2014-06-03 nap bejegyzései

(1386) Charlie Chaplin (125 éve született)

Tibor bá’ online

 

~aa031A mai generáció talán hallott róla, az utánam jövő generáció hallott, de nemigen látott Chaplin filmet. Az én gyerekkoromban már csak a hangos filmjei voltak láthatók, de a némafilmek korában kibontakozhatott zsenialitása. Szavak nélkül, csupán mimikával adta át „üzenetét” a közönségnek. Némafilmmel nem lehet másfél órás előadást tartani, nem is kellett, Chaplinen perceken át lehetett hahotázni. Egyszerűen felépítette önmagát, szinte tudományos gondossággal. A nadrágja rettenetesen bő volt, a kabátja szűk, a kalapja 3 számmal túl kicsi, a cipője 5 számmal túl nagy. Jelenetei (figyelem 1910-es évek) mérnöki pontossággal tervezve és kivitelezve. Mozgása abszolút sajátos, fél évszázaddal Michael Jackson előtt. Nem semmi. Nézzétek meg ezt a kis összefoglalót.

Kiskamasz koromban nagy divat volt a vasárnap délelőtti „matiné”, azaz gyerekeknek rendezett mozielőadás. Én a Tinódi moziba jártam, ami a terézvárosi templommal szemben van. Akkoriban már Chaplin nem ment, helyette Stan és Pan volt az állandó „vendég”, mert ők ugyan a némafilm korában kezdtek, de rövid párbeszédeikkel át tudtak menni a hangosfilmbe is. Erre példa az alábbi rövidfilm, amit kevés nyelvtudással is meg lehet érteni. xxxxx

Chaplin pontosan tudta, hogy neki a hangosfilm nem kedvez, de még túl fiatal volt ahhoz, hogy feladja. Mint rendező, zeneszerző, és színész alkotott néhány hangosfilmet: Városi fények, A diktátor, Modern idők, de ezek nem arattak akkora sikert, bár úgy hírlett, hogy Hitler többször megnézte az öt kiparodizáló filmet.

Idős korára Hollywood meghajolt előtte és életműdíjas Oszkárt kapott. És mivel angol születésű volt (sose vette fel az amerikai állampolgárságot) Erzsébet lovaggá ütötte. A hatóságok azonban nem hatódtak meg, nézetei miatt nem engedték vissza az USA-ba. Letelepedett tehát Svájcban és ott élte le hátralévő évtizedeit, de nem tűnt el teljesen az emberek szeme elől. Szerintem legsikeresebb „alkotása az 1943-ban kötött negyedik házassága volt a 17 éves, nála 37 évvel fiatalabb Oona O’Neill-lel. Chaplin korábbi házasságai is 16/17 éves lányokkal bonyolódott, nyilván nem véletlen O’Neill 17 éve. Ez a házasság azonban tartósnak mutatkozott és 8 gyereket produkált. Chaplinnek azonban ennél több rekordja is volt. Ő volt az első filmszínész, akivel 1 millió dolláros szerződést kötöttek 1917-ben, ami akkor elképesztően sok pénz volt. 88 évesen hunyt el, ami ugyan nem rekord, de időskori apasága már majdnem az.

A slusszpoén a halála, jobban mondva a halál utáni állapota, mert egy évvel halála után a földi maradványt, népszerű nevén a hullát kilopták a sírból. Kívánhat-e ennél többet egy vérbeli humorista?

______________________________________________________________
______________________________________________________________
_____________________________________________