2020-09-07 nap bejegyzései

(3302) Dollár

Tibor bá’ fordítása online

 

Utálom, hogy ezt kell mondanom, de valami fel fogja váltani a dollárt – állítja Jim Rogers befektető – a $ évszázadon át tartó uralkodása a végéhez ért.

A dollár hamarosan elveszíti világ tartalék valuta szerepét, állítja Jim Rogers, a jeles befektető, miután jelentés érkezett arról, hogy Kína tervbe vette az amerikai államkötvényének jelentős részétől való megszabadulást.

Az USA nemzeti tartozása meghaladja a 26,5 billió dollárt, amivel „minden idők legnagyobb adós a világon, és minden nap egyre több és több lesz az adóssága.” állítja Rogers, és hozzáteszi „az ország valutája ennek megfizeti az árát. ”Hagyományosan a dollár volt a legstabilabb valuta a világban, de a dolgok változnak.” Majd rámutatott arra, hogy mi volt a sorsa a holland Guldennek, majd az angol Fontnak, amelyek a korábbi évszázadok alatt a legmegbízhatóbb valutának számítottak.

Amerikai vagyok, ezért nem igazán szeretem ezeket megjegyezni, de félek attól, hogy a dollár majd egy évszázadon át tartó uralmának a végére ért, és valami más fog a helyére lépni.

A dollár mutathat még némi erőt a jövő évben a Black Lives Matter tiltakozás okozta felfordulás, és a novemberi választások után. De valószínűleg az lesz az utolsó dobása. Állítja Rogers.

A tapasztalt befektető véleményének hangoztatása azt követően történt, hogy a Kína állami tulajdonban lévő újsága a Global Times-ban egy helyi csúcs szakértő jelezte, hogy Bejing nagy valószínűséggel 20 százalékkal csökkenteni fogja amerikai kötvény állományát, 1000 milliárd dollárról 800 milliárdra, a jelenlegi politikai feszültségben. Azonban az se lehetetlen, hogy Kína az összes amerikai kötvényét piacra dobja, olyan szélsőséges esetben, mint egy katonai konfliktus.

Amennyiben Bejing valóban piacra dobja a birtokában lévő amerikai kötvények egy ötödét, az „nyomást gyakorol az amerikai alapkamat mértékére” gondolja Rogers.

„Az alapkamatnak emelkedni kell,” ezért a kínai nézet szerint „ez egy okos gazdasági és beruházási lépés, de politikainak is jó” állítja a beruházó, aki üzlettársa Soros Györgynek a Quantum és Soros alap menedzselésében.

A kötvények piacra dobása segíteni fogja a kínai hatóságokat a Juan erősítésében. „Ha eladják az amerikai tartozást, akkor dollárt árusítanak, azért saját valutájuk erősödik”, ami néhány hete már történik. Mutatott rá Rogers.

Más országokhoz hasonlóan Kína hajlandó megszabadulni az amerikai tartozásoktól az amerikai valuta zűrzavara és a Trump adminisztráció kemény külpolitikája miatt.

Ha Washington megharagszik, szankciókat vet ki rád. Ez mindenkinek fájdalmas. Ezért a kínaiak, az oroszok, az indiaiak, a brazilok, és más országok elkezdtek keresni egy dollárt helyettesítő, alternatív valutát.

Bejing, mint a föld második legnagyobb amerikai kötvény tulajdonosa, által végrehajtandó tervek „az USA részére nem jók” de annak van esély, hogy Washington a veszélyt nem veszi elég komolyan. Állítja Rogers.

Tudod, Trump úgy gondolja, hogy ő a világon mindenkinél okosabb, ezért azt tesznek, amit akarnak, és arra gondolnak „nem kell idegeskedni, itt Washingtonban mi mindent megoldunk.”

A Morgan Stanley legújabb előrejelzése szerint, Bejing célja egy évtizeden belül a Juan nagyobb nemzetközi szerep vállalása, mint a föld harmadik legnagyobb tartalék valutája, ami 2030-ra az említett tartalék 5-10 százaléka lehet.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________