(1386) Charlie Chaplin (125 éve született)

Tibor bá’ online

 

~aa031A mai generáció talán hallott róla, az utánam jövő generáció hallott, de nemigen látott Chaplin filmet. Az én gyerekkoromban már csak a hangos filmjei voltak láthatók, de a némafilmek korában kibontakozhatott zsenialitása. Szavak nélkül, csupán mimikával adta át „üzenetét” a közönségnek. Némafilmmel nem lehet másfél órás előadást tartani, nem is kellett, Chaplinen perceken át lehetett hahotázni. Egyszerűen felépítette önmagát, szinte tudományos gondossággal. A nadrágja rettenetesen bő volt, a kabátja szűk, a kalapja 3 számmal túl kicsi, a cipője 5 számmal túl nagy. Jelenetei (figyelem 1910-es évek) mérnöki pontossággal tervezve és kivitelezve. Mozgása abszolút sajátos, fél évszázaddal Michael Jackson előtt. Nem semmi. Nézzétek meg ezt a kis összefoglalót.

Kiskamasz koromban nagy divat volt a vasárnap délelőtti „matiné”, azaz gyerekeknek rendezett mozielőadás. Én a Tinódi moziba jártam, ami a terézvárosi templommal szemben van. Akkoriban már Chaplin nem ment, helyette Stan és Pan volt az állandó „vendég”, mert ők ugyan a némafilm korában kezdtek, de rövid párbeszédeikkel át tudtak menni a hangosfilmbe is. Erre példa az alábbi rövidfilm, amit kevés nyelvtudással is meg lehet érteni. xxxxx

Chaplin pontosan tudta, hogy neki a hangosfilm nem kedvez, de még túl fiatal volt ahhoz, hogy feladja. Mint rendező, zeneszerző, és színész alkotott néhány hangosfilmet: Városi fények, A diktátor, Modern idők, de ezek nem arattak akkora sikert, bár úgy hírlett, hogy Hitler többször megnézte az öt kiparodizáló filmet.

Idős korára Hollywood meghajolt előtte és életműdíjas Oszkárt kapott. És mivel angol születésű volt (sose vette fel az amerikai állampolgárságot) Erzsébet lovaggá ütötte. A hatóságok azonban nem hatódtak meg, nézetei miatt nem engedték vissza az USA-ba. Letelepedett tehát Svájcban és ott élte le hátralévő évtizedeit, de nem tűnt el teljesen az emberek szeme elől. Szerintem legsikeresebb „alkotása az 1943-ban kötött negyedik házassága volt a 17 éves, nála 37 évvel fiatalabb Oona O’Neill-lel. Chaplin korábbi házasságai is 16/17 éves lányokkal bonyolódott, nyilván nem véletlen O’Neill 17 éve. Ez a házasság azonban tartósnak mutatkozott és 8 gyereket produkált. Chaplinnek azonban ennél több rekordja is volt. Ő volt az első filmszínész, akivel 1 millió dolláros szerződést kötöttek 1917-ben, ami akkor elképesztően sok pénz volt. 88 évesen hunyt el, ami ugyan nem rekord, de időskori apasága már majdnem az.

A slusszpoén a halála, jobban mondva a halál utáni állapota, mert egy évvel halála után a földi maradványt, népszerű nevén a hullát kilopták a sírból. Kívánhat-e ennél többet egy vérbeli humorista?

______________________________________________________________
______________________________________________________________
_____________________________________________

32 gondolat erről: „(1386) Charlie Chaplin (125 éve született)

  1. Én fiatalabb vagyok az utánad jövő generációnál, de azért én is láttam filmjeit. Egy időben a Duna TV rendszeresen adta őket. Valóban nagy ász volt, de én jobban szeretem Buster Keatont. Egyik kedvenc filmem a Generális. És nem csak az egyik kedvenc némafilmem, hanem összességben az egyik kedvenc filmem.

  2. 2: „A sokszoros milliomos komcsi!”

