessége vákuumban
ε0 – permittivitás vákuumban;
µ0 – permeabilitás vákuumban;
ke – a Coulomb-állandó.

És akkor még a fizikus anekdota. Wolfgang Pauli halála után felmegy a Mennyekbe, ahol méltányolva földi munkásságát magával az úristennel is találkozhat, aki megenged neki egy kérést. – Uram, miért egyenlő alfa 1/137-el? Isten mosolygását nem titkolva a táblára egyenleteket kezdett felírni, de Pauli félbeszakította – Das ist falsch! – felkiáltással.
__________________________________________________________
__________________________________________________________
_____________________________________

(1424) Hétvégi csemege angolul jól tudóknak

Tibor bá’ humor online

 

~q400Ha figyelembe vesszük a német nyelvtan nehézségeit, akkor egyértelmű, hogy (legalább is a kezdeti szakaszban) az angol egy viszonylag egyszerű nyelv. Ezzel szemben, ha valaki megtanulja a német nyelvtant, akkor nyugodtan feltételezheti magáról, hogy tud németül, legfeljebb a szókincsét kell fejleszteni. Ezzel szemben az angolt tökéletesen megtanulni lehetetlen (kivéve, ha ott születsz). Sajnos ezt csak kevesen tudják. Így esik meg viszonylag gyakran, hogy botcsinálta angol szakértők meglehetősen komikus feliratokat produkálnak. Az alábbiakban össze van szedve egy csokorra való.

Cocktail lounge, Norway: LADIES ARE REQUESTED NOT TO HAVE CHILDREN IN THE BAR.
Doctor’s office, Rome: SPECIALIST IN WOMEN AND OTHER DISEASES
In a Nairobi restaurant: CUSTOMERS WHO FIND OUR WAITRESSES RUDE, OUGHT TO SEE THE MANAGER
In a Cemetery: PERSONS ARE PROHIBITED FROM PICKING FLOWERS, FROM ANY BUT THEIR OWN GRAVES.
Tokyo hotel’s rules and regulations: GUESTS ARE REQUESTED NOT TO SMOKE, OR DO OTHER DISGUSTING BEHAVIOURS IN BED.
On the menu of a Swiss Restaurant: OUR WINES LEAVE YOU NOTHING TO HOPE FOR.
Hotel, Japan: YOU ARE INVITED TO TAKE ADVANTAGE OF THE CHAMBERMAID.

In the lobby of a Moscow Hotel, across from a Russian Orthodox Monastery: YOU ARE WELCOME TO VISIT THE CEMETERY WHERE FAMOUS RUSSIAN AND SOVIET COMPOSERS, ARTISTS AND WRITERS ARE BURIED DAILY, EXCEPT THURSDAY.
A sign posted in Germany’s Black Forest: IT IS STRICTLY FORBIDDEN ON OUR BLACK FOREST CAMPING SITE THAT PEOPLE OF DIFFERENT SEX, FOR INSTANCE, MEN AND WOMEN, LIVE TOGETHER IN ONE TENT, UNLESS THEY ARE MARRIED WITH EACH OTHER FOR THIS PURPOSE.
A Laundry in Rome: LADIES, LEAVE YOUR CLOTHES HERE AND THEN SPEND THE AFTERNOON HAVING A GOOD TIME.

___________________________________________________________
___________________________________________________________
___________________________________

(VM-233) A csápolás születése

Tibor bá’ vissza a múltba online

 

~q3821962-ben háromnegyed évet Londonban töltöttem, ami egyike volt életem legcsodálatosabb időszakának (csak akkor nem tudtam róla). Állásom nem volt, az állam eltartott, mint ausztrál munkanélkülit (nem is akárhogy), barangolhattam kedvemre, megnézhettem mindent, ami megnézhető volt, és hidd el, Londonban van mit nézni. Nem voltam én lusta, egyszerűen csak 1-2 hétre nem volt érdemes munkát vállalni. Arról meg nem tehettem, hogy az egy-két hét 9 hónapig tartott.

Az 1962-es London messze nem volt olyan, mint amit manapság láthatsz. Akkoriban ébredezett a világ az utolsó háborúból. Olcsó volt és élhető, és mindenki élni is akart. Akkoriban indult be két formáció, a Shadows és a Beatles, és én ott lehettem a születésüknél. A Beatles őrjítően volt népszerű, a Shadows pedig finoman intellektuális. A királynő is bedobta népszerűségét a Shadows mellett, de hiába. A tinédzser lányok kivétel nélkül mind, a tinédzser fiúk 90 százaléka Beatles rajongó volt. Így vált a Beatles a XX. század legnépszerűbb formátumává. Személy szerint én ki nem állhattam egészen addig, amíg John Lennon meg nem komolyodott és nem kezdett írni igazi zenét, amíg le nem lőtték. Nézzétek meg ezt a remek darabot. (alatta a gyors fordításom)

Képzeld el, hogy nincs Mennyország

könnyű, csak próbáld meg

Alattunk nincs pokol

Felettünk csak az ég

Képzeld el

A ma élő összes embert

Képzeld el, hogy nincsenek országok

Ez nem nehéz

Nem lenne semmi amiért ölni, meghalni kell

És vallás se lenne

Képzeld el az összes ember

Békében élhetne
Mondhatod, hogy álmodozom

De ebben nem vagyok egyedül

Remélem, egy nap csatlakozol hozzánk

És a világ eggyé válik.

 

Képzeld el, hogy nincs magántulajdon

Vajon el tudod-e képzelni

Nincs kapzsiság vagy éhezés

Az emberi testvériség jön el

Képzeld el az összes embert

Közösen birtokolják a Földet

Mondhatod, hogy álmodozom

De ebben nem vagyok egyedül

Remélem, egy nap csatlakozol hozzánk

És a világ eggyé válik.

__________________________________________________________
__________________________________________________________
_____________________________________

Breaking news

 

The presidential jet was there at 16:21 Moscow time and the Malaysian aircraft – 15:44 Moscow time,” a source told the news agency on condition of anonymity. http://rt.com/news/173672-malaysia-plane-crash-putin/

A maláj gépet Moszkvai idő szerint 15:44-kor lőtték le. Putyin elnöki gépe, amely kifestését illetően (kék-vörös csík végig a gép hosszában) összetéveszthető volt a maláj géppel, 37 perccel később, 16:21-kor repült át a maláj gép lelövési koordinátái felett. Ezek alapján feltételezhető, hogy Putyin gépét akarták lelőni.

~q377

__________________________________________________________
__________________________________________________________
_____________________________

(1423) A reklámipar

Tibor bá’ online

 

Visszaemlékezéseim szerint gyerekkorom hirdetéseit nemigen vették komolyan az emberek, mert egymással való beszélgetésekből szerezték be az információk jelentős hányadát. Meg aztán a hirdetések – már ami volt – nem lepték el az élet valamennyi zugát. A mozikban, újságokban voltak hirdetések, de például a rádióban nem, mert senkinek se jutott volna eszébe, hogy legyen. TV pedig nem is létezett. Mi pedig viccet csináltunk belőlük: Míg ön alszik, a DARMOL dolgozik. Reggelre kelve a gatya megtelve. – Fáj a torka? Szopogasson huszár zsilettpengét, mintha elvágták volna.

Aztán egyszer csak megérkezett a szocializmus építése, és a helyzet nemigen változott. „Cipőt a cipőboltból” reklámötlet országos közröhej tárgyává vált, de a kifigurázás is megmaradt: FABULON a bőre őre, ki is nő a szőre tőle.

~q379Miközben nyugaton már évtizedek óta tombolt a reklámipar (Medison Av. USA), sőt egyre rafináltabbá vált. Kezdetben az asszociációra helyezték a főhangsúlyt. A Coca-cola reklám 1890-ből igen jó példa erre. Melyik nő ne akarná azonosítani magát a hirdetésen látható hölggyel? Az első lépés az azonosulás felé a Coca-cola megszeretése. – Az igazság az, hogy az emberek nem ismerik saját magukat. Sebaj, a reklámipar ismeri, és ki is használja. A Marlboro cigarettát egy markáns cowboy szájába tették jó néhány évtizeden keresztül. Mert egy igazi férfi ilyet szív. Szívták is millióan. Minél kisebb valakinek a pöcse, annál inkább akar férfiasnak látszani. Erre játszott rá Gillette is, amikor reklámjában egy FBI ügynök tör rá a Gillettel borotválkozó, gyanútlan férfire, aki azonban kapásból leszereli az ügynökkel. Micsoda férfi! Ilyen akarsz lenni, akkor borotválkozz a Gillette pengével.~q378

A legelső trükkök egyike az olyan figyelemfelkeltő rafináltság, mint a bombázó csajok indokolatlan szerepeltetése, mert elkapja az ember szemét, és ha már ott van, akkor elolvassa a szöveget is. Autószalonokban félmeztelen nők hemperegnek a kocsikon. Mi köze a túlméretezett női emlőknek a robbanó motorokhoz? Nyilvánvalóan semmi, de ha van ilyen kocsid, könnyen kaphatsz hozzá egy ilyen nőt is – véli a vásárló.

A vevőnek mindig igaza van! Mindent a vevőért! De ehhez tudni kell, mit akar a vevő? Mire gondol? Ekkor jöttek a „mély interjúk” amivel ki lehet kutatni az emberek legbelsőbb érzéseit. Ezeknek az ismeretében pedig már fel lehetett építeni egy sikeres kampányt. Lásd például a híres (vagy hírhedt) Nescafé esetet: Az instant kávé ötlete jóval a II. világháború előtt született meg, de a gyakorlati kivitelezés a háború alatt jött létre, terjesztése pedig főleg az amerikai hadsereg segítségével történt. Azonban a népszerűsége meg se közelítette a vártakat. Végül is azonos ár és sokkal kevesebb vacakolás. Megoldás? Mély interjú! Tízezer számra nyomtattak 10 tételes „bevásárlási listákat” két kivitelben. A kétfajta listán 9 tétel azonos volt, de az egyik tétel nem. A különbség lényege, hogy az egyik listán 1 font pörkölt szemes kávé, a másikon egy doboz Nescafé volt. A listákat a pénztárak osztogatták azzal, hogy írják le a véleményüket arról a háziasszonyról, aki ezt a listát átadta a férjének bevásárlás végett. A véleményt adók között kisorsolnak 100 darab ezt-meg-azt. A beérkezett jellemzésekből kigyűjtötték a jelzőket, majd statisztikailag összevetették a két fajta listára jellemzőket. Természetesen több tucat jelzővel találkoztak, amelyek gyakorisága kb. azonos volt mind a két listánál, de volt egy igen árulkodó különbség. A Nescafés listánál megugrott az olyan jelzők száma, mint a kényelmes, lusta, önző, gondatlan. Vagyis kiderült, hogy a háziasszonyok úgy gondolják, aki pörkölt kávé helyett Nescafét használ, és ezzel megspórolja a darálást, gépi lefőzést, az lusta. Ez tehát a mély interjú. A megkérdezett elárulja gondolatát anélkül, hogy tudna róla. Etikus? Ki tudja! Mély interjú után a megfelelő reklám megalkotása már gyerekjáték. „Vegyen Nescafét, ezzel is időt spórolhat meg, hogy aztán több jusson a családjának.” Ravasz mi? Mit is implikál? Nem vagy te lusta, hanem gondoskodó és mi ezt a gondoskodást elősegítjük neked, csak vedd meg a Nescafét.

Lehet azt mondani, hogy a mély interjú nem tisztességes, de a direkt kérdezésnél pedig a válaszadók nem tisztességesek. Erre jó példa a sörgyári felmérés. megkérdezték az utca emberét melyik sört preferálja a világosat vagy a barna sört. A válaszok alapján, az emberek kábé 50-50 százalékban kedvelik a világos és a barna sört. Miközben a sörgyárak termelésének 98 százalékát a világos sör teszi ki. Akkor hogy is van ez a barna sör preferencia? Egy adott párt 52 százalékkal nyeri meg a választásokat. Választások után a közvélemény kutatások szerint a lakosság 95 százaléka a győztes pártra szavazott. Akkor most hazudnak, vagy magukat is átverik az emberek?

Ezzel azonban a tisztességtelenség nem merült ki. Rájöttek, hogy ha a vetített filmeknél betesznek egy-egy kocka képhirdetést, mondjuk egy ínycsiklandozó tölcsér fagylaltot, akkor a tudatalattira hatnak. Egy-egy filmkocka mindössze 1/24 másodpercig van átvilágítva, amit a szem nem érzékel, csak továbbítja a jelet az agy felé, ahol a kép kiértékelődik a tudattól függetlenül. A teszt tanulsága szerint, ha becsempésztek a játékfilmbe 4-5 alkalommal egy fagylalt képet, a szünetben a fagylaltos ötször több fagylaltot adott el, mint a kontrolvetítésnél, ahol ilyen becsempészett képek nem voltak. Tejhát öt ember közül négy nem vett volna fagylaltot, ha nem hatnak rá. Ráadásul ennek a négynek fogalma se volt arról, miért kívánta meg a fagylaltot. Mesteri „rábeszélés”, de aligha erkölcsös.

