(3304) Profit az isten

Tibor bá’ online

 

Mára az ország lakosságának jelentős része „visszasírja” a kádári éveket, és nem ok nélkül. 1990 előtt a Nyugatra úgy tekintettünk, mint a Kánaánra, ahol kolbászból van a kerítés. Ez egy darabig fenntartható volt, amikor kiderült, hogy egy kétütemű gépkocsira nem kell várni 5 évet. Egy hipermarket látogatásért nem kell kimenni Bécsbe. És persze a határokat át lehet lépni mindenfajta megkötés nélkül. De aztán szép lassan kiderült, hogy ennek meg van az ára.

Nem fogok, mert nem tudok mindenre kitérni, de bizonyos aspektus mentén végig fésülhetjük a tájat. A tulajdonviszonyok rendeződése után (privatizálás!) a termelő egységek elsődleges (és utolsó) szempontja a profit előállítás volt. A dolgozók rendelkezésére álló vállalati üdülők ebbe a törekvésbe nem fértek bele. Simán elhanyagolták őket. Rendszerré vált, hogy ami nem hozott profitot, azt ott hagyták, mint kutya a szarát. Ragyogó példa erre a Szúnyog-sziget, a Római-part egyes részei, a Népliget, kis befogadóképességű mozik, hogy csak néhányat említsek.

Míg régebbi időkben a földesúrnak, majd a gyártulajdonosoknak gondjuk volt arra, hogy parasztjaik, munkásaik alacsony szintű megélhetésén kívül még utódokat is tudjanak nevelni, akik majd idővel átveszik a szülők szerepeit. Erre ma már a Tőke nem figyel, helyette emigránsokban látja a leendő munkáskezeket, illetve a termelést átteszi olcsó munkáskezekkel bőségesen ellátott országokba. Semmi se számít, csak a profit.

Hol vannak már az államilag szubvencionált kultúrtermékek: könyvek, lemezek, mozik, színházak, sportesemények, sportolási lehetőségek, üdültetések. Sehol! Helyette van 27 százalék ÁFA, de cserébe megkaptuk a lehetőséget, hogy vállalkozhatunk, és elhagyhatjuk az országot, na meg 4 évente szavazhatunk. Megszavazhatjuk, hogy kik lophatják ki a szemünket, mert a politika is profitál.

És akkor most megérkeztünk a Covid-19-hez. Kiderült, hogy a profit (lopás) az emberéletnél is fontosabb.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

64 gondolat erről: „(3304) Profit az isten

  1. Az Ember csak hozza a formáját ha nincs sztálini módszerekkel megregulázva.

  2. Az állam látványosan építi le a szociális hálót. Illetve arra használja, hogy a „jó állampolgárok (birkák, jobbágyok, hűberesek)” érezzék, hogy kitől függenek. Azért pl az Egyesült Királyságban ez a helyzet nem ilyen rossz.

  3. 1 kalotaszegi
    Igen, ez az ember tragédiája!
    Én is elfilózgattam már ezen.
    Ha hagyjuk kibontakozni fék nélkül az emberi természetet, akkor kegyetlen dzsungelharccá válik az élet, ami persze megfelel a természet rendjének, hiszen az is így működik, aki kapja, marja.
    Ha viszont mesterséges szabályok közé akarjuk szorítani, azzal szemben akkora az ösztönös ellenállás, hogy csak terrorisztikus eszközökkel lehet fenntartani, mert mindenki, főleg a legdinamikusabb, találékonyabb, intelligensebb réteg állandóan keresni fogja a kiutat.
    Hiszen láthattuk, hogy még a sztálini rendszerben működő társadalmakban is megtalálták a relatív jóléthez vezető utat az okos opportunisták is, ha kellett eljátszották a hithű pártkatonák szerepét az előjogokért, minden valós meggyőződés nélkül is.
    Nem csoda, hogy egymást is nyírták ideológiai harcra hivatkozva, hiszen valóban tele volt az apparátus befurakodott karrieristákkal, akik ellen joggal harcoltak a hithűek.
    De azt soha nem tudhattad, hogy melyik van a vádlottak padján és melyik a vádló…
    Az emberi természet minden keretek között megmutatkozik.

  4. hubab

    Teljesen igazad van, az emberi természet ilyen. Kérdés mi az, hogy emberi természet?
    Lehet e rajta változtatni? Ha igen, hogyan?

    Akármiről beszélhetünk(gazdasági berendezkedés, környezetrombolás, vírus stb.) mindig ide fogunk kilyukadni, mert ezek mind a mi felelőtlen viselkedésünk következményei. Miért nem erről beszélgetünk?
    Miért nem ha haladható meg az értelem által az ösztöntörekvés, mely profitéhséget etedményez?

    Mesterséges keretek közé szorítani nem lehet, amíg az emberek nem értik( ld. kommunizmus próbálkozása) kik ők és hogyan működik az un. természetük.

    kalotaszegi
    Kár keseregni! Az ember egy állat.
    Vajon mindenki ezt csak másokról gondolja, de benne azért meglenne az igény a szépre és a jóra?
    Hogy is van ez? Biztos, hogy természetünk determinált?

    Én nem szólok hozzá többet ma, nem fogom nyomni a pszichorizsát, felesleges.

  5. A társadalmi fejlődés jelenlegi zsákutcája nem hiszem, hogy az emberi természet alapvető sajátosságainak az egyenes következménye. Ez így túl egyszerű lenne. Ha erre terelitek a hozzászólásokat akkor kicsit távolra kerülünk az eredeti témától. Az ugyanis az, hogy mennyire kell az államnak gondoskodónak lennie vagy esetleg úgy kezelheti e az állampolgárokat, mint termelő eszközöket.

  6. Elébb már leirtam, de valahogy beakadhatott a WP labirintusba. Szóval a magyar viszonyok azt mutatják, hogy az állam a szociális hálót látványosan lebontja. Tibor bá erre hozott néhány példát, de számtalan egyéb is van. Ez a rendszer, ahogy OV legutóbb egy EU megbeszélésen mondta a keresztény szuverenitás rendszere. Ezek szerint ebben a rendszerben annak, hogy szociális rendszer nincs helye?

