2020-09-24 nap bejegyzései

(3319) A CDC kiad egy új útmutatót a COVID-19 vírusokat tartalmazó aeroszolos átadással kapcsolatban, szembe menve a WHO ajánlásával.

Tibor bá’ fordítása online

 

A Centers for Disease Control and Prevention (CDC = betegségelhárító és Megelőző Központ) sikeresen növeli a koronavírussal kapcsolatos félreértéseket, azzal, hogy útmutatóját kiegészíti, majd törli a vírus terjedésével kapcsolatban, ami eltér a WHO hivatalos álláspontjától.

Lehetséges, hogy a SARS-COV-2 vírus vízcseppecskék, és lebegő részecskék (aeroszol) útján tered, amik akkor keletkeznek, amikor egy fertőzött ember köhög, tüsszent, énekel, beszél, vagy csak lélegzik. Egyre több bizonyíték van arra, hogy a vízcseppecskék, és a lebegő részecskék a levegőben maradnak és 2 métert meghaladó távolságra is eljutnak (példának okáért: énekkarokban, éttermekben, vagy fitnesztermekben). „Általánosságban, belső termekben, ahol nincs megfelelő ventilálás a kockázat nagyobb.” Állította pénteken, a honlapján a CDC, az elmentés szerint.

A bejegyzés jelenlegi verziója ezt már nem tartalmazza, viszont azt mondja, hogy „ennek a javasolt változtatásnak a piszkozatát tévedésből küldték szét, és a levegőben történő vírus átadással kapcsolatos javaslat előkészületben van.

A CDC eredeti frissítését a hétvége alatt nem vették észre. Amikor észrevették a CNN jelentette, hétfőn már a Washington Post is jelezte, hogy a CDC átveszi azt, amit a „független szakértők” már hónapok óta állítanak: A COVID-19 aeroszolos terjedése valós és a belsőtéri ventilálással lehetett védekezni ellene.

Ez persze újdonság volt a WHO részére, akiknek a hivatalos állásfoglalása nem említi az aeroszolos terjedést, és a társadalmi távolságtartást, 0,9 méterben szabja meg, a CDC 1,8 métere helyett.

Mike Ryan, a WHO készenléti program igazgatója szerint: „Nem találkoztunk új bizonyítékokkal, és álláspontunk ez ügyben nem változott”, amit hétfőn mondott a riportereknek egy sajtóértekezleten, majd hozzátette „kapcsolatba fog lépni a CDC-vel a téma tisztázása végett.

A múlt héten a CDC ide-oda vacillált a teszteléssel kapcsolatban, elhagyva az augusztusi javaslatát, ami szerint csak tünetekkel rendelkezőket, veszélyeztetetteket, és egészségügyi dolgozókat kell tesztelni. Ezt az iránymutatást a karantén hívő politikai vezetők elítélték, és jelezték, hogy átlépnek rajta. Pénteken a CDC újra jelezve, hogy akik tünetmentesek és több mint 15 percet töltöttek el 1,8 méternél kisebb távolságra, pozitív személy társaságában, azt le kell tesztelni.

A hét elején a CDC igazgatója Robert Redfield közölte a Kongresszussal, hogy az arcmaszk jobban véd a vírus ellen, mint a vakcina, ami különben se lesz kész 2021 vége előtt. Ezt Donald Trump elnök, és Scott Atlas a Fehér ház koronavírus készenléti egységének vezetője cáfolták. Újságírók felé jelezték, hogy elvárásaik szerint legkésőbb jövő év áprilisában minden amerikai részére rendelkezésre fog állni megfelelő mennyiségű vakcina.

A CDC ide-oda ingadozását követően az Egészségügyi Minisztérium szóvivője, Michael Caputo, aki állította, hogy egy kormányellenes személy „Trumppal szembe helyezkedő ellenálló egységet”vezet. Majd közölte, hogy 60 napra egészségügyi szabadságra távozik.

Ha az USA kormány, a CDC és a WHO nem tudnak megegyezni és „össze-vissza” nyilatkoznak, akkor nem csoda, ha az emberek között is nagy az egyet nem értés. Viszont ezen tények birtokában, ki merem jelenteni, hogy felső összeesküvés az emberség ellen egészen biztos nincs, mert ha lenne, akkor a CDC és WHO szinkronban adná ki a jelentéseit.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________