Persze a hirdetőipar nem is akar erkölcsös lenni, hatásos akar lenni, beismert céljuk:  encourage, persuade, manipulate (bátorítás, rábeszélés, manipulálás) és a manipulálásnak nincs felső határa, mert az értékesítés legfontosabb tényezője a reklám. Ez egyértelmű, de a reklámokat megtervező cégek is versenyeznek egymással. Ki tudja hatékonyabban manipulálni a fogyasztókat, erre ment ki a versenyfutás, aminek vége a reklámpszichológia megteremtése volt:

Hass a gyerekekre, a gyermekek könnyen befolyásolhatók, ezért a gyermekek a reklámosok legjobb szövetségesei, akik majd kiszekálják a szülőből a termék megvételét. Jöjj rá mi a nők vágya, és ígérd meg nekik. „Mert megérdemlem”, hát persze, minden nő úgy gondolja, hogy bármit megérdemel, mert a nők önbizalma határtalan. Mi a férfiak vágya? Ígérd meg nekik. Érezze, ha ilyen dezodort használ, a nők nem tudnak neki ellenállni. Derítsd ki az emberi agy döntésmechanizmusát. Légy résen és akkor hass, amikor a legkiszolgáltatottabb. – A rutinos nő szexelés közben, de az orgazmus előtt áll elő a kérésével, mert a férfi agy az érzelmi csúcsokon tud a legkevésbé védekezni. Érzelmi csúcs a szex és a félelem. Az ismétlés a tudás atyja = addig ismételd az üzenetedet, amíg bele nem ég a célszemély agyába. Megéri, mert az emberi agy nem felejt, amit „márka hűségnek” neveznek. — Mik befolyásolják az egyén döntését? Például a színek (mosópor=tisztaság/halványkék, fehérnemű=nemiség/lila) ismert melódiák (beváltak: Ravel, Boleró, Orff, Carmina Burana), ismert emberek, szaktekintélyek („fogorvosként…., óvónőként….), érzelmek (mosolygós nagymama, ártatlan kisgyerek, hazafiság=erdélyi…), gátlások (ingyen kóstolók=nincs pofád nem megvenni).

És még valami. Ha azt hiszed, hogy rád nem hatnak, akkor nagyon tévedsz. Ha azt hiszed, hogy egyedül csak te döntesz, akkor is tévedsz. Olyan ez, mint a hipnózis, minél jobban ellen akarsz állni, annál jobban hatnak rád. A legjobb védekezés a közöny, ha közönyös tudsz maradni, de „harcolhatsz” is ellene. Írd fel, hogy mit kell venni, és a helyszínen a listát ne bővítsd ki utólag, csak azt vedd meg, amire szükséged van.

A trükköknek pedig se vége, se hossza, lehetetlen az összest felsorakoztatni, de a teljesség igénye nélkül: A polcokról azt veszed le, ami szemmagasságban van. Meglepően olcsó áru kíváncsivá tesz, majd megveszed a drágát is. Az árukat időnkét össze-vissza áthelyezni, hogy a vevő ne találjon semmit se a helyén, ezért keresgélés közben máson is megakad a szeme és megveheti. Most vedd meg, fizetni ráérsz később is. stb.

__________________________________________________________
__________________________________________________________
____________________________________

(1422) Az ellopott kerékpár

Tibor bá’ online

 

~q400Egy Sándor nevű, magyar származású francia pasi kerékpárral jött ide Párizsból 11 nap alatt (jól tekert a tag). Tíz napig nem akadt semmi kalandja, a tizenegyedik nap Budapesten ellopták a kerékpárját. Nem csoda, nálunk másfél millió a nyomorszint alatt, négy millió a nyomorszinten, 170.000 gyerek csak az iskolában kap ételt. Százezrek alól készülnek kihúzni a lakást. Tíz millióból 9 millió depressziós, a maradék már nincs közöttünk (ők csak honvágyasok). A kerékpárlopás egyszerű megélhetési bűnözés, mert a politikusok mindent ellopnak, a népnek kilóg a segge a gatyából, bla-bla-bla.

A valóság az, hogy sohase volt ilyen jó dolga a magyaroknak, mint most. Több mint fél millió gépkocsi fut az országban. Bárhová emelkedik a benzin ára, Budapesten nem lehet közlekedni a rengeteg autótól. Az utazási irodák nem győzik külföldre cipelni az utazni vágyókat. Az én anyám még lekaparta a vajat a csomagolópapírról kicsomagolás után, pedig kereskedő volt. A mai háziasszony (ha még van ilyen) előfőzött rizzsel, fagyasztott, konyhakész burgonyával, instant levessel, csak rá kell önteni szószokkal „főz”, amelyek háromszor drágábbak, de ugye neki a hatalmas nyomorban nincs ideje több főzésre, mert két éve munkanélküli, és csak az isten tudja miből tud pazarolni. Ha mindenki nyomorog, ki a franc veszi meg azt az irgalmatlan mennyiségű gyümölcslevet, kólát, mindenféle ital pancsot, amikkel a hiperek a plafonig fel vannak töltve?

Amikor gázkazán helyett folyton égő kokszkályha adta a meleget, amikor forgódobos mosógép helyett kifőzték a ruhát, amikor porszívózás helyett ki kellett porolni a szőnyegeket, amikor mikró bekapcsolása helyett be kellet gyújtani a sparheltbe, amikor mirelit gyümölcsök helyett a szezonban volt az egész napig tartó befőzés, meleg vízcsap elforgatása helyett be kellett gyújtani a fürdőszobában a kályhát, senki se volt depressziós, senki se menekült külföldre.

Ma senkit se deportálnak, senkit se visznek ki a frontra, senki se lesz hadifogoly, és senkit se értesítenek arról, hogy a férje, vagy fia hősi halált halt. Ma mégis mindenki szarul érzi magát, amiért bűnbakokat keres (és talál), panaszkodik, és roppant szerencsétlennek érzi magát.

Valaki mondja meg nekem, hol lett ez elrontva és mikor? Ugyanis „akkor” senkinek se lopták el a kerékpárját, pedig nem volt divat a leláncolás.

__________________________________________________________
__________________________________________________________
______________________________________

(1421) Antibiotikumok a túlélés egyik záloga

Tibor bá’ online

 

~q380A néhány napja kirobbant lépfene botrány, újra előtérbe hozta a kérdést. Mi van akkor, ha összeomlik az államapparátus, és berobban egy országos fertőzés. Most percek alatt minden a helyén volt. A megfertőzöttek kórházba kerültek, az állatokat beoltották, a veszély elmúlt. Minden kulturált országban ez a dolgok menete, de ha nem működik a rendszer, a képlet egészen más. Hiába tetted a lakhelyed behatolhatatlanná, halmoztál fel vizet, élelmiszert, csereeszközt (dohány, alkohol, arany) esetleg fegyvered is van. Ez ellen az apró, láthatatlan baktériumokkal szemben védtelen vagy.

Hadd öntsek tiszta vizet a pohárba. Nem vagyok orvos, nincs semmi kvalifikációm gyógyítás terén, de hiszek abban, hogy mi laikusok is sokat tudunk tenni saját egészségünk érdekében, ami egyfelől a lehetséges fertőzések és azok elkerülésének, valamint gyógyításának a megismerése. Másfelől a megfelelő antibiotikumok időben történő beszerzése. Nézzük, hogy a civilizált társadalom összeomlása, illetve háborúk esetén mik azok a betegségek, amivel az emberiségnek szembe kell nézni, és mikkel hadakozhatunk ellenük! Az amerikai SHTF irodalom a következő antibiotikumokat ajánlja: Antibiotics and Their Use in Collapse Medicine

Amoxicillin 250mg/500mg
Ciprofloxacin 250mg/500mg

Cephalexin 250mg and 500mg

Metronidazole 250mg

Doxycycline 100mg
Sulfamethoxazole 400mg/Trimethoprim 80mg
Azithromycin 250mg, 500mg
Clindamycin 150mg/300mg

Mielőtt tovább mennénk egy fontos technikalitást kell megemlíteni. Napjainkban számos baktérium fajta rezisztenssé vált egy vagy akár több antibiotikummal szemben is. Ez azt jelenti, ha ilyen baktériumtörzs támad meg, és azt olyan antibiotikummal akarod kezelni, amire rezisztens, iparkodásod teljesen feleslegessé válik. Ezt az orvostudomány úgy oldja meg, hogy a betegben található baktériumot „kitenyésztik” és megvizsgálják mire rezisztens és mire érzékeny. Ennek az ismeretnek a birtokában ki lehet választani a megfelelő antibiotikumot. Ez azonban rendezetlen körülmények között nem megoldható. Ezért csak arról lehet szó, hogy az optimálisnak gondolt antibiotikum beadását követő 48 órán belül, ha nincsenek jeleli a gyógyulásnak, akkor át kell térni egy másik antibiotikumra. Nézzük a részletezés:

Amoxicillin: Jelenleg a leggyakrabban alkalmazott antibiotikum, amit naponta három alkalommal vesznek be, és a következő fertőzéseknél vetik be: Lépfene vagy Anthrax (megelőzésre is); Klamídia (nemi úton terjedő fertőzés); húgyúti fertőzések; helikobakter pilori (gyomor tünetmentes fertőzése, de a gyomorfekély elősegítője); Lyme kór (amit a kullancsok terjesztenek és a kikezelése minimum 4 hetet vesz igénybe); középfültő gyulladás (otitis); tüdőgyulladás; bőrgyulladások (beleértve fekélyeket is). Ha az antibiotikum alkalmazása hatástalannak bizonyul, akkor át kell menni Ciprofloxacin-re, amiből naponta kétszer kell adni 500 mg-ot legalább 7 napon át. Ízületi gyulladás esetén legalább 4 héten át, míg Antrax kigyógyítására 60 nap szükséges. Enyhébb húgy úti fertőzésre 250 mg elégséges 3 napon át. Aranyszabály az, hogy a gyógyulás első jelét követően az antibiotikumot még két teljes napon át kell szedni. Tífusz, ízületi gyulladás, prosztata gyulladás esetén egyből Ciprofloxacinnel kell kezdeni. A harmadik vonal antibiotikuma a

Doxycyclin, amit 7-14 napig kell alkalmazni, felnőttek esetében napi 100-200 mg dózisban. Gyereknek 8 év alatt nem adják. Nyolc év felett a dózis a testtömeggel arányos. Komolyabb fertőzés esetén a kezelés tovább tart.

A többi antibiotikum alkalmazására akkor kerülhet sor, ha a felsoroltak nem lennének hatásosak.

A „felhasználható” feliratot nem kell komolyan venni. Hűvös, száraz helyen sok-sok évvel tovább használhatók, mint a felbélyegzett dátum.

Ha antibiotikumok beszerzése mellett döntesz, és nehézségbe ütközöl, fordulj hozzám.

__________________________________________________________
__________________________________________________________
____________________________________

(1420) Szép lassan szorul a hurok

Tibor bá’ online

 

~q400A hír nem kisebb helyről származik, mint magától Vlagyimir Putyintól, aki július elsején, Moszkvában feltárta, hogy a NATO vezető tagállamai között a feszültség növekvőben van, természetesen az érdekellentétek miatt. Minél jobban körvonalazódik a jövő, annál jobban féltik saját gazdasági pozícióikat.

Némi hazai huzavona után Moszkva rendelt a franciáktól két Mistral helikopterhordozó hadihajót, amelyek közül idén ősszel a másikat jövőre kellene leszállítani. Ezt viszont most Ukrajnára hivatkozva Washington nem akarja, könnyen kitalálható okok miatt. Párizs viszont nem adja be a derekát, nem csak az 1,2 milliárd € miatt, de a szállítási szerződés megszegése más országok elfordulásával járna, végül is ki köt olyan üzletet, amit amerikai követelésre meg lehet akadályozni.

Washington viszont azt a szót, hogy NEM „szövetségeseitől” nem fogadja el. És itt jön be a képbe, hogy a BNP Paribas francia bank az USA szerint megsértette az Egyesült Államok embargószabályait, mert olyan szankciók alatt álló országokkal üzletelt, mint Irán vagy Szudán. Ezért legalább tízmilliárd dolláros büntetés szabnak ki rá. Ennél súlyosabb lehet, hogy ideiglenesen megtilthatják neki a pénzforgalmazást Amerikában. Christian Noyer, a francia nemzeti bank kormányzója kifejtette, hogy a BNP Paribas ellen felhozott vádak az európai és a francia törvények szerint nem számítanak szabálysértésnek, mert a BNP összes tranzakciója megfelelt a francia és uniós szabályoknak, de az amerikai hatóságok számára ez kevés volt. A röhej az, hogy a fősodrású média meg se kérdezi, hogyan jön Washington ahhoz, hogy szuverén országok törvényeit, előírásait felülírják, de ez egy egészen más tészta. A lényeg, hogy most megy az alkudozás, ha Párizs nem szállítja le a szóban forgó hadihajókat, akkor elmaradhat a büntetés. Ezt Putyin simán zsarolásnak nevezte, és úgy gondolta, hogy az imperialista országok közötti feszültség egyre nő. Minden esetre Francois Hollande, francia köztársasági elnök az amerikai követelést simán elutasította, mert szerinte a 2011-ben leadott rendelésre a szankció nem vonatkozik. Ráadásul a kiszivárgott hírek szerint Párizs mereven ellenzi az Oroszország elleni szankciók kiszélesítését, amiben Németország partnere, hasonló okok miatt.

Ráadásul a németeknek tudomásul kellett venni, hogy az Amerikában „őrzött” aranyukat (közel 4000 tonna) nem kapják vissza. Ezt az USA simán lenyúlta, de megcukrozta azzal, hogy 2020-ig 300 tonnát visszaad. Angela Merkel diplomatikusan azt válaszolta, hogy ők megbíznak Amerikában. ???

Amerika viszont nem bízik meg Franciaországban, mert azt is kifogásolták, hogy a politikai helyzet enyhülését kihasználva, a franciák túl gyorsan alakítanak ki új kereskedelmi kapcsolatokat Iránnal. Miközben a valódi ok az, hogy az amerikai vállalkozásoknak okoznak túl nagy konkurenciát, lévén, hogy Irán valamikor frankofil volt.

Van egy olyan angol közmondás, hogy a friend in need is a friend indeed (a valódi barát bajban is barát), aminek az ellenkezője sokkal reálisabb: Gazdasági/társadalmi válságban nincs barátkozás.

_________________________________________________________
_________________________________________________________
________________________________________

(1419) Szénhidrátmentes liszt

~q400A szénhidrátmentes liszt, a táplálkozástudomány fából vaskarikája. És akkor most be is fejezhetném a mondanivalómat, de nem tehetem. Ugyanis megnéztem a honlapom statisztikáját és meglepetéssel tapasztaltam, hogy 441-en a „szénhidrátmentes liszt” címkére kattintottak, messze megelőzve az összes többi címkét. Ezek szerint 441 olvasót ez csábította a honlapomra. Akkor pedig akcióba kell lépnem.

Kedves olvasóim! Vagy 10.000 évvel ezelőtt az ember azért nemesítette ki a búzát a fűből, mert a fűmagok kitűnő élelmiszernek bizonyultak. Fognak ők mamutok után rohangálni, amikor a magot csak el kell vetni, várni kell egy kicsit és lehet aratni (na jó, az egyszerűség kedvéért az esőért imádkozást kihagyom). Emlékeztek, Tigris és Eufrátesz, a Nílus völgye?

A gabonában szénhidrát van, ami a legkönnyebben emészthető élelem. Persze tudom, hogy ma minden második ember fogyózni akar (természetesen nem Afrikára gondoltam), ezért a fogyókúra receptek, ételek, stb. hatalmas üzlet. Azt is tudom, hogy mindenki úgy akar fogyni, hogy lehetőleg zabálhasson tovább, úgy, ahogy eddig tette. Tehát? A szénhidrátot kikiáltották első számú közellenségnek, és milyen igaz. Ugyanis nem a zsírtól hízik az ember, hanem a szénhidrátoktól. Ugyanis az nagyon könnyen emészthető, átalakítani (glükózzá) nem okoz problémát, ellentétben a zsírokkal, olajakkal. A felesleges szénhidrátból pedig a máj könnyedén csinál emberi hájat, ami szépen lerakodik ide meg oda. Sajnos szénhidrát majdnem mindenben van. És milyen jó lenne, ha valaki kitalálná a szénhidrátmentes lisztet. Akkor aztán ehetnénk kenyeret, finom pékárut, süteményt, lángost, fánkot, stb., stb. ami belefér, csak szénhidrátmentes lisztből kellene őket előállítani.

Kapaszkodj meg! Bármilyen gabonaféléből, bármilyen módon őrölnek lisztet, abba bizony lesz szénhidrát, mert az egész mag jóformán csak abból áll, ami különben nem csak könnyen emészthető, de olcsóbb az előállítása, mint a húsoknak és az zsiradékoknak (beleértve a növényi olajokat is). De ha mégis zabálni akarsz, úgy értem nagyobb mennyiséget, akkor javaslom a teljes kiőrlésű liszteket, vagyis azokat, amiben a korpa is benne van, sőt tehetsz hozzá még a külön kapható korpából. Viszont, ha nem magad sütöd, akkor bajban vagy. A pékek által előállított (bármilyen fantázia nevű) barna kenyér nem a rozskorpától, nem a búzakorpától barna, hanem malátával van színezve. Ha ugyanis kb. 10 százaléknál több korpát kevernek a kenyértésztába, akkor azt a kutya se fogja másodszor megvenni. Inkább becsap, te pedig boldogan visszajársz abban a hitben, hogy alig jut beléd kalória. Ha tényleg ez a célod, akkor venned kell egy kenyérsütőt és magadnak kell beletenni a kenyértésztába annyi korpát, amennyit jónak látsz. Máskülönben, valóban van szénhidrát mentes búzaliszt, úgy hívják, hogy KORPA és nem más, mint a búzaszem külső, barna héja, és képzeld közel nulla a kalória tartalma.

________________________________________________________________________________
________________________________________________________________________________
____________________________________________________

(ACs-2) Azok a csodálatos nők – Hadd lássa a fél hajó

Tibor bá’ csodálatos női online

 

A Johan van Oldenbarnevelt nevű, 20.000 tonnás, holland kivándorló hajó fedélzetén 153 magyar menekülttel hajózott ki a nyílt tengerre, hogy négy hét alatt elvigye őket (is) az ígéret földjére, Ausztráliába. Négy hét hosszú idő, főleg, ha nem kell alatta napi 10-12 órát robotolni, így az anyanyelvükön kívül egymáshoz egyéb módon nem kötődő emberek gyorsan barátságra léptek különböző közös érdeklődések alapján.

A legkézenfekvőbb az udvarlás lett volna, de ezen a téren az aránytalanság minden mértéket felülmúlt. A mindössze három szabad hajadonra nem kevesebb, mint negyvenhét facér férfi jutott. Ilyen egyoldalú versengésbe benevezni se nagyon érdemes. A nők, mármint az a bizonyos három szabad préda, természetesen aratott. Precízebben megfogalmazva, vagy inkább modernebb szóhasználattal, érdekérvényesítésük kitűnőnek volt mondható, annak ellenére, hogy külcsín tekintetében a hazai mezőnyben nemigen arattak volna átütő sikert.

A férfi választékban Pali, magyar atléta válogatott, több testhosszal verte a mezőnyt, mert nem csak feltűnően csinos, 183 cm magas, de szellemes és jó humorú is volt. Nem csoda, hogy Erzsi, Jutka és Zsuzsa, a szabad trojka mind három tagjának csakis érte dobogott a szíve.

Zsuzsa hamar kiesett a versenyből, mert ő a szüleivel együtt utazott és Pali nem akart komplikációt. A maradék kettő közül Jutka egy vagány pesti csaj volt, míg Erzsi kissé maradi Pest környéki lány. Így aztán Pali jó érzékkel Jutka mellett döntött, aki négy hétre tökéletesen kielégítette szexuális igényeit, miközben az úszó szálloda szép csendben szelte a hullámokat.

Zsuzsa a mama és a papa társaságában volt fellelhető a römizők környékén, este a szalonban felkérhették egy táncra, délelőtt pedig a dekk-játékokban szívesen vállalta bárkinél az ellenfél szerepét, de a maradék 46 hím tesztoszteron feleslegének levezetésében ez vajmi keveset segített.

Erzsi, a dús testű, szexre éhes asszonyállat eldöntötte, hogy vagy Pali, vagy senki. Esténként a korlátnak dőlve órákon keresztül bámulta a sötét hullámokat és szinte kínálkozott, hogy valaki csatlakozzon hozzá, ami rendre be is jött. Nem volt olyan magyar férfi, aki legalább egyszer szóba ne elegyedett volna vele. Ilyen alkalmakkor perceken belül kiderült, hogy Erzsi megőrül a Paliért, nem tudja, mit tegyen, mert Palinak kizárólag kabintársa, Jutka kell. Ráadásul ez az állandó megaláztatás, hogy neki esténkét órákra nem szabad bemenni saját kabinjába, mert ott folyik a szeretkezés.

Egyik-másik férfi tett némi célzást arra, hogy talán mással, egy másik kabinban, mondjuk az övében, sikeresen kárpótolhatná önmagát a sérelmezett veszteségért, de ilyenkor Erzsi némi undorral a szája szélén közölte a már ismert verdiktet, neki csak a Pali kell.

Én voltam az egyetlen fiatal férfi, egészen pontosan 24 éves, aki úgy gondoltam, hogy egy meghitt beszélgetés Erzsivel ugyan nem hűti le kielégítetlen vágyaim feltörő hullámait, de több a semminél. Úgy gondoltam, hogy az Erzsivel való beszélgetésnek a szórakozást nyújtó értéke meghaladja egy ultipartiét, főleg, amikor vesztek, ami különben ritkán következett be. Így aztán egy idő után Erzsi mindennapos beszélgető partnerévé váltam, miközben a többi hím meg volt róla győződve, hogy én vagyok a befutó.

És hogy miről beszélgettünk? Részletesen beszámoltunk hazai volt szerelmeinkről, csalódásainkról, terveinkről és persze Paliról is, de jó sokat. Egyszóval jól összebarátkoztunk, ami nő és férfi között állítólag lehetetlen, de ezt akkor még nem tudtam.

Mint már rámutattam, a vissza-visszatérő téma Pali volt, és mint egy jó barát, nem csak megértettem Erzsi bánatát, éreztem át szörnyű helyzetét, de őszintén segíteni is szerettem volna neki. Hosszas fejtörés után sem jutott eszembe okosabb megpróbálni Palit féltékennyé tenni. Erzsinek tetszett is a terv, mert korábbi tapasztalatai szerint ez be szokott válni. Aztán addig rágtuk a témát, amíg ki nem dolgoztuk a pontos tervet.

Ezek szerint Erzsi közölte kabintársnőjével, Jutkával, hogy ennek az egyoldalúságnak vége. Egyik este övé a kabin, de minden második este viszont Erzsié. A bejelentésre Jutka egy kissé meglepődött, de nemigen volt választása, elvégre az igény méltányosnak volt nevezhető.

– Szabadna megkérdeznem, kivel óhajtasz a kabinban lenni? – kíváncsiskodott a korábbi tejhatalmú kabinbitorló.

– Semmi közöd hozzá – válaszolta Erzsi – de, mert úgy se maradna titokban, elárulhatom, Tiborral.

– Hát, ami azt illeti, Tibor jó fej, legalább jól választottál. Nem nevezném egy daliának, de legalább nem hülye.

Ezzel aztán lerendeztük a kabin-ügyet, este pedig Erzsivel birtokba is vettük a kabint. Belülről bezártuk az ajtót, és röhögve vettük tudomásul, hogy a terv eddig egész jól bevált. Később azt vitattuk, mit fog ehhez szólni Pali, mi lesz a reakciója, és egyáltalán mik Erzsi további tervei.

Erzsi elmesélte, hogy ő még abba is belemenne, ha Pali megtartaná magának Jutkát is, de a férfiből neki is meg kell kapni a jogos részét. Hát, ez nem rossz, állapítottam meg, de miért lenne neked „jogos részed”. Hát, azért mert szerelmes vagyok belé. Ugyan logikailag ez sántított egy kicsit, de fiatal korom ellenére annyit azért már értettem a nőkhöz, hogy egy szerelmes nőtől logikát elvárni nem lehet. Szóval nyúztuk a témát elölről hátra, majd hátulról előre, míg a végén mindkettőnket elnyomott az álom.

Reggel elsőnek arra ébredtem, hogy a kerek ablakon ömlik be a napsugár. Kimásztam az ágyból, kitártam a kajüt ajtaját, hadd legyen egy kis légmozgás, ami kiviszi az apró helyiség enyhén fülledt levegőjét. Erzsi éppen akkor ébredt fel, amikor a kitárt ajtótól visszafordultam, és mindjárt rám is üvöltött:

– Csukod be azonnal az ajtót!

Csodálkozva néztem rá, de Erzsi folytatta.

– Hadd lássa a fél hajó, hogy nálam aludtál? De hogy megbasszál, az eszedbe se jutott.

__________________________________________________________
__________________________________________________________
____________________________________

(VM-84) Múlt és jövő

Tibor bá’ vissza a múltba online

 

~q382Míg egy-egy ütősebb gazdasági vagy politikai posztnál a hozzászólások száma jóval meghaladja a százat, a VM posztoknál ez egyáltalán nem tapasztalható. Az utolsó alkalommal mindössze 4 hozzászólás volt, abból is 3 off topik, de nem fogtok ki rajtam. Ez alkalommal fordítva fogom a vasat a tűzbe. Összehasonlítom a múltat és a várható jövőt a jelennel. Javaslom, kapaszkodjatok!

A jelen: Fárasztó nap van a hátad mögött, hazajössz, rosszkedvűen bekapod a vacsorát, mielőtt beállsz a zuhany alá a termosztátot felcsavarod 20-ról 24 °C-ra. Aztán lemosod a nap mocskát és fellazítod izmaidat, megtörülközöl, egészen más embernek érzed magad, felveszel egy köntöst és végigdőlsz a fotelben, majd kikapcsolódásként megnézed a sporthíradót, közben elalszol, valahogy az ágyba kerülsz. Másnap frissen ébredsz, bekapod a reggelit és tépsz le a kocsihoz, 20 perc alatt beérsz a munkahelyedre.

A múlt(19??) és a jövő(20??): Dorogról megérkezik néhány vagon szén a Józsefvárosi pályaudvarra, és valamelyik mellékvágányon rostokol. János bácsi a fuvaros Sashalmon hajnal 4-kor kell, megeteti, megitatja a lovait, befogja őket a hámba és a stráfkocsijával 6-ra beér a Józsefvárosi pályaudvarra, ahol két markos legény segítségével 20 mázsa szenet átlapátolnak a kocsiba. János bácsi, a fuvaros délre megérkezik a szénnel a szomszéd utcátokban lévő fa-szén-kox kereskedő pincehelyiségéhez. Itt az utcára nyíló, járdával egy szintben lévő ablakon keresztül lelapátolják a szenet. Mivel tegnap délután a feleséged rendelt 2 zsák szenet és egy zsák fát, a tüzelőanyag kereskedő a kifutójának parancsot adott, hogy a rendeléseteket szállítsa le. Ezért a pincehelyiségből felhordta a szenet és a fát egy kézi targoncára (ami olyan, mint egy stráfkocsi, csak sokkal kisebb és ló helyett embere húzza) és elhúzta a ti házatokig, és levitte a tüzelőt a szenes pincétekbe. A pincéből a feleséged (aki nincs alkalmazásban) ebéd után felhozott a lakásba két kübli szenet és néhány fát abból a korábban leszállított tűzifából, amit vasárnap délelőtt felhasogattál. Ezt követve befűtött a fürdőszoba kályhába, hogy mire hazaérsz legyen meleg víz. Hullafáradtan beesel az ajtón, mert a kerékpárgumid kilyukadt, és 5 kilométeren át tolnod kellett. Mielőtt zuhanyozhatnál, be kell pakolnod egy kübli szenet a kályhába, hogy jó meleg legyen. Közben a kályhából visszacsap a fűst, biztos jele annak, hogy a kályhacső teli van lerakodott korommal, amit majd vasárnap ki kell pucolni. Lezuhanyozol, de két perc után a feleséged beszól, hogy hagyj meleg vizet neki és a gyereknek is, mert a múltkor is minden meleg vizet kifogyasztottál. A „múltkor” egy hete volt, mert meleg vízben a család hetente csak egyszer fürdik. Közben besötétedik, meggyújtjátok a petróleum lámpát, de előtte feltöltöd petróleummal és megpucolod a lámpa üveget, mert már nagyon kormos. A lámpa mellett megvacsoráztok, majd keresel valami olvasnivalót, de a gyerek tanulni szeretne, ő ül a lámpa elé. Kicsit beszélgettek, majd korán ágyba bujtok, de előbb a gyereket megdorgálod, amiért nem délután tanult világosban, mert ez a rohadt petróleum egy vagyonba kerül. Másnap reggel fáradtan kelsz ki az ágyból, rosszkedvűen öltözöl, kerékpárra szállsz, hogy bekarikáz a munkahelyedre, de persze a gumi még mindig lapos, majd vasárnap megragasztod. Ránézel a karórádra, beérsz-e időben gyalog, de az órád 11-et mutat, mert tegnap este megint elfelejtetted felhúzni a rugót. Egykedvűen elindulsz gyalog és arra gondolsz, hogy a főnöködet értesíteni kellene a késésről, de persze nincs hozzátok bevezetve a telefon (illetve nem üzemel).

Nem, ez nem az én fantáziám, ez a nem túl távoli múlt, és a még közelebbi jövő.

__________________________________________________________
__________________________________________________________
________________________________________

(1418) Hírek, amiket nem találsz a fősodrású médiában

Tibor bá’ online

 

~q400Néhány napja, július 4-én volt az amerikaiak nagy nemzeti ünnepe, amit magyar katonák bevonásával még Magyarországon is megültek. Miközben a dicsőséget hozókra nagy ívben tojnak. Ennek egyenes következménye, hogy Amerikában minden egyes nap, átlagosan 22 veterán követ el öngyilkosságot kilátástalan helyzetéből kifolyólag. Twenty two veterans kill themselves every day A háborút megjárt amerikai veteránok közül több mint 57.000 hajléktalan.A még munkaképes veteránok között a munkanélküliség sokkal gyakoribb, mint a teljes társadalomban. 1.4 millió veterán a szegénységi szint alatt él. 900.000-nél több veterán él kiegészítő segélyből. Több mint 3,5 millió veterán kap pótlékot testi fogyatékossága miatt, de 555.180 veterán vár a fogyatékossági pótlék megítélésére. Ezek közül 268.348 már több mint 4 hónapja várakozik. Az elutasított kérelmeket megfellebbezők átlagosan 923 napot várnak a felülbírálásra. Az elmúlt 10 évben közel egy millió veteránnál diagnosztizálták a post-traumatic stress disorder-t (PTSD). Vagyis „traumás stresszt követő rendellenesség” (elfogadott fordítása: poszttraumás stressz betegség) aminek a lényege, hogy a harci igénybevételek olyan traumát okoznak, ami tartós mentális rendellenességet von maga után. Ezt régen úgy hívták, hogy légnyomás betegség.

Mindezekből az vonható le, hogy az amerikai elit a köznépet ágyútölteléknek tekinti, és ugyanígy vélekedik Orbán és bandája is. De ami ennél is rosszabb, hogy a média teljes mértékben együttműködik az elittel. Jobb, ha megszabadulsz az összes illúziótól.

__________________________________________________________
__________________________________________________________
_________________________________________

(1417) Az Ördög Nóra szindróma

Tibor bá’ online

 

~q383Jóval a rendszerváltás után tudtuk meg a politikusainktól, hogy a hála nem politikai kategória. Naiv mondat, valójában a hála egyszerűen kiment a divatból és nem csak a politika terén, de mindenhonnan, még a családi berkekből is, mert a legújabb generáció tagjainak nagy része a szülőket, nagyszülőket is elsősorban fejhető teheneknek tekintik, és ki a fene gondol arra, hogy hálás legyen egy tehénnek?

Így aztán borítékolható volt, hogy előbb vagy utóbb valamelyik legyártott celeb is kimutatja a foga fehérét, nem csak – sokak által non plusz ultrának tartott – egyéb testrészeit. Szóval a magyar közélet (bármit is jelentsen az) hangosan zeng Ördög Nóra átigazolásáról az őt felépítő RTL klubtól a cinikusan vigyorgó TV2-hőz. Az RTL meg van sértődve (jogosan) a TV2 pedig magyarázkodik. Én meg az egészet leszarnám, ha nem lenne benne egy rakás tanulság, aminek észlelése alkalmasabbá tesz mindenkit a létező valóság (nem megélésére) hanem átvészelésére.

A TV2 engem arra a nőre emlékeztet, aki hatalmas erőbedobással (nevezzük így a csöcsöket, meg, ami a női lábak között található) mindent megtesz, hogy egy kétgyerekes családapát leválassza feleségéről, átlovagoltasson magára. Miközben tökéletesen megfeledkezik arról, hogy az a férfi, aki képes otthagyni a családját egy ropogósnak vélt pina miatt, azt néhány évvel később egy még ropogósabb pina sikeresen tovább csábíthat.

Az RTL zúgolódásának jogosságát nem maga az átállás adja, hanem annak módja. Ugyanis a terhessége miatt pillanatnyilag inaktív Ördög Nóra számára az RTL egy nappal korában még hatalmas promóciós műsor dobott be, tovább növelve a nézők megdumálását, hogy micsoda egy bomba nő a 33 éves műsorvezető, aki nálam sikeresen megutáltatta magát a betelefonáltatásra buzdító gusztustalan rámenőségével.

Ami pedig a hősnőt illeti, tette semmi más mint halál precíz, érzelmektől abszolút mente kalkuláció. Ő az első patkány, amelyik elhagyja a süllyedő hajót, amikor a hullámok még el se érték a fedélzetet. A férje helyében igen komolyan átgondolnám a helyzetemet és áttekinteném, hogy a család vagyontárgyai kinek a nevén vannak.

__________________________________________________________
__________________________________________________________
__________________________________

(1416) A Higgs boson, avagy az isteni részecske kalandja az emberiséggel

Tibor bá’ online

 

Peter Higgs (2011-ben)
Peter Higgs (2011-ben)

Valamikor régen, meg nem olyan nagyon régen úgy volt, hogy meg kell találni a megjósolt Higgs bosont, és akkor mindenre fény derül. Ez volt az egyik fő oka annak, hogy elképesztő költséggel megépítették a Large Hadron Colllider-t (erről már volt beszámoló). Ugyanis a részecskék fizika sztenderd modelljéhez ez a részecske még hiányzott. Most viszont arról érkezett jelentés, hogy két fontos, az LHC-vel együttműködő csoport felfedezte, hogy a Higgs boson szintén fel tud bomlani „down” azaz LE típusú fermionokra. Ez betekintést nyújt ahhoz, miként lép kölcsönhatásba a Higgs boson más részecskékkel.

Jegyezzük meg, hogy a sztenderd modell határozza meg az alapvető részecskék kölcsönhatásának természetét. A modell gyenge pontja, hogy a részecskék tömegét kísérleti megfigyelésekből számították ki, ahelyett, hogy az elmélet adna rá magyarázatot. A Higgs boson babrálása volt az első értelmes lépés e hiányosság megszüntetésére.

Különben – az igazság kedvéért – meg kell jegyezni, hogy bár 2012-ben bejelentették a Higgs boson megtalálását, valójában csak a várt tömegre bukkantak, feltételezve, hogy azzal a (várva várt) Higgs bosonra bukkantak. A következő hónapok azzal teltek, hogy vizsgálták, az új részecske bomlik-e és mire? Ugyanis ez a módja egy új részecske tulajdonságainak a feltérképezésére. A bomlás nem más, mint egy részecske átalakulása egy vagy több más részecskévé a fizikai törvények betartásával, mint például a tömeg és az energia megmaradásának elve. Azzal, hogy minden egyes részecske bomlásának gyakoriságát figyelembe veszik, elfogadható elképzelésre lehet jutni, hogy miként lehet az új részecskét begyömöszölni a meglévő elmélet kereteibe.

Egy felbomló részecskére jellemző másik adat a némileg ezoterikus „spin” nevű kvantumjellemző, aminek nincs megfelelője a makroszkopikus világban. Egy részecskének lehet egész számú spinje (0, 1, 2,…) és akkor bosonnak hívják őket, vagy törtszámú spinje (1/2, 3/2,….) és akkor fermionnak nevezik (emléket állítva Satyendra Bose és Enrico Fermi részére). Az anyagnak nevezett valami építőkövei a fermionok. Azokat a részecskéket, amelyek a részecskék közötti kölcsönhatásért felelősek, bosonnak nevezzük.

A Higgs bosonnal kapcsolatos kutatások kiderítették, hogy három egymástól eltérő módon következhet be: két fotonná, két W bosonná, illetve két Z bosonná. Részecske fizikai előrejelzések szerint, erre kizárólag a Hoggs boson képes. A CERN ebből következtetett a Higgs boson megtalálására 2013-ban.

A Higgs boson megtalálása valódi szenzáció. Ugyanis feltárja a Higgs boson és az elektromágneses, valamint a gyenge magerő kapcsolatát, amit még 1964-ben megjósolt Robert Brout, Francois Englert és Peter Higgs. De ahhoz, hogy a Higgs boson teljes mértékben hozza a megjósolt tulajdonságait közvetlenül fermionokra kell bomlania.

Ha van még türelmed, akkor folytatom. Az LHC-től kinyert adatok alapos tanulmányozása után a fizikusok kiderítették, hogy a Higgs boson fel tud még közvetlenül bomlani fermionokra. Azt figyelték meg, hogy a Higgs boson átalakult két tau leptonná (az elektron unokatestvére) vagy b-kvarkokra (a protonokat és a neutronokat alkotó „down” kvark unokatestvére). Ebből az következik, hogy a Higgs boson közvetlenül elektronokká is le tud bomlani, de ennek a bizonyítására az LHC nem elég nagy. Ha-ha-ha.

_________________________________________________________

Brout 2011-ben meghalt, de Higgs és Englert ma is élnek, és sikeresen megérték, hogy az 1964-es jóslatuk 2013-ban valósággá váljon.

_________________________________________________________
_________________________________________________________
_______________________________________

(1415) Meleg szülők gyermeke

Tibor bá’ online

 

~q400Nem vagyok híve a két azonos nemű szülő által nevelt gyermek intézményesítésének, de ez nem jelenti azt, hogy ha valami pozitív jelentkezik ez irányba, akkor azt agyon hallgassam. Nézzük, min akadt meg a szemem!

Az University of Melbourne kebelén belül végeztek egy alapos felmérés azt kutatva, hogy azonos nemű szülők által nevelt gyermekek miként szerepelnek a kétnemű szülőknél nevelkedettekhez viszonyítva.

A kutatási módszer: 390 ausztrál szülő jelezte, hogy azonos neműek és 0-17 éves gyereket, vagy gyerekeket nevelnek. A szülők jelezték a több dimenziós felmérést a gyermek egészségével és közérzetével kapcsolatban, valamint a stigmatizálás okozta hatásokat.

Eredmény: 315 szülő adatai voltak felhasználhatóak, 500 gyermekkel kapcsolatban. A szülők 80 százaléka leszbikus volt, 18 százaléka meleg (2 százalékról nincs említés). Megállapítható volt, hogy azonos nemű szülők gyermekeinek viselkedése, általános egészségi állapotuk és a családi kohéziós mutatójuk jobb volt, mint a kétnemű szülők kontroll csoportjáé. Más témákban nem volt különbség a két csoport között. A fizikai aktivitás, mentális egészség és családi kohézió növekvő negatívitást mutatott a növekvő sztigmatizálás mellett.

A kérdés az, hogy a jobb szereplésnek mi a kiváltó oka? Miért boldogabbak és egészségesebbek azok a gyerekeke, akiket azonos nemű szülők nevelnek: A kutatócsoport erre a következő, meglepő válasszal szolgált: Az azonos nemű szülök között a házimunka és a gyerekkel kapcsolatos ellátási kötelesség (beleértve a vele való foglalkozást, játékot is) megosztása egyenlőbb, mint a kétneműeknél. Az azonos neműeknél a munka, kötelesség megosztása automatikusan a ki az alkalmasabb alapján történik. Nem ragaszkodnak a hagyományosan kialakult nemek szerinti elosztáshoz. A sztereotípiákhoz való ragaszkodás elhagyása úgy tűnik előnyös a gyereknevelésnél.

Ezek szerint nem kell aggódnunk a homoszexuálisok gyereknevelésével kapcsolatban, de azért mégis! 😉

__________________________________________________________
__________________________________________________________
___________________________________

(1414) Miért nem követem a foci világbajnokságot?

Tibor bá’ online

 

~q400A hírek szerint a VB-t több száz millióan nézik. Ennek ellenére, vagy talán éppen ezért én nem nézem. Az indokaimat alant sorakoztatom fel.

A VB igazi célja az, hogy a legnagyobb multik hirdetéseikkel százmilliókat fertőzhessenek meg. A Coca-cola, Visa, Budweise, Microsoft, Volkswagen, Adidas, Marriott, Johnson & Johnson a VB legnagyobb nyertesei. A FIFA (Fédération Internationale de Football Association) a sportból üzletet csinált, várakozásaik szerint ez évben 4 milliárd dollár nyereséget könyvelhetnek el.

A VB elképesztően drága, fokozta a brazil szegénységet, és a felkészülés alatt sokan lelték halálukat. Utoljára egy betonhíd szakadt le. Még nem tudni hányan maradtak a laposra nyomott busz alatt. — nem csoda, hogy Brazíliában több mint egymillió ember ment ki az utcára tüntetni ellene 80 városban.   The Guardian jelentése.A brazilok milliói gondolják úgy, hogy a VB felkészülésre elköltött 15 milliárd $-nak lett volna jobb helye (csak úgy, mint a magyar stadionokra költött pénznek).

Én ugyan hazafinak vallom magam, büszkén viselem a magyarságom, de ez a foci VB szélsőségesen nacionalista, amit főleg a foci huligánok mutatnak be.

A meccsek főhangsúlya a férfiasságra épül. Ezt a futball fokozatosan érte el. Ma már hihetetlen durvaságokat is percenként követnek el. A taktikához az is hozzátartozik, sőt szinte legális, hogy az ellenfél legjobb játékosait fizikailag tegyék harcképtelenné. A sportokra jellemző „fair play” ma már nyomokban se létezik.

A tisztesség felrúgása. A futballbíró a meccs alatt tejhatalmú földesúr, a döntése fellebbezhetetlen. Ez elképesztő igazságtalanságokhoz vezet. Ennek a végignézése frusztrálja a normál felfogású embereket.

Legnyomósabb érvem ez a mesterségesen felfokozott figyelem felkeltés. Magyar csapat nem is szerepel a világbajnokságon, ennek ellenére napok óta még a csapból is a VB folyik. Miközben engem egyáltalán nem érdekel, hogy többnyire színes bőrű, kitenyésztett játékosok elképesztő dedikáltsággal üldöznek egy labdát, aminek a célba juttatása nem annyira a képességeken, mint inkább a szerencsén múlik.


___________________________________________________________
___________________________________________________________
___________________________________

(1413) Értünk, plutokratákért, hamarosan jön a hóhér (3. rész)

Nick Hanauer milliárdos figyelmeztetése a többi

milliárdos felé – Tibor bá’ szabad fordítása

 

~q400Egy dologban megállapodhatunk, biztos vagyok abban, ha lesz változás, az nem Washingtonból fog kiindulni, mert ott leállt a gondolkodás, de ez így van rendjén. A győzelemmel végződő, nagy társadalmi mozgalmak túlnyomó többsége városi szintről indult el. A 8 órás munkanapért folytatott közdelem, ami 1938-ban, Washingtonban ért végett, olyan helyekről indult el, mint Illinois és Massachusetts az 1800-as évek végén. A szociális biztonságért kiálló mozgalom Kaliforniából indult el az 1930-as években. De még az Obamacare [közegészségügyi törvény] se elképzelhető a Massachusetti Mitt Romney felvezető modellje nélkül.

Sajnálatos módon csak kevés demokrata látja ezt tisztán, a republikánusok közül pedig senki, de Obama se látja ezt tisztán, annak ellenére, hogy a szíve a helyén van. Ez évi „az unió helyzete” beszédében említést tett arról, hogy növelni kellene a minimálbért, de nem tett említést arról, hogy az egyenlőtlenségek csökkentése, a középosztály újraélesztése hozzájárulna a gazdasági növekedéshez. Ehelyett a régi demokrata eszmék, a szociális igazság mellett állt ki. Vagyis az egyetlen ok a dolgozók megsegítésére az, hogy sajnáljuk őket. A véget nem érő vita abból áll, hogy a demokraták vérző szíve a „tisztességre” szavaz, a republikánusok pedig a „növekedésre”.

De csak azért, mert a két párt Washingtonban még nem jött rá a megoldásra, nem jelenti azt, hogy mi piszkosul gazdagok, zavartalanul folytathatjuk tevékenységünket. A közbeszéd máris megváltozóban van, még akkor is, ha a milliárdosok nem tudnak róla. Gondoljátok, hogy az „Occupy Wall Street” (foglaljuk el a Wall streetet) és a többi „kapitalizmus a probléma alapja” felírat alatt működő tiltakozók csak úgy eltűntek? Szó sincs róla, hallatják a hangjukat, csak ti kedves plutokrata barátaim nem akarjátok meghallani azt.

Kedves jó 0,01 százalék barátaim, a társadalom egyre nagyobb hányada kezdi azt hinni, hogy a probléma magja maga a kapitalista rendszer. Ezzel persze nem értek egyet, és gondolom ti se. A kellően kordában tartott kapitalizmus a legjobb társadalmi rendszer, amit valaha feltaláltak a jólét megteremtésére és fenntartására. De a szabadjára engedett kapitalizmus hajlamos a tőke koncentrálására és az összeomlásra. A kapitalizmus alkalmas arra, hogy vagy keveseknek kedvezzen rövid ideig, vagy sokaknak hosszú távon. A demokráciának az lenne a szerepe, hogy az utóbbit emelje ki győztesnek. Ezért van, hogy a középosztály segítése eredményes, a gazdagoknak az adókedvezmény nyújtása viszont nem.

A minimálbér felemelésével kiegyensúlyozottabbá téve a kereseti viszonyokat a dolgozók és a milliárdosok között, nem sérti a kapitalizmust. Ez az eljárás egy nélkülözhetetlen eszköz a gondolkodó kapitalisták kezében, amivel a kapitalista rendszert stabillá és fenntarthatóvá lehet tenni? Amire leginkább nekünk milliárdosoknak van szüksége.

Az emberi társadalmakon belül a legrégebbi és a legádázabb harc a vagyonosodásért és a hatalomért folyt. A csúcson létet élvezők, mint amilyenek mi vagyunk, mindig üzentük a szegényeknek, hogy ez így helyes, és ez nekik is jó. Történelmileg azt állítottuk, hogy ezt az isten rendelte így. Micsoda marhaság. Tényleg felsőrendű lennék? Isten rendelte volna el, hogy gazdag legyek?

Családom, a Hanauerek Németországban kezdtek tollat és párnákat forgalmazni, de őket Hitler kiüldözte az országból. Aztán egy idő után Seattle-ben létrehoztak egy másik párnagyárat, amiből 3 generációval később én húztam hasznot. Elképesztően szerencsés voltam. Arra gondolok, hogy rossz esetben mezitláb árulhatnék gyümölcsöt az útszélén. Amik velem történt azt az amerikai középosztálynak köszönhetem, nem pedig fordítva. Ha ezt nem fogadjuk el, akkor dőljünk hátra a nyugágyban, ne csináljunk semmit, élvezzük a jachtunk nyújtotta kellemet, és várjuk meg, amíg elküldik értünk a hóhért.

Nick Hanauer is a Seattle-based entrepreneur.

© 2014 POLITICO LLC

__________________________________________________________
__________________________________________________________
____________________________________

(ACs-1) Azok a csodálatos nők – Diploma

Új sorozat indul, ami vasárnaponként fog megjelenni.

A vasárnap szabadnap, gondok helyett szórakozást!

 

~q385Első gyermekem négy éves lehetett, tehát 34 éves voltam, amikor feleségemmel eszünkbe jutott, hogy nem feltétlenül kell nekünk egész este otthon ülni. Újsághirdetés útján fogadtunk egy (nagyon) ifjú hölgyet, aki órabérért ült az alvó gyermek mellett, ami alatt mi színházban kifejezetten jól éreztük magunkat, vagy éppen beültünk egy zenés helyre vacsorázni, amihez foghatók manapság nincsenek. Aztán úgy éjjel 11-12 között hazaértünk.

Az első kiruccanás után feleségemnek eszébe jutott, hogy jó-jó, de hogy fog ez a lány hazajutni, mert ha taxival, akkor arra rámegy mindaz, amit tőlünk a gyerek felügyeletért kap. Ha mi fizetjük a taxit is, akkor tulajdonképpen dupla órabért adunk. Mit tudom én – válaszoltam. Tudod mit? – tette fel az álkérdést a nejem – vidd te haza, percek alatt visszaérsz.

Gabi, mert így hívták a gyerekfelügyelőt, egy picit szabadkozott, nyilván az udvariasság kedvéért, de aztán pillanatok alatt ráállt a dologra. Az, hogy a XIX. kerületben lakik, vagyis a Duna másik oldalán jó messze, már csak a kocsiban derült ki. Feleségem szerint ezt nevezik „percek alatt visszaérsz”-nek!

Igaz a közlekedési viszonyok abszolút ideálisak voltak, egyfelől, mert akkor még alig volt kocsi az utcákon, másfelől pedig éjfél környékén még napjainkban is elboldogul az ember. Ennek ellenére az utazás, pláne oda-vissza, elég sokáig tartott. Az meg már csak természetes, hogy nem ültünk szótlanul egymás mellett.

