(1414) Miért nem követem a foci világbajnokságot?

Tibor bá’ online

 

~q400A hírek szerint a VB-t több száz millióan nézik. Ennek ellenére, vagy talán éppen ezért én nem nézem. Az indokaimat alant sorakoztatom fel.

A VB igazi célja az, hogy a legnagyobb multik hirdetéseikkel százmilliókat fertőzhessenek meg. A Coca-cola, Visa, Budweise, Microsoft, Volkswagen, Adidas, Marriott, Johnson & Johnson a VB legnagyobb nyertesei. A FIFA (Fédération Internationale de Football Association) a sportból üzletet csinált, várakozásaik szerint ez évben 4 milliárd dollár nyereséget könyvelhetnek el.

A VB elképesztően drága, fokozta a brazil szegénységet, és a felkészülés alatt sokan lelték halálukat. Utoljára egy betonhíd szakadt le. Még nem tudni hányan maradtak a laposra nyomott busz alatt. — nem csoda, hogy Brazíliában több mint egymillió ember ment ki az utcára tüntetni ellene 80 városban.   The Guardian jelentése.A brazilok milliói gondolják úgy, hogy a VB felkészülésre elköltött 15 milliárd $-nak lett volna jobb helye (csak úgy, mint a magyar stadionokra költött pénznek).

Én ugyan hazafinak vallom magam, büszkén viselem a magyarságom, de ez a foci VB szélsőségesen nacionalista, amit főleg a foci huligánok mutatnak be.

A meccsek főhangsúlya a férfiasságra épül. Ezt a futball fokozatosan érte el. Ma már hihetetlen durvaságokat is percenként követnek el. A taktikához az is hozzátartozik, sőt szinte legális, hogy az ellenfél legjobb játékosait fizikailag tegyék harcképtelenné. A sportokra jellemző „fair play” ma már nyomokban se létezik.

A tisztesség felrúgása. A futballbíró a meccs alatt tejhatalmú földesúr, a döntése fellebbezhetetlen. Ez elképesztő igazságtalanságokhoz vezet. Ennek a végignézése frusztrálja a normál felfogású embereket.

Legnyomósabb érvem ez a mesterségesen felfokozott figyelem felkeltés. Magyar csapat nem is szerepel a világbajnokságon, ennek ellenére napok óta még a csapból is a VB folyik. Miközben engem egyáltalán nem érdekel, hogy többnyire színes bőrű, kitenyésztett játékosok elképesztő dedikáltsággal üldöznek egy labdát, aminek a célba juttatása nem annyira a képességeken, mint inkább a szerencsén múlik.


___________________________________________________________
___________________________________________________________
___________________________________

60 gondolat erről: „(1414) Miért nem követem a foci világbajnokságot?

  1. Tibor bá, egyetértek! Tegnap hallottam, hogy OV olimpiát akar rendezni „mindenáron”. Ezek szerint az uralkodását hosszú távra tervezi.
    Kérdezem, de minek? Mikor a fenekünk kivan a nadrágból. Elnézem, hogy milyen ruhákban öltöznek az emberek, tragédia, milyen „topisak” vagyunk.
    Ez is egy látlelet az ország szegénységéről. Miért ez a nagy rongyrázás? Elszállt az agyuk, ideje lenne már lefelé is nézniük, de legalább is szemmmagasságban nem csak nézni, de látni is. 🙁
    Persze a kérdés költői. Jó lenne azon gondolkodni, hogyan lehetne mégis élhető életet élni a jövőben. Mert a jelent, s múltat kritizáltuk eleget, de még senki nem mondott alternatívát a jövőre. Ki hogyan képzeli el a jövő társadalmát, gazdaságát, milyen államformát szeretne, milyen elosztást, ilyenek….

  2. „… aminek a célba juttatása nem annyira a képességeken, mint inkább a szerencsén múlik…”
    Ez a megnyikvánulás a dilettantizmus csúcsa…

    Mellesleg „…Budweise…” ??? (r)

  3. A sportokat a reklámok mozgatják, enélkül nem lennének ilyen színvonalasak. Ebből kifolyólag természetes az összefüggés a kapitalizmusban. Magyarország is rendre jobban teljesít az olimpiákon, amikor jobb az anyagi helyzetük a sportegyesületeknek, de ugyanez igaz a nagyokra is.

    Egyébként a nemzetek közötti versengés mindig jóval kisebb pénzt hoz a konyhára nekik, mint a klubcsapatok versengése. Egyrészt ott évente vannak nagy versenyek, másrészt ott üzleti társaságok feszülnek egymásnak.
    Ma a foci sokkal kevésbé férfias, mint korábban. Egyre több a primadonna, akik sokszor Oscar-díjasok lehetnének már, a sérülések nagy része is azért következik be, mert már midnenre fel vannak készítve a játékosok, csak a fizikai konktaktusra nem. Nekünk még azt tanították, hogy jobb, ha odatesszük magunkat az ütközéseknél, mert kisebb a sérülés veszélye, ezek meg eldobják magukat egy szellentésre is. Az olaszok hozták be ezt a stílust, de mostanra az egész világot megfertőzte, ez a legkevésbé sem férfias, de biztosan nem annyira, mint korábban.

    A bírók is minősítve vannak, és ha rosszul fújnak, akkor vége a karrierjüknek, akkor is ha tévednek, nem még ha láthatóan csalnak.

    A figyelem pedig nem mesterségesen felfokozott, vagy ha igen, akkor hétköznapi műsorokra is igaz ez. Én sem nézek Barátok köztet, meg Győzikét, mégsem gondolom, hogy az én érdeklődési körömet sértve fokozzák ezt mesterségesen.

    1:

    Olimpiát, vagy foci EB-t már többször megpályáztunk, nem csak Orbán kormányok alatt. Az ok pedig nem véletlen, ugyanis minden ilyen rendezvény megtérült eddig, tehát ez egy befektetés.

  4. Tibor bá, teljes mértékben egyetértek.

    Hozzátenném, hogy a sportok, a focit is beleértve, nagyon hasznosak és egészségesek – amikor valaki CSINÁLJA. Aki NÉZI, annak a részére teljesen értelmetlen idő- és pénzpazarlás. Ennek az egész cirkusznak semmi értelme.

  5. A foci a social engineering csúcssikere. Nem csak hatalmas tömegeket vonz a reklámok számára, hanem tereli és levezeti az indulatokat. Még a nacionalita indulatokat is… Mert amíg a szurkolók egymást gyepálják, addig nem figyelnek „magasabb” politikai összefüggésekre.

    A nagy nemzetközi bajnokságokon, nekem mindig az az érzésem, hogy mindig azok a csapatok kerülnek a döntőbe, amelyek a legnagyobb sörfogyasztást generálják… Őszintén… mennyi sör fogy egy brazil-német döntőn és mennyi egy Litvánia-Montenegro összecsapáson?

  6. 2:
    Az ellenfél csatára kapura lő. A kapusunk hárít. Kipattan a labda kb. 16 játékos közé. Ha ellenfél elé esik a labda, az kapásból 4 méterről kapuba vágja. Ha saját játékos elé esik, az kilövi a pálya közepe felé. Mi szabja meg, hová pattan ki a labda? A tudás vagy a szerencse?

    3:
    Ma a sportot a pénz viszi előre, az a pénz, amit a sportoló bezsebelhet. Hol itt a sportszerűség?

  7. 3. Vasgerinc

    Ha jól tudom, a görögök buktak a 2004-es olimpián… A kínaiaknak pedig hatalmas preztis siker volt.

  8. 6.
    Hát hogy a kapusról hova pattan a labda az a kapus tudásától/szerencséjétől függ.
    A jobbak igyekeznek megfogni a labdát, vagy legalább a saját játékos elé pöckölni. A gyengébbek örülnek, ha egyáltalán védeni tudják a kapura lövést.

  9. Korábban nagyon szerettem a kézilabdát, ma már azt sem nézem hasonló okok miatt, mint amit Tibor bá leírt a fociról.

    Alig vannak már valódi „nemzeti” csapatok, össze-vissza igazoltatnak játékosokat, és egy bazi nagy multi-kulti katyvasz az egész.
    Amikor a magyaroknak szurkolok, akkor valójában még 3-4 másik nemzetnek is.
    De elég megnézni a VB-n a francia válogatottat…
    Egy-egy csapatjátékos akár igen rövid időn belül a válogatott társai ellen kerülhet pályára.
    Pl. a holland Robben, aki amúgy a Bayern München játékosa.

    A bírók pedig valóban érdekesen fújnak, sokszor eldöntik a meccs kimenetelét.
    Legutóbb a magyar férfi kézi BL meccseken fújtak látványosan a magyarok ellen.

  10. ‘Kis pénz – kis foci, nagy pénz – nagy foci.’ /Nem Puskás 🙂 /

    Kis túlzással, amióta nincs Puskás, sikerült megvalósítani nálunk a nagy pénz – kis foci metódust is. A foci és egyéb sportközvetítések nem érdekelnek, teljesen igaza van Ábelnek, sportolni kell, nem nézni.

    Innentől kezdve az egész cirkusz pénzkidobás. Inkább készülnének ingyenesen használható konditermek, teniszpályák, iskolai tornatermek stb., sokkal nagyobb lenne a társadalmi haszna. És az éhező gyerekek, a gyógyszerüket kiváltani nem tudó nyugdíjasok még szóba sem kerültek…

    A brazil VB-re költött pénz Brazília szempontjából nem biztos, hogy visszatérül. A dolog lényege, hogy a hasznot a FIFA fölözi le, a költségeket meg rálőcsöli a rendező országra. Nem zsidók vezetik véletlenül? 😀

  11. 6. Ha szerencse kérdése a dolog, akkor a magyar foci miért ilyen rossz? Miért vannak nagy futballnemzetek?
    Én egyébként nem értem, hogy miért ilyen szar a magyar foci. Ez nem drága technikai sport, mint a forma-1, ahol az nyer, akinek sok pénze van. Legalábbis elvileg nem így kellene legyen. Hacsak nem doppingol az ellenfél, akkor nem igaz, hogy tízmillióból nem lehetne 11 hasonló fizikumú, tudású játékost találni, mint amilyen például egy brazil csapat. Ez szándékos elgáncsolás, mert a sport (a foci különösen) erősíti a nemzeti érzelmeket, ami egy bűnös nemzet számára elfogadhatatlan luxus lenne.
    Na majd cézárunk ezt is megoldja a pancsó akadémiával. 😀

  12. Én sem követem.Viszont a fészen van egy olyan oldal hogy TrollFoci,ott ironikusan kissé viccesen mutatnak be egy-egy karaktert,vagy történést..Azt mindig megnézem,és onnan tudom mi történt.. 🙂

  13. 4:

    A kettőt nem lehet egymástól elválasztani. Attól lesz tömegsport a tömegsport, hogy példaképeket látunk a TV-ben.

    6:

    Az, hogy a kapus hová üti ki a labdát, nem szerencse kérdése, ezt is tanítják. De még ami szerencse van is a játékban, az elenyésző, közel sem ez határozza meg, hogy lesz gól, vagy sem. Ellenkező esetben a nagy számok törvénye alapján nekünk is ki kellene jutunk néha világversenyre, és nem nagyrészt ugyanazoknak.
    A portszerűség sajnos valóban nem tartozik ide, a sportnak ez a szintje üzlet, de ez teszi ezeket a legjobbá.

    7:

    Nem tudok olyan információról, hogy az athéni olimpia veszteséges lett volna Görögországnak.

    9:

    A nemzetek összemosódása nekem sem tetszik. Azzal nincs bajom, hogy egy bizonyos nemzetiségű játékos egy másik nemzetiségű klubcsapatban játszik, de azzal igen, hogy már a nemzeti tizenegyek sem nemzetiek. Hogyan lehet például Nationalelfnek nevezni olyan válogatottat, ahol jó esetben minden második játékos német csak, a többi lengyeltől kezdve a tunéziaién keresztül a ghánaiig minden. De a svájci nemzeti tizenegynek is hasonló elnevezése van, és az is tele van Európán kívüliekkel. A legjobb 16 közé jutott csapatok között gondot okozott a muszlim böjt, és nem csak Algériát érintette, hanem az említett két ország mellett Belgiumot, Franciaországot és még mást is.
    Korábban a klubfutballban is voltak olyan megkötések, hogy X futballistának hazainak kell lennie, de ez a globalizálódással eltűnt, és bár mostanában megint pedzegetnek ilyen hangokat, a világ irányvonalát tekintve nem sok esélyt látok erre.

    10:

    Lehet, hogy hihetetlenül hangzik, de a többiekhez viszonyítva Magyarországon rettentő kevés pénz megy a focira.
    A VB Brazíliának mis megtérül, hiszen óriási tömegek vannak most ott a VB-n, fogyasztanak, az egész világ őket figyeli, tudják ezt számszerűsíteni is.

    11:

    Ebben a sportágban is vannak jobb és rosszabb szakemberek (játékosoktól, az edzőkön át a legfelsőbb körökig) és a jobbak természetesen ott dolgoznak, ahol többet fizetnek nekik.

  14. A sportnak nevezett tömeghülyítés problémái: én a Nemzetek közti különbözőségekben vélem felfedezni a világ sokszínűségét. Az ál-„nemzeti” csapatokba felvásárolni engedett néger sportolók elsekélyesítették a sportokat, ez szerintem vitán felüli. (ahogy a konzumidiotizmus elsekélyesíti a hétköznapokat). A sportolók régen testi adottságaik szerint mérettek meg, ma az a kérdés, hogy ki tud jobb teljesítményfokozókhoz jutni, ki bír szívmegállásig agyatlanul rohanni. E két alapvető probléma miatt nem érdekel a „profi” sport. A F1 meg azért nem érdekel, mert a belsőégésű motor az I. világháború torzszülötte, már vagy 60 éve el kellett volna felejtenünk…Ennyit a trendi sportokról. Majd ha eljön az eForma1, akkor újból meggondolom, hogy nézzek-e sportot, addíg kizárt.

  15. Ha tényleg csak a pénz és dopping számítana, akkor az usának kellene a legjobb csapata legyen, mert ebben élen járnak, de hagyományosan gyengék a fociban(talán nem is érdekli őket, van helyette más). De az biztos, hogy sok sporthoz hasonlóan a futballt is kisajátította magának a pénzmaffia, amivel együtt jár a globalista nyugati ideológia terjesztése is. Most is az a legfőbb mondatuk, hogy mondj nemet a rászizmusra. Természetesen a fehér ember mások elleni rászizmusára értik. Mintha napjainkban ez lenne a legnagyobb bajunk, tombol a rászizmus. Ezért vannak az európai nemzetek csapatai feltöltve semmirekellő Balótellikkel. Láttuk, hogy a buziparádén is ki ellen irányult a rászizmus. Nagy-Magyarország térkép fasszal és magyart verő cigányok.

  16. re:1 Mert a jelent, s múltat kritizáltuk eleget, de még senki nem mondott alternatívát a jövőre. Ki hogyan képzeli el a jövő társadalmát, gazdaságát, milyen államformát szeretne, milyen elosztást, ilyenek….

    van tippem a feltett kérdésre..

    egy rövid összefoglalás : http://maga-a-valosag.com/?page_id=4214

  17. 10: „Magyarországon rettentő kevés pénz megy a focira”

    Ez meglehet, de ami megy, az az utolsó fillérig ablakon kidobott pénz.

    Ebből a „rettentő kevésből” más sportágak viszont tündökölhetnének.

  18. Nekme eleve az a problémám a focival, hogy nem bírom megérteni: mi a jó abban, hogy az a 22 elmebeteg rohangál azután a felfújt bőrdarab után és amikor eléri, jó messze elrúgja.

  19. Panem et Circenses – Kenyeret és cirkuszt
    Ezeket kell a tömegek számára biztosítani, és akkor nyugi van, akármilyen diktátor van hatalmon. A foci a cirkusz egyik modern megfelelője, valójában az átlagember életére minimális befolyással van, hogy a magyar fociválogatott (vagy épp vízi-/kézilabda válogatott, Erdei Zsolt, Michelisz Norbert stb. persze nem egyforma mennyiségű közpénz megy el rájuk) hogyan szerepel a sportban, mégis tömegek képesek lekötni magukat ezekkel a lényegtelen dolgokkal.
    A hiba ott van, amikor a cirkusz már megelőzi a kenyeret…

    Akit viszont a nemzeti 11-ek nem kellően nemzeti volta zavar, az nézze meg az 1848-as nemzeti szabadságharcunk után kivégzett aradi 13-ak listáját… Számít az, hogy hányan voltak született magyarok közülük? Vagy mondjuk Bem apó seregét ál-”nemzeti” csapatnak bélyegeznétek?

  20. 20: „az nézze meg”

    48-ban még meggyőződésből harcoltak Kossuth mellett, ma a „nemzeti” 11-ek viszont zsoldosok… 😉
    Akárhogy is, azért nekem visszatetsző az európai csapatokban a sokféle -megvásárolt- idegen náció. Mert ebből az következik, hogy mi soha a büdös életbe nem jutunk ki a VB-re, mert sose tudunk annyit áldozni játékosokra, mint a franciák, németek stb.

    „tömegek képesek lekötni magukat”

    Így van, az emberek egy /jó/ részének a sportközvetítések jelentik ‘a’ szórakozást.
    Ül a panelban a tv előtt, sörrel a kezében, legalább jól kiüvöltheti magát… 😀
    Mások meg színházba mennek Alföldi darabot nézni… 😉

  21. Érveid nyomósak Tibor bá’,de közel sem tántorítják el a futball rajongókat.
    Nyugodtan ihatják a söröket a fotelban,tettetett izgalommal.
    Valójában csak az asszony látóköréből akarnak kikerülni.
    A nők ilyenkor alig-alig fordulnak elő a tévés helyiség környékén.
    Esetleg saját dobozaikat bámulják.
    A VB idején statisztikailag kevesebb a válás.
    /ezt én találtam ki/ 🙂

  22. No mi az, elment mindenki Brazil-Német meccset nézni? 😀

  23. 24:

    Most este lesz. Szerintem 10-kor kezdődik.

  24. 25:
    Szerintem Németország győz. Óriási botrány. Tüntetések, stb.

  25. 26:

    Elképesztő, amit láttam. Oké, hogy esélyesebb volt a német válogatott, de ez már alázás. A brazilok szanaszét estek.
    Olyan, mintha nem is a brazilok lennének a pályán, hanem a magyar válogatott.
    Mondjuk én egy holland-német döntőt néznék szívesen.

  26. 26:
    Be fog jönni, eddig 5-0 Németország csapatának! 😉

    Brazil csapat kb. magyar megye 2-3 szinten játszik, főleg a védelem.

  27. Atyaég. Ha valaki ennyire látványosan nem ért valamihez, akkor talán okosabb lenne csendben maradni… Az igaz, hogy a sport és a profi sport sokszor két teljesen más műfaj. De körbe kell nézni pl. az amatőr szekcióban, és máris egyértelmű lesz, hogy semmi gond nincs még a magyar focival sem. Csak meg kell várni, amíg kihal a magyar szakmai krémnek nevezett focimaffia, és máris kategóriákat fogunk ugrani. A kihalást azért kell megvárni, mert más módon eltüntetni őket nem lehet.

  28. 29:

    „semmi gond nincs még a magyar focival sem…”

    hehe, én nem értek sokat a focihoz, de azért ezzel tudnék vitatkozni. Valahogy sehol sem vagyunk.
    Végh Antal már 86-ban megírta, hogy gyógyíthatatlan a magyar foci, a helyzet azóta sem javult, de legyen igazad.

    Közben 7-0. El tudom képzelni mit éreznek a brazilok.

  29. na most én is odakapcsoltam. Már 7:0.
    Curix, te az előbb még csak hatot írtál… Jó ez a 15 perces szerkesztési lehetőség, mi? 🙂

    Na, a 90. percben lőttek egyet a brazilok is. 7:1

  30. 31:

    Hallod Avatar ezen a meccsen szükség volt rá 🙂
    Mikor elküldtem a németek megint bevágtak egyet.

    Huh botrányos meccs volt.

  31. 30:
    Te lenni magyar? Olvasni mondat egybe? 🙂
    Engem nem zavar, ha magaddal vitatkozol, de én ugye nem azt írtam, amit te idéztél. A Gyógyít6atlant én is ismerem, és én is éppen arról beszéltem.

  32. Nem tudok aludni…Úgyhogy becsukott szemmel számolom a gólokat ,hátha akkor sikerül 🙂

  33. Kedves Tibor bá, nagyon jól látod az eseményeket. A magam részéröl ami a focit illeti a 70-es évektöl szarok az egész közepibe. Kb. annyit is ér a mai meg pláne orbánostúl stadionostúl A szotyolát meg eredendöen útálom azt is aki nyilvánosan bunkó módon köpködi.

  34. Szóval 7:1 lett? Akkor a brazil csapat arra az egyetlen pasira épült, akinek szétrúgták a gerincét. Micsoda jó hecc.

  35. 14:

    A F1 az autósport csúcskategóriája, és mint ilyen a legjobbnak kell lennie. Márpedig a legjobb teljesítményt egyelőre belső égésű motorokkal tudjuk elérni ilyen körülmények között. Jövőre indul a Formula E, lehet azt is nézni, csak az nem a sportág csúcsa.

    15:

    Én sem szeretem a sportba kevert politikát. Viszont éppen azért kevés a sikerhez fociban a dopping és pusztán a pénz, mert a közhiedelemmel szemben jelentős szellemi tudás is kell hozzá, nem úgy mint egy futónak, úszónak, vagy kajakozónak.

    17:

    Bizonyos sportágakba hiába öntöd a pénzt, nem tud fejlettebb lenni. A fejlődéshez és a megtérüléshez népszerűség is kell, és akár tetszik, akár nem még ma is a legnépszerűbb sportág Magyarországon a foci.

    29:

    Szerintem ez nem ilyen egyszerű. A kihalás azért nem fog megtörténni, mert ez egy folyamat, különböző generációkkal, és a fiatalabb generációk valamilyen módon kapcsolódnak az idősebbhez, aminek a kihalására vársz. És mint ilyen kihalni nem is fog így ez a mentalitás, vagy ha mégis, akkor sem egyik napról a másikra, hanem egy hosszú folyamat részeként, csak a világ többi része közben elrohan mellettünk. Már Bosznia is rengeteg légióst ad gazdag európai kluboknak, miközben a mi legjobb játékosunk Hollandiából Dagesztánbe szerződik, ahelyett, hogy megvárná az érdeklődő angol és spanyol klubok ajánlatát, csak azért mert Dagesztánban egy valag pénzt fizettek neki, holott nyilvánvaló, hogy a továbbfejlődés ott lehetetlen.

  36. 36: 7 kapott gólt nem lehet egy hiányzó csatárral megmagyarázni. Még a hátvéd poszton szereplő csapatkapitány Thiago Silva hiánya se elég magyarázat. (Ő Kolumbia ellen begyűjtötte második sárgalapját a VB-n, ilyenkor a következő meccsen nem vehet részt a játékos.) Sőt, ezt az eredményt egyáltalán nem lehet megmagyarázni, ez égés.
    Otthon ilyen történelmi vereséggel kikapni… Ráadásul (a lengyel származású német) Klose átvette Ronaldotól a „minden idők legeredményesebb VB góllövője” címet…
    Szegény brazilok!

  37. Tisztelt blogíró,

    a felsorolásból a McDonalds kimaradt.
    Én általában a meccsre figyelek, nem a pálya körüli reklámokra.
    Viszont ebben a rohadt kapitalista világban kétségtelen, hogy pénz kell mindenhez mert pénzbe kerül minden.
    Az, hogy a „szinesbőrű” játékosok elfoglalják Európát, az nem egészen új dolog, vitatható, hogy ez jót tesz-e vagy sem. Inkább nem.
    DE, a foci feltétlen szeretetéről és nemzetösszetartó erejéről eleve halálraítélt dolog vitatkozni olyannal, aki nem nézi, mert nem érti, nem érdekli, nem szereti.
    „de ez a foci VB szélsőségesen nacionalista, amit főleg a foci huligánok mutatnak be.” -Ezt a megjegyzést úgy ahogy van, nem értem. Focihuligánokat nem engednek be a stadionokba, de nem is mennek be!

  38. 36!
    Pontosan ezt mondta a gyerekem is.. 🙂
    Meg Avatar említésébe a csapat kapitány hiánya…

  39. Ahhoz képest, hogy a poszt arról szól, hogy Tibor bá miért nem követi a VB-t, lassan foci vb fórum lesz itt 😀

  40. youtube.com/watch?v=8wUE58SY12Q

    Osztom Besenyő Pista bácsi velemenyet a fociról…

  41. 44:
    Köszi Drakonisz! Felraktam a videót a poszt alá.

  42. 41. Dávid

    „Én általában a meccsre figyelek, nem a pálya körüli reklámokra.”

    Te csak azt hiszed.
    Sajnos a dolog sokkal bonyolultabb annál, hogy „jól kitolok velük, nem nézem a reklámot”.
    A helyzet az, hogy a reklám akkor kerül be a tudatalattiba teljesen szűretlenül, erkölcsi döntéseket megkerülve, amikor, érzelmileg felfűtött állapotban vagyunk.
    Egy, a gól után elhelyezett reklám mélyen beég az agyba, akkor is ha csak a perifériális látómezőben volt. Ugyanis ekkor van az agykontroll a leginkább kikapcsolva.
    A másik a szex… ezért adnak el mindent meztelen nőkkel… mert a szex (és annak esélye) is blokkolja a homloklebenyben az erkölcsi mérlegelést.
    A következő a stressz… az akciófilmek gyors cselekménye növeli az adrenalinszintet, és pont a reklámokra van kihegyezve a maximum… Ekkor engedjük be a legtöbb információt a külvilágból.

    Sajnos a reklámok már a fekete mágia szintjére vannak kifinomítva… elsősorban tudatalatti/érzelmi szinten hatnak, és csak ilyen szinten lehet kidolgolgozni az ellenállást is.
    3 éves gyerekek agyába örökre bele vannak égetve a multik logói, az Adidas, a Lego, a Nike, a Coca Cola…
    A mi agyunkba (50-60 évesek) még a 77 magyar népmese erkölcsi üzenetei vannak plántálva. A mai gyerekekébe Spidermané meg Batmané meg Harry Potteré.

    Pár éve kipattant, hogy az egyik francia kereskedelmi TV igazgatója azt mondta, hogy neki az a munkája, hogy mire a Coca-Cola hirdetés a képernyőre kerül, a nézők a maximális befogadó állapotba legyenek…

    Akik súlyos milliárdokat költenek a reklámokra a sportban, azok nagyon jól tudják mindezt…
    Ha ki lehetne kapcsolni azzal, hogy „engem nem érdekel a reklám” akkor a foci kb. annyira lenne fontos, mit például a gyeplabda vagy a fedettpályás dominó, és nem érné meg fejlődő országok infrastruktúráját is kiépíteni néhány hétnyi jól elhelyezett reklámért…

  43. 46:

    Én elég sok sporteseményt nézek, és a reklámblokkról se mindig kapcsolom el, de nem jellemző, hogy az ott hirdetett termékeket vásárolnám. Fiatalabb koromban, amikor voltam olyan hülye, hogy dohányozzak, azt a cigimárkát vásároltam, amely a kedven forma1-es csapatomon volt, de ez teljesen tudatos választás volt.
    Persze ettől másokra még lehet igaz az, amit írsz, és a hirdetőknek ez épp elég.

  44. 46:
    Ezért a hozzászólásért egy hatalmas piros csillagot érdemelsz. Már nagyon régen tervezem egy hasonló témával foglalkozó poszt megírását.

  45. 48. Tibor’bá

    Tudod, hogy régóta ez a vesszőparipám, már-már rögeszém.
    Az reklámmennyiség, amivel az embereket naponta bombázzák, mindenképpen bír valamilyen tudatmódosító hatással.
    Egyszerűen NINCS JOGOM nem tudni a legújabb parfüm vagy technikai márkákról.
    Londonban már olyan elektromos plakátok vannak, amelyek kamerával és arcfelismerő rendszerrel vannak ellátva, és a Facebook profilod alapján közlik a testreszabott reklámot.
    Az Amazon már előbb „tudja” hogy mit akarsz venni, mint te, és el is küldi a kész ajánlatot, nem csak a reklámot, neked csak rá kell klikkelni, hogy OK, fizetsz.
    Az új, nagyfelbontású lapos (okos-!)TV-ken a kép sokkal szebb, szinesebb, mint a szürke valóság… Persze hogy odavonzza a népet… Már csak el kell látni őket még szebb, még szinesebb reklámmal !
    Egyszer le is közöltél egy vendégblogot Védőoltás a marketing ellen címmel.

    Ha segít, itt van egy projektnek a vázlata, ami témát próbálja feldolgozni, de „más fontosabb” projektek egy időre háttérbe szorították: (Franciául és angolul van, elől a francia, aztán görgess le az angolra.)
    http://atelier-marketing.blogspot.fr/

    Ha bármely részét tudod használni, kérlek, szolgáld ki magad.
    Hangulatteremtőnek előtte nézd meg a Century of the Self című filmet…

  46. 47. Vasgerinc

    Nyilván komoly erőfeszítéssel ellen lehet állni a reklámok dömpingjének, de teljesen nem tudjuk kivonni magunkat a hatásuk alól. A fenti hozzászólásból kiderül, hogy nagyon antimarketingista vagyok, és elég sokat is tudok a dolgok működéséről, de néha még én is belesétálok a csapdákba.

    De nézd meg ezt a posztot is : Tibor’bá szándékával ellentétben mégis a „vitassuk meg a Világbajnokságot” lett belőle.
    Pedig a legtöbben intelligens embernek tartjuk magunkat.

  47. Azt mind tudjuk, hogy se a foci, se a többi tömegsport sehol sem lenne a reklámok nélkül.
    Ez azt jelenti, hogy a furfangos reklámok nélkül az emberek valószínűleg inkább csinálnák a sportot, mint néznék.

  48. 50:

    Szerintem ehhez nem kell komoly erőfeszítés. Nem arra kell törekedni mindenáron, hogy nehogy reklámot lássunk, hanem amikor vásárolunk racionális alapokon kell döntést hozni. Engem érnek impulzusok reklámoldalról, de ha vásárolok (ami elég gyakori), akkor nem az alapján döntök, hogy mit reklámoznak, hanem az ár és az ismert, vagy elvárható minőség alapján. Egy hétköznapi példa a mosószer, amiből reklámoznak jócskán, de én a GM-ben olyat szoktam venni, amelynek ugyanazok az összetevői (bár az arány nem kiolvasható), mint a többinek, csak jelentősen olcsóbb, és a hatása is megfelelő. De ott van példának a sportcipő, futball cipő, teremcipő, ezekből is noname márkákat szoktam venni tizedáron a legnagyobbakhoz képest, minőségben pedig szignifikáns különbség nincs.
    Magyarul nem irtózni kell a reklámoktól, hanem racionális döntéseket kell hozni.

    Az, hogy itt focivb fórum lett, az nem Tibor bá „reklám”jának köszönhető, hanem annak, hogy olvasói közül vele ellentétben többen is figyelemmel követik azt.

  49. 52. Vasgerinc

    A „racionális” döntés önmagában erőfeszítés…..
    A DM-ben nézd meg a hajsampon polcot.
    Ezer féle van…
    Mindezt végigtanulmányozni nem kis dolog, és ha hozzáveszed, hogy pár évenként lecserélődnek/megváltoznak a samponok, kezdheted előről….
    De ez van a joghurttal, a TV-vel, szinte mindennel…
    És akkor ott van a külső nyomás, a gyerekek, barátok, ha nincs mobilod, facebookod stb kiesel a szórásból.
    Ezt nem mindenki képes felvállalni.

  50. 53. Attila

    „És akkor ott van a külső nyomás, a gyerekek, barátok, ha nincs mobilod, facebookod stb kiesel a szórásból.”
    Attila, megis mifele „szorasbol” esel ki, ha mondjuk nincs facebookod? Ebben a szinte manias közlesi kenyszerben, mindenki meg akarja osztani a vilaggal a vele megtörtent legjellegtelenebb dolgokat is, szinte percröl percre. Ha ezeket nem olvashatod nap mint nap, vagy nem oszthatod meg, mar kiesel a „szorasbol”? Tenyleg fontosabb a „szorasban” maradni es a nyajjal begetni, mint a sajat, egyeni stilus szerint elni az eleted? Ha jövöre az lessz az uj divat, hogy kandi kamerat kell beszerelni a klotyora, hogy onnan online oszthasd meg intim pillanataidat, megteszed, csakhogy a „szorasban” maradj?
    Sajnos valoszinü, hogy a többseg megtenne…

  51. 53:

    Én nem gondolom, hogy a racionális döntés erőfeszítés. Ha nem lennének reklámok, akkor is ott lennének a termékek, és vajon hogyan döntenél? Ugyanígy.
    Nem kell az egész termékskálát átböngészni. Eleve van egy összeg, aminél többet az adott termékért nem vagyok hajlandó adni. Ezzel a termékek kétharmadát kis is zártam. A legolcsóbbakat bár egyszer meg szoktam nézni, de inkább átsiklom felettük. Viszont minden terméknél elég egyszer megnézni, utána legalább egy évig nyugodtan veheted rendszeresen ugyanazt tapasztalattól függően. Nekem például egészen bejönnek az egyik magyar üzletlánc termékei. Ez nem azt jelenti, hogy tökéletesek, hanem hogy a célnak jók, az összetételük meg még egy picit természetesEBBek is, mint a többinek.

  52. 53:

    Attila a Wu2 stabilan tartja magát évtizedek óta pedig szerintem nincs reklámja.
    Reklám inkább akkor ér valamit, ha jó minőségű termék is van mögötte, ergo nem csak kipróbálod, de meg is maradsz a terméknél.

    Rám egy-egy reklám akkor hat, ha amúgy teljesen ismeretlen terméket veszek, akkor is min utána olvasok kicsit neten, de sok esetben még így sem jut eszembe a neve, csak annyit mondok „tudja, amit reklámoznak..” szóval nálam nem igazán „égnek” be ezek.

    Az is tudva levő, hogy a reklámok leginkább az érzelmileg instabil, önbizalom hiányos stb.. emberekre hatnak, ezt felismerték a reklámkészítők is.
    Akkor jó egy reklám, ha racionális döntés helyett érzelmi döntésre „kényszeríti” a célpontot.
    Nem sűrűn nézek reklámot, de nem sok van ilyen.

  53. 46.
    Úgy látom nem jött át. Megértem az antireklám hozzállásod, de tv-t csak annyit nézek, ami kétévente megy EB és VB. Nem rohanok meccs után/előtt/alatt a mcdonaldsba, se coca-coláért, se semmi.
    Értem ezt a tudatalatti dolgot, de itt a futball-VB-ről volt szó szerintem nem a reklámokról. Te már túl mélyre mentél ebben a témában. Ezért jobb, ha nincs tv-d. Nekem konkrétan nincsenek tv csatornáim.

  54. 46.-os hozzászóló
    Úgy látom nem jött át. Megértem az antireklám hozzállásod, de tv-t csak annyit nézek, ami kétévente megy EB és VB. Nem rohanok meccs után/előtt/alatt a mcdonaldsba, se coca-coláért, se semmi.
    Értem ezt a tudatalatti dolgot, de itt a futball-VB-ről volt szó szerintem nem a reklámokról. Te már túl mélyre mentél ebben a témában. Ezért jobb, ha nincs tv-d. Nekem konkrétan nincsenek tv csatornáim.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük