2017. március hónap bejegyzései

(2132) Harry Potter

Tibor bá’ online

 

Amikor középiskolás diák voltam felnőttek szerettünk volna lenni, alig vártuk, hogy felnőttek legyünk. Ennek racionális oka volt. Mint kamasznak, nem voltak „jogaim”. A felnőtteknek viszont voltak. Hogy a tömegközlekedés igénybevételénél a helyemet át kellett adni vadidegen felnőttnek, az említésre se méltó, de például este 8-ra otthon kellett lennem. Új cipőt nem kaptam, apám elkopott cipőjét megtalpalták, majd megkaptam én. Amikor a felnőttek valami izgalmas témát beszéltek meg, nekem ki kellett mennem a szobából. Vasárnap csak akkor mehettem el moziba, ha előtte felástam a kertet. Hogy mit vihetek magammal tízóraira abba nem volt beleszólásom, kaptam, amit kaptam. Ha telefonáltam, öt perc után rám szóltak, hogy hagyjam már abba. És ezt sorolhatnám napestig. Az ok egyszerű volt, a gyermek egy nyűg volt, nem rendelkezett nagy értékkel. Volt belőle elég. Nem állítom, hogy a kialakult gyakorlat helyes volt, vagy követendő, csak megállapítom, hogy túl kellett rajta lenni valahogy. Ki kellett várni, amíg mi is keresőképessé váltunk, és meg tudtunk állni a saját lábainkon.

Ezzel szemben napjainkban a felnőtt kamaszoknak eszük ágában sincs felnőtté válni. Vég nélkül élik ifjú életüket, nem egyszer akár 40 éves korukig is. Ezt nem én állapítom meg. Susan Littwin már megírta 30 éve (igaz, Amerikában minden előbb van, mint itt) a „The Postponed Generation” amiben azt feszegeti, hogy az amerikai kölykök feje lágya miért nő be később. Pedig a választ meg lehet adni egyetlen tőmondattal: mert így kényelmesebb. Milyen jó buli eltartott gyermekként 15-20 évig lődörögni nappal az egyetem táján, éjjel a romkocsmákban.

Ezzel azonban a téma nincs lezárva. Az én időmben minden a „helyén” volt. Munkahely, jövedelem, család, gyerekek, szolid középkori évek, lassú megöregedés, nyugdíj. Semmi izgalom, rokonlátogatás, családi fényképezés, szolid szórakozás, alkalmi kirándulások. A politika ronda dolog, de nem kell odafigyelni. Az ideiglenesen Magyarországon tartózkodó szovjet csapatokon röhögtünk, mert ez az ideiglenesség minimum ezer évnek látszott. Na ez az, ami megváltozott. Most tényleg minden ideiglenes. Állandóan minden változik. Régen egy barkácsbolt 40 év után is ott volt, legfeljebb rádiócsövek helyett tranzisztorokat árult, de ott volt. Ma az üzlethelyiségek bérlői hathavonta váltják egymást. Azonban ez a kisebbik baj. A nagyobbik baj az, hogy az emberek egyszerűen nem hisznek a jövőben, saját jövőjükben, még azok sem, akik nem tudják megfogalmazni, hogy tulajdonképpen mitől is félnek. A levegőben van a bizonytalanság. Teljesen természetes, hogy az emberek csodára várnak. Soha ennyi ember nem hitt az asztrológiában, a számisztikában, bármiben, ami ezoterika. Sok száz év tapasztalatára felépített tények nem számítanak. Kutatóintézetekben kidolgozott eljárásokra legyintenek. Orvosok helyett kuruzslókat látogatnak, hókusz-pókusz akupunktúrában bíznak. Felírt gyógyszerek helyett étrend kiegészítőket zabálnak. Keresgélik az alternatívákat. Megkeresztelt magyar emberek felveszik a muzulmán hitet. Bármilyen irracionális cselekedetre hajlandók, csak adjanak valami reményt. Mire? Azt nem tudják, keresgélnek. És a filmipar ezt kiszolgálja. Tisztességes tudományos-fantasztikus termékek helyett abszurd szörnyekkel manipulálnak a nevetségesség határáig, de a tömegek zabálják.

A mai gyerekek éppen úgy ki vannak zökkentve az elfogadható normából. Nagyon jól érzékelte ezt J.K. Rowling, aki multimilliomos lett Harry Potter kitalálásáért. Rowling csupa elképzelhetetlen, a fantázia világából is kicsúszó történeteket vetett papírra. Viszont éppen eleget tanított ahhoz, hogy megismerje e kor kamaszainak lelkületét. Ez kell nekik. Semmi valóság, csupa csoda. Nem ismerik a kitartó szorgos munka mérsékelt, de biztos sikerét. Nekik az elpazarolt éveket átugró csoda kell, amivel be lehet hozni egy elpocsékolt fél életet.

___________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________

(2131) A nők álma egy menő férj

Tibor bá’ szatirikus online

 

Ez az álom legkönnyebben a török és arab férfiak esetében jön be, de ha válogathatsz, akkor inkább arab, mert ott több a zsozsó. Nem akarom nagydobra verni, de egy ilyen vegyes házasságnak számtalan előnye van. Először is ezek a nyelvek megtanulhatatlanok. Így aztán, amikor a férjed éppen el akar cserélni egy tevére (némi ráfizetés mellett, mert egy jó karban lévő teve egy kicsit többet ér, mint egy szűzhártyamentes magyar nő), szóval, amikor lecserél egy tevére, neked fogalmad sincs, miről beszélnek. Ne izgasd fel magad, semmi se változik, csak a pasid, holnaptól az új pasi láthat fátyol nélkül, más továbbra se láthat, minek? Látom, már kezded érzékelni az előnyöket. Ez természetesen nem minden. Előbb vagy utóbb megtanulod, hogy te valójában a mindenkori férjednek egy vagyontárgya vagy. Nem túl értékes vagyontárgya, mert végül is fogyóanyag vagy, úgy értem az évek múltával egyre csökken az értéked, de mégis csak vagyontárgy vagy. Úgy rendelkezik veled, mint mondjuk a vízipipájával, csak egy kicsit másképp használ. De ezt is meg lehet szokni. Erről jut eszembe, az „apukám ma fáj a fejem” szöveget gyorsan el kell hagyni, mert arrafelé az a szokás, hogy a nők seggét encián kékre verik az első nyafogásra. Arról se nagyon lehet szó, hogy elválsz és viszed a lakást, jaj, miket beszélek, viszed a közös sátrat, meg a „közös szerzemény” felét + a gyerekeket. Első bejelentésed hallatán a környék hangos röhögő görcsbe rándulna. Második bejelentésed már nem vennék viccnek és simán megköveznének, olyan bibliai módon.

Butik, vagy divatáru üzlet látogatásáról szó se lehet. Maximum egy saját fekete burka, amit sose kell kimosni, mert arrafelé ez nem szokás. Ezen kívül szükséged lesz némi földrajzi ismeretekre, mert naponta ötször térdelés közben be kell magad tájolni Mekka felé. Érdekes szokások társulnak a gyerekszüléshez is. Ha leánynak adsz életet, azt viszonylag gyorsan megbocsájtják. Ha fiúnak, akkor attól elbúcsúzhatsz. Nincs ebben semmi furcsa, elvégre egy vagyontárgy szaporulata természetszerűen a tulajdonosé. Mindenesetre, ha elfogadsz tőlem néhány tanácsot, akkor felsorolnám őket. Tehát: Amikor a többi feleséggel megegyezel a házimunka felosztásáról, próbáld meg kisajátítani a mosogatást. Az arab férfiak alig hagynak maguk után csetrest. Ennek oka az, hogy evőeszköz helyett kézzel esznek és nem tányérból, hanem az asztalról, és szaporán büfögnek hozzá, amit neked is meg kell tanulni, mert étkezéskor a büfögés mellőzése modortalanságra vall. Modortalanság után pedig, a vendégek távozását követően, addig lesz verve egy széles léccel a segged, amíg duplájára nem dagad. Indulás előtt gyakorold be a mezítláb mászkálást forró homokban, mert a tevegelő férjeket a felségek gyalog követik tisztes távolság betartásával. Legnagyobb ellenséged minden bizonnyal az anyósod lesz, aki a legmesszemenőbben gondoskodni fog arról, hogy a te életed egy fikarcnyival se legyen kellemesebb, mint az övé volt. Ha el tudod érni, hogy a csiklódat ne metssze ki, mindjárt a startnál, akkor már szerencsésnek érezheted magad. Ha induláskor arra gondolsz, legrosszabb esetben visszajössz Magyarországra, akkor ezt verd ki a fejedből. Esélyed se lesz rá. Ugyanis a frigy az útleveled elkobzásával kezdődik. Olyan trükk, hogy átlovagolsz egy másik pasira, elképzelhetetlen. A puszta gondolata is lefejezést von maga után. Igen, igen, a te fejedről van szó. Arra felé bevett szokás a fejek leválasztása a testről. Hogy a pasid Magyarországon tökéletes angol úriemberként viselkedik, az ne tévesszen meg, mert ez csak azt jelenti, hogy ragyogóan tudnak alkalmazkodni az adott körülményekhez, amit egyszáz százalékig tőled is meg fognak követelni. Aztán majd, ha két homokvihar közötti szünetben elfog a sírás, emlékezz, hogy én ezt előre megmondtam. Persze te most úgy véled, hogy ilyesmi veled nem történhet meg, az semmi más, mint a nők jól ismert alaptalan önbizalma, amiért születésük előtt háromszor álltak sorba, a helyett, hogy máshol tolakodtak volna. 😀 Végül ne feledd, a pina csak Európában nagyhatalom, arrafelé mindössze alkalmanként igénybe vehető, sajátságos testrész. Ja, és van egy jó hír is a számodra, amennyiben nem hiszel istenben. Arrafelé a nőknek nincs lelke, tehát a paradicsomba se juthatsz, ahol a férfiakat fejenként 64 szűz várja, de a nőkre nem leselkednek pinára éhes, kigyúrt pasik. Ha van kedved, elkezdheted kidolgozni az arab feminizmus alapjait, mert ezen a téren igen jelentős lemaradás tapasztalható, de ezzel várj addig, amíg valahogy visszavergődsz Magyarországra. 😀

___________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________

(2130) Allah akbár nyomában

Tibor bá’ online

 

Egyre ritkábban alakul ki vérmes vita, de azért akad, mint például most a muszlim „menekültekkel” kapcsolatban. Érdekes megfigyelni, hogy saját álláspontjának győzelemre vitele céljából mindenki csúsztat egy kicsit. Kalotaszegi korábbi önmagát meghazudtoló módon kiállt a muszlimok mellett, saját tragikus tapasztalataiból kifolyólag, és persze nem csak nem volt igaza (amit ő maga is tud), de valótlan állításai voltak. Leszelídített muszlim értelmiségiekkel, és keresztény szokások elferdítésével akart bizonyítani. Nézzük az erkölcs „deformálását”. Az alábbi térdig lenyúló fürdőruha 1900-ból való.

A „divat”, de inkább az elvárás a háború végéig nem változott. A következő fénykép 1918-ból való.

A háború befejezése, és a vele járó felfordulás beengedett némi nyugati irányzatot. A következő fénykép 1922-ből való, és itt már a fürdőruha szoknya részének alja jóval a térd felett végződik. Ez már mai szemmel is csinosnak mondható.

Röpke 8 év, és 1930-ra eltűnik szoknya, felváltja egy szűk nadrág, szabadon hagyva a teljes combot.

1935-re a fürdőruha felső részén változtatnak. Egyre több testrész látható a nyakkivágás alatt, de a mellek még tökéletesen takarva maradnak.

1940-re nem csak a színes fototechnika jelenik meg, hanem a bikini, kétrészes fürdőruha is.

10 évvel később, 1950-ben a kétrészes fürdőruha felveszi végleges formáját, ami már csak az abszolút minimumot takarja el.

Ez nagy vonalakban 70 éve volt, ami minimum két emberöltő. Hogy egy isten háta mögötti faluban két öregasszony ezt 25 éve felháborítónak tartotta, az semmit se bizonyít.

A tanga nadrág, a monokini, sőt a teljes meztelenség se mai találmány, én már 30 évvel ezelőtt is voltam a romániai nudista tengerparton. Bizony.

___________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________

(2129) Point of no return – 400ppm a visszafordíthatatlanság pontja

Tibor bá’ online

 

A Világban a NOAA Hawaii-ban telepített Mauna Loa atmoszféra kutatója által nyilvánosságra hozott értékeket tekintik „hivatalosnak”. Szerintük 2015-ben az atmoszférában található CO2 koncentráció 402 ppm volt, ami a múlt évre 405,1 ppm-re nőtt. Ez egy év alatt a második legnagyobb növekedés volt (az első 2014 és 2015 között volt). A jelek szerint idén nyáron egy rövid időre érinteni fogjuk a 410 ppm-et. Szóval tisztességesen növekszik.

A CO2 koncentráció növekedése az elmúlt évtizedben közel kétszázszor volt gyorsabb, mint az utolsó jégkorszakból történő átállásnál, állítja a NOAA  referense Pieter Tans, aki úgy véli, hogy a 400 ppm az a pont, amely melegedés visszafordíthatatlanságát képezi. Bármit teszünk nem valószínű, hogy a CO2 koncentráció valaha is ez alá fog süllyedni az életünk folyamán.

Nem meglepő, hogy 2016 volt minden idők legmelegebb éve, ráadásul várható a szélsőséges időjárások folytatódása.

Az emberiség megközelítőleg 200 éve éget üzemanyagot, de az összes CO2 kibocsátás 85 százaléka az elmúlt 70 évre tehető.

A jégdugók tanulsága szerint a CO2 koncentráció az elmúlt 800.000 évben soha nem ment 300 ppm fölé. A NOAA szerint a jelenlegihez hasonló mértékű széndioxid koncentráció 3 millió évvel ezelőtt volt a Pliocén kor meleg időszakában, amikor az óceánok szintje 20 méterrel volt magasabb a mainál. Ha ez újra bekövetkezne, teljes országok, mint például Hollandia, Dánia, Szenegál, Bangladesh kerülne víz alá, valamint olyan tengerparti városok mint New Orleans, Philadelphia, New York, Montreal, London, Beijing, Sanghaj, Tokió, Hong Kong, Buenos Aires, és így tovább.

Egyértelműen vészhelyzet van, és akkor az Európai Parlament egy nevetséges évi 2,5 százalékos széndioxid kibocsátás csökkentést írt elő.

Ez megy éjjel-nappal, megállás nélkül.

___________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________

(2128) A szuper baktérium

VIP. 221.

 

TV hírek szerint Magyarországon többen halnak meg kórházi fertőzésben, mint az utakon. Hogyan is? Kórházba azért megyünk, hogy meggyógyuljunk, nem azért, hogy felcsípjünk egy olyan fertőzést, amibe belehalunk, de miért?

A penicillin (véletlenszerű) felfedezése forradalmasította a gyógyászatot. A korábbi halálos fertőző betegségeket a penicillin segítségével napok alatt sikerült legyőzni. Ez azonban a múlté, a szuper baktériumok megjelenése óta a helyzet drámaian megváltozott.

___________________________________________________________________________

Mi az igazság az MRSA szuper baktériumokkal kapcsolatban?

A Daily Mail-ban megjelent ismertetés szerkesztett fordítása.

Becslések szerint (Angliában) évente mintegy 5000 ember hal meg olyan fertőzés következtében, amit egy kórházban kapott. Ezen fertőzések nagy részét MRSA baktérium okozza (Meticillin-re Rezisztens Sztafilókokkusz Aureusz). Ez a kórházakban található leggyakoribb baktérium. Erre a baktériumra az jellemző, hogy a szintetikus penicillinre, a meticillinre nem érzékeny.

Az 1940-es években a sztafilókokkusz aureusz baktériumok 95 százalékát meg lehetett állítani, ami mára 10 százalékra csökkent, aminek két fő oka van………

__________________________________________________________________________

“Mi az igazság az MRSA szuper baktériumokkal kapcsolatban?” című cikk teljes fordítását elküldtem a VIP előfizetőknek.

Hogy lehetsz VIP előfizető? Aki legalább 6000 forinttal támogatja a blog fenntartását annak 52 VIP fordítást küldök el (nagy vonalakban egy egy alatt) E-mailben. Kapcsolat felvétel: evatibor#t-online.hu

__________________________________________________________________________

 

What is the truth about the MRSA superbug?

By RORY CLEMENTS, Daily Mail

An estimated 5,000 people die every year due to infections picked up in hospital.

Many of these deaths are due to MRSA – Methicillin-Resistant Staphylococcus Aureus – the most common ‘superbug’ found in hospitals.

What singles MRSA out from other bacteria is that it cannot be killed by the standard antibiotic methicillin (a synthetic form of penicillin).

In the 1940s, 95 per cent of staphylococcus aureus could be controlled by penicillin, but this is now down to 10 per cent. There are two main theories why.

One is that the bacterium mutated as it became accustomed to antibiotic drugs. Another is that certain strains of staphylococcus aureus had always been resistant to the drugs, and have prospered in the way that stronger species always do as part of the evolutionary process.

Whatever the cause of the resistance, the bacterium thrives in dirty environments, and falling hygiene standards in hospitals have helped its progress. In the past decade, deaths from MRSA have tripled.

Why does it thrive in hospitals?

One in three people carries staphylococcus aureus (which may or may not be of the methicillin-resistant strains) as a harmless organism on moist parts of the body such as hands, noses and armpits.

In the vast majority of cases it does no harm, because it has not got into the bloodstream via a break in the skin, and the immune system is strong enough to repel infection.

The bacterium is, however, dangerous to anyone who is ill or who has had an operation – making hospital patients particularly vulnerable.

The most common way the infection is spread in hospitals is by a member of the medical staff touching a patient who has the bacteria on their skin, then – without ensuring their hands are absolutely clean – moving on to another patient and passing on the bug into a wound.

The bacteria can also survive away from the body – in dust, in unwashed bedding and on medical equipment.

For patients, the most dangerous time is during surgery when there are open wounds for the bacteria to enter the bloodstream. Ironically, the very advances in medical science that keep so many people alive can also be a danger. Drips, monitors, ventilators and dialysis equipment all provide avenues for bacteria to get into the bloodstream.

Wherever the bugs attack and are not beaten off by the body’s immune system, they cause infection. This can be in the form of boils, bone joint infections or septicaemia (causing a raging, often deadly fever).

Who is at risk?

The frail, the sick, those having surgery and those with lowered immunity after undergoing treatments such as chemotherapy or anti-rejection drugs after transplant are most vulnerable.

The bug can attack patients who go into hospital for surgery but are otherwise healthy.

MRSA figures are difficult to come by because so many people carry it harmlessly. Also, the people who die are generally very ill from some other cause – so it is difficult to say whether they have been killed by the MRSA.

There is no doubt the problem is getting worse. Public Health Laboratory Service figures show that 4,767 patients in England and Wales suffered an MRSA bloodstream infection in 2001. Figures are expected to have risen to over 7,000 last year.

Research funded by the European Commission names Britain as the worst country in Europe for MRSA infections. The proportion of MRSA septicaemias is 15 times greater than in the safest countries – Holland, Denmark, Sweden and Iceland. Hospitals in London and the South-East are reported to have the greatest incidence of the bug in the country.

In 2000, the National Audit Office estimated that 100,000 infections a year are acquired in British hospitals, affecting 9 per cent of patients at any time. The death toll from such infections (not just MRSA) is 5,000 a year.

How can it be prevented?

The best prevention is good hygiene – cleaning your hands properly using an alcohol-based gel. Doctors or nurses squeeze the gel on to their hands and rub them together for 15 seconds until the hands are dry. No towel or basin is needed.

Hospital hygiene itself is vital. Floors should be cleaned with dust-attracting mops or vacuum cleaners, and bedding should be washed at high temperatures and pressed with a hot iron – both effective ways of killing bacteria.

In a survey of 56 NHS Trusts last year, hospital bosses admitted that equipment is routinely left uncleaned and that doctors fail to wash their hands.

Dr David Livermore of the Public Health Laboratory Service believes it is wise to have separate wards for ‘clean’ and ‘dirty’ surgery, so lessening the risk of spreading the bug.

Dirty surgery is that involving the gut, where a lot of bacteria, including MRSA, may lurk. If the bacteria can move from the gut to the bloodstream – perhaps via a piece of equipment – an infection may occur.

Clean surgery is something like orthopaedic or cardiac, where the risk of infection ought to be much lower.

In April 2001, the Government ordered all hospitals to report serious MRSA infections – where the infection gets into the bloodstream. It also issued new guidelines on hygiene, isolating infected patients and disposing of needles.

In 2000, a clean hospitals programme was launched, with £31 million allocated to NHS trusts.

What are the treatments?

The main antibiotic for treating MRSA patients has been vancomycin, but there have been reports of resistance and it can only be given intravenously.

New antibiotics are being developed to attack resistant bacteria. These include the newly licensed drug linezolid – the generic name for Zyvox, which can be given orally.

This drug allows patients to leave hospital earlier and be treated at home, reducing the risk of cross-infection in hospital. However, a case of resistance to this drug was reported at University College Hospital in London last month.

Another new antibiotic is Synercid, which is 71 per cent effective as an emergency treatment but cannot be given orally.

Clinical trials have also been carried out on a vaccine called StaphVAX. American and French researchers who carried out trials on 1,900 kidney patients – who have low immunity – reported the vaccine 57 per cent effective.

Scientists are working on an improved version, which should provide 80-90 per cent protection.

Can I protect myself?

If you are going for an operation, ask your surgeon what the hospital’s MRSA rate is and what is being done to control it.

Use your eyes. Is the lavatory clean? How are the floors, the curtains and the bedding?

__________________________________________________________________________
__________________________________________________________________________
__________________________________________________________________________

(1074) Szabó Tímea

Tibor bá’ szatirikus online

 

~at512Hétfőn kaptam egy E-mailt amiben értesítettek, hogy Szabó Tímea lefeküdne velem. Ez természetesen mellbeütött. Eddig még senki se mondta, hogy lefeküdne velem, még az se, aki a végén lefeküdt. Fogalmam sincs ki ez a Szabó Tímea, és honnan tudja, hogy én létezem. Egy imaginárius nő, mégis jól esik. Már hogy a fenébe ne. Pláne az én koromban! Elméláztam egy kicsit mi van, ha lefekszünk, aztán alszunk egy jót, és reggel megkérdezem tőle, történt éjjel valami?

