(VM-84) Múlt és jövő

Tibor bá’ vissza a múltba online

 

~q382Míg egy-egy ütősebb gazdasági vagy politikai posztnál a hozzászólások száma jóval meghaladja a százat, a VM posztoknál ez egyáltalán nem tapasztalható. Az utolsó alkalommal mindössze 4 hozzászólás volt, abból is 3 off topik, de nem fogtok ki rajtam. Ez alkalommal fordítva fogom a vasat a tűzbe. Összehasonlítom a múltat és a várható jövőt a jelennel. Javaslom, kapaszkodjatok!

A jelen: Fárasztó nap van a hátad mögött, hazajössz, rosszkedvűen bekapod a vacsorát, mielőtt beállsz a zuhany alá a termosztátot felcsavarod 20-ról 24 °C-ra. Aztán lemosod a nap mocskát és fellazítod izmaidat, megtörülközöl, egészen más embernek érzed magad, felveszel egy köntöst és végigdőlsz a fotelben, majd kikapcsolódásként megnézed a sporthíradót, közben elalszol, valahogy az ágyba kerülsz. Másnap frissen ébredsz, bekapod a reggelit és tépsz le a kocsihoz, 20 perc alatt beérsz a munkahelyedre.

A múlt(19??) és a jövő(20??): Dorogról megérkezik néhány vagon szén a Józsefvárosi pályaudvarra, és valamelyik mellékvágányon rostokol. János bácsi a fuvaros Sashalmon hajnal 4-kor kell, megeteti, megitatja a lovait, befogja őket a hámba és a stráfkocsijával 6-ra beér a Józsefvárosi pályaudvarra, ahol két markos legény segítségével 20 mázsa szenet átlapátolnak a kocsiba. János bácsi, a fuvaros délre megérkezik a szénnel a szomszéd utcátokban lévő fa-szén-kox kereskedő pincehelyiségéhez. Itt az utcára nyíló, járdával egy szintben lévő ablakon keresztül lelapátolják a szenet. Mivel tegnap délután a feleséged rendelt 2 zsák szenet és egy zsák fát, a tüzelőanyag kereskedő a kifutójának parancsot adott, hogy a rendeléseteket szállítsa le. Ezért a pincehelyiségből felhordta a szenet és a fát egy kézi targoncára (ami olyan, mint egy stráfkocsi, csak sokkal kisebb és ló helyett embere húzza) és elhúzta a ti házatokig, és levitte a tüzelőt a szenes pincétekbe. A pincéből a feleséged (aki nincs alkalmazásban) ebéd után felhozott a lakásba két kübli szenet és néhány fát abból a korábban leszállított tűzifából, amit vasárnap délelőtt felhasogattál. Ezt követve befűtött a fürdőszoba kályhába, hogy mire hazaérsz legyen meleg víz. Hullafáradtan beesel az ajtón, mert a kerékpárgumid kilyukadt, és 5 kilométeren át tolnod kellett. Mielőtt zuhanyozhatnál, be kell pakolnod egy kübli szenet a kályhába, hogy jó meleg legyen. Közben a kályhából visszacsap a fűst, biztos jele annak, hogy a kályhacső teli van lerakodott korommal, amit majd vasárnap ki kell pucolni. Lezuhanyozol, de két perc után a feleséged beszól, hogy hagyj meleg vizet neki és a gyereknek is, mert a múltkor is minden meleg vizet kifogyasztottál. A „múltkor” egy hete volt, mert meleg vízben a család hetente csak egyszer fürdik. Közben besötétedik, meggyújtjátok a petróleum lámpát, de előtte feltöltöd petróleummal és megpucolod a lámpa üveget, mert már nagyon kormos. A lámpa mellett megvacsoráztok, majd keresel valami olvasnivalót, de a gyerek tanulni szeretne, ő ül a lámpa elé. Kicsit beszélgettek, majd korán ágyba bujtok, de előbb a gyereket megdorgálod, amiért nem délután tanult világosban, mert ez a rohadt petróleum egy vagyonba kerül. Másnap reggel fáradtan kelsz ki az ágyból, rosszkedvűen öltözöl, kerékpárra szállsz, hogy bekarikáz a munkahelyedre, de persze a gumi még mindig lapos, majd vasárnap megragasztod. Ránézel a karórádra, beérsz-e időben gyalog, de az órád 11-et mutat, mert tegnap este megint elfelejtetted felhúzni a rugót. Egykedvűen elindulsz gyalog és arra gondolsz, hogy a főnöködet értesíteni kellene a késésről, de persze nincs hozzátok bevezetve a telefon (illetve nem üzemel).

