(VM-230) Handlé

Tibor bá’ vissza a múltba online

 

~q397Kevés olyan 50 alatti ember él ma Magyarországon, aki ismerné a szó értelmét. A háború előtt handlének hívták az ószerest. De nem egészen. Ugyanis a háború előtti, és napjaink ószeresének a profilja nem azonos.

Kezdjük azzal, hogy a bérházak kapui hajnal 5 és este 10 között nyitva voltak (ezt Rákosi felemelte este 11-re, hogy a délutáni műszakból hazatérőknek ne kelljen kapupénzt fizetni a házmesternek). Hogy, hogy nem, nem voltak besurranó tolvajok, viszont ki-bejártak handlék, verklisek, mutatványosok, drótos tótok, meg még mi nem.

A handlé megállt az udvar közepén és elkiabálta magát („itt a handlé, ócska ruhát, cipőt, rongyot, mindent veszek)”. Akinek volt felesleges holmija az felhívta a lakásba és megalkudtak. Akkoriban nem volt lomtalanítás, a kacatok elszállítását a handlék végezték, és még fizettek is valamit érte. A háború előtt a lerobbant holminak is volt értéke, aztán ez szép lassan megszűnt. A 70-es évektől kezdve a bizományi áruházak már használt ruhát nem vettek át, legfeljebb divatból kiment, vadonatúj konfekciós termékeket, és persze nem magán személyektől, hanem üzletektől.

A handlé mindent megvett, mert mindenre volt kereslet. Az emberek tudtak szegények lenni. A handlénak volt egy kétkerekű, kézzel tolható kocsija, amit kint hagyott az utcán. Ezzel például megunt bútorokat szállított el. A másik handlénak csak egy a vállán átvetett zsákja volt, abban vitte el a zsákmányt. A fotó pont egy ilyen handlét mutat be.

A handléknak volt egy üzlet „helyisége” (magyarul bódéja) a Teleki téren, ahol azokat a cuccokat árulta, amit összeszedett a lakosságtól. Meg lehetett-e ebből élni? Úgy tűnik, hogy meg. A szegényebb emberek a Teleki térről öltözködtek.

Aztán jött a háború, a világégés, a romeltakarítás és az újrakezdés. Egy jó időre mindenki szegény lett, és teljesen észrevétlenül a handléból ószeres lett. Használt ruhát, cipőt, ócska rongyot, tollat veszek, itt az ószeres. A háború hatalmas átalakulásokat, felfordulást, menekülést, kitelepítést, internálást hozott, értékek cseréltek gazdát törvényesen, vagy törvénytelenül. Az ócskások néha meglepő értékekhez jutottak fillérekért, de aztán, egy idő után a társadalmi morál szép lassan csúszni kezdett. Az emberek elkezdtek védekezni egymás ellen. A bérházak kapuit elkezdték zárni. megszűntek a handlék, ószeresek, verklisek és alkalmi mutatványosok. Kezdett ébredezni a fogyasztói társadalom, előbb szocialista, majd kapitalista mértékben. Ma már senki se spórol, senki se takarékoskodik. Ma kölcsönöket vesznek fel, hogy vásárolhassanak, és a megunt cuccokat kidobhassák a szemétbe. Ha úgy tetszik a hajdan volt handlékat felváltották a kukázók. Ez is egy fajta szép új világ.

__________________________________________________________________
__________________________________________________________________
________________________________________

 

12 gondolat erről: „(VM-230) Handlé

 1. Nem tudom, hogy ki az, aki spórolni tud, de úgy gondolom, hogy annak ahhoz az átlagfizetésnél többet kell, hogy keressen. Nincs hitelem, se spórolt pénzem. Éppen hogy csak…
  Ha már elromlik valami, gond szerelőt hívni és megjavíttatni. Pedig 40 évet dolgoztam, és nem is akármilyen munkát végeztem.
  Igaz, hogy van 3 unokám, és majdnem minden hónapra van vagy egy születésnap vagy névnap, a húsvétról, karácsonyról már ne is… 🙂
  Koromnál fogva én tudom, hogy mit jelent a handlé, bár én már csak az ószerest, verklist, hegedűst, bádogost,szőnyeget áruló cigányt láttam élőben.
  Személy szerint köszönöm Tibor bá’ ezeket a múlt idéző írásait. Nagyon-nagy szükség van rájuk. Hiánypótló remekek. Minden hízelgés nélkül. 🙂

 2. Persze, biztos van, aki hitelből veszi a ruhákat, és dobálja a meguntat a szemétbe, de vannak értelmes emberek még a szegények között is.
  Van, aki vaterán adja-veszi a használt cikkeket közvetítő nélkül, mikor épp mire van szüksége, mi vált feleslegessé… Más meg beviszi bizományi boltba(*) ami neki már nem kell, és nem derogál neki használtruhák közt turizni. A házalásos kereskedelmi forma valóban jelentősen visszaszorult, bár mifelénk időnként elmegy az utcában (gyök kettővel) egy kisteherautó, amin egy hangosból szól, hogy mindenféle vasat, fémet megvesznek. Ők vitték el a kifingott kazánomat is, amikor kénytelen voltam lecserélni.
  * pl:
  http://www.gyerekruhabizomanyi.hu
  http://www.hasznaltruhapesten.hu/bizomanyi.php

 3. Nagyon jó kis írás volt Tibor bá.Én erről nem is igazán tudtam,ezt nem mesélte senki..
  Persze bizományi áruház Miskolcon is volt,ott mindig meg fordultam,adtam ,vettem.Aztán elköltöztünk onnan,meg meg is szünt..Aztán a bálás ruhával piacoltam annak idején sokat még 16 éve..

  Én mostanság a fészen szoktam eladni a lomjaimat fillérekért,mert van nekünk ott egy olyan csoport hogy bolhapiac,itt a városiaknak..A múltkor a 40 éves szekrény soromat adtam oda 5 ezer forintért a kisebbségieknek,meg szőnyeget,régi tévét,meg mindenféle megunt lomot,eljönnek és elviszik..

 4. Kedves Tibor bá’!
  Mindig lenyűgözöl bennünket, minden témád roppant izgalmas, aktuális vagy mélyebb elemzésre serkentő. Ezen belül a „Vissza a múltba” sorozat tagjai a múlt tanulságaival teli (olykor némi nosztalgiával fűszerezett) igazgyöngyöket képviselik. Az irodalmi élményről nem is beszélve! Ezt a tapasztalathalmazt nem lehet máshonnan begyűjteni. Persze csak annak, aki igényt formál értelmesebb életre és szeretne valódi tapasztalatokból építkezni, amíg lehet. (Kíváncsian vártuk a handlé kifejtését keddi találkozásunk apropóján. 🙂 )

 5. Meg azt tennem hozza, hogy milyen sikerelmenyt tud okozni ha kepesek vagyunk magunk megjavitani az elromlott dolgokat ahelyett hogy kidobnank es ujat vennenk helyette. Ket dolgot tudnek emliteni sajat tapasztalatbol.
  Egyszer elromlott a mosogepunk. Mielott kihivtam volna a szerelot elkezdtem kutakodni az interneten, hatha talalok valami megoldast (ez meg Magyarorszagon tortent). Csodak csodaja talaltam egy forumot aminek az volt a neve, hogy Mosogep Doktor. Leirtam hogy mi a gond, es 1 ora mulva mar jott is a valasz, hogy valszeg a futoszal ment tonkre, ehhez a tipushoz ilyen es ilyen futoszal kell, itt es itt lehet megrendelni, es igy es igy kell kicserelni. Ket nap mulva mar mukodott a mosogep es fillerekbe kerult az egesz kaland, de a sikerelmeny hogy en magam csinaltam meg sokkal tobbet ert.
  A masik a mult heten tortent. Air-con futesunk van vagyis nyaron legkondi, telen meg forditva mukodik es fut. Tudom ez baromi gazdasagtalan modszer, de itt ez az elterjedt. Mielott ram vetnek itt az elso kovet elmondom, hogy egy eve vettuk a hazat, es a kovetkezo beruhazas napkollektorok felszerelese lesz a tetore.
  A lenyeg, hogy hosszu hetvegen szombat este megszunt a futes. Felmasztam a tetore ahol a befuvo ventillator van, szetszedtem es kiderult, hogy a motor kondenzator zarlatos lehetett, mar kisse szet is olvadt. Kis utanjaras a neten, kiderult, hogy a legtobb ilyen teljesitmenyu motor hasonlo kapacitasu kondenzatorokkal mukodik. Na, gondoltam a konyhaban van a mosogatogep amit meg sohase hasznaltunk mert egy regi szarnak tunik, amugy is kezzel szeretek mosogatni mert az ugy lenyugtat melo utan. Szetkaptam a gepet es csodak csodaja ugyanolyan kondenzator volt benne mint ami az airconban. Kiszedtem, betettem es azota is mukodik ahogy kell.
  Vegeredmeny: nem fagy meg a csalad a plusz tiz fokos zimankoban en meg megint megoldottam valamit amihez mas valszeg szerelot hivott volna aki kb 3 nap utan tolta volna oda az arcat es lehuzott volna jo sok penzzel.
  Na hamar Geddon, akkor az ilyesmi gyakorlatok szerintem mindenkinek a hasznara valnanak.

 6. Meg annyi, hogy bocsanat az ekezetek hianyaert, be tudnam allitani a gepem ekezetes kiosztasra de lusta vagyok atszokni.

 7. 6:
  Na ezt kár volt utólag beírnod. 🙁

 8. 7:
  Hidd el probaltam, nem megy, ez van. Tul sok energiaba tellene atszokni, inkabb ezt masra forditom. Igazabol ez olyan lenne mintha egyszerre kellene bal es jobbkormanyos autot vezetni.

 9. 8.
  Bárhol vagy a világban, az eBay-on tudsz venni magyar billentyűzetet, csak aprópénz. 🙂

 10. 1:

  A spórolás épp azt jelenti, hogy húzol a nadrágszíjon azért, hogy félre tudjál tenni. Mindenki tud spórolni, mindenkinek van miből, csak általában nem akarjuk alább adni az igényeiket.
  Van aki elviselhetetlennek tartaná, ha csak egy autója lenne, én mondjuk nehezen viselném, ha csökkenteni kellene az áram, vagy vízfelhasználásomat (pedig lenne miből), megint más a pián, vagy cigin tudna spórolni, de akár még kenyéren is lehet.

 11. ez nagyon jó volt! respect

  (van még ilyen?)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük