2024-05-04 nap bejegyzései

Ultimátumot adott Izrael a Hamasznak, vagy véres háború jöhet (portfolio)

Ultimátumot adott Izrael a Hamásznak: vagy elfogadják a Jeruzsálem által kínált egyezséget a túszok szabadon engedéséről, vagy lerohanja az izraeli hadsereg Rafaht – írja bennfentes források alapján a Wall Street Journal.

A Hamásznak egy hetet adott Izrael, hogy eldöntsék, mit akarnak: ha nem fogadják el a megegyezést, az izraeli hadsereg megindítja a hónapok óta tervezett invázióját.

Az alku értelmében Izrael 40 napot adna a Hamásznak arra, hogy elengedjenek 33 túszt, eközben pedig tárgyalnának a felek egy hosszabb távú tűzszünetről. Az ezt követő, hathetes periódusban a Hamász elengedné az összes túszt, ezután pedig egy egész éven át tartó tűzszünet jönne.

Az amerikai lap szerint a Hamász valószínűleg nem fogja élből elutasítani az ajánlatot, de egy saját ellenjavaslatot fognak majd az asztalra tenni, melyet Izrael nem biztos, hogy elfogad.

Ha a felek nem tudnak megegyezni, a háború eddigi legvéresebb ütközete jöhet. A Gáza elleni invázió kezdetén a déli Rafah térségébe küldte Izrael az összes civilt az övezetben, milliók torlódtak fel megfelelő mennyiségű élelem, víz és gyógyszer nélkül a déli szektorba. Izrael legszorosabb szövetségesei hónapokig lobbiztak azért, hogy Izrael ne kezdje meg a szárazföldi inváziót Rafah ellen, tartva attól, hogy nagyon súlyos civil áldozatai lesznek a katonai műveletnek.