Nem, ez nem az én fantáziám, ez a nem túl távoli múlt, és a még közelebbi jövő.

__________________________________________________________
__________________________________________________________
________________________________________

47 gondolat erről: „(VM-84) Múlt és jövő

 1. Remek írás. Nagyon tetszik.
  Kétszer is elolvastam. Csak azt hiányolom, hogy nem esik benne szó az ápolókról.

 2. Akkor most jobb volt régen az élet vagy rosszabb?

 3. 2: Attól függ, kinek. Az Eszterházi hercegnek biztos jobb volt régen… 😉

  A ‘társadalmi átlagot’ tekintve ma jobban élünk. /Magasabb az életszínvonal és az életminőség. Viszont ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy boldogabbak is vagyunk./

 4. 2.Talán kiszámíthatóbb,biztosabb!

 5. VM 84. Mult és jövő.

  A posztban leírtak minden pontját (az 1929-39 depresszió (32-36 szakaszában) Pozsonyban átéltem. Csak egy mondattal tudom kibővíteni: A nyári időszak alatt a JEGES volt a megváltó ‘kapitalista-elvtárs,jóbarát és kaszanova’. Udvaroltunk, hálálkodtunk neki, persze, ki-ki motyóban, (akinek volt) avagy valami másban tetszelgett……, de volt jegünk a megmaradt romlandó alatt.

 6. Levi says:
  5.

  „Udvaroltunk, hálálkodtunk neki, persze, ki-ki motyóban, (akinek volt) avagy valami másban tetszelgett……, de volt jegünk a megmaradt romlandó alatt.”

  A jeges egy nagyon diszkrét ember volt. Amikor a jeget kiosztotta, aztán ment vissza a vevőkhöz bekaszírozni a pénzt stb. Esetekben nemis azon a napon. Azt csak az vénasszonyok tudták, hogy ki, miben fizetett. Csodák csodája?, voltak találgatások, kinek ki az apja. A póstás-e, vagy a jeges, ritkábban a férj.

 7. Én most nem a technika/technológia oldaláról közelítem meg a múlt-jelen (és talán jövő) összehasonlítását az alábbi idézettel, hanem inkább társadalmi szempontból.

  „Itt, ebben a kis szerencsétlen országban el kell felejtenie gondolkoznia az embernek, ha nem akarja, hogy megfuttassák, hamar célhoz juttassák a kálváriáján. Itt a segítség nem azoké, akik segítségre szorulnak, de a bilincs sem azoké, akik megérdemlik. Itt hazugság, megalázkodás és butaság az enyhítői csak az élet kínos terhének. És még mindig visszafelé megyünk. Ameddig csak lehet – a középkorba…”

  Ezt Ady Endre írta 1901. december 25.-én, de ma 2014-ben is van aktualitása.

 8. A ma embere elképesztő kényelemben él (nem Afrikára és Ázsiára gondolok), soha nem tapasztalt kellembe részesül bölcsőtől a sírig, kicsi-nagy, gazdag és szegény. Igen, még az is, aki nem tudja fizetni a részleteit. Azonban az evolúció nem ilyen embert ismert meg, hanem olyat, amely reggeltől estig, „vérének verejtékével kereste kenyerét”. Az emberi test ehhez fejlődött hozzá. Ma az unalom és a tétlenség, valamint a reggeltől estig tartó nassolás a norma, amire organizmusunk nem volt felkészülve, és ezért testileg mindenfajta nyavalyával válaszol, lelkileg pedig a depressziótól kezdve egy rakás mentális diszfunkcióig. Ezen egyénileg lehet valamit korrigálni, de ahhoz felismerés és konok eltökéltség kell(ene).

 9. A múltnak el tudom képzelni,mert ez volt.A jövőnek is,de azért van benne egy-két csavar…
  Először is a vonat.Ha nincs áram,meg nem lesz dízel olaj,akkor a szénnel kellene ugye neki mennie..De azok már régen kimentek a divatból,és újakat nem gyártottak belőle..Aztán a kályhák.Úgyszintén kimentek a divatból,újakat beszerezni elég nehézkes ezekből a fajtákból.Lehet hogy a zuhanyból víz se fog jönni,csak ha kutad van akkor lesz vized..Persze se petróleum lámpa se petróleum,és se munkahely..Tehát az a gyanúm,a jövő még rosszabb lesz mint itt felvázoltad ..

 10. 9: …. és visszatért a jó öreg geddon szelleme….. 🙂

 11. Nem is olyan távoli … vajon mikor?

  Majd meglátjuk lesz-e holnap a VB döntőn valami látványos tüzijáték! Ha lesz, élvezni fogja akinek van televíziója 🙂

  „A ,,Pesti Napló“ éppen csütörtöki számának közgazdasági rovatában regisztrálta azt a hirt, hogy a francia 3 1/2%-os államkölcsönt éppen negyvenszeresével jegyezték túl. Franciaországnak 800 millió kölcsönre volt szüksége és e helyett 32 milliárdot jegyeztek, 800 millió helyett 32.000 milliót tehát, ami a tőke történelmében példátlan, valamint az is, hogy a jegyzést már az első nap délelőttjén tizenegy órakor le kellett zárni. íme, ez Franciaország. A pénzbőség a megfeszülésig dagasztja azt az országot.”

  Ugynők írták, hogy „Háború pedig nem lesz! Határozottan hirdetjük ezt az értesülésünket.”

  http://adtplus.arcanum.hu/hu/view/PestiNaplo_1914_07/?pg=236&zoom=h&layout=s

 12. 9:

  melike! Egy kicsivel több képzelő erőre van szükséged. Olyan nincs, hogy holnapról nem lehet kapni dízel olajat. Olyan viszont lesz, hogy a dízel olaj literje 2000 forintba fog kerülni, de a szén mázsája is csak 2000 forint lesz. Na, akkor előveszik a még működőképes 424-eseket (a vasút parkban naponta bemutatják őket nyáron) és azokkal fogják felhozni a szenet Pécsről. Közben elkezdik gyártani az új mozdonyokat, mert hetente kétszer emelik a dízel olaj árát. Áram lesz, mert 500 évre elég szén van még a föld alatt. Ott más lesz a baj, a karbantartás hiánya fog zavartokat okozni. A régi kályhákat már most is kezdik az emberek elővenni a pincékből, és a cserépkályhások kapacitása hónapokra le van kötve. „Divat” lett cserépkályhát rakatni. Az emberek nem hülyék, felkészülnek az őszi gázhiányra. A vízellátás lesz az utolsó. Petróleum lámpákat máris lehet kapni (kínai import) Egy liter petróleummal igen sokáig lehet világítani. akkor is megéri, ha nagyon drága.

 13. 12!
  Csak semmi optimizmus 🙂 A legpesszimistábbnak kell lenni..Semmi sem lehetetlen..
  A cserépkályhát az emberek azért rakatják,mert nem tudják megfizetni a gázt..De egy cserépkályha is több százezer forint..Viszont ez is csak kisebb házban éri meg.Nekem hogy mindenhol tudjak fűteni,olcsóbb már a gáz.Addig amíg van persze..(De van cserépkályhám 3,és van vegyes tüzelésem,meg van carbo robotom,légkondim,még egy sparhelt hiányzik mindig,de a gyerekem mindig kitalál valami számára fontosabb dolgot 🙂 )
  De ezt a panelosok nem tudják meg tenni..Szóval elég nagy a szórás.Ki mit tud tenni az életben maradásért..

 14. 12: A legendás 424-es…… 🙂 Egy müködik a Tatai úton, tudtommal.
  Majd az állomásokon kiállított mozdonyokat üzembe helyezik, mint most a „szakadárok” az emlékmű tankokat Ukrajnában.

 15. 14: 424-est nem, de 375-öst „vezettem” gyerekkoromban. Majd megoldjuk… 😀

 16. 15: Hol a sárga irígység emoticonom? 😉
  Engem teljesen elbűvölt, amikor a 424-es elindult és egyszerre mozdult minden kerék, csatlórúd, himba meg tolattyú-dugattyú….
  Ha már elengedem a fantáziámat, akkor egy 424-es alapokra épített Stirling motoros mozdonyt látok, plö.

