(1431) A BESZÉD

Tibor bá’ online

 

~q265Az ország történetében a beszédeknek jelentős szerepe volt. Mindjárt a legelső írásos emlékünk is egy beszéd, Halotti beszéd (Látjátuk feleim szümtükhel, mik vogymuk: isá, por és homou vogymuk.)  A negyvennyolcas szabadságharcot is évekkel korábban elveszíthettük volna Kossuth ceglédi beszéde nélkül (Nem adjuk a szabadságunkat). A népi demokráciának becézett államkapitalizmus se lett volna simán bevezethető Rákosi Mátyás kecskeméti beszéde nélkül (A TSzCs-k bejelentése). Nem csoda hát, hogy a jelenlegi miniszterelnökünk is felhagyott az orbitális hazudozásaival és belemondta a képünkbe az igazságot. Totális diktatúrára törekszem, mert meglehetősen egyéni elképzeléseimet csak, mint abszolút kényúr tudom megvalósítani. Ennyi, és nem több. Illetve, lehet még ragozni tovább.

Az ellenzékecskék és azok vezetői nyugodtan haza mehetnek, és amíg szép idő van, kimehetnek a még létező játszóterekre és homokozzanak egy nagyot. Nem lesz több választás, nincs rá szükség, Putyin se akar több választást, Erdogan se, a kínaiaknál meg különben se volt szokás választásokat tartami, és mégis évi 10 százalékos a GDP növekedésük.

És mi lesz? Ami Horthy alatt is volt, a hatalom közvetlen és közvetett kiszolgálóinak, közép vállalkozóktól felfelé (a kisvállalkozók felejtsék el), tőkéseknek, a középosztály legfelsőbb rétegének, összegezve talán egy millió magyarnak jó lesz, vagy legalább is elfogadható, a többi pedig mehet a lecsóba. És miért? Mert Orbán ezt sütötte ki. – A nagy kérdés, hogy a nemzet megengedheti-e magának, hogy lemondjon a magyarság 90 százalékáról? Egy ilyen tragédiánk már volt, 1526-ban a török invázió idején a nemzet 90 százalékát nem mozgósították, mert – ahogy most se – nem tartoztak hivatalosan a nemzethez.

Ha az emberiség megússza a termonukleáris háborút, a globális felmelegedés hatásait, a fertőző betegségek járványait…. stb. Nekünk még ezen felül meg kell(ene) úsznunk a nemzet szétverését, az 1100 éves haza átadását másoknak.

_________________________________________________________

Utószó: Az orosz léleknek nem kell a nyugati demokrácia, ez Putyin sikerének titka. Mivel magyar vagyok, nagyon  nehéz nekem megítélni, hogy mi kell a magyar léleknek. De ahogy az erdélyi magyarság tapsolt Orbán szörnyű bejelentéséhez, hajlok afelé, hogy a magyarok többsége (minimum kétharmada) is ragyogóan érzi magát a diktatúra alatt, mert aki nem, az már nyugatra távozott.

_________________________________________________________
_________________________________________________________
________________________________

92 gondolat erről: „(1431) A BESZÉD

  1. Az öszödi beszédet kihagytad Tibor bá..
    És igyekszem abba az egy millió magyarba tartozni majd.. 🙂

  2. 1:
    Több száz beszédet hagytam ki. 😀

  3. Pont Mohács esete inkább arra példa, hogy egy kényúr által vezetett állam legyőzött egy olyat, melynek élén nem állt egy nagyhatalmú kényúr…

  4. 4: Látszik, hogy országainkban nem véletlenül van fordítva a közlekedés rendje is. Az angol király sokat káromkodott, míg felkészült beszédjére és a közönség lelkesen fogadta. A mi királyunk lelkesen készült fel beszédjére és a közönség soraiban sokan azóta is káromkodnak!!! 😀

  5. 5: „sokan” Sajnos nem elegen. 🙁

    Ezt a beszédet is ki fogják dumálni, hogy amikor feketét mondott, akkor azt fehérnek kell érteni stb.

    Egyben biztos vagyok, az EU pénzekről OV nem mondhat le, különben a saját elvtársai herélik ki. Bizonyára vágyik a diktátor szerepére, de pengeélen táncol. Ha túlzottan eltávolodik az EU alapelveitől, és elzárják a pénzcsapot, neki vége.

  6. 6: Na és elzárták? Ez az EU valóban nem egy komoly nagyhatalom. A jelen helyzetben óriási húzás lenne Putyintól EU-pénzelzárás esetén átvennie a donor szerepét. Persze nem gondolom, hogy idáig jutna a helyzet. Máris óriási nyereség Putyinnak, hogy Orbán az ő embereként szabotálja a szankciókat (szerintem helyesen). A lengyel sajtó Orbán-kritikus cikkei alatt a hozzászólók kétharmada így reagál: „Bár nekünk lenne ilyen vezetőnk!” A szomszéd rétje…

  7. 7: -4 karakterrel jobban mutat: ‘Bár ne lenne ilyen vezetőnk!’

    Az EU tényleg egy balfék szervezet, már azért is, hogy bele akar pofázni egy tisztán orosz-ukrán vitába. A szankciókkal az EU sem jöhet ki jól a dologból /szemben USrael-lel/. Nyerni semmit nem fog, veszíteni annál többet. Hagyni kellene Ukrajnát ketté szakadni, aztán benyelni a nyugati részt.

    „átvennie a donor szerepét” Abban biztos lehetsz, hogy Putyintól egy vasat sem kapunk. /A mór megtette, most elhúzhat a p.csába./

  8. 8: undorító, ahogy egy tegnap egységes társadalom tagjaival irtatják egymást a nyugati és keleti hatalomtechnikus oligarchák.

  9. 9: „egységes társadalom”

    Valószínűleg soha sem volt egységes, ahogy Jugoszlávia sem. A SzU szétesésekor kellett volna figyelembe venni a nemzetiségi határokat /tudom, szerinted ez elavult dolog/, és aszerint rajzolni az országhatárokat. Elvitatkoztak volna rajta egy jóideig, de előbb-utóbb kialakult volna a stabil határ.

  10. 10: Baromságok ezek, ideológiai kábítószerek a népnek. A normális átlagemberek tömegei maguktól jól elvoltak a viszonyokkal úgy, ahogy voltak és nem hiányzott nekik semnmilyen forradalom, meg határ-átszabás.

  11. Az embereket elsősorban a pénztárcájának aktuális alakulása érdekli. Ebben a tekintetben nem teljesített eddig rosszul az Orbán-kormány, és az emellett futó médialerohanás, mutyik és a többi kis hülyeség elfér az emberek szemében. Az embereket addig nem érdekli a rendszer fenntarthatósága, a sajtószabadság, stb., amíg neki jól alakulnak a dolgai. Ha majd romlani kezd, akkor fognak a dolgok mögé nézni.

  12. 12:
    Igazad van, ha az „emberek” alatt a kedvezményezett 1 milliót érted. És ezzel nem is lenne semmi baj, ha a másik 9 millióra nem lenne szükség, de VAN, csak ezt senki nem akarja érzékelni.

  13. Sokat gondolkodtam rajta, hogyan történhetett meg, hogy Rákosi egy demokratikus választás (kis csalással) után diktatúrát épített ki. Kérdeztem is a szüleimet, miért engedték. A válasz: lényegében nem vettek észre semmit a diktatúra kiépítéséből. Járt a villamos, virágoztak a virágok, mindenki a saját dolgával volt elfoglalva.