    Azért tegyünk különbséget, hogy valaki megdolgozott a millióiért /és esetleg lélekben megmaradt ‘kisembernek’/, vagy csak összelopta az állami vagyonból és most játssza a „komcsit” /vagy az „arisztokratát”/.

    Ezerszer szimpibb milliomos Chaplin, mint GyF vagy a túloldalt Lézer Úr és társai…

  3. 3: Viccelsz. Chaplin a SZU nyugati propagandistái közé tartozott, szép társasága volt az ilyen intellektuális kurváknak. Tipikusan felépítették a filmes karrierjét is, a romboló tudatipar eszköze volt. Gondolom, ő is zs volt, mint általában mindenki a holivudi fejesek közül.

  4. 4:
    Chaplin valóban zsidó volt (csak rá kell nézni), de proli zsidó, ahonnan felverekedte magát a tehetségével és akarat erejével. Lófasz építette őt fel. Zabálták az emberek, amit csinált és ezt pénzt hoz a konyhára. Elképesztő vastag szűrön át látod a világot, ami engem nem zavar, de az igen, hogy nagy ívben kerülöd az objektivitást.

  5. 5: Lelki szemeim előtt látok egy vastag szűrt, amin át valaki (mondjuk egy hortobágyi csikós) nézi a világot… 😀

  6. 5: Csupa olyan jut a csúcsra, akinek a hóna alá nyúlnak, ha őket szolgálja. Orbán a saját erejéből lett király? És Lázár?

  7. 8:
    Elolvastad, amit belinkeltél? Arról van szó, hogy a pletykák miatt mind az amerikai, mind pedig az angol titkosszolgálat nyomozott utána és SEMMIT se találtak. Még azt se, hogy zsidó származású lenne. Az egésznek az „alapja”, hogy még 1910-ben egy bulvárlap szenzációt csinált és azt állított, hogy Chaplin anyja Franciaországba utazva szülte gyermekét. Innen indult el a pletyka. Chaplinnek volt annyi esze, hogy nem szólt bele, mert így még nagyobb lett a felhajtás körülötte. De neked ennyi elég, hogy kikiáltsd Chaplint a romboló zsidó tudatipar által felépített, a fene tudja micsoda.

  8. 9: Ez csak egyetlen kiragadott hír volt. Nem találták nyomát, hogy Angliában született volna. Vol tokuk keresni, hogy kommunista volt-e. Más kérdés, hogy ezek a szolgáklatok maguk is benne voltak mindenféle mocskos ügyben. A holivudi filmipar mindenestől egy züllesztő rombolási központ, minden sztárja ennek eszköze.

  9. 7: „Csupa olyan jut a csúcsra, akinek a hóna alá nyúlnak”

    Vagy a lába közé… 😀

  10. 5. A gnosztikus háttérhatalmi összeesküvés is lehet egy vastag szűrő, de a nosztalgia is. 🙂

  11. Chaplin hihetetlenül nagy volt, vagy a legnagyobb.
    Imádtam a filmjeit már gyerekkoromban is, majd később, érettebb fejjel, mikor jobban megértettem, könnyezve nevetve. 🙂

    10.
    Ezek szerint te csak a Bollywood filmjeit nézed!
    Hát, lelked rajta. 😀

  12. 12:
    Ez valószínűleg igaz, de mire célzol? 😉

  13. Ezen az egész blogon a legértelmesebb hozzászóló Arma Gedeon. Lehet őt gúnyolni vagy hülyének nézni, de akkor is tisztábban látja az igazságot mint azok akik őt cikizik.

    Chaplin egy kommunista és egy pedofil állat volt. Undorító, hogy vén szar létére 16-17 éves kamaszlányokra bukott. Egy erkölcsi nulla volt. Megtehette a milliomos „kommunista”. Akit valóban a háttérhatalom emelt fel. Ahhoz a bohóckodáshoz és csetlés-botláshoz amit véghezvitt a filmeken nem igazán kell kimagasló tehetség. Befuttatták a metélt farkú fajtársai.

    Ezt Tibor bá’ blokkolta, amire:

    Kedves Tibor bá!