Idáig jutottam a gondolataimmal, amikor megint jött egy E-mail, ugyanazzal a szöveggel: Szabó Tímea lefeküdne velem. Jaj de fontos lett neki ez az összefekvés! Tényleg hogy az ördögbe jutottam az eszébe? Honnan tudja, hogy még potens vagyok, mert felteszem az összefekvésnek ez lenne a célja. És hol akar velem lefeküdni? Mi van, ha én állva szeretem, akkor nincs lefekvés? Forognak agyamban a kérdések, de akkor Éva címére is bejön egy E-mail Szabó Tímeától. Megáll az eszem. Akkor ez a csaj biszexes? Összefekszik férfivel, nővel, ahogy jön? Micsoda világ. Ifjú koromban az össztánc után: Bocsánat kisasszony, megengedi, hogy haza kísérjem? (a kisasszony elpirul, és elrebegi) Meg kell kérdeznem a mamától. – Most viszont felcserélődtek a szerepek. Tímea megkérdezi tőlem, hogy van-e kedvem lefeküdni vele, mert neki nagyon lenne. A válasz? Megkérdezem a feleségemtől. De most már vele is össze akar feküdni. Ez a Tímea egy lehetetlen alak, vagy inkább szex-bajnok. Mondom is Évának, hogy ez egy fehérmájú szörnyeteg. Erre megérkezik a második Évának címzett levél. Már megint lefeküdne. Ennek a nőnek ez a mániája. Szex-mániákus. Fenét – állítja Éva – megélhetési szex-éhség. Igen? Fizetni kell az összefekvésért? Akkor előbb megnézem a portékát, mert van itt egy kattintási lehetőség. Na nézzük! (lásd a fenti képet) Hol van a feje? Ennek a Tímeának nincs feje? nem is kell, a csöcsök enyhén átlátszanak a ruhán, de nem tudok bennük gyönyörködni, mert csöng a gépem, bejött egy újabb levél, ez alkalommal Sanyi barátomtól, aki el akar hencegni azzal, hogy egy nőtől kapott egy E-mailt, aki le akar vele feküdni. Azonnal visszaírtam neki, hogy a hölgy véletlenségből nem Szabó Tímea? Honnan tudom? Onnan bameg, hogy velem is le akar feküdni, sőt Évával is. Ez egy nimfamániás. Erre Sanyi depresszióba zuhant, mert szerinte beletapostam az önbizalmába. Akartam neki küldeni néhány vigasztaló szót, de megszólalt a vezetékes telefonom. (a mobil nem szólalhatott volna meg, mert olyat nem tartok.) Karcsi kérte, hogy hívjam vissza, aminek oka, hogy én 59 percen át ingyen telefonálhatok, de ha átlépem a 60-at, akkor az összesért fizetni kell. Ha újra tárcsázok, akkor megint 59 perc. Tehát visszahívom és én „fizetek”. Na mi van? nem fogod elhinni – kezdi Karcsi – na ezt ismerem – Fogadjunk, hogy kitalálom. Jó fogadjunk. Szerintem azzal akarsz eldicsekedni, hogy egy Szabó Tímea le akar veled feküdni. Honnan tudod? Onnan, hogy a fél várossal. Egyetlen egy nő a fél várossal? Persze, kiírtak egy ilyen pályázatot. – hülyülök egyet. – Na de komolyan. Komolyan? A pina is egy szolgáltatás, ahol mi vagyunk a piac. Most óriási a pangás, mindenki azt promótál, amije van. Ma promótálásra az Internet a legjobb megoldás. Balfácánok mindig voltak és mindig lesznek. Ha százból egy „lefekszik” akkor Tímeának már megvan a mindennapi betevője (pun intended). Csak azt nem tudom, hogy felszámol-e veszélyességi pótlékot, mert éppen most hallom a tévében, hogy egy pasi Interneten ismerkedett buzikkal leszúrás céljából. Az elsőt már leszúrta, a többit csak tervezte, de a rendőrség elkapta, ami a leszúrton már aligha segít. Szóval kedves Tímea, mindent összevetve én összefeküdnék veled, de egyfelől erre tényleg nincs pénzem, aztán meg mi van, ha buzik helyett vén faszokra vadászol leszúrás végett. Nem akarok meghalni, még előttem az egész élet (már ami megmaradt belőle) 😀

___________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________

(702) O fortuna velut luna statu variabilis (színjáték egyetlen felvonásban)

Tibor bá’ szatirikus online

Ez a poszt kicsivel több, mint 5 éves, de kár lenne, ha a feledés homályába veszne.

Szin: Orbán (Hatalmas piros-fehér-zöld zászlókkal beborított tükör előtt ülve a szent koronát próbálgatja a fején, közben dúdolja: Hazám, hazám, te mindenem. Belép Szijjártó Péter)

Szijjártó: (csendben belép és alázatosan megszólal) Felségem, hívattál.

Orbán: Peti, hogy áll rajtam a korona?

Sz: Viki, egészen őszintén, ezt neked találták ki. Micsoda szégyen, hogy 1000 évet kellett várnod rá.

O: Mi volt az a nyolchoz képest.

Sz: (kíváncsian) Milyen nyolchoz?

O: (haragosan) Megörültél, hát  milyen nyolcról van szó?

Sz: Bocs, ez az ezer egészen elvette az eszem.

O: Én is így gondolom, de Peti, biztos vagy te ebben az 1000 évben.

Sz: Nagylelkű elnézésedet kérem Viki, egy évtizedet lecsaltam, de esküszöm a mandátumomra, hogy nem volt bennem semmi hátsó szándék.

O: Azt nem is feltételeztem, de néha megfeledkezel róla, hogy nem sajtótájékoztatót tartasz. Figyú! Ez a korona így OK, de mit szólnál hozzá, ha ország alma helyett egy szavazatokkal kitömött focilabdát tartanék a kezemben? Elvégre hagyományt kell teremtenünk, alcsúti módra, akarom mondani Felcsút – már én is keverem a dolgokat. Egyre nehezebb emlékezni, hogy mit – eeeeh – hazudtam tegnap.

Sz: (mit aki nem hallotta a mondat végét) Ragyogó ötlet, de mi legyen a jogarral?

O: Jogar helyett lehetne frissen töltött kolbász.

Sz: Az nem elég merev.

O: (újfent haragosan) Ez ellenvetés akar lenni?

Sz: (megszeppenve) Nem, dehogy, isten ments! Úgy gondoltam, hogy legyen friss az a kolbász, de valahogy keményebb.

O: Azt bízd Dajcsira. Tomi majd megmerevíti, ez az ő szakterülete. Jut eszembe, Hillary mit szólt Tomi beszólásához? Fontolgatja már a lemondását?

Sz: Valószínűleg nem.

O: Nem? A pimasz anyját. A múltkori leveléért én bíróság elé állítanám.

Sz: (lelkesen) Eredeti ötlet, de mi lenne a vád?

O: Mit tudom én, majd szólok Poltinak, neki mindig jó ötletei vannak.

Sz: Nem Simicskának vannak mindig jó ötletei?

O: Neki is, de most ez ügyészségi meló, nem pénzügyi buli.

Sz: Ja persze. …. Mit szólnál a felségsértéshez?

O: (kissé öntelten) Igen, az megfelelőnek hangzik. Ha legközelebb erre jár, letartoztatom. – Jut eszembe, szólj Pintérnek, hogy legyen résen.

Sz: Természetesen Viki.

O: Ha már a témánál vagyunk, ez a Cohn-Bendit kurvára a bögyömben van az európai zöldek és az LMP összejövetele óta, szólj Pintérnek, hogy őt is tartóztassa le.

Sz: Helyes, helyes, de mi legyen a vád?

O: Bánom is én…..a sukoroi telekcsere nem lehetne?

Sz: Szerintem az Gyurcsánynak van fenntartva.

O: Peti! Ne akadékoskodj! Ezt rühelem. (egyre lelkesebben) Lendületesen előre, balról beadod, két csel, még egy csel,  lősz, góóóóól.

Sz: OK, majd a druszám ezt is lerendezi, elvégre kapott tőled 9 fasza évet.

O: Peti te kevered a dolgokat. Azt a 9 évet nem ő kapta, hanem mi, bár ha meg lesz a koronázás Poltira se lesz szükségem. Kurvára zavar, hogy sose tudom, hova néz. Matolcsyról már nem is beszélek. Még jó, hogy csak a jobb kezem.

Sz: Ha megengedsz egy szójátékot, inkább a bal faszod.

O: Ha-ha, ez jó. Tényleg olyan kis fasz feje van. Amióta megzabáltatta velem ezt az IMF bulit, pipa vagyok rá.

Sz: Jah, azt mondta, hogy az IMF könyörögni fog neked, hogy vegyél fel kölcsönt.

O: Igen, és én barom bedőltem neki. Elküldtem őket a picsába. Most hogy a francban hívjam vissza őket.

Sz: Bízd Fellegire. Ő ismeri ezeket a boher zsidókat.

O: Ha-ha, te csak tudod. Mindegy, ha nem intézi el, szét rúgom a tökeit. na erről jut eszembe, van még a magánnyugi pénzből?

Sz:  Csak, ami a te számládon van.

O: (mérgesen) KUSS. Ezt még négyszemközt se akarom hallani. Tehát nincs?

Sz: Nincs, ezt mi kúrtuk el.

O: Akkor fifty-fifty (csettint a nyelvével)

Sz: Jut eszembe Viki, a guillotine megérkezett Párizsból.

O: Helyes, helyes, és hol lesz felállítva?

Sz: Utasításodnak megfelelően természetesen a Sándor palotával szemben. Már fel is állítottuk.

O: Szuper, szeretem a villámgyors passzolásokat, a gyors letámadásokat. – – –  Palinak volt valami hozzáfűzni valója?

Sz: Kicsit fanyalgott, jobban szeretett volna egy bronzszobrot.

O: Bronzszobrot? És mit ábrázolt volna?

Sz: Egy sportjelenetet.

O: Az nem rossz, de mégis milyet?

Sz: Két vívó férfi, az egyik éppen leszúrja a másikat. A másik vonásai nem látszanának, de a bökő férfi vonásain fel lehet ismerni a fiatal Schmitt Pált.

O: Ez a Pali megőrült. Tudhatná nagyon jól, hogy a személyi kultuszt nem tolerálom, egyetlen esetet kivéve, ha rólam van szó. (elmélázva) Egy cselező focistát még el tudtam volna képzelni, természetesen az én megtestesítésemben, de azt is csak a Vadász teremben……

Sz: (bátortalanul) Semmi baj Viki, hiszen ez csak Pali álma maradt.

O: (szigorúan) Nekem ne álmodozzon, inkább tanulja meg a magyar helyesírást, vagy ne firkáljon.

Sz: Természetesen fenség, továbbítani fogom a parancsodat.

O: Remélem Selmeczi állja a sarat?

Sz: A szenátor asszony jó munkát végez, szerencsés ötlet volt megbízni az IMF szar eltakarításával. Bedobta, hogy a magyar családokért teszel mindent.

O: Az jó, mit gondolsz beveszik?

Sz: Felség a te szövegedet mindig beveszik. Viki, TE, TE szuper zseni vagy.

O. Peti, mi mióta tegeződünk?

Sz: Az első perctől fogva.

O: Ezt azért befejezzük. Most olyan régiókba készülök lépni, ahol nincs tegezés. Világos?

Sz: Tökéletesen felség, minden szavát a lehető legnagyobb figyelemmel kísérem.

O: Helyes. Van még valami?

Sz: (idegesen) Lenne. (kezd rajta kiütközni a félelem)

O: Ne szarakodj annyit azzal a labdával, passzold le, mi az?

Sz: (remegő térdekkel) Van itt valami, amit be kell jelentenem. Nem az én dolgom lenne, de a kisorsoltuk, én húztam ki a gyufát, nekem kell eléd tárni felség.

O: Ne fecsegj már annyit, mi van?

Sz: Felség, az adók miatt…

O: Ne az okokat sorold fel, mi van?

Sz: Szóval, 2 millió alattvalódnak nincs már kenyere se.

O: Na, és akkor mi van?

Sz: Felség, éheznek az emberek. Nincs kenyerük.

O: Röhej, még jó, hogy nem hiányoztam a történelemórán. — Egyenek kalácsot ha-ha-ha.

Sz: De felség…. Szerintem hiányozni méltóztatott…. Mert ezért a mondatért később a guillotine a szerző fejét leválasztotta a testéről.

O: Őrültség, de hiszen nincs is guillotine az országban.

Sz: De van felség, ön rendelte, mert azt mondta, hogy egy királyi udvarhoz hozzátartozik.

O: A francban, akkor Tibor bának mégiscsak igaza van, „én nem hiszem hogy normális vagyok.”

A távoli felhőkből kitűnik Kibédi mosolygó képe, Orbán elsápad. Szijjártó megkönnyebbülten új gazdát kezd keresni.

 


Carl Orff – Carmina Burana Oh Fortuna – André… by cafrandeorg

A szerencse olyan, mint a Hold, változó.

 

O Fortuna                      Ó, Szerencse
velut luna                        minta a hold

statu variabilis,                egyre-másra változol

semper cresci                              majd nagyobbodsz,
aut descrescis                             majd meg elfogysz;
vita destestabilis                       hej, az élet ronda sor:
nuncs obdurat                            gabalyítja
et tunc curat                                s igazítja
ludo mentis aciem                    játszva az ember fejét:
degestatem,                                mind szegénység,
potestatem                                  mind kevélység
dissolvit út glaciem                 olvad tőle, mint a jég.

Sors immanis                             Ó, cudar sors,
et inanis                                        esztelen gyors
rota tu volubilis                        szeszéllyel forgó kerék!
status malus                               Rút állapot,
vona salu                                     s látszatra jobb,
semper dissolubilis                 foszlik, mint a buborék.
obumbrata                                 Ködfátyolban
et velata                                      alattomban
michi quoque niteris             környékeztél engem is;
nunc per ludum                       tréfád által
dorsum nudum                        csupasz háttal
fero tui sceleris.                      nyögöm mostan vétkeid.

Sors saluti                                 Jószerencse
et virtuis                                    kegyes kedve
michi nunc contraria           engem immár cserbe hagy,
est affectus                               nyom a bánat
et defectus                               s nyavalyának
semper in angaria                 kénye-kínja fojtogat.
Ha cin hora                              Még ez órán
sine mora                                 a lant húrján
corde pulsum tangite          dalt zendítsen ujjatok,
quod per sortem                   s a balsorson,
sternit fortem                        mely tör folyton,
mecum omnes plangite     vélem együtt sírjatok!

_____________________________________________________________
_____________________________________________________________
_____________________________________________________________

(2127) Az iszlám igazi arca

Tibor bá’ online

 

Részletek átvéve a Politikai Iszlám Tanulmányok Központja Blogból https://www.sariakonyv.hu/no-go-zonak-az-iszlam-tortenelmeben/

Az európai muszlim populáció folyamatos növekedése vitát váltott ki az európai városokban történő letelepedésük természetéről. Hivatalosan tagadják a „no-go zónák”, vagy a „saría által kontrollált területek” létezését, mégis a városban lakók ezeket a területeket legjobb esetben is csak rossz környéknek hívják, és azt tanácsolják, hogy ne menjenek ezekre a helyekre, mert nem biztonságosak, különösen magányos, lengén öltözött nők számára sötétedés után.

Itt tartunk tehát ma, de mi vezetett ide, és mi várható a jövőben? Erre megadja a választ a következő idézetek:

Az iszlám doktrína engedélyt ad a hitetlenek  (vagyis zsidók és keresztények) elleni erőszak alkalmazására, pontosabban az Ahl al-Kitáb, vagyis a könyv népei (keresztények-zsidók) ellen, akik előzőleg már megkapták a szentírást, de eltávolodtak annak „eredeti” lényegétől. Meg kell alázni őket egészen addig, ameddig vagy behódolnak és megfizetik a dzsizja adót vagy áttérnek az iszlámra, vagy meghalnak.

Korán 8:39: „És harcoljatok ellenük, amíg nem lesz több kisértés, és amíg a vallás egyes egyedül Allahé. Ha azonban abbahagyják, Allah átlátja azt, amit cselekszenek.

Korán 9:5: „Ha tehát a szent hónapok letelnek, akkor öljétek meg a pogányokat, ahol csak föllelitek őket! Fogjátok el őket! Ostromoljátok meg őket! Állítsatok nekik csapdát az összes leshelyről! Ha azonban megbánással fordulnak Allahhoz, elvégzik az istentiszteletet és zakatot fizetnek, akkor hagyjátok őket szabadon, az ő útjukon! Allah megbocsátó és kegyes.

Korán 9:29: „Harcoljatok azok ellen, akik megkapták az Írásokat (zsidók és keresztények), de nem hisznek Allahban vagy a Végső Napban. Ők nem tartják tilosnak, amit Allah és az Ő Küldötte megtiltott. A keresztények és a zsidók nem követik az igazság vallását mindaddig, míg be nem hódolnak, és meg nem fizetik a fejadót [dzsizját], és megalázottá nem válnak.

Meg kell jegyezni, hogy az iszlám minden más vallás fölött maga hoz ítéletet, ezért nem számít, hogy ki tartja magát kereszténynek, vagy zsidónak. A keresztényeknek például fel kell adniuk vallásuk bizonyos alaptételeit annak érdekében, hogy ne tekintsék őket istenkáromlónak, vagy politeistának. (A Korán a k-f-r szótőt használja rájuk, vagyis káfirként definiálja őket).

Korán 5:17: „Bizony hitetlenek azok, akik azt mondják: „Isten a Messiás Mária fia.””

Korán 5:72: „Hitetlenek azok, akik azt mondják: „Allah a szentháromság közül a harmadik.” De nincs más isten, csak egyetlen isten! Ha nem hagyják abba azt, amit mondanak – bizony a hitetleneket közülük fájdalmas büntetés fogja sújtani!

Korán 4-171-172-173: „Ó könyvek emberei! Ne lépjétek túl a határt a ti vallásotokban és ne mondjatok Allahról mást, csak az igazságot! Jézus, a Messiás, Mária fia csupán Allah küldötte, és az ő szava, amit sugalmazott Máriának, és belőle kiáradó szellem. Higgyetek hát Allahban és az ő küldötteiben és ne mondjátok azt, hogy: „Szentháromság!” Hagyjátok abba! Jobb az nektek! Allah csupán egyetlen isten. Magasztaltassék! Hogyan is lehetne gyermeke! Övé mindaz, ami az egekben és a földön van. Allah elégséges istápoló! A Messiás büszke arra hogy Allah szolgája legyen, ahogyan a közelálló angyalok is. Akik azonban fennhéjáznak és felfuvalkodnak, azokat fájdalmas büntetéssel bünteti és nem találnak maguknak Allahon kívül sem védelmezőt, sem segítőt.”

Hidzsra – a „szent vándorlás”

A szentírás arra is bátorítja a muszlimokat, hogy Allah szolgálatában vándorútra keljenek.

Korán 16:41: „És akik elvégezték Allahért a hidzsrát, miután jogtalanságot szenvedtek, azoknak már az evilágon szép lakhelyet készítünk. A túlvilági fizetsége azonban nagyobb. Bárcsak tudták volna!”

Az iszlám tanok ezen sorai ugyanabba az irányba mutatnak – a hitetlenség földjére vándorolni, téríteni, és a hitetleneket leigázni. Az eredeti hidzsra célja a jatribi (medinai) muszlim közösség erősítése volt azért, hogy Mohamednek elégséges katonai ereje legyen a mekkaiak legyőzésére. Miután ez a cél megvalósult, a vándorlás már nem volt annyira hangsúlyos egészen a nagy közel-keleti és észak-afrikai dzsihád-hódításig, és az ott korábban elterjedt keresztény, zoroasztriánus, zsidó és más kultúrák kiirtásáig. Ettől a ponttól a hidzsra újra elindult, ezúttal az egyik miszr-be, azaz katonai városba. Az ebből a korszakból származó hadísz verziók tisztán mutatják a migráció és az éppen folytatott dzsihád katonai szükségletei közötti kapcsolatot – mutatja be a korszakot Khalil Athamina, a Ramallahi Birzeit Egyetem történész professzora, aki részletesen írt a korai arab hódításról és a dimmik státuszáról publikációiban. Ezekben az időkben az amszár-ba történő migráció erőteljes volt, és egész törzsek jelentek meg, hogy letelepedjenek a káfirok földjén. A bevándorlóknak (muhadzsirun) el kellett vágniuk minden köteléket a szülőföldjükkel, és teljes mértékben a hódításra kellett összpontosítaniuk (Athamina 1987, 9-10).

A miszr jelentőségét mutatja az iszlám civilizációban, hogy így hívják arabul Egyiptomot, a legnagyobb arab országot. Azon a helyen, ahol a harmadik ilyen miszr tábor épült (Kúfa és Bászra után), ma a legnagyobb arab város, Kairó áll. Ezt a várost a helyiek Miszrnek nevezik.

Migráció és politikai iszlám

Ha az olvasó hasonlóságot vél felfedezni a 7-8. században zajló, keresztény Közel-Kelet és Észak-Afrika iszlám meghódítása és aközött, ami manapság történik, ez nem véletlen egybeesés. A dzsihád és a hidzsra összefügg, és folyamatosan történik amióta Mohamedet Mekkából kiutasították. Csupán az európai nemzetek tudták ezt feltartóztatni a 17. században tudományos és technológiai fölényükkel. Amíg a dzsihádot lándzsákkal, íjakkal és bárdokkal tudták folytatni, ez volt a közismert módja a káfirok megsemmisítésének. Amikor a szemtől-szembeni küzdelem nem túl sikeres, más utakat kell találni ugyanannak a célnak a megvalósításához.

Ma, amikor Európa teljes mértékben elvesztette saját identitását és képtelen beazonosítani a) önmagát, b) ellenségeit, és c) a kettő közötti határvonalat, a dzsihád eszköze ismét a hidzsra. Az identitászavar egy hatalmas szívóhatást hoz létre, amely meghívja az iszlámot ürességébe és tévelygésébe. Ilyen körülmények között a migráció Allah új területi hódításainak a leghatékonyabb módja. Csakúgy, mint a korai középkorban, egyedülálló férfiak nagyszámú és fegyelmezetlen tömege szakad el otthonról csoportokban, hogy az amszárban letelepedjenek.

___________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________

(1006) Neander-völgyi gondolatok

Tibor bá’ online

 

Apróhirdetés – Harvard professor vállalkozó kedvű hölgyet keres, aki hajlandó életet adni (alá vetni magát a klónozásnak) egy Neander-völgyi csecsemőnek. – Hogy volt-e már vállalkozó, azt nem lehet tudni. Minden esetre, ha ez így megy tovább, hamarosan Neander-völgyi ősemberek fognak közöttünk élni, amennyiben az újsághirdetés nyomán lesz vállalkozó kedvű nő, akinek segítségével visszahozhatunk egy 33.000 éve kihalt, a homo sapienshez közeli fajt. Jómagam azon tűnődtem, hogy a prof vajon rá fogja-e beszélni unokáját, hogy közösüljön az ivarérett Neander-völgyivel, vaj létrejön-e fogamzás. Természetesen kizárólag a tudomány kedvéért.

A lényeg az, hogy George Church professzor (Harvard Medical School – vagyis orvostudományi egyetem) Neander-völgyi csont maradványokból kinyert DNS segítségével kívánja feltámasztani egy rég kihalt emberi rokonságot úgy, hogy egy klónozott embriót beültet egy nő méhébe.  Az etikai kérdést átugorva, a professzor úgy gondolja, hogy oly sok emlősállat klónozása után, minden bizonnyal az ember klónozása is sikerülhet. „Ha pedig megtehetjük, miért ne tennénk meg?” Tette fel a professzor a világ legártatlanabb kérdését egy újságírónak.