Az elrendezés annyira jól bevált, hogy a következő héten is igény bevettük az ifjú hölgy szolgáltatását, meg utána is. Gabi elmondta, hogy dolgozik, de munka mellett a dolgozók estiskolájába jár és az idén fog érettségizni. Erre én csodálkozva felkiáltottam – még nem érettségiztél? Ennek az ártatlan kérdésnek azonban (mint később rádöbbentem) két kihangzása is van. Az első – és én erre gondoltam – hogy ennyire fiatal vagy, azaz még nem vagy 18 éves. A második – és ez eszembe se jutott – te ilyen hülye vagy, még egy nyavalyás érettségid sincs.

A társalgás természetesen tovább folyt, de az addig enyhén kacér csaj (amit én szándékosan nem vettem észre, mert az ember házi nyúlra nem lő – csak ha nagyon muszáj, he-he-he) feladott a kacérkodással. Na végre – gondoltam magamban – megjött az esze.

Csak hát az esze annyira megjött, hogy a következő telefonálás alkalmából közölte a feleségemmel, köszöni szépen, de többet nem jön. Mi tehát Gabit elfelejtettük és más megoldás után néztünk, és találtunk. Miközben az idő nem állt meg. Vagyis teltek múltak az évek.

Aztán jött még két gyerek, meg minden más és egy szép napon csöngött a telefon, aminek másik végén egy női hang azután érdeklődött megismerem-e a hangját? Na, ez az a fajta hülyeség, amit utálok. Ha valaki telefonál, mondja meg a nevét és közölje, mit akar. Ez még akkor is így van, ha a telefonálónak csábítóan kellemes női hangja van, mert mi a fenét lehet erre válaszolni. Naomi Campbell? Kinek van ekkora szerencséje? Na, mindegy, egy idő után kiderült, hogy a telefonáló a mi Gabink, akinek már nem is emlékeztem a vezetéknevére.

Szervusz Gabi, mi járatban vagy? – próbáltam leplezni nagyméretű meglepetésem. Gabi lelkem nem köntörfalazott, kerek-perec közölte, hogy találkozni akar velem. Jézusmária – állt meg bennem az ütő – mi a fene történhetett, hiszen nem tudunk egymásról semmit legalább 5 éve. Mindegy, találkozzunk!

A találkozás a korúti Pálma presszóban testesült valósággá, ahol Gabi ismert meg engem, mert én úgy elmentem volna mellette, mint a sicc. Szóval a lelkes összefutás után leültünk egy asztalhoz és rendeltünk valamit, miközben ki-ki elvégzett egy gyors felmérést. Jó ez a nő – állapítottam meg magamban – de nem sokat töprenghettem rajta, mert Gabi mindjárt a tárgyra tért. Benyúlt a táskájába és kivett egy főiskolai diplomát, de már nem emlékszem, hogy milyen szakon, mert ugye nem ez volt a lényeg. A diploma lobogtatása mellett Gabi belekezdett a szövegelésbe. Látod, most már nekem is van diplomám. Örülök neki, és szívből gratulálok – válaszoltam, és várakozóan néztem rá, hogy folytassa, gondoltam állást keres, vagy ilyesmi, de ő nem folytatta, hanem lassú, előkelő mozdulatokkal elrakta a diplomának tűnő papírt, szándékosan húzva az időt. Végül, némi csend után, végre megszólalt – remélem most már hajlandó vagy megdugni? – de nem hagyta, hogy válaszoljak, azonnal folytatta – de most már nem kellesz, – és ezzel méltóságteljesen szép lassan elhagyta a helyiséget. Én meg percekig néztem utána, és azt hiszem a meglepetéstől még levegőt se kaptam.

Amikor magamhoz tértem, intettem a pincérnőnek, hogy fizetek, aki enyhén gúnyos pofával állt meg az asztal mellett. Praxisában nem ez lehetett az első eset, amikor faképnél hagytak egy pasit, közvetlenül az orra előtt, de ez most nem izgatott. Azon töprengtem, hogy Gabinak vajon végig az 5 év alatt az volt a hajtómotorja, hogy egy félreértett mondatra megadja a méltó választ? Egyáltalán, ez egy válasz? Főleg, honnan veszi, hogy csöcsök-seggek bámulása helyett a nők diplomáját akarom látni?

Ma már ilyesmin nem töprengenék. Pontosan tudom, hogy a női lélek kiismerhetetlen. Ráadásul nincs közöttük két teljesen egyforma. Egyetlen egy kiismerésére rámegy 50 év.

__________________________________________________________
__________________________________________________________
___________________________________

 

 

(VM-232) Kőpor

Tibor bá’ vissza a múltba online

 

~q400Köpóóóór, itt a köpóóóór, kiáltotta gyerekkoromban a sváb kőporos. A háború előtt a magyarországi sváboknak jellegzetes és nagyon erős akcentusuk volt, amikor magyarul beszéltek. Legjellegzetesebb a beszédükben az volt, hogy az a-betük helyett á-betüket mondtak. Természetesen tökéletesen tudtak magyarul, már ami a szókincsüket jelentette. Szerintem a svábságukra vigyáztak és ezért maradt meg az akcentusuk. Ők svábok akartak maradni, magyar svábok. Ennek aztán alaposan betett a világháború és azt követő deportálás. Nem vernek vele fel nagy port, de nagyon sok ősmagyar svábot telepítettek ki Németországba a háború után. A magyar svábok tehát rájöttek, hogy kell a fenének az a bizonyos akcentus. De ez túl jól sikerült, mert beindult az asszimiláció. Nem egy huszonéves, sváb származású férfivel beszéltem, akik kérdésemre elmondták, hogy a családban magyar a kommunikációs nyelv, de úgy, hogy a nagymama németül beszél, amikre a többiek magyarul válaszolnak. Ő maga kitűnően ért németül, de nem beszéli a nyelvet, meg se próbálja.

Különben a hajdan volt kitelepített svábok évente visszajárnak Borosjenőre, ahol a gyerekkorukat töltötték, persze most már igen öreg emberek, de ma is magyar svábnak vallják magukat és természetesen sváb akcentussal beszélik a magyart, még 70 év után is.

De nem is erről akartam írni, hanem a svábok háború előtti egyik szolgáltatásáról, a kőporról. A budai hegyekben, ha lepucolják a felső termőréteget, azon nyomban rá lehet bukkanni a narancssárga murvára, ami apró szemű kőmorzsalék, illetve ez mellett még apróbbra porladt kőporra. Dédanyáitok ezt a kőport használták az odaégett lábosok kipucolására. Abban az időben nem volt kismillió Cif termék. A konyhában volt szappan és szóda. A pucolás úgy történt, hogy a nedves rongyot beletunkolták a szódába, majd a kőporba és ezzel dörzsölték le az odakozmált, elszenesedett anyagot a serpenyő aljáról . A kőpor tehát a háztartás vezetés fontos kelléke volt.

A sváb kőporos kihajtott a kitermelő helyre (egy ilyennek a nyoma ma is megtalálható Borosjenőn) belapátolt a speciális lovas kocsijába nagyjából 1 köbméternyi kőport, majd bekocogott a pesti kerületek mellékutcáiba és elkezdte a kiabálást: köpóóóór, itt a köpóóór. A háziasszonyok kifutottak az utcára és egy kimustrált lábosba betetettek egy kisebb lapátra valót.

~q386Ennek állítottak most szép emléket a szomszéd község, Üröm főterén. Valamelyik udvar hátsó fertályáról előkerítettek egy régi kőporos kocsit, leápolták, a hibákat kijavították, befestették, és betették a virágágyás közepébe. A képet mellékelem. Érdemes megnézni és elcsodálkozni úgy, ahogy én tettem. A hegyes-völgyes utak miatt a kocsin van betekerhető fék, aminek fekete karja (2) jól látszik. A fék szerepe nyilvánvalóan a kocsi visszatartása lejtmenetben, hogy ne tapossa el a lovakat. De van a kocsin egy rögzítő lánc is (1), amivel igen meredek hegyoldalban az egyik hátsó kereket le lehet blokkolni. Ez a kerék tehát csúszik, vagyis a lovaknak lefelé is kell egy kicsit húzni. Aztán pedig erős lánccal (3) a két oldalsó fal össze van húzva, hogy a kőpor súlya ne tudja őket szétfeszíteni.

Hangulatrontó, hogy a kocsira felraktak két kifestett hordót is. Ez egy megbocsátható túlkapás.

__________________________________________________________
__________________________________________________________
_______________________________________

(1412) Értünk, plutokratákért, hamarosan jön a hóhér (2. rész)

Nick Hanauer milliárdos figyelmeztetése a többi

milliárdos felé – Tibor bá’ szabad fordítása

Az egyre növekvő egyenlőtlenség előidézésében az a legtragikusabb, hogy teljesen felesleges, és önpusztító. Ha tennénk ellene, ha a gazdaságpolitikán úgy változtatnánk, ahogy ezt Franklin D. Roosevelt tette a Gazdasági Világválság idején, amivel megsegítette a 99,99 százalékot és megelőzött egy felkelést, számunkra, gazdagok számára az lenne a legjobb. Nem csak életben maradhatnánk, de tovább gazdagodhatnánk.

Le kellene utánoznunk Henry Fordot, aki rájött, hogy az autóipari munkások nem csak olcsó munkaerőt jelentenek, ami kizsákmányolható, de egyben fogyasztók is. Ford úgy gondolta, ha felemeli a fizetésüket az akkoriban csillagászatinak mondható napi 5 dollárra, vehetnek maguknak egy-egy T-modellt. – Zseniális!

Azt javasolnám nektek, hogy ismételjük meg. Valamit ki kell találnunk. Ezek az idiótikus megszorítások tönkre vágják a potenciális vevőimet, és persze a tieteket is. Amikor erre ráébredtem, akkor határoztam el, hogy elhagyom a szuper gazdagok elszigetelt világát és belépek a politikába. Természetesen nem közvetlenül úgy, hogy meg választatom magam, vagy a pénzemmel valamelyik jelölt mögé állok. Ehelyett megpróbálom megváltoztatni a begyepesedett elképzeléseket Eric Liu társszerzőmmel együtt az általunk elnevezett „middle-out” gazdaság (a középosztály kiemelésére alapozott gazdaságpolitika), amit már rég meg kellett volna valósítani az évek óta botladozó gazdaságunk miatt, és aminek a fenntartása a középosztály elsorvasztásához vezet. A middle-out gazdaság elveti azt a téves nézetet, hogy a gazdaság egy tökéletesen hatékony, automatikus rendszer. Ehelyett azt állítja, hogy egy gazdaságot az egymástól függő, hús-vér emberek tevékenysége hoz össze. Ezért van az, hogy ha a dolgozóknak több a pénze, akkor több a fogyasztó, nagyobb a kereslet. Vagyis munkahelyeket nem mi gazdag vállalkozók teremtünk, hanem a középosztály. Ebből az következik, hogy a „virágzó” középosztály az amerikai prosperitás záloga, nem pedig annak következménye. A középosztály tesz minket gazdaggá, nem pedig fordítva.

2013. június 19-én a Bloombergben megjelent egy írásom„A minimális 15 dolláros órabér a kapitalisták érdeke” címen. Cikkemre a Forbes azt  válaszolta, ez a Nick Hanauer elmebeteg javaslata. Néhány héttel később A Szolgáltatóipar Dolgozóinak Szakszervezet felhívta a gyorséttermek dolgozóit sztrájkoljanak a 15 dolláros órabérért. Kábé egy évvel később a Seattle polgármestere Ed Murray aláírta a törvényt a 15 dolláros minimum órabérről. Miért? Azért mert meg tudtuk őket győzni, hogy ez a prosperitás kulcsa. Ha a dolgozóknak több a pénze, akkor a vállalkozóknak több fogyasztója van, és ezek kielégítéséhez fel kell venni alkalmazottakat. Valamint, ha az emberek olyan fizetést vihetnek haza, amiből szépen megélhetnek, nem pedig csak a nyomorra elegendőt, az adófizetőknek nem kellene állni a szociális juttatásokat. Különben, jobb ha tudjátok, Seattle az USA legdinamikusabban fejlődő városa.

Főleg a republikánusok úgy gondolják, ha emelik a minimálbért, akkor el kell bocsátani az alkalmazottak közül néhányat. Ez az a konzervatív (ortodox) közgazdasági szemlélet, amit az egyetemeken tanítanak a kereslet-kínálat és hasonló törvényekkel együtt. De ez nincs így. Nézzétek!

Az elmúlt három évtized alatt a vezérigazgatók (igazgatói tanács elnökei, stb.) tiszteletdíja 127-szer nőtt gyorsabban, mint a munkások fizetése. 1950 óta a melós – igazgató fizetési arány 1000 százalékkal nőtt. Valamikor a vezetők fizetése a dolgozók átlagfizetésének a 30-szorosa volt. Most 500-szorosa. A vezetők fizetése igen jelentős költségtényező, ennek ellenére nem tudok olyan vállalkozásról, ahol a vezetők számát csökkentették volna, vagy áthelyezték volna Kínába, esetleg automatizálták volna. Ellenkezőleg, több vezető tisztségviselő van, mint valaha volt. De a bankszakmában dolgozók átlagfizetése is hatalmasra duzzadt, és mégis egyre több van belőlük.

