(3298) A mobiltelefon rákot okoz

Tibor bá’ fordítása online

 

Amitől többen féltek, az újabban bebizonyosodott, hogy igaz. A mobiltelefonoknál alkalmazott elektromágneses sugárzás rákot okoz.

Az Amerikai Toxikológiai Program keretei között, két és fél éven át végzett, 25 millió dollárt felemésztő tanulmány kiderítette, hogy a mobiltelefonoknál alkalmazott elektromágneses sugárzásnak kitett hím patkányoknál bekövetkezett két fajta rák kifejlődése. A patkányokat ér sugárzási dózis megközelítőleg azonos volt azzal, amit a mobiltelefont használók kapnak.

A kísérletet végzők állítják, hogy ez messze a legóvatosabban végzett eljárás. Természetesen emberek esetében még sok munka van hátra, de maga a tény, hogy a patkányok rákot kaptak, egy igen fontos esemény, mert komoly aggodalomra ad okot.

Az eredmények azt mutatják, hogy minél nagyobb sugárdózist kaptak a patkányok annál gyakoribb volt az agyvelőt megtámadó gliomász és a szívet megtámadó svannomasz. Miközben a kontrol csoportba tartozó patkányok közül egynél se fejlődött ki a rák.

Most már csak az marad hátra, hogy megfigyeljük, a kísérleti eredmények fényében milyen intézkedésekre kerül sor.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

64 gondolat erről: „(3298) A mobiltelefon rákot okoz

  1. Várom,hogy írják rá a dobozára ,hogy rákot okoz ,ahogy a cigarettáéra is.

  2. Re:1
    Nem fogják ráírni egy darabig az biztos…
    Ha majd tömeges perek lesznek a telkó cégek ellen, akkor talán.
    Ez a szituáció kísértetiesen hasonló a amerikai dohány cégek helyzetére a 50-60? években mikor már tudták hogy a cigaretta rákot okoz, de nyomták az ellenpropagandát, és az elmismásoló tanulmányokat.

    Fel lehet oldani a problémát, de ahhoz paradigmaváltás kell, mert a telkó ipart nagyon másra kell átállítani.

  3. Vigyázat! A gépjárművek halálos gázolást okozhatnak!

  4. Akkora pénz van a telefon iparban, hogy nem egykönnyen fogják beismerni a mobiltelefonok rákokozó hatását. A legnagyobb probléma a nehéz bizonyíthatóság. Hosszú idő és sok mobilozás kell egy kiadós agydaganathoz.
    Egy sokat látott elektromérnök ismerősöm említette, hogy nagyon veszélyes ez a rengeteg sugárzás, ami az embert a mai világban éri. A kritikus dózist nem nehéz összeszedni napjainkban.
    Ő például átalakította a lakását a régi elvek szerint. Vezetéken jön a net és a telefon is. A wifi routert csak addig kapcsolja be amíg szükség van rá. Én is követtem a példáját, ahol tudtam.
    A laborban, ahol dolgozott többféle mérést is végeztek a mobilsugárzással és terjedéssel kapcsolatban, ezek és a szakmai tapasztalata alapján hozta meg a döntéseit. Azt is mondta, hogy a kollégái közül sokan, akik a különféle antennákat és átjátszó állomásokat javították, rákos megbetegedésben haltak meg jóval a nyugdíjkorhatár elérése előtt.

    A kormányhivatal.hu alapján :
    Az elektroszmog élettani hatásai:
     Idegrendszeri: fejfájás, migrén, szédülés, hányinger, koncentrációs és tanulási zavarok, ingerlékenység, álmatlanság, depresszió, szorongás, fáradtság, gyengeség, izomgörcsök, zsibbadás.
     Szív-és érrendszeri: heves szívdobogás, ritmuszavarok, nyomásérzés a mellkasban, alacsony vagy magas vérnyomás, lassú vagy gyors szívverés, keringési zavar.
     Légzőrendszeri: arcüreggyulladás, hörghurut, asztma, tüdőgyulladás.
     Bőrgyógyászati: bőrkiütés, bőrgyulladás, viszketés, égő érzés, arc kipirulás.
     Szemészeti: fájdalom, égő érzés a szemben, romló látás.
     Emésztőrendszeri: emésztési zavarok, hasi fájdalom.
     Immunrendszeri: ellenálló képesség csökkenése, különböző rendellenességek, megbetegedések kialakulása.
     Egyéb hatások: pajzsmirigy problémák, szárazság az ajkaknál, nyelvnél, szájnál, szemnél, szomjúság, kiszáradás, orrvérzés, belső vérzés, megváltozott cukor anyagcsere, hajhullás, fájdalom a fogakban, a tömések környékén, romlott, csökkent szaglás, fülcsengés, meddőség, tartós hatás esetén, hosszabb távon daganatos megbetegedés kialakulása.

  5. Köszönmö, Tibor bá!

    Régóta gondolom, hogy valószínűleg így lehet, és idegesít, hogy nincsenek erről elérhető, megbízható tanulmányok.

    Azért azt elképesztőnek tartom, hogy a patkányokon most mutatják ki, „Természetesen emberek esetében még sok munka van hátra” – bökjétek meg, harminc éve kapjuk! Egyenesben, millárdszámra! Nem hiszem el, hogy ne lenne field data, amit ki lehetne értékelni!

    Nyilván, akinél az adat van, az súlyosan ellenérdekelt…

  6. Nettó hülyeség. Egyszerű fizika, gondoljuk már végig. A mobilok által használt sugarzás frekvenciájától (nem erősségétől) függ annak behatolási mélysége (a mikró sem melwgíti fel a krumplipüré belsejét mert nem jut oda belőle)! A patkányt teljese egészében átsugározza mert vékony, főleg a feje, teste felő része. Még ha igaz is, hogy rákot okoz (nehéz hinni), akkor is emberre teljesen más, mivel a szöveteink felső pár mm-ében nyelődik el, ahol pedig nincsenek lézfontosságú szervek. A régebbi 900-as GSM nagyobb behatolasi tényezője a kisebb frekvenciája miatt volt, az valóban elérte az agyat, ha a fülünknél a telefon. Ma a 4G, 5G korában ez sokkal magasabb frekvencia, tehát kevésbé éri az agyat, illetve föleg nem telefonálunk hanem nyomkodunk. Ami viszont érdekes tanilmány lehetne a férfiak zsebben hordott telefonjának hatása a golyszikra, örökítöanyagra. Ott a szöveteke és a távolság is kritikus.

  7. 3. Koczka Zoltán

    -hat, -het!!!

    Rendeltetészerű használatról van szó, nem balesetről

  8. 7.Balázs
    És mobilnál? Ott mindenki agydaganatos lesz. Értelek.

  9. Nekem a mostani mobiltelefonoktól is megfájdul a fejem, elért lehetőleg fülhallgatóval használom, vagy kihangosítva.

    Remélhetőleg a távolság véd valamennyit. Sajnos a mobil teljes mellőzése nem megoldható.

  10. 6. Aki felületesen ismeri a mikrohullámú fizikát, azt hiszi, hogy nem nagyon hatol be, könnyen árnyékolható faraday-kalickával, stb.

    Dolgoztam mikrohullámú szenzorokkal. Egy időben elkezdtük vizsgálni, hogy mennyire jönnek ki a gép fémdobozából, környezeti hatásvizsgálat keretében. Hogy a lyukakon kijöttek, az nem lepett meg. De hogy amikor végigragasztgattuk az összes rést rézfóliával, akkor is ömlött ki belőle, az mindenkit meglepett. cm-es hullámhosszat használtunk, a dobozon lévő mm-nél vékonyabb porfestés simán átvezette.

    A másik fajta nagyokos azzal szokott jönni, hogy nem ionizáló sugárzás, tehát nem is lehet semmi hatása. Mintha kizárólag a radioaktivitás okozhatna rákot. Attól még, hogy egy jelenségnek nem ismerjük a pontos hatásmechanizmusát, még létezhet.

  11. Re:6
    Sajnos nem nettó hülyeség.
    Vannak frekvenciák, amire egy biológia rendszer passzívan viselkedik, van amelyik stimulálja, és van ami degradálja, és ez a lényeg. Itt szó sincs elnyelődési mélységről, ami amúgy sem egyszerű, mert adott anyagoknak más és más a csillapítása…
    Mobilok eleve több sávon dolgoznak, 5G-nél pláne így van, ergo ha neked hülyeség ez az egész, akkor bíráld felül az híradásipar azon hülye szokását, hogy az üzemeltető technikusok és mérnökök Faraday kalitkában ülnek a műszak alatt egy nagyobb adó esetén…
    Megjegyzem a mobilod se füsttel kommunikál, több wattos adó-vevő készüléket üzemeltetsz közvetlenül az agyad mellett, ami lokális dózisban már számottevő, és nagyon nem elhanyagolható.
    Arról meg pláne nem beszélnek, hogy memória zavarokat okoz a tartós telefonálás, de mit számít, ha a plebs boldogan röfögve veszi meg az újabb telefonját, mert az kell neki, amivel a saját vesztét okozza.

    Re:Ábel
    Vannak róla adatok, ez a téma már elég régóta kutatott, elsőnek a hadseregeknél szaladtak bele, hogy a radarkezelő kiskatonáknál tömegesen jelent meg az agydaganat, hályog, mindenféle szervi probléma.
    Direkt halálozás amúgy is nehezen bebizonyítható, jól rá is fogják a nyuszira, hogy semmi közük hozzá.
    Mennyi ilyen dolog van még…

  12. Nem tehetek róla, de mindig eszembe jut a kérdés, hogy milyen égető szükségszerűséget oldott meg a mobiltelefon beépülése a mindennapjainkba? Az nyilvánvaló, hogy a gyártók abban érdekeltek, hogy minél több telefont adjanak el.
    Viszont a velem hasonló szép korúak még jól emlékeznek, hogy fiatal korunkban baromira jól megvoltunk nélküle. Igaz nem láttuk egymást kb óránként az instagrammon hülyébnél hülyébb beállításokban. Mégis ami fontos volt azt vezetékes telefonon közöltük egymással az emberi hang minden másnál kifejezőbb segítségével. Írom ezt most ebbe a blogba a mobilomról. Nem vagyok benne biztos, hogy ez a leghasznosabb időtöltés.

  13. 14: Bárkit bármikor, bárhol elérni. Nyilván megoldottuk az életet az elmúlt egymillió évben enélkül is, de annyira praktikus, hogy nagyon nehéz róla lemondani.

    Most még hozzájött az internetelérés, kamera, gyakorlatilag egy egész kis számítógép: bárhonnan bármikor bármire rá lehet keresni, el lehet intézni.

    Meglehetősen utálom a mobilt, ezért elég gyakran hagyom otthon, vagy hagyom lemerülni. Na, ilyenkor mindig adódik valami váratlan bonyodalom, amit rettentő egyszerűen meg lehetne oldani mobillal, és egy nagy szívás, hogy pont nincs ott.

  14. A sima GSM és a mobilnet között kb 20 – szoros a kisugárzott jel erőssége közti különbség. Van mérőkészülékem, mértem.

    Urak/ hölgyek!

    Telefont a zsebbe csak ha nyavalyát akarsz!
    Fülön telefonálni csak ha agybajt akarsz! Füles, vagy kihangosítás is jobb.
    Mobilnetet csak akkor szabad bekapcsolni ha épp használod. A GPS-el együtt. A mobilnet miatt akkor is durván sugároz ha nem pötyög az ember.

  15. Miért is nem lepődök meg hogy a GSM, mikró meg hasonlók belekavarnak a sejtek működésébe?

    De a technika baromi előnyei és a kényelem miatt nincs visszaút… a hátrányok pedig nagymértékben csökkenthetők. Nem reklám, de működik! https://shssystem.hu/

  16. Re:16
    Csoda hogy a mai 20-30-as korosztály nem tud gyereket csinálni?
    Fiúk lányok zsebben hordják a mobilt, ami jól besugározza a heréket, és a petefészket.

  17. Kísérlet mobillal:

    Tedd be az állítólag árnyékolt microhullámú sütődbe és utána zárt ajtó mellett próbáld felhivni valahonnan.

    Mit tapasztalsz?
    Mi a tanulság?

  18. 17. Vaszil : Te kipróbáltad ezt a csodakorongot? Vannak róla hiteles mérési eredmények? Kicsit kuruzslásnak tűnik, hogy egy 12cm-es polírozott fémkorong megóv a káros sugaraktól. Az árazása egészen jól sikerült: 320 eFt. 🙂

  19. 20: Hanyistók
    Köszönöm a kérdést, igen. 3 hónapja utána jártam, nem kamu. Ez egy magyar szabadalom, 30 év munkája van benne. Egy óvoda referenciát megnéztem, a Nokia jegyzőkönyveit láttam, akkor döntöttem mellette. A világon több hasonló megoldás létezik (nem csak Ferihegyen tudják blokkolni a mikróhullámot), de ez az egyik legjobb.

    Azóta jobban alszunk…

    Hogy 320 eFt sok vagy kevés? Egy komplett lakás egyedi tervezésű védelemmel kb 1,5 milla, de ismerek olyan házaspárt akik már megőrültek emiatt, azóta meg örülnek 🙂 Extraszenzek persze érzékenyebbek.

    1-2 m2 lakásár…

    De az totál igaz, hogy családon belül is hatalmas a szórás, van aki észre sem veszi. Ettől még lehet, hogy a sejtek igen.
    Annyi trükköt elárulhatok, hogy az autóba való kis korongot én a hastáskámban állandóan hordom, a telefonra való mellett.

  20. 19. Bak Tigris:
    Hát nem az amire gondolsz 🙂 A mikro működésének alapvető megértéséhez – egy pici mikrohullámú technikai ismeretre van szükség. Maga a melegítőtér egy mikrohullámú hangolt rezgőkör , fémlemez határokkal (ezen valóban nem megy át a mikro sugárzás): Viszont valahogy bele is kell látni: ezért van az összes mikró üvegablakánál – egy jukakkal teli – fémlemez. Ez egy hullámszűrő, a mikro frekvenciájára hangolva. Pont a lyuk mérete adja ki a hangolási frekvenciát. Tehát azt jelenti hogy a mikroba belátunk, minden frekvenciájú sugárzást átenged – kivéve a mikro munkafrekvenciája. Igy hát a mobilod csörögni fog és ez a természetes.. Az lenne furcsa ha nem.. Az egyes mikrók közt az a különbség, hogy melyik gyártó milyen pontos lyukkal ellátott rácsot használ… annál jobb a mikro sugárzás megszűrése.

  21. Re:22
    Ha már minden áron árnyékolni kell akkor rézszövet zacskóban az eszköz, amit berakunk egy régi pléh cukros dobozba. Ha innen is felhívható a telefon, akkor az nem EM-el működik… 🙂

  22. Végre van egy ember aki tudja mit beszél. Ez üdítő.
    22 Sunlight56 Köszönöm!

  23. 21. Vaszil – Köszönöm az infót, meggyőztél!

  24. 22 Köszi, hogy leírtad, de pontosan erre gondoltam. Az én következetesem a kisérletből, hogy gyártótól függetlenül a frekvencia szűrő szita elég gyér védelmet ad a microhullámú sugarak ellen és ezért nem tanácsos üzem közben közelről bámulni mi történik a sütő belsejében.

  25. 16. „Mobilnetet csak akkor szabad bekapcsolni ha épp használod. A GPS-el együtt”.
    Az azért eléggé furcsa lenne, ha GPS vevőantenna sugározna. A mobil a bázisállomással meg úgyis folyamatosan kommunikál. Ki lehet kapcsolni, akkor nem sugároz. De akkor meg minek van?

  26. @20: Hanyistók! Kicsit szomorúvá tettél, hogy csak kicsit tűnik kuruzslásnak, én a helyedben inkább egy 5 forintost ragasztanék a mobilra, a hatása ugyanaz, csak picit gazdaságosabb, mert ez kb. annyit ér mint Bécsben a „nix”.

  27. 28. Gartai
    Én sajat szakállamra egy 10 forintossal próbálkozok, dupla lesz a védőhatás! 🙂