    Például

    1. Magán egészségügy térnyerése az ingyenes TB vel szemben
    2. Elértéktelenedő nyugdíj
    3. Ingyenes szabadidő eltöltesi helyek (pl. Balaton) privatizálása
    4. Munkavállalói jogok teljes megszüntetése
    5. Munkanélküliség kezelése közmunkával
    6. Hajléktalanok kirekesztése

    stb., stb

  7. A márciusi kovid zárás alatt ment a Club Aliga villasorának a bontása. Gőzerővel dolgoztak a munkások és a gépek, nekik lehetett. Kell az új pártállami “elitnek“ a hely. A új elit “stílusosan” a régi helyén (Kádár és csapata) érzi jól magát. A velencei tónál is éppen most szabadítottak fel egy jókora vízparti területet és szabadstrandot a helyi önkormányzat segítségével. Valószínüleg luxus nyaralók épülnek. Nagy a kapkodás! Csak nem a vesztüket érzik?

  8. Az emberi természet komplex. Része az önzés és az önfeláldozás is. A történelem során számtalan olyan társadalom létezett, amiben a közmorál gerince az volt, hogy az egyénnél fontosabb a közösség, ami az önzetlenséget hozta előtérbe és az önzést visszaszorította.

    A kapitalista berendezkedés ezzel szemben kifejezetten díjazza az önzést, amit ráadásul megtámogat egy individualista ideológia. Ezért tartunk ott, ahol, nem azért mintha ez valami természettörvény lenne.

  9. Pár éve még támadás ért, mert állandóan előhozom az emberi természetet. Hmmm. Nagyot fordult a világ. 🙂

  10. Re:9
    És el is érkeztünk a vallásokhoz, ami ad egyfajta morált, hogy ne viselkedjünk állat módjára…
    Szigorúan vallásokról beszélek, és nem egyházakról, ami alma és körte ebben az esetben.
    Biztos annyira jó az ateizmus, aminek a mai korszellem az ideológiai forrása?

  11. Azért vannak kapitalista országok ahol a szociális gondolkodás része az államnak. Pozitív példaként említeném Svédországot, Finnországot és a UK t. Ez utóbbit személyes tapasztalatok alapján. Ott élve úgy éreztem, hogy odafigyelnek rám kezdve az egészségi allapotomtól a biztonságomig és még sok más dologban.

    Emiatt komolyan fontolóra vettem, hogy kinnt maradok. Aztán más okok miatt ez nem jött össze.

  12. 11 Tibor bá’

    Hogyan lehetsz ennyire türelmes? Itt most mindenki beszél sületlenséget.

    4 Balázs
    „Teljesen igazad van, az emberi természet ilyen. Kérdés mi az, hogy emberi természet?”
    Úgy adsz igazat, hogy azt sem tudod miben adsz igazat.

    6 Bak Tigris

    „1. Magán egészségügy térnyerése az ingyenes TB vel szemben”
    A TB nem ingyenes! A neve változik, de a rendszerbe fizetni kell, hogy kapj vissza valamit.

    „5. Munkanélküliség kezelése közmunkával”
    A közmunka nem munka. A munka neve: „munka”!
    Már beszéltem(tünk) róla. A közmunka nem azért van, hogy hasznos legyen.
    https://hirtv.hu/ahirtvhirei/lazar-kozmunka-mellett-nincs-idejuk-lopni-az-embereknek-2443748

    Ábel is a „szokásos” szövegét mondja…

    ???

  13. 14: n/a:
    Ez van, ilyen az ember… 🙂
    Mindenki mondja a maga igazát, miközben az idők szele huzatként visz el mindannyiunkat. Így van ez jól!

  14. 14. n/a

    Az emberi természet fejlődésének folyamatából kiemelve a jelenlegi állapotát, megállapíthatjuk, hogy az emberi természet önzésre sarkalja az egyént a társadalom más tagjaival szemben.

    Azonban az emberi természet mibenléte nem merül ki ennyiben. …..és itt most sok rizsa jönne a
    személyiség bizonyított részeiről úgymint pl.ösztönén(= önzés), szuperego(=önzetlenség), ego(koordináló ‘ÉN’) -ről meg hasonlókról , de már volt.

    Úgy tűnik senki nem akarja megérteni, aki determinált emberi természetről beszél és nem a nem meghaladható emberi természet mostani állapotáról.

    Mert elméletileg
    meghaladható az emberi természet jelenlegi szintje. Magyarán, gyakorlatilag lehetne más a gyakorlat, legalábbis elméletben.?

    Azért nem haladjuk meg, mert (ld.Ábel hsz-t) hülyék vagyunk mint a segg és nem tudjuk, hogy mi motivál minket mikor….stb.
    Ezért Csongornak van igaza, megyünk a levesbe az elméleünkkel együtt, de attól még ne handabanázunk már sületlenségeket.

  15. 12. dajtás
    …”És el is érkeztünk a vallásokhoz, ami ad egyfajta morált, hogy ne viselkedjünk állat módjára…”
    Nagyon helyesen látod a dolgokat. Tényleg, volt a vallásban valami temperáló, lelkiismeretfurdalásra sarkaló, a jó és a rossz közötti határvonal felismerésére irányuló hatás, ránevelés.
    Igen ám, de ahogy teltek az évszázadok, az egyre megvilágosodó embernek már nem lehetett iránymutatója, viselkedési etalonja a máskülönben szép és követendő, de egyszerismint jámbor, kissé együgyü bibliai intelmek, hiszen a tudomány fejlődésével Isten létezése a legtöbb emberben kérdésessé vált.
    A baj ott van, szerintem, hogy a vallás halványulásával egyidejúleg nem lépett azonnal helyébe valami hasonló erejű pszichológiai viselkedési mérce, jó és rossz, erkölcs, becsület , magatartás állandó benevelése már ovódáskortól.
    És amilyen a nevelés – szerintem ezen áll vagy bukik minden – olyan a mai világ, a társadalom, a normák.
    Valamikor régen a tolvajt tolvajnak, a lopást lopásnak nevezték, és nem ügyeskedésnek.Régen a tettenért politikus vagy főbelőtte magát, vagy kimenekült Amerikába.
    Manapság még akár kinevezik miniszternek.
    Szép új világ.

  16. Re:16
    Azért az tegyük hozzá, hogy nem is cél, hogy magunkat meghaladjuk…
    Erre volt egy ici pici törekvés a szocializmusban, lásd Tibor bá’ eredeti bejegyzését, de mára ez teljesen szertefoszlott.
    Plusz olyan alapvető emberi pszichét feltáró működések vannak „eltitkolva”, ami determinál az állati létre ha ezzel nem vagyunk tisztában. Szándékosan írom idézőjelben az eltitkolást, mert valójában ez sem igaz, minden elérhető, csak keresgélni kell egy picit…

    Bevallom, rohadt nehéz az önfejlesztés, teljesen megértem azokat az embereket, akik nem tudnak önön árnyékukból kilépni, és minden szerencsétlenségüket ráfogják a gyíkemberekre, illuminátira, és Orbán Viktorra. Elsőnek is magunkban kell rendet tenni, mert hiába lesz rend kívül, ha a kupink újra és újra termelődik belülről.

  17. 18: Azt is tegyük hozzá, hogy a média nemhogy nem próbálgatja a jó irányba terelgetni a nyájat, de kifejezetten és szándékosan az állati, sőt démoni ösztönöket hívogatja elő.

    Például a szex nyilvánvalóan mindig is érdekelte az embereket, de a mindenhol mindenki számára elérhető pornó, és az elvileg nem-pornó bármi, amiben a nő csakis szexualizálva jelenik meg – ez olyan mérgező, aberráló hatással van a társadalomra, amire még nem volt példa.

  18. Re:17
    A vallások addig működtek, amíg az adott kor értelmi szintjén szóltak. A baj ott keletkezett, hogy a vallások egy része önmagát dogmákkal kötötte gúzsba, és nem voltak képesek tovább fejlődni, amivel szükségszerűen elveszítették az emberbázisukat/hívőket.
    Mondhatnám azt is, hogy a hitelüket veszítették el, de alapvetően sok mai vallás „múzeum szagúvá” vált, és nem funkcionál igazán. Lásd nyugati elárverezett templomokat, amikből lakóépületet csinálnak, vagy netalántán le is bontják a templomot, mert kihalt a templomba járó közösség.
    Lehetne teológiai vitákat folytatni erről, de pl a keresztény-zsidó(iszlám) kultúrkörben vannak tabuk, amihez még messziről sem lehet nyúlni, és csoda ha előre tör az new-ages ezobullshit? Ez persze nem minden világvallásra igaz, nem véletlen hogy buddhista-hindu gyökerű közösségek szép számmal vannak nyugaton, és idehaza is. Azért is lenne fontos pl a közoktatásban valamennyit tanulni a világvallásokról, és filozófiájukról, mert nagyon gyorsan kiderülne, hogy sok közös pont van bennük, és egyből nem akarná a nebuló bunkóval agyon verni a másik vallási felekezetbe tartozó társát.

    Jól elkanyarodtam, de az ateizmus előre törése anno szükségszerű volt(ez se csak úgy véletlenül történt), és a mai kor fejlődése is túl fogja lépni a materialista szemléletet, ami végül egyfajta tudományos Istenképpé fog válni. Ettől itt sokan nagyon „fáznak”, de az alapok már le vannak rakva, és szép lassan át fog szivárogni a korszellembe is.

    Re:19
    Ez már vastagon szándékosság, a röfögő disznó nevelde egyik eszköze, hogy a disznó tovább röfögjön, mintsem feltegye azt a kérdést, hogy miért is vagyunk mi a vágóhídon… 😉

  19. Gyerekkoromban olvastam egy könyvet. Volt benn egy rész az eljövendő kommunizmusról amiről elöadást tartott egy prof.
    A lényeg: A kommunizmusban megszűnik majd a lopás,rablás stb.
    Hozzászólásra jelentkezik egy asszony a hallgatóságból : ,,és mi fogja visszatartani az embereket a bűnözéstől?,,
    Válasz: ,, Megmondom asszonyom,de előbb vetkőzzön le meztelenre itt mindenki előtt,,
    A nő zavartan mondja hogy ezt nem igazán szeretné,mire az előadó azt válaszolja hogy látja,ez a kulcs!
    Ahogy szégyellne levetkőzni,úgy lopni is szégyellne majd,- ha kisgyerekkora óta becsületre lenne nevelve.
    Ma mosolygunk az ilyen őskövület nézeteken.
    Hogy hihették ezt el, akkoriban?
    De mégis.
    Kőkeményen kéne nyomni óvodától az erkölcstant, ha már a vallásban senki sem hisz.
    Idősebbek,kedvetlenül nézik ezt a mai elkurvult világot.
    Egy kicsivel Kádár alatt azért jobb volt a helyzet.
    Lopott a melós is,de megvolt a mérték tartás is benne
    A vezetésben szintén.
    Hol lett volna Kádárnak több száz milliárdja,mint ennek a cigó gazembernek?

  20. Úgy látom le akarják „forgatni” élőben a A Khan bosszúja filmet:
    „Khan a huszadik század genetikai technológiájának csúcspéldánya, egy szuperintelligens és emberfeletti erejű augment (Nemesített). Khan vezette az augment seregeket az eugenikus háborúban, majd miután legyőzték, leghűségesebb katonáival a Botany Bay hibernációs hajón elmenekültek. ”
    https://index.hu/techtud/2020/09/09/kigyurt_genmodositott_egerek_jelenthetik_a_mars_meghoditasanak_kulcsat/
    Már csak a genetikailag módosított szuperintelligens „egerek” hiányoznak, és kezdődhet az Űrszekerek. 😉

  21. 21: ott bukik el a dolog, hogy tökmindegy, hogy akármilyen fórumon akármit prédikálnak, az ember elsősorban a mintából tanul. Ha azt látja a felnövekvő generáció, hogy a lopást csak elméletileg ítéljük el, de gyakorlatilag mindenki csinálja ha lehet, akkor ezt fogja elsajátítani. A buszjegy elcsalásától a Balatonpartig.

  22. Nem olyan bonyolult ez az emberi természet…
    Minden ember törekszik arra, hogy a körülményekhez képest a legjobban éljen, de legalábbis nem rosszabbul, mint a körülötte állók.
    Ha ezt nem tudja elérni, akkor frusztrált lesz, az életet igazságtalannak fogja tartani, és keresni fogja a megoldást, hogy lehet ezen változtatni.
    A körülötte látható példák azt fogják sugallni, nem is alaptalanul, hogy a sikeres emberek többnyire gátlástalanok, nem önfeláldozóak, nem riadnak vissza olyan dolgoktól, amelyek más emberek rovására saját hasznát szolgálják, de minimum nem csinálnak lelkiismereti kérdést, hogy ezt egyáltalán vizsgálják.
    És mindig lesznek olyanok, akikre ez ellenállhatatlan csábítást jelent, és ezt az utat választják, meg olyanok is, akik vagy lelkiismereti okokból, vagy gyávaságból nem.
    És vajon kik lesznek a társadalomban a mértékadó egyének és csoportok, akik mintául fognak szolgálni azoknak, akik még nem döntöttek?
    Nyilván a sikeremberek, az eredményesek, akiket mindenki irigyel, és tartok tőle, hogy az emberek többségére ez van hatással, és nem az, aki a tiszta lelkiismeret és tisztes középszerű életmód és alacsony társadalmi presztízs jellemez…
    A vallás régebben kezelte ezt, ha meg nem is oldotta, de legalább kikerülhetetlen fenyegetést jelentett arra a gazdagra is, aki pénzén minden világi sikert elérhetett, büntetést kikerülhetett, csak egyet nem, a túlvilági számonkérést egy lefizethetetlen és objektív bíró előtt.
    De ma reménytelen a helyzet, amíg a túlvilági bíró ideája nem lesz bizonyítható, csupán feltétlen hiten alapul, addig nem visszaállítható a renoméja.
    Mert az, hogy úgy jobban működött az emberi világ, az csak a társadalmi célszerűségét bizonyítja, nem az objektív létezését, és ez a hit senkire nem kényszeríthető rá.
    Nyilván a régi világban is voltak ateisták, de kevesebben, és többnyire volt elég eszük hozzá, hogy ezzel ne kérkedjenek, annál is inkább, mert nekik is hasznos volt, ha a többiek hisznek, és ő ennek előnyeit kihasználhatta…

  23. Azért régen is ez ment.Láttam egy filmet az akkori kúriákról,kastéylokról.Igen szép számmal voltak az országban.Szerintem akkor sem ügyeltek a munkásra és az utódra, csak az jött megától mert nem volt fogamzásgátlás és volt élelem. Sok embert nem érdekelnek a nyaralók mert pl már azt mondják sokan hogy: jaj hát Magyarországon mit nézzek ,semmi látnivaló……Persze a 60-as években láttam olyan képeket amikor a moszkviccsal,wartburgal elgurultak valahová országon belül és ott piknikeztek.Akkor még nem volt inger ,horvát és görögország….Igen az emberek is jobbak voltak egymással, nem úgy mint ma.(pl. lakótelepi összejövetelek,nyársalások). Rokonkkal nincs összejárás, beszélgetés(pl, másik fizetését megkérdezni nem lehet) Ma minden megváltozott, egy kalap szar lett minden.DE ez is a profit miatt van viszont a magánemberek szintjén mert mindenki rohan.Régen nem volt annyi inger és kütyü.Átmentek egymáshoz pl. mamámhoz az ismerősök beszélgetni , közben babot fejtettek a gangon.Ősszel jött a tz4k , megszántotta a kertet és lehetett pihenni vagyis kevesebbet dolgozni télen,nem voltak anno multik.Mamámék ősszel már behúzódtak a lakásba, összeaprították a rőzsét, ették a saját termést, este 7-kor nézték a híradót és a bálint gazdát.Nem volt csak m1 és m2. Volt remény pl. a kertészkedésnél hogy jön belőle pénz, az ember minden évben újult erővel fogott bele, de ma már az a valami ha valaki egy szaros multinál dolgozik, és pl. ma kisméretű kertészkedéssel nem lehet azt kitermelni mint régen.De régen meg pont saját kertből épített mamám házat.Szóval úgy ahogy van minden egy kalap szar lett.Persze nézhetjük a jó oldalát is.Ha valaki kis igényű akkor sokmindene lehet:pl vehetsz ledtv-t olcsón, lehet pl egy használt daewo matizod 200eft-ért ami 1 havi fizetés sincs és bárhová elutazhatsz vele, megvehetsz minden élelmet viszonylag még olcsón, olcsó a ruha stb…..

  24. Dajtás, a vallásnak akkor van értelme, ha hozzásegít a személyes istenkapcsolathoz. Ha nem segít hozzá, akkor egy kalap izét nem ér. Az egyház az meg egy emberi közösség, akkor is érhet valamit, ha tökéletlen.

    Az egyik, amire gondoltam a törzsközösség. Mindenki többé-kevésbé rokon, ami fontosabb: rokonnak tekintik egymást. Ezzel egyrészt felelősséget vállalnak egymás iránt, másrészt ha valaki a többiek kárára szedné meg magát, annak a szemébe mondják, felelősségre vonják, kiközösítik. Ne feledjük: a család és a cseléd egy szó voltak valamikor.

    De létezhet ez modern formában is. Nemrég írta valaki, hogy milyen idegesítő fafejek a svájciak, hogy minden apróságért feljelentgetnek bárkit. Tényleg bosszantó lehet, de ez vezet ahhoz, hogy alig van náluk szabályszegés, és általános a jólét.

  25. 14 n/a

    Nyilván, hogy az egeszségbiztositás járulékköteles azoknak akik dolgoznak, de a nyugdíjasnak (mint én is) ingyenes. Viszont olyan is. A privát rendelésnél egy vizít ahol lényegében semmit sem csinálnak min. 5000 forint, de lehet akár 15000 is. Ez szerinted ok?
    A közmunkával nem az a baj, hogy hasznos vagy nem, hanem az, hogy ha valaki bekerül ebbe a körbe alig van esélye, hogy kitörjön belőle. A közmunkások várható nyugdíja szerinted mire lesz elég? Ők pl. valószínűleg el se tudnak jutni egy magánrendelésre, mert nem tudják megfizetni. Sokszor a faluban nincs is orvos és ha kezeltetnie kell magát akkor utazhat a megyeszékhelyre. Nekem nem úgy tűnik, hogy az állam hasznosnak ismeri el a munkájukat sokkal inkább könyöradománynak tekinti amiért viszont kőkeményen számonkéri a szavazatokat.

    Amúgy meg mi jogosít fel arra, hogy kijelentsd, hogy mások mind sületlenségeket írnak. Meg jó, hogy nem Te moderálod ezt a blogot. Kicsit visszavehetnél a pökhendi stílusodból, mivel másokat talán az zavar (engem nagyon is)

  26. 17. „Valamikor régen a tolvajt tolvajnak, a lopást lopásnak nevezték ”
    Ma ezeket úgy hivják, hogy filantróp. Igy lehet igazán tisztára mosni, átmenteni a lopott vagyont – alapítványon keresztül az emberiség üdve javára, és még a nevük is fennmarad. Na nem olyan nagy nevekre gondolok, mint Bill Gates, vagy Soros, akinek a pénzén Orbán is tanult, hanem olyanfélékre, mint Mészáros Lőrinc, akinek az alapitványa most éppen Vál-völgyi fiatalok oktatását támogatja komoly milliókkal. Érdemes idézni a rendezvényi beszédéből néhány bölcs mondatot: „Ahhoz, hogy sikeresek legyetek, ahhoz kevés az ösztöndíj. Azért nagyon sokat kell tenni. Elsősorban dolgozni kell mindig, folyamatosan. Munka, munka, munka.”

  27. 14 n/a

    A magam fajta nyugdíjasnak igenis ingyenes az egészségbiztositás. Sajnos olyan is. Egy magán vizit kezelés nélkül 5000-15000 forint. Miért keresel a kákán is csomót ha már érdemben nem tudsz a témához semmit hozzáadni?

  28. 14 n/a

    Nem a közmunka hasznossága a fő probléma,mint ahogy próbálod bizonygatni szerintem nem túl meggyőzően. Szerinted milyen jövő vár az ebbe a körbe tartozó emberekre?
    Ki tudnak ebből törni? Milyen nyugdíjra számíthatnak? És így tovább. Ehhez mit tudsz hozzáfűzni?

  29. 14 n/a
    Szerintem az, hogy kijelented, mindenki sületlenségeket írogat (természetesen téged kivéve) meglehetősen elítélendő. Én meg azt várnám Tibor bá’-tól, hogy figyelmeztessen vegyél vissza ebből az arogáns stílusból.

  30. Az emberi élet nem mérhető pénzben !
    Ez egy olyan helyes elv, amiben kevesen kételkednek.
    Mégis van egy határ, amikor a költségek mérlegelése az azzal való „takarékoskodás” emberéletekbe kerül.
    Nem tudom hol van ez a határ.
    Jó érzés, hogy nem nekem kell eldönteni, mert akkor nagy bajba lennék.
    Nem elvárható, hogy néhány száz velem egykorú 69 éves és még öregebb nyugdíjas életéért milliárdokat fizessen egy ország.
    Nincs is erre késztetése senkinek.
    Ez a zord tényállás.

  31. 31 – Bak Tigris:
    Mindenkinek más és más a stílusa. n/a-nak különleges stílusa van, amit már megszoktunk. A legokosabb, ha nem foglalkozol se a szemlyével, se a stílusával.

  32. Tibor bá

    Az n/a ra vonatkozó tanácsodat elfogadom.

  33. 26. Ábel
    “ Nemrég írta valaki, hogy milyen idegesítő fafejek a svájciak, hogy minden apróságért feljelentgetnek bárkit. Tényleg bosszantó lehet, de ez vezet ahhoz, hogy alig van náluk szabályszegés, és általános a jólét.”
    Valószinűleg én írtam a svájci kockaságról. Lehet, hogy alig van szabályszegés, de nem hiszem, hogy ez lenne a követendő példa. Valamennyi mozgásteret kellene hagyniuk az embereknek, hogy ne egy luxus börtönben érezzék magukat. Hiányzik a játékosság, vidámság, beletokosodtak a sok szabálykövetésbe. Sokat jártam náluk, de nem tudnék ott élni.

  34. 31 Bak Tigris

    Kiírtad a sorszámot és a nevem. Ezt tetszik, köszönöm!

    Megzavartam a nyugalmad?
    Ez egy virtuális aréna, itt virtuális pofonokat osztogatnak, ahogy mondják, ahol fát vágnak, ott hullik a forgács.
    Most, amikor olvasod a szavaimat virtuális térben vagy, és itt senki sem bánthat fizikailag. Nyugi.
    Amikor szavaimat olvasod, akkor az a Te akaratod szerint van. Tovább léphetnél az írásomon, nem kellene elolvasnod. Akár így is tehetnéd ezután, ne hibáztass!
    Szeretnél kedves szavakat, dicséretet, szórakoztató történetet … tőlem?
    Lehet, nem zárkózok el előle, de ez már szolgáltatás, és mert „Profit az isten”, ellenszolgáltatásért cserébe megteszem.

    Mondjam a bakszámlaszámomat?

    Mindenért fizetni kell mindekinek. Ez örök szabály.

  35. Úgy gondolom nem csak az adott téma az érdekes,de még érdekesebb a témához kapcsolódó vélemény nyílvánítás.A forma! Még szerencse,hogy jó néhányan nem ülnek kocsmába,mert már vér folyna a véleménykülönbség miatt.Arra gondolok,hogy egy állandó mágnes értelmesebb,mint az ember.Miért?Gondoljátok csak el a mágnes teli van ellentéttel részben negatív részecskékel,részben pozitívokkal és az is igaz,hogy ezek se értenek egyet,taszítják egymást,de azért a mágnes úgy nagyon egy darabban marad.Az egyik legnagyobb bajnak azt tartom,hogy az ellenvélemény egyenlő lett az ellenséggel.Nos a szeretet hiányának a legnagyobb bizonyítéka.Vagyis a türelem és a szeretet csökken és ez jóval nagyobb veszély,mint a profit,vagy a mobil,vagy a vírus.

  36. A covid mellé desszertnek rápillantottam a sarki jégre. Minden idők második legnagyobb jégvesztése, közelítjük a 2012-es rendkívüli minimumot. Nagyon nagy gebasz lesz akár már jövőre.

  37. 27. Bak tigris

    „A közmunkával nem az a baj, hogy hasznos vagy nem, hanem az, hogy ha valaki bekerül ebbe a körbe alig van esélye, hogy kitörjön belőle. ”

    Simán ki lehet (ne) „törni” a közmunkából: el kell menni dolgozni valami piacon működő vállalathoz.

    A bortermelő vidékeken alig találnak embert szüretre, mert a közmunkások „elvannak”.

    Hadd ne sajnáljam, aki sem tanulni nem akar, sem keményen dolgozni. (Ha tanulni akarna, elvégezne INGYENESEN a munkaügyi központ szervezte burkoló tanfolyamot, és sz..á keresné magát, annyi munkát kapna, vagy akár vállalhatna, ha vállalkozna. Egy csak egy példa, mást is tanulhat, másra is lenne kereslet. S ne hivatkozzanak arra, hogy ők klímaszerelők vagy gyógyszerészek akarnak lenni, és nem mehetnek pl. klímaszerelőnek vagy gyógyszerésznek, mert ahhoz érettségi vagy egyetem kell: azért nincs neki érettségije meg egyetemi végzettsége, mert korábban nem tanult. Nem lehet az általános iskola negyedik osztályát 16 évesen otthagyónak kvalifikált munkát kínálni, de ezért nem a munkaadók vagy a kormány a hibás.)

  38. Fehérlábú Gólya +1

    Bak Tigris, biztos nehéz lehet kitörni a közmunkából, de vajon nehezebb vagy könnyebb-e mint a munkanélküliségből? Nem egy mérnöki pályával kell összehasonlítani, hanem hogy milyen lehetőségeik lennének enélkül.

  39. Tibor bá’ írta:

    „Míg régebbi időkben a földesúrnak, majd a gyártulajdonosoknak gondjuk volt arra, hogy parasztjaik, munkásaik alacsony szintű megélhetésén kívül még utódokat is tudjanak nevelni, akik majd idővel átveszik a szülők szerepeit. Erre ma már a Tőke nem figyel, helyette emigránsokban látja a leendő munkáskezeket, illetve a termelést átteszi olcsó munkáskezekkel bőségesen ellátott országokba. Semmi se számít, csak a profit.”

    Azért ezt árnyalnám. Komplexebb a kép.

    Az angol szénbányákban azért foglalkoztattak gyermekeket, mert nekik alacsonyabb bér is elegendő volt. Az angol gyárakban ugyanígy. A szülők álltak a gyermekek mellett és etették őket, hogy ne kelljen szünetet tartaniuk a munkában.

    A Zsolnay gyárban gondoskodtak a munkásokról, cserébe az általuk támogatott munkások elzabrálták a Zsolnai családtól a gyárukat és kitették őket a házukból. –> minden jótett elnyeri méltó büntetését.

    A parasztok azért nemzettek sok gyermeket, hogy közülük néhány megélve a felnőttkort majd eltartsa az aggkorú szüleit. Ez a szülők érdeke volt, nem a föld tulajdonosáé.

    A gyártulajdonosok a munkások utódnevelési támogatása helyett inkább arra figyeltek, hogy
    1) olyan körülményeket teremtsenek, hogy a munkásaik ne menjenek el (–> legyen nekik mindig elegendő munkaerő),
    2) iskolát hozzanak létre, ahol a már nemzett (azaz „elkészült”) gyermekek betanuljanak azokba a tevékenységekbe, amelyek nekik a gyárban szükségesek voltak (–> legyen nekik később is elegendő munkaerő, akik nem ismerik a környező világot, csak nekik hálásak).
    Ez egészen addig működhetett, ameddig kiszámítható volt a gyár/gazdaság, viszonylag lassan változott a technológia, lassan bővült a tudás, utána már nem volt idő arra, hogy egy generációt várjanak az újabb munkásra, hanem fel kellett fogadni a máshonnan érkező munkást (vagy ha nem jött, toborozni kellett).

    A mostani migrációban az az új, hogy míg korábban a bizonyíthatóan magas tudású (mesterlevéllel, diplomával rendelkező, referencialevéllel bíró) munkásokat, mérnököket várták örömmel, akik új ismereteket hoztak, munkába álltak, beilleszkedtek, értéket teremtettek, sokszor saját vállalkozást indítottak), a nyugati országok jelenleg a semmihez sem értő, dolgozni nem vágyó tömegeknek nyitottak ajtót és hajbókolnak nekik. (Az, hogy ezt a nyugati kormányok meg tudják tenni, mutatja a jelenlegi demokráciának csúfolt szerkezetek több alkalmatlanságát is, de ez messzire vinne, nem csapok jobban bele.)

    Nekem nincs problémám azzal, ha fizetni kell az egészségügyi ellátásért, inkább az erőltetett egyenlősdi, a rosszul értelmezett demokrácia fáj.

    Aki nem figyel magára (pl. cigarettázik, alkoholizál, drogozik), az is ugyanannyi TB-t fizet, mint aki egészségesen él – miért az egészségesen élők fizetik a magukat szándékosan tönkretevők gyógyítását? (Aki nem neki felróható okból betegszik meg, azt nyilván támogatni kell.)

    Hasonlóan: miért támogatjuk azokat, akik egész életükben csak elvettek a közösből? (Aki ideiglenesen munkanélküli lett, azt nyilván támogatni kell, ameddig nem talál magának munkát – nem feltétlenül ugyanolyat, amit korábban csinált, hanem valami általa reálisan elvégzendőt.)

    Azzal sincsen problémám, hogy fizetni kell a nyaralásért és nincsen ingyen üdülő. A fordítottját is el tudom fogadni: egy jó helyen levő, színvonalas céges üdülő igenis lehet juttatás (ismerek olyan német céget, amelyik Magyarországon üzemeltet több céges üdülőt is, azaz nem kell hozzá kommunistának lenni).

    Az „munkáltató fogja a munkavállaló kezét mindig” mentalitás viszont szerintem nem tartható korlátok nélkül. A korlátot minden vállalat maga határozza meg: az említett német cégnél a céges üdülő belefért, de a céges autó munkába járásra csak akkor lett bevezetve, amikor a távolabb lakó emberek „ráuntak”, hogy saját zsebből fizetik a munkába járást költségeinek nagy részét, mert saját autót kellett használniuk. A piac rákényszerítette a németeket, hogy változtassanak. (Németországban természetesen ugyanezen cég ottani leányvállalata nem ad céges autót, ez magyar sajátosság, amelynek okaiba most szintén ne menjünk bele.)

    Hasonlóan az sem zavar, ha fizetni kell a diploma megszerzéséért. (Mielőtt megkapnám: több is van, az első kivételével fizetős képzéseken szereztem őket.) Nem indokolt, hogy az adózók állják például annak a honfitársunknak az orvosi képzését, aki utána majd angol kórházban lesz aneszteziológus. Az egyetemi hallgatók kapjanak halasztást a tandíj fizetésére, és legyen tandíj elengedés is, ha pl. hazánkban dolgoznak – egyébként fizessék ki a képzésüket, amikor már jövedelmük van. (Az orvosi képzés példa, mindegyik képzésre értettem, a villanyszerelő szakmunkás oktatására is stb.)

  40. Ez a mindenki fizessen a maga bajáért olyan helyen működik, ahol mindenkinek van módja elég pénzt keresni hozzá.

    A magyar középosztály mai helyzetében nagyrészt nem lenne képes újratermelni az új értelmiségi generációt, ha mindenkinek magának kéne fizetni az egytemért, a szegényebbeknek meg aztán végképp semmi esélyük nem lenne. Szerintem egyértelműen az a jó, ha a színvonalas oktatás mindenki számára elérhető, akinek megvannak hozzá a képességei.

    Az egyéni egészségbiztosítás is hatalmas szívás. Amíg valaki egészséges, vagy csak apró-cseprő bajai vannak, és emellett jó jövedelme, addig lehet, hogy csak az előnyét látja. De amint jön valami komoly betegség, ami miatt a munkáját is elveszíti, rögtön ugrik az egészségbiztosítás is, és ott lesz jövedelem nélkül, hatalmas kiadásokkal. Jobb esetben hamar belehal, rosszabb esetben előtte csődbe viszi az egész családját is. Nem beszélve a tömegekről, akik eleve nem engedhetik meg maguknak.

    Akkor már inkább a brit-skandináv modell.

  41. 42. n/a

    Az általad hivatkozott film összefoglalója így kezdődik: „A történet 1932-ben játszódik, és a gazdasági válság keserves hangulatát idézi meg. ”

    1932-ben a nagypapám 17 éves volt. Jó munkabírású, szorgalmas legénynek ismerték. Elmondása alapján évente szegődött más-más gazdához, ahol az adott év alatt megkereste egy-egy ház árát, abból élt a hat testvére és a szülei, beleértve az alkoholista apját, ami nyilván szomorú részlet, de a tény, hogy a gazdasági válság idejében egy 17 éves alig felnőtt egy ház árát kapta munkabérnek, és évente másik helyre HÍVTÁK dolgozni, azért sokat elmond arról, hogy aki akarta, akkor is talált utat a boldoguláshoz. Nyilván nem volt könnyű, de lehetséges volt.

  42. 46 Fehérlábú gólya

    „Az általad hivatkozott film összefoglalója így kezdődik:…”
    Vagyis nem láttad.
    A Port.hu visszafogottan fogalmaz, nem ír le mindent. Én sem fogok.
    Az a tied amit megeszel, ill. itt amit megértesz.
    Nincs egzakt válasz!

    Nézd meg! Mindenképp gazdagodni fogsz tőle.

  43. 46. n/a

    Kegyetlen vontatott volt. Elismerem, hogy zseniális (bizonyosan), de a tempója…

    Nagypapám példája ettől függetlenül áll.

    Lehet a „csodában hinni” és lehet keményen dolgozni.

  44. 45 Feherlábú gólya

    Alapos elemzés és sok meggondolandó példa még akkor is ha nem mindennel értek egyet maradéktalanul. Valahogy így gondolom, hogy egy blogban, hogy kell hozzászólni. Aki ehelyett virtulális küzdőtérre vágyik (szándékosan nem írom az illető nevét, mert egyértelmű) az keressen egy akció videó játékot. Ott jobban kielheti ebbéli hajlamait, mintsem ebben a blogban ahol inkább egymás építése a cél és nem földbeszántása.

  45. 46 & 48 – Fehérlábú gólya:
    Én generális felfogásról írtam, te pedig kiragadott egy-egy példáról. De még így se stimmel a dolog. A 17 éves nagyapád hatalmas Háry János volt, vagy esetleg te. 1932-ben 50 fillér napszámot fizettek annak, aki hajnalban kiment a piactérre bérbe adni magát. Az egy ház ára a gazdasági váltság közepén egy oltári nagy mese. Az én apám 1932-ben gyalog járta a falvakat egy aktatáskányi kéziszerszámmal. Ébresztőórát, faliórát, varrógépet, és egyebeket javított, de nem pénzt kapott érte, mert az nem volt, hanem szállást és élelmet. És persze boldogan adtak volna feleséget is, csak elepedjen le.

    Ettől függetlenül a roppant hosszúra sikerült hozzászólásodnak nem örülök, mert semmit se lehet belőle tanulni.

  46. 50 Bak Tigris

    Összezavarodtál. Tegyük rendbe.

    „Aki ehelyett virtulális küzdőtérre vágyik (szándékosan nem írom az illető nevét, mert egyértelmű) az keressen egy akció videó játékot.”
    Itt a gazda kezében van a kigomb, Ő itt az isten, csak Ő küldhet el bárkit innen.
    Ez virtuális küzdőtér, vitafórum, ahol a nézeteket ütköztetik, ezért mások is hasonlóképpen fogalmaznak.

    pl:
    http://www.antalffy-tibor.hu/957-a-foldi-elet-kialakulasa-paul-davies
    „Tibor bá’ a megmondhatója hogy ugyanezek a szellemi párbajok és viták … évek óta rendszeresen megjelennek ezen a blogon is…”

    Amit ide írsz, azt publikus felületre írod, így mindenki olvashatja. A név szándékos elhagyása inkább csak sértésnek jó.

    „…egymás építése a cél…”
    Nem vagy képes megérteni? Írtuk, az önzés működteti az embereket, másokat is, engem is.
    Senki sem akar téged építeni, senki sem akar neked jót!

  47. Re:53 n/a
    „Senki sem akar téged építeni, senki sem akar neked jót!”
    Magad nevében, ha kérhetem… 😉

    Én sokszor a vita kedvéért vitázok, ami egyfajta szellemi birkózás/edzés, emiatt ez a hely nem egy „safe space”, ne is várjuk el ezt, de. Ellenben nem célom a másikat földbe döngölni, és ha még is elragadtatnám magamat, akkor előre elnézést kérek bárkitől. De hogy nem akarna sok itt író másnak jót, ez biztosan nem igaz.
    Itt már nagyon sok közös tapasztalat lett megosztva, amin ülhetett volna az ember, de inkább megosztotta, hogy más is tanuljon belőle.

    Ennek az oldalnak az az egyik legnagyobb értéke Tibor bá’-n kívül, hogy hajlandó más nézeteket is megtűrni, ami parázs vitákat is eredményezhet, és emiatt nem ül le az oldal. Avagy a „kávézó közönség” adja végül az oldal sava-borsát, ahol 1-2 renitens néha ki van dobva(erről tudnék mesélni), de vissza is van engedve, hogy ne legyen végül belterjes a közösség.

  48. 40 Ir01
    A sarki jég még elvileg nincs a 2012-es érték alatt.Nyiván hogy egyszer alámegy még nem jelent semmit , mert kilengések vannak minden évhez viszonyítva.Mindenesetre izgalmas lesz a dolog.Ha megindul a jég jövőre akkor Tiborbá majd minden nap felmelegedésről ír nem pedig vírusról 😀 .Én azt nem értem hogy már a mainstream médiában is mondják hogy a sarki jég jégmentes lesz valamikor , de viszont ott azt nem teszik hozzá hogy a jégmentesség egyenlő a game overral.Ez nekem érdekes.

  49. 55 Andrew: Igen, nincs alatta, de ne felejtsd el, hogy a 2012-es szint egy egyszeri kiugrás, egy nagy anomália volt a rendszeres értékekhez képest. Azóta folyamatos trendben közelítjük, és ha idén nem is, de jövőre már az a szint lesz a „normalitás”.

  50. 54 dajtás

    „Magad nevében, ha kérhetem… ?”
    Te jót akarsz másoknak? Mondhatod, de nem hiszem el.
    Rendben, tudomásul veszem, hogy ezt mondod.

    „Itt már nagyon sok közös tapasztalat lett megosztva, amin ülhetett volna az ember, de inkább megosztotta, hogy más is tanuljon belőle.”
    Te inkább csak játszol itt, mint Én is. Lássuk:
    http://www.antalffy-tibor.hu/3299-a-mobiltelefon-rakot-okoz#comment-263445
    „Írok egy élő példát: 16Mhz vivő, AM modulált, adó teljesítmény cirka 65W, moduláló jel egy spéci multispektrális csomag. Tudod mit lehet csinálni vele? Sterilizálni.”
    Mi az a „spéci multispektrális csomag”? Enélkül a mondatodat nem lehet használni.
    Üzleti titok? Inkább csak mesélsz.
    Ami értékeset elmondasz azt inkább csak „elkottyantod”. Eddig csak így tudtam a mondanivalódból hasznosíthatót kivenni.

    „…de vissza is van engedve, hogy ne legyen végül belterjes a közösség.”
    Miért engedett vissza a gazda? Erről Ő hivatott nyilatkozni.

    Nem döngöltem földbe senkit. Az egyszeregyet magyaráztam.
    Látom az embert.

    Figyelek rád is.

  51. Re:57
    Azért nem írom le a multispektrális csomag pontos frekvenciáit, mert ez a patogén bacik fajtájától függ. Van szakirodalma, beraktam a hivatkozásokat anno, de fütyültetek rá, főleg te… 😉

    Direkt sarkítok: hasonlattal élve bemész az orvoshoz, és követeld tőle, hogy adjon gyógyszert, mert beteg vagy. Erre visszakérdez az orvos, hogy mi a bajod, és te erre azt mondod, hogy ne ezzel foglalkozzon, hanem adjon gyógyszert.
    Így nem lehet válaszolni a kérdésre, mert kell egy diagnózis/célcsoport, ami alapján össze lehet legózni a modulációt, ami hozzá tartozik.

    Hogy lásd, nem ülök a dolgokon, megadom az egyik sarokkövet:
    Dr. Csaba Vértesi : Infectious Disease Treatment with Radio Frequency Resonance
    Dr. Csaba Vértesi The use of radiofrequency in the Medicine
    Elég jó összefoglalója a témának, ha sikerül valahogy beszerezned a második kötetet, akkor benne van az elején a működési elv is(elsőt nem olvastam, nem tudok róla nyilatkozni).

    Tibor bá’ nem tudom hányszor dobott már ki, főleg ha az Istenes téma került elő. 🙂 Ott őrületbe kergettem, néha túl is feszítettem a húrt, de végül úgy gondolta, hogy bár baromira nem ért velem egyet, dinamikát hozok a diskurzusokba, ami az oldal javára válik. Ezzel nem azt mondom, hogy én vagyok az oldal origója, nagyon nem, de az ellenvélemény, bárki is fogalmazza meg, jó dolog, főleg ha nem alpári stílusban írja az ember.
    Ha nem így van, úgy is megcáfol Tibor bá’, nem dőlök tőle a kardomba. 🙂

  52. 51. Tibor bá’

    Tegyünk különbséget a napszámos között (aki csinálja, amit mondanak neki) és a gazda helyett intézkedő, mindent megcsináló ember helyett.

    Nagypapám átvett komplett gazdaságokat, tanyákat, úgy, hogy odaköltözött és csinált mindent, amit kell, hajnaltól késő estig.

    A gazdának megérte, hogy lakhatott a városban, a papa pedig (például) télen, fejt és fejés után tejfölt, sajtot, túrót készített, vitte mindezeket szánon a városba a megrendelőknek, felvette az új rendeléseket stb., ami mellett ellátta az állatokat, vágta a tüzelőt és azt is hetente beszállította a gazdának. (Csak példa, hogy ne legyen túl hosszú. 😛 )

    Pénzt nem kapott egész évben – aratás után fizették ki mindig. Ez messze nem a naponta a markába pénzt kapó napszámos kategória.

    A ház pedig nyilván nem többemeletes budapesti bérház volt, hanem mezővárosi parasztházikó – ami akkor egyébként az általános volt akkor.

    Én sem hittem anno, de kiszámoltam, kijött.

  53. 51. Tibor bá’

    „Én generális felfogásról írtam, te pedig kiragadott egy-egy példáról. ”

    A példákban „lefedtem” az oktatást és egészségügyet, ezek azért annyira nem apró példák. Ha hosszabban is írhatnék, lenne több példa is. 😉

  54. 58 dajtás

    „Re:57
    Azért nem írom le a multispektrális csomag pontos frekvenciáit, mert ez a patogén bacik fajtájától függ.”
    A nevem nem írtad ki, a freki adatot nem adtad meg, és te is elküldtél, nem csak Bak Tigris. Te a könyvtárra mutattál, oda menjek.
    Megértettelek?

  55. Re:61 n/a
    Nem nem értettél meg.
    Ne szívd annyira mellre, azért volt ott a kacsintós smiley.
    Hoztam egy példát, ami alapján gondoltam megérted miért nem lehet csak úgy frekikkel dobálózni. Továbbra sem tudok konkrét adatot írni, mert ahhoz neked kellene definiálni, hogy mire kell. Megjegyzem anno pont azt írtad, hogy ez szerinted nem működik, és élből elutasítottad a publikációk ellenére a megoldást.
    Azóta megváltozott a véleményed?

    A kedvedért kiragadok egy példát: tífuszra 310, 323, 347, 368-371, 482, 528, 534, 543, 562kHz-es komponensek kellenek. Így már érted miért írok multispektrális jelről? 😉
    Többet nem írok le, mert semmi kedvem egy 650 oldalas orvosi anyagból ollózni, ami ráadásul kép fájl, és nem szövegezett… 🙂
    Ha érdekel a téma, megadtam a forrásmegjelölést, és fel lehet kutatni az anyagot.
    (Megoldás 1 kérésnyire van tőled)

  56. A jelenkor nem más, mint parasztvakítás.
    A Földet megmérgezte az a sok fogyasztó, akire már semmi szükség.
    Érdemben mégsem csinálnak semmit. Ilyen covid bohócság az van.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük