2020-09-10 nap bejegyzései

(3305) A járvány tanulsága

Tibor bá’ online

 

Ahogy ezt Fukushimánál tapasztalhattuk, a COVID-19 kitörésénél a felkészülés és a kommunikáció elhanyagolhatósága előre látható volt. A csekélyke hivatalos kommunikációból fakadó gyenge társadalmi, gazdasági hatások megelőzhetők lettek volna.

Az ismeretlentől való félelem egy normális emberi reakció. A radioaktív sugárzás, és a vírus láthatatlan veszélyt jelentenek, ami csak fokozza az izgalmakat. Az emberek nagy része nem tudja eldönteni, hogy kapcsolatba kerültek-e bármelyikkel, ezért szakemberre, érzékelő eszközökre, kormányértesítésre, és ezeket közlő médiára van szüksége. Amennyiben a kormány és a média nem nyújt egyértelmű, érthető, és hihető magyarázatot, méghozzá késlekedés nélkül, akkor a bizalmatlanság és az álhírek könnyen megjelenek és terjednek.

2011-es Fukushimai katasztrófa tanulságai: A katasztrófa első napjaiban a japán kormány viselkedése meghatározta, hogy az állampolgárok később megbíztak-e kormányuk közleményeiben. A katasztrófa méreteinek nyilvánosságra hozatala közben a kormányról nem derült ki, hogy megbízható információkkal álltak volna elő. A média nem viselkedett megbízhatóan a sugárzás terjedésével és hatásaival kapcsolatban. Ezért a kormány és a média napokon belül elvesztették az állampolgárok bizalmát, és ez a mai napig nem változott meg.

A fentiekből nyert tapasztalatnak jó leckének kellett volna lenni a COVID-19 megjelenése után, de ez nem következett be. Helyette a Fukushima esete megismétlődött, aminek első jele a Diamond Princes szálloda hajóval kapcsolatban láttak napvilágot.

Fukushima arra tanított meg bennünket, hogy az információ hiány felfokozza a reménytelenség és az elhagyatottság érzetét, aminek következménye, hogy az emberek a legvadabb rémhírekre is fogékonyakká válnak. Ez megjósolható volt a koronavírus esetében is, aminek egyenes következménye a pánik keltés. Japánban a média felkapta a hírt, hogy a kézfertőtlenítők hatékonyak, erre a kézfertőtlenítőket percek alatt felvásárolták. Vécépapírokat örült tempóban vásárolták fel a teljes nyugati világban. Ehhez hasonlóan volt tömeges felvásárlás rizs, tej, és benzin esetében is. Teljesen feleslegesen. A megbízható információk hiányában az összeesküvés elméletek futótűzként terjedtek.

Mindez a kormányok felelőtlen viselkedésének köszönhető, akik a látszat szerint soha, semmiből se tanulnak. Nem csoda, hogy megbízható, hiteles információk hiányában a társadalom két részre szakad, a vírustól tartó és a vírust semmibe vevők táborára, ami megnehezíti a vírus elleni hatékony védekezést.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________