2020-09-23 nap bejegyzései

(3318) Golf Áramlat

Tibor bá’ fordítása online

 

Egy új tanulmány szerint, gyengül a Golf Áramlat

Korábbi klíma jóslatokról beigazolódott, hogy valóság. A Föld egyre melegebb, az óceánok felszínnövekedése gyorsul, egyre gyakoribbak a kánikulák, szélsőséges esőzések, pusztító bozóttüzek, trópusi viharok, melyek mind emberek millióira hat ki. Most pedig egyre több bizonyíték van arra, hogy egy másik klíma előrejelzés, valósággá válik: Az Atlanti-óceáni Golf Áramlat nyilvánvalóan gyengül, aminek Európára nézve következményei lesznek.

Az Atlanti-óceán hatalmas felforgató cirkulációja közel 20 millió köbméter vizet szállít másodpercenként, ami hússzorosa az Amazon vízfolyásának.  A meleg felszíni víz Északnak tart, majd visszatér, mint alsó hideg áramlat. Végül is ez egy hatalmas hő szállítás, több mint egy millió gigawatt értékben, ami majdnem százszor több mint az emberiség által elfogyasztott energia. Ez a hő felszabadul az Atlanti-óceán északi részén, és maradandó hatással van a klímánkra.

Azonban az 1980-as évek óta a klímakutatók figyelmeztettek, hogy a Golf áramlat gyengül, sőt meg is szűnhet. 1987-ben a híres óceánkutató, Wally Broecker egy cikket jelentetett a Nature-ben, Kellemetlen meglepetés címen. De még Hollywood is ráharapott a témára a 2004-es,  A holnaputáni nap című filmjével. Annak ellenére, hogy nem léteztek mérési adatok, amik bizonyították volna az áramlat lassulását.

Csak 2004 óta létezik folyamatos figyelés az északi szélesség 26°-án, az Atlanti-óceánon RAPID project elnevezés alatt. Bár a kinyert adatok az áramlat gyengülését jelzik, a mérések nem elég hosszú ideje tartanak ahhoz, hogy a hosszú távú trend megkülönböztethető legyen az időszakos ingadozástól. Éppen ezért a Golf áramlat fejlődésével kapcsolatban közvetett bizonyítékokra kell támaszkodnunk.

Hosszú távú Golf áramlat gyengülés az Atlanti-óceán északi részén lehűlést okozhat. Egy ilyen helyi lehűlést már a klíma modellek megjósoltak a globális felmelegedés közepette. És valóban a tenger felszíni hőmérsékletek azt mutatják, hogy csak a Föld e régiója mentesült a globális felmelegedés alól, sőt hűlt is a XIX. század óta (lásd az alábbi ábrát). Ezen kívül  láthatunk egy erős melegedést  Észak Amerika partjainál, ami a modell szerint, része a folyamatnak, a Golf áramat gyengülésének a lábnyoma.

A Golf áramlat ábrázolása a meleg felszíni áramlattal és a hideg mély vízi áramlattal. Az USA partjainál haladó áramlat része a teljes cirkulációs rendszernek. A színesen besraffozott részek jelzik a XIX. század vége óta észlelt hőmérséklet változást. Az ábra elsőnek a Washington Postban jelent meg.

A helyszíni megfigyelések (2004-2017) és a vízfelszín hőmérsékletek rekonstrukciója azt jelzi, hogy a Golf Áramlat 1850-1900-hoz képest gyengült.

Új tanulmányok alátámasztják a hosszú távú gyengülést

Két új tanulmány további független bizonyítékkal szolgál a gyengülést illetően. Augusztusban Christopher Piecuch a Floridai Óceángrafikai Intézményből leadott egy dolgozatot,, aminek témája a Golf áramlat volt,  Florida partja mentén. Annak ellenére, hogy a folyamatos mérés csak 1982-óta áll rendelkezésre, Piecuch képes volt rekonstruálni a Florida menti áramlatot az elmúlt 110 évről, az óceán szintkülönbség mérésével az áramlat két oldala között. Ehhez 46 árapály mérő állomást használt fel Floridában és Karib tengeren, valamint egyszerű fizikai elveket: A Coriolis erő az északi féltekén az áramlatot jobbra téríti. Következésképpen jobb oldalon a víz magasabb, mint a baloldalon. Minél erősebb az áramlat, annál nagyobb a vízszintek közötti különbség. 1982-óta végzett mérések összevetése jelzi, hogy a módszer megbízhatóan működik.

Eredmény: az áramlat,  Floridánál jelentősen gyengült 1909-óta, és az utolsó 20 évben olyan gyenge volt, mint amilyen még soha. Piecuch mérései azt mutatták, hogy a hő szállítás csökkenése kellő magyarázatot ad az Atlanti-óceán északi részén észlelt „hideg gócra”.

A Golf áramlat változása kihat Európára, mert a „hideg góc” befolyásolja az időjárást is. Angol tudósok úgy találták, hogy nyáron a futóáramlás „szeret” a „hideg góc” déli oldalán haladni. Ez melegebb levegőt hoz Európa délnyugati régiójához, mint például 2015 nyarán. Egy másik tanulmány szerint Észak Európa nyári csapadéka csökken, a téli viharok pedig erősebbek. Hogy mik lesznek a jövőbéli következmények egy éppen most futó kutatás témáját adja.

Azonban, a legújabb klíma modell (CMIP6) egy dolgot mutat:, ha tovább melegítjük a bolygót, a Golf áramlat tovább gyengül,  2100-ra 34-45 százalékkal. Ez veszélyesen közel van ahhoz a billenő ponthoz, ahol már az áramlat instabillá válik (magyarul megszűnik). Mit számít ez az Ember nélküli bolygón?

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________