    Rákosi végül is megbukott, pedig százszor intelligensebb volt, mint Orbán. Több nyelven beszélő, igen művelt ember volt, csak a Szovjetúnióban látta a „példát” és Stalint próbálta utánozni.

    Na de milyen példát utánoz ez a suttyó paraszt? Mit látott? A munkásőr apukát, párttitkár anyukát. Ő maga Kisz-vezető volt, csak lusta, hogy a pártban előre kerüljön.

    Nagy kérdés számomra ennek az ideológiai katyvasznak a forrása, amit Posványosbüdöskén előadott. Ha saját fejéből pattant elő, akkor tényleg Graz-ban a helye.

    A másik kérdésem: senki nem veszi észre, hogy diktatúrát épített ki? Megint 1949-ben vagyunk? Akkor várhatjuk 54-et, hogy először belülről fúrja meg valaki, majd 56-ot, hogy eltakarodjon Szibériába.

  14. 14:
    Bameg! Én észrevettem, már évekkel ezelőtt összemértem Rákosival. Tudod mi volt a válasz a hozzászólóktól. „Adjunk neki még egy kis időt, hogy bizonyíthasson.” Megkapta kétharmaddal együtt, és bizonyított.
    Rákosi? Már hogy a fenébe ne vettük volna észre, hogy diktatúrát akar. Megfenyegette a miniszterelnököt (Nagy Ferenc), aki külföldről nem mert hazajönni. Az egész ország hallgatta a BBC-t és az Amerika hangját, majd a Szabad Európát. Mindent tudtunk. De a jó magyar szokás szerint ellenállás helyett mindenki beállt a vonalba és megpróbált helyezkedni. ÉLETBEN MARADNI, amit 500 éve csinál.

  15. 11: veled alapvetően egyetértek. Sokat gondolkoztam: a forradalmak, háborúk soha (!!) nem a nép szintjéről indulnak. Minden ember és család alapvetően a stabilitásra, kiszámítható jövőre gyúr. Pl.: veszélyben az állásom, akkor nem puskát veszek, hanem igyekszem rendezni soraimat, megnézem miről tudok lemondani, mi a valódi szükségletem…Az egyén 100 %-ban konfliktus kerülő, a felbőszített deviáns, pszichopata cselédekkel indíttatnak forradalmat, és a kulcs az egyén elleni megtorlás(minden esetben), megölni családtagot, gyermeket, szülőt, hogy elveszítve mindent, felbőszíthető és az öldöklésbe bevonható legyen. Nem véletlenül nyomják manapság a megölt anyák és gyermekeik képét mindenütt. Ma a cion hollywood-on felnőtt generáció egy vérző katona láttán érzéketlen marad. Be akarnak fűteni mindenkit, hogy egymásnak essenek és kiírtsák magukat. Az ok egyszerű: az információs társadalomban (volt feudális – mezőgazdasági, aztán jött az urbanizált ipari, és az urbanizált információsba értünk) a termelés gazdasági rendszerében az ember, mit termelő eszköz(munkás) már nem szerepel gazdasági értelemben. Amióta a pénzhatalmi elit rájött, hogy az egykoron kapitalista érdekből kitenyésztett „munkaerő túlkínálat” mára túlfogyasztás alappillére lett a fogyó erőforrások korában (a gazdaságnak kellett: energia, nyersanyag, termelő munkaerő – ma kell energia, nyersanyag és gép(ami energia és nyersanyag)), ezért a probléma megoldása a plebsz kiírtatása – lehetőleg önmagával, akkor nem fordul a valódi hatalom ellen. Szerintem a mai folyamatok lényege ez, identítás, nemzetiség, bőrszín és egyéb csak maszlag, bla, bla, stb… Aki ma harcol, az szolgálja a felsőbb érdekeket, ezért szítanak mindenütt polgárháborúkat.

  16. 15: Nem az a kérdés, hogy feltűnik-e valakinek, hogy diktatúrát akar építeni. TGM és a többi ballib szarházi kb. 98 óta ezt visítja, hogy Orbán diktátor – mondjuk ezeknek a lejárt szavatosságú alakoknak már nem sokan adnak hitelt.

    De ha most el is hiszi a társadalom egy jelentős része, hogy OV diktatúrát épít – reálisan mit tudsz tenni?
    Kimész egy térre hőbörögni? Írnak róla néhány lapban, de ezen felül nem történik semmi. Egy idő után megunják az emberek, és hazamennek.
    Ha meg rombolni, törni zúzni kezdesz, simán csak lecsuknak, és kész.
    Cikkeket írni folyóiratokba, felhívni a figyelmet? Sokan megteszik, nincs semmi lényegi hatása.

  17. Tibor’bá!

    Akkor nagyon úgy néz ki, megismétlődik a történelem. Csak hát azt mondták, hogy ebben az „új” rendszerben ilyen nem alakulhat ki, mert a „garanciák”, meg a „törvények”, meg „az eberek szabadságvágya”, ….. bla, bla, bla. (Igaz a „liberális” Weimari Alkotmány is kevés volt, hogy ne kerülhessen hatalomra egy fenevad Németországban).

    Na akkor készüljünk, itt lövöldözés lesz megint.
    Mi lesz az a szikra, amely észre téríti az embereket?
    Az ország gazdasági csődje nem lehet, mert abban vagyunk benne nyakig. A tömeges munkanélküliség nem lehet, mert az van.
    A defláció nem lehet, mert hiába öli meg a gazdaságot, mindenki tapsikol, milyen sokat ér a pénze. (Na ez megérne egy új posztott Tibor’bá, mármint a defláció-infláció, melyik jobb.)

  18. A probléma kulcsa nem a társadalmi berendezkedés minősége, hanem az, hogy ez a rendszer kit akar éltetni és kit szán szanálásra. A mai rendszer a felső 1 %-ot kívánja éltetni, a többit likvidálni akarja. Ma elhangzott a hírekben, hogy a mai 30-asok nyugdíjkérelmekor vizsgálni tervezik, hogy a gyermekei fizetnek-e magyar járulékot. Nem a problémát akarják megoldani (a kivándorlás okát megszüntetni),, hanem konfliktust injektálni a megmaradt családok egységébe. A mai diktatúrák (USA, Orbán, …) nem a többséget akarják éltetni, ez az igazi probléma, a diktatúra is rosszul hangzik, de egy 99 %-ot kicsinálni vágyó diktatúra rosszabb ! A megelőző 40 év munkásokat akart „tenyészteni”, az elmúlt 20 év adófizetőket, a jövőben hullákat akarnak látni, ez a valóság, a többi csak fedősztori !

  19. „Az emberi társadalmat nem lehet mindaddíg józanul megítélni, amíg annak nem látjuk, ami valójában: GAZDASÁGOK SORA, AHOL EMBERI GAZDÁLKODÓK EMBERJÓSZÁGGAL RENDELKEZNEK”:

  20. 17:
    Ennek a kérdésnek:

    „De ha most el is hiszi a társadalom egy jelentős része, hogy OV diktatúrát épít – reálisan mit tudsz tenni?”

    2014 júliusában nincs értelme egy olyan országban, ahol 4 év kétharmados rémuralom után a tömegek újra kátharmadot szavaznak meg a diktátornak.