    Légy olyan kedves, hogy írd már meg, hogy mi nem volt szalonképes a hozzászólásomban? Nem használtam durva és vulgáris szavakat. Sokszor ennél durvább hozzászólásokat is átengedsz ezért szeretném tudni, hogy mi volt az ami nem nyerte el a tetszésedet?

    Tibor bá’ kérdése: Megjelenhet-e ilyen „szellemiségű” hozzászólás?

  14. 15: Mondjuk a metéltfarkúzás szerintem elég vulgáris. De szellemiségében ez a hozzászólás szvsz egyáltalán nem lóg ki a sorból.

  15. Rendben van. Ha úgy látjátok, hogy a „metéltfarkú” túl durva volt akkor máskor finomabban fogalmazok.

    Már nem emlékeztem rá, hogy ezt írtam! 🙂

    Értem én, hogy kényszerhelyzetben vagy Tibor bá’ hiszen téged piszkálhatnak mint a blog üzemeltetőjét a kommentek miatt és nyilván félsz, hogy antiszemita bélyeget ragasszanak rád.

    Nem akarlak én téged bajba sodorni, észben kell tartanom, hogy otthon nincs szólásszabadság.

    (egyébként ha valaki emiatt megtámad lehet mondani, hogy az arabok is metéltek és te nem vagy köteles tudni, hogy én melyik népcsoportra céloztam 🙂 )

    A békesség kedvéért visszavonom a metéltfarkút és helyette legyen kampósórú!

    🙂

  16. 17:
    Nem vagyok kényszerhelyzetben, és egyáltalán nem félek az antiszemita jelzőtől, mert nem vagyok az, és meg tudom magamat védeni. Egyszerűen van egy belső igényem arra, hogy elfogadható módon írjak, és követeljem meg másoktól is. — Tudod egyszer bloodiztam egy jót, amire egy közeli ismerősöm rám szólt. Én azzal védekeztem, hogy 10 perccel korábban ő is mondta, hogy bloody. Amire azt a választ kaptam, hogy nem mindegy hogyan használom. Ez vonatkozik most rád is. Kampós orrú? Micsoda kicsinyes, értelmetlen gúnyolódás!

  17. Semmi gond, a te blogod a belátásod szerint hozod a szabályokat itt. Ha én csinálok blogot ott meg én szabom a feltételeket. Miért ne lehetne más a véleményed bizonyos dolgokban mint nekem. 🙂

  18. 19: Köszönöm az elismerést és örülök, hogy hasonlóan látjuk Chaplint és egész közegét. Itt a fórumon szoktak durva összecsapásaink és kedélyes csevegéseink is lenni izraelita fórumtársainkkal. Többször kiderült, hogy természetesen ők is sokfélék. Volt köztük, aki sokkal durvábban, gyúlölködőbben minősített minket, „gojokat”, mint a metéltfarkúzás, vagy kampósorrúzás, bár személy szerint én is azt mondom, hogy garantáltan nem a testü külsőségek okozzák a konfliktust, hanem a szellemi-metafizikai (hiedelmek) háttere. HA a zsidók csak abban különböznének a nemzsidóktól, hogy egyrészt sokuk nagy eséllyel felismerhető arcról, vagy vannak fura népszokásaik (metélés, de ez nem minden zsidónál van), azzal még egészen jól ki lehetne jönni. Az egyszerűség kedvéért nevezzük mondjuk zsidóknak a zsidókat… 🙂

  19. 20: „vannak fura népszokásaik (metélés, de ez nem minden zsidónál van)”

    Aha, és nem minden katolikus van megkeresztelve, ugye?

  20. 20. Az tipikusan az ő csúsztatásuk, hogy nem a bőrszín számít, meg a külső jegyek.
    Persze hogy nem, hanem a viselkedés, ami viszont sajnos ugyanúgy öröklődik, mint a bőrszín. És ha ezek kapcsoltan öröklődnek, akkor ne csodálkozzanak a beazonosításon. Persze a viselkedésre vastagon rá lehet erősíteni a külső körülményekkel, mint ahogy szoláriummal is lehet tovább barnulni. 🙂

  21. 21: A metélés nem egyenértékű a kereszteléssel.

    Katolikusnak senki nem születik, a beavatással válik valaki azzá, ami a keresztelés.

    Viszont, akinek az édesanyja zsidó, az zsidó lesz függetlenül attól, hogy betartják-e a törvény (körülmetélik), vagy nem.

  22. Az Usában boldog-boldogtalant metélnek, gondolom erős katolikus nyomásra. 😀 Ez a metélés is érdekes dolog, szerintem elég nagy gazemberség valakit még csecsemőkorában megcsonkítani. A természetnek csak volt vele valami célja, ha már odavarázsolta. Az más kérdés, hogy egyesek utálnak tisztálkodni és ezt a perverziójukat erőszakkal másokra is kiterjesztik.

  23. 24: A metélés a fitymaszűkülettel rendelkezők esetében korrekciós műtét: helyreállítja a pénisz zavartalan funkcióját.
    Nagy hátrányt nem okoz. Alapvetően én is viszolygom a csonkolástól, de ez szerintem nem rosszabb, mint a fülbevaló.

  24. 25:
    Nanemá!

    24:
    Ezt a kőrt már egyszer lefutottuk.

  25. 21: Hát, mi a lányokat is kereszteljük… 🙂 (Egyes afrikai országokban meg őket is metélik… 🙁 )

  26. 20.

    Kedves Arma, úgy éreztem szólnom kellett egy szót melletted mert már fájt az a sok leszólás amit fősodratú médián nevelkedett fórumozók némelyikétől kaptál.
    Chaplin az amerikai titokban szerveződő kommunista párt főtitkára is volt egy időben. Tulajdonképpen az egymilliós szerződés mögött is az volt, hogy az a bizonyos háttérhatalom ilyen módon juttatott neki pénzalapot a kommunista párt megszervezéséhez. Gondoljunk csak bele józan ésszel, hogy az 1910-es években egymillió dollár iszonyatosan nagy pénz volt. Egy gyári munkás kb. heti 20-25 dollárt keresett, tehát kb. egy év alatt 1000-1200 dollárt. Egy milkó 800-1000 évi munkabérnek megfellelő összeg volt akkoriban. Azért mégis csak abszúrd, hogy az idétlen bohóckodása egyenértékü lenne egy évezrednek megfelelő munkateljesítménnyel.
    Persze biztos, hogy jó százalékot kapott ebből amiből busásan élhetett. Nem véletlen, hogy nem engedték vissza az USA-ba, az akkori túlnyomó többségben még konzervatív értékrendett védő vezetés rájött az aknamunkájára. Mára már az USA régen nem az az élhető ország, ma már a több évtizedes aknamunkának köszönhetően sikerült lecserélni az államvezetésben lévőket hazaáruló libsikre európához hasonlóan. Ebben az aknamunkában Chaplin is hűen teljesítette megbízói elvárását.

  27. 29:
    Amiket összeírtál, azokra természetesen semmi bizonyíték nincs, mindössze spekuláció. Ezért nem is foglalkozom vele. Viszont ez a mondatod: „Azért mégis csak abszúrd, hogy az idétlen bohóckodása egyenértékü lenne egy évezrednek megfelelő munkateljesítménnyel.” megérdemli a kiértékelést. Magyarországon 3 millió ember él nyomor szinten. A közmunkás egy hónapra 47.000 forintot kap. Az normális, hogy egy cigány elnyávogja magát az X-faktorban, amiért kap 12 milliót?

  28. 30: És az normális, hogy ha egy (illetve pár ezer!) cigány hajlandó Miskolcról kiköltözni, ezért kap kétmilliót???
    A holivudi tudatipar és a kommunisták, meg pl. Hitler összefüggéseit komoly történészek kutatják, ezek ellenőrizhető dolgok.

  29. Újabb pikáns részletek kerültek elő csepűrágó Cseplin „életművéből”. Méltó elődje a Woody Allen, Roman Polanski féle retardáltaknak :
    https://kuruc.info/r/6/141579/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük