(1430) Világháborúk

Tibor bá’ online

 

~q400Ma 100 éve, 1914. július 28-án az Osztrák-Magyar Monarchia hadat üzent Szerbiának, és ezzel kezdetét vette az I. világháború. Azonban a hadüzenet előtt Szerbia kapott egy ultimátumot, olyan ultimátumot, ami teljesíthetetlen volt. A háborút tulajdonképpen nem, hogy elkerülni nem akarták, kifejezetten meg akarták vívni a gyarmatok, a piacok újra felosztása, és a nagyobb profit biztosítása végett. A háborút az oligarchák érdekéért vívták, az áldozatok pedig a „nép” sorából kerültek ki, sok-sok hazafias maszlag megzabáltatása után. A négy évig tartó állóháború hihetetlen sok szenvedést okozott és rengeteg áldozatot követelt, ami nem volt elég, hogy 20 évvel később az egészet ne ismételjék meg. A két háború együttesen több mint 100 millió ember életét követelte, de a gyors triplázást nem ez akadályozta meg, hanem a termonukleáris fegyverek elterjedése, aminek úgy tűnik már nincs visszatartó ereje.

A 2008-as globális gazdasági megroppanás és a kapitalista rendszer haldoklása oda vezetett, hogy nyugodtan kijelenthetjük a III. világháború a küszöbön áll.

A jelek szerint a maláj utasszállító lelövése előre megfontolt hamis zászlós tett volt a nyugati közvélemény megetetése végett. Putyin terrorista, éppen olyan ellensége a világnak, mint Szaddam Husszein Irakban, Gaddafi Líbiában, Assad Szíriában, Chavez Venezuelában, miközben a valódi terroristák ott ülnek a Fehér házban.

Vissza a mába! A rendelkezésre álló, és nyilvánosságra hozott adatok szerint a maláj gépet a kijevi irányító központ térítette a háborús zóna fölé, ahol egy ukrán vadászgép követte, majd a kiválasztott helyen levegő-levegő rakétával meglőtte. A gép nem robbant fel, az egyik motorját érte a találat, a pilóták a működő másik motorral kényszerleszállással próbálkoztak. Ekkor Kijevben megijedek, hogy a gép Orosz földet ér, ahol beszámolhatnak a történtekről, ezért gyorsan parancsot adtak az egyik BUK egységnek, hogy haladéktalanul lőjék le, ami megtörtént. Ez az oka annak, hogy a kijevi irányító központ semmit nem hajlandó nyilvánosságra hozni (a fekete doboz eredményére még kíváncsiak lehetünk). Ez a hamis zászlós művelet nem egészen úgy alakult, ahogy azt a Washington – Tel-Aviv tengely elképzelte. Ezért ultimátum helyett szigorú szankciót kiáltottak ki, ami ugyan erősen sérti az angol – francia – német érdekeket, de ezek vezetői hűséges pincsikutyája az amerikai kormánynak.

Lépjünk vissza, és nézzük meg a hasonlatot. A XIX-XX századfordulóra a  technikai felfutás okozta gyorsuló ütemű termelés az ipari országok jelentős növekedésével járt, ami viszont új nyersanyaglelőhelyek és piacok megszerzését tette szükségessé. Ez a helyzet egy az egyben megegyezik a maival. Piac kell és nyersanyag. A XX. század elejére Németország gazdaságilag és katonailag Európa vezető hatalmává nőtte ki magát. Ezt a folyamatot Anglia aggódással figyelte és készült a (szerintük) elkerülhetetlen háborúra. A mai helyzetben Washington úgy érzi, hogy Kína és Oroszország veszélyezteti Amerika világuralmát, ami különben megfelel a valóságnak, mert ezt a világuralmat az egész világ kihasználására használják fel.

A mi figyelmünket egyértelműen Ukrajna köti le, hiszen itt van a hátsó udvarunkban, de Amerika nem csak az ukrán rezsimet váltotta le, de lázasan készülődik Ázsiában is. Egyfelől szándékosan provokálja Kínát, másfelől bátorítja, sőt elvárja Japántól, a Fülöp szigetektől, hogy játszanak rá egy katonai konfrontációra.

Mindent összevetve teljesen egyértelmű, hogy az USA háborút akar, ami egészen biztos termonukleáris háború lesz. Erre mutat az amerikai szenátus 2277 számú törvénytervezete, aminek lényege Oroszország határaihoz felsorakoztatni a támadó fegyvereket.

Washington tehát mozgásba hozta a háborús gépezetet, amit már nem lehet leállítani. A mai események éppen úgy haladnak a „hadüzenetig”, ahogy 1914-ben haladtak a trónörökös meggyilkolása után.

Jól tudom, hogy többen a torkomnak fognak esni, hogy vén hülye alig várja már egy háború kitörését. Ezeknek lefordítom a Wolfowitz doktrínát: „A célunk, hogy megakadályozzuk egy új rivális megszületését bárhol a világban, amely nagyságrendileg akkora veszélyt jelenthet számunkra, mint korábban a Szovjetunió jelentett. További célunk megakadályozni, hogy ellenséges erők [vagyis ahol a vezetés nem Amerika lakája] jelentős természeti kincsekkel rendelkező területeket birtokoljanak.” — Kérdezd meg magadtól, hogy lehet ezeket a célokat elérni?

__________________________________________________________
__________________________________________________________
__________________________________

26 gondolat erről: „(1430) Világháborúk

  1. Termonukleáris háború végleges (ki)pusztulást hoz, az elé nem kell politikai „tánc” a későbbi történelemhammisítás előkészítése okán. Ezek szerint a győzelemre taktikáznak, ami valóban nem tűnik egyértelműnek. Európa sajnos hadszíntérnek ígérkezik…

  2. Tibor bá’ , ezerrel megy a felforgatás ázsiában, Putyinnak az a nehézsége, hogy a fiatalok nyugatot áhitanak, 10 év, és a cionok ott is győznek, ha itt háború lesz, annak oka nem politikai vagy gazdasági, hanem a georgiai guide stones előírta népirtás, amely a háttérhatalom áhított célja, mivel a termeléshez már nem kell munkaerő, viszont a nép fogyasztása gyorsítja a globális felmelegedést (szerintük)

  3. Én még mindig bízok benne, hogy Amerika nem világháborút akar. Csak van annyi eszük, hogy a saját létüket is veszélyeztetik?
    Szerintem arra megy ki a játék, hogy az oroszokat kellő nyomás alá helyezzék, elég gazdasági kárt okozzanak nekik, hogy magától meginduljon egy bomlási folyamat. De ezt csak úgy lehet eljátszani, ha a másik fél ténylegesen veszélyben érzi magát, tehát blöffölni kell keményen.
    Sok országban sikerült már káoszt előidézni, megpróbálják itt is. Ha sikerül, utána lehet bábkormányokat létrehozni, és osztozkodni.
    De mi lesz utána? A rendszer semmi idő alatt újra eléri korlátjait, és már nem lesz hová tovább terjeszkedni…

  4. 2:
    A „népirtás” mint cél túlzottan logikus. A politikában nincs ennyi racionalitás. Ha lenne, már rég megsemmisítettek volna minden termonukleáris fegyvert.

  5. 3:

    Te a kettő közül melyiket választanád?
    1) Csak idő kérdése (nem sok) és az ellenfél megöl.
    2) Az ellenfelet megölöm, de ezzel az egész emberiséget megölöm, beleértve magamat is.

    Nincs harmadik opció. E kettő közül kell választanod. Ha halogatod a dolgot, akkor az elsőt választottad. Tehát melyiket választod?

  6. 5: Én most úgy látom, hogy Oroszország szerepe a világban nagyságrenddel kisebb, mint Amerikáé, és hisztérikusnak tűnik a nagy USA félelme a hozzá képest jelentéktelen befolyású oroszoktól.
    Az oroszok inkább csak próbálják fenntartani a status quo-t, nem engedni a maguk pozícióját rombolni, nem úgy tűnik, hogy agresszív terjeszkedési terveik lennének. Na jó, a Krímet lenyelték, de az más.
    Ha Amerika nem akarna mindenképpen terjeszkedni, élhetne tovább mindkét fél, mint Marci Hevesen.
    Kérdés, melyiknek fogy el hamarabb a létalapja.
    Azért az oroszoknak sem sok jót jósolnak olajfronton, ott sem várható a termelés növekedése, márpedig ezen lóg az ország gazdaságilag.
    Ha mégis ilyen élesen kezeli az USA a helyzetet, akkor ez arra utal, hogy nagyon rossznak ítéli meg a saját jövőbeli esélyeit, ha passzív marad.
    Az lehet, hogy Amerika sokkal több lépéssel előre sakkozik, és veszélyesnek érzi az Oroszokat akkor is, ha ez ma még a laikusnak nem nyilvánvaló.
    Nekem most kissé érthetetlennek tűnik ez a kockázatos folyamat, ha az valóban világháborúval is kalkulál.

  7. 6:
    A USA kifejezhetetlen (ingyen) haszonra tett szert az elmúlt fél évszázad alatt a dollár tartalék valuta szerepéből kifolyólag. Gondolj bele, nyomják a dollárt, mint süket a csengőt, amiért az egész világ valódi értéket ad cserébe. Oroszország ezt meg akarja szüntetni, és jó esélye van rá, hogy sikerül neki. Ez Washington részére ELFOGADHATATLAN. Oroszország veszélyezteti Amerika „nemzetbiztonságát” Ez a lényeg, nem az, amit írtál.

  8. 7: Itt viszont már nem két játékos van a körben, a BRICS országok közül Kínának és az Oroszoknak jelentős a technológiai potenciálja, India jelentős szellemi tőkét képvisel és összességében elegendő erőforrással bírnak. Én azt gondolom, hogy a zsidó – jenki taktikai potenciállal szemben áll már közel hasonló taktikai potenciál a BRICS oldalon, és a hadi potenciál is így már összemérhető. Az azért elgondolkodtató, hogy a lelőtt polgári gép az Orosz elnöki géphez hasonló festésű, így már nehéz az oroszokra fogni a vadászgépes lelövést. Kezd messze lenni az USA-tól a hadszintér, én örömmel látom ezeket a baklövéseket, azt érzem, hogy egyenlő felek feszülnek egymásnak, a jenki fellengzősségnek vége, főleg, hogy a hadi felszerelésük alapelemei kínai importra támaszkodnak…

  9. 7: Igen, ez a kulcs az USA viselkedéséhez.

    Annyit tennék hozzá, hogy az euro is veszélyezteti, tehát az USA duplán nyerne, ha az EU-t be tudná rángatni egy oroszokkal szembeni konfliktusba.
    Nem ok nélkül kémkednek ezerrel az európai politikusok után.
    Egy ilyen konfliktusban mindkét fél kivérezne, és az USA lehetne a nevető harmadik, ahogy már kétszer is bejött nekik.
    Persze, ha az egész elcsúszik egy totális atomháborúba, akkor csak a csótányok nyernek az ügyön.
    Ha a dolog megmarad a gazdasági szankciók szintjén, az ugyan úgy árt az EU-nak, mint az oroszoknak – és megint csak az USA röhöghet a markába.

    Tibor bá, erre találtál valami forrást, vagy csak kikövetkeztetted?

    „A gép nem robbant fel, az egyik motorját érte a találat, a pilóták a működő másik motorral kényszerleszállással próbálkoztak.”

  10. 9:
    Ilyen konkrét dolgot természetesen nem találok ki. Van forrásom (nem feltétlenül kifogástalan) de most nincs időm kikeresni. Este átküldöm neked.

  11. Csakhogy 7. fényében az 5. dilemmája így módosul:
    Én vagyok az ura a környéken az egyetlen kaszinónak, aminek révén a vidék minden fizetésének a 80%-a az én zsebembe vándorol.
    Úgy néz ki, hogy van néhány ügyes kópé, akik a jövőben talán szintén nyithatnak kaszinókat, és kénytelen leszek velük megosztozni a hasznon.
    Így a két lehetőség:
    1. Elpusztítom az egész világot, mert nem bírom elviselni, hogy mások is jóljárjanak
    2. Játszom tovább a kisded játékaimat és próbálom a többiek felemelkedését továbbra is sunyi kerülőutakon megtorpedózni, szembenézve a veszéllyel, hogy esetleg nem sikerül.

    Ez már egyáltalán nem az a dilemma, amit felvázoltál.

    Elhiszem én, hogy a világ urai elmebetegek, de ez már egy olyan szint, amit egy dühöngő zártosztálylakóról is nehéz elképzelni.

  12. 3. hubab

    „Én még mindig bízok benne, hogy Amerika nem világháborút akar. Csak van annyi eszük, hogy a saját létüket is veszélyeztetik?”

    Van itt egy érdekes és nehezen szemléltethető dolog.
    Valahogy két USA van.
    Az egyik az egyre gyengülő nemzetállam, a másik a földrajzilag az USA-ban székelő társaság, amelyik az első forrásaira és hadseregére támaszkodva a világ sorsát igyekszik igazgatni.
    Ennek a másodiknak, amit globális elitnek vagy háttérhatalomnak hívunk, ugyanúgy nem számít hogy a nemzetállam USA-val mi történik, mint ahogy Bangladessel…
    Talán… sőt:
    A háttérhatalom legnagyobb ellensége az erős középosztály, annak is a felső rétege. Nekik van a legnagyobb esélyük arra, hogy átlássák a háttérhatalom működését és céljait és valamennyire akadályozzák.
    És a legnagyobb középosztály egyelőre az USA-ban ébredezik, és ahogy szűkül a mozgástere, úgy fog radikalizálódni.

    Szóval és az ukrán válságot is abban a kontextusban látom, hogy itt nem elsősorban az USA akarja Oroszországot legyengíteni, hanem a háttérhatalom akarja mindkettőt kivéreztetni, és ehhez használja a nemzetállam USA érdekeit, hadseregét és forrásait.

    Kicsit úgy mint ahogy az USA csinálta a második világháborúban: Mesterségesen késleltette a normandiai partraszállást, visszautasította a német megadási kisérleteket, és a feltétel nélküli megadás követelésével a maximumig húzta a háborút, hogy Európa annyira meggyengüljön, hogy tulajdonképpen gyarmatosíthatja.

    Szóval a mostani politika vizsgálatánál túl kellene lépni a szájbarágott kliséken, és kicsit magasabban keresni a dolgok valódi mozgatórugóit.

  13. 13:
    Ezzel az annyira meggyengüljönnel az a baj, hogy volt egy Marshall segély is a háború után, hogy egy kicsit megerősödjenek, ami aztán kiváltotta a német gazdasági csodát.

  14. 12. ha valóban ilyen éles ez a nemzetközi valuta fegyver jelentősége, akkor Tibor bá’-nak lehet igaza, mert a mai világban már nagyon sok az ellenszurkolója Amerikának, akik csak muszájból vágnak jó képet a helyzethez, de ha volna alternatíva rögtön váltanának, hogy gyengítsék Amerika pozícióját. Könnyen bekövetkezhetne egy dominó effektus.

  15. Nos az hogy lesz e világháború nem tudjuk eldönteni. A neten néhány „ilyen” oldal már vagy 5 éve próbálja beleszőni minden világpolitikai eseménybe azt hogy na majd most fog kitörni a III. Vh.

    Most jelenleg az ukrán eseményeket próbálják beleszőni(noha most tényleg több köze van hozzá) . Az hogy lesz e III vh. nem tudja senki, lehet hogy 2 év múlva , lehet hogy 2030-ban sem lesz

    és 9 mrd ember fog majd nyomorogni a földön. Elvileg ha igaz az oilpeak akkor ebből lehet háború, tahát ha majd az áremelés sem oldja meg a keresletcsökkenést.

    Az I és a II vh-ban az emberek szinte önfentartóak voltak, jelenleg nem azok, most inkább árháború zajlik (és egyre jobban fog az olajár emelkedés miatt) az emberek ellen.

    Még azt sem tudni hogy az összeesküvés elméletekből mi igaz , tehát hogy előre le vane zsírozva egy előre eltervezett háború putyinnal vagy nem .Aztán David Icke is beszél (pesze sok profitja van neki ebből)

    hogy majd most fog kitörni a III vh.

    Hát én sokat olvastam ezekről ,illuminati, összeesküvés, de igazából nem hinném hogy most törne ki mer az elmúlt 5 évben is mindig ezt írák.

    Tényleg nagyobb esély lesz majd akkor ha tovább nő a kereslet az energiahordozók iránt és nem tudják majd kielégíteni, de lehet hogy akkor meg jegyrendszer lesz.

    Állítólag az utóbbi pár évben giga összegeket költ sok ország fegyverkezésre(pl szaud arábia is nem védekező hanem támadó fegyverekre!!) , de itt sem lehet tudni hogy csak aról van e szó

    hogy az országok mögött álló politikusok és fegyverbeszállítók jól járnak a fegyverlobbival vagy tényleg akarnak valamit.

    Az is igaz hogy ez a giga nagy energiafogyasztás (kb. 86 millió hordó olaj/nap) és környezetszennyezés sokáig nem tartható fenn. Ilyen nagy mértékű energiafelhazsnálás csak kb. 20 éve van(fogyasztói társ.)

    és ennek már lassan a végnapjait éljük.

    Vélemény valakinek?

  16. „majd a kiválasztott helyen levegő-levegő rakétával meglőtte. A gép nem robbant fel, az egyik motorját érte a találat, a pilóták a működő másik motorral kényszerleszállással próbálkoztak. Ekkor Kijevben megijedek, hogy a gép Orosz földet ér, ahol beszámolhatnak a történtekről, ezért gyorsan parancsot adtak az egyik BUK egységnek, hogy haladéktalanul lőjék le, ami megtörtént.”

    Erről azért jó lenne pár forrás, alátámasztásként.

    Occam már feni a borotváját…

    A verzióból az ukrán harmadik csapást hiányolom.

    „Egyfelől szándékosan provokálja Kínát, másfelől bátorítja, sőt elvárja Japántól, a Fülöp szigetektől, hogy játszanak rá egy katonai konfrontációra.”

    Hát a területi viták miatt, nem kell annyira rájátszani arra konfrontációra. A kínaiak viselkedése magáért beszél.
    Legutóbb Vietnammal rúgták össze a port, gondolva, azt az USA nem segíti annyira.

    A területi viták mögött természetesen erőforrásokért megy a küzdelem, amire Kínának nagy szüksége van.

    Mindezektől függetlenül, aki világháborút akar, az essen el először benne és azzal vége is lehetne a háborúnak!

    Nem tornyosul elég megoldandó feladat az emberiség előtt, még romboljuk is a meglévő infrastruktúránkat, ami a megoldást segítené.
    Valóban racionális döntés.

  17. A jól megírt poszttal egyetértek, egyetlenegyet kivéve: eltérően 1914-től és 1938-tól valahogy nem érezni a levegőben (elnézést a szubjektívizmusért) egyik fél részéről sem a harci mámor előszelét, a győzni akarást, a revans-vágyat. Mintha a világ vezetői kiléptek volna érdekvilágukból és eddigi személyes szerepeikből és szürke, gépies figurákká váltak volna egy mindinkább szürreálissá váló világban. Ez lehet egyfajta fatalizmus (hogy úgyis megtörténik), de lehet az is, hogy nem akarják. Lásd: az EU szankciója O.o. ellen „egy vicc”, vagy az új ukrán honvédelmi miniszter a kinevezését egy olyan tollal „írta alá”, amelyről nem vette le a kupakot (,de vehetjük a mi O. V.-unkat is, aki a paksi megahitel megszavazásakor pont mással volt elfoglalva, stb.). De ha az emberiség (a csúdálatoss vezetőin keresztül) nem akarja, nehéz dolga lesz a háttérhatalomnak…

    A világháborús opció (ami már valóban nagyon elő van irányozva) azzal járna, hogy nem folytatódhatna a globális felforgatás, aminek azért, lássuk be, vannak stratégiai eredményei az USA számára. Márpedig az egész emberiség csak akkor fog igent mondani az új világrendre, ha már a Földön általánossá vált az, ami mondjuk Szíriában folyik. Persze az olaj-hiány is elő fog idézni egy ilyen pokoli helyzetet, de az kicsit később lesz. Tehát szerintem van még idő a világháború kirobbantásáig, amit még jobb pozíciók megszerzésére fordíthatnak. (Nálam axióma, hogy a háttérhatalom a jenki-cion vonal győzelmét jobban akarja.)

  18. 20: „De ha az emberiség … nem akarja”

    Manapság már nem kell meggyőzni a tömegeket, hogy boldogan menjenek a vágóhídra – a tömeghadseregek kora lejárt. Egy kis atom ide, egy kis atom oda, oszt’ jónapot.

  19. 21:
    „Manapság már nem kell meggyőzni a tömegeket, hogy boldogan menjenek a vágóhídra – a tömeghadseregek kora lejárt. Egy kis atom ide, egy kis atom oda, oszt’ jónapot.”

    Ez igaz, de láthatóan fontos nekik, hogy az emberek nagyobb, vagy inkább „fontosabb” része magáénak vallja a nézeteiket. Ennek oka nyilván az, hogy azt gondolják az emberi társadalom működése, élő szövetként még megmaradhat, mégha sérült, vagy redukált formában is egy általuk kiprovokált világméretű összecsapásban. Végülis ebben van a tévedésük. Ezt a veszélyt ők is tudják, ezért feltűnő a halasztgatás a végső lépés körül, ami egyben a „jobb pozíciók” megszerzése miatt is történik.

    Mindenesetre Szíria tomahawkokkal történő megszórása elmaradására a nagy öreg Brzezinski is elszólta magát, hogy túl nagy hatalma van az internetes nyilvánosságnak korunkban. Lefordítva: még nem akarja az emberiség establishmentje a dolgot, amit akarnia kell, tehát még dolgozni kell a megoldáson…

    Persze ez egy időben korlátos játszma.

  20. 22: Csak ismétlem: vegyétek figyelembe az általam hangozatott lehetőséget, hogy globális csúcselitcsoportok stratégiája lehet olyan, ami eleve az emberiség teljes kiirtására irányul, magukat is beleértve.

  21. 23:
    Általában a vértanúk arányosnak tartják Isten földi jóságának megtagadását azon extrém körülmény nem elfogadásával, hogy kés szorítja el a torkot (öngyilkosság, kollektív öngyilkosság). Így világháború szempontjából az igazi veszély, ha az USA világuralmi szerepe megkérdőjeleződik, ami a dollár detronizálásával a megvalósulás fázisába jutott. Az ott irányító frusztrált világelit valóban mindenre képessé válik. Szerencsére mind az orosz, mind a kínai nagyhatalmi stratégia hagyományosan inkább defenzív, szemben az agresszív nyugati taktikával. Ezért fogunk egyre több provokációt, fals flag hadműveletet látni. A vértanú döntése azonban téves is lehet.

    Arma, én elfogadnám az elméletedet, ha azt mondanád, hogy a csúcselit legfőbb vezetői más dimenziókban is képesek létezni (nem úgy emberek, mint mi), benne vagy? 🙂

  22. 24: Persze, hogy nem emberek. Űrgyíkok, akik emberi álruhát hordanak, amikor nyilvánosság előtt mutatkoznak. 😀

    „Általában a vértanúk arányosnak tartják Isten földi jóságának megtagadását azon extrém körülmény nem elfogadásával, hogy kés szorítja el a torkot (öngyilkosság, kollektív öngyilkosság).” – Tulajdonképpen mit is akarsz ezzel mondani?

  23. 25:
    „Persze, hogy nem emberek. Űrgyíkok, akik emberi álruhát hordanak” – én tanulni járok erre a blogra, nem tanítani…
    🙂

    Az öngyilkosság mint olyan sokféle nézőpontból megközelíthető. Én azt az oldalát emeltem most ki, hogy az öngyilkosság is egy mérlegelés alapján hozott döntés, amikor a mérlegelő úgy látja, hogy az élet (amit ő erről elképzel) folytathatatlan és az önkéntes halál csak szenvedésmentességet/dicsőséget/stb. biztosít. Tulajdonképpen valós az a szitu, amikor a toronyépület párkányán alkudoznak a mediátor-tűzoltó-mentős és az öngyilkosjelölt: lehetséges új érvek alapján újra mérlegelni.

    Az elitek vonatkozásában ez számomra azt jelenti, hogy nem arra vannak programozva, hogy elpusztítsák önmagukat, ha felmerül számukra új szempont, akkor más döntést fognak választani. Szerintem többféle opciójuk is van, miért választanák azt, ami számukra is biztos pusztulás – ha egyébként van más lehetőségük?

    De pont itt a bökkenő, hogy egyelőre úgy tűnik tévedésben vannak a megelőző első csapás doktrínája miatt (mondjuk nem is azt választották, hanem a fokozatos eszkalációt).

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük