2014-06-26 nap bejegyzései

(1405) Alázat

Tibor bá’ online

 

~q400Mindig voltak és mindig is lesznek divatszavak. Időnként valaki ír egy frappánsat, amiből egy jól odasikeredett szót mások átvesznek és percek alatt mindenki használja egészen a tökéletes elcsépelésig. Most az alázatnak sikerült magát felküzdeni erre a státuszra. Divatszóvá vált.

Az elmúlt hónapokban többször is a pofámba vágták egyes hozzászólók, hogy nincs bennem elég alázat, amire természetesen visszavágtam. Mi a fenéért lenne?

Tegnap a hatalmas hibát ejtő Napi Gazdaság főszerkesztője, Barcza György úgy nyilatkozott, hogy több alázatot vár el az RTL klubtól. Ugyanis a gazdasági napilap összekeverte a milliót a milliárddal, amit az RTL Klub nem hagyott szó nélkül, lévén, hogy az elnevezések összekeverése az ő bőrére ment ki. De kezdjük az elején!

A jó öreg magyar értelmező szótár szerint alázat: Az a magatartás, amelyben valaki függőségének és jelentéktelenségének tudata fejeződik ki. Miért függene az RTL Klub bárkitől és miért lenne jelentéktelen. És miért függnék én bármelyik istenhívőtől, avagy a nem létező istentől, és miért lennék jelentéktelen?

Természetesen ez mögött nincs semmi logika. Kitűnő taktika lesújtani az ellenlábasra azzal, hogy több alázatot várnának el tőle. Erre egy pillanatra mindenkiben megáll az ütő, úristen tényleg nem lennék elég alázatos. Tényleg. De miért lennék?

Tudomásul kell venni, hogy ilyen időket élünk. Az emberek zöme nem gondolkodik, mert nem tanították meg rá. Gondolkodás nélkül szajkózza azt, amit hall: Hazudtak reggel, hazudtak délben, hazudtak este. És kitől hallották ezt, attól, aki a legtöbbet hazudik, nem csak reggel, délben és este, hanem közben is.

________________________________________________
________________________________________________
______________________________