2014-06-18 nap bejegyzései

(1398) Nem hívők a bibliáról

Tibor bá’ online

 

~q399Az istenhívők egyre nehezebb helyzetbe kerülnek a kozmosz feltárása, az internet elterjedése, az általános műveltség terjedése és más tényezők miatt. A templomba járók száma csökken, de a Biblia tekintélye töretlenül fennmarad. Ennek persze első számú oka a nyugati kultúrában betöltő hagyományos szerepe. Ezzel kapcsolatban jutott eszembe egy (szerintem) érdekes játék. Először idézek néhány híresebb embert, akik nyilatkoztak, hogy számukra melyik a bibliából származó legtanulságosabb idézet. Majd mindenkinek lehetősége adódik, hogy hozzászólás formájában közölje velünk, hogy mi az ő legtanulságosabb idézete.

1)   Máté 7:1. – Ne ítéljetek, hogy ne ítéltessetek.

2)   Jeremiás 22:3. – Ezt mondja az Úr: tegyetek ítéletet és igazságot, és mentsétek meg a nyomorultat a nyomorgató kezéből! A jövevényt, árvát és özvegyet pedig ne nyomorgassátok és rajta ne erőszakoskodjatok, és ártatlan vért e helyen ki ne ontsatok.

3)   Példabeszédek könyve 29:7. – Megérti az igaz a szegényeknek ügyét; az istentelen pedig nem tudja megérteni.

4)   Pál apostol Korinthusbeliekhez írt első levele 13:11. – Mikor gyermek valék, úgy szóltam, mint gyermek, úgy gondolkodtam, mint gyermek, úgy értettem, mint gyermek: minekután pedig férfiúvá lettem, elhagytam a gyermekhez illő dolgokat.

5)   Pál apostol Thessalonikabeliekhez írott első levele 5:21. – Mindent megpróbáljatok;  ami jó, azt megtartsátok!

6)   Pál apostolnak a Filippibeliekhez írt levele 4:8. –Továbbá, Atyámfiai, a mik csak igazak, a mik csak tisztességesek, a mik csak igazságosak, a mik csak tiszták, a mik csak kedvesek, a mik csak jó hírűek; ha van valami erény és ha van valami dicséret, ezekről gondolkodjatok.

7)   Bölcs Salamonnak példabeszédei 15:1. – Az engedelmes felelet elfordítja a harag felgerjesztését; a megbántó beszéd pedig támaszt haragot.

8)   Pál apostol Korinthusbeliekhez írt első levele 13:4. – A szeretet hosszútűrő, kegyes; a szeretet nem irigykedik, a szeretet nem kérkedik, nem fuvalkodik fel.

9)   Pál apostolnak a Rómabeliekhez írt levele 12:9. – A szeretet képmutatás nélkül való legyen. Iszonyodjatok a gonosztól, ragaszkodjatok a jóhoz.

10)                  János 14:2. – Az én atyám házában sok lakóhely van; ha pedig nem volna, megmondtam volna néktek. Elmegyek, hogy helyet készítsek néktek.

Csak tessék, tessék! Hallassátok hangotokat istenfélők és ateisták.

_______________________________________________________________
_______________________________________________________________
___________________________________________