Prof. Church terveivel csak kevesen értenek egyet, azért aztán az 58 éves tudós magyarázkodni kénytelen. Véleménye szerint az Emberiség jövőjében a DNS sokkal nagyobb szerepet fog kapni, mint az gondolnánk. Beszél a vírus rezisztencia kialakításáról emberekben. Ezzel ellentétben aggódó genetikusok úgy vélik, hogy a genetikailag módosított egyedeknek hibás lehet az immunrendszere, a deformáltság nem kizárt, és a társadalom etikátlanul kezelheti őket. Prof. Church tisztában van azzal, hogy elképzelése nem éppen „kívánatos”, de ő elsősorban a technikai megvalósításra összpontosít.

A professzor elképzelése szerint először a Neander-völgyi fossziliákban talált genetikai kódok alapján létre kell hoznia a megfelelő DNS-t, amit be kell helyezni őssejtekbe, amiket be kell injektálni egy emberi embrióból származó sejtekbe, és végül be kell helyezni egy béranya méhébe. Prof. Church hisz abban, hogy az őssejtek miatt az embrió nem homo sapiens, hanem Neander-völgyi ősembert fog produkálni.

A professzor úgy gondolja, hogy fél Neander-völgyi, fél homo sapiens lényt létrehozni nem lehetetlen, és még hasznos is lehet a Földi diverzifikáció miatt, de a fantáziája itt nem állt le: „A Neander-völgyiek másképp gondolkodhatnak, mint mi. Még az is lehet, hogy nálunk intelligensebbek. Ha ránk köszönt egy komoly járvány legyőzése, vagy a Föld elhagyása, hasznos lehet egy igazi másként gondolkodó.”

Némi szépséghibát jelent az, hogy az USA-ban – csak úgy, mint számtalan más országban – létezik anti-klónozási törvény. Persze nem lehet nehéz találni olyan országot, ahol a vezetés boldogan adna professzor Churchnek lehetőséget kísérletének az elvégzésére, és talán még béranyából se lehetne hiány. Nekem nagyon úgy néz ki, hogy az emberi természet szerves része a kizárólagosságra való törekedés. Aztán majd, ha baj lesz belőle, akkor George Church majd azt teheti, amit a Manhattan projectben részvevő tudósok tettek Hirosima és Nagaszaki lebombázása után. „Jaj, ha ezt tudtuk volna!”

___________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________

 

 

(1008) Halló, itt a végtelen üzen (repríz)

A könyv borítójaHozzáállásomat a végtelenhez a „Mi volt előbb Isten vagy Ősrobbanás” című könyvem írása folyamán többször is kifejtettem. Bosszant, de tudomásul veszem, hogy az emberi agy a végtelen felfogására képtelen. Ezzel a megállapítással részemről a téma befejezést nyert, mert nem vagyok az a fajta, aki elérhetetlen dolgokért töri magát. Csakhogy ezzel nem mindenki van így. Például a NewScientist több oldalt is szentel a témának. Nem mintha ez közelebb vinne minket a dolog megértéséhez, de azért érdemes áttekinteni, mások hogyan gondolják, és megint mások ezeket a gondolatokat hogyan fogadják.

A kérdés tehát ez: Miként érti agyunk a végtelent? Mivel nincs közvetlen tapasztalatunk a végtelennel kapcsolatban, az elménk, ha rászorítjuk, iparkodik megkerülni a témát. Más szavakkal kifejezve a végtelen megértéséhez gyötrelmes út vezet. Azért mégis csak jó lenne tudni, hogy az Ember, akinek mindennapi életében semmi sincs, ami akár csak megközelítené a végtelent, mily módon fogja fel azt. Szerencsére vannak emberek, akik a végtelennel és a vele való bánásmóddal kapcsolatban már jócskán elbíbelődtek, és mit ad isten azt állítják, a végtelen felfogásához saját testünk használata vezet, persze csak metaforikuson.

A Berkeley egyetem munkatársa, George Lakoff, kognitív nyelvész szerint, a végtelent csak annyiban érthetjük meg, amennyiben ehhez a testünk hozzásegít. Részletesebben  kifejtve, azt állítja, hogy a fejfájást okozó végtelent összepárosítjuk Iteratív (ismétlődő) mozgásokkal, például sétálással, lélegzéssel.

Akkor most egy kis kitérő. Lakoff kutatásainak eredménye szerint a különböző elvont koncepciókat metaforákkal kapcsoljuk össze. Nézzünk néhány állítást! „Az utóbbi időben ez a nő mindenkihez nagyon hűvös.” vagy „Perceken belül a teremben forróvá vált a hangulat.” Ebben a két állításban az elvont „érzelmi” koncepció megértése hő érzékelésünk segítségével történik. Amikor pedig azt mondjuk, hogy „Délután háromkor még mindig nagyon messze voltunk a megállapodástól.” vagy pedig „Ezzel az elképzeléssel nem jutottunk sehová.” Akkor a helyzetet összekapcsoljuk térbeli előrejutással kapcsolatos tapaszta­lataink­kal. Ezeket a metaforákat természetesen valamennyien ismerjük. Lakoff állítja, hogy sok ezer hasonlót gyűjtött össze különböző nyelvterületek, és eltérő kultúrák megismerése során. Na jó, de visz-e ez minket közelebb a végtelenhez (csakhogy egy előrejutási metaforához nyúlhassunk)? 😀  Mindjárt meglátjuk.

Rafael Nunez a Kaliforniai Egyetemen a kilencvenes évek elején azon töprengett, hogy az emberi agy miként érzékeli a tényleges (aktuális) végtelent, például, amikor egy pont a végtelenben van, ellentétben a vélhető (potenciális) végtelennel, amit implikálunk, de persze sosem érjük el. Például a természetes számok sora lehet egy ilyen implikált végtelen, mivel a számlálás sose ér el odáig. Ekkor Nunez a homlokára csapott és azt mondta magában. Mivel senki emberfiának nincs személyes tapasztalata a tényleges végtelennel kapcsolatban, valami metaforára lenne szükség, amire gondolhatnánk helyette. De mi legyen az? Így történt, hogy 1993-ban Nunez és Lakoff összefutott Berkeley-benn, sőt csatlakozott hozzájuk még Srini Narayanan is. Ezek után már hárman együtt gondolkoztak valami fajta megközelítésen. Végül aztán kidolgoztak egy teljesen új módszert, ami azt hivatott megmagyarázni, hogyan értjük meg a matematikát. A végeredmény a következő: A matematikát csakis úgy tudjuk megérteni, ha testünkre vonatkoztatjuk. Sőt elmentek annak kijelentéséig, hogy a matematika a világról tapasztalt fizikai ingerek útján született. Íme: „Mi, emberek hoztuk létre a matematikát, ami nem más, mint testünk, agyunk és működésünk terméke.” Amit Lakoff még megtoldott a következőkkel: „Más lények, a mienkétől eltérő testtel, teljesen más elképzeléssel rendelkezhetnek a matematikáról, ha egyáltalán van nekik elképzelésük.”

Rendben van, de a végtelen megértésével kapcsolatban hova vezetnek ezek az állítások? Ez attól függ, melyik végtelenről van szó. A vélhető végtelen, mint például sokszögek létrehozása, ahol egyre nagyobb az oldalak száma, könnyen felfogható, mint egy soha véget nem érő folyamat. Mert bármely nagy számú is legyen a sokszög oldala, ahhoz mindig hozzá lehet adni még egy oldalt. A valódi kihívást a tényleges végtelen jelent. Olyan végtelen, ami önmagában is az. Például az a pont, ami a végtelenben van. De, idézzük csak fel Lakoff és Nunez vélekedését! A végtelen a kezünkben van – ez egy olyan koncepció, amit azért hoztunk létre, hogy a fizikai világban tapasztalt bizonyos aspektusukat szavakba öntsük. Koncepciózás közben előálltak egy ügyes trükkel, amit Végtelen Metafora Bázisának (VMB) neveztek el, amiben az ismétlődő folyamatok esetén (mi emberek) kialakítunk egy metaforikus befejezést.

Most jön a svédcsavar! A kutatók úgy gondolják, hogy a VMB megjelenik a Szókratész előtti görög filozófiában, ahol minden tárgy egy magasabb kategória első példája. Egy tehén például a tehén-kategória megjelenítése. Egy kecske a kecske-kategória megjelenítése. Tekintve, hogy a tehén és kecske kategóriák önmagukban is tárgyak, azok egy még magasabb kategória megjelenítései. A kategorizálás ezen ismétlődő folyamata addig tart, amíg el nem érünk a végére – a Lét végső kategóriájához. A VMB alkalmazása a matematikában egy kicsit még ennél is bonyolultabb (Tibor bá’: szerintem totálisan érthetetlen, de azért csak olvassuk tovább!). Nunez szerint „Ha valaki a matematikára akarja alkalmazni a VMB-t egy specifikus területen, akkor előbb gyakorlatra kell szert tennie.” Viszont Lakoffal együtt számtalan, jól ismert tényleges matematikai végtelent analizáltak. Például azt, amikor két párhuzamos egyenes a végtelenben találkozik, és azt feltételezik, hogy ezek a VMB különleges esetei.

Érdemes kitérni arra, hogy Lakoff és Nunez nem egy kétoldalas cikket, de egy egész könyvet írtak tele kissé kötekedő stílusban a matematikával kapcsolatos elképzelésük megmagyarázására. Naná, végül is cáfolják az örök érvényű elképzelést, miszerint a végtelen és a matematika univerzális valóság, amibe mi emberek egyszerűen csak belebotlottunk. Persze a lakmuszpapírja az elméletnek a matematikusok vélekedése lesz. Már volt is olyan, aki állította, a VMB többé-kevésbé fedi a végtelenről való elképzelését. Ezek után gyötör a végtelen fogalmának meg(nem)értése, akkor a hibát kizárólag önmagadban, jobban mondva saját testedben kell keresni. Vagy talán már eljött az idő, amikor Ádám után szabadon megjegyezhetjük, csak ezt a VMB-t, ezt tudnám feledni.

 

Ezt a hölgyet nem érdekli a végtelen. Hát, a társaságában engem se érdekelne.

                  – 😀 –

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

–~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

 

(2126) Senkinek sincs szüksége egy újabb koreai háborúra

VIP. 220.

 

Eric S. Margolis esszéjének szerkesztett fordítása.

Az amerikai külügyminiszter, Rex Tillerson gyors látogatása Washingtonból a koreai demilitaritzált zónába (DMZ), lehetőséget adott számára egy kis nyilatkozat tételre. Kijelentette, nem fognak kesztyűs kézzel bánni Észak Koreával, mert Amerikának elfogyott a türelme, és ha kell, háborút indítanak Észak Korea ellen, amennyiben tovább veszélyeztetik a hazáját.

Az EXXON korábbi ügyvezető igazgatója, Tillerson jól ismeri a Világ dolgait, de a Koreai-fésziget bonyolultsága meghaladhatja képességeit. A háborúval történő fenyegetéssel diplomáciai missziót nem szokás indítani. Tillerson nyilvánvalóan főnökének utasításait követte. Donald Trump észak ázsiai ismereteihez viszonyítva Tillerson, Konfuciusnak tűnik………

___________________________________________________________________________

“Senkinek sincs szüksége egy újabb koreai háborúra” című cikk teljes fordítását elküldtem a VIP előfizetőknek.

Hogy lehetsz VIP előfizető? Aki legalább 6000 forinttal támogatja a blog fenntartását annak 52 VIP fordítást küldök el (nagy vonalakban egy év alatt) E-mailben. Kapcsolat felvétel: evatibor#t-online.hu

___________________________________________________________________________

No One Needs Another Korean War

By Eric Margolis

It was into this crazy house that the new, jet-lagged US Secretary of State Rex Tillerson was transported from turbulent Washington. After a quick look at the DMZ, Tillerson announced `no more Mr. Nice Guy.’ The US had run out of `strategic patience’ with North Korea and will go to war to end North Korea’s ‘threat’ to the US, he warned.

Tillerson, formerly CEO of EXXON, is well-versed in world affairs but the Korean peninsula’s complexities could be too much for him to quickly absorb. Immediately threatening war is no way to begin a diplomatic mission. But Tillerson was obviously reading from a script written by his boss, Donald Trump, whose knowledge of North Asian affairs makes Tillerson look like a Confucian scholar.

Welcome to Trump’s credo: tweet loudly and walk with a big stick.

What would war between the US and North Korea mean? A very grim scenario if it occurs.

The US has nearly 80,000 military personnel in South Korea and Japan, as well as more war-fighting units in Guam, which the US conquered from Spain in 1898. The US 7th Fleet patrols the region, armed with tactical nuclear weapons. US nukes are also based in South Korea and Guam. As we recently saw, US heavy B-1 and B-52 bombers can fly from North America to Korea.

South Korea has a formidable, 600,000-man army equipped with state of the art weapons. I’ve been up on the DMZ with the 2nd ROK division. As an old soldier, I was very impressed by their skill and warlike spirit.

North Korea’s one million-man armed force is large, but obsolescent. Its great strength in heavy artillery partly compensates for its totally obsolete, 1960’s vintage air force. Key combat elements of the DPRK army are dug deep into the rocky hills just north of the DMZ, with thousands of heavy North Korean guns facing south. In the event of war, the North claims it will destroy South Korea’s capitol, Seoul, that is only 30km away and has 20 million residents.

US estimates of war in Korea, made a decade ago, suggest America would incur 250,000 casualties in a war that would cost one million Korean deaths. That’s why the US has shied away from direct attack on North Korea. Unlike Iraqis, Syrians, Libyans and Somalis, North Koreans know how to fight back and are amply armed for a defensive war.

The US would certainly be tempted to use tactical nuclear weapons against North Korean troops and guns deeply dug into the mountainous terrain. Without them, air power, America’s usual trump card, would lose much of its destructive potential. No doubt, all North Korea would be ravaged by US air power, as it was during the 1950’s Korean War. South Korea plans massive air, missile and commando attacks on North Korean military HQ and against leader Kim Jung-un’s hideaway.

US war plans call for amphibious landings along North Korea’s long, vulnerable coastline. This threat forces the North to deploy large numbers of regular army and militia troops on both coasts.

North Korea’s air force and little navy would be vaporized on the first day of hostilities. But it is likely that the DPRK would be able to fire a score or more of medium-ranged missiles at Japan. If the war goes nuclear, Japan looks almost certain to suffer nuclear attack, along with Guam. Tokyo and Osaka are prime targets.

North Korean forces might be able to push south to Seoul, but likely no further in the face of fierce attacks by US and South Korean air power operating from bases further south. The North’s powerful commando force of some 100,000 troops would attack key South Korean targets, including its vital air bases shared with the US. Such raids would be highly disruptive but not decisive unless the DPRK used chemical and/or biological weapons to shut down South Korea’s air bases and its ports at Busan and Inchon.

The US and South Korea could certainly win such a war but it would be very bloody and expensive. There would be the threat of Chinese military intervention if it appeared the US was about to occupy North Korea. Russia is right next door.

Secretary Tillerson, please leave war threats to the generals and start practicing some active diplomacy with the North. If ever a war was not needed, it’s here.

Eric S. Margolis is an award-winning, internationally syndicated columnist. His articles have appeared in the New York Times, the International Herald Tribune the Los Angeles Times, Times of London, the Gulf Times, the Khaleej Times, Nation – Pakistan, Hurriyet, – Turkey, Sun Times Malaysia and other news sites in Asia. https://ericmargolis.com

Copyright Eric Margolis 2017

___________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________

(2125) Háborús riasztás

Tibor bá’ online

 

Ha Amerika megtámadja Észak Koreát abból még nem lesz III. világháború, de csúnyán sülhet el. A nagy kérdés, hogy megtámadja-e? Szerintem az esély 99 %. Miért?

Nem teljesen alaptalanul, Észak Korea szálka Washington szemében, aminek alapos okai vannak. Észak Korea jelenlegi diktátora Kim Dzsongun viszont nem kispályás játékos. Zokszó nélkül likvidál bárkit, aki útjában áll. Piszok reálisan látja a világot, és persze Washington politikáját is. Tökéletesen tisztában van azzal, hogy a Földön csak annak az országnak van biztonsága, amely vagy Amerika „szövetségese” (magyarul vazallusa), vagy rendelkezik atombombával. Észak Korea esetében ez azt jelenti, hogy, vagy egyesül Dél Koreával az amerikai elgondolások mentén, vagy pedig ellenség marad az 1953-ben megkötött fegyverszünetnek megfelelően. Nem csoda, hogy Kim Dzsongun-t a fene eszi, hogy legyen saját atombombájuk. Néhányat már fel is robbantottak, és hordozó rakéta megalkotása terén is elég jól haladnak. Magyarul már csak egy lépésre vannak attól, hogy ICBM segítségével atombombát küldjenek Amerika földjére. Nyilvánvalóan ezt Amerika nem engedheti meg. Pillanatnyilag ott tartunk, hogy Washington rá akarja venni Kínát, hogy közös erővel beszéljék le Észak Koreát a további lépésekről, amelyek lehetővé tennék atombombát hordozó rakéták elindítását Amerika nyugati partjai felé.

Kizártnak tartom, hogy Kim Dzsongun kötélnek álljon. Akkor pedig Amerikának nincs más választása, mint Kim Dzsongun megöletése, amit egy speciális kommandó végezhetne el, amiről napok óta van már szó. Én lennék a legjobban meglepve, ha ez sikerülne. Ha nem sikerül, vagy elvetik a tervet, akkor tényleg nem marad más hátra, mint háború egy olyan országgal, ahol több mint egy millió katona áll fegyverben, és 64 éve harckészültség van érvényben.

És az 1 % esély? Nos, Kínának egy ilyen háború nem lenne az ínyére. Ezért Kína mindent meg fog tenni, hogy Kim Dzsongun-t meggyőzze az atom és rakéta kísérletek leállítására. Nem lehetetlen, hogy sikerül, de ennek esélye nem több egy százaléknál.

___________________________________________________________________________

Ha hasznosnak találod ezt a honlapot, vagy az egyik-másik posztot, gondold át, talán adakozással hozzájárulhatnál a honlap fenntartásához, bár milyen kis összeg is segítség: OTP 11773030-00271383, de van lehetőség PayPal igénybevételére is. Kattints a Donate/Támogatás fülre.

___________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________

(2124) Amit a dákóról tudni kell

Tibor bá’ online

 

Naponta kábé 150 E-mailt kapok, amelyekből megközelítőleg 100 spam, legalább is a spamszűrő szerint. Ez utóbbiból sok hasznom nincs, mert ezt a százat is át kell néznem, ugyanis, akivel még sose leveleztem, az jó eséllyel bekerül a spamok közé. Szóval átfutok rajtuk, és kiderül, hogy Bobkó Csaba naponta kétszer frissíti a facebook idővonalát (vagy mi a fenéjét), öten velem akartnak közösülni még ma, és érdekes módon mind a környékemen lakik. Ennek oka az lehet, hogy 8,9% THM-től akarnak a nyakamba sózni hitelt, és ezek a nők úgy tudják, hogy a másfél milliót már fel is vettem. Viszont naponta minimum hárman meg akarják növelni a péniszemet, 5 centivel, 3 hét alatt, azt viszont nem írják, hogy mennyiért.

A péniszem hosszával az elmúlt 70 név alatt sose foglalkoztam, valahogy elkerülte a figyelmemet a téma. Ernyedt állapotban nincs értelme a mérésnek, erekció után pedig mással voltam elfoglalva. Most viszont szép lassan sikerült belém verni, hogy hiányzik belőle 5 centi. Na, most már elég! Átkiabálok a szoba másik sarkában felállított számítógépéhez, hogy Éva mit szólna egy ilyen 5 centihez. Vörös fejjel kiabál vissza (a TV is be van kapcsolva), hogy szó se lehet róla, mert akkor kellene venni tucatnyi két számmal nagyobb alsógatyát, és a konyhapénzből erre nem futja. A képlet tehát, öt centi és éhezés, vagy tisztességes táplálkozás mellett minden marad a régiben.

Aztán másnap megint kapok néhány ajánlatot, és érdekes módon mindig 5 centiről van szó. Úgy látszik, erre van igény, de miért? Tényleg kezd érdekelni, miért van igény a hosszabbra. Nálam még senki se reklamált. Milyen volt anyukám?  Jó-jó, de azért lehetett volna egy kicsit hosszabb. Hosszabb? Minek? Kancákkal tetszik randevúzni? Nem, de a pornóknál 22 cm alatt nem alkalmaznak pasit. 20 alatt nem férfi a férfi. Szóval, jöhet az 5 centi?

Egye-fene jöhet! De, komolyra fordítva a szót, mi a valóság? A valóság az, hogy pirulák, kenőcsök alkalmazásának egyetlen eredménye a pénztárcánk viszonylag gyors ürítése. Vákuum pumpák, súlyok, és egyéb mechanikai eszközök alkalmazása nem csak eredménytelen, de egészségkárosító is lehet. Műtét? Mivel a pénisz nem fejeződik be a látható tövénél, a belső folytatásból előre lehet hozni max. két centit, de erősen nem ajánlott csak nagyon-nagyon indokolt esetben. Például? 10 centi alatt.

___________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________

(2123) Európa széttárt lábakkal várja a megerőszakolást

Tibor bá’ online

 

Itt a honlapon is észlelhető, hogy a fű alatt besettenkedő, libsi propaganda megtette hatását. Gomba módra nőnek, és szaporodnak az „emberségességre” hivatkozók, nadrágot viselő kiscicák. Soros bácsi dollárjai megtették a hatást, Európa széttárt lábakkal várja a megerőszakolást, talán még élvezi is.

 

A nyilvánosságra hozott legújabb svéd jelentés szerint: Svédországban letelepedett külföldi állampolgárok által elkövetett erőszakos nemi közösülésért elítélteknek mindössze 19 százalékának kell elhagyni az országot. Ennél is szomorúbb a helyzet, ha az áldozat gyermek, azaz 16 év alatti. Ezen bűnözőknek mindössze 13 százalékát deportálták vissza hazájába. A 87 százaléknak adnak esélyt arra, hogy újra letámadjanak egy gyereklányt. Az „emberségességet” csak a muzulmán férfiaknál alkalmazzák, saját leánygyermekeiknél nem.

Ha valaki közületek ezen felháborodnak, azt megnyugtatom, ha az erőszakos nemi közösülő illegális bevándorló, akkor bizony 48 százalék az esélye arra, hogy letelepedés helyett hazakergetik. 52 százalék viszont maradhat.

Mi az ok? MONEY-MONEY-MONEY. Donald Trump amerikai elnök élesen muszlim bevándorlás ellenes. Ezzel kapcsolatos elnöki rendelkezését másodszor fúrták meg. Ez alakalommal egy Hawaii bíró. Mi az oka? Hawaii fő bevételi forrása turizmusból fakad. A pénzes turisták jelentős százaléka gazdag muzulmán üzletember. Kár lenne értük, ha elmaradnának.

Pénz, pénz, pénz

Vicces lehet

A gazdag emberek világában

Pénz, pénz, pénz

Mindig napos

A gazdag emberek világában

Aha-ahaaa Bármit megtehetnék

Ha lenne egy kis pénzem

Ez a gazdag emberek világa

___________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________

(2122) Moderálás

Tibor bá’ online

 

Lenne néhány gondolatom a moderálással kapcsolatban, de ugye minden szentnek maga felé hajlik a keze. Ezért örültem meg, amikor láttam, hogy az INDEX is feszegeti a témát. Gondoltam átveszem, tanuljunk belőle.

__________________________________________________________________________

Időnként felmerül blogger közösségekben,  hogy szabad-e moderálni a kommenteket vagy sem? Ha moderálunk, akkor miért, mit és mikor moderáljunk ki? Sok-sok kérdés merül fel, aminek megpróbálunk utána járni és egyfajta iránymutatást adni mindkét oldalnak (íróknak és olvasónak egyaránt).

Határozd meg a saját oldaladat!

A moderáció nem diktatúra

Az első és egyben legfontosabb kérdésnek a megválaszolásával kell kezdenünk! Meg kell értenie mindenkinek, hogy a moderáció nem azonos a diktatúrával. A helyesen használt moderációval tulajdonképpen koordinálni tudjuk a kommentfolyamot és kiszűrni azokat, akik csak rombolni jönnek. A moderáció ugyanolyan blogalkotó eszköz, mint például egy blog témájának a kiválasztása. A kommentfolyam a blogunk része, ezért egyáltalán nem mindegy, hogy mi folyik ott!

Minőségi kommentfolyam 

Évekig nem voltam hajlandó moderálni és tűrtem a sértegetéseket, beszólogatásokat, trollkodásokat. Egyszercsak meguntam és elkezdtem írtani (moderálni) az oda nem illő kommenteket. Meglepő eredmény született. Kevésbé voltam/vagyok ideges a kommentfolyamon történtek miatt, ráadásul egyre inkább tisztul a helyzet, és egyre inkább minőségi pro-kontra véleményütköztetés történik ebben a szekcióban.

Trolloknak nincsenek jogaik

Nagyon sokan keresik a demokráciát a kommentszekcióban és félreértelmezik azt. A mezei olvasó azt gondolja, hogy a demokratikus blog azt jelenti, hogy semmit nem moderálnak az oldalon. Ha ez így lenne a valóságban, akkor azt kéne mondanunk, hogy a blogoknak nem szabad demokratikusnak maradni. Képzeld el azt a helyzetet, hogy amíg évekig épül egy blog, egy blogger közösség, addig 1-1 troll képes fél perc alatt olyan károkat okozni, ami akár hosszútávon a blog végét is jelentheti. Mert a trollok semmi mást nem akarnak, csak a hétköznapi frusztrációjukat az internet névtelen leple alatt kiélni valakin mindenféle következmény nélkül.

A demokráciában is van rendőrség. Ha valaki a közösség ellen vét, akkor az ellen fel kell lépni. A blog ugyanígy kell, hogy működjön. A közösség érdeke normális esetben a blogger érdeke kell, hogy legyen.

A fókuszpont

Nem szabad elfelejteni a fókuszpontot sem. A szerző nem azért ír megy egy bejegyzést x idő alatt és készül fel y idő alatt, hogy aztán a kommentfolyam teljesen másról kezdjen el beszélni, vitatkozni. Márpedig nagyon gyakori, hogy a trollok elviszik a beszélgetést egy másik irányba. Volt olyan trollom, aki bevallotta, hogy csak a címet olvasta el és már jött kommentelni arról, amit gondol. Ezt nem szabad engedni! Ugyanis ezzel a normális olvasók érdeke is sérül, akik mondjuk valóban az adott témáról szeretnének véleményeket ütköztetni, de képtelenek rá, mert a beszélgetés teljesen más mederben zajlik! – Egyesek akkor is képesek lennének órákig kommentelni és vitatkozni, ha a cikknek csak egy címe és egy üres oldala lenne…

A végcél

A legtöbb blog céllal jön létre. Vagy saját magunkat vagy a szolgáltatásunkat vagy mást szeretnénk felépíteni általa. Az interneten kétfajta vélemény létezik:

  1. A „zsoldos” vélemény, ami azt jelenti, hogyha valakitől kapunk egy nyílvános pozitív visszajelzést, akkor „fizetett beépített embernek” titulálják a tömegek
  2. a negatív vélemény, ami egyértelműen rosszat jelent. A negatív véleményt mindig hitelesnek hiszik a többiek. Akkor is, ha egyértelműen trollkodás.

Persze vannak olyan kivételek, amik reményt adhatnak, de igazság szerint ezek nagyon ritkák.

Viszont a végcél szempontjából a legfontosabb eszköz a kezedben a moderáció lesz. Ugyanis hiába gyártasz fantasztikus tartalmakat, ha 1-1 ballábbal felkelő „vendég” pont minket választ arra, hogy valakiben egy jót belerúgjon. Minden ilyen publikus lépés árt a célunknak és emberek fordulnak el tőlünk.

Az olvasó egy vendég

Ezt szeretik elfelejteni az emberek, de valójában az olvasó egy vendég az oldalon és illene viselkednie. Szerencsételn az emberek 95%-a tényleg normálisan viselkedik, de sajnos a maradék 5% szereti magát elengedni és úgy viselkedni, ahogyan nem szabadna. Névtelenül egy reg. mögé bújva könnyen lesznek rasszisták, kirekesztőek, bunkók, és hazudozóak. Egyszerűen nincsen következménye. De ettől függetlenül egyáltalán nem szép dolgok ezek, ráadásul ártanak a blog megjelenésének is. Sajnos vannak akik itt akarják kiélni magukat! Nem szabad hagyni!

Kiket moderáljunk?

A spammelő: Vannak olyanok, akik folyamatosan spammelnek és kizárólag saját magukat akarják promózni. Nekem is volt olyan kommentelőm, aki éveken keresztül  semmi más nem kommentelt be, mint 3-5 mondatot a saját írásából és egy linket. Fel kell fogni, hogy a bloggerek nem ingyenes hírdetési felületek. És nem lesz szemét attól senki, mert ezeket a kommentelőket törli.

Troll: A legrosszabb állatfaj, akivel a sors összehozhat. Ők azok, akik abban lelik a lelki kiteljesülésüket, hogy tönkretegyék a blogot, a cikk alatti kommentfolyamot. Őket nem érdekli semmi más csak a rombolás. El akarnak téríteni minden értelmes beszélgetést és gondolatmenetet. Gondolj bele, hogy Te évekig építed a saját márkanevedet, aztán jön egy troll, aki fél perc alatt lerombolja az addigi munkádat egy ordas hazugsággal, ami ellen nem tudsz védekezni.

Nyelvtannáci: Őszintén megmondom, hogy Én már a nyelvtannácikat is megpróbálom irtani. Az a baj, hogy jellemzően fölényeskedő, „kihaénnem” emberkék, akik kisebbségi komplexusukat próbálják meg ezzel kiélni. tökéletlen kis világukból próbálnak másoknak tökéletességet mutatni. Mindenki el szokott ütni karaktereket vagy egyszerűen rosszul ismeri az adott szónak a helyesírását. Hidd el, hogy attól még teljesen érthető lenne a gondolatmenet, amit közölni szeretnél, mert egy hosszú í helyett rövidet írtál. Ez sem több a puszta rombolásnál. Csak itt már ideológiát is gyártanak a rombolás mögé, amivel legalizálják azt. A nyelvtannáci igazából nem tesz hozzá a gondolatmenethez, nem épít, hanem a javításaival hitelteleníti a mondandódat.

Személyeskedő: Ez a Te blogod, a Te helyed. Ha valaki sértegetne téged az otthonodban, akkor azt hagynád? Mert a blog ugyanígy működik. Aki nem a kritikát, hanem a kritikust kritizálja, annak nincsen helye a kommentfolyamban. Senki sem azért vezet blogot, hogy aztán a személyével foglalkozzanak, a személyét bántsák meg és emberségében alázzák le.

A politikai károsult: A politikának nem mindenhol van helye. Vannak olyan mentálisan sérült kommentelők, akiknek mindenről a „Gyurcsány a hibás” féle monológ jut eszébe és a program automatikusan elkezd futni. Ez akkor ciki, amikor mondjuk egy filmkritikát írtál vagy egy teljesen más témáról mondtad el a véleményedet. Ennek a típusnak is teljesen mindegy a tartalom. A lényeg, hogy itt is leírhassa ugyanazt, amit még 800 másik helyen leírt.

Miért moderálnak a bloggerek?

A normális bloggerek nem a szabad véleményt és ellenérveket akarják kimoderálni, hanem a károsak elemeket. Ennek oka, hogy nem a trollkodó kisebbségnek írnak, hanem a normális többségnek, akik ugyan nem értenek mindenben egyet, de mégis tudnak normálisan viselkedni, véleményeket ütköztetni. A moderáló blogger ezeknek az embereknek az érdekeit védi és ezáltal a saját érdekeit. Hiszen minden blogger olyan kommentfolyamot szeretne magának, ahol minőségi kommentek vannak és 1-1 cikk alatt értelmes beszélgetés alakul ki. Csak ennek van értelme!

___________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________

(2121) Einstein, Isten és én

Tibor bá’ online

 

Április 18.-án lesz 62 éve, hogy Albert Einstein találkozott az Istennel, ha hinni lehet az Istenhívőknek. A 62 év dacára az emberiség számára még ma is ő képviseli a megtestesült intelligenciát.

Leghíresebb és leggyakrabban emlegetett mondásának (God does not play dice) eredete ismeretlen. Az idézetnek számtalan magyar fordítása látott napvilágot, melyek közül a legfrappánsabb talán az „Isten nem kockajátékos”, ami az én interpretációm szerint azt jelenti, hogy a (látszattal ellentétben) a véletlennek nincs szerepe a Világmindenség alakulásában. Ezek szerint Einstein, csak úgy, mint Newton, hitt a determinizmusban (zárójelben megjegyzem, hogy én is). Ami azonban élesen ellentétes a most már legalább 90 éves múltra visszatekintő kvantummechanikával, pedig ez utóbbi „működik” és mind ez ideig semmi jelen annak, hogy ez megváltozna.

Einstein úgy gondolta, igaz mindössze néhány évvel a kvantummechanika megszületése után, hogy a kvantummechanika elmélete még „nem teljes” (incomplete) mert nem volt összhangban Einsteinnek a világról alkotott képével, ami szerinte „egy objektív, rendezett valóság, nincs kitéve a véletlen kényének-kedvének, és nem függ egy megfigyelőtől”. Albert Einstein ezt a véleményét haláláig fenntartotta.

Közben eltelt 62 év és a kvantummechanika diadalmenete töretlen. Ennek ellenére könyvemben (Mi volt előbb Isten vagy Ősrobbanás?) csatlakozom – a különben általam erősen kritizált – Einsteinhez csak más megfogalmazásban. Álláspontom szerint, ami könyvem végkicsengése is, kell lenni valaminek az általunk ismert fizikai világon túl, ami számunkra valószínűleg megismerhetetlen és ezért a kvantummechanika – Einstein szavaival élve – mindig is „incomplete” marad.

Einstein „Isten nem kockajátékos” mondatában az „Isten” szónak nincs vallásos notációja. Ennek ellenére az Istenfélők, és azok szószólói Einstein mondatából a mester Istenhitére következtettek, arra kényszerítve őt, hogy a kérdést egyértelművé tegye a következő kijelentésével. „Amit Istenhitemről olvasni lehet, az természetesen hazugság, egy olyan hazugság, amit szisztematikusan ismételgetnek. Nem hiszek egy élő Istenben, és ezt a tény soha nem titkoltam, ellenkezőleg egyértelművé tettem. Ha valamit egyáltalán csodálok, akkor az a természettudományok által feltárt világ.”

Az idézet mondat a Princeton University Press kiadásában megjelent Albert Einstein: The Human Side című könyvéből való, amiben Einstein egy lépéssel tovább is megy: „Nem hiszek a lélek halhatatlanságában, és úgy gondolom, hogy az erkölcs egy kizárólagos ember találmány, ami mögött nincs isteni elvárás.”

Einstein tehát deklaráltan ateista volt, amivel szemben én mindössze agnosztikus, de hozzáteszem, hogy ha ma még élne, ő maga is agnosztikus lenne. Az ok egyszerű. Az emberek egy jelentős része intrinsic inditatásból hívő, míg egy nem túl jelentős része véleménykialakítása előtt elvár némi bizonyítékot. Az ateisták évszázadok óta hiányolják Isten létezésének bizonyítását, ami a múltban méltányolható igény volt. A hívőknek ilyen igényük sose merült fel és értetlenül állnak szembe a feltett kérdéssel: „Miként lehetséges, hogy a semmiből világmindenséget teremteni képes Isten képtelen (rólunk gondoskodó) létéről bizonyságot szolgáltatni?”

Csakhogy ez az attitűd ma már tarthatatlan, amikor a több évtizeden át folytatott, és ma is folyó intenzív magkutatás egyértelműen bizonyítja, hogy a mikró-világban semmi sem „stimmel” és az emberi agy által felfogható bizonyosságok keresése hiábavaló ábránd. Álláspontom szerint ez az állapot változtatja a múlt ateistáját a jelen agnosztikusává, amit implicit Einstein világossá is tett.

The World as I See It (Így látom a Világot) című könyvében Einstein így nyilatkozik. „Nem tudok elképzelni egy olyan Istent, akinek elvárásai tudatosodnak teremtményeiben, hogy aztán jutalmazhassa vagy büntethesse őket. Ugyanígy felfoghatatlan számomra a fizikai halál bármi formában történő túlélése. Részemre megfelel a lét örökkévalóságának misztériuma, és a valóság csodálatos szerkezetének sejtelme, amiből – bármily kis részben is – kivehetjük részünket.

Olvasóim bizonyára emlékeznek rá, hogy könyvemben kikeltem egyfelől a végtelen, másfelől a véletlen, mint fogalmak ellen. Az elsőt nem tudom felfogni (és kétlem, hogy bárki tudná), az utóbbit nem tudom elfogadni. A legkisebb atomi eseménynek is kell, hogy legyen oka, ami aztán egyre nagyobb eseményeknél játszik döntő szerepet, míg a végén egy felhőszakadás lesz belőle a Mátrában. Talán pont ez az oka annak, hogy az elektron önmagával interferál, vagy amikor két résen mehet keresztül, akkor úgy tesz, mintha mind a kettőn átmenne és csak konkrét külső hatásra (megfigyelő) „választja” ki valamelyiket. Mert a természetben nincs igazi véletlen. Az élet determinált.

A végtelen pedig diadalmaskodik, mert bárhogy fogalmazzuk is meg Istent, és bármit is állítunk vele kapcsolatban, mindenek felett az a legelképzel­hetet­lenebb, hogy a LÉTNEK valaha is volt kezdete.

_________________________________________________________
_________________________________________________________
_________________________________________________________

 

(2120) Március idusa

Tibor bá’ online

 

1941-et írtunk, Tibor bá’ ült a Bezerédi utcai elemi népiskola padjában és hallgatta a tanító nénit, aki lelkesen mesélt a 48-as eseményekről. Micsoda hősök! Már Petőfiék is egyesülni akartak Erdéllyel. Aztán kitört a szabadságharc, amit elbuktunk, de ez már nem fért bele a mesébe, csak az, ami Horthyék álma volt, Unió Erdéllyel.

1948-ban Rákosi legjobb úton volt a totális hatalom megszerzése felé. Óriási ünnepségek voltak ország szerte. Iskolai szavalókórus adta elő az egymás után következő drámai eseményeket. A Talpra magyar eredeti nyomtatványának (Landerer és Heckenast) facsimile mását 100 ezres példányban szórták szét az utcán. Forradalom!!! Meg dicsőség, meg ez és az.

Aztán teltek múltak az évek, és a lendület az MKP-től átaraszolt az MSZP ellenzőihez, kisajátították maguknak március 15.-ét. Legyen újból forradalom! Táncsics – Kossuth meg mindenki más.

Csakhogy volt egy 1956 is, amit szemeimmel láttam, nem a tanító néni mesélt róla. A tanító nénik persze 56-ról is mesélnek, csak nem azt, amit én láttam. És akkor elkezdtem átértékelni a Dicsőséges Tavaszi Hadjáratot, Klapkát, Ide veled fényes kardomat, Damjanichot meg a mozikban látható 80 huszárt. Jó-jó egy nemzetnek kellenek hősök, és ha nincs, akkor lehet csinálni hősi eposzt a hülyeségből is.

Mi a fenének kellett nekünk forradalom. Nem lehetett volna 67 helyett 48-ban kiegyezni. Tudjátok mi az érdekes? Mi indította el ezeket a gondolataimat? Tegnap olvastam egy amerikai esszét a birodalmak bukásáról. Ez most népszerű téma, mert az Amerikai Empire (állítólag) végéhez közeleg. Ebben az esszében felsoroltak néhány elbukott birodalmat kezdve Rómától, befejezve az Austrian-Hungarian Empire-ig. Ezek szerint az Osztrák-Magyar Monarchia birodalom lett volna? Ennek a romjaiból élősködünk még ma is? Miért vertük szét? Mert megöltek egy trónörököst? Nevetséges! Angliában minden adott pillanatban 20 trónörökös van rangsor szerint. Ha egy meghal, a következő a helyére lép. Örök emberi tragédia, mindig akkor értékelünk valamit, amikor elvész. Nem volt olyan hülye dolog az a monarchia. Azóta is Ausztriát akarjuk (reménytelenül) utolérni.

_________________________________________________________
_________________________________________________________
_________________________________________________________

(2119) Antarktisz és környéke

Tibor bá’ online

 

Sokáig az volt a szkeptikusok szövege, hogy jó-jó az Északi-sark körül olvadás van, de a Déli-sarknál jegesedés tapasztalható. Ezzel szemben a valós helyzet az, hogy a jég az Antarktiszon is olvad. A két pólus külön-külön is olvad, és összességében is. A két pólus együttes jégterülete soha nem látott alacsony szinten van. Az Északi-sark jégkiterjedéséről állandóan látni grafikonokat. Most mutatok egyet a Déli-sark jegéről:

De vannak egyéb megfigyelések is.

A Délisark gleccserei

Jó tíz éve az Államok Közi Klíma Figyelő Szervezet (mely szervezetnek a klimatikus változások figyelése a főfeladata), előrejelzése szerint az Antarktisz a XXI. század folyamán az óceánok vízszint emelkedésében nem fog jelentős szerepet játszani.

Azonban erre a válasz, a Londonban megtartott gleccser szakértők értekezletén elhangzottak szerint, éppen az ellenkezője fog bekövetkezni.

Az Antarktisz szélén elterülő, a tengerek fölé nyúló jégmezők széle példátlan sebességgel morzsolódnak. Csak a Nyugat Antarktisz mellett elterülő Amundsen tengerbe torkoló két gleccser évente több mint 110 km3 mennyiségű jeget hord az óceánba.

A gleccserek alatt örvénylő melegebb óceánvíz egyre gyorsabb gleccsercsúszást eredményez, aminek következtében az elmúlt tíz év alatt a lecsúszott jég mennyisége megháromszorozódott. Önmagában ez a két gleccser több mint 1 méter óceánszint emelkedést fog okozni mire teljesen eltűnik.

A dél óceáni vizek CO2 telítettsége

A Reuters jelentése szerint a A dél-óceáni vizek oly mértékben telítettek CO2-vel, hogy további széndioxid elnyelésére már nem képesek. Ezen állapot bekövetkezésére még jó néhány évtizedre nem számítottak. Telefonérdeklődésre Le Quere, az University of East Anglia professzora elmondta, hogy számításaik szerint erre 2050 előtt nem számítottak. Az eseményről azt mondta „A helyzet valóban kétségbeejtő”.

Köztudott, hogy míg például a forró teában gyorsabban oldódik a cukor és több oldható fel belőle, mint hidegen, a széndioxiddal a helyzet pont fordított. A hideg víz több CO2 elnyelésére képes, mint a meleg. Következésképpen nem csak arról van szó, hogy a dél-óceáni vizek több széndioxid elnyelésére nem képesek, de lassú felmelegedésük hatására a már elnyelt széndioxidot is folyamatosan ki fogják ereszteni a légkörbe.

Az ipari forradalom óta az emberiség megközelítőleg 500 Gigatonna szenet égetett el, aminek egy negyedét az óceánok nyelték el. Ha az emberi tevékenységből egyelőre még fokozódó CO2 kibocsátás mellett az óceánok is el kezdik kibocsátani az oldott széndioxidot, akkor az a melegedési folyamatot jelentősen felgyorsíthatja.

 

_________________________________________________________
_________________________________________________________
_________________________________________________________

(2118) Allah akbár

Tibor bá’ online

 

Amit látunk, az nem menekülés, hanem invázió! Európát a „menekültek” első hullámai, az átgondolatlan NATO stratégiából fakadó, közel-keleti konfliktusok kirobbantása miatt rohanták le. Nyugat-Európa tagállamai a zsidó –keresztény kultúrkörből fejlődtek liberális jogállamokká, és ezért védtelenek az iszlám radikalizmussal szemben.

London, Párizs polgárai már megtapasztalhatták, mit is jelent az „Allah Akbár”. Az angolok ezért hagyják el az EU-t, amit a bal-liberális média elit nagy igyekezettel próbálja elbagatellizálni.  Az európai nagyvárosok őslakossága, egyre nehezebben tűri a no-go zónák kialakulásával járó közbiztonsági, közegészségügyi, gazdasági következmények életminőséget rontó káros hatásait. Nyugat-Európa nagyvárosainak sorsa a no-go zónák kialakulásával megpecsételődött! Ma még csak kisebbségben lévő bevándorlók, 2025-re többségbe kerülhetnek a nagyvárosok lepusztuló kerületeiben. Ezekből a körzetekből, az őslakosság elmenekül, és az újonnan betelepültek veszik át a no-go zónák közigazgatását. Párizs, London no-go zónáiba már ma sem mehet be egy magányos rendőr járőr, mert félő, hogy megtámadják, lefegyverzik, vagy legyilkolják. A kirobbanó zavargásokat csak katonai támogatással lehet leverni. Ezért ezekben a városrészekben, szabadon garázdálkodhatnak a vallási, etnikai, és családi klánokban szerveződött bandák. Nyugat-Európa sorsát, tehát nem a migráns áradattól kell félteni, mert az már megállíthatatlanul özönlik, hanem az ostoba, és képmutató politikai elitjétől. A bal-liberális politikai elit, már most is több jogot biztosít egy illegális bevándorlónak, mint egy őslakosnak. Németország 2016-ban 23 milliárd eurót költött a bevándorlók ellátására, letelepítésére, integrálására. Ha két millió bevándorló ellátási költségei kimerítik a Német költségvetés stratégiai tartalékait, miből tudják majd eltartani a 2025-ig beözönlő minimum húszmilliónyi politikai, gazdasági, és klíma menekültet? A bal-liberális politikai elit, megpróbálja elhitetni az őslakossággal, hogy ők irányítják az Európai Uniót, pedig a tényleges hatalmat már régen kisajátította egy „kiválasztott” és nem megválasztott bal-liberális beállítottságú csoport. Európának nem csak egységes politikai vezetése, de még jövőt felvázoló víziója sincsen. Már pedig, reális célokat felvázoló, hatékonyan megvalósítható távlati stratégiai terv nélkül, eleve borítékolt a kudarc.

A hatalmat nem a megválasztott politikusok birtokolják! Ők csupán határozott időre kinevezett közvetítők, akik közvetítik a valódi hatalmat birtoklók elvárásait. Az átlagember számára mindez lassan a mindennapok tényévé válik. Egyetlen dolog, ami megfejthetetlen. Mi a cél azzal, hogy a keresztény Európát átjátsszák a muzulmán tömegeknek?

_________________________________________________________
_________________________________________________________
_________________________________________________________

 

 

 

(2117) Halló, a másvilág beszél?

Tibor bá’ online

 

Azoknak a kedves blogolvasóknak, akik, ellentétben velem, úgy gondolják, hogy mégis csak van egy hagyományos értelemben vett másvilág, most egy jó hírrel szolgálhatok. Megnyílt az első telekommunikációs szolgáltatás a Másvilág és a Föld között.

Egyszerűen fogalmazva, mostantól kezdve mód nyílik arra, hogy elhunyt szeretteinknek üzenjünk. A tarifa szavanként 10 $-cent, ami természetesen előre fizetendő. A telekommunikációs technika a következő. A szolgáltató rendelkezik vég-stádiumban lévő, gyógyíthatatlan betegek hálózatával, nevezzük őket „postás-lelkeknek”, akik az üzeneteket a címzett személyes adataival együtt kívülről megtanulják, aztán amikor rájuk kerül a sor, meghalnak.

A postás-lélek, amint átkerül a Másvilágba, első útja a felvállalt elhunyt lelkek felkeresése és a bemagolt szöveg elmondása, miközben gondosan köteles figyelni arra, hogy az üzenet más, illetéktelen tudtára ne kerülhessen.

A szolgáltató szívesen válaszol minden kedves érdeklődőnek amennyiben megkeresik a honlapján.

Én magam nagy érdeklődéssel várnám a választ a következő néhány kérdésre:

Van-e lehetőség válaszkapásra (bérmentesítés természetesen itt a Földön értendő)? Hogy mire gondolok? Például arra, hogy az újszülöttek első mondata az lesz, amivel az új lelket megbíznak a Másvilágon.

Mi a garancia arra, hogy átköltözés közben a hajlott-korú postás-lélek fejéből nem száll ki az üzenet?

A postás-lélek tudja-e teljesíteni vállalt kötelezettségét abban az esetben, ha hozzátartozóm (ne adj isten) a Pokolba került, míg ő a Mennyekbe jutott, illetve fordítva?

_________________________________________________________
_________________________________________________________
_________________________________________________________

(2116) Innen-onnan

Tibor bá’ online

 

Ma pontosan hat éve, hogy Fukushima felrobbant, pontosabban a földrengés miatt bekövetkező cunami elöntötte a létesítményt, lehetetlenné téve a reaktorok hűtését, aminek következtében három reaktor (a négy közül) leolvadt. 80 km-es körzetben ember részére lehetetlen az élet. A folyamatosan keletkező radioaktív vízzel nem tudnak mit kezdeni, hatalmas tartályokban gyűjtik, és folyamatosan építik a tartályokat (meddig? 1000 évig?) Az átfolyó talajvíz radioaktívvá válik és folyik a tengerbe. Ezt akarták megakadályozni egy „jégfallal”, amit meg is építettek 100.000.000 $ költséggel, de nem állítja le a szivárgást. Napokon belül egy újabb robotot küldenek le, legalább azt szeretnék megtudni, hol van a fűtőelem tömeg.

_________________________________________________________

Soros György, hazánk leghírhedtebb fia, 35.000.000 $-t adott (kb. 1.000.000.000 Ft) az ACLU-nak (American Civil Liberties Union = Amerikai Civil Szabadság Egyesülete), hogy szervezzenek „forradalmi tiltakozó csoportokat” Néphatalom elnevezés alatt. De sok millió dollárt adott más baloldali szervezeteknek, hogy pereljék be Donald Trumpot. Sorosnak az a célja, hogy átalakítsa az amerikai igazságszolgáltatást. Ismert eszköze a „Nyitott Társadalom Intézménye”.

_________________________________________________________

A NOAA CLIMATE PREDICTION CENTER jelentése szerint 2017 tavaszán (északi félteke) marad az ENSO-semleges állapot, de egyre nagyobb az esélye annak, hogy őszre bejön az El Nino állapot.

_________________________________________________________

Március 6-án Az IBM bejelentette, hogy a megépített kvantum számítógépét (IBM Q), ősztől az Interneten keresztül, bizonyos díj ellenében, igénybe lehet venni. Nem lesz gyorsabb, mint a hagyományos számítógépek, legalább is még nem. Azonban a rendszer nagyon fontos a jövőbéli piac megteremtéséhez.

_________________________________________________________
_________________________________________________________
_________________________________________________________

(2115) Amit a HUMÁN TRÁGYA KOMPOSZT-WC RENDSZER-ről tudni kell

Tibor bá’ online

 

A hatósági felügyelet meggyengülése, vagy megszűnése után az áram, víz, gáz és a szennyvíz elvezetés megszűnését követően hatalmas problémává növi ki magát a háztartási szeméttől, és az emberi ürüléktől való megszabadulás, még akkor is, ha van száraz vécénk. Ezen problémával kapcsolatban igen hasznos lesz az alábbi poszt, amely minden szükséges részletre kiterjed. Mentsd ki magadnak.

_________________________________________________________

Mi az a „Humán trágya”?

A humán trágya (emberi trágya) emberi ürülék és vizelet. Ez az anyag világszerte nagy környezetszennyezést okoz, ezen kívül a kórokozók forrása is. Ha hulladékként kerül a környezetbe, akkor szennyezőanyaggá válik és veszélyezteti a közösségek egészségi állapotát. Ha viszont újrahasznosítják, a környezetszennyezési és egészségügyi problémák megszüntethetők. Ezen kívül a humán trágya értékes talajjavító tápanyagokat tartalmaz, melyek elősegítik a növények fejlődését. Ezen okokból a humán trágyát mindenhol, ahol lehetséges, újra kéne hasznosítani.

Hogyan lehet a humán trágyát újrahasznosítani?

A humán trágyát alapvetően két módszerrel lehet újrahasznosítani. Az első eljárás során az anyagot nyers formájában hasznosítják a mezőgazdasági földterületeken. Sajnos ez a módszer, mely során a nyers emberi ürüléket a földekre kijuttatják, változatlanul környezetszennyező és fertőzésveszélyes, így egyáltalán nem javasolt. A humán trágya felhasználásának másik módozata az ún. „komposztálás”. Az ebben az útmutatóban szereplő humán trágya komposzt-WC rendszer ezt az eljárást alkalmazza.

Mi az a komposztálás?

A komposztálás során apró mikroorganizmusokkal, például baktériumokkal dolgoztatják fel a szerves anyagokat, mint amilyen a humán trágya. Ezen kis élőlények nagyja szemmel nem látható, egy részük viszont igen. A nagyobbak között megtalálhatók kisebb rovarok és földigiliszták. Gombák is élnek a komposzthalmokban, ezek leginkább a nehezebben lebontható részeket dolgozzák fel, mint például a kemény, fás anyagokat.

Mik azok a szerves anyagok?

A szerves anyagok élő szervezetekből, például növényekből és állatokból származnak. Ide sorolható az állati trágya, beleértve az emberi trágyát is, fűrészpor, ételmaradékok, gaz, levelek, fű, gyapjú, széna, szalma, mezőgazdasági melléktermékek, mint például a pelyva, vagy a sörgyártás és az élelmiszeripar maradékai. Vannak olyan szerves anyagok is, amelyek már régebben elpusztult szervezetekből származnak, ilyen például a tőzeg.

Hogyan tápláljuk a komposztáló élőlényeket a szerves anyagokkal?

Ez egy komposzthalom készítésével oldható meg. A komposzthalom lehetővé teszi, hogy sokféle szerves anyagot összekeverhessünk a talajszint fölött, ahol a levegő átjárhatja, hogy az aerob mikroorganizmusok így oxigénhez juthassanak a belsejében. Ezen kívül a szerves anyagok így egy zárt térben vannak, elzárva emberektől, kutyáktól, kecskéktől, csirkéktől és egyéb élőlényektől, hogy azok ne zavarhassák meg a komposzthalmot. A lebontó-mikroorganizmusok feldolgozzák és átalakítják a humán trágyát egy biztonságos és tetszetős talajszerű anyaggá, ha a humán  trágya más szerves anyagok közé van keverve, főleg fű, levelek, fűrészpor, széna, szalma és más állati eredetű trágyák közé. Ezek a lebontó mikroorganizmusok a tömény, nyers humán trágyát nem kedvelik, mert túl nedves és túl magas a nitrogéntartalma. Ha viszont az emberi trágya más, szárazabb és szénben gazdag anyagokkal keveredik, mint amilyeneket a fentiekben felsoroltunk, a kis lebontó szervezetek szívesen fogyasztják a humán  trágyát.

Humántrágya-toalettek

A humántrágya-WC, humántrágya-toalett egy gyűjtőeszköz, nem pedig hulladékeltávolító berendezés. Az ilyen illemhelyek feladata az emberi ürülék és vizelet összegyűjtése a későbbi komposztálás céljából. Itt egybegyűjthető az összes WC-papír és annak gurigája is, ha van ilyen. A vizelet nem kerül leválasztásra, az is itt gyűlik. Ezen kívül hányadék, valamint a pelenkák tartalma (a pelenkából kikaparva) is ide kerül. Az élelmiszer hulladékokat célszerű egy külön edényben gyűjteni, majd később a két edény tartalma együtt komposztálható ugyanabban a kinti komposztálóban. Ha a humántrágya-toalettben gyűjtik az ételmaradékokat, előfordulhat, hogy muslicák lepik el. Az ilyen WC-t érdemes olyanra építeni, mint egy rendes toalettet, WC-ülőkével. Egy elzárt, kényelmes helyiségben célszerű elhelyezni, főként a hideg időben, vagy akár egész évben belső térben. A gyűjtőedény legyen legalább 20 literes. Megfelelő használat esetén a rendszer szagmentes.

Hogy lehet, hogy egy komposztáló WC nem bűzlik?

Amikor kellemetlen szagú anyag kerül a humán trágyás WC-be, le kell takarni egy tiszta szerves anyaggal, hogy az elnyelje a szagokat, felszívja a nedvességet, és előkészítse az anyagokat a komposztálásra. Tehát valójában a gyűjtőedény tartalmának lefedésével kerülnek bele az emberi trágyába azok a járulékos anyagok, amelyek lehetővé teszik annak komposztálódását. Semmilyen kézi keverés, átforgatás nem szükséges, csak a lefedés. A fedésre használatos tiszta szerves anyagokat „fedőanyagoknak” nevezzük. A fedőanyagok fontos, hogy szárazak és finom szemcséjűek legyenek. A fák kivágásából, fűrészeléséből származó fűrészpor, forgács a legjobb (a száraz deszkákból származó kevésbé), de más anyagok is használhatóak, attól függően, hogy mi az, ami helyben hozzáférhető. Van, ahol a rizshéj a gyakoribb, máshol a kókuszrost hozzáférhető, de a tőzeg, a korhadó avar, stb., vagy akár a felaprított szórólapok is megfelelnek. A megfelelő fedőanyag nélkülözhetetlen a komposztáló toalett megfelelő működéséhez.

A fahamu használható fedőanyagnak?

Fahamut vagy szénhamut nem lehet fedőanyagként használni a humántrágya-vécékben, és komposztálni sem lehet. A komposztban lévő organizmusok ugyanis nem tudják ezeket az anyagokat lebontani. A tiszta fahamu (az, ahol a fát műanyagok és egyéb szemét nélkül égették) viszont jót tesz a talajnak. Célszerű inkább szétszórni a kertben, vagy akár felhalmozható egy kinti rakásba, vagy egy tűzálló tárolóban a későbbi felhasználás végett, de a komposzthoz öntése nem javasolt.

Mennyi emberi trágya gyűjthető egy darab 20 literes edénybe?

Egy húsz literes gyűjtőedény egy felnőtt egy heti teljes fekália-, és vizeletmennyiségének elegendő, beleértve a fedőanyagot is. Az emberi végtermék nagyrészt folyékony. Ezek a folyadékok lassan betöltik a fedőanyagban lévő szabad helyeket, ahogy egyre jobban megtelik az edény. Humántrágya-toalett használata esetén a gyűjtőedény tartalmát minden esetben be kell takarni a fedőanyaggal. A szabály egyszerű: ha a vécé tartalma kellemetlen szagú, addig kell rá fedőanyagot szórni, míg a szag meg nem szűnik.

Hogyan kell a humán trágyát komposztálni?

Az összegyűjtött matéria egy komposztálóba kerül a többi bomló anyag mellé. Ha egy felnőtt használja csak a vécét, megfelelő takaróanyag-adagolással, akkor egy gyűjtőedény egy hét alatt telik meg. Egy átlagos, négytagú család esetén hetente négy vödör telik meg. Minden 20 liternyi ürített anyagra ugyanekkora mennyiségű szerves fedőanyaggal kell számolni. Ha a toalett használója komposztálja is az összegyűjtött anyagot, normál körülmények között a négy gyűjtőedény kiürítése és kitisztítása úgy 20 percet vesz igénybe. A humán trágya komposztálásának feladatát érdemes a család egy adott tagjának végeznie, aki a megfelelő tudással rendelkezik, ugyanakkor a család többi tagja is elvégezheti ezt a munkát, amennyiben ők is megfelelő képesítésben részesültek.

Milyen legyen a gyűjtőedény?

Egy fedeles, fogantyús, 20 liter űrtartalmú műanyag vödör tökéletesen megfelel a feladatra, mivel egyszerű és olcsó is, de bármilyen egyéb könnyen hordozható, vízzáró edény is megteszi.

Elég egy darab edény?

Nem igazán. A legjobb, ha legalább négy darab fedeles gyűjtőedénnyel rendelkezünk, melyek mind pontosan ugyanakkorák és megegyező formájúak! Amikor az egyik megtelik, rátesszük a fedelét, és félretesszük egy lehetőleg fagymentes helyre, mivel a megfagyott teli vödrök kiürítése gyakorlatilag lehetetlen. Ezután egy üres, tiszta vödröt teszünk a toalettbe a megtelt gyűjtőedény helyére. Amikor ez is megtelik, ezt is ki kell venni, le kell fedni és félre kell tenni. Ezután kerül be a harmadik gyűjtőedény a vécébe. Ekkor az első két vödröt vihetjük a komposztra. Könnyebb két edényt cipelni, ha fogantyús vödröket használunk a célra. Fontos, hogy mindig használatra kész legyen a toalett, amikor szükség van rá. Igen kellemetlen lehet egy olyan helyzet, amikor mind a négy gyűjtőedény megtelt és valaki épp el szeretné végezni a dolgát. Amúgy az is kézenfekvő megoldás, hogy közvetlenül a négy vödör meg telte után egyszerre ürítjük ki mindet.

Nem lesz rossz szaga a vödröknek, amikor kiürítjük őket?

De igen. Ezért kell minden kiürítést követően kitisztítani őket. Legjobb, ha erre vizet és egy hosszú nyelű WC-kefét használunk. Mind a szürke víz (fürdésből, mosogatásból, mosásból, stb. származó szennyvíz, mely nem tartalmaz ürüléket, vizeletet), mind az esővíz megfelel erre a célra. A szürke vízben lévő szappanok nem fognak kárt okozni a komposztban. Sőt, egy kis szappan kifejezetten jót tesz a vödrök tisztításánál. Egy 20 literes edény kimosásához körülbelül 2 liter víz kell. Az erre használt mosóvizet mindig a komposzthalomra kell önteni, máshová tilos! Fontos még az is, hogy csak biológiailag lebomló szappant használjunk. Sem a szürke vízbe, sem a komposztba nem kerülhetnek olyan mérgező anyagok, mint festékek, hígítók és egyéb olajipari termékek. A vödrök kiürítése és kimosása után a munkát végző személy feltétlenül mosson kezet!

Hogy néz ki egy komposzthalom?

Az emberi trágya közegészségügyi veszélyt jelenthet, mivel kórokozókat tartalmazhat. Ennek megfelelően az emberi hozzáféréstől elkülönítve kell tartani, amíg a teljes komposztálódási folyamat végbe nem megy. A higiéniának ez esetben három alapszabálya van: 1) A humán trágya nem érintkezhet vízzel; 2) a humán  trágya nem érintkezhet a talajjal; és 3) minden alkalommal kezet kell mosni, amikor a toalettet használjuk, vagy alapanyagot adunk a komposzthalomhoz. A humán trágyát komposztládában komposztálják. Ezen kis építmény célja, hogy elkülönítse az emberi trágyát, hogy az se talajjal, se vízzel ne érintkezzen, továbbá hogy se gyerekek, se állatok ne férhessenek hozzá. Ezen kívül a komposzthalom egy függőleges „toronyba” emeli a humán   trágyát, amely elősegíti a lebontó mikroorganizmusoknak az oxigénhez való hozzáférést, melyből élnek. Hogy lehet az, hogy az emberi trágya nem érintkezik a talajjal, amikor a

komposzthalomba kerül?

A humán  trágyás komposzthalmot földalapra kell építeni. Ez lehetővé teszi, hogy a lebontó szervezetek alulról hozzáférhessenek a komposzthoz. Ezek az élőlények lehetnek földigiliszták, és más apró lények, rovarok, melyek mind elősegítik a komposztálódást. Új komposztáló rekesz építésekor célszerű némi földet kiásni az alapjából, hogy az alja egy nagyon sekély tálhoz hasonlítson. A humán trágya berakodása előtt a komposztáló süllyesztett alapját vastagon be kell borítani szerves anyagokkal, hogy így az emberi trágya ne érintkezhessen a talajjal. Ez a réteg fogja felszívni az első néhány adag humán trágyából a kicsurgó nedvességet. Ezt nevezik „biológiai szivacsnak”. Ez állhat fűből, levelekből, gazokból, szénából, szalmából, állati trágyából, stb. vagy ezek keverékéből, és legalább fél méter vastagnak kell lennie. Az emberi trágya komposztálódási folyamatának kezdetekor – melyet az erős belső hőfejlődés jelez, és amely akár 48 órán belül megindulhat, de akár 2-6 hétig is várathat magára, attól függően, hogy mennyire gyorsan gyűlik össze a kellő mennyiségű szerves anyag – a komposzthalom elkezd vizet felvenni, és szárazabb éghajlaton akár öntözést is igényelhet. A komposzthalom nedvesen tartására a szürkevíz is megfelel. A komposztnak folyamatosan legalább annyira nedvesnek kell lennie, mint amilyen egy kicsavart szivacs, bár lehet kicsit nedvesebb is, éppen ezért adjuk hozzá az összes vizeletet a komposzthoz. Ha túl száraz, akkor a mikroorganizmusok nem „működnek” és a komposztálódási folyamat leáll.

Miért tarthat 2-6 hétig, míg a lebontási folyamat beindul?

A komposztban a hőfejlődéssel járó folyamat csak egy adott anyagmennyiségnél indul be. Ezért nem kezdenek a 20 literes gyűjtőedényben komposztálódni az anyagok, csak a komposzthalomban. A komposzthalomban végbemenő biológiai aktivitás kikövetkeztethető a komposzt hőmérsékletéből, mely egy komposzthőmérővel követhető nyomon. Ennek nagyjából 50 cm hosszúnak kell lennie. A lebontó szervezetek a komposztálódási folyamat során hőt fejlesztenek. Némely komposzthalmok annyira felmelegedhetnek, hogy a kezünket sem tudjuk benne tartani. Ez belső hő. A komposzthalmok nem sugároznak hőt, éppen ezért nem használhatók hatékony hőforrásként.

Büdös lesz a komposzthalom?

Minden alkalommal, amikor vécéből származó anyagot öntünk a halomra, feltétlenül vissza kell takarni fedőanyaggal, hogy megelőzzük a kellemetlen szagokat. A takaróanyag lehet durvább is, és tartalmazhat gazokat, leveleket, szalmát, szénát, vagy akár gyapjút, gyapotot, viszont nem tartalmazhat faágakat, vagy egyéb vastag fás anyagokat, mint amilyen a faapríték. A fedőanyagokat úgy kell a komposzthalomban elrendezni, hogy a kaloda szélén egy vastag réteg legyen, mely így megakadályozza, hogy a toalettből származó anyagok oldalt kifolyhassanak a komposztálóból. Az összegyűjtött trágyát a komposzthalom közepére, egy előzőleg erre a célra a halomban kialakított kis mélyedésbe kell önteni, majd a takaróanyaggal be kell fedni. A komposzttal kapcsolatos munkák részére érdemes egy szerszámot (ásót, vagy vasvillát) a komposztáló közelében tartani, melyet semmilyen más célra sehol nem szabad használni. A komposzthalomnál ugyanazt a szabályt kell alkalmazni, mint a gyűjtőedénynél: ha rossz a szaga, fedd be még jobban, amíg a szag meg nem szűnik!

Mi a helyzet az esővízzel? Ha a humán trágya nem érintkezhet vízzel, akkor védeni kell

az esőtől?

Az esővíz jót tesz a komposztnak, mert nedvesen tartja. Amikor a komposztálódási folyamat beindul, a komposzt rengeteg vizet felvehet. Olyan helyeken, ahol nagyon gyakori és kiadós az esőzés, mint például ahol monszunesők várhatók, csapadékos időben érdemes letakarni a halmot. Ha ugyanis a komposztot ilyen nagy mennyiségű eső éri, előfordulhat, hogy folyadékot kezd ereszteni a halom aljából. Normál körülmények között ez nem igazán fordulhat elő. Erős esőzések során egy vízálló réteg, mint például egy nagy műanyag zsák, vagy ponyva megakadályozhatja a folyadékszivárgást. Száraz éghajlatú területeken hagyni kell, hogy a komposztot érje az eső, de még ezen felül is szükséges lehet a halom öntözése. Erre például a szürke víz is megfelel.

Mi a helyzet a faggyal?

Ha a komposzthalom túlzottan lehűl, nem termel tovább hőt, működése leáll, és egy amolyan „szunnyadó” állapotba kerül. Nagyon hideg területeken akár keményre is fagy. Ennek ellenére fagyott állapotban is lehet hozzáadni komposztálni való anyagokat. Ügyelni kell arra, hogy a téli időszakban is legyen egy fedőanyag-réteg a komposztáló belső oldalainál. Ezen kívül ilyenkor érdemes a szigetelés végett vastagabban betakarni szerves anyaggal a komposzthalom tetejét. Ha a fagyott komposztra teszünk friss anyagot, érdemes azt egy kissé szétteríteni a halom tetején, hogy idővel nehogy egy fagyott „hegy” alakuljon ki a halom közepén. Nagyon hideg időben a takaróanyag is megfagyhat. Ezért érdemes ezeket az anyagokat szárazon tartani, hogy ne fagyjanak meg. Egy bálányi szalma vagy széna egy négytagú család számára egy hónapon át elegendő lehet a komposzthalom fedésére a tél folyamán. Fontos megjegyezni, hogy fagyott állapotában a komposzthalom nem fog kellemetlen szagokat eregetni, így ilyenkor a fedőanyag mennyisége akár minimális is lehet. Ezzel együtt a gyűjtőedényhez használatos takaróanyag megfagyását is meg kell akadályozni. Ha például fűrészport használunk erre a célra, akkor azt bent, fagymentes helyen kell tartani.

A vécéből származó anyagokon kívül mit kell még a komposztba tenni?

Az összes ételmaradék és konyhai hulladék is a komposztba való. Ez lehet akár hús, csontok, zsír, zöldség-, és gyümölcshéj, romlott tej, állott sör, teafilter, tojáshéj, haj, és bármilyen egyéb szerves anyag, amely főzés, sütés, vagy éppen az evés folyamán marad hátra. A hús és a csontok természetesen mehetnek a kutyának is, a moslék pedig a disznónak, de ezek az anyagok a komposztba is kerülhetnek. Komposztálhatók a tisztasági törlőkendők is, csak akkor a kész komposztból ki kell majd szedegetni a műanyag-részeket. Kisebb elhullott állatok, mint például döglött csirkék, kacsák, vagy egyéb élőlények is „újrahasznosíthatók” a komposztálás által. Más állati trágyák, például csirkéktől, birkáktól, lovaktól, kecskéktől, stb. ugyancsak nagyon jót tesznek a komposzthalomnak. Ha nagy mennyiségű állati végtermék áll rendelkezésünkre, ami például egy csordától származik, a nagyját érdemes elkülönítve komposztálni, hogy a háztartási humántrágya-komposztáló ne teljen meg túl gyorsan. Amikor ételmaradékokat, vagy egyéb olyan anyagokat adunk a komposzthoz, amelyek különféle állatokat, például kutyákat csábíthatnak oda, mindig ássunk egy kis gödröcskét a komposzthalom tetejébe, ebbe tegyük a friss anyagot, majd fedjük be komposzttal és takaróanyaggal. A komposzthalom legaktívabb része a felső, középső része. Lehetőség szerint ide kell tenni a komposztálandó anyagokat. Bizonyos esetekben szükséges lehet fedéllel védeni a komposztot, hogy a kutyák és más állatok fel ne mászhassanak rá, és ne túrhassák fel azt.

Mikor érdemes megkezdeni egy komposzthalom építését?

Erre a legalkalmasabb időpont a nyár közepe, amikor a nappalok a leghosszabbak. Ilyenkor dús a növényzet is, ami tökéletes alapanyaga a „biológiai szivacsnak”, és a komposztálóban fedőanyagként is hasznosítható. Az évnek ebben a szakaszában a komposztálódási folyamat gyorsabban beindul. A komposzt számára előnyösebb a friss, zöld növényi alapanyag, mint a száraz, így a friss leveleket, gazokat, füvet és forgácsot, fűrészport érdemes a komposztba tenni. Később, amikor a halom lehűl, vagy akár meg is fagy, már megfelelő mennyiségű lebontó-mikroorganizmus lesz benne ahhoz, hogy a tavaszi olvadást követően mihamarabb újrainduljanak a folyamatok. Másfelől bármikor, amikor egy halom már nem tud több anyagot befogadni, bármely szakaszában az évnek elkezdhetünk új halmot készíteni, akár télen is.

Mennyi idő alatt telik meg egy komposztáló?

Egy négytagú család számára épített átlagos komposztláda nagyjából 1,5 x 1,5 x 1,5 méteres. Egy ekkora komposztálóban egy négytagú, vagy nagyobb család egy évi teljes humán trágya-, fedőanyag-, ételmaradék-, és kertihulladék-mennyisége elfér. Azért elegendő egy ilyen – viszonylag kicsi – komposztáló is, mert a komposzt a bomlási folyamat során jelentősen összemegy. A lebontást végző mikrobák a szerves anyagokat sűrű humusszá dolgozzák fel – mely során a folyamatosan adagolt friss anyag is összeesik. Ha egy átlagos családnál nagyobb csoport számára komposztálunk, a komposztláda gyorsabban megtelik. Ilyenkor új halmot kell megkezdeni. A hideg, téli hónapok során, amikor a halom hideg, vagy akár fagyott, a térfogatcsökkenés teljesen leállhat, így a halom gyorsabban növekszik. Ennek ellenére tavasszal, amikor a bomlási folyamatok újraindulnak, a halom is újból zsugorodni kezd.

Igaz, hogy a komposztot időnként egy ásóval át kell forgatni?

Nem, ez nem szükséges. Hagyni kell, hogy a mikroorganizmusok és más lények végezzék a dolgukat. A komposztálni való anyagok folyamatos hozzáadásával elegendő oxigén záródik a halomba. Az ásással és átforgatással csak megzavarnánk a komposztban lévő élőlények rétegekbe rendeződött populációit. A halmot csak építeni kell, türelemmel hagyni kell érni, aztán már használható is a komposzt. Hiba, ha siettetni akarjuk ezt a folyamatot. A komposztáláshoz türelem kell. Ugyancsak segít a tapasztalat, az intelligencia, és némi felelősségérzet. A komposztálás művészet. A komposztkészítési tudásunkat tapasztalás és megfigyelés útján tudjuk fejleszteni. Rengeteg téveszme terjedt már el a kerti komposztálással kapcsolatban, sajnos gyakran éppen a „szakértőknek” köszönhetően. Ha többet szeretne tudni a komposztkészítés mítoszairól, olvassa el a Humán trágya Kézikönyvét!

Mikor lehet már használni a komposztot?

Ha már teljesen megtelt a komposztláda, tiszta fedőanyaggal le kell takarni, és egy évig teljesen háborítatlanul kell hagyni. Ezt hívják érési időszaknak, mely nagyon fontos része a komposztálás folyamatának. Azt az időtartamot, amíg a komposztot érni hagyjuk, „retenciós (visszatartási) időnek” nevezzük. Ezen időszak alatt egyáltalán semmit sem szabad a komposzthoz adni! A retenciós időszak alatt fejeződik be a szerves anyagok teljes lebontása. Ezt nagyrészt gombák, valamint nagyobb élőlények, mint például földigiliszták végzik el. A komposztban lévő körülmények rendkívül barátságtalanok az emberi kórokozók számára, így azok a folyamat során elpusztulnak. A visszatartási időszak egy biztonsági időtartamként szolgál, hogy az esetlegesen életben maradt patogének (kórokozók) elpusztulhassanak. Ezen időszak alatt is folytatódik a komposzt zsugorodása.

Hogyan kell a kész komposztot felhasználni?

A retenciós időszak végeztével a komposzt kinézetre és szagra is leginkább egy tápanyagokban gazdag, sötét színű, nedves kerti földre hasonlít. Kerti növények, fák, szőlő, bokrok és virágok termesztésére is alkalmas. Ha a komposzt átesett a termofil (hőfejlődéssel járó) komposztálási folyamaton, akkor talajtakarásra is alkalmas. Ezen kívül a földbe is beásható, hogy a gyökerek minél jobban hozzáférhessenek. Lehet kisebb gödröket is feltölteni vele, ahová később fákat, bokrokat ültetünk majd. Amint használni kezdjük a humántrágyagyűjtő-vécét, és az első adag komposzt elkészült (ez általában két évet vesz igénybe), egy átlagos, négyfős család évente nagyjából egy köbméter komposztot fog termelni. A köztisztaság és biztonság érdekében az adott telken, adott család által termelt komposztot csak ugyanazon a telken szabad felhasználni.

Honnan tudjuk, hogy a komposzt biztonságosan felhasználható?

A kész komposzt sosem lesz steril, de higiénikusnak kell lennie. Ez azt jelenti, hogy a komposztban olyan hasznos mikroorganizmusoknak kell élnie, amelyek az egészségünkre nem jelentenek veszélyt. A komposzt elkészültével az eredeti szerves anyagban lévő összes emberi kórokozónak el kellett már pusztulnia, le kellett gyengülnie, vagy számában erősen meg kellett fogyatkoznia. Abban az esetben, ha egy humántrágya-program közösségi szinten valósul meg, az az ideális, ha azt mind a helyi egészségügyi, valamint a helyi mezőgazdasági, földművelésügyi hatóságok felügyelik. A kész komposzt mind emberi kórokozók, mind tápanyagok tekintetében vizsgálható. Ha valaki kételkedik a saját kész komposztja biztonságosságában, akkor a komposzt használható díszkertekben, virágok, fák, bokrok, sövények táplálására, vagy olyan élelmiszertermő-növényeknél, ahol a termés nem kerül közvetlen kapcsolatba a humántrágya-komposzttal, és a komposzttal való érintkezés is minimális. Egy másik jó módszer az, ha egyszerűen hagyjuk még egy évet érni a komposztot. Ez nem igényel semmilyen energiát, munkát, és helyigénye is minimális. A plusz retenciós idő általában véve javítja a kész komposzt biztonságosságát, főleg, ha kétségek merülnek fel a komposzt minőségével kapcsolatban (például abban az esetben, ha igazoltan beteg emberi populációtól származik az eredeti szerves anyag, melyet komposztáltunk.) Így ha a komposztot még nem érezzük teljesen jónak, miután egy évig gyűjtöttük, és egy évig érleltük, hagyjuk még egy évet pihenni. Az egy év ráadás lehetővé teszi majd, hogy a természet csodájának köszönhetően a mérgező anyag hasznos tápanyaggá váljék. Egy egészséges családnak, mely a saját humán trágyáját komposztálja, nem kell túlzottan aggódnia a komposzt biztonságossága miatt, ha az ebben a leírásban lévő utasításokat megfelelően betartották. Éppen ellenkezőleg, azzal, hogy az emberi trágyát komposztáljuk, ahelyett, hogy egyszerűen kiöntenénk a környezetünkbe, hosszútávon épp, hogy javítjuk is a köztisztaságot, védjük a környezetet, és az elkészült komposzt termékeny talajt biztosít a komposztot készítő család számára.

A Humántrágya-toalett építése

A Humántrágya-toalett a három közül csak az egyik része a komposzt-toalett rendszernek. A három részt maga a vécé, a fedőanyag és a komposztláda, vagy komposztládák alkotják. Mindhárom részegység szükséges ahhoz, hogy a humán trágya komposztáló rendszer megfelelően működjön. A humántrágya-toalett egy gyűjtőeszköz. Ahhoz, hogy elejét vegyük az emberi trágya okozta környezetszennyezésnek, és hogy komposztálhassuk azt, össze kell gyűjtenünk, mielőtt kapcsolatba kerül a természeti környezettel. Éppen ezért egy vízzáró gyűjtőedényben kerül összegyűjtésre, amelyből később egy zárt komposztálóba juttatjuk. Magában a vécében nem történik komposztálási folyamat. A toalett gyűjtőedényének legalább 20 liter űrtartalmúnak kell lennie, mivel egy ekkora edényt megteléskor is bárki könnyedén mozgathat. Ha egy ekkora, teli gyűjtőedény mozgatása gondot okozna valakinek (például egy kisebb termetű, vagy idős embernek), akkor érdemes még a teljes megteltés előtt kiüríteni. Léteznek olyan komposztáló-WC rendszerek is, amelyeknél a komposztáló-rekesz közvetlenül a WC alatt kap helyet, így nincs szükség a hordozható gyűjtőedényre. Viszont ennek beltéri megvalósítása igen nehéz hosszútávú szag-problémák nélkül, valamint jóval bonyolultabb és költségesebb, mint az ebben a leírásban bemutatott humántrágya-toalett. Ennek okán az ilyen rendszereket ez a leírás nem tárgyalja. A gyűjtőedényt betehetjük egy mozgatható, dobozszerű szerkezetbe, de akár egy helyhez kötött ülő-alkalmatosságba is beépíthető, mely stabilabb és esztétikusabb. Mint már említettem, négy darab gyűjtőedény szükséges a WC működtetéséhez, ha pedig 4-nél több főt szolgál ki a toalett, akkor ennél több. Akár úgy is számolhatunk, hogy minden állandó használóra egy újabb gyűjtőedény szükséges. Egy átlagos, négyfős család esetén ez 4 darab vödröt jelent. A toalettet a gyűjtőedényekhez méretezve kell megépíteni, ezért fontos, hogy a vödröket már az építés megkezdése előtt beszerezzük. Húsz literes (5 gallonos) vödröket sokféle méretben és formában lehet kapni. Ha a WC-t egy bizonyos kialakítású vödörhöz építjük meg, akkor egy másfajta vödörhöz már nem biztos, hogy illeszkedni fog. Ha például egy csere során egy két centiméterrel magasabb edény kerül az előző helyére, akkor a WC-ülőke nem fog rendesen lecsukódni. Tehát a humántrágya-WC megépítését azzal kezdjük, hogy beszerzünk legalább négy darab, fedeles, és teljesen egyforma méretű és alakú vödröt. Ezután építsük meg neki a dobozt, vagy szekrénykét. A dobozzal egy mozgatható WC-hez jutunk, a szekrényke pedig egy falba épített, állandó ülőszerkezet. A legcélszerűbb kialakítás a toalett esetén az, ha egy zsanéros fedéllel rendelkezik, mely lehetővé teszi, hogy a megtelt vödröket könnyedén eltávolíthassuk. A dobozok és szekrénykék építésének van néhány egyszerű szabálya. Először is a vödrök peremének majdnem érintkeznie kell a WC-ülőke aljával. Ezért a WC-doboz, vagy WC-szekrény magassága nagyon fontos szempont, ezeket a szerkezeteket a beszerzett edények magasságának megfelelően kell megépíteni. A második fontos szabály az, hogy a WC-ülőke elülső pereme egybeessen a doboz elülső szélével. Ez a két kialakítási irányelv az emberi testfelépítés miatt fontos. Ha ugyanis a gyűjtőedény felső pereme és a WC-ülőke alja között túl nagy a távolság, akkor a vizelet a vödör pereme fölött is átjuthat, főleg kisfiúk esetében, mikor a nagydolgukat végzik. Ha a WC-ülőke pereme jóval hátrébb esik, mint a doboz elülső széle, akkor önkéntelenül is vizelet juthat a doboz tetejére, mely annak idő előtti elbomlásához, tönkremeneteléhez vezethet. Egy erős, hosszútávon is használható vécéhez jó, ha a felső lap egy darab fából készül, például kültéri furnérlemezből. Ezt érdemes lefesteni, lelakkozni, vagy egyéb módon kezelni a könnyebb tisztíthatóság érdekében. Az oldalsó lemezek lehetnek újak, vagy használtak, különféle méretűek, ez már a beszerezhetőségtől és az egyedi ízléstől függ. A lábak hossza határozza meg a doboz magasságát. A humántrágya-vécék építéséről képes útmutatók találhatók az interneten a humanurehandbook.com oldalon. Ezen kívül mások által épített komposztáló-WC-k, valamint a humántrágya-komposztálásról és a toalettek építéséről szóló videók is megtekinthetők az oldalon.

A fedőanyagok beszerzése

Megfelelő minőségű és mennyiségű fedőanyag nélkül a humántrágyás komposztvécé rendszerek nem fognak megfelelően működni. Egy család felkeresheti a közeli fűrésztelepeket, vásárolhat tőzeget, szénát vagy szalmát, vagy összeszedhet a környezetéből olyan anyagokat, mint a levelek, a fű, vagy a gazok. Egy közösségi szinten megvalósuló humántrágya-komposztálási programhoz viszont már szükséges lehet a helyi hatóságok és/vagy társaságok együttműködése. Ha nagyobb mennyiségű takaróanyagra van igény például egy falu trágyájának komposztálásához, akkor érdemes a helyben fellelhető, jól komposztálható fedőanyagokat felmérni, mielőtt nagyobb léptékben megvalósításra kerülne a komposztálási program. Ezen felmérés során számításba kell venni a helyi vállalkozásokat, ahol a termelés során szerves anyagokat (gyapjú, fa, papír, élelmiszer, stb.) használnak, továbbá az erdészeti, faipari és mezőgazdasági társaságokat. Nagyon valószínű, hogy az ilyen helyeken nagy mennyiségű komposztálható anyag megy veszendőbe, vagy szeméttelepre, melyet érdemes lenne inkább egy komposztálási programba átirányítani. Ezen alapanyagokat fel kell kutatni, meg kell vizsgálni, hogy a komposztáláshoz megfelelnek-e, majd el kell szállítani azokba a falvakba, ahol a humántrágya-WC-rendszereket alkalmazni szeretnék. Ezen módszerrel elegendő takaróanyag biztosítható a biológiai vécék megfelelő és biztonságos működtetéséhez, továbbá a helyi termelésben keletkező hulladékok mennyiségének csökkentéséhez is hozzájárulhatunk. Lehetőség van arra is, hogy a falvak, vagy egyéb közösségek vécéiből az összegyűjtött anyagokat egy központi komposztáló-telepre szállítsák, ahol a fedőanyagok nagy mennyiségben rendelkezésre állnak. A világnak azon tájain, ahol a komposztálás alig, vagy egyáltalán nem ismert eljárás, kísérleti kezdeményezéseket kell elindítani, ahol olyan toalett-prototípusokat használnak, melyekben helyben előforduló fedőanyagokat, vagy többféle fedőanyag keverékét használják, továbbá tudományos módszerekkel kell megállapítani, hogy melyek a komposztálásra leginkább megfelelő takaróanyagok. Szárazabb éghajlatú területeken, ahol a komposztnak mesterséges vízutánpótlásra lehet szüksége, fontos a kezdeményezések során vizsgálni a komposzthalmok különféle mennyiségű szürke vízzel való öntözését, valamint olyan adatokat kell gyűjteni, melyekkel megállapítható a nedvesség utánpótlásának szükséges mennyisége. A leglényegesebb az, hogy a fedőanyagok ne legyenek túl nedvesek, mint például az iszap, és alapvetően széntartalmúak legyenek, mint a növényekből származó cellulózalapú anyagok. A némiképp száraz állati trágyák (melyeket például alommal együtt gyűjtöttek be) tökéletes komposzt-alapanyagok lehetnek, sőt, olyan helyeken, ahol a szaghatás nem jelent problémát, akár fedőanyagnak is megfelelnek. Egyéb, állatoktól származó anyagok is alkalmasak lehetnek komposztálásra. Újfent megemlítendő az az egyszerű szabály, hogy ha a befedett komposzt halomnak rossz a szaga, akkor még több fedőanyagot kell rá tenni. Mindezt addig kell folytatni, amíg a szagot már nem lehet érezni. (Feltéve, hogy a takaróanyagnak önmagában nincsen kellemetlen szaga.)

Hogyan építsünk komposztálót

A legegyszerűbb komposztláda egy darab 1,5 x 1,5 méteres területű, és 1-1,5 méter magas építmény, melynek teteje nyitott, és egyik oldala eltávolítható. Gondoskodni kell, hogy a kivehető oldalhoz állatok ne férhessenek hozzá. Ez kivehető deszkalapokkal érhető el, valamint széna-, vagy szalmabálákkal. A nyitott oldal falait a komposzt halom növekedésének megfelelően magasabbra lehet építeni, hogy a komposzt ki ne folyhasson. Ha a komposzthalom teteje csirkék, kutyák, stb. részére hozzáférhető, akkor azt is le kell takarni. Egy egyszerű drótháló is megfelel a célnak, az állatok nem tudják feltúrni a halmot, és friss anyagok beöntésekor könnyen eltávolítható. Maga a komposztáló megépíthető hulladék fából, dróthálóból, szalma-, vagy szénabálákból, vagy akár falazó anyagokból is. A humán trágyás komposztvécé-rendszer generációkon át használható ugyanazon a helyen. Éppen ezért a komposztálást igazán komolyan végzőknek ajánlott állandó, tartós szerkezetű komposztálót építeniük. Egy legalább három rekeszből álló rendszer javasolt. Az egyik rekeszt egy évig töltjük, majd egy évig érlelődni hagyjuk. Amíg az első rekesz tartalma érlelődik, egy másikat használunk. Az első rekeszt akkor érdemes kiüríteni, amikor a második már csaknem megtelt. Mire a második láda megtelik, az első már üres, és a ciklus újraindulhat. A harmadik, lehetőleg középső rekesz a fedőanyagok tárolására szolgál. Ezt a részt fedetté kell tenni, hogy a téli hidegben is szárazon tarthassuk a takaróanyagokat, melyek így nem fagynak meg. Ez a tető esővízgyűjtésre is használható, a gyűjtött vízzel pedig a kiürített gyűjtőedényeket lehet kimosni. Az esővízgyűjtő rendszert fagyos időben természetesen le kell ereszteni. A rekeszeket egy enyhén homorú földalapra kell építeni, mely segít abban, hogy az esetleges csurgalékvizek egy helyben maradjanak. A földalap emellett átjáróként szolgál a talajlakó élőlények számára, hogy bejuthassanak a komposztba. Ha hulladékfát használunk a komposztládák oldalaihoz, idővel ezek a deszkák el fognak korhadni. Ilyenkor ezeket egyszerűen ki kell cserélni. Viszont soha ne használjunk vegyi úton kezelt fát a komposztálók építéséhez! A komposztládák célja az, hogy ideális körülményeket biztosítsanak a lebontást végző szervezeteknek, a vegyszerek viszont nem ezt a célt szolgálják.

http://www.HumanureHandbook.com.

_________________________________________________________
_________________________________________________________
_________________________________________________________

(2114) Az életet adó víz

Tibor bá’ online

 

Az utóbbi napokra felszínre került a Világ vízhiány problémája, ami egyes országokban már katasztrofális méreteket ölt. Javaslom, ne csak olvassátok el ezt a posztot, de nyissátok ki a csatolásokat is. Különösen az utolsót, amelynek a végén megtalálható a száraz vécé, ami adott esetben aranyat érhet. Legokosabb, ha ezt a posztot lementitek későbbi felhasználásra. _________________________________________________________

 

Hogyan függetleníthetjük magunkat a városi vízellátástól és a szennyvízcsatorna hálózattól?
Lépések a klímaváltozás megfékezése felé

Ország József munkája

Mi a VÍZÖNELLÁTÓ rendszer célja?

A VÍZÖNELLÁTÓ rendszer vezérfonalára kattintson ide.

A VÍZÖNELLÁTÓ rendszer egymást kiegészítő, igen egyszerű műszaki megoldások összessége, amelyek a hosszútávon világszerte fenntartható vízgazdálkodást hívatottak megvalósítani. Egyéni szinten az itt javasolt megoldások nemcsak a család egészségnek a megőrzését segítik, hanem a szennyvízkezelés területén is nagyon jelentős megtakarításokhoz vezetnek.

A rendszer különlegességének a lényege egy újszerű filozófiai megközelítés, amit « életközpontúnak » is lehetne nevezni. Ellentétben a jelenlegi felfogással, ami « emberközpontú ». Mi nem az embert helyezzük a világegyetem középpontjába, hanem egy kevésbé nagyképű szemlélettel az embert csupán az élővilág egyik elemének tekintjük. Célunk az élővilág megerősítése és jelenlegi – eléggé lerombolt – állapotából való felélesztése, amiből az ember is csak hasznot húzhat.

A javasolt megoldások figyelmes tanulmányozásával az olvasó rájön arra a meglepő tényre, hogy a klímaváltozások megfékezése felé vezető út a víz és az életanyag (biotömeg) kölcsönös gazdálkodásán keresztül vezet. A ma, világszerte ismert, vízgondok maradéktalan megoldása tulajdonképpen ennek az útnak csupán az egyik « mellékterméke ». Az életanyag gazdálkodást célzó világméretű tervezet elindítása csupán politikai és gazdasági természetű döntés: ennek a megvalósítására, az egyén nem sokat tehet.

Elsődleges célunk az volt, hogy megadjuk azokat az információkat, amelyek segítségével szép kék színű bolygónk jövőjét meghatározó személyiségek, igen hatásos döntéseket hozhatnak. Az elmúlt 15 év eseményei alapján ezt a célt el kellett hagynunk. A döntéshozók az itt bemutatottak felé, világszerte az érdeklődés legkisebb jelét sem mutatták, s ez a legkevesebb amit mondhatunk. Az itt javasolt megoldásokat a legjobb esetben – nem hivatalosan – megtűrik, de az esetek túlnyomó többségében elhelyezésüket a törvények világszerte szigorúan tiltják. Rendszerünk ismertetése Don Quijote szélmalomharcával egyenértékű. A hosszútávon is fenntartható vízgazdálkodás megvalósítására sem a vízügyi szakemberekre, sem a döntéshozókra nem számíthatunk. Az esetleges haladást a közvélemény legfelvilágosultabb része kényszerítheti ki az itt javasolt rendszerek elhelyezésével, ami nem más, mint a környezetvédő állampolgári engedetlenség. Nem ismételhetjük eléggé: A jelenleg világszerte érvényben lévő víztörvények nem a környezet, sem az egyének, sem a közösségek érdekeit szolgálják, hanem kizárólagosan a vízzel foglalkozó mamutvállalatok piacának a védelmét. A 2013 októberében Budapesten megrendezett Water Summit találkozókon A VÍZÖNELLÁTÓ álláspontját nyilvánosságra hozni nem engedélyezték.

A médiák által katasztrófa hírekkel agyontömött közvélemény felé a jelen honlap egy reményteljes üzenetet kíván eljuttatni. A környezetrombolás és az égető problémák leltárán kívül a hívatott szakemberek nem adnak kézzelfogható, valóban hatásos megoldásokat. Ezért hangsúlyozzuk minden erőnkkel: «Az emberiség viszonylag könnyen letérhet jelenlegi, környezetünk teljes elpusztításához vezető útról. Az új ösvény előttünk áll, de ideje világszinten meghozni a helyes politikai és gazdasági döntéseket.» Mellékesen megjegyezve, ehhez a világ lakossága vérmes reményeket sajnos nem fűzhet. A vízgazdálkodás területén a hivatalos döntések az élővilág pusztulása felé terelik az eseményeket.

A VÍZÖNELLÁTÓ gyakorlati tanácsai, a helyes döntések meghozatalára, mindenki számára segítséget nyújtanak. Biztató az a tény is, hogy a valóban fenntartható vízgazdálkodás műszaki megoldásai sokkal egyszerűbbek, megbízhatóbbak és olcsóbbak, mint a jelenleg mindenütt javasolt, ill. törvényileg előírt méregdrága – és környezetkárosító – berendezések. Az egészségünket is jobban védik. Igaz, van egy nagyon nagy « hibájuk »: a központi megoldásokat és monopóliumokat megkérdőjelezik, valamint kevesebb hasznot hoznának a környezetszennyezést ma kezelő ipari vállaltoknak. Sajnos egyesek számára nagy a kísértés arra, hogy a mai vízproblémákat zsarolásra és hatalmuk növelésére használják fel. A környezetszennyezést kezelő vállalatok bevétele a környezetszennyezéssel egyenesen arányos. A szennyezést a forrásnál megelőző megoldások profitot nem termelnek. Talán ezzel magyarázható az a tény, hogy a problémák megelőzését célzó berendezések helyett a ma érvényben lévő víztörvények a környezetszennyezést javítgató berendezéseket helyezik előnybe (ilyen pl. a hagyományos víztisztítás).

A jövő nemzedékek és az élővilág érdekében sürgős lenne a nagyméretű életanyag rombolást megállítani. Az életanyag romboló technológiákat, mint a városi szennyvizek hagyományos tisztítását, az életanyagok nyakló nélküli égetését (pellets, biométán, biodízel, bioetanol, stb.), valamint a pénzügyi nyerészkedésre alapozott mezőgazdasági termelést kellene sürgősen visszaszorítani.

Az itt javasolt műszaki megoldások, mint a TELESŐ rendszer, még városi házakba is beépíthetők. Az egyszerű, olcsó és hatásos szennyvíz kezelésre javasolt megoldásaink városokban, és falvakban is működnének. Falvakban a vízhez kötött költségeket családi- és önkormányzati szinten még le is nullázhatnák.

Városiasodó világunkban VÍZGAZDA az egyetlen út a fenntartható városi vízgazdálkodás felé. A VÍZGAZDA alapelveit alkalmazó városnegyedeket műszakilag már holnap lehetne építeni. A mai víztisztító rendszerekkel ellentétben, ezek az új városnegyedek sem a folyókat, sem a talajvizet egyáltalán nem szennyeznék. Nyomásuk a természetes vízkészleteinkre is sokkal alacsonyabb lenne.

Belgiumban, egy ilyen városnegyed kiépítését, környezetvédelemre elszánt csoportos családok több ízben javasolták, a saját költségükön. Sajnos eddig az összes ilyen kísérletet hatóságilag szigorúan betiltották, még akkor is, amikor az érdekeltek az építési engedélyt kísérlet címén, ideiglenesen kérték, azzal az ígérettel, hogy amennyiben a környezet kimutathatóan károsodna, a hagyományos és előírt víztisztítási rendszert a saját költségükön beépíttetnék.

Az alábbiakban leírt műszaki megoldások több mint 20 éves egyetemi tudományos kutatás eredményei, amelyeket a terepen Afrikában és Európában kipróbálták. A jelen honlap célja az információ, minden kereskedelmi tevékenység nélkül.

http://www.eautarcie.org/hu/index.html

_________________________________________________________
_________________________________________________________
_________________________________________________________

(2113) Nem kell beszarni

Tibor bá’ online

 

Már többször kijelentettem annak az esélye, hogy megszalad a klíma 100 %. Annak az esélye, hogy kitör az atomháború közel 0 %.

Foglalkozzunk ez utóbbival! 1954-óta, vagyis több mint 60 éve (két emberöltő) tudja a világ, hogy egy atomháborút nem lehet megnyerni. Egy atomháborúban, ha marad élő ember a földön, az emberi civilizációnak egészen biztos vége. Ezt mindenki tudja, leginkább a döntéshozók. Ha megnyerhető lenne, 60 év épp elég lett volna ahhoz, hogy megpróbálják. Aki nem hiszi, nézzen végig néhány hidrogénbomba felrobbantását. Persze a taktikázás, a fenyegetés, a „kiszivárogtatások” folyamatosan mennek, a „felkészülés” pláne, de senki se gondolja, hogy lehetséges. Az esély azért nem szikla szilárd 0 %, mert vannak véletlenek, követnek el hibákat. De ha ez bárkit is elriaszt, az ne üljön gépkocsiba, mert ott is történnek hibák, véletlenek. Ezt tehát levehetnénk a napirendről. Illetve még egy kicsit körül kell néznünk, mert Jövőnk tele pakolta a fejeket, hogy az atomháború megnyerhető, ha a töltetek méretét és a robbantási magasságot megválasztják az elméletnek és tapasztalatnak megfelelően (és ki garantálja, hogy ezt be is tartják?). Ráadásul kell is az atomháború, mert a nukleáris tél segítségével lehet ellensúlyozni a globális felmelegedést. Az, láthatón senkit se zavar, hogy nukleáris háborúval küzdeni a globális felmelegedés ellen olyan, mintha a lakásomba betelepedett házi poloskát lángszóróval akarnám kiirtani. Javaslom, felejtsük el az atomháborút. Különben is, a biztos halálra nem lehet felkészülni.

Marad a globális felmelegedés. A legpesszimistább vélemény szerint van még 10 évünk. A legoptimistább vélemény szerint, bőven meg fogjuk érni (már aki) a 2100-at. De, ha a legpesszimistábbat fogadjuk el, akkor is bőven van időnk felkészülni. Ez miből állhat?

Véleményem szerint a legfontosabb az élőhelyed megválasztása. A legrosszabb hely egy panellakás a 10. emeleten. A legkedvezőbb Budapesthez vagy egy nagyvároshoz nem túl közel, de nem is túl távol elterülő, lehetőleg zsákfalúban egy családi ház.

A következő lépés a házadba beszereltetni egy légkondicionálót. Ez meg fogja oldani a problémádat addig, amíg van áram. Ezzel párhuzamosan ki kell építeni egy mély pincét, vagy vermet, ahová le lehet húzódni a nyári igen nagy melegben.

A harmadik téma a víz. Legjobb megoldás egy ásott kút, és a tetőre eső csapadék összegyűjtése egy ciszternába.

A negyedik téma a szennyvíz eltávolítása. Az emberi ürüléket nem tartalmazó szennyvíz nem probléma. Ezt ki lehet önteni a kertbe. Az emberi ürülék adta problémát kizárólag száraz vécé megteremtésével lehet megoldani. [aki E-mailben kéri, annak elküldöm, illetve, ha sokan kérik, akkor lesz belőle egy poszt].

Az ötödik téma az élelmiszer. Tartós élelmiszerből bölcs dolog felhalmozni bizonyos mennyiséget (cukor, nagyon fontos – só), miközben folyamatosan ki kell dolgozni a termelését. Csak általános tippeket lehet adni: Rágcsáló veszedelem elhárítása. Kecsketartás (a kecskének van olyan enzime, ami lehetővé teszi a cellulóz megemésztését. A kecske akkor is ad tejet, ha fahulladékkal, deszkával eteted). Ma itt nem megmondható, hogyan élelmezd magad, de a következő évek alatt ki fog alakulni a lehetőség, amit meg kell lovagolni.  Vagy olyan hasznos mesterséget kell kitanulni, amire szükség lesz, és hajlandóak lesznek a tudásodért élelmiszert adni azok, akik megtermelik (pl. ló patkoláshoz is értő kovács, fogorvos, állatorvos, hegesztő + működő apparátus, stb.)

A hatodik téma az élhetőség fenntartása. Ez alatt azt értem, hogy fontos szerszámok, eszközök stb. javítására fel kell készülni elsősorban pótalkatrészek tárolásával. A szükséges kézi szerszámok beszerzésével, amik lehetővé teszik a javítást. Néhány tipp: sok évre elegendő gyufa, öngyújtó. Tartalék szappan, borotvapenge, körömvágó, kötszerek, körömkefe, fésű, stb. stb. és a legfontosabb: gyógyszerek. Ezeknek előbb vagy utóbb le fog állni a gyártása.

A végső téma. Hogyan véd meg magad és családodat az elkeseredett, rablásra vetemedett csőcseléktől? A házadat alakítsd át „erődítményre”. Vasrács az ablakokra, ajtókra, és valamiféle fegyver a védelemre. Nem feltétlenül lőfegyver, ami tiltva lesz, amíg van közigazgatás. De például egy kihegyezett 10-12 mm-es betonvas lándzsának használható a rácsokat feszegető betolakodókkal szemben. Ez megint olyan téma, aminek a lerendezésére bőven van idő.

_________________________________________________________
_________________________________________________________
_________________________________________________________

(2112) Donald Trump beszéde a Kongresszus előtt

VIP.219.

 

A beszéd szövege rendkívüli fontossággal bír, mivel ez mutatja be magát az elnököt, Donald Trumpot, és eltökéltségét a változásra. Első lépésként körülnéztem, hogy mit hoz le ebből a magyar média? Nem sokat, pont úgy, ahogy az amerikai. A teljes szöveget nem könnyű megtalálni. A magyar média csak analizálja a szöveget. Olyannal is találkoztam, amely a több száz kijelentésből mindössze az első kettőt ismertette, amiből arra következtettem, hogy az egy órás, 15 nagy oldalt kitevő beszédnek csak az első bekezdését olvasták el. Különben a beszéd hatalmas meglepetést okozott. Volt, amikor a hallgatók két és fél percen keresztül tapsoltak. A korábbi kritikusok is megegyeztek abban, hogy ez volt minden idők legjobb elnöki beszéd a Kongresszus előtt. A beszéd szövege néhol már-már irodalmi, ami arra enged következtetni, hogy nem Trump írta. – Fontosságára való tekintettel a teljes beszédet lefordítom. Íme a szövegből:

……..A közelmúlt eseményei a Zsidó Közösségi Központok fenyegetése és a zsidó temetőkben elkövetett vandalizmus arra emlékeztet minket, hogy bár a nemzet politikailag meg lehet osztva, olyan ország vagyunk, mely egységes a gyűlölet és a gonoszság minden formájának elítélésében……..

_________________________________________________________

Donald Trump beszéde a Kongresszus előtt című cikk teljes fordítását elküldtem a VIP előfizetőknek.

Hogy lehetsz VIP előfizető? Aki legalább 6000 forinttal támogatja a blog fenntartását annak 52 VIP fordítást küldök el (nagy vonalakban egy év alatt) E-mailben. Kapcsolat felvétel: evatibor#t-online.hu

_________________________________________________________________

Mr. Speaker, Mr. Vice President, Members of Congress, the First Lady of the United States, and Citizens of America:

Tonight, as we mark the conclusion of our celebration of Black History Month, we are reminded of our Nation’s path toward civil rights and the work that still remains.  Recent threats targeting Jewish Community Centers and vandalism of Jewish cemeteries, as well as last week’s shooting in Kansas City, remind us that while we may be a Nation divided on policies, we are a country that stands united in condemning hate and evil in all its forms.

Each American generation passes the torch of truth, liberty and justice –- in an unbroken chain all the way down to the present.

That torch is now in our hands.  And we will use it to light up the world.  I am heretonight to deliver a message of unity and strength, and it is a message deeply delivered from my heart.

A new chapter of American Greatness is now beginning.

A new national pride is sweeping across our Nation.

And a new surge of optimism is placing impossible dreams firmly within our grasp.

What we are witnessing today is the Renewal of the American Spirit.

Our allies will find that America is once again ready to lead.

All the nations of the world — friend or foe — will find that America is strong, America is proud, and America is free.

In 9 years, the United States will celebrate the 250th anniversary of our founding — 250 years since the day we declared our Independence.

It will be one of the great milestones in the history of the world.

But what will America look like as we reach our 250th year? What kind of country will we leave for our children?

I will not allow the mistakes of recent decades past to define the course of our future.

For too long, we’ve watched our middle class shrink as we’ve exported our jobs and wealth to foreign countries.

We’ve financed and built one global project after another, but ignored the fates of our children in the inner cities of Chicago, Baltimore, Detroit — and so many other places throughout our land.

We’ve defended the borders of other nations, while leaving our own borders wide open, for anyone to cross — and for drugs to pour in at a now unprecedented rate.

And we’ve spent trillions of dollars overseas, while our infrastructure at home has so badly crumbled.

Then, in 2016, the earth shifted beneath our feet.  The rebellion started as a quiet protest, spoken by families of all colors and creeds -– families who just wanted a fair shot for their children, and a fair hearing for their concerns.

But then the quiet voices became a loud chorus — as thousands of citizens now spoke out together, from cities small and large, all across our country.

Finally, the chorus became an earthquake – and the people turned out by the tens of millions, and they were all united by one very simple, but crucial demand, that America must put its own citizens first … because only then, can we truly MAKE AMERICA GREAT AGAIN.

Dying industries will come roaring back to life.  Heroic veterans will get the care they so desperately need.

Our military will be given the resources its brave warriors so richly deserve.

Crumbling infrastructure will be replaced with new roads, bridges, tunnels, airports and railways gleaming across our beautiful land.

Our terrible drug epidemic will slow down and ultimately, stop.

And our neglected inner cities will see a rebirth of hope, safety, and opportunity.

Above all else, we will keep our promises to the American people.

It’s been a little over a month since my inauguration, and I want to take this moment to update the Nation on the progress I’ve made in keeping those promises.

Since my election, Ford, Fiat-Chrysler, General Motors, Sprint, Softbank, Lockheed, Intel, Walmart, and many others, have announced that they will invest billions of dollars in the United States and will create tens of thousands of new American jobs.

The stock market has gained almost three trillion dollars in value since the election on November 8th, a record.  We’ve saved taxpayers hundreds of millions of dollars by bringing down the price of the fantastic new F-35 jet fighter, and will be saving billions more dollars on contracts all across our Government.  We have placed a hiring freeze on non-military and non-essential Federal workers.

We have begun to drain the swamp of government corruption by imposing a 5 year ban on lobbying by executive branch officials –- and a lifetime ban on becoming lobbyists for a foreign government.

We have undertaken a historic effort to massively reduce job‑crushing regulations, creating a deregulation task force inside of every Government agency; imposing a new rule which mandates that for every 1 new regulation, 2 old regulations must be eliminated; and stopping a regulation that threatens the future and livelihoods of our great coal miners.

We have cleared the way for the construction of the Keystone and Dakota Access Pipelines — thereby creating tens of thousands of jobs — and I’ve issued a new directive that new American pipelines be made with American steel.

We have withdrawn the United States from the job-killing Trans-Pacific Partnership.

With the help of Prime Minister Justin Trudeau, we have formed a Council with our neighbors in Canada to help ensure that women entrepreneurs have access to the networks, markets and capital they need to start a business and live out their financial dreams.

To protect our citizens, I have directed the Department of Justice to form a Task Force on Reducing Violent Crime.

I have further ordered the Departments of Homeland Security and Justice, along with the Department of State and the Director of National Intelligence, to coordinate an aggressive strategy to dismantle the criminal cartels that have spread across our Nation.

We will stop the drugs from pouring into our country and poisoning our youth — and we will expand treatment for those who have become so badly addicted.

At the same time, my Administration has answered the pleas of the American people for immigration enforcement and border security.  By finally enforcing our immigration laws, we will raise wages, help the unemployed, save billions of dollars, and make our communities safer for everyone.  We want all Americans to succeed –- but that can’t happen in an environment of lawless chaos.  We must restore integrity and the rule of law to our borders.

For that reason, we will soon begin the construction of a great wall along our southern border. It will be started ahead of schedule and, when finished, it will be a very effective weapon against drugs and crime.

As we speak, we are removing gang members, drug dealers and criminals that threaten our communities and prey on our citizens.  Bad ones are going out as I speak tonight and as I have promised.

_________________________________________________________________
_________________________________________________________________
_________________________________________________________________

(2110) Megéri-e túlélni?

Tibor bá’ online

 

Mit nekünk Ebola, meg hasonlók. Mára kiderült, hogy vagy megfőz minket a globális felmelegedés, vagy elpárolgunk egy nukleáris háborúban. Vannak akik reménykednek, hogy egyiket másikat túl lehet élni, és ha igen, akkor ők túl is fogják élni. Ezzel kapcsolatban a nagy kérdés, hogy megéri-e.

Nem oly nagyon régen, ha a háziasszony főzni akart, akkor a sparheltbe be kellett gyújtani, ha meg akartuk látogatni az anyósunkat, akkor be kellett fogni a lovakat, ha karácsonykor gyümölcsöt akartunk enni, akkor nyáron be kellett főznünk belőle. A ágyneműt üstben kellet kifőzni, a parkettát lábkefével kellett felkefélni, a szőnyegből a port prakkerrel kellett kiverni, ha üdítőt akartunk inni, akkor szezonban kellett venni 10 kiló málnát és fel kellett főzni……. Nem volt ez olyan nagyon rég, én még emlékszem rá. A divatos pulóvereket a nők téli estéken megkötötték maguknak. Élhető volt az élet, csak nem volt olyan könnyű mint napjainkban. A pék sütött kenyeret, a hentesnél lehetett kapni húst, a piacról be lehetett szerezni zöldségféléket/gyümölcsöket. A cipész megjavította az elkopott cipőt, a szabó megvarrta a megrendelt öltönyt, a háziorvos kijött ha köhögött a beteg. Mégis, ha ide visszasüllyednénk, sok fiatalnak elmenne a kedve az élettől. Pedig bármelyik katasztrófa ér minket utol a helyzet, az életkörülmények ennél sokkal, de sokkal kegyetlenebbek lesznek. Szerencsés esetben az élet puszta fenntartásáért látástól vakulásig dolgozni kell majd az épkézláb, fiatal, rátermett nőknek, férfiaknak, és lehet, hogy még ez sem lesz elég. Szórakozásra, laza időtöltésre gondolni se lehet. Mindenhonnan mindenféle vész fog leselkedni a túlélőkre, amiknek felsorolásába belekezdeni se érdemes. A túlélők irigyelni fogják az elhunytakat. A poszt kérdése, megéri-e a túlélés? Egyáltalán belegondoltatok-e már, hogy mit jelent. Gond, munka, küszködés, és semmi öröm, mindössze az életösztön kiélése. Na lássuk, ti ezt hogy látjátok?

_________________________________________________________
_________________________________________________________
_________________________________________________________

(2109) Gravitációs anomália?

Tibor bá’ online

 

A Pioneer-10 elnevezésű műholdat a NASA 1972. március 2-án lőtte fel, amit testvérűrhajója a Pioneer-11 tizenhárom hónappal később, 1973. április 5-én követett. A kér űrhajó a Naprendszer bolygóinak keringési síkjában, de ellenkező irányba repülve hagyták el a Naprendszert. A két űrhajó, több, mint 40 év után, jelenleg mintegy 16 billió (1012) km-re van a Naptól és halad tovább a világűrbe. A NASA a kapcsolatot a Pioneer-11-el 1994 október 11-én, míg a Pioneer-10-el nem sokkal később, 2002 április 27-én vesztette el.

A felsorolásban itt meg is állhatnánk, de közben történt valami. A műholdak röppályája ugyanis eltér a tervezettől. Normál körülmények között ez nem okozna nagy riadalmat, főleg nem 40 év után, de az eltérés, ami mára már 500.000 km-ert tesz ki, vagyis valamivel nagyobb távolságot, mint ami a Föld és a Hold között van, mindkét műholdnál egyformán jelentkezik.

Amikor a röppálya eltérést a Pioneer-10-nél először észlelték arra gondoltak, hogy egy eddig ismeretlen, távoli pályán keringő, kisméretű bolygótól ered. Bele is kezdtek a feltételezett bolygó keresésébe, de hamarosan kiderült, hogy nem erről van szó.

Több lelkes kutató úgy gondolta, hogy magánszorgalomból utánanéz a dolognak. Volt, aki egy teherautónyi magnószalagot megmentette, amin a visszaküldött jelek voltak rögzítve. A 40 Giga Byte adatot átmentette DVD-re, lehetőséget adva az űrutazás újból történő végigfuttatására. A tervek szerint ez egy teljes évet fog igénybe venni. A röppálya eltérés lehetséges okai a következők:

  1. Eltérés a Föld irányába: A földi bemérés hibás, az anomália csak illúzió.
  2. Eltérés a giroszkóp szerűen pörgő műhold forgási tengelyének irányába: ok hajtóanyag szivárgás vagy egyéb űrhajós hiba.
  3. Eltérés a Nap irányába: ok a gravitáció nem pontosan az ismert módon fejti ki hatását.
  4. Eltérés a haladás irányába: a tehetetlenséggel kapcsolatos ismereteink hiányossága, vagy az űrhajóra ismeretlen vonzás hat.

Előzetes mérések szerint az eltérés iránya a Nap felé mutat, de akkora távolságban a Nap és a Föld viszonylag közel egy irányban van. Elsősorban ezt kell tisztázni azokból az adatokból, amiket az űrhajók útjuk elején szolgáltattak, amikor még a Nap felé és a Föld felé mutató irányok által bezárt szög jóval nagyobb volt.

Pillanatnyilag a tudósok azt várják, hogy az anomáliára normál magyarázatot fognak találni, ha nem akkor eljött az idő, hogy átgondolják az elképzelhetetlent. Ez a két egyre távolodó űrhajó nyújtja az első egyértelmű bizonyítékot Einstein gravitációs elméletének tarthatatlanságára.

_________________________________________________________
_________________________________________________________
_________________________________________________________

(1036) Bevezető a szexevolúció biológiájába – könyörgöm, nevessünk egyet, mielőtt meghalunk (repríz)

OLIVIA JUDSON: Dr. Tatiana, az angol szexológusnő

 

 

O.J.„A szerzőnő meglepően jópofa és abszolút eredeti. A mű tudományos szempontból első osztályú”  THE ECONOMIST — „A könyv elképesztően szórakoztató és egyben autentikus. A különleges szexuális variációk izgalmas áradata.  NATURE — „A szexuális ínyencek nagyra fogják értékelni a könyvben található tudományos információk széles áradatát, és a párhuzamok fellelését az ember és más élőlények szexuális viselkedése között.”  SCOTSMAN . — Ezek után én (Tibor bá’) is szót kérek. Olivia Judson, Itt a bal sarokban látható hölgy (15 éves fénykép, mert ma már 45 éves) biológus és úgy gondolta, hogy ír egy abszolút tudományos, de jópofa könyvet a szexuális biológia fejlődéséről egy képzeletbeli Dr. Tatiana orvosnő által vezetett „az orvos válaszol” rovat stílusában. A könyv 2003-ban jelent meg, és világ szenzáció lett. Le akartam fordítani magyarra (2004-ben), de a kiadóm nem látott benne fantáziát. Öt évvel később mégis született magyar fordítás, amit nem én végeztem, és el se olvastam. Az alábbi szemelvények viszont az én fordításaim a könyvből.

A „Nemek harca” ciklusból: Kedves Dr. Tatiana! Én egy aggódó méhkirálynő vagyok. Az összes szexpartnerem bennem hagyja nemi szervét, majd elpatkol. Ön szerint ez normális? Zavartan várom válaszát.

Kedves Méhkirálynő! Nyugodjon meg, így forog a Világ. Amikor egy kaptár heréje orgazmusának csúcsára hág, egyszerűen felrobban a nemi szerve, egy hangos csattanás kíséretében leszakad a testéről. Persze megértem, hogy ez idegesíti. Bizonyára szeretné tudni, hogy miért van ez így? Felség! Megnyugtatom, az Ön szexpartnere szándékosan robban szét, hogy péniszével bedugaszolhassa vagináját, lehetetlenné téve a mással való közösülést. Más szavakkal, közösülés után partnerének nemi szerve az erényöv funkcióját látja el. Kívánva kellemes dugulás elhárítást, maradok tisztelettel: Dr. Tatiana

TatiánaA „Hogyan szeretkezzünk kannibállal” ciklusból: Kedves Dr. Tatiana! Én egy ájtatos manó vagyok, és azt vettem észre magamon, hogy jobban élvezem a szexet, ha aktus előtt leharapom partnerem fejét. Tudom ez nem egy mindennapi szokás, de jó okom van rá. Ugyanis partnereim lefejezés után izgalmas rángatódzásba kezdenek, és megfigyeléseim szerint elvesztik gátlásaikat. Fej nélkül határozottan izgatóbbak. Egyszerűen észbontó. Ön is így gondolja? Egy fej nélkülieket imádó ájtatos nősténymanó

Kedves Ájtatos Nősténymanó! A legjobb barátnőm zabálja a férfiakat, de köztünk maradjon, a kannibál szokás nem tartozik kedvenc szórakozásaim közé, ámbár az ön esetében megértem miért kedveli. Az említett hímek unalmas fráterek, viszont lefejezésüknek csodás hatása van. Mert amíg egy fejetlen csirke össze-vissza rohangál egy ideig, egy fejetlen imádkozó sáska szexuális transzba esik. Csak az isten tudja miért nem képes így viselkedni, amikor még egyben van! Talán azért, mert nem lehet esztelen hévvel szeretkezni, amíg az észt tartalmazó fej a helyén van. Ki tudja! Köztudott, hogy egy imádkozó hímsáska a nászhelyre érkezéskor és az onnan való távozáskor veszélyben van, de amikor az ön hátán lovagol (az egyben hagyott hímek kedvenc szórakozása) időlegesen biztonságban érezheti magát, nem kell félnie támadástól. Persze az ön oldaláról nézve, az aktus szempontjából, nincs szükség a hím épségére. Ha érkezésekor leharapja a fejét, az árván maradt test görcsbe rándul és, nemi szervét az önébe akasztva, funkcióját tökéletesen ellátja. Ennek ellenére, talán meglepő, de a hím nem ragaszkodik fejének leharapásához. Kegyetlenségét zavartan csodálva: Dr. Tatiana

„Búgató porok és egyéb trükkök” ciklusából: Kedves Dr. Tatiana! Úgy érzem, szörnyű hibát követtem el, és most egy frászban vagyok. Szüzességem odaadtam egy pasinak, aki nemrég szökött meg egy muslicákkal kísérletező közintézményből. Azzal vett le a lábamról, hogy férfiasabbnak látszott a közönséges muslicáknál. Az aktus után azt mondta, hogy megbabonázott, ezért aztán sose leszek képes senki mással szexelni. Szerinted ez lehetséges, vagy a pasi csak blöffölt? Egy szemmel vert, nem rég még szűz gyümölcslégy lány

Kedves Szemmel Vert! Általánosságban elmondható, hogy szüzeknek ajánlatos a szökevények elkerülése. Hogy egy közintézmény falai között mi történik, azt csak az isten tudja megmondani. Arról nem is beszélve, hogy az intézményekben eltöltött idő furcsán hat ki egy gyümölcslégyre. Ami pedig a másik témát illeti, lehet-e az ilyen helyen született legyeknek természetfeletti ereje? Nos, attól tartok, hogy a pasi az igazat mondta. Hogy ez miként fordulhat elő, ahhoz szükséges lenne a nemek közötti harc részleteibe is betekinteni. Hadd emlékeztessem, az igaz, hogy a nősténynek előnye származhat, ha egynél több hímmel koitál, de egy hímnek éppen az ellenkező az érdeke, azt akarja, hogy a nőstény kizárólag vele koitáljon, senki mással. Amikor ez az érdekütközés kialakul, beindul egy két-frontos evolúciós csata. Egyfelől a nőstény partnerei iparkodnak az összes előző és valamennyi lehetséges jövőbéli vetélytársat eliminálni, miközben kényesen vigyáznak arra, hogy ő maguk nehogy erre a sorsra jussanak. Másfelől, bár a péniszt a múltban megpróbáltam jelentéktelen testrésznek feltüntetni, az ondó magas spermaszámának témáját nem lehet lesöpörni az asztalról. Viszont mindenfajta trükk bejöhet a képbe. Például különböző vegyi anyagokkal a hím elődjeinek spermáit sikeresen semlegesítheti, míg saját spermájának eltávolítását megnehezítheti. Maradok drukkolva testi épségéért: Dr. Tatiana

A királyok paráználkodása” ciklusból: Kedves Dr. Tatiana! Én az egyik fülére megsüketült királylepke vagyok. Olvasmányaimból úgy tudom, hogy a sok szextől megsüketülhetünk, csak hogy én még szűz vagyok. Mi lehet velem a probléma? Várja válaszát a pikk dáma átrágója

Kedves Átrágó! Meg szeretném nyugtatni, hogy nincs mitől aggódnia. Mindössze arról van szó, hogy belső füle egy vad orgiának ad helyet. Hadd emlékeztessem a jól ismert mondókára, amivel egyben búcsúzom is. Ha egy molylepke csak egyik fülére hall, előbb vagy utóbb megeszi egy hal: Dr. Tatiana

Csak a halál választ el egymástól minket” ciklusból: Az „addig éltek, míg meg nem haltak” boldogság a természetben majdnem ismeretlen fogalom, de azért van kivétel. —- Kedves Dr. Tatiana! Férjem és én hűséges házaséletet élünk immár hosszú évek óta, és felháborodottan olvassuk megjelent cikkeit. Mi, fekete keselyűk, az Ön által szünet nélkül sugallt, gyomorforgató promiszkuitással egyáltalán nem élünk, és úgy gondoljuk, másoknak se kellene elfogadni őket. Ajánljuk, hogy a házastársi hűséget hirdesse, és ha ez Önnek nem megy, akkor fogja be a pofáját. A családi értékek védői

Kedves Családvédők! Furcsának tartom, hogy a partnerváltás felkavarja gyomraikat, amit rohadó tetemekkel tömnek teli. Talán számításba vehetnék, hogy az Önök lakmározása elhullott tetemeken mások részére még undorítóbbnak tűnik. Egyébként abban van egy adag igazság, hogy nem sürgetem a monogámia elterjedését, sőt még csak ki se térek rá. E szokásom azonban valós tényekre támaszkodik. Az igazság ugyanis az, hogy a monogámia olyan ritka, mint a fehér holló, csak hogy a szárnyasok világánál maradjak. Tudományosan megfogalmazva, annyira ritka, hogy devianciának, mi több aberrációnak számít. Idézzünk fel néhány makacs tényt. Az 1980-as évek előtt, a madarak több mint 90 százalékáról úgy tudtuk, hogy monogámok, legalább egy költési szezon erejéig, de számtalan párról úgy tudtuk, hogy egy életen át egymás mellett maradnak. Ennek az elképzelésnek azonban a genetikai vizsgálatok fejlődése betette az ajtót. Természetesen nem csak a madarakról lehet szó. Az olyan, hűségről híres fajokról, mint például a gibbonok, kiderült nem élik azt a szent életet, amit korábban feltételeztünk róluk. Éppen ezért napjainkban, ha egy hím és egy nőstény együtt él, „szociálisan monogámnak” nevezzük őket, de nem feltételezzük a szexuális monogámiát, mert ha valahol nyomára bukkanunk valódi monogámiának, akkor e tény az újságok szalagcímére kerül. Új keletű genetikai vizsgálatok kimutatták, hogy olyan fajoknál, mint például az Önöké, ahol a kapcsolat monogám házasságnak tűnik, – és most itt a „tűnik” kifejezésen van a hangsúly – szép számmal mutatkoztak megmagyarázhatatlan beütések, ha ragaszkodunk a monogám életvitel elfogadásához. Szóval kedves Családvédők, fogják vissza az agarakat! Hányingerét sikeresen legyőzve és kellő távolságot tartva, Dr. Tatiana

Az „Éva heréi” ciklusból: Hogyan alakultak ki a hímek és a nőstények, és mi volt, amikor még nem voltak? Miért van általában két nem egy fajon belül? Mikor érdemes hermafroditának lenni? Mikor érdemes nemet váltani? Mitől lesz egy fiú egy fiú, és persze egy leány egy leány? Ez a rész a nemek tanulmányozása, de nem úgy, ahogy az olvasó gondolja. —- Kedves Dr Tatiana! Nem fogja elhinni, de egy szörnyű baleset történt. Vidáman csücsültem a szokott helyemen, a tenger fenekén, amikor viszketni kezdett az orrom. Mivel én egy zöld kanálféreg vagyok, így nincsenek karjaim, amivel meg tudtam volna vakarni az orrom. Mit tehettem mást, szívtam egyet az orromon, de ezzel a meggondolatlan inhalálással beszippantottam a férjem. Azonnal megpróbáltam tüsszenteni egyet-kettőt, de nem segített a dolgon. Mit tudnék tenni, hogy visszaszerezzem őt? Málta környékéről egy nehezen légző

Kedves Légszomjas! Több is veszett Mohácsnál, akarom mondani a tenger fenekén, és legyünk őszinték, férjének minden vágya az volt, hogy egyszer beszippantsák. A visszatüsszentésről pedig szó sem lehet. Amikor ezeket a sorokat olvassa, férje már elfoglalta jól kiérdemelt helyét az Ön androeciumában, azaz szaporodási kamrácskájában és az arra elhaladó tojásait sorra megtermékenyíti. Most persze feltehetné a kérdést, hogyan fér ott el. Nos, méreteit tekintve Önnél kétszázezerszer kisebb. Emberre áttéve a dolgot ezzel az lenne egyenlő, ha egy férfi nem lenne nagyobb, mint a ceruza másik végén található radír. Hogy mit érnénk egy ekkora férfivel, az más kérdés. De azért ne nézze le pöttöm kis férjét, mert könnyen lehetne a helyében. Amikor egy zöld kanálféreg lárva kikel tojásából még nincs neme. Hogy hím vagy nőivarú lesz-e azt életének első napján átélt események szabják meg. Ha találkozik egy nőivarú egyeddel, akkor hímmé változik. Ha nem, akkor önmaga válik nőivarúvá és beül egy kényelmes kis helyre.

Epilógus: Elérkezett az idő az utolsó (mondhatnánk búcsú) kérdés feltevésére. Mért alakultak ki a nemek? Nos, az élet a Földön mintegy 4 milliárd évvel ezelőtt indult el. Ennyire visszatekintve biztosra menni aligha lehet, de azért született néhány érdekes elképzelés. Gyorsan fussunk át ezek közül néhányon. A mai baktériumoktól sokban nem különbözhetnek az elsők, ezért aztán elképzelhető, hogy ezek kezdték el az első gén csereberét, csak arra kellene rájönni, hogy miért.

_________________________________________________________
_________________________________________________________
_________________________________________________________

(2108) Hírek március 1-én

Tibor bá’ online

 

Max Wright szerint a Bitcoin március 31-én hatalmasat fog ugrani. Ha van felesleges tőkéd, akkor rajta: http://www.successcouncil.com/tipping_point/etf.php?a_aid=5060004578e52

 

Az izraeli igazságügy miniszter nyomozást indított el a német tengeralattjárók vételével kapcsolatban, mert a gyanú szerint Benjamin Netanyahu-hoz közel álló személy került korrupciós gyanúba. – Végre egy jó hír, nem csak Orbánhoz közel álló személyek állnak korrupciós gyanú alatt. 😀

 

Az Európai Parlament elnöke, Antonio Tajani szerint kábé 20 millió „menekült” áll ugrásra készen, hogy átkeljen Európába. Szerinte, ha nem teszünk valamit igen sürgősen, ez a 20 millió el fog minket lepni. Legjobb megoldás a Líbiában létrehozott menekült táborok lennének.

Dr. James Hansen hírlevelében

https://www.youtube.com/watch?v=kgO7Kp2YUCU&feature=youtu.be  említést tesz arról, hogy + 4 °C esetén (amit akár 10 éven belül elérhetünk) az óceánok szintje 30-40 métert emelkedhet. Ez azt jelenti, hogy a tengerparti nagyvárosok víz alá kerülnek, 100 meg 100 milliók (nem 20) kénytelenek lesznek a kontinensek belseje felé menekülni. Vajon ezt hogyan kell(ene) kivédeni? Menekült táborok, hol? És ki etesse őket?

_________________________________________________________
_________________________________________________________
_________________________________________________________

(2108) Washington célja, hogy elkerülhetetlen legyen a háború az oroszokkal

VIP.218

 

Különleges időket élünk, szokatlan gyorsasággal történnek az események, kiszámíthatatlan mi lesz a következő lépés a szemben álló felek között, és mik lesznek annak a következményei. Ez az oka annak, hogy a VIP fordítások szinte egymást követik. Ezeket iparkodom úgy összeválogatni, hogy minél tisztább kép tárulhasson elénk. Erre elsősorban azért van szükség, mert a magyar média (követve az amerikai szajha médiát) simán hazudik, elhallgatja a valóságot, és iparkodik megtéveszteni az olvasóit.

_________________________________________________________

Washington célja, hogy elkerülhetetlen legyem a háború az oroszokkal

………..Oroszország minden lehetséges diplomáciai eszközzel megpróbálta az összes olyan konfliktus békés rendezését, amelyeket Washington okozott. Ezeket az erőfeszítéseket az amerikaiak leszabotálták. Most pedig Washington látható célja, hogy elkerülhetetlen legyen a háború az oroszokkal. Ha nagyon akarják, a végén megkaphatják, amit akarnak.

_________________________________________________________

„Washington célja, hogy elkerülhetetlen legyen a háború az oroszokkal” című cikk teljes fordítását elküldtem a VIP előfizetőknek.

Hogy lehetsz VIP előfizető? Aki legalább 6000 forinttal támogatja a blog fenntartását annak 52 VIP fordítást küldök el (nagy vonalakban egy év alatt) E-mailben. Kapcsolat felvétel: evatibor#t-online.hu

________________________________________________________________

Washington Aims to Make War With Russia Inevitable

Russian efforts to broker peace in Syria and Ukraine are now in tatters, as Washington revs up its war rhetoric and throws caution to the wind. They want war, and they just might get it.

By Rudy Panko

It is now crystal clear that Washington and its client states have done everything in their power to sabotage the tentative peace settlement in Syria and provoke a fresh outbreak of fighting in East Ukraine.

Even the abstract concept of „talking” to the Russians is now considered an act of treason. Just ask Michael Flynn. When Tillerson had his first meeting with Lavrov in Bonn, he very anxiously shut out the press, in direct affront to normal protocol. No American official wants to be caught on camera talking with a Russian.

As a general observation, it’s a very bad time to be alive if you’re a Russian diplomat.

Here’s the latest on the fragile Syria ceasefire and peace settlement: Western NGOs are working around the clock to discredit and demonize the Syrian government. Every few days we are now seeing new reports about Russian and Syrian atrocities, giving ammunition to „moderate rebels” and their delegations that will be used to self-righteously reject any peace settlement. The media is already waiting on the sidelines, ready to declare peace talks as an outrageous whitewash of Assad’s „crimes”.

We’re not being dramatic. Here’s a press release from Human Rights Watch about the upcoming talks in Geneva:

In light of the Syrian government’s repeated war crimes and widespread and systematic human rights violations, including the unlawful use of weapons, all states, including those involved in the negotiations, should make a commitment to stop transferring all arms, related equipment, and logistical support to the Syrian government until the abuses stop and responsible parties are held to account. States should also stop providing such support to armed opposition groups that have been found responsible for widespread or systematic human rights abuses or war crimes.

The US-led coalition should take fully into account that the Russia-Syria coalition has repeatedly committed war crimes under the guise of fighting terrorism, and that any cooperation with Russia in the fight against the Islamic State (also known as ISIS) in Syria should ensure that it is not complicit in such crimes.

Not even trying to hide their disdain for the truth.

Meanwhile, Russian military advisors are being killed in well-timed, well-executed bomb attacks — with no terrorist organization or militia taking credit.

On top of all this: the „rebel” delegation refuses to recognize Tehran as a third guarantor of the ceasefire. And fighting around the suburbs of Damascus now challenges the idea that there even is a ceasefire.

In Ukraine, things have gone from bad to worse: Fighting in Avdiyevka, close to the biggest rebel-held city of Donetsk, has flared up. At least a dozen civilians have been killed and scores wounded. Kiev is using the uptick in violence as proof of renewed „Russian aggression”.

One fact Kiev has been less eager to advertise is that it is precisely the government side which is behind the recent escalation. Radio Free Europe (of all outlets) reports that recently the Ukrainians have gone on the offensive by infiltrating the „no man’s land”, usually under cover of the night, and setting up new positions almost hugging the rebel front line. This clear violation of the Minsk protocols is now being blamed on Russia by every western news outlet and government.

In a recent visit to Ukraine, U.S. Senator Lindsey Graham told Ukrainian troops:

All of us will go back to Washington and we will push the case against Russia. Enough of a Russian aggression. It is time for them to pay a heavier price. Your fight is our fight, 2017 will be the year of offense.

Graham reaffirmed his commitment to war just yesterday, when he declared 2017 to be the year of „kicking Russia in the ass”.

It’s time to face the music: Donald Trump was not able to rein in the permanent war state. He is probably playing golf, right now, as the real powerbrokers in Washington prepare their next provocation.

As Pat Buchanan wrote yesterday:

The epidemic of Russophobia makes it almost impossible to pursue normal relations. Indeed, in reaction to the constant attacks on them as poodles of Putin, the White House seems to be toughening up toward Russia.

Thus we see U.S. troops headed for Poland, Bulgaria, Romania, NATO troops being sent into the Baltic States, and new tough rhetoric from the White House about Russia having to restore Crimea to Ukraine. We read of Russian spy ships off the coast, Russian planes buzzing U.S. warships in the Black Sea, Russians deploying missiles outlawed by the arms control agreement of 1987.

An Ohio-class U.S. sub just test-fired four Trident missiles, which carry thermonuclear warheads, off the Pacific coast.

Any hope of cutting a deal for a truce in east Ukraine, a lifting of sanctions, and bringing Russia back into Europe seems to be fading.

Where Russians saw hope with Trump’s election, they are now apparently yielding to disillusionment and despair.

The question arises: If not toward better relations with Russia, where are we going with this bellicosity?

Russia has tried every diplomatic means possible to find peaceful settlements to the conflicts that Washington has started. These efforts have been sabotaged.

And now Washington aims to make war with Russia inevitable. If it’s not careful, it might just get what it wants.

________________________________________________________________
________________________________________________________________
________________________________________________________________