2020-09-02 nap bejegyzései

(3297) Tovább élsz, ha zöld övezetben laksz

Tibor bá’ fordítása online

 

100.000 nő megfigyelésére épült tanulmány, amit 1976 óta folytatnak, minden második évben összegyűjtik az adatokat, ami egyértelműen kihozta, hogy azok, akik zöld övezetben laknak 12 százalékkal élnek tovább, mint azok, akik nem. Sőt, minél „zöldebb” az adott övezet, annál jobban érvényesül ez a hatás. Most már csak az lenne a kérdés, hogy miért?

Erre a kérdésre ott lapul a válasz, ahol a halálokokat vizsgálták.

41 százalékkal volt kisebb a vesekárosodási halálok. 34 százalékkal kisebb a légúti megbetegedés okozta halál. Végül 13 százalékkal a rák. Viszont a zöld övezet nem hatott ki kedvezően a szív-érrendszeri betegségekre, a diabéteszre, és a különböző fertőzésekre.

Külön ki kell térni arra mennyire volt zöld a „zöld övezet”. Erre szolgált a tanulmányban résztvevők postra kódja, amit Google Earth segítségével egyedenként leellenőriztek, és lakcímváltozás esetén törölték a részvételt. Vagyis a zöld övezetet nagyon szigorúan vették. Ennek módja a műholdképek színelemzése volt, amivel a lakóhelytől számított 250 méteres körzetben elemezték a klorofil sűrűséget, de figyelembe vették a 1250 méteres rádiuszt is, feltételezve a napi 10-15 perces sétát.

Végül arra a következtetésre jutottak, hogy az élettartam meghosszabbításnál szerepe volt a mentális higiéniának, a társadalmi és fizikai aktivitásnak, a csökkent légszennyezésnek.

Arra viszont beismerten további vizsgálódásra van szükség, hogy meg tudják állapítani, a növények mi módon hatnak a mentális higiéniára. Valamint, mi az oka annak, hogy a zöld övezetben élők társadalmi aktivitása nagyobb?

Azt eddig is tudtuk, hogy esztétikus zöld övezetben kellemes lakni, de hogy ez kihat az élet hosszára is, az meglepő. Különben a 12 százalék extra élet például azt jelenti, hogy 70 helyett 78,5 év.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________