A vállalkozók álma a minél gazdagabb vevő és a minél szegényebb alkalmazott. Ezért van, hogy a kapitalisták ugyanazt mondják a fizetésemeléssel kapcsolatban évtizedek óta. Tönkre megyünk, lehúzhatjuk a rolót, ha bevezetik a minimálbért, ha a nők azonos bérezést kapnak a férfiakkal, ha nem alkalmazhatnak gyerekeket, de a becsődölés előtt el kell bocsátanom a dolgozóimat. Persze senki se ment tönkre. Vagyis nem volt igazuk. Gondold végig! Az amerikai minimálbér átlaga 7,25 $/h. Ebből a pénzből alig lehet megélni. Egy ilyen dolgozó nem jár éttermekbe, alig vesz új ruhákat, anyák napján a felköszöntéshez nem nyújt át egy csokor virágot….

Kérlek benneteket, hagyjatok fel azzal a nonszensszel, hogy ha nagyobb béreket fizetünk, akkor a munkanélküliség emelkedni fog, ami tönkre teszi a gazdaságot. A legcsalárdabb vélekedés nem annak feltételezése, hogy ha a gazdag gazdagabb lesz, akkor az jót tesz a gazdaságnak, hanem annak a feltételezése, hogy ha a szegény gazdagabb lesz, az rossz a gazdaságnak.

Minket, gazdag embereket, megfertőzött a tananyag. Elhittük, hogy mi hozunk létre munkahelyeket. De ez nem felel meg a valóságnak. Figyelj csak! Az én éves jövedelmem az átlagfizetésnek kábé az ezerszerese, de nem vásárolok ezerszer több árut. Azt elmúlt években a családom 3 gépkocsit vett, nem háromezret. Évente egy-két nadrágot és talán egy fél tucat inget vásárolok, ahogy a legtöbb amerikai teszi. Vettem egy jó minőségű gyapjú nadrágot, amit most, írás közben rajtam van. Ebből nekem ezer darabot kellene vennem, de miért vennék meg ennyi nadrágot? Ehelyett a pénzemmel spekulálok, ami nem sok jót tesz az amerikai gazdasággal.

Olyan nehéz azt megérteni, hogy ha a munkások tisztességes fizetést kapnak, akkor nincs szükség food stemps-re [fordító megjegyzése: kb. 50 millió amerikai élelmiszerre beváltható bélyegek formájában kapja a szociális segélyt], lakbér kiegészítésre, egészségügyi ellátásra, aminek a költségeit mi fizetjük meg. Ha feltámasztjuk a középosztályt, akkor nincs szükség fenntartani egy „jóléti” társadalmat. Plusz a magasabb fizetések után több adót fizetnek, a több vásárlásból több ÁFA folyik be. Ez pedig azt jelenti, hogy megszűnik az államháztartási hiány.

Hallgassátok a pasit élőben!

(folytatás következik. A 3. egyben utolsó részt hétfőn olvashatjátok.)

__________________________________________________________
__________________________________________________________
__________________________________________

(1411) Értünk, plutokratákért, hamarosan jön a hóhér

Nick Hanauer milliárdos figyelmeztetése a többi

milliárdos felé – Tibor bá’ szabad fordítása

 

~q387

2014.06.28. „Politico” — Valószínűleg nem ismersz engem, de én egyike vagyok annak a 0,01 százalékhoz tartozó büszke és a mentegetőzést elkerülő kapitalistáknak, ahová te is tartozol. Különböző iparágakban eddig 30 vállalkozást indítottam be. Kicsivel kezdtem, a legnagyobbal, a Quantivevel végeztem, amit aztán 6,4 milliárd dollárért eladtam a Microsoftnak. Nekem és a barátaim kezében vannak a bankok. Ezek mind azért írom le neked, hogy érzékeltessem, pont olyan vagyok, mint te. Kapitalista tevékenységemmel pont olyan szemérmetlenül sokat kerestem, mint te, és olyan életre tehettem szert, amit az amerikaiak másik 99,99 százaléka el se tud képzelni. Több hatalmas palota, saját repülőgép, jacht, stb. stb. Érted, miről firkálok, ugye?

1992-ben párnákat adtam el, amik családi vállalkozásból származtak. Ekkor még az Internet tök új dolog volt, de én láttam, hogy vevőim, a nagy áruházak, napjai meg vannak számlálva. Biztos voltam benne, hogy amint az Internet felgyorsul és megbízható lesz – amire nem kellett sokat várni – az emberek tömegesen fognak átállni az online vásárlásra. Sikerem oka az volt, hogy gyorsabban kapcsoltam, mint a többiek.

De beszéljünk őszintén, én nem vagyok se zseni, se pedig munkamániás. Az iskolában középszerű voltam, egészen minimális műszaki érzékkel megáldva, de mindig is volt tehetségem meglátni a jövőt. És mit látok most?

Azt látom, hogy te meg én jobban élünk, mint amit a korábbi plutokraták a legmerészebb álmaikban el tudtak volna képzelni, miközben a társadalom többi tagja, az a 99,99 százalék, egyre jobban lemarad. A szakadék a gazdagok és a szegények között egyre gyorsabban szélesedik. 1980-ban a felső 1 százaléké volt a nemzeti jövedelem 8 százaléka. Az alsó 50 százaléknak meg kellett elégedni a nemzeti jövedelem 18 százalékával. Ma a felső 1 százaléké a nemzeti jövedelem 20 százaléka, míg az alsó 50 százaléknak a nemzeti jövedelem mindössze 12 százaléka jut.

De a probléma nem az egyenlőtlenségből adódik, mert az a kapitalista gazdaság velejárója. A probléma az, hogy az egyenlőtlenség sose volt ilyen nagy és napról-napra egyre nagyobb lesz. Az USA egyre kevésbé kapitalista és egyre inkább feudális. Hacsak igen gyorsan nem változtatunk a gazdaság politikán, a közép osztály egyszerűen el fog tűnni, és a XVIII. század Franciaországában találjuk magunkat közvetlenül a Francia Forradalom előtt. Ezért tartom fontosnak, hogy az elképesztően gazdag, hihetetlen kényelemeben élő sorstársaimnak elküldjek egy üzenetet: ÉBRESZTŐ, MÁR NEM TART SOKÁIG.

Ha nem teszünk valamit, hogy ez az elviselhetetlen egyenlőtlenség megváltozzon, hamarosan lapátra leszünk téve, mert nincs olyan társadalom a Földön, amely ekkora egyenlőtlenséget el tudna viselni. Tény az, hogy az emberi történelemben még nem volt ekkora egyenlőtlenség, ahol a végén nem került elő a hóhér. Ilyen hatalmas egyenlőtlenséget mutató társadalom vagy rendőrállammá válik, vagy bekövetkezik a lázadás. Az ellenkezőjére nem létezik történelmi példa. A kérdés nem hogyan, hanem mikor.

Sokan közölünk úgy gondolják, hogy ránk nem vonatkoznak a történelmi példák, mert „ez Amerika”. Úgy gondoljuk, hogy mi immúnisak vagyunk azon erők kialakulásával szemeben, amelyek beindították az „arab tavaszt”, vagy éppen a Francia Forradalmat, esetleg az Októberi Orosz Forradalmat. Persze, nagyon jól tudom, hogy ti a 0,01 százalékhoz tartozók átlépitek ezt az okfejtést. Sokan közületek már a pofámba vágták, hogy lökött vagyok. És azt is tudom, hogy mert láttok az utcán egy iPhone-nal a kezében egy csóró kölyköt, a szélsőséges egyenlőtlenség csak egy fikció.

Hát nézzétek, ti egy álomvilágban éltek. Meg vagytok győződve arról, hogy amikor a társadalmi elégedetlenség közelíteni fog egy kritikus ponthoz, ami a társadalmi destabilizáció következik, azt előre tudni fogjuk. Ha-ha, azt még a történelmet tanuló diákok is tudják, hogy a dolgok nem így történnek. Forradalmak – ahogy a bankcsődök is – fokozatosan jönnek a felszínre, majd hirtelen bekövetkeznek. Egy szép napon valaki felgyújtja magát az utcán, amit ezrek látnak, és mielőtt felészlelnél az ország lángokban fog állni. Még arra se lesz időd, hogy kitépj a repülőtérre és magángépeddel célba vedd Új Zélandot. Ez mindig így történik. Ha az egyenlőtlenség folyamatosan növekszik, amint ez most tapasztalhatjuk, akkor számolhatunk a tömegek lázadásával. Nem lehet megjósolni, hogy mikor, de mindenkire nézve szörnyű lesz, ránk nézve különösen.

[ez volt az első rész, folytatás következik]

__________________________________________________________
__________________________________________________________
____________________________________

(1410) Az érelmeszesedés mindannyiunk réme

Tibor bá’ online

 

~q400Tudod-e, hogy Magyarországon minden második férfit a szívhalál visz el? Ráadásul rendszerint váratlanul, figyelmeztetés nélkül, hirtelen, egyik napról a másikra és akár 30 évesen is. Ráadásul a kardiológus nem feltétlenül a legjobb barátod, mert ma mindenki a pénzre hajt.

Valójában az Atheromatosisról lesz aszó, ami definíció szerint: „Az artériák belső falának elváltozása „arterioszklerózisnál” (tehát érelmeszesedés esetében), ami zsírból, koleszterinből, mészből megtapadt vérsejtelemekből áll.” Ezt az élettanilag nem csak felesleges, de veszélyes anyagot ATEROMA néven említik, kissé „parasztosabban” PLAQUE-nak (Plakk) nevezik. A témával kapcsolatban a legmegdöbbentőbb az, hogy az alábbi ismertetett tényeket a patológusok, már több mint 20 éve tudják, de ez az alapvető ismeret a kardiológusokhoz mind a mai napig nem jutott el.

Ez az anatómiai kóros elváltozás általában a gyermekkorban indul be, jóval a 10. életévet megelőzően (!!!), majd idővel egyre kifejezettebbé válik (PROGRESSZIÓ). Figyelemreméltó tény, hogy a vénákban soha sincs meszesedés, kizárólag csak artériákban. Ha viszont műtéti úton a lábszárból kivett vénát beültetnek artériás funkció ellátására, a volt véna artériaként viselkedve már meszesedhet. Ez az én megítélésem szerint azt jelenti, hogy a meszesedési folyamatnak semmi köze az ér szerkezetéhez. A kutya az ér funkciójában van elásva. Hogy mi a valós ok, azt az orvos kutatóknak illett volna már régen kitalálni.

A kardiológusok felfogása szerint (ami a laikusok körében is elterjedt) az ateroma az artériák belső falára lerakodó koleszterin, ami idővel elmeszesedik, miközben az ér keresztmetszetének belső területét (LUMEN) egyre csökkenti. Előáll tehát egy érszűkület (SZTENÓZIS). Ha ez a szűkület a szív koszorú ereiben történik, akkor angina pektorisz illetve infarktus a végeredmény. „Gyógyítása” angioplasztikával történik, ami alatt azt kell érteni, hogy egy katétert az ágyékban felnyitott artériában felnyomnak a beszűkült koszorúérig, amit aztán kb. 5 Atm nyomással felfújt balon kitágít, és hogy ez a tágítás meg is maradjon beültetnek egy fémhálóból készül cső-darabkát (SZTENT). A teljesség kedvéért tegyük hozzá, hogy az első tágítást 6 hónapon belül gyakorta egy második tágítás követ, és így tovább. Gyógyításról tehát szó sincs.

Valójában azonban az ateroma (plakk) az érbelhártya (ENDOTEL) és az ér simaizma közé ékelődik be a lumen változatlanul hagyása mellett. Ugyanis a feszítésnek az érfal enged (miközben az artéria vastagodik, de a lumen változatlan marad). Aztán bekövetkezik egy állapot, amikor az érfal már nem enged tovább és ekkor, de csakis ekkor kezd a lumen szűkülni. Ezzel szemben például a várótermekben kifüggesztett plakátokon az érelmeszesedést bemutató grafikai rajzok mind a mai napig azt mutatják, mintha a plakk kizárólag a lumen rovására növekedne. Pontosan úgy, ahogy egy vascsőben lerakódik a vízkő.

Elsőre nézzük ezt a „plakk lerakódást”! A lerakodás kezdetén ellentétben a korábbi hiedelmekkel nem zsír, hanem fehér vérsejtek gyűlnek össze, főleg makrófágok, amik aztán magukhoz vonzanak oxidált, kis-sűrűségű lipoprotein részecskéket (LDL-KOLESZTERIN). Elhalnak sejtek, további makrofágok gyűlnek össze és kialakítanak egy sejten kívüli zsír (LIPID) magot, közel az ateroma felületéhez. Később az ateroma magja elmeszesedik.

Hogy lesz ebből angina pektorisz? Egyszerű. Amikor a lumen olyan kicsire zsugorodik, hogy a nagyobb terheléshez szükséges vérmennyiség már nem tud átáramlani, jelentkezik egy mellkasi fájdalom. Na ekkor a beteg nitroglicerint tablettát tesz, vagy nitroglicerin szpréjt fúj a nyelve alá, ami másodperceken belül elvégzi az értágítást és megszünteti a fájdalmat. Akinek szerencséje van, évekig élhet ilyen állapotban.

Hogy lesz az ateromából infarktus? A közhiedelem szerint úgy, hogy az ateroma a teljes lument elzárja. Frászkarikát! A koszorúér beszűkülés fokozódásának alig van köze az infarktushoz. Különben már évtizedek óta ismerik a kardiológusok a jelenséget, miszerint egyes esetekben egészen kisfokú meszesedésből is lehet egy hirtelen infarktus, míg más (szerencsés) esetben jelentős (90%-os) elzáródás se okoz infarktust. Mi ennek az oka?

A valóság az, hogy infarktus rendszerint egy olyan hirtelen elzáródásból származik, amihez a dugulást okozó anyag egy felrepedt ateromából szabadul ki. Illetve, amikor a felrepedés helyén vérlemezke összetorlódás hirtelen elzáródást okoz. Hogy ez a felrepedés mikor következik be azt senki se tudja. Ez az oka annak, hogy hiába végeznek tanulmányok után újabb tanulmányokat a bekövetkező infarktusok számát jelentősen semmi se befolyásolja. Ezért van az, hogy egyes, magas koleszterinszinttel rendelkező emberek évekig vidáman élnek, míg mások alacsonyabb koleszterinszinttel hirtelen meghalnak.

Mindössze az bizonyos, hogy több és nagyobb méretű ateromák esetében az esély valamelyik felrepedésére nagyobb, mint ha kevesebb, és kisebbek vannak belőlük. Ez viszont azt teszi logikussá, hogy törekedni kell a minél alacsonyabb koleszterinszint, valamint a normál értékű vérnyomás fenntartására.

Azt leszögezhetjük, hogy minden embernek az artériái bizonyos mértékben el vannak meszesedve. A kérdés hogyan lehet ennek mértékét észlelni? A helyzet az, hogy nagyfokú koszorúér szűkület esetén sincs még semmi árulkodójel. Az illető kitűnően érzi magát. EKG tökéletes, Ultrahangos vizsgálat tökéletes, 24 órás Holter monitorozás nem mutat semmi kórosat. Modernebb eszközök: CT, MRI, eredmény nulla, mert a koszorúerek vékonyak, a bordák alatt helyezkednek el és állandóan mozognak a szívverés miatt. A detektálás módja (a meglehetősen bizonytalan eredményt adó, ez mellett igen drága izotópos vizsgálaton kívül) a terheléses EKG (ERGOMETRIA), ami alatt a 12 pólusú EKG diagramon az ST szakasz a Q pont alá süllyedve koszorúér meszesedést sejtet. –2 mm-es depressziót általában kórosnak fognak fel, bár egyáltalán nem biztos.

A különben panaszmentes „beteg” –2 mm-es ST depressziója Magyarországon arra sarkalja a kardiológusokat (mert ez „szakmailag indokolt”), hogy a beteget katéterezzék, azaz az ágyékba behatoljanak az artériába, és a katéter végét felnyomják egészen a szívig. Itt kontrasztanyagot fecskendeznek ki, ami a röntgenen láthatóvá teszi a szűkületet, ami lehetővé teszi az angióplasztika elvégzését (lásd fent). Ha nem találnak szűkületet, akkor a dolgot elmismásolják. A baj csak az, hogy 100 esetből két páciens szíve megáll, amivel a kardiológusok nagy része előre nem dicsekszik el, legfeljebb motyog valami „apró kis rizikóról”.

Mára számtalan tanulmány világosan kimutatta, hogy panaszmentes koszorúér szűkület esetében a kizárólag gyógyszeres kezelés utáni túlélési esély semmivel se kisebb, mint az angióplasztikával kezelt betegé. Ennek ellenére évente tízezer számra hajtanak végre angióplasztikát Magyarországon. [Csak úgy mellesleg jegyzem meg, hogy Magyarországon fajlagosan négyszer több angióplasztikát hajtanak végre, mint tőlünk nyugatra. Ugyanez a helyzet a császármetszéssel is.] Az okok a paraszolvenciára vezethetők vissza. A cél érdekében a kardiológusoknak van egy remek taktikájuk.

Megállapítják az ST depressziót és javasolják a katéterezést. Egyúttal felírnak gyógyszert, béta-blokkolót (ez egy gyógyszercsalád). Azt viszont elfelejtik megemlíteni, hogy a felírt adagot (fenntartó dózis) nem szabad azonnal bevenni, hanem csak tört – mondjuk negyed – részét, és hetek alatt, fokozatosan kell eljutni a teljes dózis bevételéhez. A hirtelen alkalmazott teljes dózis kifejezett szívpanaszokat okoz (hemodinamikai romlás, gyengébb pumpafunkció miatt) akár 3 hónapig is, amikorra a béta-blokkoló hatására a szívizom megerősödik. De a hirtelen jött rosszabbodás arra készteti a beteget, hogy ráálljon a katéterezésre. A dokumentált ST-depresszió fedezi az orvost. Szakmailag indokolt a béta-blokkoló és a katéterezés is. Hogy a béta-blokkoló fokozatos bevezetését elfelejtik említeni – hát istenem, ki tudja ezt bizonyítani. Persze egy kicsit a gyógyszergyárak is összejátszanak az orvosokkal (kéz kezet mos?). Ugyanis a gyógyszer mellé berakott tájékoztatón csak az szerepel, hogy a gyógyszer szedését nem szabad hirtelen abbahagyni, csak hosszan, fokozatosan, elnyújtva. De arról egy szó sincs, hogy az elkezdést ugyanígy kell bevezetni.

_____________________________________________________
_____________________________________________________
_________________________________

(1409) Szúnyogok

Tibor bá’ online

 

~q388Néhány napja jelent meg a hír, hogy a melegedés következtében tigrisszúnyogok jelenhetnek meg Magyarországon. Ebben nem az a baj, hogy eggyel többen szívhatják a vérünket (amit végül is már megszoktunk), hanem az, hogy újabb betegségeket terjeszthet. Íme az ORIGÓ június 21-én: „A környező országokban megjelent ázsiai tigrisszúnyog egyre nagyobb számban fog felbukkanni Magyarországon is a következő tíz-húsz évben. A probléma elsősorban a déli és nyugati országrészeket érintheti. Ez a faj napközben is támad, főleg emberek vérét szívja, és több veszélyes trópusi-szubtrópusi betegséget is terjeszt.” Ez adta nekem az ötletet, hogy foglalkozzak a szúnyogokkal, mert lehet, hogy H-bomba helyett pont ez lesz a halálod oka.

Ha most egy ültő helyedben elhatároztad, hogy a balatoni nyaralás alatt rovarűzővel fogod magad bepermetezni, akkor itt az első meglepetésed. A rovarűző szerek legfontosabb alkotója a DEET (C12H17NO – egy enyhén sárga színű olaj) történetesen emberre nézve enyhe idegméreg. Neked kell eldöntened, hogy felvállalod-e ezt is a kismillió szennyeződés mellé.

Reálisabb, ha megismerkedünk a szúnyogokkal, és okosan védekezünk ellenük. kezdjük mindjárt a szaporodásukkal. A szúnyog azért szívja ki a véredet, hogy az így nyert energiából petéket rakhasson le. Hová? Vízbe, lehetőleg poshadt vízbe, ahol a kikelt lárva talál magának tápanyagot. Ez a víz bárhol lehet, bármily kis mennyiségben. Például a kertben egy bokor alatt egy ócska lábos, amit a kutya cipelt oda. Az első eső alkalmából a lábos félig megtelt vízzel. Ez a szúnyognak tökéletesen megfelel. A csatorna alatt összegyűjtött esővíz pláne. Mit tehetsz ellene. Mondjuk, az ócska lábost összeszedheted, viszont az esővizet nem szívesen öntenéd ki. Nem is kell, elég ha a tetejére csöppentesz 1-2 cm3 benzint. A lárvák időnként feljönnek a víz tetejére levegőt szívni. Levegő helyett a szívócsövükbe bemegy a benzin, (aminek a viszkozitása kisebb a víznél) és a lárva megdöglik. A víz felszínéről a benzin pedig elpárolog. Ezt hetente meg kell ismételni, mert ennél valamivel több idő kell, hogy a lárvából szúnyog legyen.

Általánosságban a szúnyogok nem repülnek nagy távolságokra, utálják a napot, imádják az árnyékot és a naplemente utáni időket. Nappal bemennek a házba a nyitott ablakokon át és elbújnak, megvárják, amíg a ház népe lefekszik. Nagyjából ennyit mindenki tud róluk. De azt tudod-e, hogy több száz szúnyog fajta van, és ezeket nem nagyon lehet egy kalap alá vonni.

A leghírhedtebb szúnyog a maláriát közvetítő Anopheles, amivel már riasztgattak minket, mert egyre nyomul észak felé. van egy jó hírem. Magyarországon (jelenleg) az átlaghőmérséklet 11°C, viszont az Anophelesnek 18°C-ra van szüksége ahhoz, hogy veszélyessé váljon. Miért? Azért, mert 18°C alatti átlaghőmérséklet esetén a szúnyog elpusztul mielőtt a malária parazitája beérne, állítja Andrew Githeko egy kenyai tudós, aki behatóan tanulmányozta a maláriát.

Különben a szúnyogok az áldozatok felkutatására érzékelik a kilehelt széndioxidot, az emberből sugárzott hőt, a terjengő szagokat és még látnak is a rohadékok. Egy 2000-ben folytatott tanulmány szerint a szúnyogokat 277 vegyi anyag szaga képes navigálni a célpontra. Ezek közül a legfontosabbak: tejsav, ammónia, és oktenol (C8H16O – ez utóbbi az emberi izzadságban van). A friss emberi izzadságra a szúnyogok nem találnak rá, mert az „aroma” kialakításához – amit baktériumok végeznek – idő kell. Vagyis, ha estére vendégeket hívsz és kiültök a kertbe, de előtte lezuhanyozol. Az összes szúnyog a vendégeken fog lakmározni, téged pedig békén hagynak. 😀

Egy másik tanulmány pedig azt hozta ki eredményül, hogy a szúnyogok nyüzsögnek az érett sajtok (pálpusztai, kvargli) körül. Azaz kedvelik a lábszagot, mert ott a baktériumok hatására ammónia keletkezik.Két-három napig hordott zokni kiakasztása egy bokorra, eltereli a szúnyogok figyelmét, oly annyira, hogy képesek beleszúrni a zokniba. Rossz hír az, hogy ez a trükk csak a maláriát terjesztő szúnyogra érvényes.

Nem szeretnék rasszistának tűnni, de az emberi szagnak genetikai meghatározói is vannak. Magyarul az ember szaga faj specifikus. Egy kaukázusi testszaga más mint egy négeré, míg a sárgáknak megint más a bűze.

Viszont találtak öt olyan vegyi anyagot, ami a szúnyogok kedvét szegi a támadástól. Sajnos a jelentés nem sorolja fel az anyagokat.

Különben, ha el akarod kerülni a karcinogén DEET alkalmazását, elmondom nektek, hogy a citromhéjban található illóolaj kifejezetten jó szúnyogriasztó. A citrom belső része pedig kitűnő alap egy jó hideg limonádéhoz.

A citrom illóolaja nem az egyetlen „csodaszer” egy egészen friss tanulmány keretein belül 20 különböző növényi olajt vizsgáltak, vajon riasztja-e a szúnyogokat? Rozmaring, miatyánkcserje, menta olajaira a szúnyogok közömbösek voltak. Viszont a fahéjra, kakukkfűre és a citromfűre riadt meneküléssel reagáltak, ugyanis ezeknek illóolajai a szúnyogok részére mérgező. Sajnálatos módon ezek illóolajok, és mint ilyen, hamar elpárolognak, vagyis elveszítik a hatásukat. Tehát újra és újra be kell kenni vele magunkat. Szerencsére vanillin és citromfű olaj keveréke az elriasztó hatást meghosszabbítja.

Ha végül mégiscsak megcsíp egy szúnyog, akkor vakarás helyett tegyél rá lapufüvet, és csodák csodájára a viszketés elmúlt.

Utószó: Lehet, hogy az életedet a szúnyogok sose fogják veszélyeztetni, de ezzel az apró ismeretterjesztéssel talán kellemesebbé teheted a nyaralásodat.

_________________________________________________________
_________________________________________________________
____________________________________