  21. 13:

    Ma még nem csak az 1 millió az, aki viszonylag jól járt eddig, különben nem lenne mögöttük ilyen tömeg. Az egykulcsossal jól járókon kívül viszonylag elégedettek lehetnek a családosok és a nyugdíjasok nagyobb része is. Persze ez nem jelenti automatikusan azt, hogy ez hosszú távon fenntartható.

    14:

    Ha Rákosi olyan intelligens lett volna, akkor látnia kellett volna tevékenységének hátulütőit.
    Emellett akkoriban azért könnyebb volt sunyiban diktatúrát csinálni, nem volt a maihoz hasonló információáramlás és láthatóan gyorsabban ki is építette azt, Orbán pedig még a fasorban sem jár ebben hozzá képest.

  22. 22: „Ha Rákosi olyan intelligens lett volna”

    Rákosi mögött ott állt a háborús győztes Szovjetunió, sokkal gyorsabban haladhatott a diktatúra kiépítésével. Emellett sokkal nagyobb ‘támogató tömeget’ tudott létrehozni a korábbi úri osztályok szétverésével, vagyonok elkobzásával és részleges szétosztásával a korábbi sokmilliós szegény tömegből.
    Orbán pont fordítva csinálja, sok milliós szegény tömeget alakít ki, a saját úri osztályának létrehozása céljából.

    Meg lehet kövezni, de nekem ebből a megközelítésből még mindig szimpatikusabb a baloldali, mint a jobboldali diktatúra. Nem beszélve arról, hogy a Rákosi diktatúra – igaz , erő hatására – de átalakult a Kádár-féle puha diktatúrává, ami azért sok pozitívumot hozott a ‘népnek’.

  23. 23:

    A Szovjetunió nem magyarázza sem az intelligenciáját, sem azt, hogy a nép nem érzékelte. Persze ha a nép érzékelte, akkor ez a vonal már tárgytalan.
    A baloldali diktatúra, vagy nem diktatúra mindenképpen összeomlásra van ítélve, mert nem használja fel kellőképpen azt az emberi tulajdonságot, hogy ha magáért dolgozhat az ember, az megszázszorozza az erejét. A konkrét megközelítésben viszont az a probléma, hogy ha a gazdagoktól elvesz és a szegényeknek ad, az hosszútávon nem működik, és az egész társadalmat a szegénység felé tolja.
    Ezzel szemben a jobboldali diktatúrában bár nagyobb az olló a gazdagok és a szegények között, az itteni szegények is jobban élnek, mint a baloldali diktatúrában élő középosztálybeliek. A konkrét megközelítésben pedig, olyan nagyon nem szegényítette el a tömeget, a „saját úri osztályának” kialakításához más eszközöket használ.

  24. 25: „a jobboldali diktatúrában … az itteni szegények is jobban élnek, mint a baloldali diktatúrában élő középosztálybeliek”

    Én úgy gondolom, hogy nem lehet általánosítani a diktatúra fogalmát, mindegyik más.

    Abban egészen biztos vagyok, hogy a Kádár rendszer középosztálya /aminek én is tagja voltam – gyerekként/ messze-messze jobban élt, mint a mostani szegények. Nagyon elvakult vagy, ha ezt nem látod.

  25. 26: Maximálisan egyetértek az utolsó bekezdéssel.

    A faluban, ahol lakom, az emberek többsége visszasírja a Kádár rendszert.
    Volt munkahely, ha akartál pluszt, volt háztáji, meg lehetett élni.

    Ez alól csak azok a kivételek, akik a tsz szétosztásakor/szétlopásakor közel voltak a tűzhöz.

    Egyébként meg egy érdekes kérdés, hogy az emberek a biztonságért, a nagyobb elégedettség érzésért, mennyi gazdaságról mondanának le.

    Itt utalnék pl. arra, hogy bizonyos jövedelmi szint felett az emberek többsége többre értékeli a szabadidőt, mint a plusz munkával szerzett plusz jövedelmet.

  26. 25. „A baloldali diktatúra, vagy nem diktatúra mindenképpen összeomlásra van ítélve, mert nem használja fel kellőképpen azt az emberi tulajdonságot, hogy ha magáért dolgozhat az ember, az megszázszorozza az erejét. ”

    Mint ahogyan a baloldaliból, úgy a jobboldaliból és a kapitalizmusból is sok változat létezik.
    Így ilyen markáns kijelentést nagy bátorság tenni.
    Kapitalizmus verziókról lásd Pogácsa legutolsó cikkét az átlátszo.hu-n.

    A mai kapitalizmusnak társadalmi elégedettség szempontjából minimum a skandináv modelnek kéne például szolgálnia.

    A társadalmi elégedettségre egyik jó közelítő mutató a Gini-index.

  27. 26:

    Talán nem lehet általánosítani a diktatúra fogalmát, de az azért látszik, hogy ahol egy időben létezik baloldali és jobboldali vezetés, ott jellemzően elmarad az életszínvonal a baloldaliaknál.

    Ha az időt is bevonod az összevetésbe, az már torzíthat, főleg ha egy azon országnál vizsgálod. Nem vonom kétségbe, hogy a kádári középosztály jobban élt a mai szegényeknél, de egyrészt jobban éltek-e a mai középosztálynál, másrészt helyes-e az x időpontban és körülmények között létező baloldali vezetést az y időpontban és körülmények között létező jobboldali vezetéssel? Illetve ebben a konkrét esetben, nem volt-e ráhatása a korábbi baloldali rendszernek a mostani jobboldali rendszerre?
    Ez utóbbira merek határozott választ adni, mégpedig azt, hogy sajnos óriási hatással van napjainkra az a negyven év, amit baloldali diktatúrában töltöttünk.

    27:

    Sokan visszasírják azt a rendszert, jellemzően azok, akik megszokták, hogy gondoskodik róluk állambácsi. Persze jobban élhettek, de mindez hitelből ment. A hitel persze megy ma is, csak ma egyelőre fenntartható mértékben, akkor pedig úgy elszállt a költségvetés, hogy gyakorlatilag megbukott az a rendszer.

  28. 25:
    Ha felhasználod a jobboldali kvázi demokrácia, fél diktatúra, diktatúra magyarázkodásait, akkor semmire se megyünk. Az kétségtelen, hogy a szocialista embertípus egy fikció. Az se kíván magyarázatot, hogy a kapitalizmus hajtómotorja az emberi önzés és kapzsiság (a te megfogalmazásod felesleges finomkodás), de itt nem áll meg a történet. Mert az emberi kapzsiság felső határa a csillagos ég. Ebből az következik, hogy az elit a végtelenig kizsákmányolja a por népet, ha teheti. Korábban nem tehette mert a szervezet munkásság ellenállt sztrájkokkal. Ha nincs termelés egyáltalán nincs profit. A tőkés kénytelen volt a melósnak is hagyni valamit a tányérján,de…. ez a múlt 10-30 százalékos munkanélküliség mellett, amikor a munkáskéz feleslegessé vált, a tömegeknek nincs semmi fegyver a kezében. Egy baloldali diktatúra („proletár diktatúra”) nem feledkezik meg az alap ideológiáról. Jobb oldali diktatúrában a nép semmit se tehet a jól megfizetett TEK (és hasonló) legényxek mellett.

  29. A Hir24-en olvastam, h. Ungárék felszólítják a demokratikus ellenzéki pártokat, hogy ne vegyenek részt a törvényhozási munkában. „Elvárjuk, hogy a Parlament demokratikus ellenzéke a francia forradalmat megelőző „labdaházi eskühöz” hasonló fogadalmat tegyen…”
    Online közvéleményt is kutatnak, A fegyveres ellenállást 11% választaná.

  30. 29 – Vasgerinc:

    Jobb oldali lehetsz, akár szélsőjobbos is, de hülye azért ne legyél!

    A rendszerváltás óta nem volt olyan év, hogy a költségvetés sufficittel zárult volna. Most 25.000 milliárdnál tartunk, aminek az éves kamata 1250 milliárd. A mai jólét alapja akkor micsoda? Az uralkodó elit lenyúzza a nép bőrét, hogy fizetni tudja ezt az iszonyatos sok kamatot. Ezt nem Kádár csinálta.

  31. 29: „Nem vonom kétségbe, hogy a kádári középosztály jobban élt a mai szegényeknél, de egyrészt jobban éltek-e a mai középosztálynál”

    Te most miről beszélsz?

    „mindez hitelből ment” Szerencsére Tibor bá’ már válaszolt, de azért annyit hozzátennék, hogy a rendszerváltás óta évente kb. hasonló mértékben növekedett az ország eladósodása, kivéve az utolsó (OV) jegyezte időszakot, akkor ez felgyorsult.

    Mit gondolsz, mi a túróért nem látsz leírva két egyszerű számot soha:

    – Mo. adóssága dollárban a rendszerváltás időpontjában
    – Mo. adóssága dollárban „éppen most”

    Elárulom, azért, mert akkor nem lehetne a Kádárék nyakába varrni mindent. Nem ok nélkül trükköznek azzal, hogy soha nem a teljes adósságról beszélnek, hanem a GDP-hez, /vagy a vasúti kocsik számához, vagy bármihez, amivel jobban mutat 🙂 / arányosítják a VÁLTOZÁST – de sosem mondják, hogy ÖSSZESEN ennyi dollár. Így aztán aki nem keres utána, beveszi a fidesz dumáját az adósság csökkenéséről is.

    „úgy elszállt a költségvetés, hogy gyakorlatilag megbukott az a rendszer”
    Szerintem elsősorban azért bukott meg, mert Kádár halála után az akkori elit úgy ítélte, hogy ‘szocialista rendszerben’ nem tud tovább gazdagodni. Így lett kapitalizmus, és a korábbi ‘népvagyon’ elrablása. Persze az is kellett, hogy a SzU szétesett és ez lehetővé vált.

  32. 33:
    Itt egy tanulmány egy szakértőtől.
    http://www.esszencia.hu/Media/adossag_ea.pdf

    Nem politikus dumája hanem Szántó Tamás Ph.D. írta 1993-ban, mi volt az oka a „rablóváltásnak” gazdasági oldalról.

    A rezumét a figyelmetekbe ajánlom:

    „Végezetül mit is mondhatnánk? A magyar társadalom, az eladósodással-eladósítással (nevezze ki-ki ahogy akarja) komoly leckét kapott – anélkül azonban, hogy ennek a
    „leckének” a társadalmi megvitatása megtörtént volna. Az ún. rendszerváltás után felnövekvő generáció súlyos – legalább egy vesztett háború gazdasági következményével felérő – terhet kapott útravalónak. S noha ez a teher nem rázható le könnyen, annyi azonban elvárható egy magára valamit is adó gazdaságtudomány részéről, hogy az eladósodás össszefüggéseinek feltárására kísérletet tegyen, s a „rendszerváltás” valódi kérdéseit legalább megfogalmazza
    (még ha a válaszokkal adós is marad). ”

    Megjegyzem a mai napig ugyanaz megy, mint az a rendszerváltás előtt. Az ország súlyosan eladósodik, és ezért a jelenlegi politikusok a felelősek. Vagyis nem csak súlyos politikai válságban, hanem súlyos gazdasági válságban van az ország.
    Na de ezt majd 2018-ban fogja megírni egy tanulmányban valaki.

  33. Azt tán a kádári eladósodottsághoz tegyük mellé, hogy minő véletlen(?), az eladósodottságunk után a piaci kamatok többszörösére emelkedtek:

    http://en.wikipedia.org/wiki/File:Federal_Funds_Rate_1954_thru_2009_effective.svg

    No ez nemcsak nekünk tett be, de jó pár szocialista országnak, akik hitelt vettek fel.

    Egyébként a helyzet lehet, hogy hasonló lesz, mint akkor.
    Ha előbb-utóbb elindul az infláció, a sok változó kamatozású olcsó hitelt nehéz lesz visszafizetni.
    De a fix kamatozású adósság megújítása is drága lesz.

  34. A devizaadósok megmentése továbbra is süket duma? Persze az ország mindenképp megszívta.

  35. 36:
    A devizaadósokat már többször „megmentették”.
    Várjuk ki a végét, de nagyon úgy néz ki, hogy megint egy hatalmas átverés lesz. Csányi OTP-je biztos kihúzza magát belőle.
    A dolog szépsége az, hogy többek szerint megint a bankokat akarják megmenteni.

    Ugyanis, ha bíróságon kéred vissza az elcsalt pénzt, biztos nyerő vagy a Kúria döntésére hivatkozva.

  36. Ez, hogy a csalárdul elszedettnek kimondott pénzt kamatos kamattal beszámítják tőketörlesztésnek, a jelen rendszer keretein belül kb. a maximum, amit lehetett csinálni és szerintem nem kevés, ez a nem szélsőségesen felelőtlen adósokat nagyjából meg is menti. Örülök, de érzelmileg még kielégületlen vagyok. Bankárok akasztását akarom látni!!!! 😀

  37. 38:
    Azt nem fogod, de Lengyelország hamuvá válását még megérheted. 🙁

  38. Azért tegyük hozzá, a devizaadósok megmentése nem csupán humanitárius cselekedet.
    Az a pénz, amit nem az extra kamatokra fizetnének, az az országban marad, és visszakerül a gazdaságba, és nem kerül kitalicskázásra.
    Gondolom, erre a menyiségű pénzre többen is igyekeznek rámozdulni.

  39. Itt van, megtaláltam:

    Az MNB kedden kiadott állásfogalalása után nagyon valószínű, hogy a korábbi elemzői számításoknál több százmilliárd forinttal nagyobbak lehetnek a bankszektor veszteségei a kormány devizahiteles mentőcsomagja miatt – állapítja meg a Portfolio elemzője, Palkó István. Részletesebb számok ugyan még nincsenek, de az elszámolás várható számítási módja miatt a bankok biztosra vehetik a pár száz milliárdos többletveszteséget.

    Tehát ez a pár száz milliárd – vagy legalábbis jó része elérhető lesz más szektorok számára.

  40. 30:

    Én nem keverek ide jobboldali magyarázkodást, amit látok azt írom le. Nyugaton azt látom, hogy semmivel sem szorgalmasabbak, vagy okosabbak az emberek, mint Magyarországon, csakis azért állnak jobban, mert ők más utat jártak be és van egy erős tőkésosztályuk, az állam pedig szabályozza valamelyest az elosztást. De a szorgos embernek az állam nélkül is jut kellő életszínvonal, ez látható. Tehát a tőkés osztály nem zsákmányolja ki a pór népet, inkább ez a baloldali propaganda. A tény, az érzékelhető életszínvonal-beli különbség, legjobb példák erre az NSZK-NDK és Ausztria-Magyarország.

    32:

    Mint írtam hitelek továbbra is vannak, és igen minden év deficites. Így volt ez a Kádár rendszerben is, csak ott ez olyan méreteket öltött, hogy finanszírozhatatlan volt, míg ma finanszírozható.
    És igen jobboldali vagyok, de nem olyan rég óta és kifejezetten a szó eredeti jelentésében, nem a Magyarországon elterjedt ilyen-olyan elképzelések szerint. Azóta vagyok az, amióta látom, hogy a jólét alapja az erős tőkésosztály.

    33:

    „Te most miről beszélsz?”
    Erről volt szó.

    „kivéve az utolsó (OV) jegyezte időszakot, akkor ez felgyorsult.”

    Hallottam már erre magyarázatokat, de elég nyakatekertek. A legnagyobb mértékben 2006 és 2010 között növekedett.

    „Nem ok nélkül trükköznek azzal, hogy soha nem a teljes adósságról beszélnek, hanem a GDP-hez,”

    Úgy akarod feltüntetni, mintha ez Orbánék fegyvere lenne. Nem, ezt világon mindenütt használják mégpedig azért, mert ez mond el a legtöbbet. Ugyanis az egyszerű konkrét érték nem mondja el azt, hogy milyen értékű pénz mellett ennyi, és azt sem, hogy az adott ország viszonylatában mit jelent ez. Azért GDP arányosan vizsgálják, hogy látható legyen az országnak milyen esélye van a fenntarthatóságra. Pontosan az nem mond semmit, hogy 22 840 ezermrd Ft (egyébként ezt az adatot is meg lehet találni).
    Egyébként rengeteg konkrét összegű adatot találni a rendszerváltáskori és a mai államadósság összegéről is, csak megfelelő helyen kell keresni, bár tudom, hogy az emberek szeretik a szenzációt hajhászni és a rendkívüli dolgokat állító cikkeket szívesebben olvassák, mint az egyszerű adathalmazt, így alkalmasak nagyon az eltévedésre.
    1970-ben 0,5 mrd dollár volt, 1989-ben 20 mrd, ma 102-103 mrd. Gondolom ebből érzékelhető, hogy miért volt fenntarthatatlan az a rendszer.

  41. 42:
    Még hogy te „nem keversz ide jobboldali magyarázkodást”! Ez a fikció: „jólét alapja az erős tőkésosztály.” a hivatalos washingtoni álláspont, de már rég bebizonyosodott, hogy a tőkés zsebében hagyott pénzből egyetlen fillért se beruház, tehát nem lesz tőle több munkahely. Ez az állításod pedig ” csakis azért állnak jobban, mert ők más utat jártak be” egy felületes marhaság. Illetve igaz, ha a „más út” azt jelenti, hogy kizsákmányolják, elnyomják, katonailag leigázzák, gyarmati sorban tartják a gyengébb országokat. — Azt azért megmagyarázhatnád, hogy milyen mechanizmus szerint lesz jobb a magyar embereknek, ha Orbán hold udvara még több pénzt harácsol össze magának.
    PS.
    Nem az a bajom veled, hogy jobboldali vagy, hanem, hogy ezerrel nyomod a hamis jobboldali propagandát.

  42. 43:

    Lehet, hogy ez a hivatalos washingtoni álláspont, ezt a mondatot viszont én magam fogalmaztam meg, és még egy éve sincs, hogy ezt vallom, mert akkor szembesültem azzal, amit leírtam.
    Ha nincs beruházás a tőkések részéről, akkor mégis miből épülnek az új gyárak, gyáregységek, kerülnek elő új technológiák és épülnek azokra is gyárak?
    Tőkésosztály nem lesz azonnal, és a tőkések nem fognak azonnal gyáróriásokat telepítenek, ehhez idő kell. Ettől függetlenül én sem vagyok biztos abban, hogy az Orbán által választott tőkések a legmegfelelőbbek erre.

  43. 44: El kéne felejteni a pénzben való könyvelést (virtuális a pénz) és erőforrásalapú könyvelés kell. Ekkor pedig nem a tőkés a jani, hisz a meglevő források elosztására mindig akad jelentkező.

  44. 45:
    „erőforrásalapú könyvelés kell” – szerintem nagyon jó az ötlet.

    Néhány zseni ki is tudná dolgozni: összegyúrná a Rcardo-i közgazdaságtant (járadékelmélet) a ma ismert vezetői számvitel/controling rendszerek filozófiájával. A ma elterjedt hagyományos kettős könyvelés igazából pénzügyi számvitel, aminek legfőbb célja az államnak fizetett adók és járulékok kimutatása (ill. gyakorlatban gyakran azok elsumákolása), úgy működik, mint az emberi emlékezet: visszaidézi. ami a múltban volt, de el is tudja felejteni.

    Ami bonyolulttá tenné egy ilyen új könyvelési szisztéma kidolgozását, az az, hogy azért jóval több erőforrás létezik elméletileg, mint amit ma erőforrásnak könyvelnek (Tőke és vagyon, alkalmazottak, pénzügyi eszközök), mert az egész vállalati tudás, goodwill, stb. értelmezhető erőforrásnak. Ezek elkülönítése elméletileg sem megoldott egyelőre.

  45. 44.
    Ne haragudj, de sületlenség amit írsz.
    A tőkés soha nem fog beruházni, ha nem látja pénzének megtérülését gyorsan és profittal.
    Ehhez viszont piac kell. A piachoz kereslet, a kereslethez kereset, a keresethez munkahely. 🙂
    Hiába akar a tőkés befektetni, hiába van pénze, ha nincs kereslet fújhatja.
    A tőkés nem tud munkahelyet teremteni, sem az állam, sem a vállalkozó.
    Munkahelyet csak a VEVŐ tud teremteni, senki más.
    Kristálytiszta példa ehhez Magyarország!

    Egyébként, tudsz olyan beruházást mondani, ami magyar tőkés finanszírozásából épült?
    Nem hiszem, hogy sok lenne.
    A magyar tőkés kiviszi a pénzét offshore-ba, máshol többet fial! 🙁

  46. 38!
    Nyugtával a napot!
    Mert ha így is lesz,akkor majd a beforintosításon behozzák..Ez bank mentés,nem adós mentés..Gondolkozni kellene.Én több éve számolgatom,és már mondtam hogy arra jutottam hogy ezekkel a szerződésekkel semmit nem lehet csinálni,mert csak rosszabb lesz..Ezt már így kellene hagyni..Nincsenek illúzióim..
    40!
    „Az a pénz, amit nem az extra kamatokra fizetnének, az az országban marad, és visszakerül a gazdaságba, és nem kerül kitalicskázásra.
    Gondolom, erre a menyiségű pénzre többen is igyekeznek rámozdulni.”

    Igen,erre azért én is gondoltam,de szerintem már Orbán erre számol..
    41!
    Kevesebb lesz a bevétel Las Vegasban a póker asztalnál..Erre gondoltál?Mert én másra nem tudok..
    Tudod hogy én nem szoktam panaszkodni,de szerintem a 3 és fél millámra vissza fizetek 14 millát 20 év alatt,azért az nem olyan rossz..De ezek szerint így is veszteséges..Vagy mennyit kellene fizetnem hogy ne legyen veszteségük? 😮 25 millát?
    47!
    Nem csak piac kell,hanem infrastruktúra is.Ahol nincs kiépített vasút,meg út,oda nem fognak menni.Lásd nálunk a keleti részen..

  47. 49.
    „Vagy mennyit kellene fizetnem hogy ne legyen veszteségük?”
    Ők kiszámolják mennyit kell majd visszakapniuk és ha az egy Forinttal is kevesebb, akkor az már veszteség! 🙂

    Az infrastruktúra oda megy ahol van piac.. De ha ezt megspórolják, a piac is megszűnik idővel.
    Ezt a nyugati féltekén nagyon is tudják, igyekeznek mielőbb kiépíteni azt is.
    Nálunk viszont…… 🙁

  48. 47. Ciki

    „Munkahelyet csak a VEVŐ tud teremteni, senki más.”

    Hát azért nem biztos hogy így van.
    Hiába van kereslet, ha nincs aki beruházzon.
    Szerintem munkahelyet egy fizetőképes kereslet és az azt támogató beruházó tud teremteni.

    A trükk a dologban, hogy meg lehet-e buherálni a fizetőképes keresletet…
    Igen… rövid ideig… lehet… ez történt az olcsókölcsönök idején…
    A néppel felvetették a kölcsönt, amire rácuppant a piac és ontotta a laposTV-t meg a többi kütyüt… Dübörgött a gazdaság.
    A többit már tudjuk.

  49. 51:
    Még egy mesterségesen felpörgetett kereslet kielégítésére is léteznek (az alacsony kapacitással működő) beruházások. Nincs szükség újakra. Az egész világon túltermelés folyik.

  50. 44:

    Közvetetten persze a fogyasztás teremti az állásokat, de ha van is fogyasztás, mit ér anélkül, hogy lenne egy helyen egyszerre sok pénz, amiből gyárat lehet felhúzni?

    A jelenlegi és a korábbi munkahelyem is magyar tulajdonú, mindkettő az utóbbi 8 évben alakult és 10 km-en belül van. De országosan is sok ilyen van:

    http://www.magyar-termekek.hu/

  51. 51. 53.
    A beruházó a füle botját nem mozgatja, ha nem látja a vevőt!
    Vevő kell a láthatárra, hogy meginduljon egy beruházás.
    Miért is nincsenek beruházások Mo-n, pl.?
    Mármint a hazai piacra történő.
    Pedig logikus lenne. Beruházás – munkahely – fizetőképes réteg – vevő.
    Csak ez így fordítva nem működik. 🙁

  52. 54:

    Nyilván fogyasztás kell ahhoz, hogy valamit termeljünk. De hiába van kereslet, a gyártáshoz tőke kell. Ez lehet tőkések kezében (jobboldal), vagy lehet az állam kezében (baloldal). Láthattuk és láthatjuk mi az eredménye annak, ha a tőke állami kézben van.
    Nyugaton kialakult egy masszív tőkésosztály, hatalmas tőkével, akik kínaiakat, indiaiakat, törököket, magyarokat, stb. dolgoztatnak bagóért (az ő szintjükön értelmezve), a hasznot pedig lefölözik ők és az állam is, ami erősíti a szociális hálót is. Gyakorlatilag ezek a népek tartják el a németeket nem is akármilyen színvonalon, és ennek oka mindössze annyit, hogy náluk van a tőke.
    Magyarországon ilyen tőkés osztály nincs, vagy nagyon gyenge.

  53. 55.
    Igazad lenne, ha lenne! 😀

    Csak az azért látnod kell, nálunk és a világban is, nem a tőkehiány a probléma, hanem a fizetőképes kereslet!!!
    Tőke van dögivel! 🙂

  54. Hála istennek, Orbánnak sincs mindig szerencséje.

    Ha egy hónapja mondja el a beszédét, nem történik semmi, de most, amikor az egész nyugati világ fel van srófolva Putyin ellen, most kijelölni mint kívánatos célt, HÁT EZ OLTÁRI MARHASÁG VOLT.

    A pávatáncnak az a baja, hogy néha nagyon mellé lehet lőni vele. 😀

  55. 59!
    Nem lehetne ezt az Amerikát nyakon vágni?Nem, nyugszanak addig még európát meg Putyint össze nem ugrasszák..Kezdek ideges lenni..Nekik semmi sem drága,de már ők sem maradnak ki a játékból mint anno,mert őket is elérik a rakéták.

  56. 59:Tibor bá’

    Nem okoz egy kis tudathasadást nálad, hogy a Putyin barát Orbán esetleges nyugat általi levadászásának örülsz, Te , aki szintén Putyin barát vagy? 🙂

  57. 61:
    Ha miniszterelnök lennék, most nem lennék Putyin barát. Különben is csak arról van szó, hogy ebben az esetben az ellenségem ellensége a barátom. 😀

    62:
    Drága jó melike! Hol van nekem 1 óra 40 percem? Drábikra egy percem sincs. 😀

  58. 63!
    Értelek Tibor bá.Nem is gondoltam az egészet,csak azt a pár percet a végén,ahol tulajdonképen a munka alapú társadalmat regéli el..
    És mért nem lennél most Putyin barát?

  59. 60, melike

    Az USA-t úgy lehetne nyakon vágni, hogy NEM ugrik össze az EU és Oroszország.

    És most szurkolhatunk az EU-s iparmágnásoknak, hogy elég nyomást tudjanak gyakorolni a befolyásosabb kormányokra, és beintsnek az USA-nak.
    És közben velünk szemben zavartalnul folytassák a gyarmatosító politikájukat…

    Nehéz dolog itt okosnak lenni.

  60. 64:
    Mert nem jó dolgokat szül, ha kilógsz a sorból. Ezt én mint egyén megtehetem, és sokszor meg is tettem, teszem, de mint miniszterelnök 10 millió nevében nem tehetem meg, mert egy egész nemzetet nem húzhatok magammal a pokolba. Márpedig most egész Európa, összes döntéshozója „utálja” Putyint, akkor pedig én nem szerethetem.

  61. 66. Tibor’bá

    „Márpedig most egész Európa, összes döntéshozója “utálja” Putyint, akkor pedig én nem szerethetem.”

    Nem egészen így van.
    Az USA próbálja lenyomni Európa torkán a Putyin utálatot és mindenki öklendezik tőle. A meccs még nem lejátszott, és szerintem most megy a rugdosódás az asztal alatt, hogy végülis kell-e utálni Putyint és mennyire.

    A keleti nyitás NEM Orbán találmánya.
    A németek, angolok, franciák mindig is keményen ott voltak a növekvő orosz gazdaségban. EZT akarja az USA megtorpedózni…
    Egyelőre az eredmény kétséges.
    Elképzelhető, hogy az amerika-ellenesség és az EU jól felfogott érdekei most találkozhatnak.

  62. 67:
    Én úgy értettem, hogy „hivatalosan”. Olvasd el, nézd meg, hallgasd végig a médiát.

  63. 66!
    „Márpedig most egész Európa, összes döntéshozója “utálja” Putyint, akkor pedig én nem szerethetem.”

    hmm.Nem biztos az hogy utálja mindenki,csak mert azt vezényelték a tengeren túlról..
    A gázát nem utálják?Azt hogy átvesz mindent azt nem utálják?Most hogy ott maradt a sok alma a lengyeleken mért nem veszi át az EU meg az USA?Érdekes dolgok ezek.

  64. 70:
    Szerbia nem tagja az EU-nak, csak a fene eszi, hogy taggá váljon. Most majd megnézheti magát. 😀

  65. 71!
    Igen tudom.Szerencséje is van ha nem lesz tag 😉

  66. 68. Tibor’bá

    „Olvasd el, nézd meg, hallgasd végig a médiát.”

    Én olvasom…
    Meg a tömegek is, mert nekik szól.
    De a döntéshozói pozíciókban levők nagyon jól tudják, hogy mikor, mit hazudik a média. És már a tömegek se nagyon szopják be… Ahogy hiába megy az izraeli „önvédelmi” halandzsa, ahogy Melike említette… már alacsony szinten se vevők rá a tömegek.

  67. 73:
    Azért most már megérthetnél. A lényeg nem az igazság, nem amit a tömegek elhisznek vagy nem. nem, hogy mit tudnak a döntéshozók. A lényeg a PC.

  68. 56:

    Magyarországon hol van olyan tőke, amivel versenybe tudnánk úgy isten igazából lépni? Vannak magyar cégtulajdonosok itthon is és külföldön is, de ezek közel sem olyan tőkeerősek, mint nyugati versenytársaik. És itt ne csak anyagi tőkére gondolj, hanem szellemi és kapcsolati tőkére is.
    Fizetőképes kereslet mitől lesz? Nyugaton mitől van? Attól, hogy a tőkeerős cégek keleten dolgoztatnak nagyon olcsón, nagy hasznot lefölözve és leadózva, amiből a nyugatiak profitálnak, és ott keletkezik a vásárlóerő.
    Az én munkahelyem több helyre dolgozik nyugaton, azok azonban az általunk termékhez közel semmit sem adnak hozzá. Nekik megvannak a kapcsolataik és hírük, tőlük rendelnek a beruházásokhoz, ő velünk legyártatja és úgy továbbadják, hogy még csak minőségileg sem ellenőrzik, és a miénkhez képest sokszoros a hasznuk rajta.

  69. 74:

    Így van. 2 liter Coca-Cola light 380 Ft. Ugyanott 2 literes sima Cola light 90 Ft. De a Coca-Colát ismerik, a márka nélkülit nem. Az emberek pedig – mint tudjuk – birkák.

  70. 76. Tibor’bá

    A Coca-Cola több mint 100 éve építi, égeti az agyakba a márka elfogadását. Ez már mágia szintű dolog, és nem „birkaság” hanem az, hogy az intelligensebb réteg kihasználja azt, hogy a tömegek nem értik a marketing módszereit és nem tudnak ellenállni.

    /kicsit off, de azért ide kivánkozik:

    Általában megvédem a tömeget a „birka” meg a „hülye” jelzőkkel szemben, mert ugye a tömeg a tömeg, az átlag.
    Az meg egyszerű statisztika, hogy vannak okosabbak, akik egyszerűen kihasználják intellektuális előnyüket (marketing, devizahitelek, politikai propaganda, stb).
    Tehát NEM a tömeg a birka, hanem az intellektuális réteg egy része erkölcstelenül él vissza adottságaival.

    /on

    De az eredeti gondolat arról szólt, hogy kötelező-e Putyint utálni, amikor valójában csak az amerikai véeményformálók igyekeznek ezt az utálatot előidézni, de még nem tartanak a Coca-Colához hasonló sikernél.
    Európában már kevesen utálják az oroszokat, sőt Putyin óta sokan a komoly üzleti hasznok miatt inkább kedvelik őket.

    Én csak azt mondom, ha Magyarország hangosan beszáll a Putyin-fikázók közé, akkor az elég kínos lehet, ha a szankcók meg a blokád végülis NEM hozza meg az USA által kívánt eredményt.
    Magyarországnak valójában NEM érdeke Oroszország elszigetelése.
    Tehát az amerikai mantra szajkózása rövidtávon sem hoz hasznot.

  71. 77:

    na ez az, amiben nagyon nem értünk egyet. Úgy tudom, hogy a kamatszámítás általános iskolai anyag. Csak tudod a birka nép amit kilép az iskolából a sörön, focin, zabáláson, nyaraláson, bulvár újság olvasáson kívül semmi mással nem foglalkozik. Ma, amikor a tudás 1

  72. 77:

    Na ez az, amiben nagyon nem értünk egyet. Úgy tudom, hogy a kamatszámítás általános iskolai anyag. Csak tudod a birka nép amint kilép az iskolából a sörön, focin, zabáláson, nyaraláson, bulvár újság olvasáson kívül semmi mással nem foglalkozik. Ma, amikor a tudás 10 évente megduplázódik, amikor köztudott, hogy a mai embernek élete végéig képezni kell magát. Ne mentsd fel a birkákat! Az élet állandó küzdelem a fennmaradásért. Ez a természet törvénye. Az emberi küzdelem nagy része továbbképzés, információ gyűjtés, tájékozódás.

    Tudomásul kell venni, hogy amíg össze nem roppan, az van, amit Amerika akar. Aki szembe helyezkedik velük, az megnézheti magát.

  73. 78. Tibor’bá

    A „birka” nép azzal foglakozik, amit fontosnak mondanak neki.
    Ha napi ezer hirdetésben a foci meg a zaba megy, akkor az.

    Hidd el, ha napi ezer hirdetés a kamatos kamat számításának fontosságát verné a fejekbe, akkor a zsidók most az út szélén koldulnának.

    Azt szeretném mondani, hogy mióta az életet nem a hagyományok, hanem a szisztematikus és főleg mesterséges tudatformálás irányítja, a „birka” tömeg nem találja a helyes utat.
    Egyszerűen NEM KÉPES versenyezni a folyton változó és nagyon kifinomult befolyásoló rendszerekkel. Ugyanis ezek a rendszerek direkt vannak úgy tervezve, hogy ne értsék.

    Te se azért vagy intelligens, mert „többet” tanultál, hanem mert adottsági szinten magasabb szintű összefüggéseket vagy képes meglátni és felhasználni.
    Ezek az összefüggések aztán arra sarkalltak, hogy képezd magad.
    De ez csak a népesség néhány százalékánál adott.
    És a néhány százalék egy része ezt brutálisan ki is használja.

  74. 79: „a “birka” tömeg”

    A birka tömeg egymástól jól elhatárolható egyedekből áll. Senkinek sem tilos tanulni és gondolkodni. /Egyelőre 🙁 /

  75. 78. Tibor’bá

    „Tudomásul kell venni, hogy amíg össze nem roppan, az van, amit Amerika akar. Aki szembe helyezkedik velük, az megnézheti magát.”

    Ez olyan, hogy etessük a krokodilt a társainkkal, hogy hálából minket egyen meg utóljára…
    Pedig egyre nyilvánvalóbb, hogy összefogással a krokodil legyőzhető.

    A mostani konfliktusban nyilvánvaló, hogy az USA nagy fába vágta a fejszéjét.
    Eddig csk kis ész úgyszólván védtelen államokat tudott lenyomni.
    De már Irán és Szíria se jött össze neki.
    Oroszország Kínával a háta mögött, fanyalgó Európával nem feltétlenül fog a kívánt irányba fordulni.
    És egész Európa, a legfelső banki szint kivételével nagyon erősen Amerika ellenes.
    Ha most a gazdaságilag nagyon is gyenge lábakon álló EU-t gazdasági válságba löki az USA, hogy megleckéztese Putyint, nagyon könnyen kiborulhat a már régóta billegő bili.

  76. 80. Observer

    „Senkinek sem tilos tanulni és gondolkodni.”

    De sajnos az sem tilos, hogy a tudásbeli különbségeket erkölcstelenül használják egyesek.

    A „tudás” úgy van kicentizve, hogy az élethez való ismeretek éppen kívül essenek a tömegek számára elérhető tartományból.
    A szorgalom és a tehetség nem ugyanaz.
    Még a szorgalmasabb „átlag” számára is vannak nehezen vagy egyáltalán nem érthető összefüggések, absztrakciók.
    És ezért nem ők a hibásak, hanem azok akik ezeket az összefüggéseket erkölcstelenül használják.

  77. 79:

    Pontosan azért birka, amit te is megállapítottál. „azzal foglakozik, amit fontosnak mondanak neki.” Mindent beszop mint egy csecsemő, mert nem tud gondolkodni. Nincsenek gondolatai, mert meg van gondolkozás nélkül is. Ezért BIRKA. Aláírja az egyoldalú kamat módosítást, aztán hőbörög, mert módosítják a kamatot. Már ne haragudj, de ez óvódás szint.

    Az intelligencia egy kalap szart se ér, ha nem párosul szorgalmas tanulással. – A szorgalmasan tanuló akkor is talpon marad, ha történetesen az alapintelligenciája átlagos.

  78. 82: Na, az már nehéz ügy, ha az az elvárásod, hogy az intelligensebbek ne akarják kihasználni intelligenciájukat a saját előnyükre.
    Talán valami proletárdiktatúra szerűség lenne ez, habár még ott is azok érvényesültek, ha kellett szemérmetlen mimikri és szerepjátszás útján, akik ennek a játéknak mesterei voltak.
    Hiszen még kicsiben is ezt csinálják az emberek a hétköznapokban is. Amelyik ügyesebb, mozgékonyabb, tájékozottabb, az lenyúlja a munkahelyet a tohonyábbja elöl lelkiismeretfurdalás nélkül… 🙂
    De minél magasabb lovon ül valaki, ez annál élesebb.
    Az emberi természet alól nem lehet kibújni, még ha vannak is szolidáris és áldozatkész típusok is, de sajnos ők teszik ki a kisebbséget, és törvényszerűen nem ők kerülnek vezető pozíciókba…

  79. 82:

    Attila! Te nem ismered a természet törvényeit! „ezeket az összefüggéseket erkölcstelenül használják.” A természetben nincs erkölcs és erkölcstelen. A természetben túlélés van és utódnemzés. Nem várhatod el az oroszlántól, hogy ne egye meg a zebrát, mert az tudatlan és nincsenek metsző fogai és karmai. És igen, a zsidó kölyök azért tanul, hogy ne rajta „élősködjenek” hanem ő „élősködjön” másokon. Ha neked nem tetszik a zsidó dominancia, akkor lesd el a trükkjeiket, és keres 20-30 millió gojt, aki megy utánad. 🙁 — A gyakorlatban pedig a gyerekedet küld el olyan iskolába, ahonnan beléphet as bankszakmába, és mond meg neki, hogy a forradalmi gondolatait felejtse el és amíg Amerika nem omlik össze, addig tolja a szekerét.

  80. 85. Tibor’bá

    „A természetben nincs erkölcs és erkölcstelen.”

    Az emberi társadalomban pedig van.

    Ezzel a a te hozzáállsoddal inkább Orbán oldalán kellene állnod, mert ő a természet törvényei alapján az erő pozíciójából, diktatórikusan akar kormányozni.
    Most miért rovod neki fel, hogy lebontja az egyébként is működésképtelen demokratikus színjátékokat?
    Neki felrovod, hogy erkölcstelen. De mi fogadjuk el hogy az USA seggét kell nyalni, mert ő az erősebb?
    És mindenki másnak elnézed, hogy intellektuális előnyét más rovására kihasználja.

    Az erkölcs emberi találmány, és ugyanúgy létező dolog, mint más szociális viszonyrendszerek.
    Ez egy szabályzó rendszer, ami arra hivatott, hogy az erős ne tudja határtalanul érvényesíteni az érdekeit a gyengébbek felett.

  81. 86:
    Lehet, hogy nem fogalmaztam jól, de én nem azt írtam le, aminek a híve vagyok, hanem azt, ami az élő valóság. — Az rovom fel Orbánnak, hogy mindent rosszul csinál, kivérezteti a népet. Mindenkinek rosszabb lesz, beleértve a holdudvarát is. nem baj, ha egy országot egy diktátor vezet, de akkor legyen olyan kvalitása, mint Putyinnak. — Nem azt írtam, hogy fogadd el az USA dominanciát, hanem azt írtam, hogy AZ VAN. és per pillanat, aki vét ellen, teszi ezt saját kárára. Namármost, lehetsz te gerinces, meg minden, de nem egy 10 milliós nemzet bőrére. — Én nem nézem el, hogy intellektuális előnyét valaki kihasználja, de megállapítom, hogy ez az élet. Miért Vajna Timi most mit csinál? Kihasználja azt, amije van (nem intelligenciája), mert mindenki azt használja ki, amije van. Ezt is megállapítom, és nem minősítem. — Az erkölcs valóban emberi találmány, de a kitalálók nem saját maguk részére találták ki, ők maguk nem követték, és ma se követik. Viszont a nép jobban kordában tartható. Ez megint csak megállapítás és nem kritikai minősítés. Kétségtelen, hogy kellemesebb olyan társadalomban élni, ahol mindenki erkölcsös, de ez csak bizonyos termelékenységi színt felett érvényes, mert az erkölcsösséget felülírja az életben maradás. Legalább is ezt mutatja a gyakorlat.

  82. 87!
    „Namármost, lehetsz te gerinces, meg minden, de nem egy 10 milliós nemzet bőrére.”

    Ha az oroszok innen sem visznek el semmit,meg nem adnak semmit,akkor az USA fog segíteni?A rakéta telepítésen kívül érdekli valami?

  83. 87. Tibor’bá

    „Nem azt írtam, hogy fogadd el az USA dominanciát, hanem azt írtam, hogy AZ VAN. és per pillanat, aki vét ellen, teszi ezt saját kárára.”

    Úgy tűnik, ez az eszmecsere kezd egy klasszikus idealista-realista sablonba belesimulni.

    Nyilván meg van a komoly veszélye az árral való szembeevickélésnek, de ha soha senki nem emeli fel a szavát, és mindenki csontig nyal az erősebb kutyának, akkor soha nem kerültünk volna ki a rabszolgatartó rendszerből.
    Persze… jól jöttek az idióta mártírok, forradalmárok, akik saját bőrüket vitték másokért a vásárra, néha félrevezetve, néha tudatosan.

    Semmi garancia arra, hogy ha fényesre nyaljuk az USA ülepét, akkor jobban járunk.
    Nézd meg a lengyeleket. Abszolút, kritikátlan USA barátság évtizedeken keresztül, és mire mentek vele?
    Oda lettek dobva az oroszoknak… Most nem veszik át tőlük a zöldséget-gyümölcsöt. Kaptak kártérítést? Nem… Esetleg a telepített NATO rakéták miatt célpont lehetnek.
    De megnézheted Magyarországot is. Gyurcsányék messze túlteljesíteték az összes neoliberális elvárást, és mit kaptak cserébe amikor beütött a válság? Egy jó tanácsot, hogy a hála az nem politikai kategória.

    Az ilyen kis országok hozzáállása SEMMIT nem számít. Annyira rabolják le őket, amennyire lehet, és nem annyira, amennyire opportunisták.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük