2020-09-30 nap bejegyzései

(3325) Az igazi betegség a kapitalizmus

Tibor bá’ fordítása online

 

Szerző: Finian Cunningham

Nehéz nem egyetérteni Richard Wolff amerikai professzorral, amikor azt állítja, hogy az igazi betegség, amivel a Világnak szembe kell nézni az nem a COVID-19, hanem a kapitalizmus becsődölt gazdasága, lásd itt.

A pandémiák és más tényleges csapások időnként bekövetkeznek és áldozatokat követelnek. De ami a jelenlegi globális pandémiánál világos, hogy a kapitalista rendszer a szenvedést, és a szétbomlást erősíti. A rendszer nem képes a járványos betegség által okozott kihívásoknak megfelelni. Az igazi ellenség nem maga a betegség – bár elég komoly. Az igazi ellenség, vagy mondjuk betegség a kapitalizmus.

Az Egyesült Államokban van a feltételezett príma kapitalista modell. Azonban, a koronavírusra adott ócska válasza jól mutatja, hogy Amerika összes feltételezett ereje egy délibáb. A közel 1 millió halottból 200.000 amerikai, vagyis a halottak 20 százaléka az USA-ból kerül ki, miközben a világ népességének csupán 4 százaléka amerikai.

Maga ez a tény azt sugallja, hogy az amerikai kormánynál valami párját ritkítóan alkalmatlan, és a gazdasági források elhelyezése a nyers kapitalista rendszerben teljesen félrecsúszott.

Hasonlítsuk ezt össze a kínai módszerrel, ahogy levezényelték a járványt. Az amerikai Johns Hopkins Egyetem szerint a kínai áldozatok száma 4.700, ami az amerikai értéknek mindössze 2,4 százaléka, miközben Kína népessége négyszerese az amerikainak.

Erre persze lehet válaszolni azt, hogy a kínai rendszer hivatalosan „kommunista”, de ez nem teljesen igaz. A kínai rendszer alkalmazza a piacgazdaságot. Mások azt állítják, hogy Kína nagy vonalakban szocialista a központi tervezéssel és a természeti javak elhelyezésének az irányításával. Mindenesetre elég annyit mondani, hogy Kína az USA-hoz viszonyítva nem kapitalista, ahol a vállalkozások és a bankok ámokfutásba kezdtek, ami felett a kormány jóindulatúan szemet huny.

Lehet persze arra is hivatkozni, hogy a kínai COVID-19 adatai nem pontosak. De hát mi olyan adatokkal dolgozunk, amelyeket magas presztízsű, amerikai egyetem gyűjt össze. Amennyiben, csak a vita kedvéért , ha a kínai adatok nem megbízhatóak, az óriási különbség az amerikai és a kínai adatok között, kell lenni egy szisztematikus magyarázatnak.

Ha a COVID-19 pandémia ennyivel kórosabb az USA-ban, nehéz nem arra gondolni, hogy az amerikai gazdasági rendszerben kell keresni az okokat.

Valóban, a különbség olyan bődületesen nagy, hogy a szégyentelen valóság szinte elvakít. A rendszer becsődölt és elavult működőképességet mutat, amik a társadalom szervezetét, az erőforrások emberséges elosztását, és fenntarthatóságát illeti.

Ez az oka annak, hogy Donald Trump amerikai elnök, és az adminisztrációja  oly sok erőfeszítést tesz, hogy a járványért Kínát tegye felelőssé. Trump az ENSZ közgyűlésén az elmúlt héten, szégyenteljes hazugságot adott elő Kínával kapcsolatban, akik szerinte: „A Világra hozták a dögvészt.”

Az amerikai uralkodó osztály nézete szerint, ahová olyan oligarchák tartoznak, mint Trump maga, Kínából bűnbakot csinálni rendkívül szükséges, mert ennek egyetlen alternatívája, mellesleg sokkal pontosabb megfogalmazása, hogy az igazi betegség a amerikai kapitalizmus.

Az igazság felfedésére a COVID-19 csak egyetlen egy tétel. Rá lehet még mutatni az amerikai kapitalizmus obszcén egyenlőtlenségére, ahol sok tízmillió munkás és családja él szegénységben, munkanélküliségben, éhezésben és hajlék nélkül, miközben a rendszer pazarló életet biztosít azt oligarcháknak.

Rá kell még mutatni a megszámlálhatatlan háborúra, és azt követő halálozásokra, amit az amerikai imperializmus évtizedek alatt ráerőszakol a Földre. Ezeknek egyetlen célja van, és pedig, hogy a falánk vállalati profitot növelje. Ez egymagában is beteges.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________