  28. 30. Bak Tigris
    Itt egy igazi példa hogy sokszor „nevesebb” sajtó is pontatlan, félrevezető információt ad ki, valamilyen hírt kontroll nélkül átvesz.. A mikrohullámú sugárzást nem mobiltelefonnal, hanem kalibrált mérőműszerrel kell mérni, ilyen kapható is.. Ehhez elegendő átnézni átnézni a mobiltelefon szolgáltatók magyarországi adási frekvenciájának frekvenciasávjait. Hogy mikrohullámú sütő 2450 Mhz es működési frekvenciája közelében legyél, a 4G/LTE 2600 [Band 7] (2620 ~ 2690 MHz): elsősorban Vodafone által használt, valamint Telekom a határ mentén, illetve zsúfolt (használati) helyeken (pl. Budapest belváros, nagyobb rendezvények, 4-es metró, stb.) által használt frekevenciasávra kellene a mobilnak hangolni az adóállomás parancsára.. de különböző műszaki okok miatt ennek az esélye olyan mint a lottó ötösé. Én is azt mondom hogy a mikro szűrője átenged valamennyi 2450 MHz-es frekvenciájú sugárzást de akkor az ha erős lenne és sávütközés volna, zavarná a kommunikációt. Akit valaha megzavart telefonálása közben a mellette működő mikro – az jelentkezzen egy láda sörért.. Az azon a héten nyugodtan mehet feldobhat egy lottót, mert az ilyen kivételes eset lehet. A wifi frekvencia kiosztást is ennek megfelelően csinálták a szabvány alkotók: a wifi 8-as csatorna a 2447 Mhz-es frekvencián megy, a 9-es wifi csatorna meg 2452 Mhz-en . Láthatjátok hogy köztük, majdnem középen van a mikro sugárzása. Kit zavart meg wifi használata közben a működő mikrója? Ebből is látszik hogy a mikrohullámú technikában a 2450 Mhz hez képest a 2 – 3 Mhz eltérés már nagy műszaki bakinak számít annyira precízek ezek az eszközök. Ezt bizonyítja hogy a wifi eszközökből elég sok akár egymás mellet is működnek, zavartatás nélkül.Ennyit a pontos frekvenciára hangolt védőrács szerepéről, és működéséről. Érdekesség: a mikrót egy radarállomás kezelő mérnöke találta fel Amerikában. Szolgálat teljesítés közben észrevette, hogy a zsebében hozott tábla csoki megolvadt.. Igy jött rá hogy a mikrohullámot kaja melegítésre is lehet használni. Vajon ő hányszoros besugárzást kapott a háztartási mikró kiszivárgó sugárzásához képest, hogy lehet hogy túlélte és nem betegedett meg? Úgy tűnik hogy a mikro lejáratására mindig felbukkannak könnyen cáfolható, hamis hírek, aminek sokan utána sem olvasnak hanem egyből elhiszik azt. Pld Az oroszok megvizsgálták a mikro káros hatását, és országosan betiltották a forgalmazását. Megjegyzem az oroszoknál mindíg lehetett mikrót kapni. Vagy egy másik : hosszú éveken át keringett az a híresztelés hogy a mikróban felforralt majd lehűtött, öntözésre használt víz megölte a szobanövényeket (állítólag elvégzett kisérlet) . Néhány év elteltével ezt a hírt feltevők maguk kértek bocsánatot a félrevezetett emberektől. Ezek a hamis hír terjesztői mögött a Hagyományos Sparheltkészítők Szövetségét látom, az ő érdekük hogy a mikro csak ott díszelegjen a konyhában.. Bocsi hogy ennyire elmélyedtem a műszaki kérdések boncolgatásában ..

  29. De hát a youtubon megvan, hogy a patogatott kukorica kipattog az asztalon a mobilok között, az antennaszerelők meg idő előtt rákosak lettek, meg a csoki megolvadt a zsebben, és a legszebb: a mikrót ha lejárt az idő nem szabad azonnal kinyitni..

    Kis matek:
    Telefon akkuja ~ 4 Volt 4 Ah (16 watt ) elmegy kb egy napig. A kijelző és az alap OS (android, IOS, stb) elfogyasztja az akku felét.
    Namos ezek szerint antennára naponta legfeljebb 8 Watt jut. (Fél perc vasalóhasználat)
    És jön az antenna izotropikus jellegű sugárzási karakterisztikája, ami azt jelenti hogy a tér minden irányába egyenlően sugároz (hiszen a telco torony bármerre lehet tőlünk). Ez alapján belátható, hogy az antennára jutott teljesítmény igennagy százaléka nem a zacsit/agyat.. éri. Továbbá kijelenthető a tapasztalat alapján, hogy a sugárzási intenzitás a távolság négyzetével csökken. (Ezért láthatunk még Vaszil belinkelt videójában is mikrowatt /m2 értékeket.) Érdemes összevetni ezzel a nap mint égitest kb. 200 terahertzes sugárzása(értsd napfény) még az ózonpajzs, a Van-Allen öv, a légkör por, nitrogén, vízpára stb árnyékoló hatása ellenére is kilowatt/m2 értékkel sugároz. Ez milliárdszoros különbség. (Tehát egy óra napozás kalap nélkül egymilliárd nap telfonhasználattal ér fel) Gyk.: a fény is EM sugárzás és nem halmozódik fel a szervezetben.
    Szum: aki hisz benne, használhat alufólia sisakot, polírozott ötforintost, meg rézfaszu koboldot az ágya alatt, esetleg küszöbre kent dámagancs port… 🙂

    És akkor némi összehasonlítás: 0dBm az 1 milliwattot jelent. A wifi -80dBm a GPS -110dBm szintü jelet képes meghallani. Ha ezt veszteségmentesen összegyűjtenénk kb 100 milliárd év kellene, hogy a ledes bicikli lámpa egy pillanatra felvillanjon. Jusson ez eszünkbe, amikor a család nyavajog hogy „lassu a wifi” meg ” nem látszódnak a műholdak baszki a zsiguliból” 😀 😀

  30. 31 Sunlight56

    „Itt egy igazi példa hogy sokszor “nevesebb” sajtó is pontatlan…”

    Ne finomkodj, mond ki bátran: Nem értik amit beszélnek.
    Már beszéltünk itt hasonlóról dajtás és Én, az EM hullám oktatásával kapcsolatban.
    Ez a szellemi leépülés mindenhol ott van.

    https://qubit.hu/2020/09/03/orvosi-kamara-a-leghatarozottabban-elhatarolodunk-a-koronatagado-orvosoktol-es-onjelolt-igazsagosztoktol
    Pócs Alfrédot itt is sokan pozitív színben idézték.

  31. @32: Alapvetően egyetértek a véleményeddel, de a dolog picit árnyaltabb, mivel nem lineáris sugárzásról van szó, hanem viszonylag nagy energiájú impulzus csomagok kerúlnek kisugárzásra több watt teljesítménnyel.

  32. @32: Bocs ,azt észre sem vettem, hogy erősen keverve van a watt a wattórával, szóval nem túl egzakt a levezetés.

  33. 31 Tökéletesen igazad van, hogy a sugárzás korrekt mérése műszerrel hiteles. Az általam linkelt HVG cikk elején van egy link amiben a forrás angol nyelven megnézhető. Na abban bedobtak elég komoly műszert a jelenség ellenőrzésére. Érdemes végignézni mivel talán még Te is találsz benne hasznos információt.

  34. 31 itt a link a YouTube prezentaciorol.

    https://youtu.be/NwUwjkEveBE

    Tulajdonképpen az egész témával kapcsolatban csak azt szeretném kiemelni, hogy mint ahogy semmi sem csak fehér vagy fekete így a mikrosütő használata sem teljesen veszélytelen noha a gyártók mindegyike ezt sugallja és ahogy látom Te is.

  35. Re:32
    Azért az elég nagy csúsztatás részedről, hogy a napfény sugárzási teljesítményével hasonlítod össze a telefont… 😉
    Írok egy ugyan olyan csúsztatást: nem számít a röntgen sugárzás, mit paráznak az emberek, töredék sugárzási teljesítménye van a napfényhez képest, akár egész nap alatta lehet lenni. Erről tudnának mesélni a korabeli röntgen orvosok, hogy mennyire vált egészségükre…
    Probléma az, hogy a nem ionizáló EM is tud problémát okozni.
    Sokkal kisebb dózisteljesítménnyel, megfelelő frekvencián, akár sterilizálni is lehet, szóval közel sem ennyire egyszerű a kérdés.

    Ettől függetlenül a „várj 3 masodpercet, mikor kikapcsol a mikro, mert ha hamarabb kinyitod kijön a sugárzás” nekem is a kedvencem. Relativisztikus sebességű háziasszonyok előnyben vannak. 🙂

  36. Ha jól olvastam Tibor bá’ írásait, akkor pár év múlva vége az emberiségnek. Akkor nem mindegy, hogy egy-két ember rákos lesz?

  37. A témáról a Magyar Hüperion tavaszi számában jó kis összefoglaló cikkek vannak.(igaz, hogy az 5G-re kihegyezve)
    Idézek: “A vezeték nélküli sugárzásról bebizonyították, hogy zavarja a feszültségfüggő kalciumion csatornákat, ami a sejtekre hatással bíró túlzott sejtközi kalciumion mennyiség megjelenését eredményezi.
    Az a hamis feltételezés, hogy a milliméteres hullámok nem hatolnak át a bőrön, teljesen figyelmen kívül hagyja az idegeket, ereket és más olyan elektromosan vezető testalkotókat, amelyek a test mélyén sugárzás által indukált áramot hordozhatnak.
    Súlyosbító tényező, hogy a fázisvezérelt antennarácsok nem szokásos antennák.”

    Millió olyan hatása van ennek a jelenlegi sugárözönnek, amit a legjobb kutatók sem sejtenek illetve még nem tártak fel.

  38. @34 !
    Miért lenne csúsztatás? A legfőbb ok az 5Gazért veszélyes mert magasabb frekvencia mint a 2, 3, 4G és az már a DNS láncot is megbolondítja. (Persze sokan átérzik ennek a komikumát, de vissza a frekvenciára: 0 Hz= laposelem, 0.5MHz=Kossuth 100MHz=Retró rádió, 1.5GHz=GPS, 2-6 GHz=mobilkommunikáció, 2-300THz=fény. Ebből miért pont a 2-6 GHz a veszélyes és nem a Megawattokkal sugárzó Kabhegy, Solt vagy a sokszáz teraherzten sugárzó bivalyerős nap? (Értsük, hogy a mobilkommunikáció az egyik felett és a másik alatt van és a teljesítményről korábban írtam)
    És van a másik el nem fogadott dolog. (Ha nem szinusz hullámok mennének, hanem mondjuk tűimpulzus vagy négyszög stb, igennagy gondban lennének a szolgáltatók, uis feketére lennének büntetve a frekvencia használat miatt (felharmonikus és összeg/klbségi termékek stb. valamint elemi érdekük a ‘Spektrális hatékonyság’ ) Az, hogy kis ideig nagyobb energiájú (értsd néhány watt) teljesitmény jön ki a mobil antennáján, majdnem ugyanolyan szitu, mint a fényerőszabályzós villanykapcsoló. Mindkettőnél csak rövidebb ideig él a teljesítmény, ami miatt halványabb a villanykörte. (említettem hogy nem rakódik le semmiben sem az RF sugárzás ) A röntgen sugárzás a fény és a rádiófrekvencia három különböző tulajdonsággal bír. Azért nem fénnyel, vagy rádiófrekvenciával „röntgeneznek”.
    Abban viszont legyen konszenzus, hogy ezek a frekvenciák (mondjuk a fényig bezárólag) ésszerű keretek közt nem tesznek túl nagy kárt a szervezetben. A watt/wattóra dilemma pedig ezen a szinten szvsz. irreleváns.. itt a kulcsszó inkább a hullámhossz lesz. (google: scale of the universe)

    40 !Hanyistók
    Ha tudod mi a fázisvezérelt antennarácsok működése akkor a te bűnöd, hogy súlyosbítónak fogadod el azt.
    Azt ugyanis arra használják, hogy a neked küldött infót feléd tereljék. Ezzel is a kisugárzott teljesítményt próbálják optimalizálni. Ergo kisebb jel is elég, hogy a te telefonodhoz eljusson az elvárható minőségű jel. A beamforming miatt viszont a tér többi irányába viszont sokkal kisebb jel jut (hiszen feléd terelik)

  39. 41. Pinkerton
    Látom te vágod a témát.Én műszaki ember vagyok (nem elektronika) de hogy a picsába van az hogy ha mondjuk 10-20 ember telefonál mondjuk egy 10 méteres körzetben akkor hogy érti mindenki egymást? Hogy nem keverednek össze a hullámok? Vagy pl ha még pluszba fúj a szél is.Én a mai napig nem hinném el hogy meg lehet csinálni azt hogy 20 ember ember egymáshoz viszonylag közel telefonál és értik egymást, ha nem látnám a szememmel. Bár azt sem hinném el hogy egy HDD-n hogy lehet 4 tb adatot tárolni és kiolvasni több tízezerszer biztonságosan ha nem lenne itt a gépemben:D

  40. 42!Andrew:
    A rádióhullámokat nem befolyásolja a szél. Amúgy sem, de mit számítana a 300e Km/sec-nek pár méter/sec.. 🙂
    Egyébként az un. TDMA adásmódot használnak a telefonok is többek közt . Gondolom Gartai erre utalt, hogy nem lineáris az adásmód. Ez egyébként azt jelenti, hogy minden érvényes adatkapcsolatban (hang, vagy net ) levő telefon kap egy időszeletet a bázistól ahol csak ő dolgozik. Olyan ez, mint ahogy a kaszinóban a krupié osztja a lapokat a kártyában. Mindenkinek egyet egymásután, körbe-körbe. Ezért van az, hogy mindenkinek jut vonal. (ha betelik az adott rádiócsatorna több tíz adatkapuja, csak akkor nyit másikat a bázis állomás, már ha van neki. Ha nincs akkor handover a másik toronyra. Ha ez sem jött össze, akkor megszakad a vonal..) Mint a kaszinóban: ha az adott pókerasztalnál van még szék, leülhetsz, ha nincs kereshetsz másik asztalt, ha nincs szabad asztal sem, akkor handover a másik kaszinóba..
    Ha arra gondolsz, hogy a környezeti zajok miért nem jutnak bele a telefon mikrofonjába , arra zajelnyomást használnak a telefonok. A régebbiek „kikeresték” a beszédhangokat a jelből az újabbak két mikrofont használnak. A telefon alján levőbe „beszéd zaj”, a telefon felső részén levő a „zaj” mikrofon.. a többi matek

    A hdd: a mai merevlemezek a magic kategórába tartoznak 🙂 ott van minden „ufó technika”. Képes az elektronika a fej réstávolságánál kisebb információ dekódolására is. Olyan, mintha lézerfej helyett zseblámpaizzó olvasná a CD lemezt, vagy egy régi webkamera tudna UHD fotókat shootolni… Ez is működik, de ez nem a topic része..

    Lényeg az egészben, hogy a telconak is pénzbe kerül a villany. Ő sem pazarolja az energiát fölöslegesen. Ha a vonal/net/ wifi fenntartására van kisebb energiájú megoldás, akkor a beamformál, teljesítményt csökkent, vagy ritkábban telepít tornyokat..

  41. Pinkerton:
    Tényleg otthon vagy a témában!
    A téma szakavatott ismerőjeként azt azért elismerheted, hogy ez a mesterséges sugárözön semmi jót nem hozott az ember sejtszintű működése és a bioszféra szempontjából. Az élő szervezetek számára minden plusz sugárzás kiemelt rizikófaktor. A sugárzás által kiváltott hatások hosszútávú következményét pedig senki sem tudja. (bizonyítani!).
    Kisérleti nyulak lettünk a kényelem és a profit büvöletében.

  42. Re:41
    Újra leírom, nagyon nagy csúsztatás a fénnyel összekeverni az EM hatását, mert frekvencia és moduláció függő a biológia hatás.

    Írok egy élő példát: 16Mhz vivő, AM modulált, adó teljesítmény cirka 65W, moduláló jel egy spéci multispektrális csomag. Tudod mit lehet csinálni vele? Sterilizálni.
    Ez csak egy példa, és van n+1 más is, ami problémássá teszi az egyre nagyobb EM terhelést.

    Nem fog tetszeni amit írok, de a telkó ipar mai technikai megoldása zsákutca. Fejlődés nem az, hogy minden bokorban lesz egy átjátszó, hogy YT-on hamarabb nézhessük a csücsörítő csajokat.

  43. 45: dajtás
    Ezzel a 16MHz-es 65W-os multispektrum halálsugárral
    konkrétan MIT lehet sterilizálni ?
    Muslicát ?
    Kiscicát?
    Vizilovat?
    Bálnát?

  44. 44 Hanyistók:
    Igen, teljesen igazad van, bizonyítani senki nem tud igen hosszútávú következményeket. De prognosztizálni azért lehet. De fordítsuk meg a dolgot. Ha a sugárzás elpusztitja a vásárló, előbb-utóbb elfogy az ügyfél.. (szerintem nem logikus)

    45 dajtás
    Nagy csúsztatás? Csak a hangoló gombot tekertük feljebb a pacsirta rádión…
    Ez alapján azt állítod, hogy a kossuth rádió gyógyít, a retró meg agyrákot okoz…
    Belátom, létezik a rezonancia jelensége, de a sejtek 1-10 µm méretüek, a wifi 2.4 GHz-es freki hullámhossza pedig 12 centi. Na ez a kettő sohasem fog rezonálni!!
    Nem cáfolom az állításod a sterilizálást illetően.
    Feltevésem viszont az, hogy mivel a 16MHz egy fizetős frekvencia, ráadásul a multispektrális moduláció miatt is, a berendezés jól körülhatárolt térrészben dolgozik (olyan szobában, ahonnan a jel nem jut ki.) Ergó, a kisugárzott teljesítmény az adott helyen fejti ki a hatását. ( a szobában nyelődik el) Ez olyan, mint a mikrosütő, ahol a cél a sugárzás elnyeletése, végső soron a melegítés. Többieknek: a hangya vígan él a napfényben, de ha a nap és a hangya közé nagyító kerül, akkor a fenti állítás borul. A fény ugyanaz, csak az erősség más. Persze mondhatjuk, hogy a sima napfényben a ruha kifakul, a ragasztó elenged, a purhab/hungarocell elporlad, de erre írtam Hanyistóknak, hogy abszolut igaza van, a hosszútávú következmények nem bizonyíthatóak.
    Az élő szervezetben szerencsére vannak hibafelismerő mechanizmusok. Ilyen pl.: a többszintű immunrendszer, vagy a sejtekben levő telomérák. ( ami felfogható egyfajta checksum- vagy CRC-nek)

    „a telkó ipar mai technikai megoldása zsákutca”
    Lehet, de ha lekapcsolnánk a rendszert, azonnal csikágó lenne.

    46 ödön:
    A fentiek alapján, ha azt a 65Wattot elegendően kis térrészbe fókuszálják, akár elefántot is lehet. Mondjuk szétmelegítik a petefészket, vagy elégetik az ondóvezetéket oszt jónapot.. Lásd: a tojás a serpenyőben, vagy a pár wattos lézer és a fekete lufi.

  45. Re:46
    Attól még hogy próbálod nevetségessé tenni álvicceskedésekkel, a jelenség fennáll, és az élelmiszer iparban aboszult alkalmazható csíramentesítő/sterilizáló eljárás. Azért meg kell jegyezni, nem egy mezei dipól az antenna, de nem is fókuszált a nyaláb.
    A pasztőrizálással az a baj, hogy mind ízben, mind színben romlik a termék minősége, ergo ha adalék mentes gyümölcslevet akarsz inni, akkor a ma használt tartósítási eljárások nem igazán jók.

    Re:47
    Nem piszkálva, de ez is csúsztatás. Nem tisztán a vivő frekvenciája számit, hogy milyen biológiai hatást érsz el. Amúgy meg erre ne vegyél mérget, anno beraktam már erre publikációt, amiben több méteres hullámhosszú vivővel is elérték a rezonanciát, de ebben az esetben fontos volt a moduláció fajtája, és modulaló jel is.
    Ne arra fókuszálj, hogy termikus hatást kell minden áron elérni, mert egy biológiai rendszer nem egy kődarab, sokkal érzékenyebb „szerkezet” ennél és nem is feltétlenül az első felharmoniksura fog reagálni.

    Nyilván benne vagy a szakmában, nincs is ezzel semmi baj, de a mai valós igények, és vélt igények közt van némi eltérés. 5G konteó nélkül is határeset, hogy tényleg kell-e ennyire, a marketing maszlag nem igazán győzött meg, hogy tényleg ennyire szükségem van rá, cserébe pár száz méterenként átjátszó kell, és zárt térbe újabb átjátszók kellenek, ami erősen kérdőjelek számomra hosszú távú tesztek nélkül. Kicsit olyan ez, mint anno a DDT, úgy szortak mindenre, mint a porcukrot, és látod mi lett az eredménye.

  46. Az 5G konteó már a parkoló autóinkat sem fogja kímélni. újabb f…ság terjed a f…bókon egymásnak küldözik az emberek , idézem : „Tudtad hogy minden gumiabroncs tartalmaz egy GPS chipet, ami követhető az 5G hálózattal. Ha nem akarod hogy figyeljenek, vágd le ezt a kis antennát” . Alatta a használati utasítás fényképen : egy csipőfogó a kerékszelep nyakára illesztve. Először a kitalálójának ajánlom a napi alkalmazást a saját autóján :-)) Vajon ebben hányan fognak hinni, hamarosan megtudjuk…

  47. Re:49
    A természettudományos oktatás leépítését élőben megtapasztalhatod… 🙂
    Kedvencem az, hogy akkora lesz a Mars, mint a Hold az égbolton, és ezt is sokan elhiszik.

    Amúgy az új magyar útlevelek már „csippeltek”, ezért is lehet aggódni. 😉

  48. 47. Pinkerton,
    „a sejtek 1-10 µm méretüek, a wifi 2.4 GHz-es freki hullámhossza pedig 12 centi. Na ez a kettő sohasem fog rezonálni!!”
    A mikróban 12.5 cm a hullám hossza és felmelegíti a sejteket.

    Nyilván úgy van ahogy állítod. Hozzá nem értésem miatt akadhattam fenn ezen az ellentmondáson.
    Azt sem értettem soha, ha mérik a koponyára tett érzékelőkkel az agyból távozó hullámokat, akkor miért nem mérik a koponya belsejében azokat a hullámokat amik bejutnak az agyba és vizsgálják azok hatását.

  49. 51: Károly
    Sokan vagyunk hozzá nem értők, akiknek még kérdéseik vannak…
    A mikró fémdobozában annyi a reflexió és emiatt az interferencia, hogy az már bőven generál csomópontokban sejteket megrángató felharmónikusokat. Nem véletlenül forgatják mindegyikben az ételt, hogy szétterítsék a gócokat.

    A környezetünkben meg régóta nemlétezik olyan hely, ahol egyetlen antenna sugározna – amivel valóban nem is lenne még gond!

    A gondot az egyszerre működő GSM, DVBT és egyéb adók ezrei jelentik – pontosabban, hogy ismeretlen az, hogy „koponyán belül” együttesen mit okoznak?!?
    No ilyen vizsgálatra még várhatunk…
    http://cellavadasz.openstreetmap.hu/#map=8/46.273/20.760
    https://www.ahrt.hu/uploads/files/original/static-page/20151001183451/frekvenciatabla-2020-09-06.pdf

  50. Re:51-51
    A mikrosütő a vízre van hangolva, ezért melegszik fel az összes étel, mert szükségszerűen víz van minden élelmiszerünkben. 2,45GHz mellesleg nagyságrendekkel nagyobb hullámhossz, mint a víz dipólus molekulájának saját mérete, ergo az az elképzelés, hogy „nem rezget meg semmit” alapból megdől. Maga az EM rezonancia jelenség nagyon analóg az akusztikus rezonancia jelenséggel, és ott halmozottan operálnak nem első módusú felharmonikusokkal.

    Mikróban azért kell forgatni a kaját, mert állóhullámok vannak benne, ergo ha nem forgatnád, akkor pontszerűen melegítené fel az ennivalót, és nem lenne egyenletesen meleg a töltött káposztád a tányérban. 🙂

  51. Hány percig kell vajon minden nap mobiltelefonálnom és hány éven át kell ezt tennem folyamatosan ahhoz ,hogy 75 % – os valószínűséggel rákot kapjak ?
    Csak úgy sacperkábé tippeljél ,mert pontos adat nincsen.

  52. 48. dajtás
    Látom, komoly szaki vagy a témában, és már vettem észre, hogy széles technikai ismeretekkel rendelkezel.
    Én, mint laikus megkérdeznélek, nincs-e szerinted valamiféle káros kihatása az emberre a majd egy évszázados rádió hullámözön, ami bennünket a nap 24 órájában körülzsong, mitegy vödörböl zúditva ránk a besugárzást, vagy szimplán nincs semmi alapja ?
    Mi a véleményed?

  53. Re:55
    Mekkora dózis kell?
    Meg kell nézni a tanulmány műszaki specifikációját…

    Re:56
    Jól emlékszem, hogy az indukciós tűzhely és a mikrosütő sem kóser főző eszköz?

    Kérdésedre válaszolva biztosan van hatása az élő rendszerekre a sok EM-nek, és nem feltétlenül a javukra. Ezt le lehet tagadni, de a gyakorlat is azt mutatja, hogy az adótornyokban az élő személyzetet védeni kell, és védik is. Hogy mint mezei felhasználó ebből mit szenved el, a fenti tanulmány részletezi, és egyáltalán nem lepődök meg rajta. 5G-t pont ezért nem tudom támogatni, mert a fiktív előnyökért cserébe, még nagyobb EM szennyezést kapunk, aminek biztosan meg lesznek a következményei.
    Hány ilyen dolog volt a technikatörténetben, hogy az ártatlan dolognak vélt megoldás egyenesen káros volt az emberekre(ólom-acetát cukor helyett, ólom-tetra-etil kopogás gátlónak a benzinben(ez különösen nagy sunyiság volt, mert az etanol ugyan ezt a szerepet betölti, csak azt nem lehetett szabadalmaztatni), DDT, izotóp a fogkrémben, lágy röntgen sugárzó CRT képcső, ami „valamiért” ólom üvegből készült, és ráírták, hogy „low radiation”, higany tartalmú fogtömés, glifozát, GMO „élelmiszerek” , urán üveg, ami amúgy nagyon szép színű, puharak, dísztárgyak is készültek belőle, stb,stb)

  54. 57.dajtás
    Fogalmam sem volt a mikró-vagy az indukciós kerámiatűzhely kósersági tulajdonságairól, lévén a vallás oly messze tőlem, mint Makó Jeruzsálemtől.
    Eszméletlen, ahogy felsorolod, mi és mennyi támadásnak van kitéve a mai ember egészsége mindennapi élete vetületében….
    Eszméletlen.

  55. Re:58
    Hány sunyiságot nem írtam le, ne is tudd, ezt is 5 perc alatt pötyögtem be, amire fejből emlékeztem, mert érdekel a technikatörténet. Ha kicsit kikaparnám a témát, akkor a sor elég hosszú lenne…

    Kérdezz már rá rabbi ismerősnél ha van, mert nincs autentikus forrásom, csak olvastam, hogy nem kóser az indukciós főzőlap, és a mikró. Jó lenne tudni, hogy urban legend, vagy valós ez a dolog.

  56. 59,dajtás
    Nem szeretnék egyelőre a rabbi rokonnal társalogni, kedves jó dajtás barátom, valami 8-9 hónapja felülről néz bennünket, nyugodjék..
    Amennyire én tudom-kapiskálom, a mélyvallásos, ortodox házakban nem szabad szombaton még akár be sem kapcsolni semmiféle hötermelő alkalmatosságot, legyen az bármilyen jámbor mikrósütő vagy indukciós villany fözölap, nem azért hogy esetleg a rajta készült eledel nem volna kóser vallásilag, hanem mert a vallás tiltja minden olyan tevékenység elvégzését szombatn, melynek során hő keletkezik, ezt átvitt értelemben vallásilag tűzgyújtásnak minősül, ami szigoruan tilos.

  57. Re: Bálint
    Ne is kövesd rabbi rokonodat, írj még sokat ide a fórumra, és ha netalántán Izraelben lenne dolgom, és érdeklődés hiányában elmaradna a világ vége, akkor össze is futhatnánk egy baráti ebédre… 🙂

  58. A témáról ivatalsabb forrásból olvashatunk a Fodor József Mentálhigiénés központ kiadványaiban is. Ott még a Föld változó mágnességét is említik a munkaalkalmassági vagy szakmaalkalmatlansági tényezők között.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük