2020-09-19 nap bejegyzései

(3314) Újra fertőződés

Tibor bá’ online

 

Az első újrafertőzött beteget a kínaiak jelentették, még márciusban. A válasz hatalmas hallgatás volt. Néhány hete egyre több helyről érkeznek hírek, hogy volt újrafertőződés. A dolog azért ilyen nehézkes, mert az újrafertőzés detektálásához az kell, hogy a beteg első fertőzések azonosítsák a vírustörzset, és a másodiknál is. Végül a két azonosítottnak nem szabad egyezni. Ezzel lesz biztosított az újrafertőződés ténye. Természetesen az is előfordulhat, hogy a beteg második alkalommal az első törzzsel fertőződik, de ennek a kimutatása lehetetlen.

Mindenesetre, ha a védettség (akár kigyógyulás, akár vakcina folytán) csak 3-4 hónapig tart, akkor az újrafertőződés lehetőségéhez nem fér kétség.

Ez, nem vészmadárkodás   kérdése, csak a józan észé. Ha a COVID-19-et 3 hónap után újra megkaphatom, és a betegség után (legújabb magyar adatok szerint) a gyógyultak 40 százalékánál fennmarad tüdő, szív, vese, de akár agyi károsodás is, akkor az emberiség jövője minden, csak nem rózsás.

Logikusan gondolkozva ebből csak az vezetne ki, ha az ember 3 havonta újra oltatná magát. Azonban ez se biztosítja a kiutat, mert a vírus mutál és újabb és újabb törzsek jelennek meg (lásd a szezonális influenzát). Az egyik törzs elleni védőoltás tökéletesen használhatatlan a másik törzs ellen. Ez a tény egy lehetetlen és reménytelen helyzetet teremt. Őszintén, én nem látok ebből kiutat. Ha mégis van, akkor majd meglátjuk.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________