2020-09-12 nap bejegyzései

(3307) Eddig mit tanultunk meg a koronavírussal kapcsolatban

Tibor bá’ fordítása online

 

Hivatalosan 6 hónapja jelentették be a COVID-19 pandémiát. Azóta néhány dolgot megtanultunk vele kapcsolatban. Mik ezek?

Hol arathat a pandémia?

A kezdetben reméltük, hogy minket elkerül, mert a kínaiaknál azért terjed, mert a piacokon szerzik be a fertőzött élelmiszereket, Az olaszoknál azért terjed, mert rokonok, barátok ölelkeznek, amikor találkoznak egymással. Szállodahajókon terjed, mert a büfékben torlódnak. Idősek otthonában azért terjed a fertőzés, mert ott krónikus betegek vannak. New Yorkban terjed, mert nagy a tömeg. Ma már tudjuk, hogy a fertőzés bárhol, bármikor megtörténhet.

Kik halnak meg?

Az első halottak aránytalanul az idősek köréből jöttek elő. Ma már tudjuk, hogy az előrehaladott életkor és a krónikus betegségek rizikótényezők, de a betegség megölhet fiatalt, egészséges embereket is. Megölhet felnőttet, tinédzsert, és gyerekeket egyaránt.

A fertőzött felületek nem a főveszély forrásai.

Az első időkben az egészségügyi szakemberek figyelmeztették az embereket, hogy gyakran és alaposan mossanak kezet, fertőtlenítsék a tárgyak felületeit, és ne érintsék meg az arcukat. Ezek az intézkedések ma is jónak mutatkoznak, de ma már tudjuk, hogy a tárgyak felülete nem a fő fertőzési források.

A vírus a levegőből támad

A kezdeti időben úgy gondolták, hogy az orron, szájon keresztül a levegőbe jutó apró fertőző cseppek igen gyorsan leesnek a földre. Ma már tudjuk, hogy igen apró, fertőzött részecskék hosszú ideig a levegőben maradnak és fertőznek, különösen zárt területeken.

Sokan fertőznek, holott nem betegek

Ezek az emberek szimptómák (tünetek) nélkül vannak közöttünk és légzésükkel, beszédükkel fertőzik a környezetüket. Mivel nem ismerjük fel őket, a legjobb védekezés, ha mindenki hord szájmaszkot.

A meleg és a napfény nem állítja meg a vírust

Az influenza egy szezonális, légúti betegség, ami télen van a csúcson. Ez adott reményt arra, hogy az új koronavírus is hasonlóan fog viselkedni. Mára kiderült, hogy a járvány nyáron, a napfény ellenére se lassul le. A vírus terjedését az emberek viselkedése befolyásolja.

A szájmaszk hasznos

A kezdetben úgy gondolták, hogy a szájmaszk nem állítja le az apró, vírust hordozó részecskéket. Ma már tudjuk, hogy a szájmaszk nagymértékben csökkenti a fertőzött egyéntől származó, fertőző anyag kiáramlását beszéde közben. Valamint a maszkot viselőt is védi, nem tökéletesen, de eléggé ahhoz, hogy a betegség terjedését csökkentse.

Rasszizmus?

A COVID-19 jobban fertőzi a Szines bőrűeket, de nem genetikai alapon, hanem azért, mert a színes bőrű emberek életkörülményei jobban kedvezek a fertőzés terjedésének.

A miszinforfmáció gyilkol

A nem megfelelő információszolgáltatás miatt a különböző félretájékoztatások keringenek a világhálón és az emberek között. Ezekre jellemző, hogy a veszély létezését vagy tagadják, vagy lekicsinyítik. A lehetséges védekezések elhagyása, vagy elhanyagolása életekbe kerülhet.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________