2020-09-09 nap bejegyzései

(3304) Profit az isten

Tibor bá’ online

 

Mára az ország lakosságának jelentős része „visszasírja” a kádári éveket, és nem ok nélkül. 1990 előtt a Nyugatra úgy tekintettünk, mint a Kánaánra, ahol kolbászból van a kerítés. Ez egy darabig fenntartható volt, amikor kiderült, hogy egy kétütemű gépkocsira nem kell várni 5 évet. Egy hipermarket látogatásért nem kell kimenni Bécsbe. És persze a határokat át lehet lépni mindenfajta megkötés nélkül. De aztán szép lassan kiderült, hogy ennek meg van az ára.

Nem fogok, mert nem tudok mindenre kitérni, de bizonyos aspektus mentén végig fésülhetjük a tájat. A tulajdonviszonyok rendeződése után (privatizálás!) a termelő egységek elsődleges (és utolsó) szempontja a profit előállítás volt. A dolgozók rendelkezésére álló vállalati üdülők ebbe a törekvésbe nem fértek bele. Simán elhanyagolták őket. Rendszerré vált, hogy ami nem hozott profitot, azt ott hagyták, mint kutya a szarát. Ragyogó példa erre a Szúnyog-sziget, a Római-part egyes részei, a Népliget, kis befogadóképességű mozik, hogy csak néhányat említsek.

Míg régebbi időkben a földesúrnak, majd a gyártulajdonosoknak gondjuk volt arra, hogy parasztjaik, munkásaik alacsony szintű megélhetésén kívül még utódokat is tudjanak nevelni, akik majd idővel átveszik a szülők szerepeit. Erre ma már a Tőke nem figyel, helyette emigránsokban látja a leendő munkáskezeket, illetve a termelést átteszi olcsó munkáskezekkel bőségesen ellátott országokba. Semmi se számít, csak a profit.

Hol vannak már az államilag szubvencionált kultúrtermékek: könyvek, lemezek, mozik, színházak, sportesemények, sportolási lehetőségek, üdültetések. Sehol! Helyette van 27 százalék ÁFA, de cserébe megkaptuk a lehetőséget, hogy vállalkozhatunk, és elhagyhatjuk az országot, na meg 4 évente szavazhatunk. Megszavazhatjuk, hogy kik lophatják ki a szemünket, mert a politika is profitál.

És akkor most megérkeztünk a Covid-19-hez. Kiderült, hogy a profit (lopás) az emberéletnél is fontosabb.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________