2020-09-28 nap bejegyzései

(3323) A Vénusz (napraforgó olaj) az étel lelke

Tibor bá’ online

 

Ezt a blőd hirdetés vagyok kénytelen nap, mint nap végignézni a tévében, és közben a zsebemben kinyílik a bicska. Miért? Hadd osszam meg veletek.

A napraforgó olaj 66%-a Ω-6, 22%-a egyszeresen telítetlen, és 12%-a telített zsírsav.

Nos, az első probléma, hogy Ω-6 zsírsavból legfeljebb ötször lehet több az étrendben, mint az Ω-3 zsírsavból (más források szerint, tízszer), ami a szívnek igen fontos. Mivel a napraforgó olajban Ω-3 egyáltalán nincs, az étolaj kifejezetten egészségtelen.

A második probléma, legalább ennyire fontos. Ha napraforgó olajban sütnek ki valamit, akkor a forró olajban a telítetlen zsírsavból „transz-zsírsav” keletkezik. A transz-zsírsav pedig a szívnek halálos méreg. Ezért a háztartásokban ajánlott, nem napraforgó olajban sütni a rántott húst, hanem sertés zsírban. A sertés zsír ugyanis telített zsírsavakból áll, ami hő hatására se tud átalakulni transz zsírsavvá.

És ha már itt tartunk, akkor hadd javasoljam a margarinok teljes elhagyását, és a vajra való átállást. Amióta elterjedt a margarin (kb. 100 éve) azóta lett „divat” az infarktus.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________