2020-09-03 nap bejegyzései

(3298) A mobiltelefon rákot okoz

Tibor bá’ fordítása online

 

Amitől többen féltek, az újabban bebizonyosodott, hogy igaz. A mobiltelefonoknál alkalmazott elektromágneses sugárzás rákot okoz.

Az Amerikai Toxikológiai Program keretei között, két és fél éven át végzett, 25 millió dollárt felemésztő tanulmány kiderítette, hogy a mobiltelefonoknál alkalmazott elektromágneses sugárzásnak kitett hím patkányoknál bekövetkezett két fajta rák kifejlődése. A patkányokat ér sugárzási dózis megközelítőleg azonos volt azzal, amit a mobiltelefont használók kapnak.

A kísérletet végzők állítják, hogy ez messze a legóvatosabban végzett eljárás. Természetesen emberek esetében még sok munka van hátra, de maga a tény, hogy a patkányok rákot kaptak, egy igen fontos esemény, mert komoly aggodalomra ad okot.

Az eredmények azt mutatják, hogy minél nagyobb sugárdózist kaptak a patkányok annál gyakoribb volt az agyvelőt megtámadó gliomász és a szívet megtámadó svannomasz. Miközben a kontrol csoportba tartozó patkányok közül egynél se fejlődött ki a rák.

Most már csak az marad hátra, hogy megfigyeljük, a kísérleti eredmények fényében milyen intézkedésekre kerül sor.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________