 17. 8. „Azonban az evolúció nem ilyen embert ismert meg, hanem olyat, amely reggeltől estig, “vérének verejtékével kereste kenyerét””

  Pillantást vetve az állatvilágra egyáltalán nem ez jellemző (a hangyát leszámítva).

  Amikortól az ember a kenyerét kereste, az már a neolitikum.
  Hetesi Zsolt szerint innentől kezdődött minden rossz. Letelepedés –> magántulajdon kialakulás –> háborúk.

  Földművelés –> egyoldalú táplálkozás (gabona), ház körüli kártevők (pl. egér) –> betegségek.

  A neolitikum előtt mindezek nem léteztek. A táplálékszerzés mindössze egy néhány (2-3) órás tevékenység volt (szemben a mai embertelen 8 óra munkával). (A fehérje döntő részét valószínűleg rovarok, lárvák, dögök tették ki.)

  Kérdés persze, hogy a neolitikum előtti embert mennyire lehet embernek nevezni?

  Hetesi egyébként párhuzamba állítja a Biblia eredettörténetét az emberiség történetével (Az Édenkertből való kiűzetés a földművelő életmódra való áttérésnek feleltethető meg).

 18. 17:
  Ez a mi klímánkon biztosan nem igaz, a táplálékszerzés igen komoly erőfeszítéseket igényelt, és komoly veszélyekkel járt.
  Nem véletlenül volt olyan alacsony az átlagéletkor.
  Az élelem beszerzéséhez igen komoly területeket kellett bejárni, ha csak a gyűjtögetést vesszük figyelembe, a vadászatról nem is szólva.
  Az antropológiai mérések is azt igazolják, hogy a kőkorszaki emberek olyan csontozattal, izomzattal rendelkeztek, mint egy mai élsportoló, ami a földművelő kultúrák megjelenésekor meglehetősen elsatnyult.
  A föld szisztematikus túrása kevesebb extrém fizikai erőfeszítést igényelt, mint a kiszámíthatatlan kimenetelű vadászati tevékenység. Szóval keményen edzésben voltak az ősök, hogy fenn tudják tartani magukat, és a szervezet ehhez az igénybevételhez fejlődött ki.
  A napi nagy mennyiségű mozgás, futás alapvető része volt az életüknek, ezt próbáljuk most sportokkal helyettesíteni, már aki persze hajlandó erre. A többség meg a TV előtt hizlalja a háját, és ezt tekintik normának. Csak a szervezet ezt nem tudja…

 19. 17 :
  „A táplálékszerzés mindössze egy néhány (2-3) órás tevékenység volt (szemben a mai embertelen 8 óra munkával). ”

  Aha… ahogy azt Móricza elképzeli… És mit csinált az ősember a fennmaradó időben? (A Retek klubon Ördög Nórát nézte?) 🙂
  Idézek egy bölcs mondást : A munka mindig addig tart, hogy kitöltse a rendelkezésre álló időt. 🙂

 20. 17:
  Hetesinek nem ez az egyetlen hülyesége. Így jár minden olyan tudós, aki nem tud megszabadulni a vallásos neveltetésétől.

  Az előttem szólók már kitértek a munkára, nekem csak a háború maradt. A másiktól elvenni mindig könnyebb volt, mint megdolgozni érte. Mond meg Hetesinek, hogy már Káin és Ábel is „háborúzott”, és amíg ember lesz a Földön mindig is fog háborúzni. Okosabb lenne, ha Hetesi megmaradna a ministrálássál.

 21. 12:

  Az energiahordozók ára általában együtt mozog.

  Most egy liter dizelolaj kb 400 Ft (ezért ennyi egyébként az étolajak ára is, de ez más téma).
  Egy q szén olyan 3000-6000 Ft között mozog. Egy q keményfa kb 2000 Ft körül már jó árnak mondható.

  Ha valamelyik ára felmegy akkor a többit kezdik jobban használni pl fűtésre. Ezért van az hogy az elmúlt 40 év alatt a legtöbb vidéki ember fűtött már mindennel, mikor mi volt az olcsóbb (fa, szén, hto azaz fűtőolaj, gáz).
  Ezért valahogy most minden egyszerre mozdul, ha emelkedik a gáz ára akkor vele együtt mozdul a fa és a szén ára is.

