2020-09-22 nap bejegyzései

(3317) Tudósok kutatják, a férfiak miért vannak úgy oda a női keblekért

Tibor bá’ fordítása online

 

Szerző: Peter Adrews, akitől már több dolgot lefordítottam

A nők állandó jelleggel tömött mellei iránti hímkedvelés kissé rendhagyó, ennek ellenére mind a mai napig nincs széleskörűen elfogadott evolúciós magyarázat a jelenségre. Kérdés, hogy ezen érdekes területen hol tart ma a kutatás.

A tudomány mindig érdeklődött az univerzummal kapcsolatos kérdések iránt. Hogy kerültünk ide? Hogy születhetett a világmindenség? Mi a valóság természete? Most azonban a tudomány szenvtelenül tekint az örökös és egyre sürgetőbb kérdésre: Mi a fenéért szeretik a férfiak a női kebleket?

„Azért mert szép” nem elfogadható válasz. De az se, hogy a média az olvasók agyát mossa. A tudományban nincsenek érdekek, csak a színtiszta valóság keresése. Így történt, hogy Robert D. Martin a neves antropológus nekilátott a témának. És kéretik, olvasás közben nem hangosan röhögni.

Kebelológia: Annak ellenére, hogy a keblek létének nyilvánvaló oka a csecsemő etetése, a nők tejtermelő képessége egyáltalán nem függ a mellek (szülés előtti) méretétől. Ezen kívül, nem létezik egyértelmű kapcsolat hormon szintek és a kebel mérete között. Akkor pedig a férfiak miért fejlődtek úgy, hogy kedveljék? Egy elég régi hipotézis szerint a mellek mérete kitűnően jelzi tulajdonosának zsír tartalékát, ami nagyon jól jött az ínséges vadászó-gyűjtögető időben. Ha ez igaz lenne, akkor a férfiak a kebleket nem találnák erotikusabbnak a test más helyein található zsírpárnáknál. Ezt tehát kihúzhatjuk.

Egy másik népszerű elmélet a párkapcsolaton belüli kötődéssel kapcsolatos. Neurológiai tanulmányok kimutatták, hogy a nők teli vannak oxitocinnal, az ide vonatkozó hormonnal, amikor a szopó csecsemő stimulálja a bimbókat, illetve a szexuális partnere. Ezért, az a férfi, aki erre odafigyel, nagyobb eséllyel termékenyíthet, mint a keblekre fittyet hányó konkurencia. Ha hiszed, ha nem, ezt azt sugallja, hogy a férfiaknak bizonyos fokú önzetlensége van. Miközben tudjuk, hogy csak elélvezni akarnak. De van itt valami a kötődéssel kapcsolatban.

Edward Dutton angol antropológus úgy gondolja, hogy a kötődésnek van szerepe, és azt állítja, hogy a keblek úgy fejlődtek ki, hogy hasonlítsanak a farra. Tekintve, hogy réges-régi elődeink hátulról közösültek, ahogy az emberszabásúak ma is teszik, valamikor át kellett váltaniuk a misszionárius pózra. Evolúciós szempontból ez roppant fontos volt, mert a szemtől-szembe végzett közösüléshez aktív szemkontaktus kellett, aminek semmi köze a nemzéshez.

Rengeteget töprengtek az antropológiai változással kapcsolatban, amit a misszionárius póz okozott. Nagy valószínűséggel a korábbi seggek bámulását a keblek bámulása helyettesíti.

Frank Marlow pszichológus argumentuma így szól, a kemény keblek az ifjúság csalhatatlan jelei, ami egyben a termékenységé is. A távoli múltban az ember gyakran hiányos ruházatban tett-vett, vagyis a nők mellei láthatóak voltak. Az anyakönyvi kivonat hiányában nem volt mód megtudni, hogy egy másik emberi lény hány éves, kivéve a szemrevételezést. Mivel az évek múltával a női mellek a gravitáció hatására elkezdenek lógni, a mellek keménysége abszolút biztosan jelzi a tulajdonos fiatalságát. Sok ezer generáció után azoknak a férfiaknak, akiket a fene evett, hogy közösüljön, világossá vált, hogy a kemény mellű nők nagyobb valószínűséggel termékenyebbek.

Ha egyszer belép az, hogy a férfiak egy bizonyos női mellet preferálnak, az evolúció megteszi a magáét. A nőknek olyan mellei lesznek a serdülőkor után, amit a férfiak preferálnak. Ez világos. Vagyis a nőknek minél tovább tartó feszes melleik lesznek, ami más emlősállatnál nem fordul elő.

Ez egy jó történet, csak az a kérdés igaz-e? Személy szerint én úgy gondolom, hogy a női mell másodlagos nemi jelleg. Vagyis nekik van, nekünk nincs. Naná, hogy vonzó, mert a másik nemhez tartozás kritériuma.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________