2020-09-17 nap bejegyzései

(3312) Egy új elmélet felteszi a kérdést: Lehet, hogy a maszk egy durva „vakcina”?

Tibor bá’ fordítása online

 

Az emberiség imád megosztott lenni. Van globális klímaváltozás – nincs. Van COVID-19 járvány – nincs. Jó a maszkviselés – értelmetlen. Na, most meg egy új „elmélet”. Lássuk!

Tudósok előálltak egy provokatív (és nem bizonyított) ötlettel: A maszkot viselőhöz csak annyit vírus jut be, ami beindít egy védelmet nyújtó immunválaszt.

A nem bizonyított elképzelés a New England Journal of Medicine folyóiratban  jelent meg, amit egy igen régi vírusokkal kapcsolatos elképzelés inspirált. Ennek lényege, hogy patogénnal szándékos fertőzést okozva kiváltható immunválasz. A történelemben először himlőnél próbálkoztak. Ezt a meglehetősen kockázatos eljárást elhagyták, de ez vezetett a modern vakcina megteremtéséhez.

A maszkon keresztül kapott fertőzés természetesen nem helyettesíti a tényleges vakcinát. Minden esetre a maszk viselése útjában áll a fertőzésnek, azonban ha néhány vírus átjut a maszkon az felrázhatja a viselőjét, hogy állítson elő olyan immunsejteket, amelyek emlékeznek a vírusra és várják, hogy újra támadhassanak.

A Kaliforniai Egyetem Fertőző betegségek részlegén dolgozó Dr. Monica Gandhi szerint: „Meg lehetsz fertőzve ezzel a vírussal, miközben asziptomatikus maradsz”. Erre érkezett hozzászólás így: „Tehát ha az aszimptomatikus páciensek létszáma felfut a maszkviselés mellett, akkor esetleg szó lehet a teljes népesség immunissá tételéhez?”

„Ez nem azt jelenti, hogy az emberek maszkban szándékosan megfertőztessék magukat.” Válaszolta Dr. Gandhi. „Mindössze egy kellemes meglepetés, és további ösztönzés a maszkviselésre.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________