  Vegyük külön a dízelt, mert az egyrészt mezőgazdasági gépek üzemanyaga is, másrészt az árának nagy hányada (fele) adó.

  Szóval ennek is megvan(meglesz) a logikája, nem hiszem hogy lesz 2000Ft-os áron q szén. Inkább csak drágábban.

  Valahogy ez úgy fog kinézni ahogy a ma nyugdíjasai élnek sok helyen, 1 szobát fűt és oda fagy be ha véletlenül elalszik (a tűz is, meg a nyugdíjas is).
  Azaz minden fogyasztás drasztikusan csökkenni fog, és minden felesleges luxust le fog tenni sok ember, mert nem fogja tudni megfizetni (pl.: villanyboyler, 23°C a lakásban télen minden szobában, sarki wc-re is kocsival menés, áramszünetek, adásszünetek, stb.)

 22. 21:
  Meleg keltéssel a lakásodban ezt megteheted, sőt még azt is, hogy nem fűtesz és nagykabátban vacsorázol. De a föld megművelésnél ez nem működik. Ezért a gázolaj ára el fog szabadulni az egyéb fűtőanyagétól.

 23. 12:

  „Áram lesz, mert 500 évre elég szén van még a föld alatt.”

  Ez sem igaz.
  2007-es adat szerint a világ szénvagyona 802,5 milliárd tonna szén volt. Az éves kitermelés és fogyasztás pedig kb 3 milliárd t/év ez alapján kb 250 évre elég a készlet ha csak a tömegre mért mennyiséget vesszük alapul.

  Viszont itt is igaz az, hogy a legjobb minőségű és a legkönnyebben kitermelhető készleteket ettük meg előbb.
  Ha az energiatartalomra vetített tömegértéket nézzük akkor a peak coal már 1990-ben megtörtént.

  Mindehhez vegyük hozzá, hogy Kína és az USA gőzerővel állítja át az elektromos rendszereit szénerőművekkel való ellátásra.

  A mennyiségi peak coal kb 2030-ra van kalkulálva, de itt nem számoltak az azóta bekövetkező folyamatokkal, ami szerint a szénnel rendelkező országok nekiláttak keményen a belső fogyasztást szénnel ellátni (Kína, USA) ezért az export részükről megszűnt, helyette ők is importálnak.

  Ebben a helyzetben nem tartom valószínűnek hogy megjelenik egy masszívan szenet fogyasztó iparág (gőzmozdonyok, gőzautók).
  Másrészt, ha az elektromos mozdonyokra gondolunk, akkor azok most is nagyrészt szénnel készült árammal mennek.

 24. 22:

  Persze ez így van.

  Két dolog okoz problémát most a mezőgazdaságban:

  1., Csak a támogatás tartja életben. Azaz ha termelsz búzát, kukoricát akkor az nagyon kis eredményt hoz a nyomott élelmiszer alapanyag árakon. Gyakorlatilag nem éri meg termelni, amit terem azt kifizeted gépben, olajban, munkadíjban, vetőmagban, stb. A jövedelem a támogatásokon, pályázatokon van.

  2., A gépesített ipar mindent elnyom, tehát nincs esély egy kis manufaktúrának sem fennmaradni, eleve reménytelen gépek nélkül annyi földet megművelni hogy abból megéljen bárki. Pár spec terület van, de az meg éjjel nappali robotot jelent (pl zöldségtermesztés, gyümölcstermesztés).

  Ha a gázolaj ára drasztikusan megugrik, akkor az élőmunka bizonyos helyeken előtérbe fog kerülni.
  Csak addigra összeomlik a társadalom…
  Pl egy 2000Ft/l diesel áron már nem éri meg vetni és aratni, ergo nem is fogja senki csinálni. (elviszi a támogatások árát is, és minuszba viszi a gazdálkodást).
  Ha a termény ára mondjuk duplázódik akkor _minden_ élelmiszer ára duplázódni fog. Kezdve a hústól, tejtől folytatva a kenyéren át, a krumpliig, stb.
  Ez gyakorlatilag a magyar lakosságot is kicsinálná, mi történhet pl.: Afrikában, Indiában vagy Kínában ugyanekkor?

 25. 24:

  Gyerekkoromban, amikor 20 Ft volt egy doboz cigi, és ugyan itt körül mozgott egy liter benzin is, senkinek nem jutott volna eszébe, hogy az áruk ilyen durván megemelkedik.
  A cigaretta közben 1000 Ft lett, a benzin 430.

  Az őrült áremelkedés közepette még is jobban élünk, magasabb az életszínvonal, erről szól a poszt is.
  Akkor?

  A gőzgépeket meg felejtsétek el, soha nem fognak visszajönni.

  Tibor bá a vm posztokat olvasni jó nem feltétlen kell bármi kommentárt hozzáfűzni.
  Te leírsz egy történetedet régről, az olvasó elolvassa és mindenki happy.

 26. Tibor bá, én vidéken lakom, nálam ez így néz ki ma, és holnap:
  -Tél végén megrendelem a fát a favágótól, aki kiszállítja. Most teherautóval, ha dízel nem lesz, nem tudom, mivel fogja, mert a lóhoz nem ért, és nincs is már annyi ló Magyarországon, hogy minden autót le lehessen váltani vele. Marad a falu határa, meg a Bokodiék, akiknek van lovuk, csak az a kérdés, mit fogok nekik adni cserébe a szállításért.
  -A fa kugliban van, én felhasogatom, és szépen rakalpokra téve szárítom egy-két évig, mielőtt a kályhába kerül. Ha nem lesz benzin a láncfűrészbe, akkor jön a kézifűrész a kuglizás céljára.

  A nagy különbség az, hogy ma ez a kedvem függvénye, hogy éppen mennyi fát vágok fel, és hogy a sparherden főzünk-e vagy a gázon. A jövőben ez nem lesz választás kérdése, és valószínűleg több fa fog fogyni.

 27. 25:

  Azért kicsit más a helyzet, ha a jövedelmek és költségek együtt növekednek (hosszú távon párhuzamosan haladva egymás mellett).

  Ha a kereslet megnövekedik (kínálat meg nem lesz) akkor a jövedelmek szinten tartása mellett a költségek megugranak majd.
  Bejön a hiánygazdaság (azért hiány, mert ahol nem tudják megfizetni ott nem lesz) és a pult alól vásárolni drága lesz.

  Viszont az hogy nem tud autózni a nép nem fog sokáig tartani (kb 1,5év), mert az élelmiszer tartalékok kb. 100 napig elegendőek és a már elvetett termény kézzel is learatható.
  Akkor lesz gond, ha újra vetni kell.

 28. 26:

  Ábel, ha nincs dízel, meg traktor, akkor benzin sincs és fűrészgép, baltával meg senki nem fog fát vágni.
  Szerintem badarság ilyeneken agyalni.

  27:

  A hiánygazdaság még odébb van.

 29. 20:ra.

  Miért nem tud már engem maga végképp békén hagyni, kiugrott kispap?

 30. 28:

  Végülis logikus, ha nincs áram és olaj akkor mindenki leül és malmozva várja a Jóistent…

 31. 30:

  Hallod semmivel se logikátlanabb, mint itt újra üzembe helyezett gőzmozdonyokról vizionálni.

 32. Kedves Zsolt!
  Ha nem vetted volna észre, nekem az életben nem jutnál az eszembe, da valaki hozzászólásában rád hivatkozott. Erre reagálnom kellett. A saját honlapodon azt hirdetsz, amit akarsz, de itt nekem kötelességem helyére rakni a dolgokat, mert nem venném a szívdemre, ha tőlem hülyeség kerülne valakinek a fejébe.

 33. 28: Speciel a faszerzést simán meg lehet oldani emberi és állati erővel, ha nem jut benzin és dízel. És ki vízionált itt gőzmozdonyt? Nem én, az biztos.

  És hogy ki vágja baltával a fát? Én például megtettem ezt a hétvégén.

 34. Könyörgöm hagyjátok már ezt a baromságot, hogy elfogy a benzin, meg a gázolaj.
  Meg fog történni, de nem most, nem is 10 év múlva, és nem úgy, ahogy itt páran elképzelik.

  33:

  Ábel te nem a fahasogatásra gondolsz? Baltával ma már csak elvetemültek vágnak fát.

 35. 34: Közben leesett, hogy te a döntésről beszélsz, én meg a hasogatásról.

  Igen, az azért valószínű, hogy a láncfűrészbe és hasonló szükséges helyekre azért fog jutni üzemanyag akkor is, amikor már fogytán lesz. Ha más nem, bioetanol.

  29: Tibor bá kiugrott kispap volt? Ez új! Tibor bá, hogy van ez?
  Ez most tényleg Hetesi Zsolt volt, vagy ez csak egy vicc?

 36. 35: Hát, elnézve a Mazsihisz új pesti ügyvezetőjének előéletét, én még megkérdezném, hogy hány felekezetben próbálkozott Tibor bá a papi pályával??? 🙂

 37. Dehát itt mindenki a tudomány-vallás híve, vagy nem? 🙂
  Darwinizmus, Pavlov (behaviorizmus), ilyesmi felekezetekről hallottam, de sok van.

  35: Transzszexualizmus? Á, az csak egy kis szakma…akarom mondani szekta. 🙂

 38. 36:
  Gedeon! Le vagy sz….. 😀
  Most már ott tartok, hogy szelfizni fogom a pöcsöm és elküldöm neked a képet. 😀

  35:
  Sehogy. Hetesi pipa rám, ennyi. Ugyanis K. Hetesire hivatkozott, aki szerint „A neolitikum előtt mindezek a táplálékszerzés mindössze egy néhány (2-3) órás tevékenység volt naponta.” Amire én azt válaszoltam, hogy hülyeség, és Hetesi fő baja, hogy nem tud megszabadulni a belé vésett katolicizmustól.

 39. A neolitikus táplálékszerzés rövidebb voltát Végh László jegyzetében olvastam, nyilván utánajárt. De hogy ennek mi köze a katolicizmushoz? Tibor bá kezeltesse magát legyen kedves. A kiugrást meg kár tagadni…

 40. 39:
  A K niknevű Hetesifan a következőket írta: „Hetesi egyébként párhuzamba állítja a Biblia eredettörténetét az emberiség történetével (Az Édenkertből való kiűzetés a földművelő életmódra való áttérésnek feleltethető meg).” ha ez igaz – és én feltételeztem, hogy az – akkor ez megmagyarázza a számon kért megjegyzésemet. — Ami pedig az állítólagos kiugrásomat illet, hadd tájékoztassalak, hogy nekem van (és volt) egy nagyon érdekes erkölcsi felfogásom. Mindig is szartam a 6. parancsolatra, de sose tettem olyat, amit nem mertem volna bevallani. — Kezeltessem magam? Most éppen nincs folyásom. 😀

 41. 40: Engem ez a csörte Hetesi Zsolt és Tibor bá között kevésbé érdekel. Ami viszont igen, hogy Te, Tibor bá, tényleg voltál kispap? Ezt még nem olvastam egy írásodban sem, sőt azt érzékeltetted, hogy már kamaszkorodban is hidegen hagyott a vallás. Most akkor hogy is van ez? Kacérkodtál a papi hivatással vagy sem?

 42. 41:
  Mi hogy is van? Kérdezd meg Hetesit, honnan vette ezt a hülyeséget! Köztudott, hogy 1952-ben érettségiztem, 1953-ban behívtak katonának, ahonnan 1956-ban disszidáltam. 1963-ban tértem vissza, amikor megszületett az első gyerekem. Mikor lettem volna kispap?

 43. 42: Köszönöm, erre voltam kíváncsi. És bocsánat a tiszteletlen hangvételért.

 44. Köszönöm a posztot, jó volt nosztalgiázni. Nálunk annyi különbség volt, hogy nem két zsákkal hozattuk a szenet, hanem egy évit előre, így a stráfkocsi egyenesen hozzánk jött, és az egészet leborította a kapuba. Szerencsére jó helyen laktunk, mert erre a látványra megjelentek a szomszédok lapáttal a kezükben, és segítettek behordani a szenet (cserébe ők is számíthattak hasonló segítségre)

 45. 43:
  Nem voltál te tiszteletlen, én meg nem vagyok cukorból. 😀

  44:
  Ezt a világot kúrtuk el. Kár volt! 🙁

 46. 46:
  persze, reggel 6 és 8 között, meg pelenka mosás közben.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük